Huis, Tuin en Keuken
jons
14-11-2008 om 10:29
Rijstkoekjes?
Hallo keukenprinsessen,
Wij eten regelmatig rijst en we houden vaak wat rijst over. Nu bewaar ik wel wat voor de nasi van een volgende dag ofzo, maar dat is natuurlijk niet altijd te doen. Ik wil er dan rijstkoekjes van maken, als alternatief, ik weiger het weg te gooien
Wie heeft voor mij het meest eenvoudige en lekkere receptje voor rijstkoekjes? en hoe eet je ze dan? Als tussendoortje (dus als koekje) of als bijgerecht bij het avondeten? Koud of warm?
Natuurlijk heb ik al op webchef gekeken, maar ik zie door de bomen het bos niet meer.
Jullie hulp is mij welkom!
groetjes,
Jons
Sjillie
14-11-2008 om 11:01
Deze?
Ingrediënten: 1 ui, 1 theelepel sambal, 1 eetlepel sojasaus, 250 gram gekookte rijst, 1 ei, 1 eetlepel bloem,
Bak in een hete koekenpan met wat olie 1 gesnipperde ui met 1 theelepel sambal en 1 eetlepel sojasaus tot de ui zacht is. Schep dit door ongeveer 250 gram gekookte rijst. Schep er ook 1 ei en 1 eetlepel bloem door. Schep dan op een met bakpapier bekleedde bakplaat hoopjes rijst en druk het plak tot ongeveer ‘pinkdikte’. Zet de ovenplaat in de voorverwarmde oven op 160 graden voor ongeveer 25 tot 30 minuten.
Serveer met bijvoorbeeld zoete chilisaus of een dikke ketjapsaus. Eet smakelijk!
Sjillie
14-11-2008 om 11:02
Of deze
Ingrediënten
50 g rozijnen; 200 g rijst gekookt; 2-3 eetlepels melk; 2 eieren losgeklopt; 50 g bloem; 2 eetlepels witte basterdsuiker; mespunt kaneelpoeder; 4 eetlepels zonnebloemolie; 6 eetlepels appelstroop of poedersuiker
Bereidingswijze
Wel de rozijnen 2-3 minuten in heet water en dep ze daarna droog. Meng de rijst met de melk, de eieren, rozijnen, bloem, suiker en kaneel tot een smeuïg geheel. Verwarm een kwart van de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en schep hierin drie bergjes van het rijstmengsel. Bak de rijstkoekjes in 5-7 minuten goudbruin en gaar, keer ze halverwege. Het mengsel is voldoende voor circa 12 stuks. Verwarm de appelstroop enkele seconden in de magnetron (dan druppelt hij makkelijk van de lepel) en druppel wat stroop over de rijstkoekjes.
In plaats van appelstroop over de koekjes, kunnen de koekjes ook bestrooid worden met poedersuiker.
Tip: De rijstkoekjes zijn warm en koud lekker.
Sjillie
14-11-2008 om 11:07
Nog één
voor je gegoogeld:
Ingrediënten :
250g rijst
40g boter
3 volle eetlepels bloem
4dl bouillon
zout
peper
strooiaroma
50g geraspte kaas
paneermeel
1dl olie
Bereidingswijze :
Afkoeltijd ongeveer 1 uur Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Verhit de boter in een pan en roer hier de bloem door. Giet beetje voor beetje de bouillon erbij en blijf roeren tot er een dikke saus ontstaat. Breng de saus op smaak met zout, peper, strooiaroma en de geraspte kaas. Meng de gekookte rijst door de saus en laat de massa afkoelen. Vorm dan koekjes van het rijstmengsel en haal de koekjes door paneermeel. Verhit de olie in een pan en bak hierin de rijstkoekjes aan beide kanten mooi bruin. Lekker met gestoofde paprika.
Sjillie
14-11-2008 om 11:08
Nog één om het af te leren
Ingrediënten
350 gr. gekookte rijst, 1 ei, 45 gr. suiker, 30 gr. bloem, theelepel kaneel, (sla-)olie
Bereidingswijze
Roer de eierdooier met de suiker en de kaneel schuimig en vermeng deze met de bloem en de gekookte rijst. Schep er daarna luchtig het stijfgeklopte eiwit door. Laat wat olie in een koekepan heet worden en bak hierin van het beslag niet te grote koekjes aan beide kanten goudbruin.
Guinevere
14-11-2008 om 11:17
Lekker zeg
Mooi, dat is geregeld. Ik eet volgende week ook een keer rijstkoekjes! Welke weet ik nog niet, misschien die met kaas. En dan een salade ernaast.
Wie weet eet dreumesje zelfs een hapje mee, als het koekjes zijn, dan vind hij het misschien interessant genoeg!
jons
14-11-2008 om 15:56
Juno en sjillie
Juno, heb je daar nog maak-suggesties voor?
Sjillie, joh, had je er zin in? haha. Dank voor de vele suggesties! Heb je er zelf ook al eens iets van gemaakt en welke dan?
Jons