Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Pelle

Pelle

08-02-2009 om 21:44

Hoe pak je het woningnoodprobleem aan?

Als jij de macht had, hoe zou je het woningnoodprobleem aanpakken?

Dus het probleem dat mensen die gaan scheiden geen woonruimte kunnen vinden bijvoorbeeld en het probleem dat de starterswoningen enorm duur zijn en misschien nog andere dingen?

Ik merk dat veel mensen vinden dat het niet goed zit maar ik zou niet weten hoe je het zou moeten veranderen als je in die positie zit.


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
MaximeM

MaximeM

09-02-2009 om 10:56

Lastig

Hoi,

Er komen inderdaad steeds meer een ouder gezinnen, dus het opbreken van een gezin door scheiding kost meteen een woning extra. Maar ik denk dat in de loop van de komende jaren de generatie van rond 1940 (van de gezinnen met 12 -13 kinderen) komen te overlijden en de kinderen van de gezinnen daarna zijn allemaal vaak maar met 2 of 3 kinderen. Zou dat dan op een gegeven moment niet heel veel woningen opleveren? Die nu waarschijnlijk dan grotendeels gevuld zullen gaan worden met een ouder gezinnen.
Maar goed, dat was mijn theorietje dan ik heb nog even wat opgezocht op internet:

Nederland telt mei 2007 16,4 miljoen inwoners. Het bevolkingsaantal zal volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) toenemen tot 17,7 miljoen in het jaar 2040. Daarna zet een afname in. Het tempo van de groei neemt af, aldus het CBS. Vooral een lager aantal immigranten is daar de oorzaak van. In 2002 is bovendien het aantal asielverzoeken afgenomen tot ongeveer de helft van het jaar daarvoor. Niet al deze asielzoekers worden overigens als immigrant geregistreerd. Door vergrijzing zal het aantal sterfgevallen toenemen. Dat gaat een steeds grotere rol spelen in de afname van de bevolkingsgroei. Het aantal geboortes blijft in de prognoses van het CBS vrijwel gelijk.

Hmm wij gaan het resultaat van de vergrijzing dus niet meer meemaken.

Tja, een oplossing van het woningtekort heb ik ook niet.

Maxime

Vic

Vic

09-02-2009 om 13:43

Niet op te lossen

Er zijn wel eens geluiden opgegaan om mensen te dwingen door te stromen naar duurdere huurwoningen. Dat lost het probleem van tekort aan goedkope woningen (deels) op, maar het is natuurlijk van de zotte dat je gedwongen wordt om duurder te wonen dan je zou willen. Vervolgens opperden 'ze' (ik weet niet of dat landelijk was of alleen hier in de regio) het idee van inkomensafhankelijke huren. Dan betaalt iemand met een hoger inkomen meer voor hetzelfde huis dan iemand met een laag inkomen. Ook al zoiets zots.
Je zegt dat iedereen maar een eengezinswoning wil hebben. Tja, ik vind het wel zuur dat ik met mijn inkomen niet het huis kan kopen dat iemand anders, met lager inkomen, voor 400 euro per maand huurt. Als het op wonen (i.i.g. huren) aan komt zijn de voordelen gewoon oneerlijk verdeeld. Een oplossing kan ik wel verzinnen, waar voor je geld, maar daar ga ik in dit linkse bolwerk weinig medestanders voor vinden

Dingen die ik zie

Huur: Bij ons in het dorp wonen heel veel ouderen alleen of met z'n tweeën in een eengezinswoning. En dan zijn er ook gezinnen die op een mini-3-kamerappartementje leven. De ouderen gaan de woningen niet uit omdat de huur zo lekker laag is. Als ze de woning opnieuw zouden verhuren is de huur gewoon 200-300 euro hoger.
En de bijstandsmoeder hier verderop heeft dan wel een eengezinswoning met forse huurtoeslag. Terwijl ze eigenlijk dus een inkomen heeft passend bij een klein appartementje. Gaat ze werken, dan krijgt ze geen huurtoeslag meer en kan ze dus de woning niet meer betalen.

Koop: Nieuwbouw is pietepeuterig klein of heel duur. En een persoonlijke frustratie: met name geschikt voor het standaardgezin met 2 kinderen (en geen 4 zoals wij). En voor "een tweedehands" moet je een ongelooflijk bedrag neerleggen om het daarna 30 jaar in de tijd vooruit te moeten trekken.

