Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Hoe krijg ik mijn boom dood???.


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Tineke

Tineke

19-06-2009 om 14:26

Jules de korte

Bij ons in het dorp staat een prachtige boom
Ze zeggen al honderden jaren
Misschien is het raar
Maar die boom is m'n vriend
Hij mag m'n geheimen bewaren
Hij staat heel alleen op het plein bij de kerk
Ik kan hem verstaan als ie fluistert
De anderen hebben nog nooit iets gehoord
Maar ik denk dat niemand goed luistert.
Ik ken hem nou al zoveel jaar
We zwaaien altijd naar elkaar
Als ik naar bed ga kijk ik even
Dag lieve boom, lang zal je leven
De mooiste boom van alle bomen
Mijn boom

Het dorp wordt maar groter
En soms is het vol
Met mensen die komen kamperen
De straat wordt wat breder, eenrichtingsverkeer
Zodat ze ook kunnen parkeren
M'n boom ziet het aan op z'n plek bij de kerk
Het lijkt of ie zacht staat te praten
Hij zucht en het klinkt als een angstig geluid
Hij heeft het al lang in de gaten
Hij kent ons nou al zoveel jaar
Hij weet het al, er dreigt gevaar
Ik zou hem graag bescherming geven
Dag lieve boom, lang zal je leven
De mooiste boom van alle bomen
mijn boom

Bij ons in het dorp stond een boom in de weg
Die boom bij de kerk moest verdwijnen
Ze kwamen met zagen, met bijlen en touw
Ik riep nog: blijf af, 't is de mijne
Maar niemand die 't hoorde, er kwam zo'n lawaai
Van al die gemene motoren
Hij kraakte, hij schreeuwde, ik hoorde zijn stem
Die klonk nog lang na in mijn oren
Om bomen heb je geen verdriet
Om bomen huilen doe je niet
Toch voel ik telkens tranen komen
Ik zal nog vaak eng van hem dromen
De mooiste boom van alle bomen
Dag boom.

Millenia

Millenia

19-06-2009 om 14:35

Leve heksevet! (en weg met marie)

Hartelijk dank, Kaatje. En overigens heb ik moeite met degene die hier in deze draad triomfantelijk schreef, hoe ze een boom op de erfgrens die buurvrouw mooi vond, hebben vernield. En een ander had het over een heg. Wat bestaan er toch enge buren!! Zijn er ook die van de schutting op de erfgrens per ongeluk expres de steunpalen half doorzagen en op scherp zetten, zodattie 'per ongeluk' omvalt? Of mag dat alleen met levende dingen?
En dames, een boom brengt niet alleen bladeren op de grond (humus!!), maar ook koelte in de zomer. Een boom zorgt voor een beter microklimaat in je tuin. Een boom zorgt voor wat schonere lucht. Een boom zorgt ervoor dat vogels, ook de vogels die lastige insecten vangen, graag in de buurt van jouw tuin zijn.
Alle begrip voor mensen die vinden dat een boom in hun geval veel licht wegneemt, maar dan is snoeien vaak ook nog een oplossing. Het is lang niet altijd nodig om een boom direct huppekee weg te halen. Soms heb ik het gevoel dat in ons dichtbevolkte land een bomenhysterie heerst. Alle tuinen betegelen en alles dat groen is en langer dan 30 cm, slopen. En dan bakken in de felle zon en huidkanker krijgen. Jippie!!
Ja sorry hoor, van mij mag je best een boom weghalen maar ik vraag me soms af of mensen wel snappen waar ze mee bezig zijn. Niet voor niets zijn villawijken vaak ook groene wijken. Ga zo door en het gaat er steeds akeliger uitzien buiten met al die zogenaamd leuke voorwerpen in de tuin, al die tegels-met-alg en al die zielige hoestende planten in achterlijke urnen.
Tot zover mijn uiterst genuanceerde reactie.

