Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
Syl

Syl

05-03-2012 om 19:27

Besteding zakgeld

Mijn zoon krijgt al een tijdje van mij 1 euro per week zakgeld. Dat kan hij van mij vrij besteden, Nu is hij inmiddels 10 en ik zie op de site van NIBUD (en hoor van andere ouders) dan voor een 10 jarige 2 euro zakgeld een redelijk bedrag is. Ik wil hem dat best geven maar ik vind dat hij op die leeftijd dan ook van dat geld cadeautjes moet kopen voor verjaardagen en feesten binnen het gezin. Ik vraag me af, is dat redelijk? Wat moeten jullie kinderen van hun zakgeld betalen?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Wel sparen

Mijn zoon mocht zijn zakgeld redelijk vrij besteden. Hij spaarde voor grotere aankopen en soms kreeg hij daarvoor een extraatje. Als er cadeautjes moesten worden gekocht ging dat vaak in overleg. Als hij b.v. voor papa iets wilde kopen van 5 euro deden we ieder de helft. Maar ik heb ook wel eens een doucheschuim gekregen van 1 euro, die hij me trots overhandigde."Helemaal zelf gekocht!"
Op deze leeftijd vind ik het belangrijk dat ze in overleg blijven en leren met geld om te gaan. Dat je soms even moet wachten op een aanschaf, omdat je moet sparen. Dat het ook wel eens leuk is om een impuls aankoop te doen omdat je een meevallertje hebt.
Dus mijn regels zijn niet zo strak, het gaat meer per situatie en in overleg. Mijn zoon is intussen 13 en kan tot op heden goed met zijn geld omgaan.

Hier

Mijn middelste zoon is 11 (groep 8) en krijgt 12 euro per maand op zijn betaalrekening gestort. Dat mag hij helemaal vrij besteden, maar hij geeft erg weinig uit en hij koopt al helemaal geen flutdingen van een euro of zo. De laatste maanden kocht hij wel steeds een nieuw deel van de Grijze Jager. Hij had deel 1 met sinterklaas gekregen, deel 2 met kerst en mijn gedachte was deel 3 met zijn verjaardag in mei. Nu is hij helemaal in de ban van die serie dus hij heeft inmiddels deel 3, 4, 5, 6 en 7 van zijn eigen geld gekocht, wachten tot mei "kan echt niet mam, het is zo leuk". We hebben het daar wel over gehad, het was wel 75 euro en dat is veel geld, maar hij wilde het per se. Prima, het is zijn geld, hij had zo'n 350 euro op zijn betaalrekening staan en nu dus 75 euro minder. Nu moet ik er wel bijzeggen dat hij regelmatig van zijn vader (mijn ex) flinke bedragen krijgt en dat stort zoon braaf op zijn rekening.

Vanaf de middelbare school wordt het zakgeld 25 euro en dat wordt ook niet meer verhoogd, tot ergernis van mijn oudste zoon van 14. Dan moeten ze zelf cadeautjes voor het gezin kopen, we zijn met z'n vijven dus 4 cadeautjes. Van dat geld moet ook het beltegoed gekocht worden, kaartjes voor schoolfeesten, cadeautjes voor vrienden (meestal doen ze dat met een groep, per persoon zo'n 2 euro) snoep op school, schoolspullen die kwijt zijn (geodriehoek bijvoorbeeld).

Ik vind 2 euro per week voor een 10-jarige best redelijk, maar ik zou daar dus niet de cadeautjes voor het gezin voor laten kopen. Ik weet natuurlijk niet hoe jouw zoon met zijn geld omgaat, geeft hij alles uit aan flutdingen, wil hij sparen voor iets groots en ik weet ook niet uit hoeveel personen jullie gezin bestaat. Als hij nou net als mijn 11-jarige een boek wil kopen van 15 euro moet hij al 8 weken sparen, dat is wel erg lang op die leeftijd. Komen er dan nog verjaardagen tussendoor dan is hij nog langer bezig.

