Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Sinilind

Sinilind

21-01-2009 om 11:41

1ste graads lerares frans worden?

Ìk zie door de bomen het bos niet meer, wat is wijsheid?
Ik wil graag weer het onderwijs in, maar niet zonder opleiding (wat ik dus in Estland heb gedaan, ik werd zonder enige begeleiding voor de klas gegooid). Mijn vooropleiding is een (Franse) doctoraal in de geschiedenis. Ik zal dus verder moeten leren, maar hoe pak ik het aan: zou ik beter als 2de graads beginnen na een deeltijd opleiding, is het makkelijk om vanaf 2de graads de eerste graads opleiding te doen, of moet ik beter gelijk met eerste graads beginnen?
Wie weet raad? Ik heb overder redelijk veel vrije tijd, een full-time opleiding is een mogelijkheid,
SIni

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Evc

Sini, daar hebben ze het ervaringscertificaat voor uitgevonden. Je kunt ook zonder een diploma te hebben op deze manier erkenning krijgen voor het niveau dat je feitelijk (door scholing, werk, ervaring, hobby zelfs) hebt behaald.
Met die erkenning kun je solliciteren, of toegelaten worden tot een opleiding die wel tot een diploma leidt, maar dan met de nodige vrijstellingen.
Zie http://ervaringscertificaat.lerenenwerken.nl/
Groet,
Miriam Lavell

Cindy

Cindy

21-01-2009 om 13:59

Zij-instromers

De meeste lerarenopleidingen hebben ook een stroming voor zij-instromers; daarbij bepaal je eerst, in overleg, waar je je in wilt/moet scholen. De combinatie van voor de klas staan met een deeltijdopleiding is wel zwaar, maar voor die klas staan is wel de beste manier om het vak te leren!

Zelf heb ik na mijn opleiding in 1 jaar m'n tweedegraads bevoegdheid gehaald. Van die opleiding heb ik altijd spijt gehad. Ik kreeg vrijstellingen voor onderdelen waar ik niets van wist en bij de stage werd ik niet begeleid. Niet door de school waar ik stage liep, maar ook niet door de opleiding. Aan het eind kreeg ik als eindevaluatie mee: dat ging wel goed, dacht ik zo... Daarna heb ik nog een jaar 1e graads gedaan bij het IVLOS (Utrecht) en dat is me beter bevallen. Een groep gemotiveerde mensen, allemaal met wat onderwijservaring, zelf bepalen waar ik vond dat ik hiaten had (moest wel op papier aantonen waar ik vond dat ik onderdelen al beheerste), goeie sfeer.

Succes!

Zus

Zus

21-01-2009 om 18:28

Evc en instromen

Via erkennen verworven competenties kun je kijken waarin je bij moet scholen. Dit is echter wel duur, een paar duizend euro. Instromen op een lerarenopleiding (Amsterdam bijvoorbeeld doet dat) is ook een mogelijkheid: individueel wordt er gekeken waar je vrijstelling voor krijgt en waar je nog in moet bijscholen. Dat zullen vooral voor jou de didactiekvakken en stages zijn. Je zult dan ongeveer er 2 jaar in deeltijd mee bezig zijn, afhankelijk van hoeveel tijd je er per week in wilt steken. Sommige studenten zijn er sneller doorheen, Als je EVC doet, zal dat op hetzelfde neerkomen. Voordeel daarvan weer is dat je dan niet gebonden bent aan een bepaalde lerarenopleiding, maar met die uitslag kunt gaan 'shoppen'.

Ellen Wouters

Ellen Wouters

23-01-2009 om 11:35

Ervaringen uitwisselen

Ik denk dat het voor jou prettig zou zijn om ervaringen met anderen te kunnen uitwisselen, en praktische tips te krijgen.

20 lesuren is veel inderdaad, en je moet wat handvatten krijgen om daar niet in te verzuipen.

Mijn eigen didactische opleiding bestond vooral uit theorie en onderwijsconcepten en zo, maar ik had meer behoefte aan praktische tips uit de categorie "hoe motiveer je mensen op vrijdagmiddag om 3 uur om nog iets te doen" en "wat doe je met dat ene type dat aldoor loopt te zuigen om jou uit je tent te lokken" en "hoe knutsel je een tentamen in elkaar zonder jezelf een giga-berg nakijkwerk te bezorgen".
Die tips heb ik gehaald uit het contact met collega's en medecursisten, niet uit het lesmateriaal. Als jij ook behoefte hebt aan zoiets, zou ik niet voor de LOI kiezen.

Groet, Ellen

pristel

pristel

23-01-2009 om 18:51

Ik zou geen 2e-graads (meer) doen

Ik heb dat gedaan, een 2e-graads, en raad het iedereen af die ook maar enigszins de mogelijkheid heeft het anders te doen. Als je een academicus bent, valt het nivo van de 2e-graads erg erg tegen.

pris

Marlies

Marlies

24-01-2009 om 13:48

Eerstegraads

Je kunt als academicus, een eerstegraadsopleiding doen in combinatie met een baan. Wel even een jaartje hardwerken, maar het is te doen.

Je kunt informatie opvragen bij de Universiteit.

Groet, Marlies

pristel

pristel

24-01-2009 om 20:40

Klopt cécile

Daarom moest ik ook een 2e graads doen.

Achteraf vind ik het jammer dat ik niet meer gepusht had. Zonde van de tijd!

pris

Massi Nissa

Massi Nissa

24-01-2009 om 21:31

Eens met pris

Ik was zij-instromer en werkte al vier jaar als docent Engels. Heb (iets anders) gestudeerd met een flinke zijpoot Engels, maar moest toch eerst de tweedegraads opleiding doen. Assessment aangevraagd, portfolio ingeleverd, lesbezoek gehad, gesprek op de EFA, taaltoets. Er kwam uit dat ik nog drie vakken moest doen (psychologie e.d.). Vier maanden later had ik mijn papiertje. Het stelde niets voor. Ik wilde wel door voor de eerstegraads, maar het was op dat moment belangrijker dat mijn man weer naar school ging en we konden beide opleidingen niet tegelijk financieren.
Daarna kwamen er verhuizingen, een kind en wat dies meer zij en het is er nog niet van gekomen. Achteraf denk ik nu: had ik maar wat harder doorgedrukt tijdens het assessment en bij mijn werkgever, wat heb ik aan een 'bachelor's degree of education'? Het voelt nogal niksig, eigenlijk.
Gaan voor die eerstegraads dus Sini, en flink wat vrijstellingen regelen!
Groetjes
Massi

Afspraak maken

Hoi Sinilind,

Dit is niet de eerste keer dat je deze vraag stelt. Ga nu gewoon rondbellen en afspraken maken. Je situatie is zo specifiek, hier zul je geen antwoord vinden. Daar moet de opleiding wat over zeggen (bijvoorbeeld de vakgroepleider).
Ik zou een afspraak maken met iemand van de Hogeschool van Amsterdam (heeft 1e en 2e graads deeltijd opleiding Frans), de UvA en de VU.

Kom op, stoppen met die koudwatervrees en niet meer hier vragen. Maar vandaag nog bellen en afspraken maken om de mogelijkheden te bespreken!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.