Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Puck2

Puck2

22-09-2008 om 14:19

Wat met mascarpone

Ik heb een bak mascarpone gekregen, maar wat kan ik daar allemaal mee doen. Ik kom via smulweb eigenlijk niet zoveel verder dan tiramisu en aarbeien met mascarpone. Aardbeien vind ik in deze tijd van het jaar niet zo lekker meer en tiramisu bevat koffie en dat lust ik echt niet.
Wie weet iets anders leuks (en makkelijks) met mascarpone?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Guinevere

Guinevere

22-09-2008 om 14:29

Hartig

In een romig pastagerecht???
Ik heb thuis nog iets heerlijks in een kookboek staan met citroen, basilicum en mascarpone (dacht ik). Ik zal vanavond eens kijken. Echt een verrassend anders en lekker gerecht.

Puck

webchef geeft 1363 hits op mascarpone.

Denk je dat er iets tussen zit???

http://www.webchef.nl/search.html?query=mascarpone

Ingrid (als je nog een ingrdient of term extra ingeeft dan selecteert ie nog wat verder voor je.)

Pasta

Idd pasta. Wij eten dit recept regelmatig, erg lekker!

http://www.ah.nl/recepten/recipe.jsp?rq=mascarpone+courgette&id=299876

Guinevere

Guinevere

22-09-2008 om 21:13

Linguine met honing-basilicumroom

Nou, hier is het recept. Alleen stond er eigenlijk "slagroom", maar ik gooi er altijd 1 bak mascarpone in, veel lekkerder.

500 g linguine, 250 g verse basilicum, 1 gehakte rode chilipeper, 3 geperste tenen knof, 3 el geroosterde pijnboompitten, 3 el parmezaanse kaas, sap van 1 citroen, 1.25 dl olijfolie, 3 el honing, 1 bak mascarpone (stond dus 3.75 dl slagroom), 1.25 dl kippenbouillon, meer parmezaanse kaas.

Kook linguine al dente en hou warm. Verwijder intussen de steeltjes van basilicum. Meng basilicum, chili, knof, pijnboompitten, parmezaanse, citroen, honing en olie in keukenmachine tot gladde massa. In grote pan basilcummengsel, bouillon en slagroom laten inkoken (15-20 min). Op smaak brengen met peper. Schep pasta door saus, bestrooi met nog een beetje parmezaanse.

Dat inkoken van de saus heb ik trouwens nooit gedaan, ik warm het basilicumspul gewoon even op met de mascarpone en dan hup, door de pasta. Dan hoef je het ook niet in te koken, omdat er geen natte bouillon doorgaat.

mama Katja

mama Katja

22-09-2008 om 22:33

Ontbijt/brunch

Hoi Puck,

Lekker als ontbijt of brunch: naturel croissants, (afbak of vers van de bakker, liefst nog warm) dopen in kersen- of aardbeienjam en mascarpone. Delicatesse!

Eet smakelijk!

Groetjes,
Katja

Puck2

Puck2

23-09-2008 om 10:59

Lekker

Klinkt allemaal erg lekker dames.
Guinevere: bedoel je echt 250 g basilicum of is er een nul teveel gekomen. 250 g is echt een megahoeveelheid!

Guinevere

Guinevere

23-09-2008 om 11:37

Puck

Ja, er staat echt 250 gram! Maar ik gebruik dan natuurlijk gewoon één hele plant. Ik neem recepten meestal als richtlijn en maak dan iets dat erop lijkt!
Nou, we wachten vol spanning af wat je allemaal gaat uitproberen. Ik denk dat ik die pasta maar aan mijn gasten van dit weekend ga voorzetten.

Puck2

Puck2

28-09-2008 om 21:04

En het is geworden...