Rosase

Rosase

05-03-2012 om 23:20

Wat veel

Dochter (10) krijgt 5 euro per maand. Daar moet ze de helft van sparen en de andere helft wordt meestal (nog dezelfde dag) omgezet in snoep en cola.

Verhogen zie ik daarom ook niet zo zitten. Dat wordt alleen maar meer snoep en cola...

Overigens: cadeautjes voor in het gezinhoeft ze daarvan niet te betalen. Dit is een compromis. Oudste van 13 moet dit namelijk wel en die krijgt 20 euro per maand. En dat vond dochter niet eerlijk. Overigens kon oudste van die 5 euro vroeger ook makkelijk de cadeautjes betalen, die gaf namelijk nooit iets uit. In groep 8 kreeg oudste overigens wel 10 euro per maand, maar toen ging ie wel eens op stap en dan is iets te drinken kunnen kopen ook wel handig.

Dochter hoeft van haar zakgeld verder weinig te betalen. Zoon wat meer, maar als ze ergens naar toe gaan betaal ik wel de entree en geef ik meestal ook nog wel iets mee voor te verteren. Maar toch vraag ik me wel af of ik nou zo'n krent ben of de kinderen die 10 euro per maand krijgen meer zelf moeten betalen?

Mijn 10 jarige

zoon krijgt 1.75 euro per week. Daar doet hij mee wat hij wil, wat in de praktijk neerkomt op bijna niets. Heel af en toe koopt hij een grote zak snoep. Cadeautjes kopen voor het gezin doen we niet (toch niet de kinderen voor elkaar). Als hij al eens een verjaardagsfeestje van de klas heeft, kopen wij gewoon een cadeautje. Ik vind het raar dat jullie kinderen iets moeten kopen van hun eigen geld.

Zoon heeft ook al wel eens gespaard voor een NDS en een boek. Voor zijn verjaardag wilde hij een GSM, als zijn belwaarde op is zal hij een nieuwe kaart moeten kopen van zijn eigen geld.

Dochter heeft paar maanden geleden een dure boekentas gekocht en zat afgelopen weekend wel te huilen dat ze bijna geen geld heeft en zoon zoveel meer. Da's een mooie les, als je wat koopt heb je minder geld .

Tot groep 8 gaan bij ons de bedragen per september met 0.25 eurocent naar omhoog. Voor het middelbaar wordt opnieuw bekeken welk bedrag zoon zal krijgen.

Jerita

Jerita

06-03-2012 om 10:44

Hier

Krijgt dochter van 10 2 euro en dochter van 6 1 euro. Zij kopen hier cadeautjes voor de verjaardagen van voor ons, opa en oma en zus(je). Wij vinden het belangrijk om de kinderen ook te leren om te geven vandaar de cadeautjes met verjaardagen van hun eigen geld. Vinden ze zelf ook erg leuk om te doen en het gaat niet om het bedrag. Al is het een reep chocola van 1 euro, het gaat om het idee. Voor de rest mogen ze het besteden aan zaken die ze zelf willen. Ze zijn nogal van het sparen en er zit momenteel genoeg in. Dus als ze wensen hebben dna verwijs ik ze door naar hun spaarpot

Ik koop zelf heel graag boeken, daar word ik echt heel blij van. Ik denk dat mijn zoon hetzelfde heeft, hij kan zo blij worden van een nieuw boek. Natuurlijk is het zijn keus een boek te kopen, hij moet voor een boek van 15 euro ook 2 maanden sparen. Maar ik heb liever dat hij voor een boek spaart dan dat hij alles omzet in snoep of flutdingen. Snoep kopen van zakgeld mag van mij niet, snoep hebben we thuis en ik hou daar graag een beetje zicht op. Oudste gaat regelmatig met vrienden ergens turkse pizza eten, ik vind het zonde van zijn geld, maar begrijp ook dat dat bij de leeftijd hoort.

