Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Eten jullie aan tafel?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
angel3

angel3

08-03-2009 om 18:20

Eten en tv

Ik heb niet alles gelezen maar buiten het feit dat je dan even rustig samen zit is het gewoon niet 'gezond' om voor de tv te eten. Je proeft minder, je eet niet bewust, en je verzadigd prikkel is minder. Je schuift inderdaad onbewust alles naar binnen. Ik vind het niet prettig zo met eten om te gaan dus wij eten aan tafel.
Tuurlijk zien we de kinderen de rest van de dag ook voldoende maar echt even met z n vieren zonder andere prikkels met aandacht voor elkaar (allemaal tegelijk) is toch echt wel het eet moment. Spelletjes doen we ook met z n 4 en maar niet elke dag

groet

Jade

Jade

08-03-2009 om 19:04

Hetzelfde....

....als Cameron lees ik......grappig

Op de bank.......

....dat doen we alleen als Obama geinaugereerd wordt. Of als nederland de finale van het wk voetbal moet spelen. Dat soort dingen.

verder eten we eigenlijk atijd aan tafel. Ontbijt, lunch En diner. Ik vind op de bank eten onhandig, ongezellig, en zeker met de kinderen wordt het vaak een zootje (behalve als het patat is of zo)

Eten met de TV aan degenereert idd onmiddellijk naar 'naar binnen schuiven' ipv 'eten'. En daar heb ik gewoon een hekel aan. En aangezien IK degene ben die meestal met aandacht kookt, vind ik ook dat IK mag eisen dat het met een beetje aandacht wordt opgegeten.

Los daarvan vind ik aan tafel eten zonder afleidende toestanden ook gewoon gezelliger.

Ingrid (wel een beetje een uitgekauwde discussie trouwens. Ik weet ondertussen allang dat Pelle en ik het nogal heftig oneens zijn met elkaar in dit opzicht. Geeft niks. Zij doet weer aan frisse-buitenlucht-gezins-knusse geocaching. Dat doe ik nou nooit.)

Hier niet voor de gezelligheid, maar tégen het knoeien

wij eten altijd aan tafel. 's morgens 1 voor 1 ( nou, oke met jongste eet ik nog mee...) maar man moet het vroegste op en dan puber (en die is niet zo gek om eerder op te staan voor een 'gezellig' ontbijtje met d'r vader en ondertussen smeren ze brood voor 12.00 uur (als dat nodig is)en als die 2 weg zijn pas jongste en ik. bevalt prima!!! erg aan te raden, vooral voor erfelijke belaste ochtendhumeurige mensen....
en tussen de middag jongste en (meestal) ik en (ook 3 keer per week) man en soms ook nog oudste.
dan eten wij brood en dát is de meest 'gezellige' maaltijd bij ons. iedereen eet graag brood, vandaar...dus we kletsen en genieten en eten en drinken thee en teuten...tot opeens oepsie ik moet weer naar school klinkt.
en 's avonds ook nog 's aan tafel. (maar is minder harmonieus dan de middag, we houden geen van allen érg van warm eten, dus er moppert er altijd wel 1...en tja, moe, eind van de dag enzo...)
en al die maaltijden aan tafel zijn gewoon simpelweg omdat het minder knoeit als op de bank (je zit netter rechtop, bordje staat stil op tafel i.p.v. wiebel de wiebel op schoot en geen vieze vette vingers op tafel/afstandbediening etc.).
dat 'klinkt' ook een stuk logischer als 'gezellig'. waarom zou het op de bank met dezelfde mensen niet nét zo gezellig kunnen zijn?
en die tafel heb je écht erbij niet nodig om als enige punt op een dag te laten zijn dat je samen bent...dat kan ook prima zonder die tafel. gewoon iedereen dus op de bank neerzetten, ook op diezelfde tijd...
en die gezelligheid komt uit jezelf.
maar heeft écht niks met aan tafel eten te maken.
't zou bij ons zeker hetzelfde zijn...hoewel als ik dan de zooi zie die 't eten veroorzaakt ben ik bang dat ik opeens een stuk ongezelliger ben.
groeten albana

Kaaskopje

Kaaskopje

08-03-2009 om 19:45

Je schuift inderdaad onbewust alles naar binnen.