Koop is een woning in Amsterdam voor velen niet bereikbaar. Huur is alleen voor lage inkomens bereikbaar. Resultaat: middeninkomens de stad uit.

We noemen het een woningmarkt, maar er is door alle onevenwichtige subsidies op huur/koop geen echte markt.

In grote lijnen zou mijn idee voor de woningmarkt zijn:
- iedere voordeur 200-250 euro woontoeslag (NIET inkomensafhankelijk, vast voor iedereen)
- geen huurtoeslag meer
- geen hypotheekrenteaftrek meer, maar dan ook geen eigenarenbelasting, eigenwoningforfait en overdrachtsbelasting
- gemeenten zijn verplicht te zorgen voor onderdak, maar hoeven daarbij niet verder te gaan dan een simpele kamer met gezamelijke keuken/badkamer
- huur overlaten aan de markt

Tinus_p

Tinus_p

09-02-2009 om 13:58

Wat ideeen

1. Schaf de hypotheekrente af waardoor huizenprijzen realistischer worden en de subsidie aan hoge inkomens stopt.
2. Doe iets aan speculatie met grondprijzen, waar gemeentes net zo hard aan meedoen.
3. Maak een landelijk systeem van woonruimteverdeling voor huurwoningen. Eén inschrijving geeft recht op alle huurwoningen in een straal van 30 km rondom je werk.

siem-p

siem-p

09-02-2009 om 15:22

Verhuur de koop woningen

De afgelopen jaren zijn er vreselijk veel sociale huurwoningen verkocht aan particulieren. Heel veel van die woningen zijn naar starters gegaan die inmiddels een mooier/groter/duurder huis hebben gekocht.
Heel veel van die voormalige huurwoningen staan nu al meer dan een jaar leeg en te koop. Aan de straatstenen niet kwijt te raken.
Laat de woningbouw corporaties die woningen weer terug kopen en opnieuw verhuren. Lijkt mij simpel aangezien de corporaties schatrijk zijn en een plicht hebben naar de gemeente.
Breng per gemeente in kaart hoeveel urgentie aanvragen er binnen komen op jaarbasis en verplicht die rijke corporaties tot bouwen en verhuren.
Stimuleer mensen die in een te groot huis wonen (5 slaapkamers, 65+ en alleenstaand, komt hier veel voor) om te verhuizen. Veel van die mensen ontbreekt het aan geld en hulp, ze willen misschien wel maar ze kunnen niet. Investeer in de verhuiskosten en stofferen van hun nieuwe woning.
Verbouw leeg staande bedrijfspanden tot woon eenheden voor echt urgente gevallen. Dus pas bestemmingsplannen aan.
Ik ben zelf een jaar lang zwervende geweest met mijn 2 kinderen en dan zie je overal mogelijkheden. Ik stond net op het punt een woning te kraken (ik had alles al voorbereid ) toen ik na een jaar lang touwtrekken toch maar urgentie kreeg. En geloof me, ik had een moord gedaan voor een flat of gedeelde woonruimte met lotgenoten. Er is alleen geen gedeelde woonruimte voor mensen met een "normaal" gezin. Wel voor vrouwen die uit een gewelddadige situatie oid komen. Niet voor gezinnen die door stomme pech dakloos geworden zijn. En stomme pech (tussen alle wetten door vallen) komt niet voor in de urgentie procedure.

Hoe groot is die nood eigenlijk

om welke groepen gaat het, om welke type woningen wordt er gevraagd dus waar zijn er genoeg van en waar te weinig en over hoeveel jaar zijn er weer tekorten in andere types ?

Ik heb het hele woningnoodprobleem nog niet in kaart gezien.

Starterswoningen zijn duur maar waaraan moet een woning dan voldoen, wat is een starterswoning ? Er staan hier hele leuke appartementen te koop voor nog geen E 170.000. Dankzij de crisis staan ze langer dan normaal te koop en is de prijs gezakt ik snap dus niet zo waarom daar dan geen run op is als de nood zo hoog is.

Maylise

Maylise

09-02-2009 om 15:52

Bouwen

Mijn idee zou zijn om meer flats neer te zetten. Ik heb echter de afgelopen jaren gezien dat veel flats worden afgebroken en dat er eensgezinswoningen worden neergezet. Dan kunnen dus veel minder mensen op dezelfde oppervlakte wonen. In onze wijk zijn bijvoorbeeld al drie grote flats afgebroken. Waar die mensen heen moeten? Geen idee. Niet in de eensgezinswoningen want dat zijn koopwoningen en die kunnen ze niet betalen.
Ik zou dus investeren in flatgebouwen. Niet al te goedkoop gebouwd maar goed geïsoleerd en afgewerkt zodat er comfortabel gewoond kan worden.