Het recept van Emma B. Alleen heb ik er niet alleen garnalen ingedaan maar ook een lekker groot pak gerookte zalm. glaasje rosé erbij.... mjammie.
En Guinevere: ik heb van de week zelf pesto gemaakt en naar aanleiding van jouw recept eens basilicum gewogen. Ik had 2 van die potjes uit de supermarkt en de blaadjes daarvan wogen 45 gram. 250 g basilicum is dus 10 van die potjes!!! Ik ben fan van basilicum maar dat lijkt me toch niet echt lekker worden, ik hou het ook maar bij 1 plant als ik jouw recept eens uitprobeer.

margje van dijk

margje van dijk

29-09-2008 om 11:24

Mascarpone zoetig?

Ik heb ook wel eens mascarpone in de pasta gedaan, maar klopt het nou dat het net wat zoetig is? Ik kan me voorstellen dat je dat uitbuit in een recept met bijvoorbeeld honing erbij (zoals Lynna - was het Lynna). Maar over het algemeen hou ik daar niet van, dan wil ik het echt hartig-hartig hebben en kies ik liever voor een zachte witte kaas die niks zoetigs heeft, of desnoods crème fraîche.

Met zalm zou ik geen zoete vleug willen. (Met garnalen misschien weer wel).

Wat vond jij, Puck, had je het net zo lekker gevonden met crème fraîche, of voegde de mascarpone nog speciaal iets toe?

Margje

Tja

Ik ken mascarpone ook alleen maar in zoete gerechten (toetjes en taarten). Voor pasta met vis en witte saus neem ik slagroom, creme fraise. Bij rode pastasaus gooi ik, bij gebrek aan wat anders, om de overheersende tomatensmaak weg te halen zelfs wel eens een scheut koffiemelk

Puck2

Puck2

29-09-2008 om 12:17

Idd zoetig

De mascarpone is idd zoetig maar door de citroenrasp wordt dat enigzins gecompenseerd. Het was in ieder geval een aparte combinatie die lekker was. Maar ik kan me voorstellen dat het met roomkaas of creme fraiche net iets hartiger wordt. Ik denk dat ik dat persoonlijk ook lekkerder zou vinden.

Puck2

Puck2

01-10-2008 om 09:14

Nou emma

Ik vond er toch wel een zweem van zoetig inzitten in jouw sausje, maar het misstond absoluut niet in combi met de citroenrasp en de knoflook. Maar dat er geen zweem van zoetigheid aanzit dat ben ik niet met je eens. Neemt niet weg dat het wel een lekker sausje was.

Puck2

Puck2

02-10-2008 om 20:34

Emma

Ik vind mascarpone duidelijk zoeter en minder fris van smaak dan creme fraiche. Het komt naar mijn smaak redelijk overheen met hele compacte stijfgeslagen slagroom met een beetje suiker. En dit hoort vast thuis in het draadje dat er was over dingen die niet kunnen: ik had nog wat over en nu neem ik af en toe een lepeltje zo uit het bakje. Ben ik even blij dat er geen voedingswaarde op het bakje aangegeven wordt

394kcal/ 100g

Nou puck, die voedingwaarde van mascarpone is zo'n kleine 400 kcal per 100 gram. Het is beter dan chocolade of roomboter, maar niet bepaald mager, nee.
Mascarpone is beslist niet zoet van smaak, want het bevat geen suiker. Het is dus net zo zoet als melk of room. Het verschil met creme fraiche is dat deze laatste zuurder is.
Vaak wordt het hier in Italië ook als pizza-vulling gebruikt in combinatie met speck (een soort rauwe ham) of zalm.
Groetjes Jessica

Puck2

Puck2

03-10-2008 om 20:18

Dank jessicah

Mmmm... ik zat geloof ik niet zo te wachten op de voedingswaarde van mascarpone. Struisvogelpolitiek
En ik vind het wel zoetig smaken. Gisteren het potje leeggegeten en nog eens goed geproefd. Het is idd niet zo zoet als slagroom met suiker, wel zo zoet als gewone slagroom en melk. En dat is naar mijn smaakbeleving zoet. Er is geen suiker toegevoegd maar van nature zit er wel zo'n 4 % melksuiker=lactose in melk. Staat op jouw verpakking ook hoeveel dat in de mascarpone is?

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.