Je schuift inderdaad onbewust alles naar binnen. ===
Daar ben ik het niet mee eens. Ik eet net zo bewust op de bank als wanneer ik aan tafel zou zitten. Ik eet dan ook niet alleen omdat ik móet eten maar ook omdat ik het lekker vind om te eten.

Albana...

'maar heeft écht niks met aan tafel eten te maken'

Misschien heb ik geen gelijk, maar bij 'bank' ipv 'tafel' denk ik onmiddellijk dat de tv aanstaat (waarom zou je anders niet gewoon aan tafel gaan zitten, is inderdaad veel handiger, gemakkelijker, stabieler en knoeivrijer)

En (zeker met het hele gezin) vind ik dat dan zowel de aandacht voor het eten, als de aandacht voor elkaar al snel verdwijnt.

Minet

Minet

08-03-2009 om 20:31

In principe altijd

Wij eten ons ontbijt altijd aan een gedekte tafel, waarbij er wel eens een kind ontbreekt om dat hij pas later naar school hoeft. Hij maakt dan wat te eten in de keuken, en eet dat standaard op de bank voor de tv op.
Lunchen doen we hetzelfde als het ontbijt, dus wie er is eet aan tafel.
Warm eten doen we door de weeks zelden samen, maar ook hier geldt, wie eet eet aan tafel zijn warme maaltijd.
In het weekend is de zondagbrunch een echt gezamelijk moment, dan zijn we altijd met 4 of meer.
Het is hier eigenlijk niet meer dan een gewoonte, het aan tafel eten. De kinderen zetten zelf de tv uit als ze aan tafel komen, ik hoef daar niet eens om te vragen.
Het gaat hier niet om qualitytime, dat hebben we op andere momenten al vaak zat.
Niets meer dan een gewoonte dus
Groetjes, Minet

reina

reina

08-03-2009 om 21:04

Cameron

Je smaakpapillen veranderen niet , maar als je tv kijkt let je meer daarop dan op wat je eet, dan gaat het nogal eens gedachtenloos naar binnen. Enne, ook als je aan tafel eet kun je de borden van te voren opscheppen, dat hoeft niet pas aan tafel. En eerlijk gezegd vind ik met elkaar tv kijken vaak helemaal niet gezellig, ik vind tv vooral leuk om alleen te kijken.

Kaaskopje

Kaaskopje

08-03-2009 om 22:03

Bijkletsen onder het eten

Mijn dochters en man ervaren 'bijkletsen onder het eten' als geforceerd. Vooral mijn oudste dochter heeft zo haar eigen schema als ze iets wil vertellen. Dat doet ze als zij daar zin in heeft en niet omdat ze er tijd voor krijgt. Samen eten vanwege het sociale karakter is dus niet zo aan haar besteed, maar ook niet aan mijn man.

Ik ben van huis uit gewend aan praten onder en na het eten en heb er wel aan moeten wennen dat mensen eten omdat het moet en niet omdat het een gezellig tijdverdrijf is. Aan praten over de voorbije dag zitten ook wel nadelen vind ik. Zolang de hele dag leuk is geweest is er geen vuiltje aan de lucht, maar als je bij je tweede hap moet vertellen dat je een vier hebt gehaald en bij de 20ste hap nog steeds over die onvoldoende zit te praten gaat dat toch ten kosten van de smaak van het eten. Tenminste, zo ervaarde ik dat wel.

Heel fout gezin

Heel fout gezin

09-03-2009 om 00:44

Ohoh

Wij hebben niet eens een tafel waaraan gegeten kán worden. Niet uit armoei ofzo maar gewoon omdat we hem niet hebben. Waar wordt er dan gegeten? Nou, zo ongeveer overal waar je kunt zitten. En dat kunnen jonge kinderen al heel snel heel netjes hoor.