Maylise

Ouderen

Het is een misvatting dat ouderen wier kinderen zijn uitgevlogen kleiner willen gaan wonen. Ja, weduwen van ruim boven de 80 willen hun oude huis nog wel eens inruilen voor een kleiner appartementje. Maar veel oudere stellen willen gewoon ruim blijven wonen, met ruimte voor hun hobby's, en met een logeerkamer voor als de kinderen/kleinkinderen komen logeren, en met die tuin waar meneer nu eindelijk eens fatsoenlijk tijd voor heeft nu hij in de vut zit etc.

Ik weet niet meer waar ik dat las, het kan het blaadje van Eigen Huis wel geweest zijn. Maar de teneur was dus: heel veel mensen blijven zitten waar ze zitten. Precies wat ik bij mijn eigen ouders (zestigers) zie. Zo zoetjesaan worden er dingen wat verbouwd of opgeknapt, allemaal met het idee 'dan kunnen we hier ook nog wonen als we ouder en minder gezond zijn'. Die verkassen de komende 20 jaar dus niet, tenzij gedwongen.

En inderdaad, Pelle stipt het ook al aan, die huren zijn niet misselijk. Wie lang geleden kocht zit nu voor een schijntje, of zelfs praktisch gratis (hypotheek afgelost). En dat zou je dan gaan verkopen om ergens anders een appartement te betrekken dat minstens 700 per maand kost en meer dan de helft kleiner is? Waarom?

Groeten,

Temet

Maylise

Maylise

09-02-2009 om 18:00

Pelle

Ik snap die afkeer die mensen van flats hebben nooit zo. Ik snap wel dat op de begane grond wonen voordelen heeft met betrekking tot kinderen makkelijker laten buiten spelen enzo maar zo erg is het wonen op een flat toch niet?
Nederland is een vrij klein land en als er echt een woningtekort is (dat weet ik niet zeker) dan denk ik dat flats wel een redelijke oplossing zijn. Het hoeven niet gelijk enorme torenflats te wonen. Er zijn genoeg mooie, goed afgewerkte appartementgebouw die aan alle comforts voldoen.
Ik heb zelf jaren met kleine kinderen op een flat gewoond. Ik vond het niet erg. Het was mijn huis en ik was daar prima thuis. Mijn eerste flat met twee kinderen had twee slaapkamers, een voor de kinderen en een voor mij. Was echt prima en ik miste echt niks.
Nu hebben we een eensgezinswoning inderdaad en met een (kleine) tuin. Maar dit is een koopwoning en geen huurwoning dus dat is al een heel ander verhaal.
Natuurlijk moeten er niet alleen flats zijn als sociale huurwoning. Alleen als er echt een tekort is aan huurwoningen kan dat een redelijke oplossing zijn. Dan kan het inderdaad wel een paar jaar duren voor je doorstroomt naar een eengezinswoning maar zo erg is dat toch niet? Zeker als het alternatief geen huis is.

Maylise

Maylise

Maylise

09-02-2009 om 18:03

Overigens

Onze kinderen hebben nu ook niet allemaal een eigen kamer. Ze hebben altijd moeten delen. Ook nu we wel een eensgezinswoning hebben. Nu we wat verbouwd hebben een paar jaar geleden hebben we wel meer kamers maar alsnog niet genoeg. Geeft niks hoor. Man komt uit een familie waarin stapelen heel gewoon is en die snapt er niks van als ik me druk maak om eigen kamers en privacy.

Maylise

Maylise

Maylise

09-02-2009 om 18:06

Pelle

8 jaar is lang maar wat is er mis met 8 jaar in een flat wonen? Waarom is het zo erg om in een flat te wonen? Ik hoor het wel vaker van mensen dat ze absoluut niet op een flat willen wonen. En die mensen wonen dan in een rijtjeshuis met een plaatsje achter het huis dus wat heeft dat meer te bieden dan een flat? Dat snap ik nooit. Als het alternatief nou een boerderij is of een enorme tuin dan snap ik het nog. Maar dat rijtjeshuis met een plaatsje of postzegeltuin is toch niet zoveel beter dan een flat?

