Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Vonda Financia

Vonda Financia

13-09-2008 om 17:22

Pensioengat dichten

Ik ben van fulltime naar parttime werken gegaan een paar jaar geleden. Ik wil voorkomen dat ik een echt pensioengat krijg, dus ben ik mij aan het orienteren op de mogelijkheden voor een aanvullend pensioen. Op wat sites heb ik aangegeven hiervoor een afspraak te willen maken om een offerte te krijgen (waren sites speciaal betreffende pensioen voor vrouwen).
Hebben jullie dit ook geregeld en op welke manier? Ik hoor dat je dit kan regelen via zelf sparen, of een lijfrente of koopsompolis bv. Wat bevalt jullie goed / waar hebben jullie goede ervaringen mee?
Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Vonda


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
*Sophie*

*Sophie*

13-09-2008 om 17:40

Niet bij de abn-amro hoor!

daar hebben wij die vervelende ervaring mee waar je nu alsmaar over leest/hoort! Veel betalen en een alsmaar kleiner wordend totaalbedrag krijgen! Getver! Kun je het nog beter in een oude sok bewaren!!!!! We zijn er na een aantal jaar mee gestopt om premie te betalen, omdat mijn man toen weer in loondienst ging. Maar nu kunnen we het bedrag dat we hebben gespaard niet eerder opnemen en we zien het wel ieder jaar kleiner worden! Nee, lekker dan!!!
Alhoewel dit niet een pensioengatregeling betrof, maar een regeling om je pensioen aan te vullen als eigen ondernemer, vertrouw ik de ABN-AMRO iig voor geen cent meer!

Flexibel Pensioenplan! Zo heette dat wat wij hadden. Dan ben je vast gewaarschuwd!

Succes met kiezen!

groetjes, Sophie.

amk

amk

13-09-2008 om 17:47

Adviseur

ik heb over 2 weken een afspraak bij een 'onafhankelijk' financieel adviseur. Hij heeft mij vorige keer zeer goed geholpen bij mijn hypotheek. Luisterde goed. En beluisterde in mijn verhaal ook mijn anthipatie voor de ABN. Toen die als een beste naar boven kwam zei hij gelijk. Dat doen we dan dus niet. Dat gaf mij vertrouwen.
Hij houdt zijn dossiers ook goed bij. Want nu bijna 2 jaar later wist hij me nog te feliciteren met mijn verjaardag en de a.s. verjaardag van mijn dochter.

Maak eens een afspraak bij bijvoorbeeld zo'n onafhankelijk adviseur, want het gaat niet alleen om je pensioen maar om het hele plaatje wat je tegen die tijd wilt doen. Misschien red je het namelijk makkelijk met het bedrag dat je dan krijgt en hoef je daarom nu niet te beknibbelen.

groet,
Angela

Tinus_p

Tinus_p

13-09-2008 om 21:12

Heu

Vonda:
"Ik ben van fulltime naar parttime werken gegaan een paar jaar geleden. Ik wil voorkomen dat ik een echt pensioengat krijg,"
Waarom zou je een pensioengat krijgen?

elena

elena

14-09-2008 om 10:00

Banksparen

Informeer eens naar Banksparen. Je mag per jaar maximaal 10.000 euro aftrekken van je belansting om op een speciale spaarrekening te zetten. Je mag dat geld later gebruiken om je hypotheek af te lossen of een pensioenuitkering van te 'kopen'.
Je betaalt geen premie! Informeer eens bij alle banken naar de rentetarieven die ze bieden voor jouw geld op een 'bankspaarrekening'. Je mag tot een bedrag van maximaal 150.000 doorsparen.

