Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Mariska S.

Mariska S.

01-09-2008 om 23:29

Laat thuis: wat eten we? (tips gezocht)

Van een onregelmatige job (voornamelijk late diensten) ben ik deze week overgestapt op een kantoortijden-baan. Rond negen uur beginnen, half zes klaar. Reistijd erbij, en ik ben om half zeven thuis. Dan moet er nog gegeten worden. Eer ik aardappels heb geschild, groenten heb gekookt enzovoort, eten we pas als de kinderen al haast naar bed moeten! Ze (3 en 1 jaar) gaan rond half acht, kwart voor acht naar boven.
Ik zoek dus handige tips voor het eten, om e.e.a. wat soepeler te laten lopen. Ik heb voor morgen het vlees in de koelkast gelegd (dan is het morgen ontdooid) en de aardappels geschild in een bakje in de koelkast gezet (moeten ze dan juist NIET in het water i.v.m. de vitaminen?). Verder heb ik als ideeën:
* Bij macaroni e.d. GROTE portie maken en de rest invriezen.
* Een brood-avondmaaltijd inlassen.
* Onderweg iets halen (duur en soms ongezond?).
Maar misschien hebben jullie nog meer tips. Ik zorg alleen voor de kinderen dus heb geen partner die vooraf al iets aan het eten kan doen. Eerder beginnen met werken zou soms wel kunnen, maar liever niet. Dan kom ik ook met de opvang in de problemen...
Groetjes, Mariska


Fraz

Fraz

01-09-2008 om 23:38

Tips

soep met brood

diepvries pizza uit de oven

kies en kook maaltijden van AH (zalm, pasta, groente en saus)

snelkookrijst met diepvries sperziebonen of doperwten/wortelen en gesneden kipfilet (gemarineerd)

krieltjes (magnetron) roerbakgroente en runderreepjes oid

Hoeveel dagen?

Om hoeveel dagen gaat het? Elke dag van de week? Daar kan je bijna geen oplossingen tegenop verzinnen!
Hier hebben we twee van dat soort dramadagen. De een is de maandag, daarvoor kook ik vaak op zondagochtend alvast. Meestal iets van een prutje waar alleen nog rijst bij gekookt moet worden. De andere dag verschilt een beetje, soms broodmaaltijd met een eitje ofzo, soms salade, soms soep, soms halen we wat en soms eten we gewoon frietjes ofzo.
Ik weet niet waar je kinderen overdag zijn, maar je zou ook kunnen overwegen ze tussen de middag warm te laten eten, dan heb je de tijd thuis echt voor de gezelligheid en eet jij als ze in bed liggen. Verder wat ik hierboven noemde, in het weekend vooruit koken en brood/soep/salade. Verder zijn er ook volwaardige gerechten die met een paar minuten (letterlijk!) klaar zijn. Bijvoorbeeld mie met groenten met cashewnootjes of couscous met gehakt en groenten. Succes in elk geval!

Kaaskopje

Kaaskopje

02-09-2008 om 01:33

Hier vier van zulke avonden

Man en ik zijn elke dag óf om ongeveer kwart voor zeven thuis óf ergens tussen kwart voor 10 en kwart voor 11. Vier keer eet 1 van ons dus thuis en de ander op het werk. Om kwart voor 7 is er niet altijd meer puf en tijd voor het koken van een complete maaltijd. We maken dus regelmatig een dag van te voren een wereldgerecht, ovenschotel, macaroni of lasagne, nasi oid. Zondag en donderdag kunnen we gewoon koken en dan maken we bijvoorbeeld sla met gebakken aardappels of gekookte met gekookte groente.
Ideetje:
3 preistronken
1 kg aardappels
500 g gehakt
boter
bloem
kerrie
ui
knoflook
zout
peper
koriander
bouillonblokje
geraspte kaas

Bereiding:
Schil de aardappels en kook ze 10 minuten. Na het koken (en eventueel wat afkoelen) in dunne plakken snijden.

