Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

kamperfoelie

kamperfoelie

20-09-2008 om 13:32

Wat te doen: werk en psycholoog


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Jemig! (ot)

Liora kan uiteraard heel goed voor zichzelf opkomen, maar ik ben toch wel wat verbaasd door de reacties hier. Ze zegt toch nergens dat anderen óók hun fysio-of-wat-dan-ook-voor-bezoek onder werktijd moeten plannen. De "dus" in haar stukje geldt gewoon voor haarzelf: zij vindt dat ze niet met een baby naar de fysio kan, nou oké. Als haar werkgever ermee akkoord is, wat zullen anderen zich er nog druk over maken? In mijn vorige baan zou het ws. ook zo gegaan zijn: als ik geen oplossing had, had ik het onder werktijd kunnen doen. En waarom? Omdat mijn leidinggevende heel goed wist dat ik niet snel ergens te beroerd voor ben. Kwestie van geven en nemen. Bovendien ging het er om dat het werk (goed) gedaan werd, en dat heeft meer met capaciteiten en inzet te maken dan met op de klok werken. Ik heb dat altijd heel prettig gevonden.
On topic voor kamperfoelie: ik zou idd niet direct melden dat je naar een psycholoog gaat. Gaat ze gewoon niks aan. Om je privacy te beschermen, is een smoes hier wel op zijn plaats vind ik.

Mamasan

Mamasan

22-09-2008 om 14:22

4/5

Een fulltimer moet (bijna) alle doktersbezoeken onder werktijd doen. Lijkt het me niet vreemd om van een 80% werkende te verlangen dat die 1/5 van zijn doktersbezoeken in eigen tijd doet. Ik ga er zelf wat flexibel mee om. Ik heb een tijdlang fysio gehad op maandag (mijn deeltijd) en donderdag (werkdag). Toen ik na een tijdje naar een keer per week kon, ben ik op donderdag gegaan. Ik vond het namelijk vreselijk stressvol om met een dreumes in dat behandelhokje te zitten. Ik weet niet hoe niet-werkenden dat doen, maar zelf zou ik mijn kinderen niet bij de buurvrouw brengen voor een dokters- of kappersbezoek. Dat soort dingen doe ik meestal op werkdagen, waarbij ik voor de kapper natuurlijk gewoon vrij neem.

Asje2

Asje2

22-09-2008 om 14:25

Okee, nou dan

had/heeft Liora gewoon een makkelijke baas gevonden....Ik snap echt niet waarom jullie je daar zo druk om maken??? Haar baas hoefde haar toch niet te compenseren?

Tinus_p

Tinus_p

22-09-2008 om 14:30

Recht

Asje2:
"had/heeft Liora gewoon een makkelijke baas gevonden....Ik snap echt niet waarom jullie je daar zo druk om maken??? Haar baas hoefde haar toch niet te compenseren?"
Eh jawel. Iig is het voor mij een recht om onder werktijd naar de dokter te gaan.

trijntje71

trijntje71

22-09-2008 om 15:17

Eigenlijk geen recht op verlof tinus

Het probleem is dat vaak in CAO's niet echt duidelijk iets is geregeld mbt verlof om een zorgverlener te bezoeken. Meestal blijft het bij een richtlijn waarin staat dat doktersbezoek zoveel mogelijk aan het eind of begin van de dag moet worden gepland of op een vrije dag. Onduidelijk is dan of je verlof moet opnemen als je onder werktijd gaat.
Volgens het burgelijk wetboek heb je in pincipe geen recht op doorbetaling loon als je onder werktijd naar zorgverlener gaat en hiervoor niets specifieks is afgesproken in CAO. Dus een werkgever die vindt dat het de spuigaten uitloopt bij een werknemer staat in zijn recht om de uren in mindering te brengen.

Voor kamperfoelie

een paar vragen die ik zo heb vanuit mijn HRM management functie:
wanneer begin je precies en hoe lang duurt nog de therapie. Maw om hoeveel weken gaat het dat je in de nieuwe baan bent begonnen en je nog therapie hebt?
Als dat een afgebakende tijd is dan zou ik aangeven bij nieuwe werkgever dat je nog verplichtingen hebt gedurende een periode (en dat je die niet kan afmelden (was netter geweest om eerder te melden maar dat is nu even water onder de brug) en dat je uiteraard bereid bent om te compenseren (tenzij er iets staat in de CAO hierover, zie mijn bericht hierboven).
Echt liegen zou ik niet doen (fysio zeggen terwijl dat niet aan de orde is). Maar dat je nog een bepaalde periode therapie hebt nav je zwangerschap is een reden die goed genoeg is zeker in combi met het eventueel willen compenseren.

