Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Klarinetje

Klarinetje

17-09-2009 om 21:43

Zijn er meerdere klarinetisten hier?

Zijn er hier meerdere mensen die klarinet spelen?
En zo ja, spelen jullie ook in een harmonie of ander gezelsschap?
Heb je nog les?
Wat voor klarinet heb je, en welke?

Ik ben pasgeleden zelf weer na een heel aantal jaren begonnen met spelen. Ik speel weer bij de Harmonie en ik denk dat ik weer lessen ga nemen ook. Verder overweeg ik mijn huidige klarinet in te ruilen voor een nieuwe, maar ik twijfel tussen een LeBlanc opus II of een Buffet Crampon (Prestige of Festival).
Ik ben erg nieuwsgierig wie er van jullie nog meer spelen!

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Pluk53

Pluk53

18-09-2009 om 10:14

Leuk

zelf ex-klarinettist. Gestart bij harmonie. Daar kreeg je je instrument van. We speelden toen op klarinetten met het Albert-systeem. Later toen ik "herbegon" een tweedehandsje gekocht met Böhm-systeem.
Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Klarinet, maar alles wat daar staat zul je al wel weten. Ik heb toen zelf naar tevredenheid een gereviseerde klarinet gekocht; nieuw vond ik wel erg duur! Als je gaat kiezen is denk ik de klank belangrijk. Als je samenspeelt met anderen moet die harmonieëren. Ik vond de "Duitse" klank mooier dan de Franse. Blijkbaar wordt in Nederland de "Duitse" buis gecombineerd met het Böhm kleppen-systeem ( best of both worlds).
Veel succes, het is een prachtig instrument.

Klarinetje

Klarinetje

18-09-2009 om 13:07

Ha toch nog eentje!

Leuk toch nog iemand!
Ik heb vroeger na jaren op een echt oudje gespeeld te hebben, via de Harmonie (huur-koop) een Buffet Crampon E11 gekregen. De E11 is nu nog steeds het instapmodel van hout van Buffet Crampon. Een franse klarinet dus maar ik gebruikte wel een duits mondstuk met duitse baan rieten.
Volgens mij is het Albert-systeem in Nederland haast niet meer te krijgen en is alles Böhm geworden. Zelf heb ik altijd Böhm gespeeld.
De rest van de Harmonie speelt ook allemaal Buffet Crampon (tja, wie niet in Nederland zou ik haast zeggen). Alleen variëren de klarinetten van E11 (nieuwprijs om en nabij de 1000 euro) tot aan de Tosca (nieuwprijs om en nabij de 5000 euro) zelfs. Dus waarschijnlijk wordt het voor mij ook een Buffet Crampon en toch geen LeBlanc. Vroeger vond ik de LeBlanc opus II erg mooi en heb er jaren voor gespaard. Uiteindelijk is het geld ergens anders aan besteed maar vandaar dat ik nu ook weer direct aan een LeBlanc dacht. Nieuwe klarinetten zijn idd errugggg duur. Maar ja, ik kan het me nu eindelijk permiteren dus tja, dan wil ik er nu toch eindelijk eens voor gaan. Maar als ik een goede tweedehandse tegenkom gaan we daar voor natuurlijk. 't Is net als met een auto denk ik dan maar, bijna nieuw of nieuw scheelt vaak enorm in prijs!

doremi

doremi

18-09-2009 om 22:57

En nog één.....

Ja hoor, al 30 jaar speel ik klarinet. Tot mijn 20ste ongeveer les gehad en daarna steeds gezorgd dat ik in een harmonie speelde, anders zou ie geheid in een hoek beland zijn. Ik heb een Buffet C12 Conservatoire, geen gangbare Buffet, maar bij een van mijn vorige harmonieën had ik zo'n zelfde type in bruikleen en was daar zeer tevreden over. 4 jaar geleden heb ik er zelf een gekocht. Via de harmonie waar ik nu zit hebben we sinds kort wel een duits mondstuk met duitse rieten. Echt super, veel mooiere klank en speelt heel fijn!

Starry Night

Starry Night

19-09-2009 om 11:06

Mijn zoon

Sinds begin dit schooljaar: hij speelt al drie noten! Ik vind het oveirgens wel een teer ding, met dat rietje en al die lossige knoppen erop. Heb hem ingepeperd dat hij er héél zuinig op moet zijn.

