Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Pelle

Pelle

08-02-2009 om 21:44

Hoe pak je het woningnoodprobleem aan?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Yta Chalne

Yta Chalne

12-02-2009 om 08:31

Stad

Dat lees ik wel vaker, mensen die niet in een wat grotere stad wonen denken dat mensen die er heel graag wonen nauwelijks in het centrum komen. Nou, ik kom er net als Sini en Emma heel vaak (vijf minuten fietsen); ik werk er, ga even naar de bieb, haal een boodschap, ga naar de markt, uit eten, de puberella's zijn er veel te vinden (werk, bieb, bios). Ik word al blij als ik een rondje langs de gracht fiets, ik hoef niet eens wat te dóen. Bijkomend voordeel is, dat afschuwelijke exercities als 'een dagje winkelen' echt niet nodig zijn voor stadsbewoners, die kunnen gewoon even snel het benodigde halen 'om de hoek'. Overigens kunnen de kinderen hier gewoon buitenspelen, met vriendjes en vriendinnetjes, we hebben een groot park op 2 min. lopen, een speeltuintje op de hoek en een voetbalveld op de andere hoek. Er wonen hier veel mensen met kinderen.

Ik denk wel dat stadskinderen anders groot worden dan dorpskinderen, maar dan bedoel ik niet Hoofddorp of Almere, dat zijn (voor mij) minder goed gelukte kopieën van een echte stad, dan heb ik het over kleine dorpjes met sterke cohesie en veel weilanden.

Centrum

En zo blijkt maar weer dat je vooral niet iedereen over één kam moet scheren. Ik kan me namelijk best voorstellen dat je het erg leuk cq belangrijk vindt om dicht bij een (oud) centrum te wonen. Ik heb ook tijd lang dichtbij het oude centrum van een grote stad gewoond en in die tijd was ik ook heel vaak in dat centrum. Reuze leuk, beregezellig, sweet memories. Maar nu ik aan de rand van mijn woonstede woon met een klein winkelcentrum op loopafstand merk ik dat ik het helemaal niet zo mis. Ik zit niet iedere week in de bios (was het maar zo...), ik hou niet zo van winkelen en ik kom maar een paar keer per jaar in een stadscentrum. Prima de luxe en in deze situatie heb ik dus liever een betaalbaar huis met tuin in een kindvriendelijke buurt dan een duur appartement in een fraai stadscentrum.
Moraal van het verhaal: Bij het verzinnen van oplossingen voor de woningnood zouden de planners niet op één oplossing moeten mikken, maar veel meer rekening houden met de diversiteit van de wensen. En met het feit dat die woningnood zeer waarschijnlijk tijdelijk is. Over een aantal jaren kunnen we een terugloop van de bevolking verwachten - in bepaalde delen van Limburg is dat al aan de orde.

Kiki

Kiki

12-02-2009 om 10:22

Ik vind het zo frappant

dat verdedigen van Almere. Ik had laatste een afspraak met een klant uit Almere en ik zei, was niet eens rot bedoeld, dat ik de verkeerssituatie geweldig vond in Almere. Nergens sta je vast, je wegen zijn ruim. Alles is goed aangegeven, maar dat ik er niet zou willen wonen omdat ik van een sfeervolle stad hou. Sprong ze gelijk bovenop, maar vervolgens zei ze wel en dat hoor ik van veel klanten hoor, dat ze nooit in Den Haag zou willen wonen, veel te druk en kil. En ze zei nog wat dingen over mijn woonplaats, die veel erger waren dan mijn goed bedoelde opmerking over Almere.
Begrijp me niet verkeerd, ik ben blij dat jullie er goed wonen en ik snap ook dat jullie helemaal moe worden van het gezeur over jullie stad. Maar als ik iedere keer mijn woonplaats moest verdedigen tegen klanten, zou ik geen stem meer over hebben.
Maar goed, dit gezegd te hebben weer on topic.

Ik denk dat de oplossing woningnood inderdaad bij de doorstroming ligt. Als we het onderwijs beter maken voor sociaal zwakkere, krijgen ze betere banen en kunnen ze duurdere huizen kopen.

krin

krin

12-02-2009 om 10:26

Marmar

Strak plan, die mobiele units. SCheelt ook veel verhuisstress, als je niet hoeft in te pakken, maar alleen je huis (of een deel daarvan) hoeft op te laden. Alle verhuiswagens ombouwen tot mobiele-units-verplaatsers en je bent er.

