Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op

Volgens juf komt dochter heel moe over


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Yvon Meijer

Yvon Meijer

26-04-2012 om 10:15

Vraag

Ik vraag elke dag aan mijn dochter, wat was het leukste vandaag. En daarna vraag ik, was er ook iets wat niet leuk was vandaag. Hier komt meestal wel een gesprek uit en geeft een beeld van hoe de dingen gaan.

Judith, add houdt geen verband met intelligentie

Je schrijft dat kinderen met ADD vaak intelligent zijn, maar onder kinderen met ADD komt een normale intelligentieverdeling voor. Als een kind bovengemiddeld intelligent is en ADD-verschijnselen vertoont kan het zijn dat het kind zich stierlijk verveelt. Maar dan heeft het nog geen ADD. Ook kunnen ADD'ers door hun omgeving te laag ingeschat worden qua intelligentie omdat ze door hun ADD niet tot hun recht komen, bijvoorbeeld omdat ze vanwege het aandachtstekort slechter presteren op toetsen dan op basis van hun intelligentie verwacht zou mogen worden.

Verder sluit ik me bij Fiorucci aan: als Manda denkt dat haar dochter milde ADD heeft, zou ik daar sowieso maatregelen voor proberen te treffen, bijvoorbeeld de thuis toegepaste tactiek ook op school toe te laten passen. Het maakt ook niet uit of Mandadochter ADD heeft of om een andere reden ongeconcentreerd is, als het in stukjes opdelen van opdrachten en een rustige werkplek met genoeg uitdaging geven helpt dan kan het probleem verholpen worden en doet het er niet zo toe wat de oorzaak is. Ik zou alleen naar een psycholoog of psychiater gaan als je dingen wilt bereiken die alleen met een diagnose te krijgen zijn, zoals bijvoorbeeld medicatie of een specifieke therapie.

skik

Fiorucci

Fiorucci

26-04-2012 om 11:23

Aanvulling skik

...of als je wilt dat school in de benadering van je kind rekening houdt met bijvoorbeeld ADD. Mijn zoon zit op de mavo, en er is best ea mogelijk, maar daarvoor had ik wel zwart op wit een diagnose nodig.

Skik

"Als een kind bovengemiddeld intelligent is en ADD-verschijnselen vertoont kan het zijn dat het kind zich stierlijk verveelt. Maar dan heeft het nog geen ADD."

Precies: de goede redenen om nader te laten kijken.

"Ook kunnen ADD\'ers door hun omgeving te laag ingeschat worden qua intelligentie omdat ze door hun ADD niet tot hun recht komen, bijvoorbeeld omdat ze vanwege het aandachtstekort slechter presteren op toetsen dan op basis van hun intelligentie verwacht zou mogen worden."

Aandachtstekort, moeite met plannen, comorbiditeit.
Precies, je hebt helemaal gelijk. Ik probeerde te zeggen dat een kind en slim kan zijn en add kan hebben. Dat is helemaal geen ongewone situatie. En dat vanwege slimheid, de ADD niet goed gezien hoeft te worden. Stiekem denk ik ook wel eens dat kinderen in het spectrum moeten zien te 'overleven' dankzij hun slimmigheden en dat dat zorgt voor het aanmaken van extra connecties in het hoofd.

"Verder sluit ik me bij Fiorucci aan: als Manda denkt dat haar dochter milde ADD heeft, zou ik daar sowieso maatregelen voor proberen te treffen, bijvoorbeeld de thuis toegepaste tactiek ook op school toe te laten passen. Het maakt ook niet uit of Mandadochter ADD heeft of om een andere reden ongeconcentreerd is, als het in stukjes opdelen van opdrachten en een rustige werkplek met genoeg uitdaging geven helpt dan kan het probleem verholpen worden en doet het er niet zo toe wat de oorzaak is. Ik zou alleen naar een psycholoog of psychiater gaan als je dingen wilt bereiken die alleen met een diagnose te krijgen zijn, zoals bijvoorbeeld medicatie of een specifieke therapie. "

Maar Manda weet niet zeker dat dochter ADD heeft; ze vraag het zich af. Vermoeden, weten, denken dat er ADD in het spel is, zijn drie verschillende dingen.
Want pas laten onderzoeken als je medicatie overweegt lijkt me mosterd na de maaltijd. Eerst onderzoeken en dan kijken of, in geval ADD, medicatie nodig en wenselijk is. Een arts zal niet voorschrijven zonder onderzoek met uitkomst ADD. Daarbij plaats je je dan op de stoel vna de arts en dat lijkt mij ook niet de bedoeling.

Natuurlijk zijn er handvatten en hulpmiddelen te bedenken maar dat wil niet zeggen dat ze allemaal even adequaat zijn voor deze dochter. Dat vergt best veel van een ouder (en veel uitzoekwerk). Daarbij, komt ook wel eens dyslexie of dyscalculie voor samen met ADD. Als je nu heel slim bent, lukt het je misschien om toch een 6-je te scoren. Waar iedereen tevreden mee is. Dat is ook prima, een 6. Tenzij je beter kan en die 6 eigenlijk een fikse onderprestatie is.

Ik denk dat er heel wat AD(H)D-ers rondlopen die door hun slimmigheden niet gezien zijn. En vergeet niet dat er nog het nodige onderzoek inzake AD(H)D nodig is. Tel daarbij op dat voor het zien en herkennen van tussenvormen ADD/ADHD, hele goeie ogen nodig hebt. Niet iedere peut heeft die.

Wb iq: er zijn diverse vormen van intelligentie en ze worden niet allemaal getest of evenveel gewaardeerd op school en in de maatschappij.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.