Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Mamba

Mamba

01-11-2008 om 17:59

Bietjes (kroten) gekocht, wat nu?

Heb voor het eerst in mijn leven bietjes gekocht, nog rauw. Wie heeft een lekker recept met bietjes maar zonder appel of rauwe noten? Mijn moeder had voorgekookte en die raspte ze altijd en maakte het warm met azijn(?) en wat suiker. Dat vond ik zo vies.... Maar goed, ik wil het toch weer een keer proberen te eten.

Mamba

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Katrien

Katrien

01-11-2008 om 19:34

Mijn succesrecept

Bietjes schillen en in kleine blokjes snijden (ongeveer 0,5 cm³). Klontje boter laten smelten in de kookpot. Bietjes toevoegen en even laten stoven. Dan een scheut balsamico-azijn en wat rietsuiker toevoegen (naar smaak, de bedoeling is een zoet-zuur effect te krijgen). Deksel op de pan en op een laag vuurtje laten sudderen tot de bietjes gaar zijn. Wel regelmatig eens kijken dat ze niet aanbakken. Eventueel indien nodig een beetje water toevoegen.

Dan neem je een taartvorm waar je een taartbodem van bladerdeeg inlegt. Daarover een laagje tarwevlokken strooien (die slorpen het vocht van de bietjes op). Rode bietjes in de taartvorm doen. Dan geitenkaas (type buche) verkruimelen en over de rode bietjes strooien.

In een voorverwarmde oven (190°) gedurende ongeveer 35 minuten (tot het bladerdeeg mooi bruin is en de geitenkaas een beetje een kleur heeft gekregen).

Lekker zowel lauw als warm als koud (kamertemp).

Katrien

judiths mama

judiths mama

01-11-2008 om 19:36

Bietjes bij ons...

De bietjes met schil en al een uur laten koken. Dan de schil er af halen (brand je handen niet) en in stukjes snijden. Ui snipperen, tijdje laten smoren, bietjes er weer bij, beetje suiker, zout, klein beetje bloem. Heerlijk.

Heb gisteren voor het eerst rode kool gekookt, echt ouderwets lekker!

Roos

Roos

01-11-2008 om 19:44

En ons succesrecept

Bietjes gaar koken, kan van te voren. Aardappels koken, rundergehakt rullen, potje zoetzure augurken raspen, potje zilveruitjes raspen. Gare bietjes raspen.
Als de aardappels gaar zijn afgieten en stampen met een beetje melk, de bietjes erdoor heen stampen, dan het gehakt en zoetzuur erdoorheen mengen en als laatse een flinke eetlepel mayo erdoor.
Lauwwarm serveren.
Roos

margje van dijk

margje van dijk

01-11-2008 om 20:39

Wat een grappig woord

Kroten, nog nooit van gehoord.

Overigens is manlief hier de bietenkoker, ik heb geen idee hoe hij het maakt, maar het is heel lekker.

Grootste eye opener: kook ze nooit in z'n geheel. (Dat moest vroeger officieel wel zo). Altijd eerst snijden/raspen en dan pas koken. Het scheelt je minstens de helft in kooktijd

Margje

Mover

Mover

01-11-2008 om 21:22

Koude gekookte bietjes met sinaasappel en dilleroom

Ik koop altijd gekookte bietjes, scheelt een hoop tijd en werk, en is erg handig in de koelkast op voorraad te hebben. Hier een van onze favo bietenrecepten:

500 gr gekookte en afgekoelde bietjes
2 goede handsinaasappels

2 eetl. mayonaise
1/8 l zure room
1 theel. mosterd
1 eetl. gesnipperde dille
zout/peper

Snij de bietjes in dunne plakjes
Schil de sinaasappels dik op het vruchtvlees en snijdt ze ook in plakjes
Maak dille room door sausje te roeren van alle ingrediente. Zout/peper naar smaak toevoegen.
Verdeel plakjes biet om en om met sinaasappel op 4 borden, kwakje saus erover, en de rest apart op tafel serveren.

(Uit: Genieten van Groenten, Ned. Zuivelburo)
Verukkelijk.

Brabants (o.t.)