Maylise

Maylise

12-02-2009 om 12:48

Stad en almere

Toen ik nog bij het centrum van een middelgrote stad woonde kwam ik er vrijwel dagelijks. Even wat winkeltjes in, ergens wat eten of koffie drinken. Echt enorm leuk. Ik genoot daar echt. Nu ik in een buitenwijk woon die niet eens zo gek ver van het centrum ligt (15 minuten met de bus) kom ik veel minder vaak in het centrum. Al is de afstand niet enorm groot is het blijkbaar toch een bepaald soort psychologische barriere. Even koffie drinken tussendoor doe ik niet meer in de stad. Ik ga nu echt de stad in terwijl ik vroeger deel van de stad was.
Hoewel ik in een buitenwijk wonen niet erg vind is het toch een soort "noch vlees noch vis". Het heeft niet het ruimtelijke van het platteland noch de gezelligheid van de stad. Maar goed je moet keuzes maken en met al grote kinderen wilden we niet al te ver van de stad afzitten en huizen in de binnnenstad gingen ons budget te boven. Ik ben hier heel tevreden verder. Het is een gezellige buurt, redelijk gemixed met huur en koopwoningen en al wat ouder dus redelijk wat groen.
Mijn ideaal zou echter zijn een huis of appartement net buiten het centrum van een redelijke stad en een huisje op het platteland midden in de natuur. Wie weet ooit als de kinderen zelfstandig zijn en ons budget ruimer is. Voorlopig houden we hier bij de wijk en ach dat bevalt ook prima.
Wat betreft Almere (en Lelystad enzo): dat zijn inderdaad geen steden maar uit de krachten gegroeide dorpen. Een iets gezelligere versie van Milton Keynes (geplande stad in Engeland, heel ongezellig). Almere heeft alle voorzieningen die je kan bedenken. Ik weet zeker dat je best je hele leven in Almere kunt blijven zonder ook maar iets te kort te kopen. Natuurlijk heb je in Almere alle mogelijke winkels en zelfs culturele voorzieningen. Maar het heeft geen ziel. Door het centrum van Almere lopen is zo anders dan door het centrum van bijvoorbeeld Amsterdam lopen. Geen mooie oude gebouwen, niet die echte stadsfeer. Ja het is allemaal practisch en niet duur maar leuk en gezellig? Nee, absoluut niet. Ik zou best in Almere kunnen wonen maar het wekt in mij geen stadsgevoel op. Het is gewoon een grote buitenwijk. Het is moeilijk om echt te beschrijven wat ik mis in dat soort "steden" maar ik denk inderdaad dat het voor mij zielloos en sfeerloos is.

Maylise

Tihama

Tihama

12-02-2009 om 15:05

Gelaagdheid in een stad

Ik woon nu 10 jaar in Almere. Almere combineert voordelen en nadelen, net zoals elke stad.

Een bekende van me, stedebouwkundige, zei: in principe willen de meeste mensen eigenlijk in Almere wonen. De meeste mensen willen namelijk een eensgezinshuis met tuin voor en tuin achter, mooie waterpartijen en voldoende parkeerplaats voor hun blik. Ze willen alleen vaak niet in Almere wonen, omdat het Almere is.

Want in Almere mis je iets dat al die oudere steden wel hebben. Gelaagdheid in leefvormen, in gebouwen, in populatie, leeftijd etc.
De gelaagdheid is hetgeen dat mensen meestal benoemen als 'sfeer'. Zoals een gladde, nieuwe gepolijste steen minder 'leeft' dan een ruwe leisteen uit een oude abdij. Zoals een bewoond huis meer 'leeft', dan een showroom.

Sfeer wordt ook nog door iets anders bepaald: hoeveel mensen ken je? Voor 'vreemden' heeft Almere geen sfeer, want je mist de gelaagdheid in materie. Je ziet alleen de buitenkant en die oogt kil, want nieuw.
Voor ingeburgerde Almeerders is die sfeer er wel. Je kent namelijk mensen. Ik denk dat daarom de Almeerders in dit draadje geen gebrek aan 'ziel' ervaren. Als ik de deur uitga, kom ik aan de lopende band bekenden tegen. Almere bestaat voor meer dan de helft uit relatief jonge gezinnen. Die leren veel mensen kennen via hun kinderen. De snelste manier om te integreren, volgens mij.

