Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Maxime.M

Maxime.M

12-10-2009 om 18:33

Basis produkten om je eten lekkerder te maken

Hoi,

Ik wil een beetje gaan minderen met het gebruik van pakjes en zakjes bij het koken. Alleen vind ik het erg moeilijk om lekkere sausjes te maken, en als ik al bezig ben heb ik het een en ander weer niet in huis. Wie heeft er wat tips om roerbak groente net wat lekkerder te maken. Het wordt nu steeds zo flauw...saai, ik kan het niet goed uitleggen. (of ben ik verpest door de pakjes) verder grijp ik ook steeds mis, het komt er niet altijd van om nog even naar de supermarkt te gaan. Wat zou ik als basis altijd in huis moeten hebben, wat zijn jullie basis-ingredienten?

Maxime


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Ellen Wouters

Ellen Wouters

12-10-2009 om 19:19

Hangt van je 'orientatie' af

Beetje flauw kan kloppen, sausjes uit zakjes zijn berucht om hun zoutgehalte en het is even wennen om daar van af te raken.

Ik neem aan dat je niet meteen 30 ingredienten in huis wilt halen. Je kunt met een paar smaakjes beginnen en dan langzaam uitbreiden.

Bijvoorbeeld:
- voor een italiaanse touch: olijfolie, verse basilicum en echte parmezaanse kaas (dwz een stuk parmigiano, geen geraspte kaas uit een doosje of zakje)
- voor een oosterse touch: sesamolie en soyasaus, ná het roerbakken van bv kipstukjes een scheut soyasaus (kikkoman) en een klein scheutje sesamolie er door roeren
- voor kerriesaus wat kerriepoeder, een stukje santen en iets peperigs erdoorheen, als het wat vetter mag zijn nog wat room erbij.

En zet een potje verse kruiden in de vensterbank, begin bv eens met platte peterselie en wat selderij voor in de soep.

Nou kan ik nog heel veel meer specerijen opnoemen, maar dat hangt ook een beetje af van welke keuken je lekker vindt. Hou je bv van italiaans, dan kom je ook al heel snel bij een flesje balsamico-azijn, wat rozemarijn, pijnboompitjes enz uit.
Wil je oosters, dan koop je er bv wat gemberpoeder, gemalen komijn, gemalen korianderzaad bij.

Mijn inbreng...

wok-sauzen van bijv. Go-tan. Zoetzure is hier favoriet (vanavond nog gebruikt), verder heb ik chilisaus in de koelkast, sambal, heb ik sojasaus, olijfolie, ketjap, dat soort dingen. Verder sluit ik me wel aan bij Ellen!

Jons

Waarom allemaal sausjes?

Vanavond at ik heerlijk, zonder saus..

Lekkere sla (rucola)
Daarover: geitenkaas zacht, wat verbrokkeld, walnoten, vijgen in stukjes. Dressing: olijfolie, witte balsamicoazijn, wat honing, wat mosterd, beetje peper.. (echt zalig!)

Geen vlees (want al geitenkaas en walnoten)

Risottorijst (fungi AH eigen merk) en daardoor hele champignons en trostomaatjes die samen ´gebakken´ waren in een beetje braadproduct (wel iets peper en zout erop)

Ik eet mijn vingers erbij op!

Voor de rest kun je allerlei sauzen maken met als basis een roux http://nl.wikipedia.org/wiki/Roux

Maxime.M

Maxime.M

12-10-2009 om 20:42

Sausjes vind ik lekker

Hoi,

Ja ik ben dol op sausjes. Ik hou van italiaans maar ook wel van oosters. Nu nog een beetje leren toe te passen, maar ik zal wel gewoon gaan proberen. Wat ik nu al in huis heb is; pijnboompitten, balsamico azijn (maar die weet ik niet goed te gebruiken) rozemarijn (gedroogd van silvo) Ik heb alleen sojasaus van conimex, zoete. En ik het laatst wok olie gekocht, die ruikt heel lekker.
Ik koop wel eens verse plantjes met kruiden, maar die kan ik meestal na een week weggooien (en dan heb ik er maar een of twee keer blaadjes vanaf gehaald) ik geef ze wel water hoor.

Ik zal de rest ook eens in huis halen en de andere kruiden komen tzt wel. (ik heb trouwens wel een heleboel van die silvo pakjes met kruiden, maar weet ze eigenlijk niet goed te gebruiken) ik heb kaneel, peterselie, paprikapoeder, sesamzaad. Ik gebruik dat dan eens voor een receptje en weet verder niet meer wat ik ermee moet. (geen kook-knobbel geloof ik)

Maxime

Tijgeroog

Tijgeroog

12-10-2009 om 20:45

Roerbakgroente

Wat provencaalse kruiden of pesto doet ook een hoop.

Maar vertel eens, wat voor suasjes gebruikte je dan altijd?

