Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Merla

Merla

02-10-2008 om 12:39

Tips voor onderhoud terrazzo aanrechtblad

Ik heb sinds een half jaar een prachtig nieuwe keuken. Alleen dat werkblad, ik heb er zo'n spijt van!
Toen we hem kregen werd er niets bij verteld. We kregen een fles onderhoudsmiddel (Ambras-T) en dat was het. Ik heb toen natuurlijk alsnog het een en ander gevraagd. O.a. of het blad eerst behandeld moest worden. Daarom kwam het antwoord: nee hoor mevrouw, het blad is klaar voor gebruik, u hoeft er voorlopig nog niets aan te doen. Na 4 weken moet u dit goedje gebruiken en verder staat het op de fles.
OK. Dus, schoonmaken en gebruiken. Zo gezegd zo gedaan.
Maar al snel kreeg ik kringen die niet meer weggingen. En al snel ontdekte ik dat geknoeide appelsap bijv. in het blad trok en vlekken veroorzaakte. Volgens Merlaman (betondeskundige) waren vlekken op zich nog niet zo'n grote ramp omdat het blad 'ademde' waardoor de vlekken na verloop van tijd wel wegtrokken. Maar lelijk was het wel even.
Ondertussen gebruikte ik 'het goedje' keurig elke 4 weken, maar ik kreeg maar niet het gewenste resultaat. Streperig (werd voor gewaarschuwd op de fles. Je moet maar één kant opwrijven omdat het goedje heel snel droogt. Maar als je een volgende haal maakt kom je automatisch een klein gedeelte over de vorige heen, of anders sla je steeds een klein stukje over) maar ook vlekkerig en sommige plekken bleven dof. Kringen blijven ook zichtbaar.
Tot overmaat van ramp is er tijdens onze vakantie (die amper een week geduurd heeft) een kiwi in een groentezakje blijven liggen op het aanrecht. Die had mee gemoeten op vakantie, maar helaas op de een of andere manier is hij blijven liggen en vergeten. 't Was ook net in die periode dat het alle dagen rond 30 graden was. Kiwi werd dus overrijp en ging lekken. Gevolg was dus dat het aanrecht nat en pikkerig werd. Toen ik bij thuiskomst het gelijk schoon had gemaakt ontdekte ik dat de hele plek was uitgebeten. nog erger zelfs, er was echt een kuiltje ontstaan in het blad Tja, ondertussen heeft Merlaman me het hele proces met zuren e.d. uitgelegd en weet ik hoe dat is ontstaan. Nou ligt dat plekje niet echt heel erg in het zicht en kanik er ook best iets bovenop zetten (waterkoker bijv.), maar 't is wel eeuwig zonde natuurlijk. Die andere doffe plekken, kringen e.d. vind ik veel erger. Die zitten pontificaal in het zicht en zijn waarschijnlijk toch ook ontstaan door zuren (sinaasappelsap, appelsap).
Wie heeft ook een Terrazzo aanrechtblad? En hoe houdt dat zich?
Hoe behandel je het?
Krijg jij ook strepen bij het gebruik van Ambras-T? Zo nee, wat doe ik dan verkeerd?
En bestaat er een manier om die doffe plekken en kringen nog weg te krijgen?

Vervelend zeg

ik heb geen terrazzo aanrechtblad wel en terrazzovloertje uit 1928 in de gang. Dat terrazzo bestaat uit kalkhoudende steentjes, kalk kan niet tegen zuren, vandaar die witte kringen en vlekken.

Wat je kan uit zoeken is of je het blad nog een keer laat schuren en polijsten en dan laten impregneren. Dit impregneren is iets waar ik geen ervaring mee heb maar wel ken van poreuze producten zoals beton.