Ik vind "vaste lasten" nog niet nodig voor een basisschoolkind.

Syl

Syl

06-03-2012 om 11:11

Cadeautjes

Ons gezin is klein, dus hij hoeft niet voor een rits brusjes cadeautjes te kopen, dat maakt wel verschil. Ik lees dat er meer ouders zijn die hun kind kleine cadeautjes laat kopen van hun zakgeld. De helft meebetalen vind ik ook een goed idee.
Leren omgaan met 'vaste lasten' zoals een van de reageerders het noemde, vond ik een mooi motief, had ik nog niet bedacht! Zelf zie ik het als bijbrengen van 'sociaal besef': iets kopen voor een ander, bedenken wat de ander wil en daar dan je eigen geld aan spenderen. Dat je wat over hebt voor een ander (en dan letterlijk).
Dank voor alle reacties!

Tango

Tango

06-03-2012 om 12:30

Hier

Krijgt 10-jarige dochter ook sinds haar 10e verjaardag 2 euro in de week. Ze mocht kiezen 1 euro per week en dat wij de kadootjes betaalden of 2 euro in de week maar dan betaalt zij de kadootjes. Het gaat dan om kadootjes van gezinsleden (3) en vrienden en vriendinnetjes. Ze wordt niet overdreven vaak gevraagd voor partijtjes, dus ze is er met die 2 euro echt op vooruit gegaan. Nu is ze verder wel heel zuinig en koopt nauwelijks iets voor zichzelf maar afgelopen weekend vroeg ze ineens of ze een mobiel mocht kopen en die heeft ze toen voor haar eigen geld gekocht (20 euro incl. 10 euro beltegoed). Beltegoed moet ze ook zelf betalen, ben benieuwd hoe dat gaat. Van ons zou ze pas op haar 12e een mobiel krijgen, maar zo lang wilde ze dus niet wachten.

Anne fleur

1 à 2 euro in week krijgen is nauwelijks vergelijkbaar met wat je verdiendt als je werkt. Als ik morgen iets wil kopen, dan kan ik dat gewoon doen, daar hoef ik helemaal niet voor te sparen. Ook niet als ik voor mijn kinderen een cadeau wil kopen. Waarom zou mijn kind dan wel wekenlang moeten sparen om vervolgens een cadeau voor broer/zus te kunnen kopen?
Overigens is het uitgenodigd voor feestjes worden hier redelijk onevenredig in aantal: zoon zou lekker kunnen doorsparen waar dochter veel zou moeten uitgeven. Dat zij meer gevraagd wordt dan zoon kan zij ook niets aan doen en dat dat ten koste gaat van haar spaargeld vind ik dan ook niet eerlijk.

Jerita

Jerita

06-03-2012 om 12:52

Sasvangent

Maar hoezo weken sparen voor een cadeautje voor een broertje of zusje? Je kan voor een paar euro al leuke dingen krijgen (tijdschrift bijvoorbeeld) Hier gaat het om het idee en niet om een duur cadeau. Mijn oudste dochter weet nu al wat ze voor mijn man/haar vader gaat kopen. Een pak mix voor het maken van brownies en die gaat ze ook nog voor hem maken. Kost nog geen 2 euro. Maar goed, ik ben dit ook van huis uit gewend, zo deden we het vroeger thuis ook. Mijn dochters vinden het alleen maar leuk en ik moet ze vaak afremmen omdat ze best wel duren dingen willen kopen voor een ander.

Verjaardagspartijtje doen wij. Daar stop ik denk ik mee als ze naar de middelbare gaan.

Voor "een paar euro"

wordt dat dus weken sparen: mijn jongste krijgt 1.25 euro. Voor een cadeau van 3 euro zou ze 3 weken zakgeld moeten opdoen en van week 3 heeft ze dan beetje over. Die maand heeft ze dan bijna niks meer.
Zelfs een cadeau van 2.5 euro kost haar de helft van haar maandgeld. Ik vind dat niet evenredig. En wat kan je kopen voor 2.5 euro dat achteraf niet bij een hoop plastik ligt te verstoffen? Nee, geen cadeau's dus voor elkaar en voor een klasgenoot bepaal ik het bedrag voor cadeau, afhankelijk van de leeftijd/groep.

