Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Mamasan

Mamasan

21-11-2008 om 15:29

De kosten van maaltijden


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Bibo

Bibo

23-11-2008 om 10:58

Kassabon erbij gepakt

Ik was wel benieuwd, nooit echt op gelet. Ik had voor 4 dagen boodschappen gedaan (voor 4 pers. 2 volwassenen, 2 kinderen):
Dag 1: runderstoof, stoofpeertjes, brocolli, frietjes 10,75 euro.
Dag 2: Thaise maaltijd: aangeklede mie, curry en komkommersalde 8,50 euro.
Dag 3: Macaroni (3 personen, vader is niet thuis) 3 euro.
Dag 4: Broodjes hamburger en salade (drukke dag, cursussen, sporten enz) 6,45 euro.
Gemiddeld een ruime 7 euro dus, moet ik wel zeggen dat de runderstoof een flinke uitschieter is hoor, komt niet vaak voor dat ik zoveel uitgeef aan een maaltijd!

Kaaskopje

Kaaskopje

23-11-2008 om 11:48

Eens met pelle

Angel, je mening komt voor uit onwetendheid en dat is op zich niet erg, maar hier blijkt wel uit dat de serie 'De Frogers' nog steeds niet veel duidelijk maakt.
Als je echt geen cent te makken hebt, is het maar de vraag of je 2 paar schoenen kunt kopen en voor een beter stukje vlees dus een paar schoenen minder kúnt kopen. In die situatie zijn schoenen voor het hele gezin een enorme uitgave en dan koop je geen schoenen van 80 euro, maar van 20 of hooguit 30 euro. Dat zet dus weinig zoden aan de dijk als je daarmee naar een biologische slager gaat. Dat is, als je doet zoals Emma (ja toch?) zegt, met vier weken op. Lekker... 1 keer per week vlees. (cynisch bedoeld)
Tenslotte vraag ik me af of je je tanden ooit in dat goedkope vlees hebt gezet. Net zoals duur niet áltijd de garantie is dat het ook lekker is is goedkoop niet altijd de zekerheid dat het ranzig is.

Sus-anne

Ik bedoelde 125 euro per week aan eten ja. En ik ben bang dat ik het conservatief inschat. Maar gelukkig hebben er inmiddels meer mensen gepost met budgetten die van dezelfde orde van grootte zijn, dus zo abnormaal ben ik nou ook weer niet geloof ik...

Ingrid

Veel

dat vind ik een enorm bedrag,ik geef per week 125 euro uit aan boodschappen,maar dat is inclusief wasmiddel,toiletpapier,shampoo ,frisdrank hondenvoer enzenz.
dus lang niet alleen aan eten.
dit is overigens voor 6 personen.

Mamba

Mamba

23-11-2008 om 12:48

Angel

"S'ils n'ont pas de pain, qu'ils mangent de la brioche."

Jolanda123

Jolanda123

23-11-2008 om 13:25

Besparen of optimaal gebruik maken van?

besparen of optimaal gebruik maken van?

Ik heb in deze draad al meerder malen de opmerking gezien "ik zou nooit besparen op voedsel".

Dan loop ik mij af te vragen, wat besparen is, of dat je optimaal gebruik maakt van de grondstoffen die je gekocht hebt.

Nu is er veel aandacht voor biologisch vlees en biologische groente.
En nogmaals, ik keur de wantoestanden in de bio industrie ook niet goed.
Maar als je dan een bio-kip haalt, en daar betaal je meer voor, dan wil ik ook het maximale uit die kip halen.
En dus zou je van de resten die aan het karkas blijven zitten, nog prima een ragout kunnen maken.
Of gewoon een pan kippensoep.

Idem dito met de biologische groenten. Smaak zit ook in stelen en stengels. En waarom zou die die smaak dan niet gebruiken om bij het karkas van die biologische kip te doen?

