Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Pelle

Pelle

08-02-2009 om 21:44

Hoe pak je het woningnoodprobleem aan?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Lang huren

Ik vind dat de voordelen van kopen ten opzichte van huren te veel worden overdreven. Bij huren hoef je niet te schilderen en te onderhouden. En als je ergens al wat langer woont kunnen de onderhoudskosten aardig hard oplopen. Ik heb ooit ergens gelezen dat kopen pas na ruim 30 jaar een echt financieel voordeel gaat opleveren ten opzichte van huren. Tegenover de hypotheekrenteaftrek staan namelijk extra lasten die de harde kern van huurders nogal eens vergeet: eigenaarsdeel gemeentebelasting, eigenaarsdeel waterschap, huurwaardeforfait, overdrachtsbelasting (6%!) en opstalverzekering. Daarnaast is een rechtsbijstandsverzekering sterk gewenst want je kunt de verhuurder nergens op aanspreken (bij bijvoorbeeld een op jouw grond geplaatste schutting).

Pelle geeft aan dat ze 400 euro betaalt voor een huurwoning die op de markt al 650 moet kosten. Ofwel door langer huren heeft ze een voordeel. En zal ze dus nooit meer uit haar te goedkope woning vertrekken. Ze hoeft niet te sparen voor de schilder en over 15 jaar komen ze de badkamer voor je vervangen.
Doordat sommige mensen te goedkoop huren, moeten de huurprijzen voor nieuwe huurders onevenredig omhoog. De woningbouwvereniging moet tenslotte ook kunnen draaien. Veel van die verenigingen zijn namelijk alleen op papier rijk (kapitaal zit in stenen).

De markt is nu totaal verziekt doordat huren niet marktconform zijn. En doordat er een huurtoeslag gegeven wordt bij heel lage inkomens (armoedeval + boven budget wonen).
Geef elke voordeur een woontoeslag en vergeet alle behoorlijk gesegmenteerd subsidies/belastingen op wonen en laat de huurverhogingen vrijer dan nu het geval is.

Sinilind

Sinilind: "... Almere-achtige buitenwijk met eindeloze rijen blokkendozen die allemaal op elkaar lijken brrrrrrrrr"
Wanneer ben jij voor het laatst in Almere geweest? Er zijn zeker wijken waar ik best zou willen wonen, hoor. Het centrum spreekt me niet aan, maar als ik nu optel hoe vaak ik per jaar in mijn woonplaats naar het centrum ga vanwege de gezelligheid, dan zou ik het daar niet om laten En de tijd die wij in een flat gewoond hebben heeft mij wel afdoende geleerd dat ik niet gelukkig word in een flat. Een eengezinswoning in een leuke buurt van Almere zou het bij mij zeker winnen van een flat in Haarlem, hoe leuk ik Haarlem dan verder ook vind.

Bedrijfsruimte?

wel nee ! De bedrijfsobjecten die leeg staan, al een tijd leeg staan, staan niet op locaties waar mensen willen wonen. Als je al die grond wil gebruiken zullen hele gebieden plat gestampt moeten worden en compleet opnieuw worden ontwikkeld.

Verder is er echt wel vraag naar appartementen, in laagbouw situatie met winkeltjes en voorzieningen eronder, hier in Haarlem wordt de kade van het Spaarne opgeknapt, er komt veel van die met aandacht ontworpen laagbouw dus met straks fantastisch vrij uitzicht over het water en alle voorzieningen zoals winkels, scholen etc er achter. Dat is de toekomst van modern bouwen in de randstad. Wijken slim saneren, industrie compleet weg uit de stad.

En ja dat is anders dan een huis met een tuin maar dat kan je gewoon vergeten als je minder dan 2x modaal verdient, dan moet je niet in de randstad willen wonen en een tuin willen.

Haarlem

eigenlijk is Haarlem komende jaren heel interessant als je als starter, of alleenstaande, of gepensioneerde in nieuwbouw wil, er worden in een paar jaar tijd 5000 woningen gerealiseerd, alle projecten die ik op internet heb gevolgd hebben sfeer, zijn met aandacht ontworpen en mooi gelegen. De Ripperda is duur, gericht ook op het topsegment, de hoop is dat hiermee de wijken erom heen hierdoor verbeteren, dat de verpaupering stopt, er wordt grootschalig geinvesteerd door de gemeente. Komende jaren volgen projecten met verkoopprijzen rond de 2 ton.