Sophie en amk

Wel opvallend dat jullie beiden bij de ABN zulke slechte ervaringen hebben, ik zal er mijn voordeel mee doen! Ik zal ook niet iets met een beleggingsfonds doen, daar heb ik bij een deel van mijn spaarloon dezelfde ervaring mee als jullie met dat flexibele gedoe, Sophie. Ik ga inderdaad eens met wat onafhankelijke adviseurs praten, luisteren wat ze adviseren.
Vonda

Tinus, altair

Ik verwacht inderdaad wel een pensioengat te hebben. Ik werk parttime (ivm opvang dochter) en mijn partner fulltime. Ons gezamenlijk salaris is genoeg omdat wij samen doen qua inkomen. Als wij voor altijd bij elkaar blijven is er financieel geen probleem. Als mijn partner of ikzelf overlijd, is er financieel ook geen probleem. Iets anders is het in het geval we uit elkaar zouden gaan. Dan weet ik niet of ik het met dit pensioen zou kunnen redden. Ik verwacht overigens wel weer op termijn meer uren te gaan werken (nu 20 uur).
Zijn er dames die op dit vlak echt iets geregeld hebben of is het een opgeklopt probleem? Dat lijkt me toch ook niet, als ik de media mag geloven. Ben nog steeds erg benieuwd.

Vonda

Elena

Ik zal in de gesprekken met die adviseurs hier zeker naar vragen. Erg bedankt voor de tip! Ik heb wel eens gehoord dat iemand idd gewoon zelf ging sparen maar dit lijkt me wel iets anders.

Groetjes,
Vonda

Tinus_p

Tinus_p

14-09-2008 om 16:24

Het redden

Vonda:
"Iets anders is het in het geval we uit elkaar zouden gaan. Dan weet ik niet of ik het met dit pensioen zou kunnen redden."
'Kunnen redden' is een hoge mate subjectief iets (wanneer heb je genoeg, vele mensen 'redden het' met alleen AOW), dat weinig houvast biedt.
Het is verstandig om eens na te denken over er zou gebeuren na eens cheiding, maar neme dan ook consequenties mee als 'nieuwe relaties' en een eigen huis. Sommige vrouwen cashen flink na een scheiding omdat ze de helft bezitten van een huis met overwaarde.

Tinus

Toen mijn vorige relatie uit ging heb ik inderdaad overwaarde gekregen uit de verkoop van het huis, maar ik vind het nog moeilijk om te bedenken waar je van uit moet gaan als je gepensioneerd bent. Je hebt wel gelijk, anderen hebben alleen AOW en redden het ook.
Lastig. Aardig dat je meedenkt.
Vonda

Altair

Ook dit heb ik al meegemaakt. Zou het ook evt. in de toekomst weer zo doen. Nu staan er bij mij bedragen op mijn pensioenberekening dat een klein bedrag x naar mijn expartner gaat. Er staat echter niet bij wat ik van ex krijg (want hij krijgt minder van mij dan ik van hem) en of het genoemde bedrag wat ik zal krijgen inclusief dat deel van ex is.
Tja, dat zal ik eens bij mijn pensioeninstelling navragen.
Bedankt voor je geruststellende reactie Altair.
Ik moet zeggen dat ik het nog steeds verbazingwekkend vind dat ik nog niets heb gehoord van vrouwen op OO die wel iets geregeld hebben. Ik wacht af.

Groetjes,
Vonda

amk

amk

15-09-2008 om 15:22

Net gelezen

je geld of je leven van Hanneke van Veen en Rob van Eden.
Zij spreken over een aangenaam minimum en dan het Hoera moment. Het moment dat alles genoeg opbrengt om verder te kunnen leven zonder nog te hoeven werken.
Ik vond het een erg verhelderend verhaal. En ga mijn vragen daarover zeker meenemen naar de adviseur.

groet,
Angela

pensioendoos

pensioendoos

15-09-2008 om 21:03

Altijd pensioengat

Ik heb ooit eens een opleiding gevolgd tot financieel adviseur. Daar zat natuurlijk ook een behoorlijk hoofdstuk over pensioenen in. Wat ik me heel goed herinner is, dat bijna iedereen, ook als je beiden full time werkt, een pensioengat hebt. Men zegt dat je altijd 70% van je (laatsverdiende of middel-)loon krijgt. Dit is alleen correct, als 1 van beide partners werkt en de ander niet. Bij het sommetje delen ze namelijk een aow+partner aow toe. Dit klopt alleen bij 1-verdieners. Bij 2-verdieners betekent dit dus dat het aow+partnerpensioen dubbel wordt geteld. Vooral als mensen een modaal inkomen hebben, betekent dat, dat je geen 70% van je laatsverdiende, of middelloon overhoudt, maar slechts 50%. Dus ach...je kunt nog zoveel willen dekken, maar vaak kom je toch nog voor verrassingen te staan.

