Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Rafelkap

Rafelkap

28-09-2008 om 17:07

Groente-aardappelen + geen vlees-ideeën gezocht

Mijn jongste (bijna 2) eet alle pasta tussen de groenten uit, geen soep en het liefst gewoon groente, vlees en aardappelen. Omdat ik minder vlees wil eten zoek ik recepten om groenten als bloemkool, sperciebonen, broccoli en mais anders te bereiden dan met aardappelen met vlees.
Groenteballetjes/burgers van de ah hebben we al geprobeerd maar vind ik zelf niet zo bijzonder.
Iemand ideeen?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
*Sophie*

*Sophie*

28-09-2008 om 17:51

Toch een soepje, maar dan wel een lekker soepje ;- )

MINESTRONE

1 groentebouillontablet
100 gr. (groene) kool
100 gr. witte bonen (potje)
1 teentje knoflook
2 middelgrote aardappels
150 gr. penne rigate
1 zakje Italiaanse groentenmix (250 gr.)
100 gr. gek. hamreepjes (kun je event. ook weglaten)
2 blikken tomatenblokjes (a 400 gr.)
zout
peper
15 gr. verse basilicum
50 gr. geraspte Parm. kaas

In soeppan 1 liter water met bouillontablet aan de kook brengen. Kool in reepjes snijden. Bonene uit laten lekken. Knoflook fijnsnijden. Aardappels in kleine blokjes snijden (ong. 1 cm). Knofl./aardappel/kool/penne en groentenmix aan d ebouillon toevoegen. Opnieuw aan de kook brengen en ca, 8 min. laten pruttelen. Dan bonen/hamreepjes/en tom.blokjes met sap erbij. Opnieuw tot kookpunt laten komen en ong. 10 minuten laten pruttelen. Op smaak maken met zout en peper.
Basilicum in reepjes snijden, de soep in borden doen en de basilicum en geraspte Parm. kaas erop.

Lekker met brood met pesto.

Deze soep is behoorlijk dik en er zit pasta in. Daarom dacht ik dat hij toch een kansje kan maken bij je zoontje... Hoop ik?

Verder dacht ik ook nog aan een hamburgerbroodje met een nepvleesprodukthamburger erop en er dan die maiskolf bij. Eventueel wat chips erbij ;- ) Nou, dat zal je zoontje vast wel spannend vinden!

En is een wrap iets om te proberen? Van die zachte flourwraps? Daar kun je van alles in doen. Lijkt net een pannenkoek, maar dan hartig.

succes!

groetjes, Sophie.

Hanny61

Hanny61

28-09-2008 om 18:18

Rafelkap

I.p.v. vlees een maiskolfje. Even koken in water en dan gratineren in de oven. Lekker afhappen maar, heerlijk!

Of maak een wrap met een prutje van b.v. paprika, ui, mais, champignons of andere groente die je overhad. Ook even gratineren en serveren met kloddertje creme fraiche.

Een kaasplak is hier ook altijd een succes. Kant en klaar te koop, maar je kunt het ook zelf maken. Gewoon een plak kaas even door eiwit halen en paneermeel en even bakken. Met Camenbert (schrijf je dat zo?) kan het ook heel goed.

We zijn bij aardappels en groente erg gewend aan het 'derde' ding (vlees), maar als je echt serieus minder vlees wilt eten, zijn prutjes altijd heel geschikt. Je kunt daar van alles in doen, ook nepvlees of tofu.

Eet smakelijk!

amk

amk

28-09-2008 om 20:37

Kaasburgers

zelf maak ik regelmatig kaasburgers.
pp ± 75 g geraspte belegen kaas,
fijn gesnipperd klein uitje
Taco kruiden
gembersiroop
klein beetje water voor de plak
losgeklopt ei, panneermeel.

alles door elkaar mengen, met een beetje water voor de plak. Dan balletjes maken, die platter vormen tot burgertjes. door het ei, door het panneermeel, 2x en dan bakken.

of kaaschili: chiliconcarne waarin het vlees is vervangen door klein gesneden blokjes kaas.