Zoon zou voor 3 euro ook de helft van z'n geld moeten inleveren. Maar ok, iedereen bepaald dit zelf uiteraard. Maar ik zou ook niet blij zijn als ik voor iets simpel als een tijdschrift 3 weken moet sparen (terwijl dat tijdschrift er dan nog elke week is).

Tijdschrift van een paar euro

is hier toch al snel 3,95, dus 4 euro. Wij doen een dubbeltje (nouja,je snapt het wel) per levensjaar. Dus dat is dan voor mijn 10 jarige 4 weken, bijna een maand. Nee, dat verwacht ik dus niet van hem.
Weet je, hier kijk je met een volwassen blik naar een kinderding: paar euro maar, dus goedkoop (alles minder dan een tientje kan jij aanschaffen zonder met je ogen te knipperen). Maar voor die paar euros moet een kind dus weeeeekenlang sparen. Uit zijn portemoneer is alles veel duurder dan voor jou, waar het op de grote hoop gaat en je het nieteens merkt als je het koopt.
Algebra

Jerita

Jerita

06-03-2012 om 16:32

Reactie

Mijn oudste is begonnen met 50 eurocent en kocht toen ook al cadeaujes voor gezinsleden. Dat tijdschrift was een voorbeeld maar het kan ook een stuiterbal zijn. Bij de Bart Smit en Intertoys hebben ze van die bakken met spulletjes van 1 euro. Zoiets bedoel ik. Nou ja, het gaat hier om het idee en ze krijgen toch elke week zakgeld? Dan hebben ze toch het hele jaar de tijd om (in ons geval) 5 cadeautjes te kopen. En nogmaals. Voor mijn vader (opa) kopen ze meestal een reep chocola. Dan zijn ze een euro kwijt. die van mij moet ik vaak afremmen omdat ze soms wel erg dure dingen willen kopen voor een ander. Nou ja, net als P vinden ze het hier alleen maar leuk om iets voor een ander te kopen.

Jerita

Jerita

06-03-2012 om 16:34

Enne

wat sparen betreft. Ook wij moeten sparen voor dingen. Dus er is niks mee om kinderen te leren sparen. Ik kan ook niet alles kopen wat ik wil.

Tango

Tango

06-03-2012 om 21:39

Toevallig, anne-fleur

Wij hebben dat dus precies hetzelfde gedaan, met het kiezen. En nee, ik kan ook niet zomaar iets kopen dat ik wil hebben hoor, voor sommige dingen moet ik ook sparen. Ik vind het dus goed als je dit je kind ook aanleert.
Verder ben ik ook echt niet te beroerd om af en toe iets bij te leggen als dochter wel heel veel partijtjes achter elkaar heeft, maar over het algemeen gaat dit prima en weet ze voor zo'n 5 of 6 euro vaak hele leuke dingen te kopen voor haar vriendinnen.

Jesse_1

Jesse_1

06-03-2012 om 22:47

Zelfde als anne-fleur en tango

Hier mogen ze kiezen of ze meer zakgeld krijgen en dan zelf cadeaus kopen, of minder en dan volledig naar eigen inzicht uitgeven.
Aangezien ze niets voor het zakgeld hoeven te doen en ze al genoeg spullen hebben/krijgen, zie ik zakgeld op deze leeftijd ook echt als een extraatje.
Ze hoeven er niet van te sparen en mogen er van kopen wat ze willen, afgezien dus van de cadeaus als ze daarvoor gekozen hebben.
Ik leg ze dus ook niet op een bepaald bedrag opzij te leggen. Eigenlijk kunnen ze allemaal goed sparen, maar soms brandt het geld gewoon in de hand (eigenlijk alleen nog bij jongste).