Overigens wordt er hier voor het eten al behoorlijk wat gesnaveld van het eten, en tijdens het eten wordt er gekletst, tv gekeken en gegamed, vast allemaal heel erg fout. Ohja, er wordt ook wel eens stomweg gezwegen. Heel erg fout

Wat het vooral erg goed doet is lekker prutten met gek eten (wat dan ook toevallig erg gezond is) gekke vormen en gekke combi's en dat alles vanaf de bank. Ohja, ze kunnen heel goed aan tafle eten die kinderen van ons. Met een vork en een mes. Wat een kwaliteit van leven

Yta Chalne

Yta Chalne

09-03-2009 om 08:14

Bezig

't Is net als met het wasdraadje, 't blijft terugkomen, die tafeleetvraag. Wij eten 's avonds meestal aan tafel. Redenen: overzichtelijker, handiger, we hebben vaak mensen te eten en dan vind ik een bord op de bank serveren wat minder feestelijk, je kunt zo nog eens opscheppen zonder heen en weer te lopen. Het is overigens geen principekwestie, meer gewoonte.
Dat je elkaar vooral bij het eten treft herken ik ook wel, dat hoort bij de fase waarin je kinderen vooral hun eigen dingen doen, en dan binnenwaaien bij het eten. Dan is het gezellig om elkaar allemaal even te zien, voor jongste alweer in bed gaat, en even de dag door te nemen. Zo gaat dat nu eenmaal met oudere kinderen, die komen niet naast papa/ mama op de bank zitten elke dag omdat papa/mama die dag vroeg thuis zijn uit hun werk. En ze willen ook niet in het weekend geocachen, dan hebben ze een baantje, huiswerk, vrienden en Belangrijke Afspraken. Je ontkomt er niet aan, Tihama, nog een paar jaar en dan snap je het precies

sus-anne

sus-anne

09-03-2009 om 08:27 Topicstarter

Heel fout gezin?

je bestempeld jezelf als heel fout gezin,je neemt zelfs een andere nick aan?
dat begrijp ik niet? waaropm is dat? ben je bang dat anderen het *afkeuren*?bang voor negatieve reacties?schaam je jezelf hiervoor?of zou je het wel anders willen maar dat lukt niet?
het maakt toch helemaal niets uit dat je nooit aan tafel eet? als jij en je gezin je hier prettig bij voelen is dat toch oke?dat is toch jouw keuze?
deze discussie gaat niet om goed of fout gedrag,ik was gewoon nieuwsgierig hoe het er bij anderen aan toe gaat.

tonny

tonny

09-03-2009 om 08:37

Als ik geen eettafel had... (o.t.)

kon ik niet op mijn gemak de krant lezen. Nou ja, op de vloer misschien, maar die lenigheid houd ik geen driekwartier vol. Mijn armen zijn te kort om relaxed op de bank de krant vast te houden.

Waar ik de eettafel ook voor nodig heb (als het niet om maaltijden gaat): knutsel- en naaiwerk, kaarten schrijven, op een plattegrond iets opzoeken, een bordspel spelen...

Hoe is dat bij jou dan, foutgezin?