De vraag is in hoeverre je het geld nodig hebt op die leeftijd. Is je woning grotendeels afbetaald? Dan heb je minder woonlasten. Je kids kosten je ook geen geld meer. Er komt een pensioentje binnen van je deeltijdbaan. Mocht je scheiden, dan heb je recht op de helft van het pensioen van je man, over de jaren dat jullie samen waren. Verwacht je wellicht nog een aardige erfenis van je ouders of schoonouders?

En wil je toch wat doen, dan is banksparen volgens mij het goedkoopste. Let daarbij wel op de kosten. Of spaar gewoon via de garantiebank tegen 5,65% rente. Nadeel is natuurlijk dat je het nu niet kunt aftrekken van de belasting. Maar dat heeft alleen maar voordeel als je in een lager belastingtarief valt, zodra het geld vrijvalt. En...dat soort producten is erg duur (het zijn allemaal woekerpolisjes), dus je evt belastingvoordeel ben je toch kwijt aan bankkosten.

Nou...ik heb je nu vast banggemaakt. Maar zo heb je een beetje munitie voor bij de adviseur. Succes en ik zou zeggen: maak je niet te sappel.

Wat ik natuurlijk ook kan doen

Is om het bedrag dat ik voltijds aan pensioenpremie meer betaalde dan nu, nu zelf maandelijks opzij zetten zolang ik parttime werk (dus totdat ik wellicht ooit weer fulltime werk).

Niemand die het aanvult, niemand???

Vonda

sacha

sacha

16-09-2008 om 10:45

Jawel, ik!

Hier ook parttime baan en er ook nog paar jaar tussenuit geweest na de komst van de kinderen.
Heb op mijn 29ste een levensverzekering afgesloten, waarbij ik op mijn 65ste een gegarandeerd kapitaal krijg (zou ik nu niet meer doen, maar laat hem gewoon doorlopen, is geen megabedrag).
Verder stort ik elke maand een vast bedrag op een spaarrekening die als doel heeft buffer bij inkomstenverlies en/of pensioenopbouw en koop ik elke maand voor een vast bedrag aandelen in een wereldwijd aandelenfonds (middelen).
Op deze manier kan ik zelf bepalen wanneer en hoe ik mijn spaarpotjes aanspreek en zit het niet vast bij verzekeringsmaatschappijen.
Verder ga ik er van uit dat ik minder geld nodig heb als ik 65 ben (inderdaad, eigen huis afgelost en kinderen de deur uit). Ik ben ook geen type wat wereldreizen wil gaan maken.
Mijn man heeft zelf ook e.e.a. geregeld (eigen bedrijf).

groeten,
Sacha

Interessant draadje

ik heb geen euro pensioen opgebouwd, ik ben zelfs nog mijn studieschuld aan het aflossen en vanaf 2010 kan ik pas echt gaan sparen voor mijn pensioen. Al het geld wat ik heb verdient heb ik afgelopen 8 jaar uitgegeven aan 'leven' en in ons huis gestopt.

Gisteravond heb ik dus zitten googlen en kwam ook op banksparen uit, ik zit binnenkort aan tafel bij onze hypotheekman, ben benieuwd wat die te zeggen heeft over red-manda's-oude-dag.

Manda

Die zegt vermoedelijk weinig over banksparen als je er niet nadrukkelijk naar vraagt, ik heb begrepen dat veel adviseurs daar weinig over zeggen omdat het hun weinig provisie oplevert.

Je hoort er inderdaad verdacht weinig over, vind ik, en ook de banken maken nauwelijks reclame. Willen zeker ook liever dat je een dure polis neemt ...

O en Manda, als je geweldige tips krijgt, wil je ze dan hier plaatsen? Hier moeten ook wat gaten (kraters) worden gedicht...

Groeten,

Temet

Ja precies

maar omdat hij weer een stukje hypotheek mag verkopen kan hij ook wel even ingaan op mijn vraag.

