Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Mariska S.

Mariska S.

01-09-2008 om 23:29

Laat thuis: wat eten we? (tips gezocht)


Puck2

Puck2

03-09-2008 om 11:30

Stamppotpuree

OVerigens is er van Maggi speciale stamppotpuree uit een pakje. Niet zo lekker als zelfgemaakte stamppot maar Tinus is dan wel mooi van het aardappel schillen af.

Puck2

Puck2

03-09-2008 om 11:32

Een half uur!

Nou Linda, in een half uur kan ik ook een normale versmaaltijd op tafel krijgen, vind een half uurtje nu niet echt kort, daarin kook ik ook de aardappelen (in wat kleiner stukken snijden, zijn ze in 10 minuten gaar) en de groente en bak een stukje vlees.

liora

liora

03-09-2008 om 11:43

Mag ik ook?

Hallo allen,

Ik ben ook dol op stamppot: vooral met boerenkool of andijvie, en dan ook nog hutspot. Alleen ik vind het zo'n gedoe om te maken en zoon vindt het niet lekker. Dus ik kom ook graag een pannetje halen!

Liora

p.s. wel zonder spekjes graag!

Schapenspek

Liora:"wel zonder spekjes graag!"
Uitgebakken schapenvet wel? Is ook errug lekker!
Groet,
Miriam Lavell (mijn schaap verstaat geen Nederlands)

Miriam!

Ruilen? Jij een bakkie langdurige hutspot van mij (dat kost me 6 uren om te maken, maar is heerrrrlijk) en ik dat schapenvet van jou?

Hoe wil je het hebben?

Per mail of per post?
Zo doe ik dat: Snij uit een lamskroon waar de kap (het vet) nog op zit de karbonaadjes los. Marineer ze in olie met knoflook, kruiden en rode peper. Bak ze in pan of op de bbq (roze van binnen) of sla ze eerst plat en bak ze dan snel om en om. Snij voor het serveren de spekrand eraf.
Volgende dag: Snij de spekrandjes is blokjes en zet ze op een zacht vuur in een pan met dikke bodem. Beetje zout erover en geduld hebben, dan druipt het je tegemoet.
Nu jij, met je stamppot van zes uur. Ik ben benieuwd.
Groet,
Miriam Lavell

En nu nog ergens een schaap vinden...

De "lange stamppot":
winterpeen en ui naar behoefte (bij ons 600 a 700 g peen en 250 g ui)
1 kg rundvlees
zout en peper
2 knoflookteentjes
100 g vet spek
1 spaanse peper (maar ik gebruik ook wel eens een schep sambal)
aardappels
Maak wortels schoon en snijd in grove stukken. Maak uien schoon en snijd in dikke plakken. Snijd het vlees in dobbelstenen. Leg alles in een grote pan en schep door elkaar. Voeg wat zout toe en zoveel water dat het vlees net onder staat. Voeg de gepelde knoflookteentjes, spek en spaanse peper toe en doe het deksel op de pan.
Laat de hutspot vier a vijf uur zachtjes stoven, het vlees is dan geheel gaar. Leg een half uur voor het eind van de kooktijd de geschilde aardappels in de pan en laat deze mee gaar worden. Stamp alles door elkaar en maak de hutspot op smaak met zout en peper. Een dikke eetlepel keukenstroop erdoor is ook erg lekker .

Linda

Linda

03-09-2008 om 13:17

Maar puck2?

ik snap je reactie niet. Wat is je punt precies?

Ha!

Vervang die kilo rundvlees voor schaap (ga naar de lokale halal slager en neem de meest ondefinieerbare brokken), doe er vastkokers bij, een beetje kruiden (laurier, thijm, rozemarijn) meer vocht en stamp niet, dan heb je Irish Stew.
Schep op het bord met vocht en eet met brood.
Groet,
Miriam Lavell

Variant op de stamppot van miriam

hier kennen we ook een variant op de supersnelle stamppot van miriam. (die met de al gekookte aardappels)
tijd ongeveer 10 minuten:
bak 's avonds wat spekkies uit (kan ook schapespek zijn dus), doe dat in een (kook)pan en laat even stollen (ietsje maar) doe er de al gekookte aardappels bovenop. (die houd je over van vandaag of kook je kant en klaar) als je thuiskomt, de pan aan op hoog vuur. door de spekjes bakken de aardappels niet aan, deksel erop houden en af en toe even roeren, als het goed heet is er wat (magnetron opgewarmde)melk door en eventueel kruiden (naar smaak) en dan de andijvie er (rauw) in. en dan alleen nog roeren (met houten lepel, gaat het beste).
andijvie kan je gesneden kopen, maar ik snijd het altijd zelf en kan ondertussen ook zo nu en dan roeren.

bij de variant van miriam (met dat stomen) branden mij altijd de aardappels aan. dit gaat ook sneller omdat de boel niet aanbrand door het vet van de spekjes.
ook mogelijk trouwens met zuurkool. volgens mij is stamppot juist iets wat supersnel klaar is (kan zijn).
groeten albana

Goeie tip!