Jesse_1

Jesse_1

06-03-2012 om 22:51

O, en de oorspronkelijke vraag

Middelste van 9 krijgt €2 per week en moet daarvan dan ook cadeaus voor huisgenoten en vriendjes kopen. Oudste van 11 krijgt € 3,50 per week en moet ook eigen uitjes betalen (bv discozwemmen; entree en als hij daar wat lekkers wil)

Jesse_1

Jesse_1

07-03-2012 om 08:36

O, niet dus

Niet helemaal met anne-fleur/tango eens dus. In principe pas ik niet bij in de cadeau's, tenzij ze opeens veel verjaardagfeestjes zouden hebben. Als ze te weinig geld overgehouden hebben voor een te verwachten feestje (cadeau) zouden ze een voorschot op hun zakgeld kunnen krijgen, maar ik moet zeggen dat dit hier absoluut niet aan de orde is.

Bestedingsniveau?

Anne fleur meent dat omdat ik dingen kan kopen zonder te sparen en mijn kinderen om dingen te kopen wel zouden moeten sparen, het bestedingsniveau van mijn kinderen te laag ligt. Dat vind ik onzin. Het is niet omdat je als ouders wel wat te besteden hebt, dat je kinderen van klein af maar meer dan gemiddeld zakgeld zouden moeten krijgen. Zakgeld gaat over leren sparen, wat koop ik en wat niet, als ik iets gekocht heb, heb ik dat geld minder.

Zo'n opmerking als 'bestedingsniveau' doet mij denken aan een collega die eens heel verbolgen was 'dat de dochter van de dokter achter de kassa zat in het winkel', dat vond ze zo niet kunnen want 'die pa heeft toch geld zat en kan dat zo geven'. Nou, misschien vind die pa (heel terecht) dat kind mag leren werken, verantwoordelijkheid nemen en dat geld inderdaad niet op je rug groeit. Dus, mijn kinderen krijgen gemiddeld zakgeld net als alle andere kinderen.

Meestal vergeten we het zakgeld te geven en de kinderen vragen er meestal niet naar. Zo hebben we toevallig afgelopen weekend 'bijbetaald' van November. Dochter kreeg dus ineens zo'n 15 euro en zoon zo'n 20 euro. Dat hebben ze netjes in hun spaarpot gedaan waar het zal zitten wachten tot er eentje een lumineus idee krijgt om het te besteden.

Overigens, mijn kinderen miepen niet over cadeautjes voor elkaar, wij (of zij) hebben er simpelweg nog nooit aan gedacht dat ze voor elkaar iets zouden kopen. Ze maken bv. een knutselding voor elkaar of helpen bij de cake. Hangt waarschijnlijk van gezin tot gezin af, maar wij deden dat thuis vroeger ook nooit en mijn man is thuis met 8 kinderen, je ziet, om begrijpelijke redenen werd dat daar dus ook niet gedaan.

De bankrekening is echter wel eens iets waar ik werk van moet maken.

Jesse_1

Jesse_1

07-03-2012 om 09:55

Sasvangent, ik zie dat anders

"Zakgeld gaat over leren sparen, wat koop ik en wat niet, als ik iets gekocht heb, heb ik dat geld minder."

Jouw kinderen hoeven alleen rekening te jouden met hun eigen wensen (spaar ik door voor dat DSspel, of koop ik nu dat doosje lego). Ik probeer mijn kinderen al na te laten denken over: ik heb nu al genoeg geld om dat DSspel te kopen, maar dan heb ik volgende week geen geld om een cadeau voor X te kopen. Dus ik moet nog een week (of 2) wachten met het kopen van dat spel.
Net zoals ik moet nadenken als ik iets leuks zie dat ik wil hebben; komt volgende week een dikke rekening van Y. En dat heeft ook te maken met bestedingspatroon; kun je altijd impulsieve aankopen doen, of moet je dan rekening houden met mogelijke uitgaven?

