Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
dihanne

dihanne

02-05-2011 om 22:17

Ervaringen met particuliere vo scholen?

Hoi allemaal,

Dochter zit nu in groep 6, maar ik wil me vast gaan oriënteren op het voortgezet onderwijs.

Ze heeft Asperger, zit nu met rugzak op reguliere basisschool, dat gaat goed, maar of ze het ook redt in het reguliere VO??? Het zou kunnen, maar we twijfelen wel.

Heeft iemand van jullie ervaring met particulier onderwijs? Bij ons zitten twee scholen op een afstand die wel te doen is. Een Winford (daar zijn er meer van in het land) en een redelijk nieuwe school (die heet het Vechtcollege, in Breukelen).

Kent iemand deze scholen? Of heeft iemand ervaring met particulier onderwijs?

Als we dat willen, moet ik nu al ernstig gaan sparen! En ook ons inkomen verhogen, anders lukt het financieel niet. Maar een leuke middelbare-schooltijd is natuurlijk ook wat waard.

groetjes,
Dihanne

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Chippie

Chippie

02-05-2011 om 22:37

Dihanne

`Als we dat willen, moet ik nu al ernstig gaan sparen! En ook ons inkomen verhogen, anders lukt het financieel niet.´

Misschien een vooroordeel, maar ik denk dat als je ernstig moet gaan sparen en je inkomen moet verhogen, je dochter zich een behoorlijke buitenbeen gaat voelen binnen dergelijk onderwijs. Ik ga er vanuit dat de kinderen die daar zitten ouders hebben die die bijdrage zonder hikken uit de mouw schudden. Tja, dat lijkt mij helemaal niets...

dihanne

dihanne

03-05-2011 om 08:55

Chippie e.a

ja, dat vraag ik me dus ook af, of op particuliere scholen alleen kinderen van 'rijke' ouders zitten.

ik denk dat er heel veel redelijk wanhopige ouders in Nederland zijn, die in het onderwijs niet vinden wat hun zorgenkind nodig heeft.

Het speciaal onderwijs heb ik ook goed onderzocht, maar naar mijn idee is dat het ook niet voor onze dochter. En als ze dan het reguliere niet trekt, dan moet je toch wat....

En zo zullen er nog wel meer ouders zitten te rekenen, en bereid zijn er veel voor opzij te zetten.

ik ben benieuwd naar meer reacties....

groetjes
Dihanne

Heb je al gekeken?

Ik ken geen particuliere scholen die zich toeleggen op autisme/apersger. Er is één gesubsidieerde basisschool die zich als particuliere school gedraagt en zich toelegt op dyslexie. De particuliere scholen die ik wel ken, communiceren heel duidelijk dat ze er _niet_ zijn voor kinderen met adhd/autisme/etc. (dan staat er: we hebben geen zorgstructuur, oid)
Als je toch denkt dat zo'n school de beste oplossing is, dan kun je aanmelden zonder het te vertellen.
Ik zou niet durven beweren dat particuliere scholen beter zijn, noch dat ze beter in staat zijn om kinderen met kleine of grote eigenaardigheden op te leiden.
Groet,
Miriam Lavell

dihanne

dihanne

03-05-2011 om 09:30

Oef, aanmelden zonder te vertellen...

Aanmelden zonder te vertellen, dat is ook wat! Dat zou wel een stap voor mij zijn, maar wel een goede tip om bij het rondkijken in ieder geval de kaken op elkaar te houden.

Onze dochter draait sociaal gezien goed mee, en haar gedrag is eerder te braaf dan lastig. Op dat vlak zullen geen problemen ontstaan.

Om te kunnen leren heeft ze goede, rustige instructie van de leerkracht nodig, en een duidelijke structuur in de leerstof. En een rustige omgeving is voor haar ook net iets belangrijker dan voor andere kinderen.

Dus dat is waar we naar op zoek zijn. De VO scholen hier vlakbij zijn juist erg gericht op projecten, groepjes leerlingen die samen opdrachten maken enz enz. Die scholen zijn ook recent opgericht, en werven leerlingen vooral met hun Moderne Onderwijs. Vast heel leuk als het bij je kind past.

Maar voor onze dochter denk ik eerder aan Traditioneel Onderwijs. Ik ga goed de tijd nemen om alle opties te bekijken.

bedankt,
Dihanne

Voel je niet schuldig

Dihane, de enig zinnige reden om de school op de hoogte te brengen van kwalen, is als je daarvan de verwachting hebt dat de school met die informatie ook iets zal doen: het onderwijs aanpassen, etc.
Particuliere scholen zijn vaak duidelijk in hun aanbod en communiceren dat ze niks doen voor asperger, adhd, of wat ook. Ze willen in niets de schijn wekken dat dat deel onder hun levereringsvoorwaarden of productaansprakelijkheid valt.
Zou jij vertellen dat er sprake is van asperger maar ook dat je daarbij niks verwacht, dan is er toch sprake van enige verantwoordelijkheid op dit punt bij de school, als de school je kind toelaat.
Vertel je niks, dan verwacht je niks en is de school ook niet aan te spreken of in gebreke te stellen op dit punt.
Feitelijk zijn jullie dan met de school op dat punt geen enkele (niet eens de schijn) overeenkomst aangegaan. En dat is wel zo helder.
Overigens doe je er wel goed aan de schoolgids en de leveringsvoorwaarden goed te lezen. Daar staat ook het eea in.
Groet,
Miriam Lavell

T&T

T&T

03-05-2011 om 19:58

Ik lees mee!