Ja, albana, dat kan natuurlijk ook!
Groet,
Miriam Lavell

Mamasan

Mamasan

03-09-2008 om 19:49

Snel

Maccaroni koken, gehakt rullen, groente erbij, zakje saus. Kost een kwartiertje. Nasi is net zo snel, natuurlijk wel met een zakje nasikruiden. De kant en klare ovenschotels van AH zijn ook best goed te eten, met sla erbij. Gebakken aardappels (de aardappels een dag van tevoren koken en in de koelkast bewaren), met groenten uit de diepvries en 'snel' vlees erbij. Ik sta op werkdagen zelden langer dan 20 minuten in de keuken. Gekookte aardappels komen hier zelden op tafel want dan ben je inderdaad al snel een half uur bezig.

Guinevere

Guinevere

03-09-2008 om 21:21

Over aardappels schillen

Zeg welke site was dat ook alweer waar ze lieten zien hoe je aardappels van de schil kon ontdoen zonder ze te schillen? Eerst koken, dan in ijswater dompelen en dan zjoepzjoep, met je handen de schil eraf toch? Het was dezelfde site waarin je kon leren snel te parkeren en snel een banaan te pellen.

Nog sneller

Mamasan:"Maccaroni koken, gehakt rullen, groente erbij, zakje saus."
Ik ben na de groente al klaar (ui, paprika, knof, tomaat). Scheelt weer een paar minuten gepruts met een zakje
Mamasan:"Ik sta op werkdagen zelden langer dan 20 minuten in de keuken."
Ik sta sowieso zelden 20 minuten in de keuken. Wat moet je daar toch allemaal doen al die tijd? "Snelle maaltijd" is er eentje in vijf tot tien minuten en wel van start tot finish. Het ontdooien of zelfs maar opwarmen van kant en klaar duurt meestal langer. Dat komt omdat het zo veel is ineens. Hoewel, zelfs een kroket wil wel zes tot acht minuten in het vet. Moet je dat vet wel eerst opwarmen. In die tussentijd zit je al lang en breed te kanen van je broodje zuurkool en zelfs van je andijviestamppot (met voorgekookte aardappel).
Groet,
Miriam Lavell

Durf het bijna niet te zeggen........

met een goed bekend staand chinees restaurant achter onze wijk. deze chinees besloot dat het zó goed ging met z'n bedrijf dat hij z'n porties wel kon halveren. hier is iedereen gék op chinees, dus wordt er veel gegeten. graag ook alle 'soorten' (sate, babi pangang etc.) er bij. als we het écht druk hadden lasten wij altijd graag een dagje afhaalchinees in.maar met die halve porties die hij had ingevoerd moesten we steeds méér halen (én opgroeiende kinderen dat gaat niet samen) en oudste dochter ook steeds een vollere portomonee meenemen. dat werd me te gek. te duur. daar konden we ook 3 dagen van eten! schijnbaar hadden meer mensen in onze opgeving 'last' van de halve porties van meneer chinees. op een buurtfeest hoorde ik voor het eerst over de kant en klaar bami/nassi van de aldi. en later nog 's op m'n werk en mijn vader had het er ook al over.....
normaal houd ik hélemaal niet van kant en klaar, dus ik maakte het allang weer gewoon zelf. maar voor 'snelle hap' is het geen oplossing. dus hebben we het een keer geprobeerd. ik haalde én de nassi én de bami, bij beiden iets anders erbij, losse kroepoek en een zak grof gesneden soepgroenten. groente even roerbakken, voor iedereen een eitje roerbakken en verdelen over de 2 (opgewarmde) bakken kant en klaar eten en de gewone aanvullingen (potjes conimex) op tafel en eten maar.
en écht, écht deze kant en klaar maaltijden zijn écht lekker. vast niet gezond, maar oke voor 1 keertje moet dat kunnen toch? wij hebben dus sindsdien voor 'nood' altijd 2 bakken kant en klaar chinees in de koelkast in de garage staan. als het écht laat wordt en we hebben het erg druk dan komen die dus op tafel. tot tevredenheid van iedereen. oke zo lekker als van onze buurman-chinees zijn ze niet, maar zeker lekkerder dan wat ik zelf maak. en ik ben over het algemeen toch best een goede kok. dus ik zou zeggen: "proberen maar!"
groeten albana

