Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

cobi

cobi

25-06-2009 om 14:23

Zomerse andijvie en zeurproof tuinbonen

Deze week zitten er andijvie en tuinbonen in het groentepakket dat - hoe luxe - elke week door een robuuste bioboer aan mijn deur wordt afgezet.

Wat betreft andijvie reikt mijn culinaire creativiteit niet verder dan stamppot en daarvoor vind ik het nu te warm. Voor een salade vind ik 't eigenlijk te bitter. En de tuinbonen gaan geheid voor misprijzende gezichten en weerspanning gemor zorgen.

Iemand nog revolutionaire bereidingswijzen voorhanden voor deze groentes zodat het toch nog gezellig wordt aan tafel in huize Cobi?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Wel lekkere salade,

van andijvie.

paar appeltjes erdoor, en sinaasappel of mandarijn.

Beetje zoetig frisse dressing van mayo/yoghurt beetje citroensap en een klein beetje honing of iets ander zoets.

Walnoten erdoor.

Jammie!!!

ingrid

Hmmm

Nou, idd salade, maar dan van de tuinbonen. Lekker met gefrituurde uitjes, en verkruimelde gebakken zoutige schincken. Dressing van olijfolie/balsamicoazijn en geperst knoflookteentje. Voor de leuk kun je er nog cherrytomaatjes en/of rucola door doen. Maar tuinbonen blijven een specifieke smaak hebben waar je wel of niet van houdt (hoewel ze koud minder sterk smaken vind ik).
Andijvie kan ik ook niks mee. Ik vind het rauw ook te bitter en verder doe ik niemand in dit huishouden genoegen met enig vorm van gekookte of gewokte andijvie. (Als je belangstelling hebt kan ik nog wel een Indisch andijvierecept voor je tevoorschijn toveren).

Kaaskopje

Kaaskopje

25-06-2009 om 15:26

Andijvie

Andijvie kun je als bodempje in een shoarmabroodje proppen.
De smaak van tuinbonen kun je ook mengen met gekookte worteltjes.

Puck2

Puck2

25-06-2009 om 15:42

Andijviesalade met tonijn. is dat iets?

Een lekeere maaltijdsalade kan prima met andijvie.
Ingrediënten:
2 blikjes à 185 g)Princes Tonijnstukjes in Light mayonaise (ik neem ook wel gewone tonijn met eigen mayo)
1 of 2 avocado's
3 el citroensap
55 g grofgehakte walnoten
3 bosuitjes in ringetjes gesneden
1 kleine rode paprika, in reepjes gesneden
1 bruin stokbrood (of gewoon bruin geroosterd brood)
400 g panklare andijvie, afgedroogd en gesneden
Bereiden:
Tonijnstukjes met een vork loshalen.
Avocadovruchtvlees in blokjes snijden en met citroen besprenkelen.
Van het stokbrood 4 sneetjes snijden, korst verwijderen en in blokjes snijden. Blokjes in een droge koekenpan (of evt. met wat olijfolie) in 5 minuten bruin bakken.
In een grote schaal andijvie en tonijn door elkaar scheppen en met zout en peper op smaak brengen. Salade over 4 borden verdelen. Avocado, walnoot, bosui en paprika erop leggen en broodblokjes erover strooien. Salade serveren met de rest van het stokbrood.
Maar je kan natuurlijk ook alle ingrediënten in een grote bak door elkaar mengen en de broodblokjes er vlak voor gebruik over uitstrooien.

Julia64

Julia64

25-06-2009 om 15:42

Toch stamppot?

Ik had deze week ook in een vlaag van verstandsverbijstering andijvie gekocht (omdat het in de aanbieding was en ik het zo lekker vind) en daar een soort zomerse stamppotvariant van gemaakt; aardappels koken en grof stampen, restje creme fraiche erdoor en wat melk, likje grove mosterd, wat gesneden zongedroogde tomaatjes op olie en wat belegen geitekaas in stukjes erdoor. Uhhhm, en dan de andijvie er op het laatste ook nog door natuurlijk...
Tartaartje erbij (hoeft niet) en ik had toch wel het idee van een zomerse maaltijd...

groet
Julia

Ook lekker (maar niet zo 's zomers misschien....

in een ovenschaal....

laag gefruite uien. Daarop rul gebakken rundergehakt met een bekertje creme fraiche en royaal (doch naar smaak) cayennepeper en chilipoeder.