Snij de prei in ringen en vervolgens goed wassen.

Bak het gehakt rul, voeg de in ringen gesneden prei toe totdat het halfgaar is. Kruid het geheel met zout en peper naar smaak en kerrie.

Maak een routje van 3 pollepels bloem, een flinke klont boter (margarine) en water. Hiervoor smelt je eerst de boter. Als de boter net gesmolten is en dus nog niet donker wordt een fijngesneden ui en knoflook erbij, even glazig bakken en dan de bloem erbij. Ik zet het vuur dan even uit anders gaat het te hard. Als de bloem met het meel gemengd is langzaam water toevoegen tot het een stevige saus is. Halverwege kan het vuur weer zachtjes aan. Dan zout en peper, het bouillonblokje en flink wat kerrie (twee eetlepels bijvoorbeeld, gewoon even proeven of het genoeg is) toevoegen. Tenslotte verse of een halve eetlepel droge koriander erbij, even doorkoken.

Verwarm de oven voor op ongeveer 230 graden.

Vet een grote ovenschaal in en vul de bodem met een deel van het gehaktpreimengsel, daar een laagje aardappelschijfjes op, vervolgens geraspte kaas over beide laagjes strooien, weer een laagje gehakt/prei, weer aardappels, geraspte kaas en nog een laagje prei/gehakt. Daar nog wat geraspte kaas overheen en tenslotte de kerriesaus goed verdelen over de ovenschaal.

De ovenschotel in ongeveer 3 kwartier heet en gaar laten worden.

Als je de schoten af laat koelen kun je hem in de koelkast zetten. De volgende dag kun je het (op je bord) in de magnetron verwarmen. De hele schaal weer opwarmen in de oven duurt best lang.

Kaaskopje

Kaaskopje

02-09-2008 om 01:48

Tandoori

We maken vaak gebruik van een wereldgerecht van eigen merk of van Knorr bijvoorbeeld. Tandoori o.a.. Als je dat volgens de verpakking maakt en er nog een zak diepvriesgroenten, zoals Thaise groente aan toevoegt is het een volwaardige maaltijd. Ik heb al grote dochters, waarvan 1 regelmatig macaroni, lasagne of chili maakt. Dat hoeft bij ons dus geen dag van te voren, maar lasagne zou je wel een dag eerder kunnen maken en in de magnetron opwarmen (niet te lang, dat is niet lekker).
Als je geen zin hebt in koken is het geen schande om lekker makkelijk een (diepvries) pizza of patat te halen.

reina

reina

02-09-2008 om 07:05

Regelmatig

Hier regelmatig avonden met weinig tijd om te koken. Aardappels eten we weinig, op dat soort dagen al helemaal niet, wel bijv. couscous ( erg snel klaar), nassi met heel veel groenten ( de avond ervoor klaargemaakt), maiskolf en vleesspies grillen, wokgroenten wokken en ondertussen rijst koken, salade maken en bruin stokbrood erbij, geitenkaasje grillen met salade erbij, maaltijdsoep van tevoren klaargemaakt ( evt. op laatste moment nog verse groenten erbij en even meekoken etc. etc. Ik kook vaak voor 2 dagen en evt verse groenten of salade doe ik op het laatste moment nog even.

Puck2

Puck2

02-09-2008 om 08:38

Van te voren

Op dat soort drukke dagen werk ik hier ook van te voren: aardappelen idd al schillen en WEL onder water zetten. Zo niet dan heb je de dag erop na het koken zwarte aardappelen die niet lekker meer zijn. Groente doe ik dan uit een blik of diepvries en vlees iets dat snel klaar is. Wat ook ideaal is zijn die kies-en-kook-maaltijden van AH. Wij vinden ze lekker (de aziatische en pasta-serie) en ze zijn lekker snel klaar.