Ayanna

Ayanna

19-06-2009 om 14:38

Mooi

Heel mooi Kaatje. Ook ik vind dat een boom niet zomaar gekapt mag worden. Zit zelf met een circa 15 meter hoge spar in de tuin. Ooit door mijn vader geplant als ons 1e kerstboompje. Boom is inmiddels bijna 30 jaar oud en heeft voor mij ook sentimentele waarde omdat mijn beide ouders niet meer leven. Maar hij wordt oud en kaal en bij iedere storm houd ik mijn hart vast. Buren verafschuwen hem omdat hij zonlicht wegneemt en ze 'overlast' hebben van de naaldjes. En ik twijfel.....laten staan of ...... Ieder jaar zie ik weer frisse groene knopjes komen en dan ben ik zo trots op mijn boom. Er nestelen verschillende duiven en merels in. Van de gemeente mag hij gekapt worden zonder vergunning, wel met het vriendelijke verzoek om er weer iets 'groens' voor in de plaats te zetten. Laatst van een expert de uitspraak: die boom? Die gaat nog zeker 15 jaar mee. Liever zo eentje dan zo'n oude stugge eik. Dus ik denk dat ik nog maar een paar jaartjes wacht...
Mijn boom...

even zo

even zo

19-06-2009 om 14:47

Als die heg

er voor zorgt dat je je eigen voordeur niet meer kunt bereiken en ze willen niet meewerken om dat wel te kunnen. (geen achterom aanwezig) dan moet je toch wat om je eigen huis in te kunnen.

Millenia

Millenia

19-06-2009 om 16:27

Een heg

heeft twee kanten. De kant van de buren. En de kant van jou. Als je je voordeur niet meer kunt bereiken, dan aan jouw kant knippen. Klaar alweer.
Groet van millenia die ook geen achterom heeft. Wel zo handig, in huizen zonder achterom wordt veel minder ingebroken, dus zielig is het niet, geen achterom.

sonj@

sonj@

19-06-2009 om 21:32 Topicstarter

Goh ...

wat een uiteenlopende reacties zeg. Maarre om even te voorkomen dat misschien een aantal van jullie me ervan zouden gaan verdenken dat ik wat tegen bomen en plantjes heb ... nee hoor! Die boom is me echt een doorn in het oog, geplaatst door de vorige buren, maar uitgegroeid tot formaat boom wat meer in een bos zou thuis horen ☺
Verder is er in mijn voortuin meer plant (en helaas onkruid) te ontdekken dat stoeptegels (alleen een paadje naar mijn voordeur toe).
En nee en ik ben het er ook niet mee eens dat onkruid binnen/na een jaar uit zichzelf verdijwnt... was het maar zo !
Tja Kaatje, ik vind het een prachtig gedicht, maar een boom midden op een pleintje vind ik toch heel wat anders dan midden in mijn voortuintje. En om er nou gezellig mensen onder te laten zitten ... nou nee (haha). En ja, midden op een pleintje of bij ons op het schoolplein met een gezellig bankje eromheen heeft iets nostalgisch. Misschien moet ik dáár toch over nadenken ipv een speeltuinbankje en sonja's tuin/boombankje.
En Millenium, een boom kan volgens jou misschien wel een beter microklimaat zorgen, maar bij mij groet er nauwelijks iets in de directe schaduw van mijn boom.
Tot zover weer even mijn bijdrage

Nasha 1st

Nasha 1st

19-06-2009 om 22:03

Goh

zolang gemeentes en overheden ook nog zelf voor de meest onzinnige redenen (wegen, huizen) hele gezonde prachtige bomen mogen rooien, snap ik niet zo goed waarom iedereen hier over Sonja heenvalt die gewoon een beetje zonlicht in haar huis wil (en daardoor in de winter de verwarming lager kan zetten, is dat niet milieu-bewust??) Kom op zeg!

Sonj@, pas je op

Hier een meneer Clo die ' in de bomen zit'. Ik heb het even nagevraagd. Een gemeente laat soms een inventarisatie maken van bomen in een buurt, ook in voortuinen. Bomen die waardevol zijn worden gemerkt en daarvoor wordt geen kapvergunning gegeven. Gaat de boom dood en is het duidelijk dat dat door eigen toedoen is gebeurd (gaten boren is vrij duidelijk te zien) kan de gemeente zich beroepen op een herplantingsplicht. Het zal wel per gemeente verschillend zijn, maar laat je stiekem eerst informeren voordat het je vreselijk veel geld gaat kosten.