Guinevere

Guinevere

12-10-2009 om 20:48

Simpel

Voor roerbakken: een goede fles oestersaus. Met een beetje gember(siroop) erbij en wat knof heb je al snel iets smakelijks. De sojasaus van Conimex vind ik nou niet bepaald lekker, probeer eens A-ketjap. Ook lekker om de oestersaus mee aan te vullen (scheutje natuurlijk).
Voor italiaans: een pakje roomkaas met kruiden en een blikje tomatenpuree.
De kruiden die je beschrijft (kaneel, peterselie, paprikapoeder, sesamzaad) zijn behalve die paprikapoeder nou niet echt het summum. Koop een grote pot italiaanse of provencaalse gedroogde groene kruiden, kom je al een heel eind mee. En idd. gemalen korianderwortel (ketoembar), laos en een smakelijke kerrie.
Nou, eet ze dan maar!

reina

reina

12-10-2009 om 21:02

Maxime

Zelf kook ik zelden met pakjes en heb dan ook een heel kastje vol kruiden, maar ik zou m'n verse kruiden niet willen missen. Je zegt dat ze zo snel dood gaan, maar misschien is dit een tip: Vul een grote pot of bijv. een zinken teil met potaarde (zorg dat er water uit weg kan lopen aan de onderkant) en zet daar de kruidenplantjes in die je koopt. Zet dit buiten en je kunt er maanden plezier van hebben (alleen als het echt winter is kun je er weinig mee).

Guinevere

Guinevere

12-10-2009 om 21:11

Ja, en...

En koop die verse kruiden dan bij de Aldi. Dat scheelt algauw een euro per potje.

Even vloeken in de kerk

De smaak die je mist als je geen pakjes meer gebruikt is vaak de smaakversterker (mononatriumglutamaat/ monosodiumglutamaat). Nu wordt op het gebruik daarvan ernstig neergekeken, en sommigen claimen dat die stof slecht zou zijn (valt vziw erg mee), maar het kan geen kwaad om toch een potje ve-tsin achter de hand te houden (mocht je er erg dol op worden, ga naar de toko, waar het in forse zakken voor bijna niks te koop is als Aji No Moto)
Een vergelijkbare stof zit overigens naar ik begrepen heb in (o.a.) ansjovis, worcestersaus, vissaus en parmezaanse kaas, allemaal ingrediënten die je niet op een afkeurend fronsen van de culipolitie komen te staan

Groeten,

Temet

Vic

Vic

12-10-2009 om 21:46

Grappig

Ik vind met de ingrediënten die Temet noemt (ansjovis, parmezaan, vissaus) alles altijd veel lekkerder. Ook een scheutje ketjap in je roerbakgroente maakt het veel smaakvoller. Ik gebruik ook regelmatig woksauzen (bijv knoflook/gember), maar die mogen volgens mij niet van de antipakjesdienst.

(Janneke)

(Janneke)

12-10-2009 om 21:54

Wat ik gebruik

is voor woksausen, ketjap en sweet hot chilisaus. Heel simpel en zo lekker. Van beiden een scheut in de groenten en je bent klaar, kip en rijst erbij...heerlijk.

Voor de brocolli gewoon geraspte kaas erover in de oven. Heel lekker.

Voor bloemkool maak ik een gehadsausje. Gehakt rullen, bouillonblokje erbij, 250 ml water, meel en tomatenpuree. Heerlijk!

Groetjes Jan

Hé dat is grappig (ve-tsin)

Ik gebruik ansjovis en Parmiginao idd als smaakversterker, wist niet dat het overeenkwam met ve-tsin.
(voor liefhebbers: ansjovis in bijv. de boerenkool, Parmigiano vandaag nog in de gehaktballen)

bibi63

bibi63

12-10-2009 om 22:12

Mijn tips

Voor wat oosters getinte roerbakgerechten kun je goed uit de voeten met wat standaard voorraad: ketjap, ketoembar, laos, djahe (gember), sambal (badjak), knoflook en dat soort dingen.
Voor meer Italiaans gericht: italiaanse kruiden (combi, of los oregano, baccilicum, tijm e.d.), tomatenpuree!, knoflook, scheutje rode wijn, fijn gesneden half zongedroogde tomaatjes, en geraspte kaas als finishing touch.
Verder geen sausjes voor bloemkool of broccoli, maar even in de oven gratineren met (geraspte) kaas. Sperciebonen lekker door je aardappels mengen met een beetje jus van je stuk vlees.
Kipfilet inwrijven met peper, zout en kerrie. Net als een ongepaneerde schnitzel.
Lof omwikkelen (na kort gekookt) met ham en kaas en dan de oven in. Of bestrooien met paneermeel en vlokjes boter en daarna gratineren.
(Gare) bietjes opwarmen met peper, zout, beetje azijn en wat creme fraih (light).
Gebruik veel versgemalen peper, geeft een lekkere smaak.
Groetjes,
Bibi

Tirza G.

Tirza G.