Maylise

Massi Nissa

Massi Nissa

09-02-2009 om 20:47

Snap het probleem met flats ook niet goed

Ik heb vanaf mijn achttiende volgens mij niet meer op de begane grond gewoond (tig studentenkamers en daarna appartementen). Ik begrijp echt niet wat daar nu zo erg aan is. Ik woon nu ook twee-hoog in een zeer ruime flat. Vijftig meter verderop is de eerste speeltuin, vier minuten fietsen en ik zit bij de kinderboerderij of een enorm park. Ik zie het probleem dus echt niet, met of zonder kleine kinderen. Voor mijn gewrichten is op 1 verdieping wonen zelfs bijzonder fijn.
Wij hadden voor ons budget ook een (veel kleinere) eengezinswoning kunnen kopen in een buurt die ons niet aansprak, vol laagopgeleide Nederlanders die de hele zomer buiten zitten voor hun huis met bier en ongevraagd commentaar. Nee, dank je, dan liever een ruime flat met prachtig groen uitzicht.
Groetjes
Massi

mem

mem

09-02-2009 om 22:11

Niet simpel

want mensen willen niet hetzelfde en ik denk dat nederlanders nog net iets meer eigen mening hebben en eigen zin door willen zetten dan veel anderen. Verder , als ik denk aan de flat waar ik gewoond heb , dan is dat niet een flat in een goede buurt etc. Nog wel geen achterbuurt maar toch echt wel mindere omgeving, er stond toen tenminste altijd wel wat vrij en echt heel plezierig voelde ik me 's avonds niet in m'n eentje in het donker. ( bv over de stomdronken buurman heen moeten stappen die z'n roes lag uit te slapen in de galerij, de brandjes bij de brievenbussen en stortkoker) Daar wonen is niet een keuze van tussen een flat of eensgezinwoning in een mindere buurt, het is gewooon kiezen voor woonruimte die snel beschikbaar is en betaalbaar voor velen. Die leuke flat in een goede buurt zal niet goedkoop zijn. Mijn kinderen slapen ook niet allemaal apart ook al zitten er pubers onder. En verder vond ik het heerlijk dat de kinderen zo buiten konden spelen in de tuin/rond het huis. Dat ik niet mee hoefde ergens heen omdat ze van een glijbaan wilden/ op een schommel. Zo geniet ik nu van een kelder en een garage, ruimte om een band te plakken ( hoeft niet meer midden in de woonkamer na het verschuiven van bank en tafel of toch buiten in wind en regen)en natte spullen op te hangen bv.

siem-p

siem-p

09-02-2009 om 22:56

Flat

Geloof me, als je echt geen huis hebt, als je kinderen bij oma (en dr psychoses) in bed moeten.
Als je niet kan eten wat je wil, als je niet in je neus kan peuteren als dat moet.
Als je kinderen geen speelgoed hebben (op wat kleurtjes en a4 papier na), als je niet meer weet waar je al je schaarse bezittingen hebt gelaten, dan doe je een moord voor een flat in een onprettige buurt.
Maar....dan moet er wel een flat zijn.
Ik moet eerlijk zeggen, ik ben reuze blij met mijn eengezinswoning (zonder zolder, klein schuurtje) is een hele fijne buurt. Ik ben nu zo blij dat er hier vrijwel geen flats gebouwd zijn.
Maar 3 maanden terug had je ons in een willekeurige flat neer mogen zetten.
We hebben het hier over woningnood. Dat betekend dat je echt heel hard een huis nodig hebt (1e levensbehoefte) en er is gewoon geen huis voor je. Dat is woningnood.
4 muren en een dak is een woning als je geen woning hebt.
En dan kan je maar beter 3, 5 of 8 jaar op een "rot flat" zitten wachten op een "droom" huis dan onder een brug.