Linda

Linda

02-09-2008 om 09:13

20 minuten

Ik kook eigenlijk altijd in 20 minuten. (we halen vrijwel nooit)
Pasta maken is een eitje. Gehakt, tomatofrito en een salade.
Nasi(achtige gerechten). Rijst koken, kip, uitje, salade erbij (of boontjes)
Curry, (die van Patak, niet de wereldgerechten van Knorr, echt Patak is veeel lekkerder). Rijst (of Naan)
Aardappelen alleen als ik ze 's avonds geschild klaar heb staan. (ik zet ze onder water trouwens, anders verkleuren ze zo).

liora

liora

02-09-2008 om 09:17

Hoeveel dagen

Hoi,

Je schrijft inderdaad niet hoeveel dagen het is. Bij mij is dit op ma, di, do en vrij. Maandag eet ik altijd brood met ei en spinazie uit de diepvries. Dinsdag eet ik meestal wat ik zondag ook at (dan dus dubbel gekookt).
Woensdag haal ik boodschappen. Donderdag kook ik wel, vrijdag meestal een gegrild kippetje, lekker brood erbij of aardappeltje. Zaterdag en zondag kook ik.

Tip: koop het kookboek Nigella Express. Vol met hele makkelijke, hele snelle gerechten. Toppers zijn: bonenpuree (heerlijk bij biefstuk, of een worstje erbij voor de kinderen), je gebruikt dan een pot witte bonen, dus je hoeft niks te koken.
Ook aardappelpuree uit een zakje is een favoriet hier. En ook: quesadillas, dat is een soort tosti gemaakt van een wrap, kaas erin, wat groenten en pepertjes (voor jou dan), en de wraps bakken in de grillpan. Binnen 10 minuten klaar. Recept is van Nigella.

Verder gewoon altijd vissticks, kipnuggets in de diepvries, diepvriesgroenten, blikgroenten. Dan kun je altijd iets op tafel zetten.

Liora

MariaV

MariaV

02-09-2008 om 10:38

Vaker dubbel koken

Wij koken regelmatig een supergrote hoeveelheid en dan vriezen we de rest in of we zetten het snel in de koelkast en eten het dan twee dagen later op (de volgende dag voelt op de een of andere manier niet goed, twee keer hetzelfde).
Verder vriezen we kliekjes altijd in in eenpersoonsporties. Dat is trouwens een hele goede methode om niet door te blijven snoepen niet niet onnodig eten weg te gooien. Op een drukke dag kunnen we daar ook van eten. We gebruiken de kliekjes ook vaak als warme lunch voor de kinderen, want zij eten beter warm dan brood.
Maria