Tonny

Ja dat vraag ik me ook af tonny

hoe leef je dan zonder hoge tafel? ik kan me er niks bij voorstellen. zonder eettafel zouden een heleboel andere activiteiten hier ook 'lastiger' zijn...(spelletjes doen, knutselsen, zaterdagkrant in 4 delen lezen, fruit schillen en de kinderen eten ondertussen etc. etc.)
en wat die t.v. betreft. die koppel ik denk ik niet aan 'op de bank' zitten omdat wij er ook 1 bij de eettafel hebben. dus qua t.v. aan of uit hoeven wij niet te verkassen. die t.v. bij de eettafel is van de kinderen. gewoon omdat ze geen t.v. op de slaapkamer hebben (mogen) en wij zo'n ruime kamer hebben (ook nog met schuifdeur tussen de 2 gedeeltes) dat dat makkelijk kan. ze zijn trouwens zelden tegelijk aan. achterin is speelgedeelte van de kinderen, dan eetgedeelte en pas voorin is de bank+ 'hanggedeelte'. voorin zitten we eigenlijk alleen 's avonds....na het eten dus. de kinderen spelen dus altijd achterin de kamer en kijken daar eventueel(overdag) ook t.v. als er iets spectaculairs is dan kijken wij ook wel eens onder 't eten (belangrijke voetbalwedstrijden, E.K. of W.K. ofzo of 6 uur journaal toen met dat vliegtuig 2 weken geleden) maar in principe gaat ie daarna weer uit.
als er 's iemand na-eet (die te laat is voor 't eten0 dan eet die weleens aan tafel met wél de t.v. aan. maar dat lijkt me logisch...weinig gezelligheid aan als je daar alleen zit.
ik weet dat man als ie zonder mij eet er wel eens een 'potje'van maakt qua waar eet wie. die vindt het dan goed als oudste achter de p.c. eet, jongste voor de t.v. (wel in de achterkamer)en hijzelf alleen aan tafel. maar dat zijn uitzonderingen. en ach, voor een keertje kan zoiets best....'t is zijn manier om ze 's te verwennen. nou prima toch? (is vaak op zaterdag en jongste kijkt graag de bzt show)
de kinderen zijn hier toch al niet zo t.v.-verslaafd. op de een of andere manier slaat dat niet zo aan bij hun als bij andere kinderen. dus volgens mij is dat ook een reden dat die t.v. helemaal niet gewaardeerd zou worden als we gezamelijk eten. niet aan tafel en ook niet op de bank. wij kijken zelfs niet altijd 's avonds....óók niet als we allemaal beneden/thuis zijn.
groeten albana

reina

reina

09-03-2009 om 09:15

Pelle

"het is toch juist zo dat ze dan allemaal sporten op onhandige tijden en je dus juist om en om aan het eten bent?" Gewoon niet sporten rond etenstijd En ouwe-koeiendiscussies zijn niet te vermijden als je hier lang rondhangt

reina

reina

09-03-2009 om 09:17

Kaaskopje

Maar zodra het 'moeten praten' over de dag wordt is het inderdaad niet leuk meer, zoiets moet spontaan gaan, wij praten ook over heel andere dingen .

Astrid

Astrid

09-03-2009 om 09:44

Ik sta hier echt van te kijken

Het was geneens in me opgekomen op NIET aan tafel te eten. Voor wij kinderen hadden (toen woonde we al 11 jaar samen) aten we ook altijd aan tafel. Vind eten op de bank 3x niks. Misschien een keer met een boterham op schoot op de bank, maar nooit met avond eten.

Nu we dus wel 3 kinderen hebben tussen de 5 en 10 eten we ALTIJD aan tafel. Misschien dat de kinderen 5x in hun leven met hun bord op schoot een boterhammetje hebben gegeten voor de TV, maar ook daar houd ik niet van. Mijn man vindt dat iets minder erg. Overigens zitten ze dan niet op de bank, maar op de grond ervoor, want ik wil geen vlekken op mijn bank. Kinderen zitten nl. nooit rustig op de bank. Drinken mogen ze in de zithoek al helemaal niet. Gaat altijd om.

Wij zijn op zich helemaal niet streng, maar wij hebben een paar regels: altijd eten aan tafel, altijd drinken aan tafel of aan de aanrecht, bij avond eten niet lezen aan tafel, niet met eten en/ of drinken lopen, boven al helemaal niet eten, boven geen schoenen aan, tandenpoetsen doe je voor de wastafel en niet op de gang.

De kinderen weten niet beter, moet zeggen dat ik pas 1 vriendinnetje ben tegen gekomen waar bij ze op de bank eten. Bij de rest eten ze altijd aan tafel. Dochter vindt op de bank eten maar raar.

Rembrand

Rembrand

09-03-2009 om 10:11

Altijd aan tafel.