Oppiepen

Je hebt gelijk hoor, albana, Chinees laten zich goed oppiepen. Het is bij uitstek fast food eigenlijk (roerbakken, stomen). Zo doet het restaurant het ook (de gare rijst, mie of bami even warm stomen of dompelen). Rijst en pasta (bami) zijn daarom bij uitstek haastgerechten. Bovendien combineert het prima met 'snel vlees' als hamblokjes, spekjes of ei. Beetje groente erbij roerbakken of rauwe groente klein snijden en klaar ben je.
Die bakken kant en klaar zijn niet uitgesproken vies. Ik vind ze wel duur en juist omdat ik er altijd verse groente bij wil, leveren ze geen tijdwinst ten opzichte van je eigen voorgekookte rijst oppiepen en afmaken. Maar als ik vergeten ben pasta of rijst voor te koken, dan zijn ze een prima alternatief. Overigens zijn de er naast liggende bakken verse pasta (ook maar twee minuten oppiepen) ook een goed alternatief. Nog duurder, maar juist extra lekker.
Groet,
Miriam Lavell

Puck2

Puck2

04-09-2008 om 11:23

Linda

Wat mijn punt was? Dat jij in mijn beleving deed overkomen dat een half uurtje heel kort is om te koken. Dat vind ik juist lang, in die tijd kook ik een complete aardappelen-groente-vleesmaaltijd. Even een prak stamppot opbakken is in 10 minuten klaar, evenals een macaronigerecht maken.

Guinevere

Guinevere

04-09-2008 om 12:25

Ja, dat is de site pelle

Ja, mooi zo, dat was 'm! Trouwens, als je bij thuiskomt snél parkeert en snél je shirt uittrekt, levert dat ook weer tijdwinst op voor het koken. Alle beetjes helpen! Kan nog iemand me leren hoe je snél kinderen uit de opvang ophaalt? Daar verlies ik altijd de meeste tijd aan het einde van de middag. Ik moet echt minimaal een half uur rekenen voor 2 kinderen op 2 lokaties, in die tijd zou ik tapa's kunnen klaarmaken of iets anders heerlijks....

Linda

Linda

04-09-2008 om 13:32

Nee, nee puck2 (dat rijmt)

Dan heb je vast niet het hele draadje woord-voor-woord gelezen
Eerder zei ik al, dat ik nooit veel langer dan 20 minuten doe over koken

Oppiepen

die pasta (naast de chinees dus)heb ik nog nooit geprobeerd eerlijk gezegd. w.s. omdat ik lasagne b.v. wél razensnel zelf kan maken of al in het voren maken+opwarmen. in ieder geval sneller dan chinees. en zeker als het van alle soorten chinees is, zoals hier de voorkeur aan gegeven wordt. alleen 1 soort álla. maar 2 soorten+minstens 2 sauzen wordt me te gek. duur eigenlijk ook niet (tenminste niet die van de aldi).
groeten albana

Vluggertje?

Guinevere:"Trouwens, als je bij thuiskomt snél parkeert en snél je shirt uittrekt, levert dat ook weer tijdwinst op voor het koken."
Ik stroop wel eens mijn mouwen op voor het koken. Als ik mijn shirt uittrek ben ik bijna klaar voor een vluggertje in de keuken, maar daar krijg ik alleen maar extra honger van.
Guinevere:"Ik moet echt minimaal een half uur rekenen voor 2 kinderen op 2 lokaties"
Ik zou dat niet sneller kunnen denk ik.
Groet,
Miriam Lavell

Guinevere

Guinevere

04-09-2008 om 14:12

Vluggertje

Haha Miriam, en zo'n vluggertje kost toch ook weer extra tijd! Trouwens ook niet zo geslaagd als je eerst je kinderen hebt opgehaald, die zouden vreemd opkijken...

Mariska S.

Mariska S.

06-09-2008 om 14:09

Wow, wat een reacties!

Haha, ja, een nieuwe baan, dan blijft er weinig tijd over om te internetten Maar ik ben blij met de vele reacties en ga ze dit weekend op mijn gemak doornemen.
Voor diegenen die afvragen wat ik gegeten heb deze week... veel brood en ingevroren restjes Later dit weekend hoop ik een langere reactie te kunnen geven!
Groetjes, Mariska

*Sophie*

*Sophie*

06-09-2008 om 18:54

De sneller wrappizza!

O jee, ik heb de rest van de draad nog niet gelezen...