Bijvoorbeeld projecten zoals ik al noemde "land in zicht" aan het Spaarne maar ook "Variander" aan het Spaarne oostzijde, in de binnenstad "de Haarlemse school".

Ik denk dat Haarlem met deze investeringen en slim en mooi bouwen een voorbeeld kan zijn voor hoe andere gemeenten in de randstad met 'wonen' en stedenontwikkeling om kunnen gaan.

Oh en nog wat

het is ergens wel gezond vind ik dat de grote aannemers nu krap gaan zitten nu er even wat woonprojecten stil staan omdat (starters) potentiele kopers niet durven. Die hebben zich afgelopen decennia zich op verschillende manieren gigantisch weten te verrijken ook met slecht gebouwde projecten zonder gedegen toezicht.

En dan is straks hopelijk het rotte gedeelte uit die bouwsector (projectontwikkelaars, woningcorperaties, overheid) eruit en is de overheid ook zo wakker en slim om beter toezicht te houden, dan hebben we minder kans meer Rochdale toestanden. En nu ook zitten de notariskantoren krap, afgelopen jaren waren er in Rotterdam fraude zaken met louche notarissen schering en inslag. En ach, dan gaan er ook meteen wat makelaars mee, er waren er toch al veel te veel.

Nog even een jaar ofzo en dan gaat er echt wel weer heel veel gebouwd worden in de randstad, dan zijn de kopers wat meer de klant.

Het moet wel, er moet gesaneerd worden. Oude blokken die niet meer passen bij onze huidige wensen en leefsituatie worden gesloopt en opnieuw ontwikkeld. Daarmee is de woningnood in kaart gebracht, er zijn genoeg huizen en appartementen ook in de randstad maar ze passen niet meer bij onze huidige eisen en leefsituatie. Verder moeten de mensen die minder dan 2x modaal verdienen er niet meer vanuit gaan dat een huis met tuin in de steden in de randstad voor hun weggelegd MOET zijn, dat kan gewoonweg niet meer. Als je dat al wil moet je de nieuwbouwprojecten in de Haarlemmermeer gaan volgen, die gaan namelijk wel weer komen .

Tinus_p

Tinus_p

10-02-2009 om 16:26

Leegstaande bedrijfspanden

Sini:
"Waarom niet makelaars/ontwikkelaars verplichten om bedrijsruimtes die langer dan zeg maar 6 maanden of 1 jaar leegstaan te verhuren aan particulieren? Het is dan een prima oplossing voor studenten/alleenstanden en net gescheiden mensen. Met hier een daar gemeenschappelijke ruimtes is het ook nog gezellig."
Afgezien van het feit dat dit voor netgescheiden mensen met kinderen ook niet alles is. Niet alles is even geschikt om goedkoop te verbouwen tot woonruimte, en vaak loop je tegen problemen met de (vergunningvan de) buren aan. Voor een bedrijfsterrein gelden andere eisen dan voor een woonwijk, qua geluid, stank etc.

Tinus_p

Tinus_p

10-02-2009 om 16:31

Maylise/doelpalen

Maylise:
"Er zijn weinig objectieve bezwaren tegen het wonen in een flat. Natuurlijk moeten er ook eensgezinswoningen zijn. Alleen ik vind het niet onredelijk als er gesteld wordt dat als je persé in een bepaalde provincie of stad wilt/moet wonen en afhankelijk bent van sociale woningbouw de kans heel groot is dan je in elk geval de eerste jaren op een flat terecht komt."
Ja en nee. het hangt er even vanaf waar je de doelpalen zet. Flats hebben diverse structurele nadelen, vooral als het gaat om toegankelijkheid en sociale veiligheid -en mensen willen het vaak niet. Dus vind ik, dat je geen nieuwe flats moet bouwen als oplossing voor alle problemen -bouw dan eengezinswoningen of portiekwoningen (lage flatjes).
Dat is wat anders, dan het praktische 'lieverkoekjes worden niet gebakken' argument, dat mensen na een scheiding ofzo niet te veel te willen hebben.