Kaaskopje

Kaaskopje

10-02-2009 om 02:01

Flat vs eensgezinswoning, massi

Ik vertel maar weer eens een ervaringsverhaal. Wij zijn toen ik klein was en mijn ouders nog geen auto hadden in Wijk aan Zee op vakantie geweest. Op de fiets vanuit Amsterdam. Mijn vader genoot met volle teugen van zijn gehuurde caravan in de duinen. Toen we weer terug moesten na ons verblijf daar zat mijn vader uit te rusten op een bankje en deelde mee 'ik wil niet meer terug naar die flat'. En dat meende hij ook. Hij vond het vreselijk. Dat was de aanzet van ons vertrek uit Amsterdam naar een eensgezinshuis in een dorp.
Ik ben zelf 19 jaar geleden verhuisd van een flatje naar ons huidige eensgezinshuis en ik ervaarde dat ook als een opluchting. Terwijl het toch een leuk flatje was. We hadden nog een extra open bovenkamer, dus best grappig. Zolang het kan wil ik in dit huis blijven. Ons huis die ik kan bereiken door onze eigen tuin, met daarin ons eigen schuurtje (ik vind schuurtjes of boxen in flats altijd een beetje gribus-achtig). Ik hoef niet eerst een paar trappen op als ik mijn huis binnen wil, gewoon vanuit de tuin de deur door. Dat voelt op de een of andere manier vrijer aan dan het leven in een flat.

Massi Nissa

Massi Nissa

10-02-2009 om 07:04

Tuin

Pelle, Kaaskopje, tuurlijk zie ik ook de voordelen van een tuin. Niet zozeer voor mezelf, ik vind op het balkon met een boek ook prima, maar voor kindlief. Wij konden dat echter niet betalen en zijn gewoon gelukkig op onze flat. Dochter komt genoeg buiten, daar zorgt ze zelf wel voor .
Ik wilde vooral benadrukken dat op een flat wonen niet per se betekent dat je zielig bent. Die mening proefde ik hier toch een beetje en die klopt niet. Natuurlijk ben je beklagenswaardig als je met zeven kinderen op een driekamerflat zit, vijf-hoog-achter. Maar er zijn tegenwoordig ruime, zeer handig ingedeelde flats in goede buurten. Die doen qua woonplezier niet onder voor een eengezinswoning, het is alleen heel anders.
Groetjes
Massi

Yta Chalne

Yta Chalne

10-02-2009 om 09:48

Tuin?

Persoonlijk heb ik het helemaal niet op tuinen. De enige fase waarin een woning bg handiger is dan een woning hoger is als de kinderen nog te klein zijn om alleen naar buiten te gaan vanuit de flat. Die fase duurt kort, en is prima te overbruggen door met een boek en een thermoskan thee (en kind) naar een speeltuintje in de buurt te vertrekken.
Het lijkt mij heerlijk om ooit, als de kinderen uit huis zijn, een overzichtelijk appartement te bewonen. Geen trappen meer, geen tuin, graag een mooi uitzicht en winkels in de buurt. Maar ieder mens is anders, en Nederlanders zijn erg gehecht aan grondgebonden wonen, zo blijkt keer op keer. Ook mijn echtgenoot denkt dat we 'later' beter af zijn in the middle of nowhere met veel grond en drie honden...
Als je de woningnood in Nl tegemoet wilt komen zul je hoe dan ook moeten uitgaan van wat de mensen hier willen. In NY kan een appartement de droom van elk gezin zijn, hier is het dat niet. Grote terrassen en parkeerplaatsen maken echter veel goed, dus als er flats komen: grote terrassen erbij, inpandig parkeren en géén buitengalerij, dat wil niemand.
En anders ergens een stukje land annexeren over de grens