Dat banksparen, ik zal mij er verder in verdiepen en wat opvragen, alle banken verkopen het, ik heb nog 2 jaar dus dan weet ik straks in 2010 wel wat het moet gaan worden.

Gewoon sparen

heb dat ook eens uitgerekend.

stel ik spaar E 250 per maand, over 20 jaar, tegen 5% rente (zo hoog staat de rente nu, rente uitbetaling elk jaar, heb nog geen zelfde product gevonden die per maand de rente uitkeert).

Dan zit ik na 20 jaar op een ton, waarvan 40.000 rente is. Echter die 100.000 is over 20 jaar slechts 60.000 waard (inflatie) en is de uiteindelijke werkelijke waarde precies dat wat ik heb ingelegd. Verder geen fiscaal voordeel.

Zit ook te denken aan vastgoed, ons eigen huis dus, verder 'investeren' door zelf te betalen en dan over een jaar of 8 weer te verkopen als de markt goed is en dan weer een onaantrekkelijke opknapper met potentie kopen zoals we nu gedaan hebben. En dan dus geen dure dakkapel van E 5000 erin maar gewoon die lelijke met kunststof erop laten zitten. En dan geen dure nieuwe keuken van 20.000 maar eentje van een goed 'merk'zoeken op marktplaats. Of misschien zelf kleine bedrijfsruimte kopen en gedeeltelijk verhuren maar ik kan dat denk ik niet opbrengen. Nou ja, ik heb nog 2 jaar om na te denken over mijn reddingsplan.

Mamvantwee

Mamvantwee

18-09-2008 om 09:37

Vermogensrendementbelasting

...die moet je nog wel van je kapitaal aftrekken als je 'gewoon' spaart: op een bedrag van een ton moet je ruwweg nog over 70000 vermogensrendementbelasting (1,2%) betalen. Dat is over het eindkapitaal toch zo'n 840 euro. En dat elk jaar weer (bij een lager kapitaal natuurlijk ook iets minder belasting).

Niettemin ben ik ook een spaarder en zou ik het ook eerder gewoon op een spraarrekening zetten dan in verzekeringsconstructies, hoewel die vaak wel een betere opbrengst opleveren.

Och ja

dat klopt, 1,2% vermogensrendementbelasting en dan blijkft er helemaal weinig over van die ton aan maandelijks inkomentje tot mijn aow (wat ook al belachelijk weinig is). ARGH.

hmmm, een beetje spaargeld is op zich wel prettig maar mijn doel is een dik bedrag op mijn 55e om de inkomensval wat te beperken. Ook dan wil ik namelijk mijn eigen geld hebben en niet helemaal afhankelijk zijn van een ander (mijn vriend).

Mamvantwee

Mamvantwee

18-09-2008 om 16:09

Gelijk heb je

En dan moeten we toch nog afwachten hoe het staat met de aow en niet-geïndexeerde pensioenen....misschien is tegen die tijd je gewone spaargeld wel de enige vorm van inkomen, ondanks de 1,2%....

Duurt nog even voor mij.

Temet

zoals toegezegd zou ik nog terugkomen op het gesprekje wat ik bij de hypotheekman zou hebben. Ben net thuis.

Banksparen, is een heel interessante manier om een pensioenbedrag bij elkaar te sparen. De inleg kan je aftrekken van je inkomstenbelasting, stel je betaald 42% belasting dan kost elke 100 op die rekening je netto slechts 58 euro.

Ik denk dat het voor mij niet geschikt is, mijn inkomen is vrij laag waardoor ik over mijn winst/inkomen nauwelijks belastingvoordeel zou hebben, bovendien fluctueert het inkomen te veel. Ik zal eind 2009 nog eens alles afwegen, dit jaar had ik een heel goed jaar met veel werk, maar voor 2009 nog niets concreets staan.

Inmiddels zit ik dus te denken om bij bijvoorbeeld icesave 'normaal' te gaan sparen. Bij 20 jaar sparen a E 150 per maand kom ik op mijn 55e uit op meer dan 60.000. Dan moet ik over die 30.000 wel 1,2% rendementsbelasting.