Heb ook een dochter in groep 6, met pdd-nos, en ik herken het zo! Ze heeft op zich geen gedragsproblemen, in die zin dat ze bepaald niet vervelend is voor anderen, het is gewoon een heel stil verlegen meiske als je haar zo ziet in de klas... maar er is natuurlijk meer aan de had dan alleen een beetje verlegen zijn.
Nu gaat het goed, maar hier liepen we al op de basisschool tegen het probleem aan dat alle scholen leuk Modern Onderwijs willen geven; wisselende groepjes, projecten, veel samenwerken, eigen initiatief tonen, zelf plannen wanneer je iets doet... erg leuk allemaal hoor, maar mijn kinderen (ik heb ook een zoon) kunnen het niet.
Als ik eens rondkijk hoe het onderwijs er op dit moment uitziet, en waar het naartoe gaat, voorspel ik een flinke groei van particuliere scholen helaas zijn ze er hier in de buurt nog niet... ik zou er ook heel wat voor over hebben om mijn kinderen op een school te zien waar ze passen. Ach ja, ik weet het, het klinkt allemaal wat vaag maar ik vraag helemaal geen ingewikkelde dingen; gewoon, niet te groot, liefst ook niet te grote groepen, veel structuur en regelmaat, weinig "loze" tijd als pauzes en tussenuren/uitvaluren, en graag op fietsafstand (een km of 15 is best te doen) oh ja, en wel op havo of vwo niveau... het speciaal voortgezet onderwijs "stopt" hier bij vmbo, zucht, en er zijn zoveel autisten die veel slimmer zijn, juist dat leren is niet altijd het probleem, maar de omgeving en al het gedoe rondom dat leren heen!
Nou ja, ik lees dus mee, ben benieuwd naar mensen met ervaring.
groetjes, Tess

dihanne

dihanne

04-05-2011 om 08:35

Herkenbaar tess

Hoi Tess

ja, dit sluit precies aan bij mijn verhaal.

Gedrag van dochter is voor leerlingen en leraren geen probleem (ze doet eigenlijk alleen zichzelf tekort, anderen hebben geen last van haar, ze is juist erg lief). En ik denk wel dat dat zo blijft, of ze moet enorm gaan puberen, maar dat kan ook bij non-aspergers gebeuren.

En wat jij zoekt is ook wat wij zoeken: goed onderwijs, binnen een duidelijke structuur. Dochter moet zich persoonlijk aangesproken voelen, anders gaat het gewoon aan haar voorbij. Ze is erg slim, wat er nu aan het eind van de basisschool een beetje uit begint te komen. De eerste jaren waren haar resultaten minimaal.

Tsja: nog steeds niemand zich gemeld met ervaring met particulier onderwijs. Misschien had ik dit draadje toch bij Zorgenkinderen moeten starten?

Jouw kinderen zitten toch op de Vrije School, hebben jullie geen bovenbouw in de buurt? Dan kun je nog jaren vooruit...

groetjes,
Dihanne

An

An

04-05-2011 om 18:54

Gymnasium?

Die staan hier in de buurt ook bekend om hun duidelijkheid, structuur e.d.
Succes met zoeken hoor!
An

T&T

T&T

05-05-2011 om 09:00

Atheneum/ gymnasium

Ik weet dat mijn dochter goed kan leren, maar of dat echt op dit vwo niveau is weet ik nog niet. Eigenlijk hoop ik er wel een beetje op, niet alleen omdat dat straks zo'n mooi diploma is, ook omdat ze dan weer een beetje tussen de "nerds" blijft ) sorry voor mijn ongenuanceerde uitdrukking... daar past ze gewoon.
Het enige nadeel, hier is de buurt dan, is dat alles in grote scholengemeenschappen is opgegaan. Dat wil zeggen dat we de keuze hebben tussen een scholengemeenschap met 2000 of met 2500 kinderen zeg maar... en daar zie ik nu al als een berg tegenop. Als je wat kleiner wilt, met meer persoonlijke aandacht, denken ze schijnbaar meteen dat je een heel problematisch kind hebt, dan gaat het leerniveau ook omlaag, en wordt het speciaal onderwijs of vmbo, en daar is de populatie nou eenmaal anders dan in een gymnasium klasje.
Ze zit nu idd op de vrije school, maar helaas stopt die bij de 6e klas (groep 8) we denken er wel hard over om haar ook naar de bovenbouw van de vrije school te laten gaan, maar dat is nogal een reis, die ligt zo'n 60 km verderop... voordeel is dat ze dan nog een tijdje gewoon in een gemengde klas blijft, klas 7-8 en 9 werken nog niet met een wisselrooster, pas vanaf haar 14e wordt dan het uiteindelijke niveau gekozen, en kan ze alsnog examen doen op alle niveaus, van vmbo tot gymnasium. Maar tegen die tijd is ze al gewend aan de school, het gebouw, de leraren en de kinderen, en dan kan ze het middelbare schoolleven wel wat beter aan denk ik. Deze school is ook een stuk kleiner (600 leerlingen) en ze blijven alle vrije school vakken aanbieden, tot zover zie ik heel veel voordelen! Alleen die afstand... als hij 40 km dichterbij lag zou ik geen moment twijfelen.
groetjes, Tess