Daar komt ook bij, als je bewust kiest voor biologisch eten, dat het milieuaspect ook belangrijk is.
Stel je nu eens voor, dat door creatief te kijken naar de resten en de afsnijdsels, je structureel 1 maaltijd in de week hebt gemaakt van "bio-resten".
Daardoor is er minder productie nodig, minder vervoer over de weg/trein/met het vliegtuig, en dus minder vervuiling. Om nog maar niet te praten over de voedselresten die nu nog verbrand worden in de afvalovens, maar die in mijn voorbeeld opgegeten worden.
En op jaarbasis scheelt het je 1/7 van je budget voor eten.....

Jolanda

bibi63

bibi63

23-11-2008 om 15:25

Ga 1x per week naar de markt....

......... ik loop altijd glimlachend weg met een enorme tas groente en fruit voor een prikkie. Ook staat daar een kippenboer en visboer. Scheelt heel wat euro's.
Groetjes
Bibi

amk

amk

23-11-2008 om 15:33

Idd jolanda

en zo ben ik met een gelijk gebleven of zelfs minder budget nu helemaal omgeschakeld naar biologisch.
Goed plannen, een kool kun je door midden doen en dan in de koelkast nog een aantal dagen bewaren.
Die kip kun je voor nog veel meer dingen gebruiken.
Minder vlees, kaas zelf raspen etc het bespaart allemaal.
Soms is het meer werk, zelf de bonen wellen en 2 uur koken. Maar wat moet je anders op een sneeuwerige zondag middag. Maar elke handeling die iemand anders voor je doet voor je het koopt moet je betalen want iedereen wil graag een salaris.

groet,
Angela

Mary-Jane

Mary-Jane

23-11-2008 om 16:13

En vaak van bio minder nodig

Mijn man en kinderen hebben heel veel eten nodig om niet akelig graat-mager te worden. Sinds ik voornamelijk bio-vlees geef, gaat dat makkelijker. Bv. rookworst: gewone unox lusten ze wel een halve bij de stamppot en dan hebben ze na een uur weer honger. Bij een bio-worst van de slager zitten ze na een kwart stuk vol. Kwestie van meer vet en minder water, denk ik. Per saldo ben ik zo goedkoper uit.

angel3

angel3

23-11-2008 om 16:41

Ho ho

ik kan niet in de portemonee van mamasan kijken maar het bericht kwam niet op me over dat er zware zeer nijpende tekorten zijn, zoals te vergelijken met de Froger serie. Van daaruit geredeneerd probeer ik alleen een alternatief aan te bieden: kik es of je ergens anders besparingen ziet wat het dan ook maar is ipv meteen naar voedsel te kijken. En mensen maken inderdaad keuzes maar volgens mij is dit forum er ook zodat mensen een bredere kijk op het scala aan keuzes krijgen of niet? ik heb nog steeds geen enkel oordeel over wie dan ook gegeven. Maakt mij niks uit wat je eet hoor.

Als er niks meer te besparen valt dan is voedsel de ALLERLAATSTE bespaarpost in MIJN ogen. Dus eerst kijken naar andere zaken.Volgens mij is dat bij Mamasan niet aan de orde (dat dat de allerallerlaatste bespaarpost moet zijn omdat het water tot de lippen staat), als dat wel zo is mijn oprechte excuses. Maar goed mijn perspectief kwam vanuit die redenatie.

trijntje71

trijntje71

23-11-2008 om 20:43

Zelfde keuzes als angels zelfs als minima

Liever 1 keer een biokip dan 10 dagen zeer goedkoop vlees. Jarenlang minimum inkomen gehad en op het eten nooit willen bezuinigen. Dwz het was niet luxe maar het was wel goed en lekker. Veel seizoenseten en soms aan het eind van de maand een hele week vegetarisch, maar ik heb nooit iets gemist. En al die tijd nooit een aldi van binnen gezien. Wel de markt (inderdaad voor seizoens een handige en goedkope plek) leren kennen en de buitengebieden rondom de stad waar boeren direct aan huis verkopen. Het is een keuze daar ben ik me zeer bewust van, wij hebben in die jaren bijv. nooit een auto gehad omdat we lekker eten en drinken heel erg belangrijk vinden.

