Jongvolwassen Jongvolwassen

Jongvolwassen

Lees ook op

18 jaar[studeren en bijdrage gescheiden ouders]

Zie de bui al hangen, volgend jaar wordt mijn oudste zoon 18, dat betekend financieel nogal een verandering.
Omdat als het om geld gaat, er bij mij en mijn ex altijd discussie ontstaat wil ik graag eerst alles duidelijk hebben.
Als mijn zoon gaat studeren en op kamers gaat heeft hij vanwege het inkomen van zijn vader geen recht op studietoelage. Hoe lossen jullie zo iets op?
Zelf had ik bedacht dat ik het ziekenfonds en andere vaste lasten, verzekeringen en af en toe een tas boodschappen ofzo voor hem betaal en dan mijn ex de huur van zijn kamer.
Ik ben alleenstaand(anw uitkering+partime werk) mijn ex is hertrouwd en heeft een goed inkomen. Mijn zoon heeft al jaren een bijbaantje en wil zeker zelf ook gaan werken naast zijn studie.
Maar alleen de huur en de verzekering kosten al honderden euro's per maand.
Wil eigenlijk niet dat hij al gelijk begint met een lening zeker omdat zijn vader echt wel kan betalen.
Maar weet nu al dat hij dan bv de alimentatie wil verlagen, heb nog 2 zoons en krijg 365 euro per maand (voor alle drie samen) mag dat als de oudste 18 wordt? En is het redelijk? Als hij de kamer huur gaat betalen bv.
Ik raak de kinderbijslag al kwijt.
Gun mijn zoon een leuke studie tijd en ben blij dat hij wil gaan studeren, maar ben bang dat ik het allemaal niet kan opbrengen, zeker niet zonder de hulp van zijn vader.
Ben benieuwd hoe jullie hiermee omgaan en het regelen.

Nelly

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
amk

amk

16-10-2009 om 20:27

Ib groep

als je zoon gaat studeren stelt de ib groep per ouder de te betalen bijdrage vast. Dus ook van vader en van jou. Op basis van ieder van jullie inkomen. Hoeven jullie niet over te bakkeleien. Wel moet je zoon dan nog dat bedrag van zijn vader te krijgen. Je blijft als ouder wel onderhoudsplichtig.

Alimentatie/ouderbijdrage dient hij dan direct aan zijn zoon te betalen. Dus de alimentatie aan jou wordt dan wel verlaagd dat lijkt me wel redelijk. Je hebt tenslotte ook die kosten niet meer.

nelly3

nelly3

16-10-2009 om 20:37 Topicstarter

Bedankt

Hé bedankt dat wist ik niet een hele zorg minder.

amk

amk

17-10-2009 om 09:33

15 jaar betalen

je moet 15 jaar terug betalen volgens het door het ib vastgestelde schema. Dan wordt een eventuele rest schuld kwijt gescholden. Als je volgens hun schema betaalt betaal je de schuld+rente gewoon af.

Vraag je draagkrachtmeting aan waarbij je ook het inkomen van een eventuele partner laat mee wegen dan blijft die 15 jaar en het kwijtschelden van je rest schuld staan bij verlaging van het te betalen bedrag. Je betaalt dan dus minder terug dan je geleend hebt.

Vraag je een draagkrachtmeting aan en wordt het inkomen van een eventuele partner niet meegerekend wordt de rest niet kwijt gescholden na 15 jaar. En moet je het hele bedrag terug betalen.

Je gaat pas 2 jaar na je studie terug betalen, de rente loopt dan natuurlijk wel door. Maar, je kunt ook gelijk na je studie gaan betalen en ook een hoger bedrag per maand aflossen of 1 malige stortingen doen. Hier zijn geen boetes aan verbonden zoals bij een gewone bank wel het geval is. Je kunt dus beter bij de IB lenen voor je studie dan bij een gewone bank.

De basisbeurs en de aanvullende beurs zijn bij het behalen van het diploma binnen de gestelde termijn (afhankelijk van de studie) dan is dat een gift, net als het gebruik van de ov kaart. Doe je dat niet moet je alles terug betalen ook het bedrag voor de ov kaart.
Die ov kaart is best prijzig in de lening dus let er goed op dat je 'm bij afbreken van de studie snel inlevert.

nelly3

nelly3

17-10-2009 om 21:04 Topicstarter

Lening

Wat bedoel je met'je pensioen' ?
De aanvullende beurs is een lening die je als je afstudeert niet hoeft terug te betalen. Dat vind ik redelijk, dat is dan zijn eigen 'schuld' als hij die moet terug betalen. Maar om dan, ook al is het een gunstige lening,er een erbij te nemen ben ik niet voor.Gaat hij eindelijk werken na 6 jaar studeren dan kan hij beginnen met een schuld, kortom dit zie ik als laatste uitweg.

annedaan

annedaan

18-10-2009 om 09:00

Lastig maar niet onmogelijk

Uit ervaring weet ik dat het lastig is, maar niet onmogelijk. Ik heb zelf al jaren geen contact met mijn vader. Heb wel zijn adresgegevens.
Ik heb (12 jaar geleden) wel gewoon een uitwonende beurs gehad. Ik moest een brief opstellen en getuigenverklaringen toevoegen. In dit geval bijv. Huisarts. Het is gelukt, heb gewoon een beurs gekregen!