Een goed vegetarisch kookboek lenen bij de bieb voor inspiratie.

probeer niet het vlees echt te vervangen maar anders te koken. Morgen maak ik bv een 2 taartjes gerecht: 1x preitaartje en 1x aardappeltaartje en dan toe gebakken appel met kwark.

groet,Angela

Laminaat

Laminaat

28-09-2008 om 21:32

Groente-aardappelen en geen vlees

Rafelkap,

Je kan ook gewoon maken wat je schrijft: groente en aardappelen en dan geen vlees. Als je Jongste af en toe vlees op brood geeft, hoef je verder echt geen vlees te vervangen.
Vind je de maaltijd wat kaal voor Jongste, dan bak je er een eitje bij. Of wat gebakken paddestoelen. Of een paar plakken gegrilde courgette/aubergine.
Maak, kortom, gewoon wat je lekker en gezond vindt en put je niet uit met vleesvervangers. Die zijn ook inderdaad niet zo lekker. Vegetarisch eten kan wél lekker zijn, maar daar moet je wat handigheid in hebben. Een goed begin is om meteen van het drie-componenten-idee (groente-vlees-aardappelen) af te stappen en lekker de hele tafel vol te zetten met veel verschillende kleine gerechten. Dan zit er voor alle gezinsleden wel wat bij wat ze lusten en kan je er wild op los experimenteren. Zo'n tafel vol schaaltjes is ook erg inspirerend voor kinderen om eens wat nieuws te proberen.
Ik zal even wat ideeen geven voor de gerechtjes (maar zet dan ook gewoon een schaaltje bloemkool en aardappelen erbij): gegrilde paprika met peper/zout/beetje goede olie, gestoofde uien, olijfjes, komkommersalade, in ketjap gemarineerde en krokant gebakken tempehblokjes, salsa van tomaten en verse kruiden, aardappelkroketjes, pasta met knoflook en peper, augurken, chili zonder carne, spinazie met plakjes gekookt ei, gamba's, rijst met bruine bonen, poffertjes met kruidenkaas, opgebakken sperziebonen met sambal trassi, gestoofde gemarineerde hele champignons, feta met olijfolie en italiaanse kruiden.
Schrik niet van deze opsomming, want het lijkt heel wat, maar met goed beleid kan je al deze gerechten in een mum van tijd op tafel zetten. Sommige dingen haal je uit een pot, anderen uit de vriezer, weer anderen maak je voor de hele week klaar (rijst kan je goed invriezen en aardappelen in de schil gekookt kan je vijf dagen bewaren om op te bakken of in de magnetron op te warmen) en een paar dingen zet je vers op tafel.
Maar nogmaals, je kan dus beginnen met gewoon het vlees weglaten. De variatie breng je er later in.
Veel succes en laat ons weten of je er uit komt,
Laminaat

Laminaat

Laminaat

28-09-2008 om 21:37

P.s.

Rafelkap,
Nog heel even: als je zo weinig vlees gaat eten, kan je een stuk goedkoper inkopen. Dan kan je de winst gebruiken om het weinige vlees dat jullie nog wel op tafel zetten biologisch te kopen. Dat is beduidend lekkerder en diervriendelijker en ook nog eens gezonder!
Eet smakelijk,
Laminaat

Carmen

Carmen

28-09-2008 om 22:40

Helaas

Helaas vindt mijn dochter de bovengenoemde bordkartonnen AH varianten veel lekkerder dan wat ik zelf weleens aan vleesvervanger probeer te produceren. Dus vaak doe ik dat niet. Inderdaad gewoon het vlees weglaten. Bij aardappels en groente wel een sausje. Zelfgemaakt of jus uit een potje. De jus uit een potje bevat voornamelijk geur en smaakstoffen en geen of vrijwel geen vleesextracten. Niet echt verantwoord en gezond dus, maar af en toe wel lekker bij gebrek aan echte jus. En veel varieren met de paar groentes die het kind wel lekker vind.