Wij eten altijd aan tafel.
De eerste keer dat we dit niet hebben gedaan was bij de beëidiging van Obama.
M.

groene specht

groene specht

09-03-2009 om 10:17

Sterker nog

Wij hebben niet eens een bank. Alleen een enorme eet-krantenlees-knutsel-spelletjes-vergader-huiswerk-laptop-ne-nog-veel meertafel. Met een teeveetje ernaast (15 inch). Daar staat de kamer dan ook helemaal vol mee. Van een bank krijg ik het maar aan mijn rug, en het eten zakt er ook niet lekker van naar beneden.
Wel een heel strict regime wat tv-kijken tijdens het eten betreft: alleen 6 uurjournaal en klokhuis, geen andere dingen. Na klokhuis gaat de tv uit tot het 10-uurjournaal en nova.
Maar goed, onze spechtjes zijn < 7 en kunnen straks van school uit nog wel allerlei gekke wensen gaan meenemen. Weet van oudere neefjes en nichtjes dat ze zo ongeveer doodgingen als er niet naar ... werd gekeken (van die cartoonseries of soaps).

Wij

Eten eigelijk meestal op de bank voor de tv spangas jeugdjournaal en dan lekker er over praten met de jongens (12-14)

Wij hadden ook heel lang geen eettafel in huis dus kon het ook niet anders.Wij wonen klein en ik vond speelruimte voor de kids belangrijker als een eettafel.Ze hebben wel goede tafel manieren hoor.

We hebben wel altijd een eettafel op de veranda en daar eten we zomers wel vaak aan.Inmiddels hebben we ook weer een tafel in huis de tijd dat ze over de grond kropen met auto's is echt voorbij.We eten soms aan tafel maar mestal op de bank.

Vera*

Vera*

09-03-2009 om 10:35

Soms bij de tv

Sinds wij kinderen hebben zijn we weer, als regel, aan tafel gaan eten. Toen ze wat ouder waren mochten de frietjes en de pannenkoeken bij de tv. Ze hebben dan allebei een tafeltje en zitten op een krukje. Eten met een bord op de bank en dan ook nog tv kijken lijkt mij niet een geweldig idee.
Tegenwoordig eten wij vaak op zondag niet meer aan tafel met het avondeten. Dan eten we makkelijk en heeft ieder zijn eigen bord. De kinderen bij de tv, manlief met laptopje aan de eettafel en ik bij de computer (met tvkaart).
Maar doordeweeks eten wij altijd aan tafel.

Bastet

Bastet

09-03-2009 om 11:11

Van alles

Wij zitten hier vaak toch wel met zes man sterk aan tafel,dus ja,van alles,school,werk,wat er op tv was of komt,films,onze huisdieren,en over eten ook.
Soms nog over iets wat we op het journaal zagen of in de krant lazen,noem maar op.Kennelijk zijn wij dus nogal kletskousen?
Groetjes,Bastet

Eindelijk voor de tv

Man en ik wonen sinds kort 'op kamers'. Wij noemen onze woning liefkozend 'de stacaravan'. Op 30 m2 doen we alles. De rest van de vierkante meters is door de kinderen in gebruik genomen. We zijn buren.
Dat heeft ook effect op het tafelen. Man en ik eten nog steeds aan tafel, maar de tv staat er naast. Ja, die staat vaak aan als we samen eten. Zodra de buren komen (de kinderen dus), is ie uit en heeft de tafel weer de functie die die altijd had in ons gezin: samen eten en lekker bijkletsen.
Ik onderschrijf de ervaring van Yta. Ja, de avondmaaltijd is het enige moment van de dag waarop we allemaal samen zijn. Dat betekent niet dat er geen andere momenten van gezelligheid of praten zijn, maar dat is niet met zijn allen tegelijk. Wij rekken het tafelen op met koffie toe, chocolaatje erbij. Ook allemaal aan tafel en zonder tv. Extra besprekingen worden aangekondigd en opgeluisterd met... eten. Een uitgebreide lunch bijvoorbeeld. Aan tafel, zonder tv.
Maar zodra de kinderen weg zijn, zitten man en ik weer voor de buis. Aan tafel. Voor de buis op de bank kan alleen in de bibliotheek, films kijken. Die is trouwens ook 30m2 groot. Praten tijdens de film doen we niet. Wel popcorn kauwen. Ach, het is maar wat je belangrijk vindt.
Groet,
Miriam Lavell

