Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Banksparen; hoe zat dat nou precies?

Zie ook boven; we kijken dus heel serieus naar een nieuwbouwwoning.
Onze huidige hypotheek sloten we zo'n 11 jaar geleden; ik ben er helemaal uit.

Wij willen niet beleggen of iets anders met risico's, volgens mij is banksparen wel een zekere manier. We hebben nu grotendeels spaarhypotheek met stukje aflossingsvrij. We zouden nu ook een stuk aflossingsvrij houden, en de rest dan banksparen? Wat is daar nou het grote voordeel van?

Ik hoor het graag in begrijpelijk taal, want van alle hypotheeksites word ik niet veel wijzer,

Mare

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
magdalena

magdalena

23-09-2008 om 10:39

Wie spreekt er jip en janneke taal?

Raar dat het nergens begrijpelijk wordt uitgelegd, ik heb er ook al naar gezocht en kon geen simpele uitleg vinden.

Banksparen

Of spaarhypotheek is een vorm van sparen waarbij je precies voldoende spaart om de hypotheek mee af te lossen. Omdat je spaart heb je geen risico.
Aflossingsvrij is dat je alleen rente betaald over het geleende hypotheek bedrag en aan het einde van de rit dat stukje aflossingsvrij afbetaald met geld dat jullie op een andere manier bij elkaar hebben gesprokkeld (sparen op spaarrekening, beleggingen, e.d.).

amk

amk

23-09-2008 om 11:55

Aflossingsvrij toevoeging

of je geeft een nieuwe hypotheek. Alleen mag je daar geen rente meer over aftrekken.

groet,
angela

Ellen Wouters

Ellen Wouters

23-09-2008 om 15:04

In jip- en janneketaal

OK, ik doe mijn best.

Banksparen is vrij nieuw en het is niet precies hetzelfde als een spaarhypotheek.

Wat een spaarhypotheek is weet je al neem ik aan, want die heb je. Bij die spaarhypotheek heb je vaste afspraken met de bank over de inleg en de rente.

Banksparen kun je voor twee dingen doen: voor je huis of voor je pensioen.

Voorheen was het zo dat als je zelf, in eigen beheer, een spaarpotje of beleggingspotje op de bank had, dan moest je daar boven de 20.000 euro (ongeveer) belasting over betalen, de vermogensrendementsheffing (1,2% van het bedrag).
Maar als je dat geld gebruikt om je huis af te lossen of je pensioen bij elkaar te sparen, is dat niet helemaal eerlijk. Want mensen die allerlei verzekeringsconstructies hadden voor huis of pensioen konden daarmee legaal de belasting vermijden, terwijl risicomijdende spaarders die belasting wél moesten betalen.
Banksparen wil zeggen dat je zelf geld spaart bij de bank, en daar geen vermogensrendementsheffing voor hoeft te betalen. Mits, mits, mits, je het geld blokkeert (het mag alleen gebruikt worden voor huis afbetalen of pensioen) en er is een aantal voorwaarden over het inleggen en de looptijd.

Als ik het zelf allemaal goed begrepen heb is er niet direct een heel groot voordeel boven een spaarhypotheek, alleen geeft banksparen meer vrijheid over hoeveel je wilt inleggen en wanneer. Het voordeel voor pensioenopbouw is groter, want als je bv zelfstandige bent had je zonder lijfrenteverzekering niet zoveel mogelijkheden om voor je pensioen te sparen. Nu wel.

Meer detail is mogelijk, maar dan kom je toch al gauw in wat financiele termen terecht. Een gesprek met een hypotheekadviseur is dan handiger, die kan het je uitgebreid uitleggen.

Groet, Ellen

Nog even

en dan zit ik bij mijn hypotheekmannetje die mij dit eens uitgebreid mag uitleggen en voorrekenen.

ik ben zelfstandig ondernemer, heb geen euro pensioen opgebouwd, lijfrentes etc zijn niet haalbaar voor mij. Ik ga dus sparen en wil dat wellicht op deze manier gaan doen.

mirreke

mirreke

24-09-2008 om 11:22

Ook achteraf?

Mag je banksparen ook achteraf beginnen, als de hypotheek al rond is bedoel ik? Ik ben ook ondernemer...

Pensioen

ik zit te denken aan mijn niet bestaande pensioen. Geen idee hoe en wat met hypotheken.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.