Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Forumbeheerder

Forumbeheerder

15-04-2009 om 21:18

Zwemvest wordt Tuin met spelende kinderen

Geachte Forumdeelnemers,

Per ongeluk lopen hier 2 draden door elkaar. Helaas kan ik deze draad niet splitsen, ik kan alleen berichten verwijderen en hele draden naar een andere rubriek verplaatsen.
Omdat de zwemvesten nu tot een conclusie zijn gekomen verwijder ik de zwemvest berichten en gaat deze draad verder als tuindraad.
Met vriendelijke groet,
Heidi Steven
Forumeheerder Ouders Online
[email protected]

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Tuin en spelende kinderen

Gisteren een discussie met vriend over de nieuw aan te leggen tuin bij ons toekomstige huis. Het is een nieuwbouwhuis, met een tuin van 9,5 bij 5 m op het noorden.
Ik had een schetsje gemaakt, dat ik hem met enige trots liet zien. "wat komt daar?" " planten" "hoe breed is dat wel niet?".
Kortom: hij vindt dat er teveel planten in komen. "Dat gaat allemaal af van de tuin" "Leukerd, die planten *zijn* de tuin".
Mijn vriend is niet zo botanisch aangelegd . Maar goed, zijn idee is dus: veel bestraat oppervlak, want dan kunnen de kinderen leuk spelen. Mijn idee: een tuin is groen of toch in elk geval grotendeels beplant, een terras is aardig maar een mens hoeft niet te overdrijven. Planten zijn voor die kinderen misschien ook wel leuk. Trouwens, op straat kunnen ze ook spelen (daar is veel ruimte en het is mi redelijk veilig, vriend is een stresskip en zal het vermoedelijk eng en vies vinden).

Mijn vraag aan de bezitters van zowel een tuin als kleine kinderen: hoe gaat het nu in de praktijk? Is het inderdaad fijn voor het kroost om (bij wijze van spreken) maar zo weinig mogelijk plantjes in de tuin te hebben? Heeft iemand nog tips voor een handige indeling? Er is overigens een achterom, dus er moet een paadje naar achter vrijgehouden worden. En bij voorkeur tips van mensen die ook niet zo'n grote tuin hebben - als we een half landgoed hadden konden we zowel weelderig groen als een forse speelplaats aanleggen, nu wordt het een compromisje, vrees ik.

Heeft iemand ideeën en/of ervaringen?

Groeten,

Temet

krin

krin

16-04-2009 om 11:19

Bij ons

Was de tuin net fraai ingericht toen kind zich aandiende. Men vroeg idd of we het nu 'kindvriendelijk' gingen maken, met veel steen en een zandbak. Nou, nee. We hebben een grotendeels bestraat voortuintje waar hij met karren en ballen en stoepkrijt zijn gang kan gaan, een straat met weinig verkeer en een brede stoep, en achter de achtertuin ligt een stuk gemeentegroen met struiken, bomen, gras en sloot voor de vrije uitloop, en evt. een kleine trampoline. We hebben nooit spijt gehad dat we de tuin voor onszelf hebben gehouden. Het enige dat ik af en toe heb gemist (in de dreumes/peuterperiode) is een goede plek voor een opblaasbadje.
Twee tips voor de inrichting: geen kronkelpaadje naar achteren, want ze steken geheid rechtdoor, dwars door de tuin en je planten; en plant fruit; zelf je eten uit de tuin halen, dat vinden denk ik alle kinderen leuk.

Mamba

Mamba

16-04-2009 om 11:31

Hier een vijver

Toen ik dit huis kocht was er een vijver. De buren dachten dat de vijver er uit zou gaan en een glijbaan erin. Niet dus. De tuin is om te zitten en te eten en te tuinieren, spelen doen ze buiten. De kinderen zijn ook maar heel kort zo klein dat ze niet op straat kunnen spelen. Ikzelf heb ook geen behoefte aan 'vreemde' kinderen in de tuin, en dat krijg je geheid wanneer je er een speelplaats van maakt.