Mijn trucjes

Ik zie niet heel veel tijdwinst in het invriezen van complete maaltijden. Ze moeten ontdooid worden (kost ook met de magnetron wel even tijd), opgewarmd (smaakverlies) en ik vind verse groente (een warme en sla van het een of ander) onontbeerlijk.
Kook pasta of rijst vooruit, net niet gaar, zet het in de koelkast. Zet voor de warme groente in op roerbakken en neem daarvoor snel gaar/klaar groente. Wortel (en andere harde grote groente) vooraf klein snijden en in het water zetten (nooit gehoord dat dat vitamineverlies op zou leveren).
Mijn werkvolgorde: Ik maak eerst de (meestal groene) salade. Sla met kruiden (peterselie en of selderie en of basilicum), soms ui, en een eenvoudige dressing van citroen, peper, zout en olie of een variatie met mosterd of mayo. Je kunt die dressing trouwens een aantal dagen vooruit maken en gebruiken. Sla gaat op tafel.
Gas onder de (grote) steelpan. Olie erin, groente en eventueel (klein gesneden) vlees, wokken maar. Eventueel afblussen met wijn of boullion (kun je ook vooruit maken, maar een blokje brokkelen met wat water lukt ook).
Keuze: Maak je een nat groentegerecht, dan kun je de pasta of rijst in deze pan bij de groente en het vlees opwarmen. Eenpansgerecht. Je bent al bij al binnen tien minuten klaar.
Wil je de rijst of pasta apart, zet dan apart water op om te koken, dompel er de bijna gare rijst of pasta voor hooguit 2 minuten in en giet het af (het handigst is hier een pastapan).
Als ik voor aardappelen kies, dan zet ik bij de start meteen de oven op voorverwarmen, doe de gekookte aardappelen in een schaal met klontje boter of ganzenvet en zet het geheel in de oven terwijl ik de sla en de groenten maak. Ook bijelkaar een minuut of tien.
Vlees: taartaartje (snel klaar), reepjes van het een of ander door de groente (ook snel klaar), of uit de vriezer draadjesvlees dat ik in een laagje kokende boullion laat ontdooien, uitschep en daarna bij de groente, rijst of pasta doe. Voor de smeuiigheid hier en daar een scheutje olijfolie of room.
Mijn snelste gerecht: Pasta met spinazie. Maak eerst de sla, vervolgens scheutje olie in de pan, spinazie erbij, teentje knoflook, zout en peper, deksel erop en af en toe doorroeren. Na ± drie minuten de (vooraf gekookte) pasta erbij. Omscheppen, eventueel wat room. Maak het af met mozzerella en eventueel pijnboompitten. (alternatief: doe eerst spekjes of hamblokjes in de koekenpan, na bakken de spinazie erbij. Knoflook niet te vroeg want dat wordt bitter).
Overigensok boerenkool, spitskool en noem al die andere saaie wintergroenten maar op, laten zich zoals spinazie in de koekenpan gaar wokken. Erg lekker als bijgerecht.
Groet,
Miriam Lavell

Guinevere

Guinevere

02-09-2008 om 12:11

Hier

Hier wordt op zulke dagen een blik soep opgewarmd en opgediend met afbakstokbrood. Echt enorm ontspannend, en weinig afwas. Meestal dan wel bruine bonen- of erwtensoep, want dat vult tenminste een beetje. En dan kun je een (sinaas)appeltje eten als dessert voor nog wat extra vitamientjes.
Soms koken we voor 2 dagen, maar dan moeten we het wel gelijk de eerste dag (vóór het eten) in 2 porties verdelen, anders hebben we de 2e dag véél te weinig...
Wat ook snel is: vissticks in de oven zetten (die van Iglo hoef je niet eens persé om te draaien). Struik broccoli in de magnetron garen ( minuutje of 8). En dan inderdaad kant en klare puree erbij serveren.

Tinus_p

Tinus_p

02-09-2008 om 14:24

Aardappels schillen?

Aardappels schillen en koken doe ik al jaren niet meer; kost te veel tijd. Ik zeg: macaroni, rijst, kant-en-klare soep, en frituurpan.

Tinus_p

Tinus_p

02-09-2008 om 14:25

Aanvulling miriam

Miriam:
'Ik zie niet heel veel tijdwinst in het invriezen van complete maaltijden. Ze moeten ontdooid worden (kost ook met de magnetron wel even tijd), opgewarmd (smaakverlies) en ik vind verse groente (een warme en sla van het een of ander) onontbeerlijk."
Klopt. Pizza en pannenkoeken hebben dezelfde nadelen.

MariaV

MariaV

02-09-2008 om 15:04

Tips voor ontdooien en aardappelen

's Ochtends de bak in de koelkast zetten, is 's avonds (vrijwel) ontdooid, lig een beetje aan de grootte. Is ook nog relatief milieuvriendelijk, je koelkast verbruikt die dag aanzienlijk minder stroom.
Als je snel ontdooien wilt: in kleinere/individuele porties invriezen en die apart ontdooien, bijv. in de magnetron.
Als je niet van aardappels schillen houdt, kun je ook nog (biologische) aardappelen in de schil koken. Gezond en snel.
Maria

