Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Lynna

Lynna

01-01-2009 om 22:14

Meer plezier zonder vuurwerk


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Anneke Boerma

Anneke Boerma

06-01-2009 om 17:00

Van harte mijn steun

Ik vind die smog juist lekker ruiken steeds als ik langs een groepje knallers loop, inhaleer ik diep. Zo lekker in combinatie met di vrieslucht.
Maar inderdaad, ik vind het ook zonde van al dat geld en ik erger me ieder jaar aan de rommel die in de regen blijft verpappen. Dat zo weinig mensen hun troep op Nieuwjaardag opruimen, onbegrijpelijk.
Dat ze tot half drie 's nachts blijven knallen voor ik eindelijk kan slapen vind ik ook storend. Een uurtje, oké.

reina

reina

06-01-2009 om 17:29

Ligt eraan

"Dat zo weinig mensen hun troep op Nieuwjaardag opruimen, onbegrijpelijk" dat is per wijk en plaats erg verschillend, hier in de buurt wordt het bijna overal keurig opgeveegd. Tot 3 uur knallen storend? Ach, die ene nacht per jaar (gewoon zelf ook lang opblijven ), ik vind het juist wel gezellig klinken, zo nu en dan nog knallen in de verte .

Kaaskopje

Kaaskopje

07-01-2009 om 01:13

Anneke

De bevalling van mijn dochter werd begeleid door late knallen. Ik vond het helemaal top
Hoe erg is het nou echt? Je kunt toch uitslapen op 1 januari, of hebben jullie ook ouders of schoonouders zoals wij die opgewekt om 11 uur voor de deur staan? Ik probeer ze al jaren 'op te voeden', maar vorig jaar stonden ze toch weer lachend voor de deur. "Goh, zo vroeg?" Ja ja, we komen uit de kerk, we hebben er al een hele ochtend opzitten." Ik onnozel "Kerk?" Schoonmoeder "Ja wat dacht je dan? Je moet het jaar goed beginnen!"

Tinus_p

Tinus_p

07-01-2009 om 09:33

kaaskopje:
"Hoe erg is het nou echt? Je kunt toch uitslapen op 1 januari,"
Mss heeft Anneke wel een baby, of een slaapprobleem, of is ze verpleegster en moet ze op 1 januari gewoon verplegen, of...

Hoe dan ook, het echte probleem is natuurlijk dat vuurwerk gevaarlijk spul is.

Knallen

Als ik nog een reden zou zien om te tekenen, dan was het wel dat er hier al weken van tevoren flink geknald wordt. En dan vind ik het niet leuk 's nachts, want dan praten we wel over het kaliber lawinepijl en shell. Als er eens een oplossing gevonden werd om dat in te dammen, plus het illegale vuurwerk, daar zou ik nog voor tekenen. Maar een totaalverbod op vuurwerk wil ik niet. Daarvoor vind ik het zelf te leuk in de oudjaarsnacht.

Laurien Witteman

Laurien Witteman

07-01-2009 om 10:15

Ik heb ook getekend

Professioneel georganiseerd vuurwerk is zo veel mooier!

Tirza G.

Tirza G.

07-01-2009 om 15:44

Mooier?

Nou, dat is ook maar een kwestie van smaak Laurien. Ik heb het vuurwerk in Vianden gezien, daarna is al het NL vuurwerk flauwekul. Ik geniet van de entourage, al is het lelijk vuurwerk, het is wel *mijn* lelijke vuurwerk.

Tirza

De petitie kan toch op vrij veel enthousiasme rekenen, zag ik

Vanmorgen al 31.000 keer getekend. Hij zal behandeling in de Tweede Kamer dus wel halen.

Sinilind

"het zielig geknal van de buurjongetjes" sja... ik vond het niet zielig, maar geweldig toen ik zelf nog een buurjongetje was. Oké, een buurmeisje dan. Alleen dat "hele dag" en vooral ook "hele weken ervoor" dat is minder. Maar ik erger me een stuk meer aan de enorme klappen die je dan hoort, dan aan het geknal van de buurtkinderen.

Regels moeten gewoon duidelijker

worden en worden nageleefd. Als er vanaf 23 tot zeg bijv. 3 uur vuurwerk mag worden afgestoken en de rest van het jaar niet dan zijn ook die stomme rotjes etc niet zo hinderlijk.

Vageltje

Vageltje

08-01-2009 om 12:24

Goeie manda

Hoe denk je dat te kunnen organiseren?? Op zich zijn die regels er al, maar ze worden niet nageleefd.