Flexibiliteit

Ik zie geen verschil tussen de woningnood die bij stellen in scheiding kan ontstaan en die die bij studenten bestaat. De mogelijkheden zijn beperkt: anti kraak wonen, op kamers bij een hospita of in een woning met meerdere mensen en gedeelde huiskamer.
Wat er bij gescheiden stellen met een eigen huis bijkomt in deze tijd, is dat huis wat ze maar niet kwijtraken. Daar kun je dan in ieder geval nog even blijven wonen. Op zijn minst de kinderen die door het naar school gaan niet zoveel hebben aan een flexibel bestaan van kamer naar antikraakwoning en weer terug. Als de partners het niet uithouden met elkaar, dan kan er eentje op kamers (of in een zomerhuisje?).
Temet:"En inderdaad, Pelle stipt het ook al aan, die huren zijn niet misselijk. Wie lang geleden kocht zit nu voor een schijntje, of zelfs praktisch gratis (hypotheek afgelost). En dat zou je dan gaan verkopen om ergens anders een appartement te betrekken dat minstens 700 per maand kost en meer dan de helft kleiner is? Waarom?"
De overwaarde in je huis opmaken. Waarom zou je dat er tot je dood in laten zitten? Hebben mijn ouders ook gedaan. Die kwamen bovendien door hun veel lagere inkomen in aanmerking voor huursubsidie. Een huis binnen Amsterdam was zo gevonden. Hun oude huis is verkocht aan broer, die in scheiding lag.
Ik denk eigenlijk dat de grootste blokkade in de doorstroom veroorzaakt wordt door de bureaucratie rond wonen. Het splitsen van woningen in meerdere adressen is veel lastiger (bijna onmogelijk) geworden. Onderverhuur wordt aan alle kanten belemmerd, zelfs verhuur van je eigen koopwoning is niet eenvoudig. Naar een (andere) huurwoning verhuizen levert bijna altijd een enorme kostenstijging op ook als de woning kleiner of net zo groot is.
En dan is er nog die hypotheekaftrek. Die moest maar eens aan de kant inderdaad. Anders dan veel mensen die beweren dat dit (de crisis) niet het moment is om dat te doen, lijkt het mij juist het meest geschikte moment. Slechter dan het nu gaat kan het toch niet en voor wie nu of in de komende jaren een hypotheek aangaat, hangt de afschaffing van die rente sowieso al boven het hoofd.
Binnen twintig jaar is het zeker afgeschaft.
Stel je voor dat het op de agenda komt als de economie net weer een beetje uit het slob raakt. Dat zou zonde zijn!
Afschaffing van de hypotheekrente heeft naast het bijstellen van de huizenprijzen ook nog eens als voordeel dat het de keuze tussen huren en kopen beinvloedt. Huren heeft als megavoordeel dat je niet met een last blijft zitten als je verhuist. Dat is een stuk eenvoudiger scheiden en veroorzaakt op zich al meer doorstroming.
Groet,
Miriam Lavell

Fraz

Fraz

10-02-2009 om 10:07

Liever eensgezins

ik vind het gewoon heerlijk een eigen tuin te hebben. Je loopt veel makkelijker even naar buiten. Lekker buiten eten, kinderen gaan makkelijker even naar buiten, beetje aanrommelen in de tuin, was hang je makkelijker op, fietsen pak je makkelijker etc. . De in en uitloop is gewoon makkelijker dan in een flat. Daarom zou een drive in woning ook niets voor mij zijn. Maarja hoe los je woning probleem op ?? Ik denk inderdaad dat als je niet meer voor je werk in de randstad hoeft te zijn je al een heel eind bent. Buiten de randstad is er nog genoeg ruimte.

Tinus_p

Tinus_p

10-02-2009 om 10:20

Mensen willen nu eenmaal geen flat

Maylise:
"Ik snap die afkeer die mensen van flats hebben nooit zo. Ik snap wel dat op de begane grond wonen voordelen heeft met betrekking tot kinderen makkelijker laten buiten spelen enzo maar zo erg is het wonen op een flat toch niet?"
Laat ik het zo zeggen: Dat vind jij, maar veel mensen willen dat gewoon niet. Dat is gewoon een feit. Dus waarom zouden we geen rekening houden met die woonwensen? De Bijlmer is ook mislukt...

Tinus_p

Tinus_p

10-02-2009 om 10:23

Verplicht doorstromen en meer

Sinilind:
"Verplicht doorstromen"
Wie bepaalt dan wie wanneer moet doorstromen? Het gaat niet alleen om privacy, maar ook om keuzevijheid.

Sinilind:
"Daarentegen hebben de meeste inwoners van Helsinki (flatbewoneners) een hutje in het bos, en de rijkere Parijzenaren een huisje ergens op het platteland."
Precies, en dat is een essentieel verschil. Die mensen hebben dus als het ware een achtertuin op 100 km van hun eigen huis.

Scheiden doet lijden

tinus:"Laat ik het zo zeggen: Dat vind jij, maar veel mensen willen dat gewoon niet. Dat is gewoon een feit. Dus waarom zouden we geen rekening houden met die woonwensen? De Bijlmer is ook mislukt..."
Is allemaal waar, maar scheiden doet nu eenmaal lijden. Als er wel flatwoningen zijn en geen andere, dan moet een een flatwoning worden. In feite begin je met een scheiding je wooncarriere opnieuw.
Overigens (stokpaardje) ben ik ervan overtuigd dat de meeste woningen (ook flats trouwens) zich prima lenen voor opdeling. Je kunt bij je ex op kamers, woontechnisch gesproken (vierkante meters). De vraag is of dat relatietechnisch ook kan.
Groet,
Miriam Lavell