Klarinetje

Klarinetje

19-09-2009 om 13:39

Oh leuk!

Oh wat leuk nog twee! En Starry Night, het is idd een teer ding maar daar leert je zoon snel genoeg mee om te gaan denk ik. Het is belangrijk dat hij ervoor zorgt dat het rietje niet steeds tegen zijn kleren aankomt want dat kost je een vermogen aan rietjes . Vooral in het begin wil een kind steeds naar zijn vingers kijken als hij ze neerzet en dan gaat het mondstuk automatisch tegen het lichaam of kleding aan.
De kleppen zijn ook wel teer idd maar kunnen ook wel tegen een klein stootje hoor. Belangrijk is, maar dat zal hij al wel geleerd hebben denk ik, dat hij zijn klarinet nooit óp de kleppen legt maar altijd met de kleppen omhoog.
Heeft hij al een standaard om hem op te zetten? Die kan ik je erg aanraden! Ideaal, zo hoeft hij ook niet steeds in en uit de koffer en omdat hij al klaarstaat is het ook veel aantrekkelijker om hem steeds even te pakken om wat te spelen.
Wat voor klarinet bespeelt je zoon nu, hout of kunststof? Huur neem ik aan?
Zelf heb ik vanochtend een prachtige Buffet Crampon Festival gekocht! Maar ik heb mijn E11 toch nog maar even gehouden en niet ingeruild. Een nieuwe moet eerst ingespeeld worden namelijk en aangezien ik per dag toch wel meer wil spelen dan het kwartiertje dat nu nog mag, heb ik hem maar even gehouden. Er is veel vraag naar de E11 dus ik raak hem vast ook zelf wel kwijt. Voor het geval dat Starry Night er nog belang bij heeft voor haar zoon, ik doe hem weg voor ongeveer 300 euro (dat is het bedrag dat ik er bij inruil voor zou krijgen).

Kiki

Kiki

19-09-2009 om 14:57

Ach weemoed,

jarenlang op redelijk hoog niveau gespeeld. Ik ben toen niet naar het conservatorium gegaan en daarna gestopt.

Ik heb in geen tien jaar geen klarinet aangeraakt, maar wat is het een mooi instrument!

Ik hoop dat je veel plezier hebt Klarinetje!

Starry Night

Starry Night

19-09-2009 om 17:04

Goede tip

Dat van dat rietje tegen zijn kleren, want daar let je uit jezelf niet op volgens mij.
Hij is er best netjes op. Zet hem keurig in elkaar zoals de juf het hem geleerd heeft en haalt hem na het spelen onmiddellijk weer uit elkaar en legt hem terug in de koffer. Inderdaad met de klepjes naar boven.
Standaard is ook een goeie tip. Die kan ik dan meteen zelf gebruiken in het koor, bedenk ik meteen
En dan ga ik nu even zijn klarinet pakken om antwoord te kunnen geven op je vraag (we huren hem inderdaad)....................................................................................................................... volgens mij is hij van hout. Merk is Noblet Paris, mocht dat wat zeggen.
En wat betreft je aanbod: ik wacht eerst even af of hij het echt serieus oppakt, voordat ik er zelf een aanschaf.

Starry Night

Starry Night

19-09-2009 om 17:06

Ik pakte een ander stuk en ik geloof bij nader inzien toch dat het kunststof is

Klarinetje

Klarinetje

19-09-2009 om 17:27

Kiki

Dat ging mij net zo. Jarenlang op best hoog niveau gespeeld. Verschillende solistenconcoursen hoge ogen gegooid (altijd een 1e prijs) en eentje zelfs helemaal gewonnen. Voorlopleiding conservatorium gedaan, na dat jaar toelatingsexamen gedaan en toegelaten, maar uiteindelijk toch niet verder gegaan. Ineens was de liefde over en heb ik een heel andere studierichting gekozen. Nog een jaar of twee gespeeld maar de motivatie werd steeds minder en minder. Nadat ik toen verhuisd ben ben ik ook gestopt met spelen. En nu na 18 jaar heb ik de boel weer opgepakt en heb er weer enorm veel plezier in! Dus dat zit wel goed