Tja

ze moeten hun wensen bij stellen en niet de droom van een huis met tuin in de steden van de randstad vast houden.

Volgens mij is dat project wat jij noemt (heb het niet doorgelezen) ook wel weer een slimme methode van de gemeente of woningcorporatie om verkochte woningen weer op te kopen om weer door te verkopen. Of je daar als starter beter van wordt (het is eigenlijk huren namelijk maar wel met onderhoudskosten voor je eigen portemonnee) valt te betwijfelen want die eventuele overwaarde zal dan vast niet in jouw zak verdwijnen. En doorstromen kan dan eigenlijk alleen als je veel meer bent gaan verdienen en het verplicht gesteld wordt. Ik zou voor een hypotheek van 100.000 lekker zo lang mogelijk blijven zitten.

Er staan hier nu 39 appartementen in de buurt te koop tussen de E 150 en E 175.000 euro met 4 kamers (3 slaapkamers). Om zo'n appartement (goede wijk, mooi uitzicht, goede scholen, park en sport, winkels etc) te kunnen kopen heb je een inkomen nodig van circa E 37.000 Dat verdien je al snel als jij een startsalaris van E 25.000 verdient en je partner E 12000. Ja en je moet dan dus samen de buit binnen slepen, hij werkt 4 dagen zij 3 dagen, net klaar met hun studie en zij zwanger van de 1e. Niets mis mee.

Als je minder dan modaal verdient en 2 of meer kinderen hebt moet je gewoonweg meer gaan verdienen als je een kamer of tuin bij wil, of je nu koopt of huurt. We wonen niet in een communistisch regime.

Tinus_p

Tinus_p

10-02-2009 om 16:33

Almere vs haarlem

Sini:
"Meen je dat nou? Ik zou NIET twijfelen, een Almere-achtige buitenwijk met eindeloze rijen blokkendozen die allemaal op elkaar lijken brrrrrrrrr........ Ik vind nieuwbouw geen probleem maar de eentonigheid ervan, verschikkelijk. "
Zoals gezegd -als ik de keuze had, zou ik graag een jaren-30 woning in Haarlem willen. Maarja, die lieverkoekjes hè Daar ging t ff om.

Leegstaande bedrijfspanden

naast dat wat Tinus noemt en waar ik al op doelde is het doorgaans duurder om bestaande bedrijfspanden die leeg staan om te toveren in woningen (waar voor betaald wordt) dan de boel plat te stampen en een compleet nieuwe wijk met infrastructuur etc aan te leggen.

Tinus

"Zoals gezegd -als ik de keuze had, zou ik graag een jaren-30 woning in Haarlem willen."

joh wacht het af, de prijzen zijn hier met zo'n 10% gezakt wat al dus snel meer dan 30.000 euro is. Niet kopen en afwachten levert je dus elke maand geld op

Pelle

nou ik heb het nog niet kunnen vinden maar het doet mij denken aan een vergelijkbaar nieuwbouwproject hier in Haarlem met ook een doorstroomconstructie. Daar kon je alleen verkopen aan de projectontwikkelaar, een behoorlijk wurgcontract dus.

maar goed, ik heb dit nog niet kunnen lezen op de site (was bij dat project in haarlem ook niet, dat stond dan pas in de brochure).

Nee met 2 a 3 kinderen niet als je een partner hebt, maar als je alleenstaand bent of gescheiden met 1 of 2 kinderen wel.

Flat en manda

Hallo,
ik woon op een flat. en eerlijk is eerlijk, tot nu toe was dat eigen keuze.
we hebben het niet zo op tuinen en met alle inbraken bij benedenwoningen vinden wij het prima. veel ruimer dan demeeste eensgezinswoningen binnen ons budget.

ik wil nu het liefste naar een eensgezinswoning. toch meer vanwege de zolder en nu ik ouder word wel een tuintje,maar een flat vind ik prima.

manda..kan jij me helpen? ik vind niets over die goedkopere nieuwbouwprojecten in haarlem, waar kan ik die vinden?

Maar annemir

heb je nu die financien op orde voordat je weer gaat kopen en dus je huidige toen te duur gekochte appartement al verkocht ?

ik zou als ik jou was gewoon blijven zitten, straks zit je met een financieel gat wat je niet meer kan dichten.