Tinus_p

Tinus_p

10-02-2009 om 13:15

Almere

Sini:
"De ruimte is nu eenmal zeer beperkt in de Randstad. Wat is dan de oplossing? Toch overal eindeloos rijen eengezinswoningen neerzetten totdat de hele Randstad op Almere gaat lijken?"
Voor een groot deel van de mensen is dat best een aceptabele oplossing -ik ken hordes mensen die erg blij zijn in Almere. En om eerlijk te zijn; ik zou Haarlem verkiezen boven Almere, maar als de keus een eengezinswoning is in Almere vs een flat in haarlem, zou ik twijfelen.

Mgoed, nog iets om over na te denken. Schiphol en het Noordzeekanaal. Wat hebben we er aan? Waarom dempen we het Noordzeekanaal niet? En sluiten we niet een paar banen van Schiphol?

Nog steeds niets concreets voorbij zien komen

breng nou eerst eens die woningnood in kaart Pelle.

"Dwingen om naar duurdere huurwoningen te gaan. Ik zou niet weten waarom. Bouw dan gewoon meer goedkopere!"

Hoeveel moet een starterswoning dan kosten Pelle volgens jou ? En wat is een starterswoning ?

Tinus_p

Tinus_p

10-02-2009 om 14:11

Niet goedkoop bouwen

Pelle:
"Dwingen om naar duurdere huurwoningen te gaan. Ik zou niet weten waarom. Bouw dan gewoon meer goedkopere!"
Het lijkt me handiger, om te stoppen met het bouwen van gesubsidieerde woningen, en de huurtoeslag te verhogen. Dat helpt tegen scheefwonen.

Tinus_p

Tinus_p

10-02-2009 om 14:12

Opdelen

Miriam:
"Overigens (stokpaardje) ben ik ervan overtuigd dat de meeste woningen (ook flats trouwens) zich prima lenen voor opdeling."
Ik denk dat de meeste Nederlandse woningen zich daar extreem slecht voor lenen. Bij gebrek aan tweede keuken en badkamer.

Tinus_p

Tinus_p

10-02-2009 om 14:15

Nog iets over verplicht doorstromen

Voor veel mensen is hun woning niet zomaar een paar kamers, het is hun territorium, hun thuis. En dat thuis staat dan ook nog eens in 'hun' buurt. Dat maakt verhuizen dan ook voor veel mensen extreem emotioneel. Je ziet die verknochtheid bv aan het verzet tegen gedwongen verhuizen bij stadvernieuwing.

maan.

maan.

10-02-2009 om 14:18

Niet

Ik weet niet of je echt over woningnood kunt spreken.. mijn ouders hebben destijds twee jaar ingewoond bij oma omdat er simpelweg geen woningen waren, dat was woningnood. Ik heb geen idee hoe de situatie nu is.

Wel zie ik enorm veel koopwoningen leeg staan.. dus genoeg woningen zijn er in ieder geval alleen blijkbaar kloppen de soorten niet.

Je kunt mensen niet dwingen om in een bepaalde soort woning te gaan zitten. We zijn geen dictatuur er is nog zoiets als keuzes. Hoewel.. toen we wilden samenwonen mochten we blij zijn als we een driekamerwoning konden toegewezen krijgen.. wij wilden een vierkamerwoning ten eerste om snel een gezin te willen ten tweede ivm logeren van verre familie. En dat werkte zo niet.. waarop ik vroeg aan de ambtenaar (destijds verhuur via gemeente) of als ik vier kinderen zou willen ik dus vier keer moest verhuizen?

Mijn schoonouders wonen in een te grote woning.. heel simpel het huis is in de loop van de tijd helemaal naar hun smaak geworden en geschikt voor logé's. Een ander huis krijg je niet meer zo snel zo naar je zin zeker niet op die leeftijd.
Wijzelf wonen dan verhoudingsgewijs in een te goedkope woning.. tja geluk gehad met verkoop vorige woning waardoor nu een relatief lage hypotheek.. eigen keuze om niet duurder te kiezen zodat we geld over zouden houden voor leuke dingen.. als ik kennissen zie die elk dubbeltje omdraaien om maar een huis met een tuin te kunnen hebben ik wil niet ruilen.

