Home » Forum » Juridisch vraagje aangewezen vrije dagen

Juridisch vraagje aangewezen vrije dagen

7 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Wendy2
Juridisch vraagje aangewezen vrije dagen

hallo allemaal,

Met mijn werkgever loopt op dit moment een discussie over het aanwijzen van verplichte vrije dagen (dagen tussen weekend en feestdag). Nu krijg ik via vriend Google het idee dat alleen de bovenwettelijke vakantiedagen aangewezen mogen worden als verplichte vrije dag. In ons geval alleen na instemming GO en advies OR (gemeente). Klopt dit? Dan hebben de heren van de vakbond een beetje zitten slapen. Het aantal vakantiedagen voor de meeste mensen in mijn organisatie is 22. Dan kunnen er dus geen drie dagen aangewezen worden maar max. twee? Morgen spoedoverleg met de bestuurder...

groetjes,

Wendy

Jesse_1
Cao

Staat er wat over in je CAO?
(In 'onze' CAO staat dat de werkgever héél veel dagen verplicht vrij mag stellen nl. Bv. de bouwvak!)
Jesse

Wendy2
Niks in cao?

In de CAO kan ik het niet vinden. Wij vallen onder de Car-Uwo. Aanwijzen van veel verplichte dagen heb ik wel gevonden, maar vaak zijn het dan ook ATV dagen o.i.d. Die hebben we niet. Wij hebben een 36-urige werkweek...

Groetjes,

Wendy

marie
Car-uwo

Hallo
Ik werk bij een gemeente en val dus ook onder de CAR-UWO. Hier dus ook een 36-urige werkweek, maar werknemers kunnen wel ADV opbouwen. Fulltimers werken meestal 40 uur p/w (inderdaad bouwen 4 uur ADV per week op = totaal 24 ADV-dagen per jaar) en part-timers over het algemeen naar rato. Ik werk bijvoorbeeld 24 uur per week en krijg 22,8 uur uitbetaald.
Hier worden de extra ADV-dagen = maximaal 3 per jaar in overleg met GO en OR vastgesteld. En dat is hier al jaren zo.
Meer info vind je wellicht hier?
http://www.car-uwo.nl/
succes

Sancy
Wendy

het is vroeg (kijk maar niet hóe vroeg :-s) dus ik ben nog niet helemaal op stoom. Ga er maar van uit dat alleen bovenwettelijke vakantiedagen kunnen worden aangewezen, en alleen ná instemming van (GO en) OR. Ik zal later vandaag nog even zoeken naar de bepalingen die van toepassing zijn. Maar voor nu: in de meeste CAO's staat ook dat de werkgever deze dagen voor 1 januari van het kalenderjaar waarop ze van toepassing zijn, moet hebben aangewezen. Met andere woorden: als het om verplichte vrije dagen voor 2008 gaat, is de werkgever nu ruim te laat. Als het om 2009 gaat, moet er vóór 1 januari 2009 overeenstemming zijn.
en nu nog even wat slapen, kwam beneden voor wat drinken.

Sancy
Hier

Ik heb misschien gevonden wat je waarschijnlijk bedoelt. In de CAR-UWO staat bij 4.2.1 vierde lid: "Voor zover het dienstbelang niet anders vereist, geldt, hetgeen in dit artikel ten aanzien van het verrichten van arbeid op zondag is bepaald, ook voor kerkelijke of nationale, landelijke, regionale of plaatselijk erkende feest- of gedenkdagen die door het college zijn aangewezen als dagen, waarop de openbare dienst van de gemeente is gesloten"
Om die laatste dagen gaat het dus waarschijnlijk. In de CAR-UWO zie ik zo snel geen verdere bepaling over instemming vna de OR. Maar dat staat wel in de Wet op de ondernemingsraden. Werktijden- en vakantieregelingen zijn op basis van art. 27 lid 1 sub b instemmingsplichtig. Het vaststellen van verplichte vrije dagen valt onder een vakantieregeling.
Misschien dat je bij deze link http://www.hoorn.nl/Smartsite.shtml?id=59838 nog meer informatie kunt halen. Nu moet ik erbij vertellen dat ik de WOR voor de overheid niet goed ken, dus hiervoor geldt: garantie tot aan de deur ;-)

Wendy2
Wor

Hoi Sancy,

Bedankt voor je reactie. De WOR ken ik gelukkig wel. Het probleem was dat ik me afvroeg of er wel afspraken gemaakt mogen worden over de wettelijke vakantiedagen. Probleem is voorlopig niet aan de orde. Voorlopig worden er helemaal geen dagen aangewezen...

Groetjes,

Wendy

Onderwerp gesloten

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.