Nasi macaroni ed

vries ik altijd wel in; in en plastic zak en dan zo plat mogelijk maken dan is het zo ontdooid in de koelkast.
Ik kook op 1 dag wel eens voor 2 dagen maar dan toch verschillend ; bv extra aardappels en die dan opbakken de dag erna met spinazie en een omelet . O f ik kook er vast een groente bij waar ik stamppot van kan maken. Gisteren had ik vast de rode kool gekookt en hoefde we alleen nog even de zeer klein gesneden aardappels een paar minuten te koken en een hamburger te bakken. 10 min werk.
Of tagiatella met gerookte zalm die ik even wok en dan spinazie erbij of sla.
Kant en klaar gekookte bietjes, die hoef je alleen even te verwarmen.

Pisto

spaans recept: in een weekend schoonmaken en kleinsnijden: ui, rode en groene paprika, courgette, aubergine, tomaten; flinke hoeveelheden. In pan met (veel) olie de groentes zoals hierboven genoemd achter elkaar aanbraden.Zout erbij, proeven, af laten koelen en in porties invriezen.
Dag ervoor bakje uit vriezer, laten ontdooien. Prepareren: goed warm maken en dan aantal eieren erin meebakken (losroeren), soort roerei. Met (stok)brood snel klaar en gezond.

reina

reina

02-09-2008 om 20:07

Mieke

Stamppot eet ik wel zo nu en dan (in de winter, ook vanwege het gemak), maar zeker 's zomers eten we máánden geen aardappels, ik mis ze nooit.

jms

jms

02-09-2008 om 20:16

Hier 3 zulke dagen

waarop de kinderen en ik om half 7 thuis zijn, en partner pas na het eten. En dan vind ik zelfs een stuk vlees bakken bijna nog te ingewikkeld als er 2 hongerige kinderen staan te wachten dus ik maak het mezelf echt heel erg makkelijk en zorg dat het echt alleen maar opgewarmd hoeft te worden, verder niks.
Op mijn thuisdag kook ik dus altijd voor 2x. Dit is vrijwel altijd een ovenschotel dwz. de een of andere combi van pasta/rijst/aardappelen met groente en kaas of vlees erdoor heen gemikt. Dit soort schotels zijn bij ons al 3 generaties favoriet overigens, ipv. nette maaltijden uit losse onderdelen.
Om de week kook ik nog eens een dubbele hoeveelheid extra tussendoor (s avonds laat bijv.), vaak alleen pastasaus. Hiervan vries ik dan de helft in en de andere helft gaat in de koelkast.
Op 2 van de 3 dagen dat we allebei werken warm ik dan een maaltijd op in de magnetron en de derde eten we brood of diepvriespizza. Als er alleen saus is, kook ik de pasta de avond van te voren. De opwarmmaaltijd wordt meestal gewoon in de koelkast bewaard als ie voor gebruik in diezelfde week gekookt is, en anders al de avond van te voren ontdooid. Ontdooien in de pan gaat trouwens best snel! (maar werkt natuurlijk alleen goed bij dit soort husseleten).
In het weekend en op zijn thuisdag kookt partner, altijd vers.
Wel een leerzaam draadje dit, als ik over een paar jaar wel weer iets meer wil doen maar het toch snel klaar wil hebben, ga ik ook lekker roerbakken met al dente pasta.

jms

jms

02-09-2008 om 20:18

Soep

zou ik trouwens ook een hele goede vinden, maar dat lust hier verder niemand (althans, partner eet het netjes op maar niet met veel enthousiasme).
En platte plastic zakken voor het invriezen ga ik onthouden!

Tinus_p

Tinus_p

02-09-2008 om 20:53

Mieke

Mieke:
"Eet jij ook nooit stamppot dan ?"
Idd lang niet gegeten.