Ik denk dat niemand bereid is om te verhuizen voor een ander dan zichzelf. Dus als je echt mensen uit een woning wilt krijgen zul je met geld over de brug moeten komen... een soort doorstroom-verhuis-subsidie waarom ook niet? Ik vind het een slecht plan maar een beter plan wordt lastig.

siem-p

siem-p

10-02-2009 om 14:54

Bouw

Er worden geen of weinig nieuwe bouwwerken gestart op dit moment, brengt de actuele economie met zich mee. Dus de kans dat er even snel wat huizen bij gebouwd worden is gering.
Ik gok dan ook op de bedrijfsruimte die door heel Nederland leegstaan. Er zal ook meer woningnood ontstaan door de economische toestanden.
Snel, goedkoop en effectief. Hier word nu het voormalige belasting kantoor anti-kraak verhuurd. Prima oplossing.

Maylise

Maylise

10-02-2009 om 14:57

Flats

Ik weet niet of er in Nederland (of gedeeltes van Nederland althans) echt sprake is van woningnood. Als dat echter wel zo is dan zal er toch een oplossing moeten worden gevonden. Flats zijn een practische leefeindheid die weinig ruimte in beslag nemen. Flats hebben een slechte naam omdat ze vaak in slechte buurten staan en omdat veel (gallerij)flats te groot, te massaal en onguur aandoen. Met een wat speelsere bouwstijl, geen gallerij maar binnengangen en de flats in wijken neerzetten met gemengde woningbouw los je die problemen op.
Daar kopt dan het gevoel van veel mensen bij dat ze niet op een flat willen wonen. Maar goed dat is subjectief. Er zijn weinig objectieve bezwaren tegen het wonen in een flat. Natuurlijk moeten er ook eensgezinswoningen zijn. Alleen ik vind het niet onredelijk als er gesteld wordt dat als je persé in een bepaalde provincie of stad wilt/moet wonen en afhankelijk bent van sociale woningbouw de kans heel groot is dan je in elk geval de eerste jaren op een flat terecht komt.
Wil iemand dat persé niet dan zal die persoon toch een andere oplossing moeten zoeken. Meer inkomen generen zodat er een woning gekocht kan worden of particulier kan worden gehuurd of in een heel andere streek gaan wonen (in Lelystad en Delfzijl schijn je vrij makkelijk aan een huurwoning te komen bijvoorbeeld). Ik begrijp heel goed dat niet iedereen dat kan, dat veel mensen niet meer kunnen verdienen dan ze nu doen en ook niet weg kunnen waar ze wonen. Dus dan zal je inderdaad genoegen moeten nemen (altans voorlopig) met een flat. Dat dit misschien niet het ideaal is van veel mensen is dan pech gehad. Het is al fijn dat je voor niet al te veel geld een woning kunt huren.
Zeker voor wie vlug een woning nodig heeft zal een flat echt geen slecht alternatief zijn.
Of wonen in een flat wel of niet leuk is dat is echt puur subjectief en ik vind niet dat daarom flat wonen als oplossing voor de woningnood moet worden afgewezen.

Ik heb het er nooit moeilijk mee gehad. De eerste flat waar ik met kinderen woonde was heel leuk. Daarvoor woonde ik al in andere flats maar dat was dus alleen. Het lag vlak bij een park, vlakbij het centrum en niet ver van het strand. Kinderen deelden een kamer. Ze waren toen nog te klein om alleen buiten te spelen dus dat ging sowieso niet op. In huis hadden we best ruimte al hadden we maar twee slaapkamers. Ik had een vrij ruim balkon waarop ik zelf een kleine zandbak had gemaakt (gewone zandbak paste niet) en zo hadden de kinderen daar ook een speel hoekje.
Daarna gingen we naar een wat ruimere flat met vier slaapkamers maar dat was ook al met vier kinderen. Daar woonden veel meer kinderen en vaak speelden ze 's avonds gewoon met elkaar buiten op de parkeerplaats en het grasveldje naast de flat (mocht officieël niet maar enfin). Kinderen zullen toen zo'n 5 en 5 en 8 zijn geweest. Kinderen hadden het er dus prima. Ze konden gewoon buiten spelen. Het enige wat ik jammer vond is dat we op ons balkon niet mochten barbecuen. Dat deden we dan 's weekends wel eens op het strand in de zomer. Ook leuk.
Dus nee, ik zie het allemaal niet zo negatief in, die flats.

Maylise

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.