Kaaskopje

Kaaskopje

24-11-2008 om 00:53

En al die tijd nooit een aldi van binnen gezien.

Tja dat is echt iets om trots op te zijn...
Ik kom er eerlijk voor uit dat ik voor mijn 'armoe-tijdperk' ook wat neerkeek op de Aldi. Ik vond het een onaantrekkelijke winkel waar je niet heen moest gaan als het niet persé hoefde. Maar ja, toen de nood aan de man kwam zijn wij over die drempel heengestapt en moesten erkennen dat we heel erg dom waren geweest. Het staat dan misschien niet aantrekkelijk uitgestald a la Albert Heijn, maar de kwaliteit van zowel Aldi als Lidl blijkt keer op keer goed uit testen te komen. De ene keer beter als de andere keer, maar dat is met de zogenaamde A merken ook zo. Een A merk is geen garantie voor de beste smaak.
Ik verkeer nu in de gelukkige omstandigheid dat ik me weer iets duurdere boodschappen kan permitteren, maar ik haal mijn vlees nog steeds gewoon bij de C1000 of als het zo uitkomt bij Lidl. Meer geld heb ik er op dit moment niet voor over en ik ben ook niet van plan om mezelf op een rantsoen van 1 stukje vlees per week te zetten.

Bastet

Bastet

24-11-2008 om 07:32

Kaaskopje

Ik vind het nadeel van aldi de samenstelling van veel producten.Limonade waar én suiker én zoetstof in zit,om maar iets te noemen.En zowiezo meer toevoegingen in het algemeen.Hoeft geen probleem te zijn,mits je geen kinderen hebt die daar slecht tegen kunnen.Al zeg ik er eerlijk bij dat ik ook liever zo min mogelijk toevoegingen zie in mijn eten.
Groetjes,Bastet

Bastet

nou, dat limonadevoorbeeld - toevallig blijk ik bij AH per ongeluk de 'light' limonadesiroop te hebben meegepakt, en ook die bevat zowel suiker (in verschillende gedaanten) als zoetstof.

Ik betwijfel of alle Aldi-producten per definitie meer hulpstoffen bevatten. Chocola heeft hetzelfde lijstje ingrediënten als de chocola van de concurrent, melk is gewoon melk - het zal per product verschillen denk ik.

Aldi heeft natuurlijk wel veel minder keus dan een gewone supermarkt. Dat vind ik aan de ene kant wel prettig - spaart tijd - aan de andere kant: als je die ene versie van product x niet lekker vindt moet je voor een alternatief alsnog naar de concurrent.

Ik heb hooguit twijfels bij de Aldi omdat het een notoir slechte werkgever is. Maar ik moet bekennen dat ik er nu eigenlijk alleen maar wegblijf omdat er geen een in de buurt zit.

Groeten,

Temet

Hanne.

Hanne.

24-11-2008 om 10:01

Ruim 20 euro

Ruim 20 euro hebben de onderstaande 6 maaltijden voor 4 personen (2 volwassenen en kleuter en een peuter)gekost (zonder het klontje boter of olie om te bakken).

-Aardappels, zalm en worteltjes
-Pasta met tomatensaus en komkommersalade (saus= restje van vorige week)
-Geitenkaas souffle, stokbrood tomatensalade
-Zuurkool met worst en aardappel
-Spruitjes met spekjes en paprika, rundervink een aardappel
-Pasta met zalmsaus en spinazie

vond het eerlijk gezegd vooral schrikken hoeveel geld de rest van de boodschappen (ontbijt, lunch en snacks) kosten. Totale kosten van de boodschappen waren nl 65 euro!

Maylise

Maylise

24-11-2008 om 11:21

Kwaliteit

Op bepaalde dingen wil ik uit principe niet bezuinigen en een daarvan zijn biologische producten als vlees en zuivel. Als we minder geld te besteden zouden hebben zouden we gewoon minder vaak en minder veel vlees eten maar als we het zouden eten dan wel biologisch. Sowieso is het helemaal niet nodig om elke dag vlees te eten, het is zelfs veel gezonder (voor milieu en voor jezelf) om niet elke dag vlees te eten.