Klarinetje

Klarinetje

19-09-2009 om 17:38

Starry night

Noblet Paris ken ik idd wel, althans de merknaam, verder niet hoor. Wordt idd vaak gebruikt bij beginners. Volgens mij is de Noblet Paris idd wel van hout maar zijn de beker en het mondstuk van kunststof. Dus het kan heel goed dat jij eerst een houten onderdeel en later een kunststofonderdeel in je vingers had
Starry Night: "Standaard is ook een goeie tip. Die kan ik dan meteen zelf gebruiken in het koor, bedenk ik meteen"
Hmmm... ik bedoelde dus een instrumentenstandaard, zo'n ding waar je de klarinet op kunt wegzetten zodat hij niet steeds in- en uit elkaar gehaald hoeft te worden Offe... kun jij daar ook wat mee in het koor?

Starry Night

Starry Night

19-09-2009 om 18:05

Hahaha

Nee, daar kan ik niks mee in het koor. Of ik moet er zelf in gaan hangen Ik dacht dat je een standaard voor de muziek bedoelde, maar dat komt omdat ik te haastig las. Je legde het goed uit.
Zijn die duur? Want ik denk inderdaad dat die het oefenen wel zou bevorderen, omdat hij dan niet elke keer in- en uit elkaar hoeft.

Klarinetje

Klarinetje

19-09-2009 om 21:05

Valt mee hoor

Er zijn verschillende soorten maar de meest gangbare standaard is
http://www.rieten.nl/product/251/k_nig_meyer_15222_klarinet/
Deze is straks ook erg handig mocht hij ooit in een orkest ofzo gaan spelen. Ik heb zelf deze nu ook besteld want ik had een erg zware (met gietijzeren onderstel). Voor thuis ideaal omdat die minder snel omvalt, maar weer minder fijn om mee te nemen naar de orkestrepetitie's. 10,95 euro kost hij.
En het is echt waar! Als het instrument klaarstaat pak je het veel sneller even tussendoor dan dat je het elke keer helemaal in elkaar moet gaan zetten. Zelfs tussen het koken door speel ik nu wel eens haha. Je moet hem alleen wel steeds even weer droogmaken na afloop...

Starry Night

Starry Night

20-09-2009 om 10:22

Dank voor de site

Heb hem meteen bij mijn favorieten gezet. Weet nu ook meteen hoeveel die rieten kosten... (hij krijgt er vier van de muziekschool, daarna moeten we ze zelf kopen, begrijpelijk natuurlijk).
Ehm..., dom vraagje misschien en het zal zich ongetwijfeld vanzelf wijzen, maar hoe zet je de klarinet op dat puntje...?

Rafelkap

Rafelkap

20-09-2009 om 11:05

Starry night

In de toeter zit een opening Dus rechtop op de standaard. Die rieten koop je in een doosje, je kan de docent vragen of het beter is per stuk (want in het begin verander je nogal eens van rietje) of per doosje te kopen. De prijs weet ik niet meer, is niet duur.
Ik ben op 'latere leeftijd' klarinet gaan spelen, een jaar of zes met veel plezier gedaan. Nu geen tijd meer voor en hij ligt in de kast. Ooit nog uitgeleend aan de dochter van een vriendin. Ik hoop dat een van mijn zonen het wil gaan spelen, anders moet ik er maar weer aan

Starry Night

Starry Night

20-09-2009 om 11:34

Aaaah, dat gát!

Hahahaha, sorry. Ja, logisch natuurlijk.
"in het begin verander je nogal eens van rietje"
Bedoel je dan dat ze snel kapot gaan, of zit er ook nog verschil in rietjes...? Rietjes voor beginners, rietjes voor gevorderden, rietjes voor cracks, zoiets?

Rafelkap

Rafelkap

20-09-2009 om 18:25

Rietjes

Ja precies: je begint vaak met rietje 1 of 1,5 dat blaast lichter. Later blaast dan nr 2 of 3 beter. Het nr. staat er gewoon op. Vraag de leraar maar. Ze zijn ook aan slijtage onderhevig.
Maar gelukkig: gewoon te koop en vroeger moest je voor hobo zelf je rieten snijden, daarom koos ik klarinet (te lui).

Klarinetje

Klarinetje

20-09-2009 om 22:28

1 of anderhalf?

