Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Mamasan

Mamasan

21-11-2008 om 15:29

De kosten van maaltijden


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Jolanda123

Jolanda123

24-11-2008 om 22:44

Ikke niet.

Maar bij deze is wel iedereen die wil uitgenodigd voor een maaltijd
Gewoon omdat we het zelf leuk vinden, en niet om inkomsten te generen voor een commerciële zender.

Jolanda

jannie Tonnie bleker

jannie Tonnie bleker

25-11-2008 om 00:06

Goedkoop eten daagt uit

om mijn grensen te verleggen als het gaat om koken. Zondagavond staan de meeste aanbiedingen van de verschillende supermarkten op internet.

Deze week bij de lidl een kilo prei voor 75 cent. Dat is mijn basis voor 1 x prei, aardappel en gehaktballetje, een pan groentesoep, en mosselen ( ook aanbieding deze week: 2 kilo voor 4 euro ).

Ik laat mijn weekmenu op deze manier afhangen van wat er goedkoop te krijgen is. Juist omdat er op deze manier een beperking wordt gesteld aan de ingredienten word ik steeds creatiever in het zoeken van recepten via internet en kookboeken uit de bibliotheek.

Het geeft mij een gevoel van voldoening om te leren dat je met simpele ingredienten een heerlijke maaltijd kunt maken. Koken is ook vooral een leerproces net als zoveel andere vaardigheden. Een auto repareren kan ik niet, maar ik kan de kick wel voorstellen om voor weinig geld de juiste oplossing te zoeken om het ding weer aan de praat te krijgen.

Kortom ik geniet van de uitdaging.

J.T. Bleker

Kaaskopje

Kaaskopje

25-11-2008 om 00:47

Puur eten

Als je gewend bent aan maggi, pakjes en bouillionblokjes, kan je niet zo veel met puur eten. ===
Een zwerver eet uit een vuilnisbak, een lieve dame ziet dat en vraagt bij haar buren hun etensresten. Blij gaat ze naar de zwerver en biedt hem haar vuilnisbak vol koude kliekjes aan. "Hij kan niet zoveel met eten wat nieuw en nog warm is."
Om voor mijzelf te spreken: ik ben misschien wat gemakzuchtig ingesteld met betrekking tot koken. Ik kan me heel erg uitleven met koken, maar dat zijn zo van die opwellingen waarin ik me opeens bevind. Voor de rest kies ik voor eten wat in niet al te lange tijd op tafel kan staan. Ik trek dus geen bouillon van een koeiepoot, ik haal een pot met bouillon, we draaien zelf de balletjes en doen er soepgroenten in die al voorgesneden zijn. Biologisch eten vind ik nog steeds te stevig geprijst óf ik moet er een flinke omweg voor maken vanaf huis. Sorry, maar ik ben blijkbaar niet principieel genoeg om die moeite te nemen. Maar dat wil niet zeggen dat ik niet kan genieten van puur eten. Wat is puur eten eigenlijk? Moet dat persé biologisch zijn of mag het ook gewoon supermarktkwaliteit zijn?

Jolanda123

Jolanda123

25-11-2008 om 08:36

Puur eten is

in mijn ogen uitgaan van onbewerkte basisprodukten.

Dus in plaats van een blikje met champignon ragôut, zelf ragôut maken van boter, bloem, bouillon, en champignons.

En of dat nu biologische champignons zijn of niet, dat maakt in mijn ogen niet zoveel uit.
Het gaat erom dat je de orignele smaak van de grondstoffen proeft, en niet een gestandariseerde fabriekssmaak.

jolanda

De smaak van grondstoffen

de smaak van grondstoffen daarvoor maakt het juist wél uit wáár je ze koopt. hier niks overtuiging qua biologisch...maar écht de champignons van de biologische groenteboer en van de super daar zit een wereld van verschil in qua smaak. als ze niet ongeveer dezelfde vorm/kleur hadden zou je denken dat het om een 'andere' groente gaat. de bieten ook (opeens lusten mijn kinderen bieten! en van de super écht niet) ze smaken zelfs 'zoet' zonder suiker en eigenlijk willekeurig welke groente..... dus ja als wij écht lekker willen eten of er 'moeite' voor willen doen en er geld aan willen besteden wordt het de ambachtelijke slager én de biologische groenteboer. voor door de week is het de liddel en de aldi en de a.h.
maar misschien ligt dat ook wel aan de kwaliteit van zo'n slager/groenteboer.
groeten albana