Hmmm, ingewikkelde kwesties. Nu eerst maar weer die studieschuld versneld aflossen, kan ik volgend jaar eindelijk gaan sparen voor mijn oude dag.

En inmiddels vraag ik me af

En wat nou als je aan banksparen doet en je bank gaat koppie-onder? Spaargeld gegarandeerd tot 38.000 van de eerste 40,000, maar alles daarboven (en het is toch wel de bedoeling dat je erboven uitkomt)is niet gegarandeerd. Dat zal voor banksparen vermoedelijk niet anders liggen. Moet je dan weer meerdere rekeningen aanhouden voor de risicospreiding?

Zucht, moeilijk allemaal....

Groeten,

Temet

amk

amk

01-10-2008 om 10:31

Goeie vraag temet

die ga ik vrijdag eens bij de adviseur voorleggen. Ik zit er dan toch om dergelijke zaken uit te zoeken.

groet,
Angela

Ja dan ook geldt

bij faillisement dat je dus een gedeelte kwijt raakt na die 38.000.

het is niet anders. Overigens, als nog meer grotere banken failliet gaan en de rente stijgt en dus de werkgelegenheid drastisch daalt dan hebben we grotere problemen hier in Nederland dan die 2.000 die je kwijt raakt als je meer dan 40.000 hebt uitstaan.

Manda

Nee, je raakt geen 2000 kwijt als je meer dan 40.000 hebt uitstaan. Je raakt alles kwijt boven de 38.000. En als je 40.000 hebt staan is dat 'maar' 2000 en waarschijnlijk wel te overzien, maar als je 60.000 hebt uitstaan (jouw doelkapitaal, meen ik me te herinneren) ben je daarvan dus 22.000 kwijt, ofwel ruim een derde.

En dat doet au, met name als je daar in je inkomensplanning voor na je pensioen wel rekening mee gehouden had.

Groeten,

Temet

Hmm

volgens mij ligt het anders Temet, boven die 40. heb je iets van 80% verzekerd.

Ik zie het volgend jaar wel, in ieder geval denk ik dat de 'gifbeker' in de financiele wereld nog niet leeg is. Ik ben blij dat we geen huis te koop hebben staan en mijn vriend een vaste baan heeft die niet op de tocht staat.

Manda

Helaas heb ik gelijk. Ik heb het even nagekeken op de site van DNB: http://www.dnb.nl/over-dnb/veelgestelde-vragen/vragen-over-banken/dnb148053.jsp

Ik citeer: "Welk bedrag wordt door het depositogarantiestelsel gegarandeerd?
Het depositogarantiestelsel garandeert een bedrag van maximaal €40.000 per persoon per instelling (ongeacht het aantal rekeningen), waarbij voor bedragen van €20.000 tot €40.000 een eigen risico van tien procent geldt. De vergoeding die van het depositogarantiestelsel verkregen kan worden kan dus niet meer bedragen dan €38.000 per persoon. In het geval van een en/of rekening van twee personen geldt dit maximum per persoon."

Alles boven de 38.000 is dus weg igv faillissement, dus om risico's te beperken zou je hogere bedragen over meer banken moeten splitsen.

Groeten,

Temet

Tinus_p

Tinus_p

01-10-2008 om 14:12

Ach

Als je spaargeld kwijtraakt doordat er een grote nederlandse bank failliet gaat, heb je wel dringender problemen dan dat spaargeld.

Na de reddingsoperatie Fortis is duidelijk dat de Nederlandse overheid ervoor zal zorgen dat een grote bank niet failliet gaat. Als de nederlandse overheid dat niet meer kan voorkomen, is de crisis heelheelgroot; dan zitten we op het niveau dat de winkels leeg zijn en dat het geld alleen nog geschikt is om de allesbrander mee aan te steken.

Manda zei eigenlijk ook al zoiets.

In plaats van een bankspaartoestand dus eerst maar even een allesbrander aanschaffen, begrijp ik.

O nee, virtuele centen branden niet best. Manda kan tenminste die oude schutting van de buren nog opstoken

Groeten,

Temet

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.