Oei dat is wel heel erg licht hoor!
Volgens mij beginnen de meesten toch gelijk met 2 1/2 of misschien 2 hoor. Maar het ligt ook erg aan het mondstuk dat je hebt en aan het soort riet. Rico bijvoorbeeld blaast weer veel lichter dan VanDoren. Als je VanDoren 2 1/2 gebruikt heb je van Rico wel een 3 of zelfs 3 1/2 nodig.
Toen ik jaren geleden zelf les gaf adviseerde ik mijn leerlingen ook om met 2 of 2 1/2 te beginnen. Maar het is idd ook heel persoonlijk

Rafelkap

Rafelkap

21-09-2009 om 15:12

Klarinetje

Volgens mij begon ik toch echt met een 1,5, de eerste weken, maar al gauw kreeg ik er wat meer geluid uit Zo'n doosje is alleen wel een beetje veel van hetzelfde, die kan zoon van Starry Night beter kopen als hij wat langer les heeft. Je kan ze ook per stuk kopen.
Klarinetje, jij heel veel geluk!

Klarinetje

Klarinetje

21-09-2009 om 16:03

Dank je rafelkap

En idd Starry, een vol doosje moet je ook niet gaan kopen hoor! Koop ze gewoon los en dan 2 of 3 tegelijk. Er is geen riet hetzelfde dus je kunt ook nog wel eens een 'miskoop' hebben. Laatst hoorde ik iemand zeggen dat je van elk doosje VanDoren traditional (10 stuks) er zeker wel 3 zo weg kunt gooien. Nou gaat me dat weggooien net iets te ver (bijschuren of knippen kan ook nog het een en ander verbeteren maar vraag dat vooral aan de leraar!) maar er is geen riet gelijk.
Weet je trouwens dat er tegenwoordig ook kunststofrieten zijn? Het lijkt mij persoonlijk niets hoor, maar voor een beginner kan het misschien wel ideaal zijn! Ze zijn duurder maar schijnen veel langer mee te gaan. En daarnaast zullen ze ook minder kwetsbaar zijn lijkt me.
http://www.rieten.nl/product/71/l_g_re_standard/

Starry Night

Starry Night

21-09-2009 om 22:54

Ik kan me voorstellen...

... dat de kwaliteit van een riet voor gevorderden essentiëler is dan voor een blonde krullenbol die razend trots is dat hij 'al' drie noten kan produceren Ik kan me voorstellen dat nuances in het geluid voor jullie storender zijn dan voor hem. Hij oefent trouwens niet genoeg, dus die standaard ga ik zeker kopen! Zijn juf vond dat ook een heel goede tip, zei ze vandaag.

Hier

Op 15 jarige leeftijd ooit (dus later) begonnen, binnen de Harmonie en toen jaar of 8 les gehad in totaal. Na de verhuizing is het er niet meer van gekomen. Eigenlijk kei jammer. Ik heb een eigen instrument. Een houten, Buffet Crampon E11.
Ik heb rieten nr 2 vanDorens en 2½ Rico. Ik vind deze best prijzig. De laatste keer betaalde ik bijna 2 euro per riet. Sommige gaan maar kort mee. Soms zou ik wel weer er iets mee willen doen maar de tijd tja lastig.
Gr. Rymcke

Roos Vicee

Roos Vicee

28-09-2009 om 15:44

Starry night

Nog even een kleine opmerking voor jou.
Ik weet niet of je ondertussen de standaard besteld hebt, maar je moet er wel even opletten dat er in het ding opvouwbare pootjes verstopt zitten die je zeker wel moet gaan gebruiken anders valt hij zo om, met alle gevolgen van dien.
Aan de onderkant van het ding kun je iets uitdraaien. Als je dat gedaan hebt vallen de pootjes er vanzelf uit en moet je hem er weer indraaien.
Hij is reuze handig want als je hem moet meenemen draai je alles er weer in en neem je hem in de beker van je klarinet mee. Maar je moet maar net weten dat hij niet werkt als de pootjes niet uitgeklapt zijn.
Succes!