Mamvantwee

Mamvantwee

16-04-2009 om 11:44

En wij

hadden ook een (diepe smalle) tuin met mooie vijver en veel beplanting. We hebben ook niets aangepast voor de kinderen. In onze huidige tuin hebben we twee grasperken waarop veel gespeeld wordt. Je kunt er nl een badje, speeltentje, picknickkleed of gewoon een berg lego op kwijt (niet allemaal tegelijk, zo groot is de tuin niet).
Ook hier een vijvertje, en met de juiste instructies gaat dat best samen met kleine kinderen.

Overigens (ik vervuil verder)

Bedankt voor de reacties. Iemand zei er geen spijt van te hebben dat ' we de tuin voor onszelf hebben gehouden'. Kijk, dat meervoud, daar zit m de kneep. Mijn vriend zou het liefst geen tuin hebben, of als ie m dan toch heeft, deze asfalteren en er een tennisnet in hangen. Dat we toch een huis met een tuin hebben gekocht komt door mij, ik stond erop (en het huidige huis is alleen van mij, dus ik was de baas, ha ha).
We hebben dus beiden heel verschillende ideeën over waar een tuin voor is, dat maakt het lastig.

Groeten,

Temet

margje van dijk

margje van dijk

16-04-2009 om 15:14

Hou vol, temet

Ik gruwel van betegelde tuinen. Sorry voor iedereen die dat heeft, maar ik vind het geen gezicht en zo jammer. (En trek je dus van mij vooral niets aan).

Voor mij moet een tuin gewoon leven, anders is het geen tuin.

Dus Temet, ik wil je graag een hart onder de riem steken vooral te volharden in je tuinplan!

Ik heb op zich makkelijk praten want ik heb een tuinliefhebbende man en ook nog een zwager die tuinarchitekt is. In de praktijk doe ik niets in de tuin (behalve er in zitten, ik ben een tuinzitter ipv een tuinwerker).

Maar er moet toch een middenweg mogelijk zijn? Je kunt ook een tuin doen waar je weinig in hoeft te doen. (Als 'in de tuin werken' het struikelblok mocht worden). Je kunt zelfs quasi-betegelen, met bijvoorbeeld een paar vakken erin waar planten in mogen (dan heb je hele mooie bewerkbare perkjes die je een voor een kunt afwerken als je de tuin wilt onderhouden). Of een boompje of zo, dat oogt meteen wat.

De tuin als speelterrein zullen je kinderen alleen doen zolang ze jonger dan 3 of 4 zijn. Vanaf die leeftijd willen ze hun blik verbreden. Hoewel ik vermoed dat dat in Amsterdam allemaal heel anders is (want daar woon je toch?). Bij ons heb je een pleintje achter huis, en vanaf dat ze daar in mogen is de tuin totaal niet meer interessant.

Maar ook met die jonge kinderen hoef je geen kolossaal stuk speelruimte!

Je tuin is op het noorden en dat zal de mogelijkheden ook wel aanzienlijk beperken, maar toch, ik blijf erbij: een betegelde tuin is geen tuin.

Margje

Hanne.

Hanne.

16-04-2009 om 15:19

Als ik jou was

als ik jou was zou ik zorgen dat er in de tuin zeker genoeg speelruimte is voor de kinderren.

Natuurlijk. Ze kunnen op straat spelen. Maar vanaf welke leeftijd kunnen ze dat alleen? Tot die tijd ben je dus altijd verplicht om mee te gaan!!!

Wij hebben voornamelijk gras en tegels, en daarbij twee (grote) borders met planten. Ik vind vooral het gras heerlijk. Er wordt ontzettend veel op gespeeld, en was ook toen ze nog erg klein waren (10 maanden) heerlijk om op te zitten. Je kan er makkelijk een tentje op zetten. De trampoline staat er veilig etc etc. En terwijl de kids spelen doe ik een poging om in het zonnetje een boekje te lezen.