Groeten Vageltje

Vageltje

Vageltje

08-01-2009 om 12:30

Stukjes van initiatiefnemer rietveld (lang)

Rietveld schrijft op zijn site als reactie op mensen die tegen het verbod zijn:

"De vrijheid in het algemeen wordt aangetast, en die van mijzelf in het bijzonder:

Dit argument valt opvallend vaak te lezen. Het is een trieste constatering dat dit kabinet het klimaat in Nederland zodanig heeft weten te verpesten dat een alleszins redelijk voorstel wordt weggezet als ' weer een verbod'. Een verbod is per definitie slecht en betuttelend, is de grondgedachte.

Onzin, wat mij betreft. Er zijn hele goede redenen om soms iets te verbieden of te reguleren. Om het meteen even scherp neer te zetten: vuurwapens zijn verboden. Daar zijn hele goede redenen voor, die door het overgrote deel van de Nederlanders nog steeds worden gedeeld. Een verbod of regel stel je als overheid in omdat je ongewenste gedragingen of ontwikkelingen wilt tegengaan of wilt uitbannen. De wijze waarop en mate waarin (knal)vuurwerk wordt gebruikt lijkt mij nu bij uitstek een ontwikkeling die een ongewenste richting op gaat. Ik hoop dat ik niet keer op keer hoef te wijzen op de gewonden, uitgebrande scholen en alle andere ellende, dus dat doe ik nu een keer. De Nederlandse jaarwisseling kent een dynamiek die ongekend gewelddadig is. Volgens mij is vuurwerk in die dynamiek een belangrijke versneller/katalysator.

Verder zie ik niet in welke (persoonlijke) vrijheid wordt aangetast door het afsteken van vuurwerk in te perken. De realiteit is namelijk dat mensen met vuurwerk hun persoonlijke ruimte wel erg ruim opvatten over het algemeen. Die beslaat niet alleen de eigen voor- of achtertuin, maar de hele straat of de hele buurt. En gelijk hebben ze, want de overheid heeft het goedgevonden dat er van 's ochtends 10 uur tot ver na middernacht vuurwerk mag worden afgestoken. Overal. Natuurlijk, de weken ervoor is het verboden, maar zoals bij alles wat leuk is: waarom zou je wachten met uitpakken? Meteen aan de slag dus, dágen voor de jaarwisseling. Dat gebeurt echt alleen in Nederland, en het verschil lig 'm echt in het vuurwerkgebruik. Dat is dus de kern die moet worden aangepakt om de foute dynamiek van de jaarwisseling aan te veranderen. Dat is geen betutteling, dat is goed en effectief bestuur.

er zijn nog meer argumenten langsgekomen. Het zou een grotestadsprobleem zijn. Dat zou best kunnen, maar daarom is het nog geen minder groot probleem. Eenvijfde van Limburg stemde op Wilders, terwijl die ook alleen maar grotestadsproblemen aan de orde stelt. Die solidariteit verwacht ik nu ook. Overigens krijg ik niet alleen reacties uit de grote(re) steden, maar uit het hele land.
Het zou teveel kosten, die vuurwerkshows. Ook dat waag ik te betwijfelen, zeker als je zou gaan berekenen wat de kosten voor het opruimen en handhaven nu zijn. Kosten die wegvallen, maar niet direct zijn te verdisconteren voor gemeenten zijn kosten voor gezondheidszorg en van verzekeraars. Als het goed is moet het afschaffen van vuurwerk wat gaan betekenen voor verschillende premies, maar dat voert iets te ver om als stevig argument te dienen.
Het is een traditie, ook regelmatig gehoord. Tsja, daar heb ik niet zo veel mee. Het is op zichzelf ook geen argument, maar meer een pleidooi voor onveranderlijkheid. Ik geloof daar niet in, te meer omdat ik denk dat vastgeroeste tradities de persoonlijke vrijheid ernstig inperken.
En - speciaal voor Michel - 'oud en nieuw is een buurtfeest waar vuurwerk bij hoort'. Daarover zeg ik hier: "echt flauwekul. Alsof er vuurwerk nodig is voor een feestje. In ieder geval is er geen knalvuurwerk in handen van 10-15 jarigen noig om een buurtfeest echt tot een succes te maken, of wel?"