Hmmm

Ik snap je vraag eigenlijk niet zo goed. Je wilt minderen met vlees begrijp ik iig. Maar jouw dochter eet de pasta tussen de groente uit, ze eet dus geen groente, maar dan weer wel in combinatie met aardappels en vlees? En jij wilt juist af van de aardappels en het vlees? Hoe vaker ik het overlees hoe minder ik je begrijp eigenlijk, maar dat kan aan mij liggen hoor

Rafelkap

Rafelkap

29-09-2008 om 14:09

Dank

Dank voor alle tips. En het recept voor de soep van Sophie, ga ik toch eens proberen (af en toe aanbieden, zo leert hij het)
En Laminaat (grappige nick), we eten al biologisch vlees, maar ik wil graag zo'n 3 dagen in de week toch wat anders en ben nog niet zo thuis in de 'vegetarische keuken'.
Nogmaals bedankt!
rafelkap

Meike

Meike

29-09-2008 om 14:16

Haha bekend probleem

Haha, ik ken het. Hier 2 rundervink-fans, en mijn man houdt helemaal niet van gekookte aardappelen en ik wil niet teveel vlees. Tot overmaat van ramp hielden de heren tot voor kort niet van rijst en ook niet van tomatensaus.

Mijn oplossingen:

1. Kaastortellini met spinaziesaus
2. Kaastortellini met pesto en boontjes en mozarella
(boontjes in stukjes snijden, koken, met pesto en stukjes mozarella door de gekookte tortellini roeren)
3. Gebakken aardappeltjes met broccoli of andere groente en een gekookt ei
(smullen mijn kinderen van 7 en 10 nog steeds van)
4. pizza mozarella (met erbij een bakje komkommer en tomaat)

Geen haute cuisine. Maar mijn kinderen zijn er zoals gezegd gezond 7 en 10 mee geworden. Als je dan ook nog een paar keer per week wel boerenkool met worst of rundervink/bloemkool/gekookte aardappel op het menu zet, komt het dik in orde. Overigens zijn wij niet van de toetjes maar als ik me zorgen maak over wat ze binnenkrijgen, gooi ik wat magere yoghurt en een banaan of een perzik of aardbeien in de blender en dat krijgen ze dan na.

1 x per week eten wij borrelhapjes. Meestal op vrijdag. Dan komt er stokbrood of olijvenbrood op tafel. Met kleine tomaatjes, en franse kaasjes en olijven en humus en tapenade of andere lekkere dingen die ik in huis heb. Vinden ze heerlijk! En wij ook met een fles wijn erbij.

Succes ermee. En zoals voor alles geldt: het gaat over! Mijn oudste van 10 eet inmiddels nog lang niet alles, maar hij proeft wel alles en zeurt nooit meer over eten.

Meike

Rafelkap

Rafelkap

29-09-2008 om 14:18

Silone

Mijn zoontje eet dus graag 'saai'; aardappels, vlees en groente, maar bij pasta alleen de pasta. Rijst lust hij ook wel maar geen tomaten en paprika.
En ik wil dus graag wat minder 'saai'. Moet dus naar liefst vegetarische recepten met bloemkool/sperciebonen etc. op zoek.
Wraps met bloemkool??? wel een idee overigens, moet er nog wat bij verzinnen. Chili sin carne of iets met bruine/witte bonen lust hij ook.
Voor soep heeft meneertje (22 mnd) geen geduld want hij eet het makkelijkst met z'n handjes en wil zich niet of bijna nooit laten voeren. Erg jammer dus, voor de pompoensoep waar ik zo'n zin in heb.

Oeps

Ik had al een dochter van je zoon gemaakt: heeft ie lang haar toevallig?
Waarom maak je voor hem niet even apart wat? Als hij nu zo graag losse pasta eet, dan doe je toch wat pasta met gesmolten kaas in een bakje en een handje komkommers erbij? Zelfde met rijst, gekookte boontjes en een eitje? Etc. Wat eet zo'n manneke van 2 nou helemaal. Ik zou er niet zo veel tijd en energie in gaan steken hoor. Lepel hem elke keer ook wat op wat de pot schaft, leert hij dat ook eten. Of ben nu te optimitisch omdat ik al te lang uit de periode met slecht etende peuters ben?