Groot voordeel is ook dat ik nog eens rustig naar binnen kan lopen. Om naar de WC te gaan of zoiets praktisch. In het vorige huis speelden de kinderen noodgedwongen op straat en was ik dus continu met ze aan het spelen, want in de 5 minuten dat ik binnen ben was mijn kind al lang en breed aan de wandel gegaan....

Tegen de tijd dat de kinderen groter zijn en inderdaad zelfstandig op straat kunnen spelen gaan we het wel weer aanpassen. Maar voorlopig geniet ik hier met volle teugen van.

Hanne.

Hanne.

16-04-2009 om 15:25

Margje

Op zich met je eens, maar hier gaan de kids pas met een jaar of 4-5 zelfstandig buiten de tuin spelen. Dat betekent dat Temet nog 4 jaar mee moet 'buitenspelen'!!

Verder wordt hier ook door de 5 jarigen nog regelmatig in de tuin gespeeld. En dat dan bij voorkeur met 2-3 vriendjes (x 2 kinderen) dus dan heb je toch echt flink ruimte nodig. Maar misschien dat dat komt doordat er veel ruimte is...

Maylise

Maylise

16-04-2009 om 17:33

Grasveld

Ik vind een grasveld ideaal als tuin voor kinderen. Tegels kunnen natuurlijk ook. Toen wij hier kwamen wonen hebben we een terras direct achter het huis aangelegd en verder een grasveld. Bij de schutting naar de buren hebben we borders aangelegd met planten. Bij de schutting naar de straat (hoekhuis) hebben we juist geen planten gedaan zodat ze tegen die schutting aan konden voetballen ed.
In de achterste hoek van de tuin (tegen de schutting naar de straatkant hebben we toen een zandbak gezet en verder ook nog een schommel en een glijbaan.
Die schommel en glijbaanhebben we na een aantal jaar weggehaald omdat dat ding toch best veel ruimte in beslag nam en wij in een rustige buurt wonen met veel kleine speeltuintjes met schommels.
De zandbak echter was altijd een groot succes omdat de zandbakken in de openbare speeltuintjes vaak niet echt fris zijn. Die achter het huis wel. Daar speelden ze ook nog wel toen ze vijf/zes waren.
Op de plaats van de schommel/glijbaan hebben we nu stenen laten leggen en daar hebben we in de zomer nu zo'n groot opblaasbaar zwembad. Daarvoor stond dat ding op het gras maar dat maakt het gras kapot dus ik heb hem veel liever op de tegels. In het voorjaar/najaar zet ik bloembakken neer op dat tweede terassje als het nog geen zwembadweer is.
Ook op het grasveld en terras werd altijd veel gespeeld. Nu nog steeds wel eens door mijn jongste zoon (9). Vaak haalt hij als het mooi weer is lego of playmobil naar buiten en dan kan hij nog uren de tuin spelen. Hij gebruikt de planten/schutting/boom/schuur dan in zijn spel en laat de playmobil poppetjes door de jungle reizen of zo.
Mijn dochter van 12 vind het heerlijk om met een stapel boeken en tijdschriften op het gras te liggen in de tuin.
In de tuin spelen doen ze dus nog best lang. Ze speelden hier in de buurt buiten vanaf zo'n drie/vier jaar wel (wel onder toezicht natuurlijk). Fietsen/steppen hebben ze nooit in de tuin gedaan maar altijd op het pleintje voor of achter in de brandgang.
Toch ondanks dat veel buitenspeel activiteiten zich al vlug naar de straat verlegden spelen ze dus ook nog wel in de tuin. Ik denk dat pas als zoon niet meer echt speelt dat hij dan pas stopt met in de tuin spelen.