Ib groep en hoe het zit

De IB groep maakt een berekening voor je zoon. Daarbij gaan ze uit van 3 bedragen

Voor iedereen die gaat studeren:
- basisbeurs (een vast bedrag afhankelijk van thuiswonend of uitwonend en mbo of hoger onderwijs)
-Ov kaart

Daarbij
- aanvullende beurs van de IB groep en/of
- ouderbijdrage. De ib groep vraagt bij de belastingdienst de gegevens (jaarinkomen) van beide ouders op en maakt zelf een berekening per ouder. Let wel deze bedragen zouden de ouders kunnen bijdragen maar ze zijn niet verpicht! Als kind of ouder kan je dit ook niet afwingen (als de ander niet betaald). Daarbij mag je als ouder ook besluiten om ipv de ouderbijdrage je kind op een andere manier te ondersteunen bv betalen van boeken, huur, collegegeld etc.

De aanvullende beurs en ouderbijdrage wisselen ieder half jaar (de bedragen kunnen zowel omhoog als naar beneden gaan).

Een ouder die allimentatie betaald hoeft niet daarnaast ook nog eens de ouderbijdrage te betalen. Dat mag wel maar hoeft dus niet. Wel moet de jongvolwassenen vanaf 18 jaar de allimentatie op de eigen rekening ontvangen. De verzorgende ouder ontvangt dan dus minder voor eventuele overige kinderen. Allimentatie is geld voor levensonderhoud en daar zit studie ook bij.

Zover ik weet ontvang je als jongere een brief met daarin alle bedragen (dus ook de maandbedragen voor de ouderbijdrage van beide ouders).

Op de site van de IB groep staat alles heel duidelijk uitgelegd. En je kunt ook bellen of mailen met de infolijn. Er is wel een regeling voor "weigerachtige ouders" Ook kan je een folder "problemen met je ouders"opvragen of downloaden bij de IB groep.
De voorwaarden om hiervoor in aanmerking te komen zijn erg streng! Het moet dan gaan om (aantoonbare en onderbouwde)situaties zoals
- vanaf je 12 aantoonbaar geen contact meer
- ernstige onverzoenlijke conflicten of langdurig ernstig verstoorde relaties,
-ouder(s) uit uit het gezag zijn ontzet, ontheven, het kind niet hebben erkend.

Een situatie waarbij de ouder wel gewoon allimentatie (heeft)betaald maar daarnaast geen ouderbijdrage is mijns inziens niet dermate ernstig dat die onder de uitzonderingen valt (zoals hierboven geschreven).

Ik zou aanraden om eerst de brief van de IB groep af te wachten. Maak samen met je zoon alvast een lijst met alle kosten die hij straks gaat krijgen (college of schoolgeld, boeken, huur, ziektekostenverzekering, inboedelverzekering, levensonderhoud etc). Uit ervaringen binnen mijn omgeving weet ik dat er vaak voldoende mogelijkheden zijn. En dat ouders zich vooraf vaak veel meer zorgen maken dan mogelijk. Dus tot je alle kosten in inkomsten duidelijk op papier hebt geen onnodige paniek.

Misschien even hard

Misschien even hard, maar: je zoon wordt volwassen en zal dit dus zelf moeten uitvechten met zijn pa.

Mogelijk gaat dat beter ook, omdat jij het geld dan niet meer krijgt. Jij bent zijn ex en je mag dus niet bepalen hoeveel je ex bijdraagt aan zoon. Volgens mij heb je een behoorlijk idee van wat je vindt dat hij moet bijdragen. En dat mag je dus niet meer bepalen, ook niet over hoe leuk de studietijd moet zijn.

Als jouw inkomen laag is, dan draag je (waarschijnlijk weinig) bij naar wat je kunt en wilt. Vader draagt bij wat HIJ kan en wil.

Jij moet dus niet in discussie met paps, maar je zoon.

amk

amk

18-10-2009 om 21:56

Yep tot 21

kijk maar op Ouders Online
http://www.ouders.nl/mjur2003-aansprakelijkheid.htm

nelly3

nelly3

19-10-2009 om 19:37 Topicstarter

Duidelijk

Charlot bedankt voor je duidelijke uitleg.

Ik heb trouwens een redelijk goed contact met mijn ex alleen over geld praten geeft altijd problemen en die wil ik dus voor zijn

nelly3

nelly3

19-10-2009 om 20:17 Topicstarter

An-ka

Ben het niet helemaal met je eens.
Mijn zoon wordt wel volwassen met zijn 18 jaar maar als ouders blijven we toch verantwoordelijk voor hem omdat hij door te gaan studeren afhankelijk blijft van financiele hulp van ons.
Natuurlijk kan ik niet bepalen wat mijn ex gaat bijdragen, de dingen die ik opgeschreven had waren maar een soort voorbeelden, omdat ik graag alles duidelijk heb.Zodat als mijn zoon op kamers gaat hij, maar ook ik weten waar we aan toe zijn.
Ik kan straks niet ineens 100euro per maand meer bijdragen dat zal ik ver van te voren moeten weten om te kijken hoe ik dat ga oplossen. Wacht ik op zijn vader dan komen de beslissingen pas in zijn 3de studie jaar ofzo.Ken mijn ex goed genoeg om te weten dat we duidelijke afspraken moeten maken. Mijn zoon deze afspraken laten maken werkt niet om dezelfde reden....komt wel goed is dan het antwoord...daar kan je geen huur van betalen.
Bepalen dat mijn zoon een leuke studie tijd heeft staat er ook niet, ik gun het hem zo, zou het jammer vinden als zijn studietijd bepaalt wordt door geldzorgen, alhoewel krap zitten voor studenten niet erg is, dat hoort erbij, maar niet weten of je je huur nog kan betalen moet niet nodig zijn vind ik.
Nelly

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.