Voor die woningen moet je gewoon even googlen op nieuwbouwprojecten Haarlem, dan duik je er vanzelf in. Voor de projecten op stapel kan je brochures bij de desbetreffende makelaars opvragen.

Pelle

jeutje nou jammer dat je de loterij verloren hebt maar die huur van jullie daar kan je nooit iets vergelijkbaars voor kopen, ook niet nu in de kredietcrisis !

In de huidige nieuwbouwprojecten zie je idd die verdeling van 3 a 4 woonlagen met de betere appartementen in combi met eengezinswoningen. Dit is precies afgestemd op de wensen van de huidige bevolking. Je ziet ook oud en jong naast elkaar wonen, een bejaardenhuis (of hoe je het nu ook moet noemen) midden in de wijk met een kdv ernaast. Huisarts naast de etos etc.

Tot in de jaren 70 werden flats massaal naast elkaar in rijen geplaatst, dat was modern. Zo zijn mijn ouders begonnen en dan verhuurden ze een kamer.

Marmar

Marmar

11-02-2009 om 01:03

Bouwen met mobiele units.

Stel je voor. Je bent student of starter, en je wilt gewoon een 'eigen kamer' met gebruik van douche/toilet/keuken. Dan zou je een 'mobiele startersunit' kunnen kopen (als dat bestond). Her en der in het land staan dan 'frames', waar jouw 'mobiele unit' ingeschoven wordt of wordt gestapeld. Je unit wordt dan aangesloten op een centrale ruimte waar nog meer units op uitkomen en je deelt met een beperkt aantal unitbewoners douche/toilet/keuken (en evt. woonkamer).
Ga je in een andere stad studeren of ga je ergens anders werken, dan laat je je unit verhuizen naar het frame wat dáár staat.
Maar wat nu: je gaat meer verdienen en wilt toch meer ruimte en voorzieningen voor jezelf. Daarnaast ontmoet je je ideale partner - toevallig de unitbewoner van verderop. Dan verhuis je jullie beide units naar een anderssoortig' frame, en je koopt er nog een toilet/douche/keukenunit bij, en evt. een 'woonruimte-unit met balkon'. Dat aan elkaar gekoppeld doet al aardig denken aan een drie kamer appartement.
Paar jaar verder, het stel heeft goed geboerd. Ze hebben hun relatie ook officieel gemaakt en er is een drieling op komst. Oeps. Ach, de units worden nu gewoon verhuisd naar een 'eengezins-frame', en er worden og een paar units (kinderkamers) bijgekocht. Verder wordt de toilet/douche/keuken unit ingeruild (statiegeld) voor een tweetal luxe-unit (complete inbouw keuken en aparte unit met o.a. bubbelbad). Het leuke van het 'eensgezinsframe' is dat het uit maximaal 4 units op elkaar van de zelfde eigenaar mag zijn op 1 stuk grond - dat is het tuintje met carport/schuurtje.
Goed, het jonge gezinnetje heeft het prima naar z'n zin. Helaas, de tijd schreedt voort. En op een gegeven moment besluiten ze uit elkaar te gaan. Nou, dat is vrij makkelijk te regelen met zulke units. Ieder koppelt zijn deel los en gaat elders in een ander 'frame' wonen ermee.
Of het kan natuurlijk ook, dat het stel steeds meer verdient en besluit een 'vrijstaand frame' aan te kopen met geweldige moderne nieuwe units (de oude worden ingeruild). Dat gaat dan jaaaaren helemal geweldig. Tot men beiden is gepensioneerd, kinderen wonen in andere frames op zichzelf (kunnen hun 'ouderlijke unit' weer gebruiken als startersunit - zie bovenaan bericht).
Dan kan het stel besluiten te gaan verhuizen naar 'senioren frames' met een aantal units, en de rest te verkopen.
Ach, ik heb teveel Simms gespeeld?

reina

reina

11-02-2009 om 07:08

Sini

Nou moet je toch eens in Almere-Haven komen kijken, want jouw beschrijving past echt niet op onze wijk Maarre, wonen in bedrijfsruimten vind ik een prima optie, want lang niet ale bedrijfsruimten staan op plaatsen waar je niet wilt wonen, hier zijn langduriug leegstaande kantoorgebouwen die binnen woonwijken staan pas verbouwd tot kleine woonunits, zouden ze veel meer moeten doen!

reina

reina

11-02-2009 om 07:14

Waar woon je leuk?