Als ik in Amsterdam rondloop, dan zie ik een mooi, gezellig aandoend tafereel. Maar ik ben en blijf toeschouwer, want ik ken niemand van al die mensen. In Almere ben ik deel van de populatie. Ik weet alleen nog niet of ik nu goedkoop, praktisch of groot ben

Tihama

Kiki

Kiki

12-02-2009 om 15:07

Jammer dat je zo raar reageert pelle

Ik hoef ook niet iedereen op universiteitsniveau te hebben. Maar een diploma voor meer kansen zou leuk zijn. En laten we wel wezen, op het moment dat mensen goede banen hebben en goede kansen in het leven, blijven ze niet op een drie-kamerflatje zitten. Die komen dan weer vrij voor de starters
Ik zeg niet dat het dé oplossing is, maar je vraagt een oplossing voor de woningnood. Dit is mijn oplossing (en mijn stokpaardje) zoals ik ervan overtuigd ben dat een hoop problemen met onze jeugd, met kansarmen te danken zijn aan slecht, niet relevant onderwijs, met name op de lagere niveaus.
Dit lijkt me een betere oplossing dan scheve verhuur tegengaan. Want die heb je heel wat minder, dan sociaal zwakkeren.

En als een timmerman veel geld kan verdienen is hij niet sociaal zwak, heeft hij een opleiding, een vak geleerd en zal hij, hoogstwaarschijnlijk, niet in de sociale woningbouw zitten
Ik vraag me sowieso af, waarom je de timmerman erbij haalt. Ik zal het tegen mijn oom zeggen, dat jij zijn beroepgroep als sociaal zwak en/of kansarm betiteld. Want daar had ik het over.
Je mag het van mij een simplistische gedachte vinden, maar zo denk ik erover.

Kiki

Kiki

12-02-2009 om 16:08

Pelle, maar de woningnood in de huursector

bestaat waar ik woon vooral aan de onderkant. Ik redeneer natuurlijk, en misschien te veel, binnen mijn eigen referentiekader.

De huren worden verhoogd, de sociale huurwoningen gesloopt, op de huursubsidie gekort, de bestaande sociale huisvesting afgebroken. Bij ons gooien ze hele wijken plat en daar komen duurdere woningen huur en koop voor in de plaats. Het is hier echt armen eruit, rijken erin. Die sloopplannen treffen bij ons dus, met name de sociaal zwakkere, een groep waar ik veel mee te maken heb en die dus, nogmaals misschien te veel, in mijn gedachten is als ik aan woningnood denk.

Woningzoekenden kunnen hier geen kant meer op. Ze kunnen alleen nog maar in de particuliere verhuur terecht, die huren vraagt van meer dan 600 euro voor appartementen in vreselijke wijken en in slechte staat. Ze krijgen geen huursubsidie meer, omdat de huren te hoog zijn. De lasten zijn onevenredig hoog. De ongelijkheid tussen mensen wordt hierdoor alleen maar groter. Hun kinderen komen later in diezelfde wijken terecht, omdat ze geen gelijke kansen hebben.
Ze zitten in een cirkel waar ze niet uitkomen en de woningnood is daar een aspect van. Omdat ik niets aan de Haagse plannen kan doen om de hele boel maar plat te gooien heb ik daarvoor geen oplossing. Het enige wat ik kan bedenken is de vraag naar woningen in die prijsklasse verminderen, door te zorgen dat mensen betere woningen kunnen betalen.

We kunnen bijbouwen, maar dit gebeurt gewoon niet. Niet bij ons in ieder geval. Kijk naar die nieuwbouwprojecten. Hoeveel sociale woningen in een lage prijsklasse zijn daarbij? Te weinig.

Over een tuin

Heb láng niet alle reacties gelezen, maar iedereen wil zo graag een tuin (natuurlijk wordt er dan bij gezegd...) Ben ik nou de enige die een tuin helemaal niet ziet zitten...? Veel te veel gedoe. Ik wil wel een "buiten",maar met een balkon waar ik mijn was kwijt kan ben ik al heel blij!! Verder geen oplossing voor het probleem,helaas, Groet Suus

Suus

Jij bent tenminste eerlijk! Ik sta altijd verbaasd over mensen die in Amsterdam een huis met een tuin kopen (die woningen zijn schaars hier) en dan die tuin volledig betegelen. Neem dan een woning met een balkon of terras, denk ik dan altijd.
Dan heb ik het, voor de goede orde, niet over mensen die slecht ter been zijn en om die reden een benedenwoning willen.

Groeten,

Temet

Kiki

Kiki

12-02-2009 om 19:20

Pelle, het is absoluut landelijk

Den Haag heeft het niet zelf verzonnen. Volgens mij is A'dam ermee begonnen en het is gewoon overgenomen. Volgens mij las ik ergens dat A'dam 20% van de huurwoningen platgooit en er duurdere woningen voor in de plaats zet. Mensen moeten daar tien jaar wachten geloof ik voordat ze in aanmerking komen voor een huis.