groene specht

groene specht

25-11-2008 om 10:27

De smaak van waspeen

Al jaren een bio-groententas hier, waarin ook altijd zo'n blaadje over de producten. Met extra info over smaak- en kwaliteitstesten, wat bij mij altijd wat 'evangelisch' overkomt.
Okee, ik eet principieel bio en vega, maar ik hoef daarover niet steeds te lezen - van die halleluja-teksten over hoeveel beter die bio-producten nu zijn (dat weet ik wel, soit) en hoe goed we wel niet bezig zijn.
Jakkiebah wat zijn wij vegabio's toch blij met onszelf.

Bovendien lopen die biovarkens lekker buiten hun gassen in het milieu te dampen, terwijl in de gemiddelde varkensflat de gassen worden verwerkt en niet als CO2-uitstoot in de openbare buitenlucht komen. Ik bedoel maar.

Het enige wat me opviel toen ik een keer waspeentjes van AH kocht op vakantie was dat ze naar water smaakten en heel in de verte een heel klein beetje naar wortel.
Was toch echt een groot verschil met de wortels uit de groententas.

Die tas vind ik wel een uitkomst, een hele week seizoensgroente voor 7,50 per week, daar eten we met 4 mensen van, en wij zijn echte groente-eters. We eten hier voor circa 5,50 per maaltijd met ons 4, ik moet wel zeggen dat zuinigheid zowel genetisch bepaald als sport is. Vaak kopen we afgeprijsde vegaproducten waarvan de THT-datum bijna verloopt, veel daarvan gaat in de diepvries. We gooien ook nooit iets weg (onze ouders hebben de oorlog meegemaakt en de kindertjes in Afrika schraapten onze borden uit).

Ik heb me ooit, toen ik nog studeerde en van 150 gulden per maand moest eten, voorgenomen dat ik later als ik groot was, zoveel mogelijk bio zou kopen. Ik vind het niet duurder dan blind kopen bij AH (dus niet alleen de aanbiedingen en afgeprijsde dingen). Alleen de zuivel is echt wel duurder dan de bewaarmelk van de Aldi die ik vroeger kocht, laat staan de kaas.

Herkenning cobi en ingridt

Idd zo'n weekprogramma, altijd maar hetzelfde. Wél héél plain en puur, met seizoensgroenten dat dan weer wel, maar of je gelukkig wordt van aardappels en wortels stukgekookt met een rechttoerechtaan gesudderd hamlapje...neuh.
Hoewel, nu ik er over nadenk, mijn moeder was toch een stuk exotischer: ze had speklapjeskruiden in haar rekje staan
En dan te bedenken dat ik anderhalve keukenkast en een diepvriesmand nodig heb voor mij kruiderij.

Groene specht (peen)

die wortels in de groentetas, was dat ook waspeen?
Toevallig is laatst in een draadje het (smaak)verschil tussen was- en bospeen aan de orde geweest.

Groeten,

Temet

Amarins

Amarins

25-11-2008 om 14:03

Jammer ))

... dan maar geen echte leuke "smaken verschillen"-week. Beetje clashen zou leuk zijn, nu worden er elke dag lamsracks bereid met gegrillde groenten en roseval-aardappeltjes, vooraf natuurlijk tonijntartaar en na hangop met rood fruit. Of iets in die trant.

Polly Shearman

Polly Shearman

25-11-2008 om 15:43

Groot verschil tussen: eten klaar maken en koken

Tenminste hier thuis,
Als ik eten klaar maak, is dat op een doordeweekstedag, terwijl ik ondertussen kinderen moet ophalen/wegbrengen/uit elkaar moet houden. Manlief komt halverwege binnen vallen en neemt er een mee om naar sport te brengen, enz enz..
dan maak ik eten klaar: ik gooit vlees en roerbak groenten in een wok, en daar serveer ik rijst of pasta bij. Of ik maak een stamp ofzo. We eten dan wel aan tafel, maar soms niet allemaal tegelijk.
In het weekend ( maar helaas niet elk weekend, omdat er dan ook weer gesport word en verplichtingen zijn) dan koken we. We kiezen recepten, en staan met de kids in de keuken te snijden, te roeren en te proeven. Meestal 3 gangen ( soms meer) met een lekkere wijn erbij ( neee de kids niet) tafel mooi gedekt, bewust boodschappen gedaan, bij groente boer en slager bijv.
Ik vind dat zalig, maar echt, ik heb daar geen 7 dagen per week de tijd, de energie en het geld voor.
groet, polly

Precies emma,

spijker op de kop. Lekker eten staat niet gelijk aan chique eten. Uitgebreid eten. of arbeidsintensief eten. Ook 1 simpele doordeweekse 'gang' kan heerlijk zijn.