Voor leuk wonen vind ik het belangrijk dat ik leuke mensen in de buurt heb, dat ik ruimte om me heen heb (en een tuin!!) en dat er de nodige voorzieningen zijn en waar dat is maakt dan niet veel uit. Ik woonde prachtig in het bos als kind, brrr, weg daar! Ik woonde in een leuk huis in Ede, maar de sfeer . We woonden weer prachtig in het bos in Maarsbergen, maar voelde me er doodeenzaam, we woonden in een jaren '30-buurt in Hilversum, maar ik vond het er vreselijk ongezellig, en nu wonen we al jaren in het verguisde Almere, met alle wensen die ik opnoemde vervuld. Ik heb gemerkt dat ergens gaan wonen een gok is, van tevoren is het zo moeilijk inschatten wat gaat bevallen en wat niet. En dat maakt de keuze eigenlijk ook wee gemakkelijker ....

En dan rij je in frankrijk

een of ander dorpje in, hier en daar een koe, overal groen en ruimte, en dan denk ik altijd 'goh' hoeveel anders kan je wonen, hoe zouden ze ons huis vinden, die mensen worden helemaal gek van de dichtheid, hutje mutje op elkaar vinden ze dat. Daar zit je buurman op de volgende berg.

Goh dat laatste is trouwens helemaal geen slecht idee, ik zou het zeer prettig vinden als mijn buren rechts op de volgende berg zouden zitten.

Oh wat te denken van onze vrienden in Parijs, 2 mensen met allebei een zeer goede functie en 2 kindjes, die liggen krom voor hun appartement met tuin en 2 slaapkamers en dat is dus superluxe die tuin !

Hoe vaak

ben net weer geweest, vrijwel elke week ben ik in het centrum. Afgelopen weekend in het centrum gegeten, vandaag moest ik een winkeltje in, volgende week weer iets ophalen. Oh ja heb nu ook vrienden die midden in het centrum zijn gaan wonen. En as vrijdagavond gaan we naar de band kijken van een vriend van ons die treed op in zo'n muziek/theatertent, dochter gaat dan mee.

Musea 1 of 2 keer per jaar, ik ga liever naar andere steden voor musea. Theater hou ik niet van.

Oh vergeet

tot een jaar geleden woonde ik aan het centrum, binnen 5 minuten stond ik in de kleine houtstraat, ik deed mijn dagelijkse boodschappen in de stad en zat dan met mijn dochter in de grote speeltuin daar of op een terrasje met vriendin en kinderen. Ik mis de sfeer erg sinds we verder van het centrum wonen, ik moet nu met de auto of een stuk fietsen terwijl ik vroeger dus dat lopend met de buggy of buikdrager deed.

Manda en pelle

hoi manda,
we zijn idd met de verkoop gestopt. teveel haken en ogen. we nemen even een paar jaar rust en kijken wat het ons brengt.

pelle...je hebt gelijk! wij wilden absoluut haarlem niet uit vanwege de stad enzo. maar net als jij nu zegt: hoe vaak kom je daar nou eigenlijk?
dus besloten naar hoofddorp te gaan.

Nu gaan we helemaal nergens en..ik ben blij dat ik nog in haarlem zit het is denk ik vooral puur een gevoel

Vic

Vic

11-02-2009 om 16:06

Vinex en doorstroming

Ik ben even kwijt wat Vinex te maken heeft met de woningnood. Dat lost in ieder geval niets op. Vorige week een documentaire gezien over een Vinex-wijk in Amersfoort waar ze de huizen aan de straatstenen niet kwijt raken.
Misschien moet doorstroming wel bevorderd worden door te zorgen dat je waar voor je geld krijgt. Er zijn nu steden waar je 600 euro betaalt voor een flatje en 400 voor een eengezinswoning. Bovendien wordt er helemaal geen rekening gehouden met de 'stand' van de buurt. Als de huurprijzen worden aangepast aan de stand van de buurt en de kwaliteit van de woningen, verhuizen mensen vanzelf naar een woning die bij hun inkomen past.

