Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Emma B

Emma B

29-09-2008 om 18:51

Verborgen gebreken bij huis, hoe zit dat eigenlijk?

Mijn huis had bij de verkoop een soort kaartje dat de electriciteit goedgekeurd was, van de energiemaatschappij. Daar ging ik dus ook van uit. Ook bij de bouwkundige keuring stond er niets over gebreken mbt de electriciteit.
Toen mijn electricien kwam was de bedoeling dat hij wat groepen erbij zou maken en electriciteit in de nieuwe keuken zou aanleggen. Kosten geraamd op zo'n 2500 euro.
Eenmaal aan het werk, kwam hij erachter dat door het hele huis nog de electriciteit uit de jaren 30 zat, draden met stof eromheen. Gevaarlijk dus! Alles moest vervangen worden, kostenpost 9000 euro. Ik ken de electricien, dus die heeft mij niet belazerd, dat weet ik zeker.
Kan ik die kosten nu nog terughalen bij de verkoper van mijn huis?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Geen idee

maar ik zou het zeker proberen. Leg het voor aan vereniging eigen huis en misschien kan je aankopend makelaar er ook nog wat mee.

9000 voor de complete electra vind ik overigens wel aan de erg hoge kant. Of moest je daarvoor ook alle wanden opnieuw laten stucen of andere afwerking laten doen ?

Hier stond in de verkoop acte duidelijk dat het huis ouder was dan x jaar en dus nergens een garantie oid op gegeven werd.

Nee

In ieder geval niet zonder een heleboel mitsen en maren.
Je koopt een huis in de staat waarin het zich bevindt tijdens de koop (standaardzin in koopcontracten). Het risico ligt bij jou als particuliere koper. Je hebt niet de bescherming die je als consument hebt tegenover een particuliere partij. Daardoor rust er een veel zwaardere onderzoeksplicht op de de koper van een oude woning. Alles waar de verkoper niet van wist en waarmee je dus niet bewust bedrogen bent (iets wat verschrikkelijk moeilijk te bewijzen valt in rechte) komt voor jou rekening. Tenzij het huis niet als woonhuis te gebruiken valt (lees: dak op je kop, echt een totale bouwval), daar is nog een clausule over opgenomen in veel contracten. Je moet er wel ooit kunnen wonen na het nodige kluswerk.
De bouwkundige en de electriciteitsmaatschappij zijn ook lastig aan te spreken, maar ik ken te weinig details om daar veel over te zeggen. Een bouwkundige keuring beperkt zich oha tot het zichtbare gedeelte, het briefje van de electriciteitsmaatschappij lijkt me ook niet al te sterk.

Dit alles betekent dat het kopen van een huis ontzettend anders is dan het kopen van een wasmachine. Je zit echt in een heel andere positie.

Sorry voor het slechte nieuws, en er kunnen zeker details zijn die jouw verhaal anders maken. Maar een simpele garantie voor een up tot date huis bestaat niet.

Succes!

RB

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.