Daaroverheen een laag roergebakken/geslonken andijvie.

Daaroverheen puree, met een laagje paneermeel of geraspte kaas

In de oven ermee.

Hmmmm...lekker!!

Meyke

Meyke

25-06-2009 om 19:31

Andijviesalade

Andijviesalade met shoarmavlees

De eerste keer lijkt het heel gek, maar door de gembersiroop en kaas wordt de andijvie heerlijk zoet!

Ingrediënten:

3 eetl. boter of margarine
400 gr. shoarmavlees
2 zakjes aardappelgolfjes (a 450 gr.)
3 eetl. crème fraiche
zout
peper
1 rode paprika
1 zak panklare andijvie (400 gr.)
50 gr. gemalen oude kaas met komijn
4 eetl. gembersiroop

Bereiding:

In braadpan boter verhitten. Paprika wassen en in blokjes snijden. Vlees op hoog vuur al omscheppend in ca. 5 min. bruin bakken. Aardappelgolfjes en paprika erdoor scheppen. Met deksel op pan in ca. 10 min. zachtjes gaar laten worden. Creme fraiche erdoor roeren en ca. 2 min. laten meewarmen. Op smaak brengen met zout en peper.
Intussen in kom andijvie, kaas en gembersiroop door elkaar scheppen. Over vier borden verdelen. Aardappel-vleesmengsel op salade scheppen.

Meyke

Meyke

25-06-2009 om 19:32

Tuinbonen gaat niet lukken

Dat levert niet alleen gezeur bij de kinderen maar ook bij mezelf op )

Massi Nissa

Massi Nissa

25-06-2009 om 21:10

Hier ook stamppot in de zomer

Wij eten in de zomer ook stamppotjes, inderdaad met rauwe andijvie of met ijsbergsla of rauwe spitskool. Heerlijk. Ik maak zomer-rauwe-andijvie-stamppot ongeveer zo: twee uitjes fruiten en met een scheutje ketjap en wat Thaise chilisaus laten sudderen (heel weinig ketjap en chilisaus, hoor, van beiden minder dan een eetlepel), beetje roomboter erbij. Aardappels koken en fijnstampen. Andijvie erdoorheen samen met de gefruite uitjesprut. En dan ernaast (als man niet mee eet) uitgebakken baconreepjes of (als man wel mee eet) runderchipolata's. Ik lust er zelf ook graag rauwe rode paprika doorheen, maar dat vinden anderen echt heel vreemd.
Tuinbonen blief ik zelf niet, geen idee wat je daarmee kunt aanvangen.
Groetjes
Massi

milla

milla

25-06-2009 om 21:14

De wassende maan

Mijn hoop bij weinig kookinspiratie, of "vergeten" groenten in mijn pakket www.dewassendemaan.be/index.html

Milla

milla

milla

25-06-2009 om 21:16

Even doorklikken

naar groentewijzer of fruitwijzer...excuus!

Margriet*

Margriet*

25-06-2009 om 21:53

Wel bijzonder met tuinbonen

http://www.nrcnext.nl/koken/tag/tuinbonen/

In de NRC next schrijft Janneke Vreugdenhil. In bovenstaande link recepten met tuinbonen. Je moet even doorklikken. Makreel met tuinbonen bijv.
Ik heb niets geprobeerd hiervan, maar meerdere recepten van haar gemaakt en die zijn altijd goed.

De salade met tuinbonen en dadels die ook al lang over het forum zwerft (Genista heeft hem ook wel eens genoemd, goh tijdje niets gelezen van haar....) is ook lekker.

Guinevere

Guinevere

25-06-2009 om 21:58

Andijvie=zomergroente

Hmmm, kan het ooit te warm zijn voor een heerlijke stamppot-rauwe-andijvie? Bovendien, verse andijvie kun je in de zomer kopen. Dat maakt het dus een zomergerecht bij uitstek, itt zuurkoolstamppot en boerenkoolstamppot.
Een ander idee: andijviequiche met spekblokjes erdoor. Heerlijk (maar misschien meer iets voor een regenachtige zomerdag). En dan te bedenken dat ik een enorme hekel heb aan andijvie, bovengenoemde 2 gerechten uitgezonderd.