Roos Vicee

Roos Vicee

28-09-2009 om 15:45

Ohoh

Kijk, val ik weer eens door de mand

Roos Vicee

Roos Vicee

28-09-2009 om 15:55

Rymcke, en over rieten

Nou ik toch de mand gevallen ben reageer ik maar weer gewoon als Roos Vicee.
Maar idd die tijd ja. Dat was bij mij ook jaren zo. Het kwam er gewoon niet meer van. En als je al eens weer wilde gaan spelen werkte je instrument niet mee omdathij al zo lang ongebruikt in de koffer had gezeten en alles dus niet meer zo soepeltjes werkte. Plus het feit dat je geen stok achter de deur hebt. Ging mij net zo dus.
Maar ben nu echt weer super enthousiast en het gaat alweer aardig richting oude niveau. A.s. donderdag mijn eerste les weer! Reuze zin in! Echt hartstikke leuk en gaaf. Maar ja, het heeft wel 18 jaar geduurd voor ik weer zover was hahaha.
En oh ja die rieten.... bffff de rieten die ik vroeger gebruikte bestaan niet meer. Ben nu dus driftig op zoek naar geschikte rieten en dat valt niet mee. En ja, heb er alweer aardig wat eurootjes aan uitgegeven om al die verschillende te proberen. De meesten vallen af, dus Starry als ik jouw zoon (of anderen) nog een plezier kan doen met niet goedbevonden rieten 2 1/2 dan hoor ik het wel. Momenteel vind ik zelf de nrs 3 het fijnste dus ik denk niet dat ik nog 2 1/2 ga gebruiken terwijl ik er daar wel een heel aantal van heb besteld.

Starry Night

Starry Night

28-09-2009 om 18:05

Nog niet gekocht, nee

Dus dank voor de tip. Ik denk dat ik dus wel gewoon naar een winkel ga om hem te kunnen zien. Via internet moet je maar afwachten natuurlijk.

Roos Vicee

Roos Vicee

28-09-2009 om 18:29

Link

Via de link die ik je eerder gaf gaat het ook wel goedkomen hoor, maar idd in een winkel zijn ze ook wel te koop. Maar veel meer dan 10,95 euro moeten ze niet kosten (heb ze ook gezien voor 15,95 euro nl).
Succes

Starry Night

Starry Night

28-09-2009 om 20:54

Ander vraagje

Hij had vanmiddag les, was helemaal trots want hij had een dikke pluim van de juf gekregen, dus hij wilde het ingestudeerde liedje voorspelen aan ons. Dat liep uit op een domper, want als hij goede tonen kreeg, dan klonken ze 'hees', en verder zaten er ook een hoop piepen tussen (die overigens hoogst komisch klinken, maar we lachen natúúrlijk niet!).
Hij raakte hevig gefrustreerd, maar ik vroeg me af of het misschien niet komt omdat hij net een half uur op het instrument gespeeld had (en tijdens les was het wel goed gegaan). Misschien was het instrument te vochtig, zoiets?
Herkennen jullie dat hese geluid en weten jullie wat de oorzaak kan zijn (het is dus wanneer hij op zich wel goed blaast, níet zo'n pieptoon).
"Veel oefenen", zei ik nog. "Ja, ik krijg een standaard zei je." Jajajajajajajaja, hahaha.
p.s. vond de nick 'Klarinetje' wel lief overigens

Rafelkap

Rafelkap

29-09-2009 om 07:33

Starry

Dat komt doordat z'n lippen moe waren. 'Embouchure' (je lipspieren beheersen) moet je oefenen, dan houdt hij het steeds langer vol.
zeg ik het zo goed, klarinetje?

Roos Vicee

Roos Vicee

29-09-2009 om 11:01

Ja kan

Ja het kan idd aan zijn embouchure liggen, maar het kan ook zijn dat er iets met het rietje niet goed is. Is het nog heel? (zelfs een hele kleine bijna onzichtbare beschadiging kan er al voor zorgen dat het veel zwaarder blaast) Of zat het riet wel helemaal goed op het mondstuk?
Gewoon vandaag weer opnieuw proberen. Grote kans dat het idd aan de embouchure lag en dat het vandaag wel goed gaat. Zo niet, even een ander riet proberen.

Starry Night

Starry Night

29-09-2009 om 15:19

Ik denk...

... dat het de oorzaak in dit geval was wat Rafelkap schrijft, omdat na enig proberen de toon ineens weer wél helder werd (heel even, maar toch).
Dat vind ik ook wel een goede uitleg voor hem: a. joh, je was gewoon moe, helemaal niet erg en b. als je nou hééééél veel oefent, dan zal het steeds beter gaan.
Dank! Wat leuk toch dat dit klarinettendraadje ineens uit de lucht is komen vallen! Ik heb er echt wat aan.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.