Een broodje zuurkool....

daarentegen, is een waarlijk genot en een snelle hap:
Neem zuurkool (even spoelen als je 'm te zuur vindt uit de verpakking of het vat) en warm die op met een beetje zuurkoolspek (ik doe er stevast ook jeneverbessen bij. Vind ik gewoon lekker) Neem slagersrookworst of gewoon knakworst en warm die op. Neem een stokbroodje, pistoletje of zacht puntje: Zuurkool erop, worstje erop en heerlijk eten maar. Oh, er mag ketchup bij.
Groet,
Miriam Lavell (ketchup, zei iemand kètchup?)

Restjessoep

Mik wat je over hebt in een (afsluitbare) bak en spaar dat twee dagen in de koelkast. Op de haastavond snij je wat prei en of selderie en of ui en dat kook je in een beetje boullion. Na een minuut of vijf doe je je restjes erbij. Als dat opgewarmd is haal je de staafmixer erdoor. Proef en beslis of je er nog kruiden, zout, peper of juist citroen, tomaat of paprika door wilt doen. Het resultaat is een dikke soep die bij ons in huis heel deftig Franse soep heet. Eet met een boterham.
Een geoefende keukenprins(es) kleurt de soep met room (blank) biet of rodekool (rood), wortel (oranje) of spinazie of kruiden (groen). Mijn ervaring is dat het met alles kan, zelfs als je chinees over hebt (rijst). Gooi er dan wat extra knof en pindakaas door. Heb je een soort pindasoep. Ook lekker, echt wel.
Groet,
Miriam Lavell

Terpi

Terpi

02-09-2008 om 22:29

Lol tinus

Nou kook ik ook werkelijk nooit aardappels, maar ik zeg altijd eerlijk dat ik het gewoon echt niet lekker vind. De smoes dat het me teveel tijd kost ze te schillen is een goeie, die houd ik er in!
Groet Terpi (morgen patat)

Couscous

Couscous als bijgerecht is echt supermakkelijk te maken. Voor 100 gr couscous gebruik je 100 ml water, dus makkelijk rekenen. na 5 minuutjes ofzo is het klaar en je kunt er allerlei snelle prutjes bij eten bijv.
*boontjes met geruld gehakt en een blik tomatenblokjes, wat kruiden erdoor. ( saus voor 2 dagen koken!)
* pot pastasaus ( evt met vlees kant en klaar ) met ui, champignons in kleine stukjes en een courgette in kleine stukjes. Wat fijngesneden sla erbij met dressing uit een fles.

enz enz.
Ik zweer bij couscous op drukke dagen.

Damajo

's avonds

wij doen (als het voorkomt) gewoon al het voorbereidend werk de avond ervoor. ongeacht wat het is. we zetten het zelfs klaar....in de pan meestal al. we schillen de aardappels, zetten ze onder water (in pan, in onze pannen kán dat) braden het vlees, maken de saus, snijden de groente (in zakje waar ze in zaten in koelkast)zetten de spagetti of rijst (ongekookt natuurlijk)klaar in desbetreffende pan. wie er ook als eerste thuis komt die zet het op. kan dus tegenwoordig ook dochter (14) zijn....en zelfs die van 10 steekt het gas al aan als 't klaar staat (maar is zelden als eerste thuis).
alleen al het feit dat ik niet ná hoef te denken over waar alles ligt en wat en hoe ik het kook scheelt me al een bult werk (in m'n hoofd). het is hier gewoon een automatisme, met de jas nog aan zetten we de bubs op (beetje water afgieten, andere pan beetje water erin), doen jas uit, zetten koffie en tegen die tijd begint het eten al te pruttelen, als het kookt drinken we 1 kopje koffie, dekken tafel (dochter) en gaan eten.
als we eerder thuis zijn natuurlijk niet, dan heb ik geen zin om tegen die pannen aan te kijken.
tactiek van mijn moeder, die ook alleenstaand was en 2 kinderen. mijn broertje heeft de tactiek ook overgenomen heb ik gemerkt. en ook erg handig om je kinderen zelfstandig aan 't koken te krijgen als ze wat ouder zijn. is nu misschien nog niet aan de orde, maar voor je het weet is het zo ver. mijn moeder ging alleen op een gegeven moment wel over op ongeschild/klaargemaakt eten, zette ze alleen de ingrediënten neer in de goede pan. ook handig voor mannen die anders niet weten wat te koken, gewoon het menu al klaarzetten. dingen waar je veel/meer werk mee hebt eten we gewoonweg niet als we moeten werken tot zo laat. het moet gewoon kunnen koken (zoals rijst/aardappels) of even te opbakken zijn.
groeten albana