*Sophie*

*Sophie*

29-09-2008 om 17:22

Hahaha! silone ;- )

"Ik had al een dochter van je zoon gemaakt: heeft ie lang haar toevallig? "

hahaha! heerlijk melig zeg ;- ) en zo lekker adrem. Ik zit ff lekker te schuddebuike hier

Rafelkap

Rafelkap

29-09-2008 om 18:38

Silone

haha, niet al te kort maar geen lang hoor.
Dat hij kritisch is op z'n eten (slecht eten zou ik het niet willen noemen) kan me niet schelen, dat komt allemaal wel. Ik vind het prettig om allemaal hetzelfde te eten en hoor graag nieuwe recepten.
Dus wat kan je nog meer doen met bloemkool, sperciebonen, broccoli etc. dan met aardappels en vlees?

maan.

maan.

29-09-2008 om 18:54

Oven

Een vegetarisch gerecht wat hier populair is, aardappels uit de oven. Eerst de aardappels voorkoken, daarna in de oven eerst een laag aardappels dan een laag groentemengsel en daarop weer aardappels, tot slot cremefraiche gemengd met een ei en dan kaasrasp. Wat de groentelaag betreft kun je denken aan bijvoorbeeld prei, champignons maar er kan ook ham door voor de niet-vegetarier.

Bij de pasta vinden ze hier het vlees ook niet geweldig; meestal doe ik hamblokjes dat slaat wel aan. En een banaan erdoor..

Een variatie om sperziebonen lekkerder te maken is bijvoorbeeld met satésaus.

Broccoli kun je gebruiken om een hartige taart mee te maken (geen idee of dat lekker wordt zonder vlees). Hier maken we vaak een stamppot van de broccoli, inderdaad wél met aardappels maar dan lekker met blokjes kaas erdoor. Schijnt van origine ooit als vegetarisch recept in een tijdschrift te hebben gestaan.

Mover

Mover

29-09-2008 om 20:38

Brocoli soufle

Hier een grote favoriet van ons:
Broccoli soufle
350 gr Brocoli; gesnipperd uitje; evt. 50 gr rauwe ham; 30 gr boter + boter voor invetten; 30 gr bloem; 3 dl melk; 100 gr geraspte blegen kaas; 3 eiren; nootmuskaat.
Brocoli schoonmaken, in roosjes verdelen, dikke stronk in dunne reepjes snijden; gaar koken in water met zout; uitlekken en fijnstampen met blender oid.
Ui in de boter glazig fruiten, bloem erdoor, roux even laten pruttelen en dan met melk een mooie saus ervan maken (evt. wat meer melk gebruiken). 5 minuten zachtjes laten pruttelen; kaas toevoegen.
Pan van het vuur halen.
Eierdooiers, brocolipuree, en ham door de kaassaus roeren; peper/zout naar smaak toevoegen.
Alls in ingevette soufleschaal (ca. 1,25 l) en in voorverwarmde oven van 175 gr. circa 40 minuten gaar bakken.
Lekker met salade.
Eet smakelijk!

Mover

Mover

29-09-2008 om 20:42

Genieten van groenten

is de titel van het kookboekje waar ik bovenstaand recept uit heb gehaald. Boordevol inspiratie voor "gewone groenten" zoals jij ze wilt maar dan net wat anders klaargemaakt.
Ik kan er zo nog 10 noemen (recepten), maar zoek even op marktplaats, daar vind je boekje vast wel.
Uitgegeven door het Nederlands Zuivelbureau (prijs 6,95 guldens, hihi)
Groeten, Mover

Angela67

Angela67

29-09-2008 om 21:08

Sperciebonen en feta

hoi Rafelkap,
dit is er een die oorspronkelijk vegetarisch was, maar die ik zelf opleuk met kipfiletstukjes.