Groetjes (en ik heb niet alles gelezen, dus excuses als ik met mijn bericht in herhaling val )

Herplantingsplicht (clo)

"Gaat de boom dood en is het duidelijk dat dat door eigen toedoen is gebeurd (gaten boren is vrij duidelijk te zien) kan de gemeente zich beroepen op een herplantingsplicht"

Weet jij hoe dat er in de praktijk uitziet? Moet er dan een boom van dezelfde soort en omvang worden geplant? Dat lijkt me zeker bij oude exemplaren nog een probleem, kom jij maar eens aan een 50 jaar oude kastanje ofzo. Of kan je straffeloos een Leylandi door een japans esdoorntje vervangen?

Groeten,

Temet

A.

A.

20-06-2009 om 00:17

Wachten tot het waait...

en dan de zaag erin. Zorgen dat de boom weg is voor de gemeente komt kijken.
Opgelost.
Zet wel ergens een paar nieuwe boompjes neer. Wel zo sympathiek.
Gr. A.

Temet

Ik check mijn bronnen even..... volgens mijn bron dient te herplanten boom in ieder geval van dezelfde soort te zijn, dus geen inheemse soort door een exoot vervangen. Die 50 jaar oude kastanje in ieder geval door een kastanje, misschien een jonger exemplaar dan. Maar hoe dan ook, bomen zijn duur (kan in de duizenden euro's lopen).
Hier in de omgeving overigens is zelfs door de politie tipgeld uitgeloofd vanwege een boom die onlangs vermoord is.
Snoeien zou dan een betere oplossing zijn, maar dat moet dan ook weer professioneel gebeuren meen ik.
Mijn bronnen zullen maandag hun bronnen nog even checken hierover

Bastet

Bastet

20-06-2009 om 09:51

Blij met mijn bomen

In mijn voortuintje staat en grote roodbladige prunus,die ervoor zorgt dat de slaapkamers aan die kant minder heet zijn,en dat we wat schaduw hebben tegen felle ochtendzon in de woonkamer.In de achtertuin een robinia,die zorgt voor mooie schaduw tegen de middagzon,en nestjes voor vogels.
Ik zou de boom gewoon goed bijhouden dmv snoei,maar niet met gif in de weer gaan,dat heeft invloed op je hele tuin.
Overigens zijn er planten die het best doen in boomspiegels.
groetjes,Bastet

Millenia

Millenia

20-06-2009 om 11:44

Microklimaat

Met microklimaat bedoel ik niet de schaduw en welke planten er groeien. En Bastet heeft gelijk, er zijn planten die het uitstekend doen onder bomen. Met microklimaat bedoel ik dat je 's zomers in de stad loopt te puffen van benauwdheid en dat het dan buiten de stad een paar graden koeler is. En dat niet alleen, het voelt ook veel prettiger aan.
Met al die stenen, maak je je eigen woestijn met alle temperatuurpieken en dalen van dien. Beplanting en vooral ook bomen, heffen de nadelen van al die bouwsels (ja ook huizen) in je buurt, een beetje op. Als je straks meer zon in je kamer hebt scheelt dat verwarmingskosten, maar je zult het in de zomer een stuk warmer hebben. Misschien koop je een ventilator. Of een duur zonnescherm aan je raam. Of een airco. Maar misschien ook niet hoor.
Enfin, tot zover het microklimaat.

Tirza G.

Tirza G.

21-06-2009 om 15:46

Ook gemeen eigenlijk

Fanny X. Is toch ook een soort langzaam vergiftigen

Tirza

Anneja

Anneja

23-06-2009 om 10:32

Diep asociaal

voor mij voelt het moedwillig slopen van een boom waar je geen kapvergunning voor hebt gekregen ongeveer hetzelfde als het vernielen van straatmeubilair oid. Erger nog eigenlijk, want voor je een beetje boom terughebt ben je weer jaren verder en een nieuw bushokje gaat een stuk sneller.

Bij ons in de straat staat een lantaarnpaal die hinderlijk in de slaapkamer van de kinderen schijnt. Die zaag ik toch ook niet om??

En waar ik nog meer van met mijn oren sta te klapperen is dat er hier zo veel mensen zijn die het blijkbaar volkomen normaal vinden om dingen van hun buren te slopen als ze iets niet zint. Ik knip de kroink-kroinkende veren van de trampoline van de buren toch ook niet door? De heg van de buren bewust doodmaken voelt voor mij echt hetzelfde als zoiets. Ik vind het diep asociaal.

anne

Puck2

Puck2

23-06-2009 om 11:29

anneja?