Hoe simpel of snel ik ook kook, ik probeer altijd te zorgen dat het dusdanig eetbaar is dat we het 'je moet toch iets naar binnen schuiven' niveau kunnen overstijgen. Want dat vind ik gewoon niet leuk, eten is te lekker om het maar gewoon als 'calorieeen tanken' te zien. En daar mag iemand anders het hartgrondig mee eens zijn wat mij betreft.

Enne (aanvulling)

er bestaan echt mensen die vies koken. Echt.

Mijn vader bijvoorbeeld. Die presteert het om als ik 1 keer per jaar kom eten aardappelpuree uit een zakje te serveren, met sperziebonen uit blik en knakworstjes van unox. Nou het spijt me, dat noem ik niet eens 'koken'. Ik ben echt niet blase of zo, maar om dat nou aan 'visite' voor te zetten? (ik kom nou ook weer niet zo vaak over de vloer)

Of (wat veelbelovender) een barbecue te organiseren waar alleen vlees geserveerd word van het level 'kiloknaller (rillerige speklappen en hamburgers met de textuur van schoenzool). Die dan van buiten aangebrand en van binnen koud geserveerd worden, zonder enige begeleiding van een sausje, stokbrood of salade.

Helemaal niks.

Nou, is dat vies eten of niet? (en om alle commentaren voor te zijn, geld is het probleem niet)

Overigens heeft ie zelf bij beide gelegenheden smakelijk gegeten zo te zien.

Ingrid (die na deze 2 debacles heeft besloten voortaan alleen nog bij vader te eten als ik zelf iets kan meenemen. De 2e (barbecue) keer was ik serieus bang voor een voedselvergiftiging door de half rauwe kippepoten)

Polly Shearman

Polly Shearman

26-11-2008 om 08:04

Maar emma

als ik zeg: of ik m aak een stamp, waarom denk jij dan dat ik iets anders bedoel als jou "bruinebonenstamppot, bruine bonen, een lekkere aardappel waar met melk en wat boter puree van is gemaakt, wat peper/zout erdoor heen, van die echte gerookte spekjes van de biologische slager, mosterd en een fijngesneden uitje eroverheen"

ZO ziet idd een normale stamp er bij mij ook uit, maar dan noem ik het nog steeds eten klaar maken. Dit staat in een half uur op tafel, eitje!
echt koken, heb ik meer lol van, langer in de keuken, langere voorbereiding... vind ik leuker

Ik denk

dat jij het niet begrijpt Pelle. Het heeft alles te maken met verwachting. Emma & consorten (even voor het gemak en lees het met knipoog) willen een met zorg bereidde maaltijd met verse, in hun ogen verantwoorde, en 'ruwe' ingrediënten. Jij wilt voedzaam koken en samen eten. Volgens mij zijn er meer overeenkomsten dan verschillen

Maylise

Maylise

26-11-2008 om 10:14

Eten naar binnen schuiven

Eten naar binnen schuiven klinkt gewoon zo onsmakelijk. Daar wordt het geheel al veel minder van. De setting doet ook wel wat vind ik.
Ik ben zelf helemaal niet zo dol op koken en wil zeker geen uren in de keuken staan en ik experimenteer zelden. Man vindt dat wel leuk en kan zich echt uitleven. Zelf kook ik vlug en simpel. Ik ben nooit langer dan 45 minuten bezig. Toch is het bijna altijd helemaal vers. Ik kook niet uit blikjes en pakjes (althans zeer zelden, soms komt er wel eens een blikje van het een en ander aan te pas) omdat dat helemaal niet zo veel tijd bespaart, minder lekker is en vooral veel duurder.
Hoewel de door mij gekookte/klaargemaakte (tegen die term heb ik niet zo'n bezwaar al zie ik het verschil niet echt) maaltijden dus niet bijzonder zijn is het wel lekker en kan ik er echt van genieten. Wij eten ook altijd aan tafel. Voor de tv eten vind ik niet fijn omdat ten eerste het eten een moment van samen zijn is voor ons en ten tweede omdat de aandacht die je bij de tv hebt je niet bij het eten kan hebben. Ik wil inderdaad bewust genieten van het eten.