Asje2

Asje2

22-09-2008 om 15:36

Postbus 51

Dit staat er op hun website:

Moet ik verlofuren inleveren als ik onder werktijd naar de dokter ga?
Er bestaan geen wettelijke regelingen over verlof voor artsenbezoek. In uw cao, het bedrijfsreglement of uw arbeidsvoorwaarden kunnen hierover afspraken staan. Informeer bij uw werkgever of afdeling personeelszaken welke mogelijkheden u heeft.

amk

amk

22-09-2008 om 16:32

Cao recht

bij mij is het een recht dat is vast gelegd in de CAO. Er staat zelfs specifiek bij dat de regeling onverkort geldig is voor deeltijders.

Ook mijn leidinggevende is zo'n heerlijke vent die vind dat een week 168 uur telt, en dat je daar een deel van aan het bedrijf hebt beloofd. Wanneer je die maakt, en ten dele waar je die maakt interesseert hem eigenlijk niet. Als het werk maar afkomt en je niet te weinig of te veel te doen hebt. Het gevolg is dat er van onze afdeling niemand dezelfde uren werkt. Hij kent mijn situatie als alleenstaande mama en ik draai dus uren thuis. Op zaterdag of zondag of de avonden. Ik ben wel op gewone werkdagen buiten mijn uren bereikbaar voor overleg. Maar het is slechts sporadisch dat dat nodig is.
Het resultaat een akelig gemotiveerde afdeling die heel goed weet in te springen op pieken en dalen van onze omgeving maar wel allemaal met het gevoel dat we onze ballen van prive, werk en andere dingen zoals studie of top-sport goed kunnen combineren.

groet,
Angela

kamperfoelie

kamperfoelie

22-09-2008 om 21:01

Reactie

De meesten van jullie vinden dat ik het niet hoef/ moet vertellen dus ik denk dat ik inderdaad niet zal vertellen. Ik heb er zelf ook geen goed gevoel over om het wel te vertellen. Dus dan vertel ik dat ik fysio heb. En ik heb het niet in het sollicitatiegesprek verteld natuurlijk.

De afspraken bij de psycholoog kunnen enkel tijdens mijn werktijden, andere uren werkt hij niet. Wel plan ik de afspraken altijd zo vroeg of zo laat mogelijk op de dag zodat ik zo min mogelijk werktijd mis. Die werktijd compenseer ik dan weer op andere dagen dus de baas gaat er niets op achteruit, zeg maar.

De proeftijd is 3 maanden en daarna nemen ze mijn vaste contract over.
Oh ja ik weet niet meer wie dat zei maar ik kan niet aangeven hoe lang ik nog in behandeling zal zijn bij de psycholoog dus dat kan ik ook niet aan mijn werkgever zeggen. Het was wel een mooi idee om het zo te doen.

Dank voor jullie reacties,

Groeten van Kamperfoelie,

mia

mia

22-09-2008 om 21:24

Andere kant

De andere kant van het verhaal is dat ook fysio's graag eens naar huis willen. Het gros van mijn patiënten wil of 's ochtends vroeg of 's middags laat. Tja, dat wordt lastig. En er zijn heel wat patiènten waar je rekening mee moet houden. De een wordt opgehaald door een taxibus en wi liever niet rond lunchtijd, die moet de kinderen naar school brengen of halen, de volgende wil niet de hele ochtend heen en weer fietsen en dus alleen aansluitend op de schooltijden van kind. tja, het houdt een keer op.

Hoewel ik zelf ook kinderen heb, ben ik er niet direct voorstander van om kinderen mee te nemen. Een baby is in de behandelkamer geen probleem meestal. Peuters worden al lastiger. Bovendien kan ik ook opletten of ze de boel niet slopen en zelf gevaar lopen en heb mijn aandacht er dus niet voor 100% bij.
In de oefenzaal is het inmiddels strikt verboden om kinderen mee te nemen. Te gevaarlijk. Voor patiènten ne voor de kinderen zelf. Bovendien letten de meeste ouders ook niet echt op (logisch, ze zijn zelf bezig met oefeningen), dus de begeleidende fysio´s kunnen oppas spelen. Nee dank u. En natuurlijk is er best eens een uitzondering mogelijk, maar in principe is het gewoon nee.

