Home » Forum » Kan ik mijn lavendel nog snoeien

Kan ik mijn lavendel nog snoeien?

Heeft je baby moeite met doorslapen?

Met deze tips heb je gauw weer een fijne dromer in huis!

20 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Emma B
Kan ik mijn lavendel nog snoeien?

Ik heb een grote lavendel in mijn voortuin staan, ongeveer anderhalve meter hoog. Bovenin zitten blaadjes en nu uitgbloeide bloemen. Onder is het een kale houten struik. De uitgebloeide bloemen moeten eraf en de toppen ook. Maar is voor echt snoeien mijn lavendel al niet veel te groot? Als ik er nu in het voorjaar een flink stuk afknip, wat gebeurt er dan?

ishtar
Altijd gehoord

dat als je tot op het kale hout terugsnoeit, hij dan niet meer uitloopt. Nooit uitgeprobeerd, altijd wat blaadjes eraan laten zitten, en dan liep hij wel weer uit. Hoe ver je hem kunt snoeien ligt er dus aan tot hoe ver hij blad heeft.

(Janneke)
Gewoon doen

Volgens mij heb je niets meer te verliezen:-) Of vind je hem mooi zo?

Manda Rijn
Proberen

ik heb in de zomer de uitgegroeide lavendel takje voor takje bekeken en teruggesnoeid tot net boven het laatste groene blaadje. Meer dan de helft van de takjes leefden nog en zijn gaan uitgroeien en sommige hebben een 2e keer bloemetjes gegeven. Zeker even uit proberen dus, ik vind snoeien een leuk werkje.

En anders volgend jaar eruit halen.

Silone
Of

even wachten tot na de winter?
Ik heb de lavendel hier in april rigoreus behandeld met de heggeschaar en niet opgelet of er nog groene bloedjes in zicht waren. Hij is prachtig vol uitgelopen en bloeit nu nog steeds!!!

Genista
Hier ook wel

Ik heb ook wel heel fors gesnoeid, tot in het kale hout. Maar tot nu toe blijft hij uitbundig uitlopen en bloeien.

sjaan
Voorjaar

In het voorjaar snoei ik altijd de lavendel helemaal terug. Dan komt hij altijd erg mooi en vol weer terug.

Ik zou hem nu niet helemaal terug snoeien want als het dan gaat vriezen, zal de plant het wel niet overleven.

Succes!

Genista
In het voorjaar de rigoureuze

Nu kun je wel bescheiden snoeien en dan in het voorjaar helemaal terugsnoeien. Dat is ook hoe ik het heb gedaan en wat de grootste overlevingskansen schijnt te geven.

Mamba
Sinilind

Haagbeuk. Mijn ouders hadden dit als afscheiding, vond het altijd erg mooi. Niet dicht zoals conifeer, in de zomer groen en doordat een paar dode blaadjes in de winter tussen de takken blijven hangen heb je geen doorkijk.

Tinus_p
Wortels

Emma:
"Maar is het nu beter om die nu weg te halen of in het voorjaar?"
Nu. Want die wortels krijg je er niet zomaar uit; als je het zelf gaat doen, hefet het zin om die wortels een tijdje te laten rotten voordat je ze uitgraaft.

bertje1
Knippen!

hoi; ik snoei de lavendel gewoon rond maart. Flink kort anders verhoudt het.

Jose van Polanen
Treurige bomen

zijn minder treurig te krijgen door er een klimplant in te jagen.
groet,

reina
Emma

Als je gaat kappen maakt het idd niet uit of je het nu doet of in het voorjaar, de boom hoeft het immers niet te overleven;-) Als je de wortels laat zitten heb je wel weer kans op opschot. Wat ook leuk kan zijn is dat je een deel van de stam laat staan en dat laat begroeien met bijv. een klimroos of clematis. Informeer even naar de kapvergunning, verschilt per gemeente ( bij ons heb je bijv helemaal geen vergunning nodig). Wij gaan binnenkort 3 bomen laten kappen, gaat me erg aan het hart :-(, maar ze worden te oud voor hun soort. Wortels weghalen is geen optie, want dan moet de halve tuin incl de naastgelegen busbaan op de schop :-), ik laat van alle 3 een stronk staan, op de een komt een stenen beeldhouwwerk, op de andere een bak met hangplanten en nr 3 gaan we laten begroeien.

Temet
Sini (gras)

Bij mijn ouders in de tuin staat iets dat geloof ik olifantsgras heet. Het is hoog, en sprietig, en dwarsgestreept, heel grappig. Ik weet alleen niet of dat in de winter afsterft. Maar het heeft in elk geval niet de associaties van pampasgras.

Moet de plant/struik al meteen bij de grond dicht zitten, of is wat hoger ook goed? In dat laatste geval kan je inderdaad iets esdoorn-achtigs doen, of een fluweelboom, al weet ik niet precies hoe hoog die eigenlijk worden. Die hebben wel een mooie herfstkleur (net als esdoorns).

Vlinderstruik zou ik zeker niet doen, want die moet je toch regelmatig ongeveer tot de grond toe afknippen en dan heb je weer inkijk. Sering is dan beter, dat blijft tenminste staan.

Groeten,

Temet

Silone
Emma

Staat de boom in de volle grond of heb je er tegels in de buurt staan? In het laatste geval zou ik ook maar een re-betegelmannetje mee laten komen.

Puck2
tegen uitlopen van gekapte stronken

Als je niet wilt dat de stronk weer uitloopt dan kun je volgens de gebruiksaanwijzing onverdunde roundup gieten op de afgehakte stronk. Geen idee of dat goed werkt, maar zo staat het op de verpakking van de roundup (niet die gebruiksklare versie, maar die je zelf nog moet verdunnen)

Silone
Hmmm

want, Emma, tenzij je enorm zanderig grond hebt, komt er een enórme kluit met wortels mee met de boom (conifeer toch?). Hij zal er met groot matrieel uitgehaald moeten worden, lees tractor oid, en ik vrees voor je tegelpaadje.

reina
Emma

Ik zou er ook niet aan beginnen, hoor, stronk helemaal weghalen, ik schreef al wat wij met onze stronken gaan doen, alles weghalen kost in ons geval kapitalen en je moet de boel weer opnieuw beplanten en bestraten ook daarna.

Bastet
Inderdaad

Het kost heel veel geld,weg laten halen,en als het grenst aan een openbaar pad of wegmoet je ook toestemming vragen aan de gemeente voor het openbreken ervan....
Groetjes,Bastet

Temet
Weg laten rotten

Als je een boomstronk/wortelkluit weg laat rotten krijg je uiteindelijk als bonus een werkelijk enorme paddestoel (of misschien is het een paddestoelenkolonie). Een soort elfenbankje, maar dan heel groot, net zo groot als de stronk. Die eet kennelijk het laatste restje op. In het park in mijn buurt staat nu zo'n joekel te pronken en ook mijn ouders hebben dat gehad, met de stronk van een omgezaagde perenboom.

Groeten,

Temet

Onderwerp gesloten

Begrijpend lezen: zo wordt het weer leuk

Lees hier tips voor thuis om je kind erbij te helpen.