Bovendien als ik een kip bij de gewone supermarkt kopen is er na het koken ook maar de helft van het gewicht over dus of biologisch nou zo veel duurder is.

Overigens eten we eigenlijk alleen rund, kalkoen en kip dus varieren sowieso niet vaak. Vooral vaak kip want dat is bij iedereen geliefd. Schaap, lam en dergelijke vindt bijna niemand hier lekker en varken stuit ook weer op bezwaren. Dus rund en kip blijven over en vegetarisch natuurlijk.

Ik ben best liberaal ingesteld maar als ik het voor het zeggen zou hebben zou ik gelijk de hele bio industrie verbieden.

Groenten haal ik ook voornamelijk biologisch en vooral vaak sezoensgroenten (want goedkoper) en probeer er op te letten dat de groenten van niet zo ver weg komt. ik ben daar overigens wat minder principieel in dan in vlees en zuivel.

Ik ben natuurlijk niet altijd even zuiver en ik eet ook wel buitenshuis bij niet biologische restaurants of bij niet biologische vrienden maar in hier in huis heb ik echt alleen biologisch vlees.

Daarnaast kom ik overigens best bij de aldi en de lidl. Vooral de lidl heeft wel een aantal producten die ik graag koop.

Maylise

Maar emma

Die Creuzfeld-Jacob was natuurlijk heel akelig, maar als we dat buiten beschouwing laten: is er voor de individuele consument een serieus smaak-of gezondheidsverschil tussen biologische en niet-biologische producten? Dat die zalm kleurstoffen krijgt om op kleur te komen, merk je daar als individuele consument wat van (in de zin dat de zalm anders smaakt, of dat je er last van krijgt)?
Dat het vee (te)veel antibiotica krijgt is vziw vooral riskant omdat daarmee het risico vergroot wordt dat er resistente ziektekiemen ontstaan - die vervolgens rond gaan waren en iedereen ziek kunnen maken,of je nou wel of niet biologisch gegeten hebt.

Waarmee ik niet wil zeggen dat er geen hele goede redenen kunnen zijn om biologisch vlees etc te eten. Alleen dat die redenen voor zover ik kan zien niet liggen in bewezen individueel gezondheidsrisico of smaak/kwaliteitsverschil.

(nog even over dat kwaliteitsverschil: iemand heeft het erover dat er van biologisch vlees meer overblijft. Maar van niet-biologisch vlees van een goede slager blijft ook meer over dan van vlees van de kiloknaller, voor zover ik weet).

Groeten,

Temet

Jacoline29

Jacoline29

24-11-2008 om 12:41

Verschillend

Ik doe voor 100E in de week boodschappen(gezin van 5),vaak zit ik er nog onder.In die 100E zitten ook schoolkoekjes en drinken school bij en ook pampers.
Ik koop bij Aldi/Lidl en Vomar.
Vandaag zit ik op denk ik zo'n 6E voor het hele gezin.

koolwitje

koolwitje

24-11-2008 om 13:39

Inderdaad, veel peulvruchten eten!

zijn super gezond! en inderdaad kool, is harststikke lekker, gezond en je kan er heel veel lekkers van maken, wij eten ook veel biologisch, vegetarisch (ik fulltime en zoon parttime vega
maar gaan ook wel eens naar de lidl, ik kijk goed naar wat er in de produkten zit, er zijn ook produkten die bijna zonder toevoegingen zijn dus die worden door mij gekocht. Het is wel belangrijk te weten waar de E-nrs voor staan, soms zijn dit hele normale voedingsstoffen en soms synthetische.
Verder meer tijd in het klaarmaken van gerechten steken, dan scheelt enorm veel geld.

En ik denk ook dat het niet zozeer het avondeten is wat veel kost, maar meer de tussendoortjes, de dranken en de vele verschillende ontbijt soorten, om maar iets te noemen. Als ik alles voor het ontbijt zou kopen wat ieder gezinslid lekker vind, dan ben ik heel duur uit (cruesli met yoghurt, croissantje voor mij, ei met brood, cornflakes)
en wat dachten jullie van bijv. de shampoo, de conditioners en de douchegels, daar zit ook z'on enorm verschil in qua prijs...