Voor iedereen die er meer over wil lezen: davidrietveld.nl

Groeten Vageltje

Kaaskopje

Kaaskopje

08-01-2009 om 13:21

Ik las ook dat de petitie goed loopt

en ik vond en vind dat vreselijk jammer. Stel je toch voor dat de Tweede kamer er in meegaat? Ik moet er werkelijk niet aan denken dat het vuurwerk voortaan in georganiseerde vorm afgestoken gaat worden. Ik begrijp werkelijk niet waarom het vuurwerk van buurjongetjes zielig gevonden wordt (sorry Sinilind). Wij hebben achter ons huis naar het vuurwerk uit de buurt staan kijken en constateerden dat mensen uit een nabijgelegen straat dit jaar wel érg mooi vuurwerk hadden. In voorgaande jaren konden we bij andere buren rekenen op topvuurwerk. Wij steken zelf geen vuurwerk af. Ik vind het zonde van het geld, mijn man ook, maar ik weet dat manlief op dit gebied eigenlijk niet onder doet voor andere vuurwerkafstekers... voor die ene keer per jaar is het heel erg leuk om te doen. En als wat de buren doen te min is voor iemands kijkgenot vind ik dat toch meer het probleem van die persoon dan van de buren.

Kaaskopje

Kaaskopje

08-01-2009 om 13:25

Sinilind

Mijn zus werkt denk ik al zo'n 25 jaar op de afdeling waar de ergste gevallen binnenkomen. Toch is in haar huishouden vuurwerk toegestaan.
Toen ik een keer in het ziekenhuis lag werd er 's nachts een mevrouw binnengebracht die bijna in een kippenbotje was gebleven. Ze is niet de enige waarbij dat gebeurt. Kip wordt nog steeds gegeten. Raar vergelijk natuurlijk, maar als je overal de sjeu uithaalt wordt het leven erg saai.

Vageltje

organiseren ? Gewoon zoals hier gebeurt is met sancties, het waren er blijkbaar te weinig want Sini had nog wel last van rotjes.

reina

reina

08-01-2009 om 17:25

Petitie

Ik wed dat een petitie tegen afschaffing ook veel handtekeningen oplevert! De mijne zouden ze krijgen. Ik vind 'het kost zoveel geld' een kul-argument, er kost zoveel wat niet zinvol is heel veel geld en als de gemeentes het organiseren kost het de hele gemeenschap geld, ook degenen die niet gaan kijken en er niks aan vinden.

reina

reina

08-01-2009 om 17:28

Vageltje

"Hoe denk je dat te kunnen organiseren?? Op zich zijn die regels er al, maar ze worden niet nageleefd." Strenge aanpak, veel controle, stevige haltstraffen?? Ik denk niet dat er niet geknald gaat worden als het verboden wordt, ik wed dat de hoeveelheid illegaal vuurwerk alleen maar groter wordt, als ze het nu niet binnen de perken kunnen houden wordt het met zo'n maatregel echt niet makkelijker.

Tinus_p

Tinus_p

08-01-2009 om 17:38

Reina

Reina:
"Ik denk niet dat er niet geknald gaat worden als het verboden wordt, ik wed dat de hoeveelheid illegaal vuurwerk alleen maar groter wordt, als ze het nu niet binnen de perken kunnen houden wordt het met zo\'n maatregel echt niet makkelijker."
Jawel. Bij een totaalverbod is ook de hele riedel van import-handel-opslag-bezit verboden, wat ten eerste de aanvoer verkleint en ten tweede sneller een grond voor aanhouding geeft.
Belangrijker; nederland is al pakweg 51 weken/jaar redelijk vuurwerkvrij (ook illegaal vuurwerk), dan is het plots allemaal niet zo'n probleem.

Heidi

Heidi

08-01-2009 om 18:38

Reina...

voor jou en evt. anderen
http://www.petities.nl/petitie/vuurwerk_moet_blijven

Ik vind dat vuurwerk moet blijven, maar dan alleen op de dag zelf van bv 18.00 uur tot 03.00 uur.
Die ene dag is toch niet zo'n ramp ??? En je huisdieren komen er ook wel overheen, want wat doe je als het flink onweert ???? Dat vind ik zo'n flauwekul argument.

Ik geloof best dat het per wijk/buurt/stad/dorp verschilt, maar daar zou de gemeente iets aan moeten doen, aan de raddraaiers. Daar zou ik liever geld in stoppen, dan in een vuurwerkshow.