Maria

Maria

02-10-2008 om 13:32

Een rondje googlen

Hai,

Een rondje googlen levert op dat je extreem voorzichtig moet zijn met Terrazo aanrechtbladen: Alles meteen schoonmaken, geen hete pannen etc. Voor mij genoeg redenen om nooit zo´n aanrechtblad te nemen, hoewel het natuurlijk wel errug mooi is.
Maar goed, daar schiet jij niets mee op. Voor vloeren zie ik wel dat je deze kan laten "kristalliseren" waarbij ze een extra hard laagje krijgen. De vloer wordt dan wel glanzend. Ik weet niet of je deze techniek ook op aanrechtbladen kan toepassen, maar dat zou je kunnen informeren. Vooropgesteld natuurlijk dat je geen bezwaar tegen een glanzend blad hebt.

Succes!

Maria

Misschien met dit?

ik heb geen écht terazzo aanrechtblad, maar een chircron-aanrechtblad. dat lijkt op terazzo en kan ook niet tegen zuren (zoals terazzo ook niet). in mijn blad trekken ook soms 'rare' vlekken in, ik heb al eens een vreselijke vlek gehad van sinaasappelsap b.v.
hier heb ik een soort 'was' voor: chicron steenwas (zie hiervoor http://www.wooncompagnie.nl/Upload/Bestanden/Flyers/38903_flyerChicron.pdf )

maar ik ben daar nog wel eens 'slordig' in (vergeet het gewoon) en pas tegen de tijd dat er weer vlekken ontstaan denk ik 'o,ja...oepsie vergeten..' ontstane vlekken behandel ik meteen met bleekwater (wel iets verdund, ik maak een doekje nat, bleekwater erop en dan leg ik 'm op de vlek) en dan trekt de vlek wel weg. of ik bleek 'm dan. what-ever. maar dat zou je dan aan man kunnen vragen. en erna poets ik 'm maar weer eens en heb dan maanden geen last meer van vlekken. of het ook werkt voor een terazzo-blad weet ik niet, maar allicht moet je een soortgelijk iets hebben?
groeten albana

Merla

Merla

02-10-2008 om 14:00

Ja maria, en het wrange is

HEt wrange is dat ik dus ook een aanrechtblad wilde waar ik niet zo voorzichtig mee hoefde te zijn.
Dit was zo'n blad vertelde die verkoper waarmee we achteraf al veel meer ged*nder hebben gehad. Volgens mij werkt hij ook al niet meer in die zaak.
Als ik het geweten had (stom, ik had ook van te voren kunnen googlen natuurlijk maar ja, ik was de term terrazzo alweer kwijt voor we thuis waren. Er waren toen zoveel andere dingen waar we op moesten en wilden letten. Het blad dat zou wel goedkomen ging ik denk ik in mijn onderbewustzijn van uit). Maar goed, als ik alles geweten had was ik er ook niet aan begonnen.
Ik denk dat ik idd maar eens ga informeren bij de fabrikant wat er mogelijk is. "Kristaliseren" is misschien idd een optie. Ik wil eigenlijk niet dat hij echt heel heel erg gaat glimmen, maar een blad dat hier en daar hartstikke dof is en kringen vertoont is nog veel erger denk ik.
En naar de tip van Manda ga ik ook informeren.
Ik had alleen gehoopt dat er mensen waren die dit probleem herkenden, ook gehad hadden maar nu een goede en simpele oplossing ontdekt hadden.
MAar we wachten nog rustig even af Wie weet komt dat nog

Leverancier

Ik zou in elk geval ook klagen bij de leverancier. Als jij bij aankoop aangeeft een onderhoudsvrij aanrechtblad te willen, dan hoor je iets als roestvrijstaal of zo geadviseerd te krijgen. Geen terrazzo (al is dat wel een van de materialen waar ik dol op ben, mijn halletjesvloer laat ik nooit bekleden...)

Valt onder verkeerde informatie, of wanprestatie of zo.