Mary-Jane

Mary-Jane

24-11-2008 om 13:44

Tja pelle

Wat betreft de consumentenbond: het ligt er maar aan wat je met elkaar vergelijkt. Groenten en fruit uit de supermarkt vind ik smakeloos, ook de bio-variant (En bij mij scoort de Appie dan erg laag, Lidl een stuk beter). Als je dat met elkaar vergelijkt kan ik me die conclusie voorstellen.
Ik ervaar thuis wel smaakverschil met onze groente en fruit uit de odin-pakketten (en sinds vorige week via biologischgoed.nl, nog nooit zulke lekkere ruccola geproefd!). En van rookworst en ander vlees met een hoog vetgehalte merk ik duidelijk dat man en kinderen minder nodig hebben om verzadigd te raken. Dit vlees komt niet uit de supermarkt, maar van de bio-slager. Ook bij de meeste biologische aardappelrassen is dat zo, die zijn van zichzelf ook wat zoet van smaak, ze zitten dan eerder vol en blijven langer vol. Bio-aardappels uit de supermarkt niet, daar geen verschil.

verschil tussen duur en goedkoop...

Ik ben niet per definitie van de biologische, maar wel van de 'vakman' (dus vlees van de slager en groente van de groetnteboer en zo)

Laatst had ik eens gehakt meegenomen van de supermarkt, maar jongens, wat een verschil met slagersgehakt. Het gehakt kookte meer dan dat het bakte, zoveel vocht kwam eruit. Ik moest de pan eerst afgieten voor ik aan echt rul bakken toekwam. Zelfde voor zo'n pak voorverpakte spekreepjes wat ik eens uit gemakzucht had meegenomen. Echt geen vergelijking met de spekjes van de slager (die ik dus vacuumverpakt koop en dan in de vriezer mik, om altijd iets op vooorraad te hebben, werkt prima)

En over groente: toen ik laatst eens appels bij de supermarkt had gehaald kwamen de kinderen (die niks wisten over de herkomst) alle 3 klagen 'dat de appels naar 'niks' smaakten'. En gelijk hadden ze. Nou zal dat heus niet altijd zo zijn, maar bij de groenteboer heb ik ALTIJD smakelijke, sappige seizoensappels. (soms om de 2-3 weken een ander ras als het echt appeltijd is)

Ik heb ondertussen al tig vriendinnen/collega-moeders overgehaald om de supermarkt voor de verse dingen in te ruilen voor de groenteboer of slager, en stuk voor stuk zijn ze 'om'. Dat de mandarijnen ECHT veel lekkerder zijn, en dat ze liever half zo vaak een klein slagersbiefstukje eten dan vaker een flinke steak van de supermarkt. Dat soort dingen.

Dus zo gek ben ik (zijn wij) nou ook weer niet.

Nu hecht de een nou eenmaal meer waarde aan de smaak van zijn eten dan de ander, of is wat fijnproeveriger van aard, en natuurlijk speelt geld een rol, maar om nou maar gewoon te roepen dat 'het allemaal niks uitmaakt' , nee, daar kan ik het niet mee eens zijn.

Ingrid

Hmm. emma.

Als ze er maanstanden bij gaan halen dan krijg ik een beetje de giebels eerlijk gezegd. Neem jij dat serieus??? Nee toch?

Ingrid (en dan hebben onze gezamenlijke posts aangetoond dat het watergehalte van spekblokjes meer met de plaats van aankoop te maken heeft (supermarkt vs slager0 dan met de mate van biologisch-heid)

Jolanda123

Jolanda123

24-11-2008 om 15:03

Smaakbeleving

Nu valt er over smaak niet te twisten, dat is één ding wat zeker is.
Wat de een lekker vind, daar haalt de ander zijn neus voor op.