Verder ben ik niet heel dogmatisch. Als de kinderen een keer pizza willen eten en dan onderwijl naar een film kijken vind ik dat prima. Overigens vinden de kinderen het meestal veel fijner om aan tafel te eten. Voor de tv zou niet werken want gezien de enorme hoeveelheid dingen die ze te vertellen hebben zouden we die hele tv niet meer kunnen volgen.

Het zit hem dus vast niet zo zeer in de verschillen rondom het eten klaarmaken maar meer in de verschillen rondom de beleving van het eten.

Maylise

Kaaskopje

Kaaskopje

26-11-2008 om 13:48

Pubers en eten

Hier zijn de pubers juist tijdens etenstijd moeilijk in te plannen. En verplicht hun verhaal doen onder het eten omdat dát de gelegenheid is werk hier ook niet zo. Die verhalen komen pas als ik onderuitgezakt voor de tv aan mijn laatste stukje avond hoop te mogen beginnen. Gelukkig hebben we tegenwoordig een pauzeknop op de afstandbediening.
Ik moet eerlijk zeggen dat onze tafel'cultuur' niet helemaal is wat ik ervan gedroomd had. Ik ben van huis uit gewend om alle tijd te nemen voor de maaltijd. Hier moet het snel achter de rug zijn. Mijn eega is helaas niet zo van het tafelen en had hierin duidelijk meer bijval.

Kaaskopje

Kaaskopje

26-11-2008 om 13:52

Oh jawel hoor

Tegen de tijd dat ze wat ouder worden is er niks op tv rond etenstijd ===
Want hier kijken mijn pubers graag naar... spangas en jeugdjournaal.

Tirza G.

Tirza G.

26-11-2008 om 15:20

En anders is er altijd

MTV. Of TMF.

Alllllllllllltijd.

Tirza

groene specht

groene specht

26-11-2008 om 16:10

Was vast bospeen (voor temet)

Nog even een reactie op een vraag van Temet,
zou heel goed kunnen dat het bospeen is, misschien bestaat dat niet eens in de biogroentetas, waspeen.
En dan is het verschil ook verklaard!

Maylise

Maylise

26-11-2008 om 18:04

Enige moment

Hoewel ik zelf best regelmatig overdag thuis ben en man ook niet laat thuis is het eten doordeweeks toch vaak de enige gelegenheid waarop we elkaar echt bewust zien allemaal. Niet dat iedereen er elke avond is. De oudste kinderen die studeren hebben ook regelmatig wat te doen maar als ze thuis zijn is het een fijne gelegenheid om even met elkaar samen te zijn. Wij zitten ook altijd best lang aan tafel (hoewel we over het eten helemaal niet zo lang doen maar dan wel lang natafelen). We hebben ook vaak gasten met het eten, kinderen nemen kameraden mee of familie komt langs dus is altijd heel gezellig. Ik vind het oprecht een van de leukste momenten van de dag. Even ontspannen en bijpraten.

En inderdaad zeker als de kinderen ouder worden en meer een eigen leven hebben is het vaak het enige rustige moment. Mijn twee jongsten spreek ik ook veel vaker dan de oudsten wat dat betreft.

En verder vind ik het prima om ter uitzondering een keer bij een film te eten voor de tv. Doen we ook af en toe.

Maylise

Hier

is de avondmaaltijd ook echt het enige moment dat iedereen er is.
dat gebeurt zo,n 4x per week,de overige dagen is er altijd wat,sport,muziekles,werk.
ik ben echt zuinig op de vier avonden dat iedereen mee-eet,we eten dan ook altijd aan tafel,de tv en de mobieltjes gaan uit,soms zitten we 20 minuten aan tafel(dan staan er nog andere dingen op het avondprogramma) maar we zitten ook regelmatig anderhalf aan tafel,daar kan ik echt van genieten.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.