Maylise

Mathilde

Mathilde

17-04-2009 om 14:27

Ook gras

Halverwege onze/mijn tuin kwamen de kinderen . De eerste helft van onze tuin is dus helemaal niet kindvriendelijk, alhoewel ze de kruiden- en fruithoek wel leuk vinden (ze zeuren nu al om bramen). Maar verder staan daar vooral buxusheggen, rozen, schaduwplanten en andere oninteressante zaken .
De tweede helft heeft een groot terras, een even groot stuk gras en twee borders aan de zijkanten. Er staat een speelhuisje in een hoek en verder hebben ze een glijbaan. In de zomer is er plaats voor een opblaasbadje. Zo is er voor iedereen genoeg te doen (ikke tuinieren, kids spelen en man zitten haha). Dat zal nog wel een tijdje zo blijven, want we wonen aan een levensgevaarlijke doorgaande weg waar ze onder geen beding zelf mogen spelen (ze zijn nu 3 en 5). De eerste speeltuin ligt op tien minuten lopen, geen denken aan dat ze daar alleen naar toe mogen. Ook onder begeleiding sta ik nog regelmatig doodsangsten uit, ze worden gewoon van het zebrapad gereden door types die bij ons als 'petjes' bekend staan . De tuin is daarentegen een veilige haven. Als ze gaan puberen en het speeltuig kan weg, wordt mijn tuin vanzelf groter .
Mathilde

Dank

Ach, nu heb ik het oorspronkelijke draadje om zeep geholpen geloof ik...

Dank voor de reacties. Ik denk nog even door. Gras zou ik ook liever willen dan tegels, maar het gras is in mijn huidige tuin (ook op het noorden) zo'n wanhoop dat ik daar maar niet meer aan begin geloof ik. Margje opperde geloof ik dat mijn partner bezwaar zou hebben tegen werk in de tuin. Dat kan het niet zijn, ik zie die tuin als mijn hobby en mijn zorg, hij hoeft zich er niet mee te bemoeien (liever niet zelfs, ik geloof niet dat ik hem de snoeischaar durf toe te vertrouwen ). Misschien toch maar een wat groter bestraat oppervlak. En dan van relatief kleine steentjes, dan snoep ik er als de kinderen groter worden steeds een klein stukje af....

Groeten,

Temet

Mathilde

Mathilde

17-04-2009 om 15:00

Kunstgras

Als je je over het idee heen kunt zetten: je hebt tegenwoordig ook heel aardig kunstgras voor de tuin.
Mathilde

matriarch

matriarch

17-04-2009 om 17:40

Microklimaat

Gras en planten zijn ook veel prettiger als het zomers warm is. Die foeilelijke betegelde tuinen zorgen er ook nog eens voor dat het in een wijk een stuk onaangenamer aanvoelt. Groen tempert warmte, geeft schaduw en zorgt bij overvloedige regenval voor een betere afvoer. Sufferds die hun tuin betegelen denken minder werk te hebben en ook dat valt tegen. Tussen tegels groeit op een gegeven moment ook weer onkruid, er gaat aanslag op zitten en nog zo wat kleinigheden. Hier terrassen, gras, een flinke boom, bloemen......heerlijk!!! Kinderen vinden een boom ook fijn is mijn ervaring. Om nog maar niet te spreken van de hangmat die tussen zo'n boom en iets anders kan hangen.

Matriarch

Die koelte, dat was dus precies mijn reden voor gras. Dat, en het feit dat ik geen achterom heb in dit huis, en liever een pakje graszaad door het huis heen naar achter breng dan een flinke zooi tegels. Maar het gras heeft het hier echt nooit goed willen doen, en ik vrees voor een vergelijkbaar debacle in de nieuwe tuin, dus toch maar niet...

Mathilde - nee. Over sommige dingen kan ik me niet heenzetten, vrees ik

Groeten,

Temet

Mathilde

Mathilde

20-04-2009 om 12:34

Tja

Dan neem je een mosgazon, dat is ook groen en zacht . Tegenwoordig zijn er ook gazonmengsels met microklaver erin (speciale, hele kleine klaver) voor moeilijke plekken. Maar ik weet niet of dat duur is.
Mathilde

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.