Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Emma B

Emma B

18-09-2008 om 14:26

Hoe zit het nu precies met dag en nachtstroom en het installeren ervan?

In mijn nieuwe huis trof ik een meter met alleen maar 1 teller voor de electriciteit, dus geen dag en nachtstroom.
Volgens Greenchoise waar ik via agressieve kopers tegen mijn wil ben terechtgekomen, moet ik via de netwerkleverancier zo'n meter laten aanmeten. Als je maar 1 soort stroom hebt zou dat nogal kostbaar zijn. Volgens de berekening (gebaseerd op het verbruik van de gemiddelde nederlander) zou me zo'n nachtstroommeter erbij zo'n 100 euro op jaarbasis opleveren. Zij van Greenchoice vond dat veel, ik vind het nogal meevallen.
Mijn vraag is dus: heeft iemand er een idee van of dat installeren echt uitkan? Heeft het zin?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Archief

Iemand op dit forum, ik meen Pelle, heeft ooit eens uitgerekend wat het bespaart als je de was op nachtstroom doet.
Echt, het sop was de kool niet waard. Zelfs als je de kosten van installatie buiten beschouwing liet was het nauwelijks de moeite. Kijk eens in het archief, dan vind je die draadjes vast wel.

Groeten,

Temet

Petra-

Petra-

18-09-2008 om 20:10

Bij ons

scheelde het €3,50 per jaar :-0! Dus nu kunnen we gewoon na het eten de vaatwasser aanzetten en de wasmachine als er genoeg was is! Jippie!

70 euro

Toen wij in ons huis kwamen, zaten er al dubbele meters in, dus dag- en nachtstroom. Onze wasmachine staat op zolder en toen er iemand bij ons op zolder ging slapen, wilde ik van die dag- en nachtstroom af. Bij ons scheelde dat 70 euro op jaarbasis. Omgerekend naar een maandbedrag vond ik het verantwoord om over te schakelen naar gewone dagstroom. Ik was nu gewoon wanneer het mij uitkomt en ik heb er nog nooit spijt van gehad.

Emmalynn

Hier 50 euro

In ons huis zat ook al een dubbelem meter ten we er kwamen wonen.

Vorig jaar heb ik bij NUON opgevraagd wat wij daarmee nou eigenlijk bespaarden. Bleek 50 euro per jaar te zijn.

Ik vond dat ook niet de moeite voor al dat gedoe! en heb het dus opgezegd (daarvoor hoefde niks veranderd te worden). Doordat ik nu regelmatiger een wasje draai ipv de hele bups in het weekend kan ik ook meer op een reje drogen en draait de droger een stuk minder. Op die manier is die 50 euro nog zo terugverdiend ook!

Marlies

Polly Shearman

Polly Shearman

18-09-2008 om 21:48

Garantie

ik heb bij essent de garantie dat ik altijd het goedkoopste tarief betaal,
er word dus berekend wat ik betaal met mijn 2 meters, en daarna als ik eht op 1 meter zou doen, en ik betaal het goedkoopste
dus ik betaal nooit teveel, en doe nooit te veel meoite voor te weinig korting!

Essent hier

Ik ben vorig jaar afgestapt van dubbel tarief omdat het me maar 25 euro scheelde in het jaar. Ik wilde liever 'vrij' zijn wanneer ik kon (af)wassen en dat was me die 25 euro meer dan waard.

Dit jaar kreeg ik bericht van Essent dat ze berekenen wat voor mij het goedkoopst is, dus ik hoef zelf geen dubbel of enkeltarief te kiezen, zij kiezen obv het verbruik (dag/nacht) wat voor mij het voordeligst is (ik ga het natuurlijk WEL controleren!)

wosy

wosy

19-09-2008 om 13:55

Ligt eraan

Als je in het westen woont en NUON je netbeheerder is, dan gaat het lage tarief al in om 21.00 uur. En als je dan gaat rekenen scheelt het wel een heleboel hoor. Tenslotte gebruik je de meeste stroom toch tussen 21.00 en 23.00, dan zijn de meeste huisgenoten thuis en staan de meeste apparaten aan.

Wosy

ik woon in het westen,en mijn leverancier is nuon,maar hier gaat het nachttarief toch echt pas om 23.00 uur in.

Tirza G.

Tirza G.

19-09-2008 om 22:58

Piek

Nee Wosy, de piek van het energieverbruik ligt in NL tussen 17.00 en 20.30 uur. Dat kan ik jouw gezin anders zijn, maar bij voltijds werkenden begint de piek toch echt meteen na thuiskomst: lampen aan, computer aan, TV aan, oven aan, magnetron aan......enzovoort. Na 20.30 zakt het stroomverbruik wat in.

Tirza

wosy

wosy

19-09-2008 om 23:02

Energie:direct

Pelle, ik heb stroom via energie-direct en die hanteren voor de goedkope uren 21-7 hetzelfde tarief als voor 23-7, hier haal ik dus zeker voordeel uit. Mijn jaarafrekening liet ook weer zien dat er aanzienlijk meer stroom verbruikt wordt tijdens de daluren dan in de dure uren. Maar ik begrijp best dat dat per gezin verschilt hoor.
Wat die uren betreft, ik dacht dat er een behoorlijk groot gebied was dat van 21-7 goedkope stroom heeft, maar dat valt dus misschien tegen? Wij wonen idd wel in de buurt van Hillegom. In een bewaarde e-mail lees ik net dat ook Noord-Brabent en Limburg bij energie-direct van 21-7 daltarief hebben...