Kortom, ik ben het eens met degenen die bij voorkeur de kinderen-baby niet mee nemen naar dergelijke afspraken. En om voor die korte tijd oppas te regelen is soms gewoon moeilijk.

psycholoog

psycholoog

22-09-2008 om 21:38

En toch is het jammer

dat kamperfoelie niet rechtstreeks durft te zeggen dat ze naar de psycholoog gaat voor een PND. Hoe begrijpelijk en verstandig (misschien?) in haar geval dat ze dat niet doet.
Ik ben zelf psycholoog, en ik heb vaak meegemaakt dat mensen als ze er gewoon over kunnen praten(zich er niet voor niet schamen dat ze in therapie zijn)verlof ervoor kunnen krijgen van hun nieuwe werkgever. Het geeft ook duidelijkheid als ze hiervoor vrij kunnen uitkomen op hun nieuwe werkplek. En het kan trouwens ook een goeie indruk maken als je vertelt in therapie te zijn om een probleem op te lossen van jezelf.
Veel mensen schamen zich echter omdat ze in therapie zijn/moeten/gaan; lichamelijk klachten worden nou eenmaal veel meer aanvaard en geaccepteerd.
Dus inderdaad: veel mensen zeggen veel makkelijker tegen collega's/ werkgevers dat ze naar 'de fysio' gaan ipv naar de 'psycho'. Jammer.

Marmar

Marmar

22-09-2008 om 23:46

Ja jammer...

Ik heb 't altijd wel gezegd, proeftijd of niet. Je hoeft natuurlijk niet precies uit te leggen waarom en hoe en waarvoor etc. Niemand is van steen en er zullen best veel collega's ergens een beetje het gevoel hebben dat ze ook wel eens therapie kunnen gebruiken. (Maar daar huiverig tegenover staan, of alsmaar doorgaan om iets op eigen kracht op te lossen....)
Ik kan nu eenmaal moeilijk 'jokken', dan moet ik weer onthouden wat ik precies wel/niet heb gezegd tegen wie... Vind ik te vermoeiend en zinloos. Als ik gewoon altijd de waarheid zeg hoef ik geen vermoeiende constructies te onthouden. Het zit dus ook wel een beetje in me. Verder zal het me een worst wezen wat een collega daar misschien van denkt. Als iemand er een probleem mee heeft of gewoon wat wil vragen sta ik daar altijd wel voor open. Ik heb geen geheimen; dit betekent nu ook weer niet dat ik alles hoef te delen want ik heb wel grenzen.
Er is nog nooit een collega of werkgever geweest die er moeite mee had. En waarom zouden ze? Als je lijf iets mankeert of je bent fysiek ziek, ga je naar een dokter. Als je een 'mentale pleister' nodig hebt naar een psycholoog. Of soms een geestelijke (als je religieus bent en er wat in ziet).

ayla

ayla

23-09-2008 om 10:15

Psychologen, artsen, fysio's

allemaal gedaan,z owel tijdens als buiten werktijd.
Vroeger was ik nog zo naief om te zeggen dat ik naar de psych ging, zou ik nu niet meer doen, je krijgt idd een label. Toen we later met vruchtbaarheidsbehandelingen begonnen was ik ook eerlijk. Leidinggevende vond het maar erg lastig en ik moest mijn uren compenseren en echt vrij ervoor nemen. Voor deze behandelingen naar het ziekenhuis gaan met kind is ook niet altijd handig. Dit heeft me ook veel vrije uren gekost. Bij de nieuwe werkgever maakte ze daar minder problemen van. heb ze het wel pas na de sollicitatie verteld. Voordeel was dat dit bedrijf tegenover het betreffende ziekenhuis lag. Ik kon dus snel even naar de overkant lopen. Mening van leidinggevende hier was dat hij niet hoefde te weten waarvoor ik ging, ik moest het alleen even melden. Vrije uren hoefde ik ook niet in te leveren, hij hoopte alleen dat we veel geluk zouden hebben.
De fysio erna was in het begin 2 keer in de week en daarna 1 keer in de week. Soms nam ik oudste mee. Dat was niet ideaal, was vaak meer met haar bezig dan met mijn oefingen. Meestal probeerde ik om 8 uur af te spreken maar dat ging niet altijd en dan moest het onder werktijd.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.