Dit is een proces, dat momenteel gaande is in alle grote steden en waar de oorspronkelijke bewoners naar toe gaan?

Tsja waarom denk je dat de randgemeenten zo klagen. Waarom denk je dat een spiksplinternieuwe wijk in Nootdorp al de status van achterstandswijk krijgt. In Mensen krijgen wel alternatieven aangeboden, maar vaak tijdelijke. Zodra de nieuwe huizen weer staan, moeten ze terug. Maar ja, dat is niet te betalen meer.

Maar goed, ik ben in zoverre met je eens dat het woningprobleem niet alleen daardoor komt. Maar je moet het toch ook wel met mij eens zijn dat het niet alleen komt door scheidende gezinnen of scheef huren. Het zal inderdaad wel ergens in het midden liggen. Misschien een combi van al onze oplossingen.

10 jaar?

Hahhaha, als je 10 jaar op de wachtlijst staat heb je mazzel als je in Amsterdam-noord, de Bijlmer of een buurt waar je liever niet wilt wonen, een woning krijgt aangeboden. Mijn wijkkie wordt steeds populairder, ik wil héél graag ietsje groter, heb een woonduur van ruim 14 jaar, maar helaas. In deze buurt worden veel oude woningen voor grof geld opgeknapt en voor torenhoge prijzen van de hand gedaan. Een 2-kamer appartement kost hier toch al zo gauw €200.000. Nee, dat kan ik als starter niet betalen, en ten 2e wil ik een 4-kamer woning..., gooi er dus maar zo'n 100.000 bovenop. En nee ik woon niet in het centrum van Amsterdam, net erbuiten. Verder wil ik hier niet weg, het is (volgens mij...) één van de gezelligste stadsdelen van Amsterdam! Groet Suus

Pelle

Ik zei al, heb láng niet alle reacties gelezen... Suus

Marmar

Marmar

12-02-2009 om 23:19

Krin

Dank je voor je reactie. Misschien had ik mijn studie aan de TU tóch moeten afmaken
Maar goed, ik denk dus echt dat dit een oplossing voor het woningnoodprobleem. Iedereen een woning 'op maat'. En ook als voordeel dat als je 'verhuisd', je niet die prachtige keuken bijvoorbeeld, waar je toch wel aan gehecht was, hoeft achter te laten.
Hehe, heeft dat assesment indertijd tóch gelijk. Ik zou erg goed zijn om de niches in de markt te vinden én de oplossingen voor gecompliceerde problemen...
Goed, niemand anders op het forum reageert op het idee. Zeker te 'anders', te vooruitstrevend oid?
Maar, over minder dan een eeuw zitten we allemaal in zo'n ding, als we dan nog leven. Zet zo'n unit op een drijver en we overleven ook de stijging van de waterspiegel. Grinnik. Kan je ook nog eens emigreren en masse naar een beter klimaat. Vooral veel flexwerken en het maakt niet meer uit waar je woont cq drijft....