Ik denk, nee ik weet wel zeker, iedereen hecht waarde aan smaak.
't is echt niet zo, dat je op een winterse woensdagochtend naar buiten kijkt, en denkt "Kom, laat ik nu eens even eten halen wat mij niet smaakt, om dan een hap eten op tafel te zetten, wat niet smaakt, want we zijn toch geen fijnproevers....."
Zo werkt de wereld niet.

Wat denk ik wel meespeelt, is wat "men" gewend is, hoe je opgevoed bent.
Als jij gewend bent om met pakjes te werken in de keuken als je zin hebt in spaghettie bolognese, als je gewend bent om een pak/zak/blik soep open te trekken als je zin hebt in chinese tomatensoep/champignonsoep/kerrie soep/goelasch soep, als je gewend bent aan de smaak van 'kant en klare" produkten, dan wordt het erg lastig.

Het is namelijk niet alleen de smaak die je op die manier leert, maar ook de geur en de textuur van dat produkt.
En die smaakbeinvloeding en smaakbepaling begint al heel vroeg.
Kijk alleen maar naar de potjes babyvoeding, en de volksstammen die hun kinderen groot brengen met die babyvoeding.
Er zit in mijn ogen een heel verschil tussen als eerste "smaaksensatie" een fruithapje uit een potje ( egaal van struktuur, minimaal aan vezels, klontjes en wat nog meer) of dat je een fijn geprakte banaan proeft. Alleen als qua smaakbeleving maakt dat een hemelsbreed verschil.
En om bij dit concrete voorbeeld te blijven : bij het kant en klare fruithapje is het de fabrikant die de beslissing neemt hoe een fruithapje "moet" smaken (want dat is onderzocht) en bij een zelfgemaakte fruithap is het de moeder die proeft, en die beslist wat lekker is en wat niet.

Om terug te komen op smaak : Als jij uit een ~ en dan stel ik het even ongenuanceerd~ pakjeshuishouding komt, en jij gewend bent aan de smaak van pakjes kippensoep, dan zal "vers" anders smaken. Dan waag ik het zelfs nog te betwijfelen of jij die smaak van "vers" in eerste instantie lekkervind. De kans is heel groot dat er dan een flinke scheut maggie door moet, om het nog enigzins te laten smaken. Pas na een aantal malen kippensoep gemaakt te hebben, en jij gewend bent aan die "nieuwe" smaak, zal ook de waardering daarvoor komen.

Jolanda

Deels jolanda

maar voor een deel zal het ook desinteresse zijn zowel in koken als in eten. Ik kan me dat laatste absoluut niet voorstellen, maar als ik bij vriendin om 15:00 al 4 diepvrieshamburger te ontdooien zie liggen in een koekepan, dan moet dat haast wel. Terwijl ze dus ook regelmatig kan smikkelen en smullen in een restaurant. Het zit er gewoon niet in dat ze thuis ook iets smaakvols op tafel probeert te krijgen (tenzij je iedere prak overladen met appelmoes en dagelijks gele vla met slagroom toe smakelijk vindt).

Jolanda123

Jolanda123

24-11-2008 om 16:37

Tja.. silione

Tegen desinteresse valt niet te praten, daar valt niet tegen op te boksen.
Maar mensen die niet geinteresseerd zijn, die zullen ook het gesprek niet aangaan over al dan niet biologisch,al dan niet de voedingswaarde en de smaak van een produkt.
't is wat dat aangaat erg moeilijk om een verhitte discussie aan te gaan met iemand die geen interesse vertoond.

En ja... Ik heb ze ook wel in mijn kennissen/vrienden kring gehad, de mensen die de biefstuk op het gas zetten, naar de cafetaria toe fietsten voor shag, dan nog even bij mij langs voor een bakkie, en daarna naar huis, want de biefstuk zou wel gaar zijn.....

Kijk, als dat je houding is tegenover eten, dan heb ik er geen moeite mee dat het niet smaakt, en zal ik er ook geen energie in stoppen.