Dit is geen kritiek op jouw manier, maar wij vullen dat hier thuis dus anders in.

Jesse_1

ja, je hebt gelijk. Jouw aanpak focust meer op toekomstig denken en rekening houden met anderen. Inderdaad moeten mijn kinderen enkel naar hun eigen wensen kijken (maar ook daar moeten ze wel keuzes maken). Misschien is dat rekening houden met een derde iets dat ik kan toevoegen als ze wat ouder worden.

En ik heb ondertussen ook een paar goede aankoop cadeautjes dingen gelezen hierboven: zo zou zoon heel tevreden zijn met een bakmix maar niet met een plastieke prul van 2 euro. Ik vind dat bij iets aankopen bij voorkeur ook naar het 'nut' voor jezelf of de ontvanger moet worden gekeken, niet zomaar een cadeau kopen omdat dat van je verwacht wordt.

Jillian

Jillian

07-03-2012 om 11:34

Hier

Hier krijgen ze 2 euro in de week op de basisschool. Ze hoeven er niks van te doen. Voor verjaardagen kopen ze vaak wel wat voor elkaar of ze maken iets voor elkaar. Ik heb nooit gezegd dat ze dit moeten doen maar uit zichzelf vinden ze het leuk om elkaar wat te geven. Dat hoeft dus niet iets gekocht te zijn. Je kan ook iets voor elkaar maken. Ik heb daar nooit wat over gezegd.
Om ze aan te moedigen om te sparen krijgen ze van mij elke 3 maanden rente over hun gespaarde geld net zoals een bank zou doen. Ze hoeven niet te sparen natuurlijk.

Voor klasgenootjes cadeautjes kopen zou ik absoluut niet handig vinden want de hoeveelheid feestjes die ze hebben is elk jaar anders en verschilt ook per kind. Ik zou dus niet weten hoe ik dat op een eerlijke manier zou kunnen verdelen. Ik hou het ook liever zelf in hand.

Zakgeld is dus puur voor de leuk. Ze hoeven er niks van maar uit zichzelf kopen ze wel cadeautjes voor elkaar. Ze geven ook geld aan het goede doel en aan de collecte in de kerk. Ik heb nooit gezegd dat ze dit moeten doen maar ze imiteren ons natuurlijk.

Margriet*

Margriet*

09-03-2012 om 19:55

Jesse

"Jouw kinderen hoeven alleen rekening te jouden met hun eigen wensen (spaar ik door voor dat DSspel, of koop ik nu dat doosje lego). Ik probeer mijn kinderen al na te laten denken over: ik heb nu al genoeg geld om dat DSspel te kopen, maar dan heb ik volgende week geen geld om een cadeau voor X te kopen. Dus ik moet nog een week (of 2) wachten met het kopen van dat spel."

Volgens mij is goed voorbeeld doet goed volgen. Het is maar op welke wijze je dit je kind wilt leren.
Hier werkt het ook niet om van zakgeld cadeautjes te moeten kopen juist omdat dit zo verschillend is per jaar en per kind.
Hier wordt trouwens genoeg gedeeld (doen we zelf ook voor) en uitgedeeld (oudere broer besteed meer aan speelgoed wat hij samen met jongere broer koopt omdat hij meer zakgeld krijgt). Ook daar leren ze van, hij bedenkt dit uit zichzelf.

Jesse_1

Jesse_1

09-03-2012 om 20:38

Margriet

Ik krijg nu een beetje het gevoel dat ik aangevallen wordt. Nergens heb ik gezegd dat onze manier de juiste is of dat onze kinderen beter leren delen of rekening met anderen.
Het enige wat ik hiermee wilde aangeven dat op 'onze' manier de kinderen met meer uitgaven rekening moeten houden, dan alleen te sparen voor wat zij zelf willen en daar beslissingen over te nemen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.