Huh annemir?

je gaat toch scheiden en niet meer samen kopen en nu nemen jullie een paar jaar rust ??

Ik volg je niet zo goed meer.

Petra-

Petra-

11-02-2009 om 21:20

Almere

Wij wonen in Almere-Buiten, prachtig aan de rand van een natuurgebied. Het centrum van Buiten is dichtbij, de stad goed bereikbaar. En omdat wij gekozen hebben voor Almere hebben we nu geld over om naar die leuke oude dorpjes te gaan, wat vaker op vakantie en andere luxe dingen.
Voor mmijn kinderen betekent wonen hier lekker buitenspelen in de natuur.

Dus ja, ieder zijn keus.

Bennikki

Bennikki

11-02-2009 om 22:02

Vic (beetje ot)

Zou je kunnen vertellen welk programma dat precies was, over die vinex-wijk in Amersfoort? Ik ben nl. heel benieuwd, wij hebben ons huis net te koop gezet in een vinexwijk in die stad..

Alvast bedankt,
Bennikki

Manda

hoi,
manda de problemen prive hebben er ook voor gezorgd dat we de verkoop stil hebben gelegd.
we zijn het nog wel aan het proberen samen en mocht het lukken kijken we over een paar jaar weer verder voor een koopwoning of toch een huurwoning.

reina

reina

11-02-2009 om 23:09

Sini

Ik zei ook dat je een keer in Almere-HAVEN langs moet komen( voor de meeste Almeerders geen Almere, want veel te dorps ) en dan kom jij met een buurt 20 km verderop, in ben sneller in Bussum . Nee, hoor, ieder zijn meug, alleen begrijp ik nooit dat mensen dan wél in een buitenwijk van Amersfoort, Huizen etc etc willen wonen, net zo nieuw en je zit vaak net zo ver van een oud centrum (wat wel leuk is, maar onbetaalbaar ( en meestal een veel te klein tuintje, als je dat al hebt). Wat trouwens echt onzin is, is dat er hier geen theater, restaurants, cafe's etc zijn, dat is een vooroordeel wat nog stamt uit de eerste Almere-jaren. Maar nu hou ik op, want eigenlijk vind ik dat er hier al te veel mensen wonen en zijn er niet eens genoeg huizen voor onze kinderen ..

reina

reina

11-02-2009 om 23:12

Nog even, emma?

"Als je daar gaat wonen ga je voor groot, praktisch en goedkoop, Dat vind ik voor een deel ook terug in de populatie van Almere." Emma, hoe bedoel je dat nou?? Ik ben 1.68, niet zo heel groot dus, ik zou graag wat praktischer zijn en of ik goedkoop ben?? Daar ga ik maar niet op in Ik ga er maar van uit dat je erg generaliseert ....

reina

reina

11-02-2009 om 23:17

Emma , nog even (2e keer)

Ik ga toch nog even door, wat voor beeld heb jij van Almere, joh? Want " in de stad, om iets te kopen, om uit eten te gaan, om koffie te drinken met een vriendin, een borreltje drinken \'s avonds, een concert, museum toch wel minstens 1 keer in de maand, kunstvoorziening voor cursussen voor de kinderen/mijzelf, enz.", "En bij ons in de straat spelen de kinderen buiten, fietsen, skeeleren of zomaar en achter het huis kunnen ze voetballen.. " "Muziekles, toneelschool, zwembad, toneelvoorstellingen voor de kinderen, het is allemaal op loopafstand. Sport is er in alle soorten en maten, van schermen tot voetballen."" ik hoef om er te komen nooit langer dan 5 minuten op de fiets te zitten
Park achter het huis en een voor-en achtertuin.."Op de musea na, die zijn hier wel, maar daar ben ik niet enthousiast over, gaat de rest echt helemaal op voor waar ik woon! Okee, voor het zwembad moet ik 10 minuten fetsen en de toneelschool is 10 minuten met de bus ( die elke 7 minuten rijdt) en daarbij stap ik vanuit m'n tuin in m'n roeibootje of, zoals een paar weken geleden, het ijs op, wat wil je nog meer?? ( Ik niets dus )

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.