Tinus_p

Tinus_p

03-09-2008 om 09:22

Mieke stamppot

Mieke:
"Vind je het ook niet lekker of is het echt dat je een hekel aan het schillen hebt ?"
Ik stamppot best lekker, maar t koken wvind ik teveel werk voor mij alleen, terwijl mijn kinderen er niet van houden.

Puck2

Puck2

03-09-2008 om 10:51

Ach gossie tinus

Wil je hier ook een keer een portie mee-eten? Maar stamppot is uitermate makkelijk in te vriezen. Dus als je heel rustgevend een keer 2 kilo aardappels schilt en een flinke pan stamppot maakt dan vries je het gewoon in porties in. En dan lekker opbakken met knapperige korstjes mmmmmm.

Sancy

Sancy

03-09-2008 om 11:02

Tinus

Kom je ook bij mij eten dan? Ik maak een heerlijke zuurkoolschotel maar ben de enige die het lust (terwijl het echt erg smakelijk is hoor!). Maar je krijgt geen portie mee, zolas Mieke je aanbiedt. Nee, als je komt, dan eet je maar lekker aan tafel mee

Warme stamppot

Mieke, stamppot uit de vriezer vind ik werkelijk de hoogste vorm van jakkes. Opgewarmde stamppot van gisteren op een boterham is voor mij de hoogste vorm van jummie.
Ik kom aan hooguit 1 keer in de maand voor stamppot. Overigens kan dat ook best hartje zomer zijn. Andijviestamppot is hier de favoriet. Hoewel we het niet als echte stamppot maken. De purree, de (zeer fijn) gesneden andijvie en de uitgebakken spekjes (en natuurlijk de mosterddressing) serveren we apart (wie wil kan er ook nog kaas over raspen). Op het bord mengen, prakken zelfs.
Ook een snel gerecht trouwens: Kook de kruimige aardappels vooraf. Op de haastdag de aardappels eerst weer opwarmen (liefst stomen) anders wordt de purree lijmig. Was en sij ondertussen de andijvie fijn en bak de spekjes uit. Stamp de aardappels tot purree (beetje melk en boter of wat vet van de spekjes en zout, peper en nootmuskaat). Purree in een schaal, andijvie los in het midden. Giet de spekjes af en vang het vet op. Doe de spekjes in een apart schaaltje. Zet de spekjespan weer op een zacht vuur en maak met een beetje water (of azijn) de smaakjes uit de pan los. Doe dat vocht bij het spekvet en voeg er mosterd en creme freche aan toe en zet op tafel. Eventueel kaas met de rasp ook op tafel en smullen maar.
Wie geen aardappels wil schillen: Neem stevige aardappel, was ze en snij ze over de lengte door. Kleine aardappels 1 keer, grote 2 keer. Kook ze in boullion met een takje thijm of rozemarijn. Daar eet je je vingers en zeker de schil bij op. Manlief vindt de schil niet lekker en haalt die er op zijn bord alsnog vanaf. Dat is een kleine moeite met gekookte aardappels.
Groet,
Miriam Lavell

Linda

Linda

03-09-2008 om 11:29

Voordeel van stampot

dat kun je nou juist zo handig 's avonds al klaarzetten. Volgende dag vuur eronder en met half uurtje eten op tafel. (en in dat halfuurtje leg ik de kleren voor de volgende dag klaar, verschoon de kattenbak etcetc)

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.