Neem zo'n flourwrap (de grote scheelt weer tijd) en doe daar 1 eetlepel (weinig dus, want less is more!) zo uit de pot pastasaus op. Dan beleg je hem met dat wat je lekker vind, bv ham, ananas en kaas en dan schuif je hem 4 minuten onder grill! Of mosterd en tonijn voor de wildebrassen onder ons, hahaha! Kijk en kies en probeer!
Smullen maar!!!

Goed voor de persoonlijke keuzevrijheid en de koelkast opruim!

groetjes, Sophie.

*Sophie*

*Sophie*

06-09-2008 om 20:39

O jee

twee foutjes in mijn tekst.....
het gaat natuurlijk over 'de snelle wrappizza' want wat is nou snelleR wrappizza???
Verder is het natuurlijk "...met dat wat je lekker vindT..." (want je zegt ook "wat je lekker loopT, met een T er achter dus).

goed, nu kan ik weer rustig verder, pffft

Denise

Denise

25-09-2008 om 13:45

Tips

Hoi Maris,

Allereerst van harte gefeliciteerd met je nieuwe baan en huisje!!Weet niet of je dit nog leest maar hier even een aantal tips:
gekookte aardappels kan je best bewaren tot de dag er na,dus als je op een dag wat meer schilt,heb je de dag er na minder te schillen en koken.
Groenten;diepvries-spinazie,diepvries-rode kool,diepvries-spercieboontjes,zelfs bloemkool-roosjes heb je in de diepvries(C1000)Ovenschotel kan je al vast klaarzetten de avond van te voren,zodat je die de volgende dag meteen de oven in kan schuiven als je uit je werk komt.
Vlees kiezen wat snel gaar is,dus van die minute-lapjes,of tartaartjes ,patatdag inlassen met sla,of een pizzadag.
Of kant-en klare pannenkoeken nemen(wel zorgen dat je altijd een pot stroop in huis hebt dan),maar kan ook met vers fruit.
En zondagavond een weekmenu opstellen,en je daar ook aan houden.
Wat mijn broer en schoonzus ook altijd doen(zelf ook laat uit het werk)is eerst de kleine meid te eten geven,zij eten pas zelf als C. op bed ligt.

Ik mail je nog binnenkort
Liefs,
je nicht

Mariska S.

Mariska S.

26-09-2008 om 21:50

Denise en mieke

Heej nicht ik kom een stukje dichter bij je wonen. Nee, niet in de grote stad zelf, maar vlak bij het station van B. Maar als je me binnenkort mailt zal ik je meer vertellen. Mijn hotmail (die heb je als het goed is?) doet het gewoon nog.
Mieke, ik ga je mailen!! Dan ben je voor de scholingsdag vast op de hoogte!
Groetjes, Mariska

Mariska S.

Mariska S.

26-09-2008 om 21:54

Iedereen

Nogmaals bedankt voor jullie input! Ik ben er het één en ander aan het uitvissen. Ik ben nog steeds aan het wennen aan mijn nieuwe levensinrichting. Hm, dat klinkt zwaar maar van continuediensten overschakelen naar kantoortijden vereist wat improvisatie Maar het gaat steeds een beetje beter dus kan ik vaker op internet (en OO!!) dan eens per week even een vluggertje...
Groetjes, Mariska

Ook snel is..

.. chili con carne!

Uitje snipperen in de pan met gehakt, pot bonen erbij met sap, paprika, mais, blikje tomatenpuree, zakje kruiden (niet wellen gewoon erdoor) roeren klaar! Ik eet het het liefst met Turks brood, maar met stokbrood is ook lekker.

Ik heb een tijd op een leefgroep gewerkt, dit vond ik het ideale recept: snel klaar en de kinderen vonden het met brood (lekker dopen in de suas) goed te eten!

De overgang van onregelmatig naar regelmatig vond ik ook zwaar, ik had ineens minder tijd! En toen had ik nog geen kind, dus ik kan me voorstellen dat het aanpoten is!

Nog een andere tip: je schrijft dat je je werktijden niet aan kan passen, maar misschien je pauze wel? Je kan ook geen pauze nemen en achter je bureau eten, dan kan je wel om 5 uur naar huis. Bij ons op het werk is dat normaal, als ik echte pauze wil (dus naar buiten ofzo) dan moet ik een half uur langer doorwerken.

Groetjes

Invriezen miriam

*Ik zie niet heel veel tijdwinst in het invriezen van complete maaltijden. Ze moeten ontdooid worden (kost ook met de magnetron wel even tijd), *

een ingevroren maaltijd kan je ook de avond van te voren in de koelkast zetten,dan is hij ontdooit als je thuis komt en in enkele minuten opgewarmd.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.