De boom van Sonj@ staat in haar eigen tuin. Wat is er diep asociaal aan om die weg te willen hebben. Dingen die van een ande zijn dien je inderdaad helemaal vanaf te blijven, maar in eigen tuin mag iemand toch redelijk zelf weten wat hij doet.

Millenia

Millenia

23-06-2009 om 14:57

Grmpf

De boom van Sonja hoor je mij verder niet over, behalve dat ik haar aanraad nog even te overwegen of snoeien niet een optie is. Ook in verband met het gegeven dat de ineens grote hoeveelheid zonlicht ook een tegenvaller kan zijn (warmte, misschien zonnescherm nodig enz.).
Maar voor het overige ben ik het eens met Anneja. Wat ik al zei over enge buren: zet je de schutting van buren ook op scherp door de poten half door te zagen als het ding je niet bevalt? En dat sommigen dan ook nog vol trots in zo'n draad in het openbaar pochen over hun vandalisme. Het gaat mijn verstand te boven.

sonj@

sonj@

23-06-2009 om 15:47 Topicstarter

Goh dus nu ben ik diep asociaal anneja

omdat ik een boom in mijn EIGEN tuin graag weg wil hebben?? Nou, weet een heleboel andere dingen (zoals inderdaad bomen of spullen van anderen moedwillig slopen) die ik asociaal vindt, maar dit ... Het moet toch niet gekker worden.

sonj@

sonj@

23-06-2009 om 15:49 Topicstarter

En verder...

gaan we de boom eerst eens flink insnoeien en kijken hoe dat bevalt. Mocht het niet bevallen, dan zien we wel weer verder.
Iedereen in ieder geval bedankt voor het reageren!
groetjes, Sonja

Bot gesteld..

Maar anneja heeft een punt. De wetgever benadert het ook zo. Juist daarom heb je die kapvergunning nodig.
"omdat ik een boom in mijn EIGEN tuin graag weg wil hebben?"
Ja. Die boom staat niet alleen in jouw eigen tuin, maar bepaalt ook het straatbeeld. Is door de duur en zijn omvang tot het straatmeubilair gaan horen, op dezelfde manier als gevels van eigen woningen tot het straatbeeld horen en niet zomaar afgebroken, verbouwd of ingekleurd mogen worden.
Ik begrijp eerlijk gezegd niet waarom je zo'n moeite hebt met dat principe. Het is bepaald niet nieuw.
Groet,
Miriam Lavell

Rafelkap

Rafelkap

24-06-2009 om 15:57

Gemeenteblaadje

Volgens mij is de procedure dat je eerst een kapvergunning moet aanvragen. Dan wordt eea gepubliceerd in een gemeenteblaadje. Daar kunnen burgers (je buren) evt. nog bezwaar tegen maken. Zo gaat het toch??
Moet je dus wel die krantjes in de gaten blijven houden, dat doet lang niet iedereen. Dus wie weet boft Sonja

Rafelkap

Rafelkap

24-06-2009 om 16:00

Of is

dat alleen bij dakkapellen en uitbouw etc.? Ik vrees dat de gemeente niet een nieuwe boom plant als Sonja illegaal haar boom omzaagt. Zo'n jong boompje schiet natuurlijk ook niet op maar nee, ik wil niemand op ideeën brengen, ben het eens met Anneja en Mirjam en vraag me af hoe dat zit.

Puck2

Puck2

24-06-2009 om 17:38

Per gemeente verschillend

Of je een kapvergunning nodig hebt is per gemeente verschillend. In de gemeente waar ik woon mag je een boom op eigen terrein in de meeste gevallen gewoon kappen zoals onderstaande tekst aangeeft die ik van de gemeentelijke website heb geplukt.
"de kapvergunning wordt voor de dorpen beperkt tot 30 monumentale bomen (beperking geldt vooral gemeentelijke bomen; voor particulieren en kleine bedrijven was er meestal al geen kapvergunning nodig)"