Massi Nissa

Massi Nissa

09-03-2009 om 11:58

Bank geen optie met tajine

Wij eten meer dan de helft van alle avondmaaltijden Marokkaans, dus een grote schaal in het midden met tajine (vlees, groenten, pruimen) en kleinere bijgerechten: rijst, couscous, standaard Turks brood. Het zou heel onhandig zijn om zoiets op de bank te eten. Wij hebben geen tv in de keuken/eetkamer, dus we eten tv-loos - wat betekent dat we op zondagavond heel vroeg koken en eten: zeven uur Studio Sport. Op de bank eten vind ik zelf geweldig, vooral met iets makkelijks als pasta. Het komt er alleen heel weinig van hier.
Ik ben trouwens een keer bijna ontslagen als kinderoppas door die bank/tafel-discussie. Ik moest onverwachts met de oppaskinderen eten. Er stond nog wel wat in de koelkast, riep moeder door de telefoon. Tja, ik heb wat plastic bakjes in die koelkast opengemaakt en met een vertwijfeld gezicht de inhoud bekeken. Geen idee wat het was, iets van zeewier met gierst? Ofzo? Ik heb beide kinderen meegenomen naar de buurtsuper, daar een zak ovenfrietjes gehaald en een pot appelmoes. Gesmuld hebben we, op onze bips voor de tv (er was niet eens een bank, er waren alleen vreselijk duur beklede zijden stoelen, dus het leek mij veiliger om op de grond te gaan zitten). We hadden de grootste lol tot moeder thuiskwam. Die was woedend. Nu ik zelf geen achttien meer ben, begrijp ik die woede beter dan toen, hoor, maar indertijd dacht ik: waar maak je je druk om? En het ging er dus voornamelijk om dat ze niet aan tafel hadden gegeten. Tja. Gelukkig mocht ik blijven, want het waren wel superleuke kinderen.
Groetjes
Massi

Ans68

Ans68

09-03-2009 om 12:02

Aan tafel

Wij eten bewust aan tafel. Dat is bij uitstek ons momentje samen, waarbij we ondertussen ook lekker bijpraten. We hebben het allemaal druk met werk of school en ik merk dat dit bij ons bij uitstek hét moment om even nader tot elkaar te komen en hét rustpunt in ons drukke bestaan, zeg maar: oase!. Wij hechten hier heel veel waarde aan! Nou vind ik het eten bij de TV ook niet echt handig, dat geknoei en gesmeer vind ik maar niks! Maar dat is persoonlijk.

Naar binnen schuiven

Wij eten dan op de bank maar er wordt hier wel genoten van het eten hoor het is hier echt niet gewoon eten naar binnen schuiven lekker salade oid op de tafel klesten en we eten ook lang dat hoeft volgens mij niet het verschil te maken met aan tafel of op de bank eten.

He jakkes sancy

Eten is voornamelijk bedoeld om de brandstof voor je lijf aan te vullen

Nou dan kan ieder gezinslid idd net zo goed een paar repen chocola met wat multivitamines naar binnen werken op een tijdstip en plaats waarop het hem/haar past.
Persoonlijk probeer ik wat van de maaltijd te maken. Lekker vers en gevarieerd eten op tafel (jawel) te zetten en daar heb ik best werk van. Ik vind het leuk om te koken, maar ik vind het niet leuk als voedsel dagelijks gedachtenloos naar binnen wordt gestouwd op willekeurig welke plek je tegenkomt. Je gaat in een restaurant toch ook niet een bord op schoot nemen in de garderobe?
Neemt niet weg dat we 's weekends met bord op schoot voor de tv zitten. Zo streng ben ik niet, maar ik houd best van orde en regelmaat en aandacht voor elkaar en voor het eten. Zo, ik heb gesproken (en wellicht driedubbel, maar ik heb niet alle reacties gelezen. Een beetje uitgekauwd is het onderwerp wel, ja).