sperciebonen koken
rijst koken
allebei laten afkoelen
met brokjes feta in sla-schaal doen
vinaigrette van olie/azijn/peper/zout erover
verse basilicum erover
goed husselen
klaar!
Als ik er kipfilet bijdoe, bak ik deze met kerrie, dat smaakt lekker erbij. Dan doe ik overigens vaak niet verse basilicum, maar gewoon wat gedroogde want anders combineert het niet zo goed met kerrie.
Groet,Angela

Paula B

Paula B

30-09-2008 om 14:15

Broccolisoufflé

Ha, dat is ook hier een grote favoriet, maar dan zonder ham. Was ook de oorspronkelijke vraag volgens mij, vleesloos?
Ik gebruik flink pittige kaas, door het eiwitschuim verflauwt de smaak van het broccolimengsel enigszins. Soms nog mosterd of crème fraiche erdoor. Mijn oudste zoon wilde dit jarenlang eten op zijn verjaardag

Mover

Mover

30-09-2008 om 15:57

Recept geeft aan:

hoofdgerecht voor 2 personen.
Maar ik heb zelf een beetje moeite met inschatten of dat ook werkelijk zo is.
Zoals in het recept beschreven is het lekker met een salade.
Ik maak het zelf altijd klaar met een hele stronk (500 gr) brocoli, dan pas ik de rest van het recept overigens niet aan. Doe er soms nog een restje gebakken aardappelen (apart) bij, stukje kipfilet, en dan eten we het met 3-4p. Toetje....
Om alleen die soufle te eten met sla. (Maar misschien heb ik nu gewoon te veel honger - ben aan het werk, en mijn brood is al (lang) op voor vandaag - )

Vraagje broccoli souffle?

Hoi, ik zie in het recept van Mover alleen eigeel genoemd, maar Paula B noemt het schuim van het ei-wit... Een souffle is toch ook met opgeklopt ei-wit? Heb ik iets gemist, of kan het recept nog eens aangevuld worden met hoe of wat ik precies moet doen met het ei-wit?

(sorry, ben een beginner in souffle's, maar dit klinkt wel lekker)
Jons

Paula B

Paula B

30-09-2008 om 22:02

Inderdaad eiwit (jons)

Jons, je hebt gelijk, in het recept van Mover staat het eiwit niet genoemd. Ik weet niet of zij het wel gebruikt, ik neem aan van wel.

In elk geval meng ik de broccolisaus (een roux met melk, gepureerde broccoli, de eidooiers, oude geraspte kaas, nootmuskaat, zout en peper, evt blauwe kaas/mosterd/crème fraiche) door de stijfgeklopte eiwitten. Let op: laat de saus eerst iets afkoelen. En spatel het er voorzichtig door om zo min mogelijk luchtbelletjes uit het eiwit stuk te maken - de lucht in die luchtbelletjes zet uit in de warme oven en zorgt zo voor het rijzen van de soufflé.
Het is even zoeken voordat je 'm helemaal goed hebt: de dikte van de saus is belangrijk, de eiwitten moeten goed stijf zijn, voorzichtig spatelen, juiste hoeveelheid zout en nootmuskaat... maar wel de moeite waard!

Wij eten 'm soms met gebakken aardappelen, soms met rijst en een salade.

Mover

Mover

01-10-2008 om 07:05

Eiwit (inderdaad)

Goedemorgen dames,
Jullie hebben allemaal gelijk: het stijfgeslagen eiwit moet inderdaad als allerlaatste door het brocolikaasroux mengsel worden gespateld!
Oeps sorry, was ik vergeten te melden.

Als er nog meer belangstelling is voor andere vegetarische groente recepten (snijbonensalade met kaas; witloftaart; rode bietjes met walnoten en avocado; sperciebonen/champginon ragout met rijst dan hoor ik het wel. Ik kan ze evt. wel mailen naar de liefhebbers!

Rafelkap

Rafelkap

02-10-2008 om 16:14

Mover: heel graag!

Dames bedankt!
Ik heb even alles in een tekstbestandje gezet en kan weer even voort.

Mover, ik kon dat boekje niet vinden, maar heb wel belangstelling voor die recepten. Kan je het naar me mailen?
Doe maar naar [email protected]

heel graag!
dank! groetjes van rafelkap

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.