Vera*

Vera*

05-05-2011 om 20:56

Tess

Als je het hebt over het Novalis College. Ze hebben nu één vmbo-t/havo brugklas en één havo/vwo brugklas (plus nog een klas praktische stroom)

Vera

Sawo

Sawo

06-05-2011 om 11:09

Ervaringen gewoon onderwijs

Hoi dihanne

Ik heb geen ervaringen met het particuliere onderwijs.
Wel zitten er veel kinderen met asperger en adhd bij onze kinderen in de klas. Dat gaat zover ik het mee krijg best goed (scholengemeenschap van ruim 2000 lln). Wel hebben bijna alle jongens moeite met het projectonderwijs en wordt daar extra aandacht aan besteed. Verder zijn er ook scholen die minder werken met projectonderwijs bv hier KWC te Culemborg.

Kinderen leren in de bovenbouw van basisonderwijs veel beter om te gaan met hun beperkingen en veel vinden hun plek meestal wel in het reguliere onderwijs.

Particulier onderwijs wordt meestal naar gekeken als het echt niet goed gaat op de middelbare school.

succes

saar

T&T

T&T

07-05-2011 om 13:35

Sawo

Dat geeft de burger moed! En mijn dochter heeft nog twee jaar de tijd om zich verder te ontwikkelen, misschien kijken we er dan wel weer heel anders tegenaan. Ik wil gewoon voorkomen dat mijn kind eerst helemaal vastloopt voor er weer eens naar een oplossing wordt gezocht...
Tess

dihanne

dihanne

07-05-2011 om 17:07

Hoi sawo

fijn zo'n optimistisch geluid te lezen.
Hopelijk maakt onze dochter nog een paar grote stappen voorwaarts in groep 7 en 8.

In groep 6 zie ik haar al goed vooruit gaan, terwijl ik haar vorderingen in eerdere groepen minimaal vond.

Dus, inderdaad, wie weet waar ze op uitkomt.

Alhoewel ik me niet voor kan stellen dat ze zich fijn zal voelen op een school met 2000 leerlingen.

Komt stiekem ook wel mijn eigen ervaring om de hoek: ik zat zelf op een grote middelbare school (1700 leerlingen) en vond dat verschrikkelijk.

Maar voor haar kan het weer heel anders zijn!

groetjes
Dihanne

Caroline

Caroline

07-05-2011 om 21:45

Vechtcollege

Dihanne,

Wij wonen vlak bij breukelen en hebben een zoon met PDD-nos en ernstige dyslexie in groep 7. Voor hem zoeken we kleinschalig onderwijs. Onze oudste zoon zit in amsterdam op de middelbare school, maar dat is voor hem geen haalbare kaart. Ik ben op een aantal scholen in de omgeving wezen kijken en kreeg van de rt-ers daar het advies om eens bij het Vechtcollege te gaan kijken. Ik ben nog niet geweest, maar ken inmiddels wel al een aantal ouders waarvan de kinderen daar naar toe gaan. Dit gaat dan niet om de brugklas, maar om kinderen die vmbo gehaald hebben en dan daar HAVO doen, omdat het gemiddelde eindexamencijfer niet voldoende is voor een reguliere school.
Ik geloof dat er in juni een open dag is; we gaan zeker kijken.

groetjes

dihanne

dihanne

07-05-2011 om 23:03

Wat zeggen die ouders?

Hoi Caroline

ja, die open dag heb ik ook op de website gezien, ga ook

wel leuk dat je een aantal ouders kent, die voor de Vechtstroom gekozen hebben. Wat vertellen die over de school?

En dat RT'ers aanraden eens op de Vechtstroom te gaan kijken, is dat een positief teken? heb je een idee hoe zij over de Vechtstroom denken?

groetjes
Dihanne

Amstellyceum

Dochter zit op het reguliere gedeelte van het Amstellyceum en dat gaat zelfs zonder rugzakje goed. Mocht het fout gaan hebben ze daar een autismeklas.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.