Mathilde

Mathilde

25-06-2009 om 09:42

Door fors snoeien

Wij hadden vier Amerikaanse eiken in onze achtertuin staan. Jaren geleden heb ik voor drie ervan een kapvergunning aangevraagd (en makkelijk gekregen, want ze waren weliswaar 70-80 cm in doorsnede maar stonden op nog geen halve meter van elkaar af en dreigden onze tuinmuur om te drukken. Commentaar controleur gemeente: wie zet er nou zulke bomen in een stadstuin? Ik niet dus). Bij de vierde (120 cm doorsnede) hebben we de twee onderste takken (formaat boom) afgezaagd. Daardoor konden de buren een tuinhuis plaatsen en wij aan de andere kant een hekwerk. De boom liep bij de gesnoeide plekken weer uit. Maar dit voorjaar heeft hij ineens nauwelijks meer blad gekregen. En zit voornamelijk dood hout aan. Een boomdeskundige wierp er een blik op en zei: dat gebeurt wel vaker na flink snoeien. De kapvergunning heb ik dus net de deur uit, want ik moet er niet aan denken dat die enorme dode takken straks in een herfststorm naar beneden donderen.
Overigens heb ik een in Engeland zeer beroemde tuinman en presentator van tv-tuinprogramma's wel eens horen zeggen: wie in een tuin een boom plant, moet bereid zijn om 'm om te zagen.

Omzagen?

"Wie in een tuin een boom plant, moet bereid zijn om 'm om te zagen."

Nou, als je je bij het planten even rekenschap geeft van hoe groot die boom uiteindelijk wordt, is dat echt niet altijd nodig! Die leuke apenbroodboom, den of niet-bolvormige catalpa in de voortuin worden joekels en dat had je kunnen weten als je je er vooraf in had verdiept. Sonja heeft hier natuurlijk niets aan, die boom in haar voortuin was een erfenis van de vorige bewoners. Ik snap heel goed dat ze 'm liever kwijt dan rijk is.

Maar moedwillig doodmaken gaat mij ook te ver. Als je in karma gelooft, dus dat alles wat we doen, denken of zeggen weer bij ons terug komt, staat het om zeep helpen van een boom hoog op de lijst van slechte karma, lijkt me.

Chris

MaximeM

MaximeM

25-06-2009 om 10:23

Ik wil 'm wel ...

Hoi,

Ik zou juist best graag een boom in mijn voortuin willen. Heb nu een saaie conifeer, maar ik vind juist een boom met takken opzij zo mooi... heeft iemand een tip voor een boom die wat sneller groeit? (en die ik kan snoeien natuurlijk, als het nodig is? ) heb geen geld om meteen een dure al wat volgroeide boom te kopen, en wil het liefst niet 10 jaar moeten wachten.

Maxime

ishtar

ishtar

25-06-2009 om 13:02

Eucalyptus

mooi ovaal/rond grijs blad, groeit als een tierelier en houdt ook nog muggen weg...zeggen ze
Ook decoratief in een boeketje bloemen.

Of... (ot)

Lijsterbes (Sorbus), Krent op stam (Amelanchier laevis Ballerina), Schietwilg (Salix alba), Judasboom (Cercis siliquastrum), Blazenboom (Koelreuteria), Honingboom (Sophora), Sierappel (Malus, vind ik zelf nooit zo veel aan). Deze worden allemaal niet zo groot en je kunt ze snoeien zonder dat ze volledig uit model raken.

Er zijn dus best nog veel mogelijkheden als je geen vorm- of leiboom wilt. Je kunt ook denken aan een zuilvormige boom zoals zuilbeuk (Fagus sylvatica 'Fastigiata') of zuileik (Quercus robur 'Fastigiata').

Chris

MaximeM

MaximeM

25-06-2009 om 13:44

Gaaf zeg!

Hee bedankt, wat een lijst met namen, en ook de eucalyptus lijkt me mooi, hou van die bladkleur.... ik hoop dat ze in aanschaf dus niet enorm duur zijn, en dan lekker flink groeien in mijn tuin Ik ga eens googlen om plaatjes ervan te vinden!

Maxime

Mathilde

Mathilde

25-06-2009 om 15:14

Het punt was natuurlijk

dat als je niet bereid bent om een boom om te zagen, je er ook geen moet planten . Of, bezint eer men begint. Of iets dergelijks. Ik had er een smiley bij moeten zetten, denk ik .

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.