Merla

Merla

02-10-2008 om 21:24

Onderhoudsvrij

Onderhoudsvrij had nou ook niet echt gehoeven (rvs hou ik helemaal niet van en had ook totaal niet in mijn keuken gepast) maar zo voorzichtig als ik er nu mee moet zijn, was nou niet echt wat ik wilde.
Overigens heb ik er met een kennis even overgehad vanmiddag. Zij blijkt exact hetzelfde blad te hebben als ik maar die van haar zag er prachtig uit en was ook nog eens al een aantal jaren oud.
Wat bij mij dus mis is gegaan volgens haar was, dat ik het blad dus voor gebruik wel even flink moest insmeren met 'dat goedje' en dat de eerste 2 weken regelmatig moest herhalen. PAs dan was hij echt klaar voor gebruik geweest. Bij haar is het namelijk geen ramp als ze wat sinaasappelsap morst. Als het er geen hele dag blijft liggen gebeurt er niets.
die van mij ben ik (op advies van de installateurs) gelijk gaan gebruiken. Hij zou voorbehandeld zijn. Dat was dus waarschijnlijk niet het geval. Daarom zijn er ook kringen ontstaan en is hij op verschillende plaatsen vreselijk dof geworden.
We gaan dus idd zéker ons beklag doen bij de keukenleverancier. Zullen ze niet blij mee zijn want dit is al de zoveelste klacht van ons. Bah, alsof wij zulke zeikerds zijn. Maar zij hebben echt al meerdere grove! steken laten vallen. CWB erkend noemen ze dat. Ha!

Puck2

Puck2

03-10-2008 om 10:55

Merla

Als ze CBW erkend zijn dan kun je ook klagen bij het CBW volgens mij en niet alleen bij de leverancier. En als je echt gevraagd hebt om een onderhoudsarm blad kun je het dan niet op hun kosten laten vervangen door bijv. een granieten blad. Dat is wel onderhoudsarm en heeft geen last van een glaasje sap dat er over heen gaat of een blubberige kiwi.

Merla

Merla

03-10-2008 om 16:17

Puck

Dat zou op zich een goed idee zijn. Maar mijn keuken bestaat uit twee delen. Een deel als eiland en een gewoon deel. En op dat gewone deel staat een grote schouw gebouwd. Dat zou dus allemaal afgebroken moeten worden want twee verschillende aanrechtbladen is ook niet wat natuurlijk. En al zouden we die mogelijkheid hebben, ik weet niet of ik daar nou nog wel weer zin in heb...
Maar we gaan er zeker werk van maken. Op dit moment hebben we even te veel andere dingen, maar volgende week ofzo zal ik eens even gaan kijken en uitzoeken wat voor mogelijkheden we allemaal hebben. Eerst gewoon bij de keukenzaak zelf weer aankloppen natuurlijk. En daarna eens kijken wat er aangedaan kan worden. Komen we er niet uit dan zullen we idd ook CBW eens gaan aanschrijven idd.
Een helemaal onderhoudsvrij of arm blad hoeft nou ook weer niet. En ik denk op zich dat het blad dat we hebben best wel tegen een stootje moet kunnen mits je het op de juiste manier behandeld natuurlijk. Maar daar zit het hem nou juist volgens mij. Wij zijn gewoon vanaf het begin verkeerd ingelicht en hebben daardoor vanaf het begin niet de juiste behandeling gegeven. Vandaaruit zijn die kringen en doffe plekken natuurlijk al ontstaan.
Weet iemand trouwens of Terrazzo hetzelfde is als Granito? Want in de winkel hadden ze het idd over Terrazzo en de installateurs hadden het over Granito.