Bastet

Bastet

26-06-2009 om 07:41

Cobi

Hier was de rauwe andijvie stamppot een daverend succes in mijn gezin,ondanks de warmte.Mijn dochter kreeg twee enorme stronken mee uit haar schooltuin.Ook onze baardagamen hebben gesmuld..
Groetjes,bastet

reina

reina

26-06-2009 om 07:50

Stamppot

Er is voor mij maar 1 zomerstamppot en dat is die met rauwe andijvie! Veel andijvie ivt aardappels nemen, doe er bijv. kaasblokjes door en/of wat lichte mayonaise. Ik ben in juni jarig en als kind werd dan gevraagd wat ik die dag wilde eten, mijn antwoord was altijd 'andijviestamppot"!

Laminaat

Laminaat

26-06-2009 om 08:08

Mamvantwee

Mamvantwee

26-06-2009 om 08:56

Dubbelgepelde tuinbonen

Je bent effe bezig, maar het bittere gaat van de tuinbonen af als je ze na kort koken, van het wittige velletje ontdoet. Je houdt dan alleen de groene binnenkant van de boon over.

Overigens vind ik tuinbonen heerlijk! Verstop ze in een quiche, maak er soep van, of stamppot, kan ook.

Tuinbonen met pasta

Deze week nog gegeten: tuinbonen kort koken, in andere pan wat spekjes uitbakken, pasta koken (spagetti); als alles gaar is goed door elkaar mengen, met desgewenst nog wat olijfolie erdoor - MMMMMMMM!
Toegegeven: wij ouders vonden het een stuk lekkerder dan de kinderen. Die lieten de tuinbonen achter op hun bord.

groetjes,
Caroro

Flodderbonen

heten ze hier ook wel en dat is precies waarom onze kids er niet van houden: het velletje.

Ik heb geen zin meer om ook nog eens het velletje eraf te halen als we al de peulen gepeld hebben. Het scheelt wel iets hoe je ze kookt. Namelijk eerst water aan de kook laten komen en dan pas de boontjes erin.

Misschien iemand een tip om gemakkelijk die velletjes te verwijderen?

amar

amar

27-06-2009 om 17:49

Indisch

cobi ,wil je misschien nog een indisch andijvierecept,snel klaar, met spekjes erbij?
amar

Andijvie

Daar zal nu niks meer van over zijn of het moet een zielige treurvariant zijn, maar voor het geval je weer met andijvie zit opgezadeld heb ik nog wel een pasta+andijvie recept voor je (van Nigella...maar weer eens).
Gebruik brede, grote (eier)pasta 500 gr, een grote krop andijvie, 1 tl chilivlokken (xenos), 2,5 dl witte wijn, 2,5 dl water, knoflookolie, gehakte peterselie, parmezaanse kaas geraspt, chilipeper gesnipperd

Pasta koken, in wok olie, chilivlokken en andijvie roerbakken. Wijn en water erbij, deksel schuin op pan en 6 min. laten koken.
Pasta en andijvie door elkaar mengen, peterselie, kaas en pepertje er door husselen.

Ik heb het nog niet zelf gemaakt, maar het spreekt me wel aan.

amar

amar

03-07-2009 om 16:48

Komt 'ie

ingr.: paar gesnipperde uien( ik doe zelf meestal 2),
1(evt. meer) fijn gesn. knoflookteen, fijn gesn. andijvie,djahe(gemberwortelpoeder) en ketjap manis.

In een kookpan de ui een beetje bakken in wat boter. Knoflook erbij. Andijvie erbij. Voortdurend blijven roeren. Djahee erbij, een paar flinke scheuten ketjap.Klaar.
Let op: de andijvie mag niet gaar worden, maar 'al dente'.

Hierbij 'hoort' (voor ons) het volgende vleesgerecht:
hele fijne blokjes varkensvlees,
gesnipperde ui (weer)
fijn gesn knoflook
djahee (alweer)
ketjap manis
peper

Uien bakken.Knoflook erbij.Vlees erbij, dichtschroeien.
Klein beetje water erbij.Veel ketjap erbij.
Met peper en djahee kruiden.

Serveren met rijst (of 'kale bami' voor de kinderen),sambal, gebakken uitjes(die uit zo'n zak, kroepoek natuurlijk en blussen met komkommer die heerlijk zuur is aangemaakt...
Mmmmmmm,ik ga het volgende week weer eens maken.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.