siem-p

siem-p

12-02-2009 om 23:22

Woningnood creëren

Om de een of andere vage reden word er bewust woningnood gecreëerd hier.
Hier werden 10 jaar terug honderden huizen plat gegooid en nog eens honderden sociale woningbouw huizen particulier verkocht.
Hier hebben ze al 35 jaar een actief werving apparaat om vooral nieuwe bewoners de gemeente in te krijgen. Hier kon je 11 jaar terug ook binnen een maand een woning krijgen. Hier is nu woningnood. En hier is Lelystad. (de stad van groei en maakbaar en beter enz.)
De bewoners van die wijk mochten gaan wonen waar ze dat maar wilden en kregen 10.000 gulden mee (dat had alleen de massief-eiken vloer al gekost bij mn ouders). Dat proces liep gelijk met het verkopen van woningen.
Er valt hier dus gewoon geen woning te huren. En als we er nu gewoon even vanuit gaan dat iemand die echt woonruimte nodig heeft dus de starters, de gescheiden mensen en de gedwongen verkoop mensen (die groepen hebben volgens mij het meeste last van woningnood) niet even een huis kunnen kopen omdat de inkomsten daar in veel gevallen niet toereikend genoeg voor zijn dus gewoon pech hebben.
Gemeentes hebben last van grootheidswaanzin. De lage inkomens eruit en alleen nog maar boven modaal, liefst 2x modaal of meer erin. En dan landelijk werven hoe leuk je hier kan komen wonen als je je schip met geld maar mee neemt.
Van de wijk die plat gegaan is is er maar een schrikbarend laag percentage sociale woningbouw voor terug gekomen. Complete villa's, veel vrijstaand en herenhuis-achtige gedrochten zetten ze ervoor terug.
Het probleem is dus gewoon een politiek dingetje. Iedereen die het had willen weten had 30 jaar terug kunnen weten dat de bevolking niet zou gaan slinken maar groeien. Maar elke gemeente wil een rijke gemeente zijn, gemeentes willen geen minima-gemeente zijn. En laten we eerlijk wezen, boven modaal komt niet in aanmerking voor sociale woningbouw en als je er gewoon voor zorgt dat je geen socialehuurwoning meer dan absoluut noodzakelijk is volgens de richtlijnen bouwt dan hoef je niet bang te zijn dat je een minima-gemeente word of bent.
Er moet dus niet alleen in kaart gebracht worden waar de woningnood zit maar ook bij wie, wat zijn de inkomsten, percentages en dan de richtlijnen en wetgeving aanpassen waar de gemeente zich aan moet houden met de verhouding sociale huur, vrijesectorwoningen en koop huizen. Zolang de wetgeving en voorschriften niet bijgesteld worden naar de cijfers van nu zal er niks veranderen. Maar ik ben eigenlijk nog niemand tegen gekomen die dat in zijn of haar verkiezingscampagne heeft opgenomen.

Marmar

Ik heb je eerste posting over dit onderwerp gemist, maar wat jij bedoelt, heet dat niet een stacaravan?

In de VS niet ongebruikelijk, geloof ik. Hoewel daar ook het woord 'trailer trash'vandaan komt, dus of ze erg populair zijn weet ik eigenlijk niet...
(ik heb trouwens een tante in Canada die in zoiets woont en die lijkt me beslist geen trailer trash).

Groeten,

Temet

Bastet

Bastet

13-02-2009 om 18:16

Cameron

Goed plan,dat huren,er komt hier twee huizen verder een huis vrij in april..)
Voel je welkom!
Groetjes,Bastet

Bastet

Bastet

13-02-2009 om 20:23

Sinilind

Ik verwacht dat z'n oplossing wel kan werken voor mensne die niet veel om omgeving en uiterlijke schoonheid van hun huis geven maar ik zie mezelf niet echt gelukkig in zoiets wonen.
Weet je,veel mensen hebben weinig te kiezen en zijn allang blij dat ze niet in een flat wonen bijvoorbeeld.Ik vind alleen al het feit dat ik niet meer in een flat woon,bijzonder fijn en luxe,ook zonder glas in lood..
Groetjes,Bastet

Marmar

Marmar

13-02-2009 om 23:42

Temet...

Mijn eerste posting staat een stukje hierboven, van 2 dagen terug Daar kan je ook lezen dat het helemaal niet lijkt op een stacaravan.
Zie het maar als een soort 'blokjes', gedeeltes van woningen, waar je dus mee kan combineren en uit kan laten groeien als je die behoefte (en het geld) hebt. Misschien zou het ook in een 'huur'- vorm kunnen (baby op komst, babykamer erbij huren?).
Juist omdat ieder dus z'n persoonlijke combi maakt zal het niet zo'n eenheidsworst worden als je nu vaak bij nieuwbouw ziet.
En ook de gevel kan wel naar smaak aangepast worden. Hier in de wijk hebben we bijvoorbeeld de zogenaamde 'ruïne woningen'. De straatkant-gevel lijkt een beetje op een oude burcht, de rest is van deze tijd.
Dus wat let je om op je eigen unit-combi een sloopgevel te plakken of juist strak staal met glas?
Eigenlijk wonen we allemaal in een soort (kijk-)dozen En zijn alle woningen een combinatie van meestal rechthoekige saaie vormen, soms opgeleukt met puntdak of een halve maan balkon oid. Lego in mega formaat.
Ergens is het misgegaan toen we opgroeide van met lego-spelend-kind tot volwassenen. Waarom zouden we een kant-en-klaar bouwsel accepteren wat toch zelden helemaal naar onze zin is? Kinderen slopen toch ook het kant-en-klare legoproduct om vervolgens hun eigen bouwsel te maken? Hebben we geen fantasie meer of vinden we echt normaal dat iedereen maar in een rechthoekige eenheids-doos moet wonen?

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.