In Brabant heten rode bieten al sinds jaar en dag krootjes

Amarins

Amarins

02-11-2008 om 11:15

Roosteren

Mij een biet hoe ze genoemd worden , maar geroosterd waren ze eergisteren erg lekker. Kleine bio-bieten doormidden snijden, in ovenschaal leggen, olijfolie, zeezout, peper en tijm eroverheen, en ca. een uur in een oven van 150 graden, op het laatst even prikken of ze zacht genoeg zijn. Ook koud waren ze zo gisteren nog lekker!

wendelien

wendelien

02-11-2008 om 15:34

Op zijn indiaas

rauwe rode bietjes
zonnebloem- of olijfolie
flinke theelepel komijnzaad
teentje knoflook
grote ui gesnipperd
eetlepel bloem
cayennepeper
2 of 3 tomaten of een blik tomaten
zout en peper

Bietjes dun schillen en in blokjes snijden. Olie verhitten in een pan met een dikke bodem. Komijnzaad erin, als ze gaan springen, ui erbij, als die glazig wordt, de knoflook erbij persen. Blijven roeren. Nu de bloem en cayennepeper, weer roeren. Vervolgens de bietjes en tomaten toevoegen en goed mengen. Water (200 cc zoiets) en zout en peper naar smaak erbij. Weer roeren en deksel erop. Wordt het te dik, water toevoegen en roeren. Zeker 30 - 40 minuten zachtjes laten koken en af en toe roeren. De stukjes biet moeten niet helemaal zacht worden. Lekker met basmatirijst, zeker als die met wat kardemon of piment is gekookt,

margje van dijk

margje van dijk

02-11-2008 om 19:08

Nee, echt nog nooit gehoord

Het woord kroten is totaal nieuw voor mij
Wij noemen dat gewoon rode biet.

Overigens was rode biet het enige wat mijn vader vroeger niet lustte, naar zijn zeggen omdat hij het te vaak (of te smerig) in dienst had gegeten. "Rode quatsch", noemde hij het. Maar dat zal wel geen algeen geaccepteerde term zijn geweest.

Margje

Recept gevraagd asterix

Asterix, zou je je recept met spekjes, bieten en peer hier neer kunnen zetten? Het lijkt me heerlijk, maar op Odin kan ik het niet vinden. Goeie site trouwens. Die heb ik meteen bij m'n favorieten gezet.

Carmen

Carmen

02-11-2008 om 23:40

Salade, favoriet van mijn dochter

Wij eten hier vaak bietensalade.
Bieten en aardappelen koken, af laten koelen, schillen (in omgekeerde volgorde voor aardappelen mag ook). In blokjes snijden. Vermengen met mayonaise, knoflook, azijn, blokjes appel, zure uitjes en stukjes feta. De laatste twee ingredienten liever niet wat betreft mijn dochter.
Erg lekker met een stukje gebakken vis!

MM.

MM.

04-11-2008 om 13:17

Met yoghurt

Gekookte of gestoomde bieten in plakjes.
Uitje bakken met stukjes appel en laurierblad.
Plakjes biet minuutje of 5 meesudderen met scheutje azijn erbij.
Zout, peper, gehakte dille en een flinke scheut yoghurt of zure room erdoor. Klaar.

MM

Freddy

Freddy

04-11-2008 om 20:33

Salade met haring

Blokjes gekookte bietjes, blokjes gekookte aardappel, augurk, ui en haring mengen.
Aanmaken met een dressing van yoghurt, mayonaise en peper.

Geïnspireerd

Ik ga snel weer eens bietjes eten. Te beginnen met die van Asterix. Meteen een compleet menu. Bedankt hoor.

Mamba

Mamba

09-11-2008 om 13:40

Hoe het was

Mambaman wierp een blik in de koelkast en zag daar tot zijn grote afschuw bietjes liggen. "Vanavond werk ik over", grapte hij al. Toen ik ging koken kon ik de bieten niet meer vinden en ik verdacht mijn huisgenoten er al van dat ze het hadden verstopt of weggegooid. In een donker hoekje op het aanrecht lagen ze....
Ik heb het recept van Asterix (zonder de spekjes gemaakt). Ik vond het lekker, man vond het beter dan verwacht en wil het wel nog eens eten. De kinderen waren enkel aan het piepen en zeuren, maar dat is hun normale gedrag bij het eten en daar luisteren we niet meer naar .
De combinatie met kaassoufflé en rijst vind ik minder, ikzelf zou het een volgende keer of met stoofvlees of met lamsvlees doen. Het recept van de bieten in de oven en de bieten met sinaasappel wil ik ook nog eens maken. Bedankt voor alle ideeen!

Mamba

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.