Maylise

Maylise

09-03-2009 om 13:19

Geforceerd

Hier doen ze geen sporten eigenlijk rond etenstijd. Overigens betekend dat niet dat iedereen er altijd is maar dat hoeft ook niet. Wie er niet is kan na of voor eten.

Gesprekken zijn zeker niet geforceerd en natuurlijk is het ook niet zo dat de kinderen moeten wachten tot het eten voor ze hun verhaal kunnen doen. De jongste die vertelt mij alles wat hij heeft meegemaakt zodra ik thuis ben en ook de andere kinderen doen hun verhaal wanneer het hun uitkomt. Sterker nog, als ze ergens echt mee zitten zullen ze dat juist niet aan tafel vertellen omdat ze geen zin hebben dat iedereen zich er mee bemoeit wat automatisch gebeurd als je het aan tafel vertelt.

Waarover we aan tafel praten verschilt. Kan van alles zijn. Discussies over de actualiteit, gebeurtenissen van de dag, projecten, plannen voor morgen of het weekend, roddelen over de familie, soms hebben we heel filosofische gesprekken en soms komt het niet verder dan allerlei flauwigheden en plagen onderling. Nu zijn de kinderen ook al wat ouder (jongste 9) dus er zijn nu veel meer gesprekkensonderwerpen mogelijk dan met een paar peuters. Toch vind ik meeste kinderen vanaf een jaar of 5,6 gemiddeld wel redelijke gesprekspartners. Het voelt in elk geval nooit geforceerd aan. Het gesprek ontrolt zich vanzelf wel.

Maylise

neteret mut

neteret mut

09-03-2009 om 13:56

Verschilt

soms eten we pizza, dan eten we niet aan tafel. Bij patat ook niet. Ik vind het moeilijk warm houden en niet leuk om steeds van tafel te moeten om nieuw bij te maken. Zodra er wat klaar is wordt er wat van gepakt en ergens opgegeten. Tv staat in de woonkamer, eettafel in het eetkamergedeelte. Wel staat er daar een computer en die hebben wegisteren aangehad met de documentaire over de familie Pondman. Gaf veel gespreksstof, af en toe open monden bij de kinderen. Normaal staat de comp niet aan ( wel standby) maar dan komt er iets over een film, acteur, muziekiets ter sprake en dan is zoiets als wikipedia handig en in de buurt. Zo is er gespreken over inktvissen die uitbreken en/of van kleur veranderen en daarvan filmpjes bekeken. Dat is dan niet puur alleen maar iets bekijken maar naar aanleiding van het geprek ( gelezen krantenartikel, discussie op ool, gebeurtenis op school enz). Een tijdlang heb ik wel een verbod gezet op het bespreken van computergames ( tijdens het eten aan tafel), gebeurd nu duidelijk minder.

Asa Torell

Asa Torell

09-03-2009 om 15:54

Bank is al zo vies...

want die wordt hier aardig onder het snot gesmeerd als er weer eens een dreumes haar verkouden gezichtje er in drukt. Ook tandpasta en andere onbestemde substanties moeten er regelmatig afgeboend worden. Dus ook nog er op eten, daar moet ik niet aan denken. Ik geloof meteen dat anderen dat netjes kunnen maar ik weet heel erg zeker dat 3 van de 4 gezinsleden hier dat absoluut niet kunnen en dat het een enorme knoeiboel zou worden. Onder de tafel ziet het er al zo erg uit!
Nummer vier, die het wel kan, is vriend en als die later thuis is, eet hij dan ook het liefst lekker op de bank voor het nieuws.
Aan tafel is het hier verder ook niet supergezellig, meestal veel geschreeuw van gezinsleden die allemaal tegelijk aandacht willen, en opvoedkundige aanwijzingen over netjes eten. Ikzelf word daarvan al behoorlijk kriegel soms, en ik moet er niet aan denken dat de tv er ook nog eens bij aan zou staan. Maar ik kan me goed voorstellen dat zowel aan tafel eten als voor de tv eten, allebei een stuk soepeler gaan met grote kinderen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.