Maar als jij ECHT wil, als jij graag een smakelijke hap op tafel wil zetten, dan zijn er voldoende manieren om een smakelijke hap op tafel te zetten met een kleine beurs..... Daar wil iemand dan altijd graag mee helpen.

JOlanda

Jolanda123

Jolanda123

24-11-2008 om 16:48

Cobi

Oh, maar je hoeft mijn theorie ook niet te geloven
Dat is het fijne van een forum, je mag zelf kiezen of je er iets mee wil of niet

Wat ik alleen wel weet, is wat de boer niet kent, dat vreet hij niet

En ik zou graag in de toekomst willen kijken om te zien hoe onze kinderen daar over 25 jaar in zitten.
Misschien zien we dan wel meer van ons zelf terug als dat we nu denken.

Jolanda

amk

amk

24-11-2008 om 16:56

Opvoeding

je kunt 2 dingen met je opvoeding doen, je neemt 'm over, of je zet je er tegen af.
Mijn moeder was ook niet geinteresseerd in koken. 2 dagen achter elkaar hetzelfde omdat ze geen idee meer had was vrij gewoon. Op mijn 12 kreeg ik op de middelbare school kookles (vroege leerling) en toen heb ik het over genomen thuis. Toen nog wel met pakjes en zo want dan kon ik uitleggen wat er op het lijstje moest. Toen ik op mijzelf ging wonen was het wel makkelijk voor een groep om de algemene smaak te treffen. En nu ik al weer een aantal jaar alleen ben met mijn dochter experimenteer ik vrolijk alle kanten op. Met en zonder pakjes net waar ik zin in heb. Om er achter te komen dat volledig zelf gemaakt toch vaak beter aansluit bij onze smaak. Bv boboti heb ik in zuid-afrika gegeten, toen een recept gevonden dat ik echt lekker vond. Vervolgens wilde ik een dag makkelijk doen en zo'n pak genomen. Wat een fout zeg, dat was voor mij lang zo lekker niet. Terwijl ik bv de kip tandoori uit zo'n pak best weg krijg, ik ben niet anders gewend.

Ik denk dat de waarheid er een beetje tussen in ligt zoals gewoonlijk.

groet,
Angela

Opvoeding

hahaha! Dan ben ik een afzetter denk ik Angela.

Ik ben grootgebracht op uitsluitend hollandsche pot. Tot mijn 17e aten we denk ik 2 keer per jaar macaroni, en de enige rijst die ik nuttigde was het jaarlijkse etentje bij de lokale chinees. Een pizza kende ik alleen van horen zeggen.

Toch ben ik een aardige all round kok geworden denk ik die voor weinig dingen terugschrikt. Aardappels (in welke vorm dan ook) eten we een keer of 2-3 per week (en daarvan hooguit 1 keer recht voor zijn raap gekookt), voor de rest is het een mix van van alles en nog wat, met zeer regelmatig nieuwe uitprobeersels.

ingrid

En ook qua smaak...

ben ik pas echt los gegaan toen ik op eigen benen stond. Hoewel ik wel moet toegeven dat mijn moeder volgens mij een echte groenteboer en slagerklant was (misschien was dat oten wel normaler dan nu).

Maar de enige sausjes die ze maakte waren de klassieke bloemkoolsaus en de authentieke vleesjus. En ik herinner me een kruidenrekje waaruit de nootmuskaat en de laurierblaadjes regelmatig gebruikt werd, en die 3 andere exotische potjes (kerrie, paprikapoeder en nog iets) stonden voornamelijk stof te vangen.

poeh, wat een jeugdherinneringen...

Amarins

Amarins

24-11-2008 om 22:36

Smaken verschillen

... dus als de OO-koks zich nu eens opgeven voor "smaken verschillen" bij Net 5 (elke weekdag kookt een van vijf wildvreemden voor de rest van het gezelschap, en praten daarbij over elkanders kookkunst, erg vermakelijk). Lijkt me erg boeiend met bovenstaand draadje als leidraad. Komop, Emma en Ingridt en Pelle en Cobi en Jolanda123 en Kaaskopje, geef je op!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.