wosy

wosy

19-09-2008 om 23:05

Vreemd tirza

Hmmm, ik vind het vreemd dat bij de meeste gezinnen om 20.30 de lampen, tv en pc uit gaan? Ik dacht werkelijk dat de meeste mensen pas tussen 22.00 en 23.00 naar bed gingen? Wat de starttijd betreft heb je natuurlijk gelijk, rond 17.00 uur begint de spits ook binnenshuis

wosy

wosy

20-09-2008 om 10:06

Is waar

Uiteraard is het zo dat ik probeer het wassen en drogen in de daluren te doen. Dat kan gelukkig ook, want die beginnen al om 21.00 uur. Dus voor ik naar bed ga kunnen de apparaten gelukkig weer uit, want na een bijna-brand door kortsluiting in de vaatwasser begin ik er echt niet meer aan om dingen 's nachts te laten draaien! Verder is het niet zo dat ik pas andere stroomverbruikers als tv, pc, licht enz. aanzet als de daluren in gaan hoor Maar feit blijft dat je vanaf 21.00 uur meer gebruik kunt maken van het voordelige tarief dan als het pas om 23 uur ingaat. Want in die twee uur branden hier toch echt nog heel wat lampen en andere energie-verbruikers. Rond 5 uur (winterdag) gaan dan wel wat lampen aan en wordt er gekookt, maar daarna is het huis weer minder bevolkt ivm sporttrainingen. Om 21.00 uus is echt iedereen weer op honk en gaan er dus meerdere tv's aan, worden meerdere kamers verlicht, wordt er gedouched etc. Uiteraard is dit per gezin verschillend, als je nog jonge kinderen hebt zit je natuurlijk om 20.30 lekker met je koppie koffie samen met manlief op de bank, blij dat je alle drukte weer hebt gehad

Tirza G.

Tirza G.

20-09-2008 om 16:03

Wosy

Laat ik het zorgvuldiger formuleren. In het NL-stroomverbruik zit een duidelijke piekperiode tussen 17 en 20 uur. En dat is óndanks alle kantoren die sluiten, scholen en winkels die dichtgaan enzovoort. Dan nog kun je (zeker in de winter) om een uur of 5, 6 een piek zien komen als het echte kleinverbruik op gang komt. 's Ochtends zit er ook een piek in het gebruik, tussen 8 en 10. Duidelijk alle kantoren, scholen enzovoort. Maar die is toch nevernooit zo hoog als de piek in de namiddag/beginavond. Het zal in jouw gezin wellicht anders zijn, maar over heel NL gerekend is het dus zo als ik hierboven beschrijf.

Tirza

wosy

wosy

20-09-2008 om 20:17

Keuze pelle

Je bedoelt de keuze tussen 21.00 en 23.00 uur? Nee, die heb je idd niet. Maar natuurlijk wel de keuze tussen één of twee meters.
Ik begrijp je punt en geloof meteen dat het bij jullie niet zo heel veel verschil maakte tussen beide tarieven. Maar het is toch niet zo dat ik (en anderen met een dubbel-meter) dúúrder uit ben dan degene met een enkel-meter?! Het is dus maar net of je het er voor over hebt om op de tijd te letten voor je je wasmachine, vaatwasser of droger aanzet en op die manier een paar tot meerdere tientjes per jaar in je zak te steken. Sommige mensen interesseren zich niet voor dit ongemak, hebben vaak overdag toch geen tijd om te wassen etc. En anderen kiezen ervoor om op elk moment van de dag stroom te kunnen verbruiken....niks mis mee toch?

wosy

wosy

20-09-2008 om 20:24

Toch snap ik 't niet tirza

Ik snap wel dat er een piek ontstaat als werkend Nederland weer thuis komt (ook al gaat dan op de werkplek juist de pc, bureaulamp en radio uit). Ik begrijp alleen niet zo goed dat die piek dan al om 20.00 uur afneemt. Dan gaan de mensen toch nog niet naar bed, maar hangen zij op de bank voor de tv of zitten in hun stoel voor de pc? Gaan ze douchen, de was doen, vaatwasser aanzetten etc.

amk

amk

20-09-2008 om 21:57

Klopt rond 20:00

gaan juist de kantoren pas echt dicht.
Er wordt in heel veel kantoren standaard gewerkt tot 19:00, vervolgens komen de schoonmaakploegen. Die werken er in een uurtje door heen en om 20:00 gaat dan in het hele gebouw eindelijk het licht uit.

Dus rond 5 uur komt de piek door de gezinnen en na 20 uur daalt het verbruik doordat de kantoren dicht gaan. Het zijn niet dezelfde gebruikers die aan en uitschakelen.

groet,
Angela

wosy

wosy

20-09-2008 om 22:45

Oh juist ja

Aha Angela, da's een waar ding wat je daar zegt. Ik ga teveel uit van de Nederlandse huishoudens ipv heel verbruikend Nederland.
Anderzijds hebben we het in dit draadje over de gewoontes in stroomverbruik in gezinnen....neemt het verbruik ook daar af rond 20.00 uur?

amk

amk

21-09-2008 om 07:49

In mijn gezin wel

rond 6 uur thuis.
Dan gaan de lampen in de woonkamer aan, in de keuken, afzuigkap, magnetron (soms), Tv,
Vervolgens gaat dan het licht in dochterskamer aan, dan gaat de tv uit en alles in de keuken.
Uit eindelijk brandt na achten vaak alleen 1 spaarlamp in de woonkamer en gebruik ik verder stroom voor al de dingen die nooit uitgaan, maar ja, dat zit in de basis en niet in de piek.
Ja, ik woon vrij klein en ben alleenstaande mama.

groet,
angela

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.