Aagje

Aagje

03-10-2008 om 22:54

Terrazzo onderhoud

Wij hebben 12 jaar geleden een terrazzo keukenblad laten maken. Ik heb er eigenlijk nog geen dag spijt van gehad. In het begin wreef ik het nog wel eens op, tegenwoordig ben ik errrug gemakkelijk ermee.
We hebben het bij een Italiaan laten maken (Cristofoli in Den Haag). Voor vlekken heb ik een soort polijstwater (geen idee wat het is, kreeg het in een potje mee - gebruikte het in het begin wel 'ns). Voor gewoon onderhoud moet je het blad opwrijven met groene zeep (bijv. die zeep van die potten Driehoek zeep). Absoluut geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruiken! Want die bijten het terrazzo uit.
Veel gebruikte plekken worden in de loop van de jaren wel wat ruwer (in het begin is het blad echt een spiegeltje. Maar het blad is natuurlijk niet zo hard als graniet). Soms heb ik wel een beetje verkleuring (bijv. van een theezakje), maar na een paar dagen trekt dat wel weer weg (paar keer doekje/beetje groene zeep eroverheen). Met zuur moet je inderdaad wel uitkijken. Sinaasappelen, citroen, wijn etc. geven vlekken/ruwe plekken. De plek waar ik altijd sinaasappels uitpers, voelt veel ruwer aan - ik doe dat altijd op dezelfde plek. Met terrazzo valt niet aan een zekere aantasting te ontkomen. Uiteindelijk moet je je keuken toch gewoon kunnen gebruiken, en als je dat dan ziet, het zij zo.
Hete pannen zijn geen probleem - hoewel ik niet overdrijf, en soms een onderzetter gebruik. Maar het blad kan heel wat hebben.

Wij hebben ook een gang met Terrazzo. Deze zag er toen wij in ons huis kwamen wonen echt niet uit (vol met lijmresten van oud tapijt). Deze hebben we laten polijsten (gebeurt met slijpstenen/water) en is na 12 jaar nog steeds heel mooi.

Wat je probleem betreft: het kuiltje in je aanrecht kun je eventueel laten repareren/bijwerken. Een echte terrazzowerker kan dit wel. (Wij hebben zelf een plek in de gang die kapot was laten repareren). Je zult waarschijnlijk wel iets van kleurverschil krijgen. Als de vlekken er na herhaald uitwrijven met polijstwater/groene zeep niet uitgaan, zou je het blad door een terrazzobedrijf opnieuw kunnen laten polijsten. Het zal volgens mij geen blijvende oplossing van je probleem geven - want zodra je het blad weer gaat gebruiken, begint het proces van verruwing opnieuw. Hooguit dat je het, als het goed gepolijst is, wat kunt vertragen.
Uiteindelijk geeft zo'n doorleefd uiterlijk, ook wel weer een bepaalde charme aan je keuken, moet je maar denken.

Granito-terrazzo

Wikipedia:

"Terrazzo is sterk verwant aan granito, dat op een soortgelijke manier wordt vervaardigd, alleen niet op de vloer maar als werk- of aanrechtblad. De termen worden door elkaar gebruikt. In Frankrijk en Nederland spreekt men meestal van granito; in Duitsland en Oostenrijk van terrazzo."

terazzo aanrecht

terazzo aanrecht

04-10-2013 om 20:51

tip van mijn vader die terrazzowerker was

Mijn vader was vroeger terrazzowerker, ik heb zelf ook terrazzo aanrechtbladen gehad in ons vorige huis toen mijn vader deze nog kon maken.

Ik moest deze altijd onderhouden met een sopje met groene zeep (zoals Aagje omschreef) verder helemaal geen dure producten kopen, dat hadden ze vroeger ook niet. Het aanrechtblad bij mijn ouders ligt er nu 45 jaar. Wij zijn inmiddels verhuist dus ik weet niet of ze in pons vorige huis er nog liggen (meeverhuizen was helaas gene optie)

Aanrecht hersteld

Ik heb het laten opknappen door een terrazzowerker uit den bosch.
Binnen een dag het hele terrazzoblad weer zo goed als nieuw .
Aardige man , netjes en kundig.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.