Tinus

Tinus: "Bij een totaalverbod is ook de hele riedel van import-handel-opslag-bezit verboden, < knip>"
Nee, niet automatisch. Als het afsteken van vuurwerk verboden is, houdt dat niet automatisch in dat je het niet in bezit mag hebben enz. Dit lijkt muggenziften, maar is het niet. Zo mag je bijvoorbeeld best bruluitlaten (ver)kopen en zelfs onder je voertuig monteren, zolang je er maar niet mee rijdt.

Tinus_p

Tinus_p

08-01-2009 om 20:26

Genista

Genista:
"Nee, niet automatisch. Als het afsteken van vuurwerk verboden is, houdt dat niet automatisch in dat je het niet in bezit mag hebben enz. Dit lijkt muggenziften, maar is het niet. Zo mag je bijvoorbeeld best bruluitlaten (ver)kopen en zelfs onder je voertuig monteren, zolang je er maar niet mee rijdt."
Klopt, maar vuurwerkhandel is nu al vergunningplichtig vanwege de speciale eisen.

reina

reina

08-01-2009 om 21:00

Maar tinus

Jij weet toch ook dat er hele volksstammen naar België en Duitsland rijden om daar goedkoop vuurwerk te kopen, dat zal dan nog veel vaker gebeuren, wedden? Ook nu wordt er veel illegaal vuurwerk in Nederland verkocht, door legale handelaren zelfs, denk je echt dat dat dan niet meer gebeurt??

reina

reina

08-01-2009 om 21:01

Heidi

Dank! Daar had ik nog niet naar gekeken.

Tirza G.

Tirza G.

08-01-2009 om 22:47

Middenstand

En wat denk je van de kracht van het bedrijfsleven? Hier doet de fietsenboer goeie zaken met de vuurwerkomzet, ik denk dat hij zonder vuurwerk zijn tent wel kan sluiten. Die hebben ook nog wel eens een vingertje in de pap.......

Tirza (dicht bij Belgie en inderdaad: daar is alles te koop)

Kaaskopje

Kaaskopje

10-01-2009 om 01:33

Geen verbod

Nou, gelukkig is die petitie een storm in een glas water. De Tweede Kamer gaat er niet in mee.

Ach

Na een knalloze jaarwisseling...geef mij maar vuurwerk. En zelf afsteken vind ik nou net zo leuk!

Dus nee, zoiets zou ik nou echt NOOIT ondertekenen...

esje69

esje69

11-01-2009 om 09:52

Wel getekend

Het is niet dat ik niet van vuurwerk houd. Mooi siervuurwerk 's nachts om 0:00 kan ik wel waarderen.
Wij nederlanders kunnen niet verantwoord met vuurwerk omgaan, daarom vraag ik onze bestuurders om ons te betuttelen. Regels stellen zoals wij ouders met onze kinderen doen. Los laten als het moet en regels stellen als ze situaties nog niet in kunnen schatten en een gevaar vormen voor zichzelf of anderen.
In mijn omgeving laten ouders hun ( zeer jonge kinderen) met verwerk "spelen" in mijn straat, voor mijn huis, van 's morgens vroeg tot bedtijd.
Rondom oud en nieuw houd ik dus niet mijn huisdieren, maar mijn kinderen binnen.
esje

Bastet

Bastet

11-01-2009 om 18:02

Esje

Er zijn veel,heel veel nederlanders die verantwoord met vuurwerk om kunnen gaan.Als ik jouw redenatie volg,zie ik graag dat de verkoop van alcohol verboden wordt,gezien de alcoholisten in dit land,die er niet verantwoord mee omgaan....
Groetjes,Bastet

Dan maar geen nederlander

Esje69: "Wij nederlanders kunnen niet verantwoord met vuurwerk omgaan"
Wil je voor jezelf spreken alsjeblieft, of het in elk geval beperken tot de figuren die er daadwerkelijk niet mee om kunnen gaan? Ik wil best begrijpen wat sommige mensen tegen vuurwerk hebben, maar ik wens me niet onder jouw "wij Nederlanders" te scharen.

Anneke Boerma

Anneke Boerma

11-01-2009 om 20:04

Gaat niet door

Hebben jullie het ook al in de krant gelezen? Omdat de ene helft vóór een verbod is, maar de andere helft van Nederland tegen komt het verbod er niet. Als ík regeerde, zou zo'n overweldigende hoeveelheid stemmen me juist een signaal geven dat er wel degelijk maatregelen moeten worden genomen. Maarja...
Ach, ik vind het niet vreseljk, maar de ongelukken, en al dat geld en die rommel op straat, ja, dat vind ik een nare bijsmaak.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.