12-10-2009 om 23:04

Geheime ingredienten

Ik noem ze altijd mijn vitamine L, de Liefde waarmee ik het maak. Kul natuurlijk, het zijn gewoon de weetjes veel aan sausjes is al genoemd, maar ik kan erg blij worden van gembersiroop en chilisaus, voor zo'n zoetige, pittige wat "dragende" saus. Santen (kokos aan een blok) - ook erg handig om té pittig wat af te romen.
Ennnnnn natuurlijk: bouillonblokjes. Valt vast ook onder de antipakbrigade, maar daar doe je wonderen mee - vooral in Italiaanse gerechten. Als je wat groenten roerbakt, knofje erbij, pesto erbij, blikkie tomaat erbij ennnnn een bouillonblokje, dan lach je heel de pakjesindustrie uit
Denk bijv. ook eens aan verschillende uien, zo is rode ui véél pittiger van smaak, witte ui is wat zoeter en sjalotjes zijn heel subtiel.

Tirza

Maxime.M

Maxime.M

13-10-2009 om 00:08

Nog meer gevonden

Bedankt voor de tips en inspiratie tot zover. Toen ik jullie lijstjes las, herkende ik nog een paar namen. Ik heb bijvoorbeeld ook worcherstersaus in mijn kast staan, dat koop ik dan eens als ik het nodig heb bij een receptje en weet het daarna niet meer te gebruiken (of vergeet het eigenlijk gewoon) (de datum is nog niet verlopen) Verder heb ik inderdaad nog een paar potjes, maar dat gebruik ik ook weinig omdat ik niet zo goed weet waarvoor ik ze kan gebruiken.
Ik heb pepermix en zeezout mix, dat gebruik ik wel vaak.
Verder ook nog zongedroogde tomaten mix, dat is een potje met een draaidopje van de fairtrade wereldwinkel, alleen die gebruik ik niet zoveel. (ingredienten: zongedroogde tomaat, zwartepeperkorrels, geroosterde knoflook, rode ui, paprika, olijven, basilicum, tarwegras, antioxidant(zwaveldioxide)
Verder heb ik (en wat ik weinig tot niet gebruik, chilipoeder (te heet denk ik dan) chrusched chili (dat gebruikt mijn man op de spagetti, ik ben bang dat ik dat te pikant vind) paprikapoeder, sesamzaad, basilicum (is gedroogd, volgens mij niet zo lekker) nootmuskaat (gebruik ik nooit) peterselie, korianderzaad, (beiden gebruik ik nooit) kaneel gemalen (alleen voor de wentelteefjes) en ik zag ook nog een potje bruscetta liggen (iets met gedroogde tomaatjes, bij de xenos gekocht) en ik heb kerriepoeder (maar gebruik altijd die zakjes van knorr)
Verder vind ik dus van de zakjes die ik altijd neem, stroganoff saus lekker, kerriesaus, mix voor macaroni en spagetti en soms italiaanse kruidensaus.

Maar oke, stel dat ik spagetti maak, uitje fruiten, paprika gesneden erbij, en ik doe meestal een zak voorgesneden groenten, daar zitten bospaddestoelen in met prei en rode ui. Nu doe ik daar dan die macaronimix bij, maar kan het ook anders?
Verder maak ik ook wel eens rijst met kipblokjes, champignons, gele paprika, preitje gesneden en dan doe ik er kerriesaus bij. ( ik hou wel van veel saus, smeuiig eten dus) hoe zou ik dat lekker kunnen maken zonder pakjes? (oh en die variant maak ik ook weleens met stroganoffsaus)
Ook maak ik wel eens nasi, en dan doe neem ik een nasipakket (kool, prei, uien tauge en een rode peper (die ik altijd weggooi) en dan doe ik er een zakje met van die nasi of bami kruiden door. Hoe doe ik dat zonder zakjes?
En chili con carne? Ook weer met een zakje chili-con carne mix. (erg he)

ik ben benieuwd of jullie wat tips of kleine receptjes hebben, ik ga ze dan uitproberen!

Maxime

Tja basis

beetje lastig, ik kan denk ik een wedstrijdje met Reina doen wie er het meest kruiden in de kast en de tuin heeft . Wat zeker niet mag ontbreken is tomatensaus/blokjes/hele tomaten in blik, verder zijn uien en knoflook onmisbaar. Voor het zelf maken van woksausen heb zoete en/of zoute ketjap nodig (en neem dan gelijk kaki tiga, heb je de lekkerste), chilisaus en oestersaus. Daar doe je dan wat oosterse kruiden door, beetje knoflook, of geraspte gemberwortel of laos, allemaal helemaal niet moeilijk. Gewoon experimenteren wat je lekker vind.
Voor nasi moet je eigenlijk trassi in huis halen. Het is gelukkig weer volop verkrijgbaar. Het is een donkerbuine garnalenpasta die vrij behoorlijk stinkt, maar een zalige smaak geeft aan je gerecht. Bak wat vlees met verkruimelde trassi en wat osterse kruiden naar keus (het liefst ook koriander/ketoembar erbij). Afblussen met beetje ketjap en uit de wok halen. Wok daarna apart de ui+knoflook+groente met dezelfde kruiden (ik doe daar dan ook een lik sambal bij, maar jij houdt niet van fel begrijp ik). Doe afgekoelde gekookte rijst en vlees erbij en laat al omscheppend goed doorbakken.
Eitje!
Erbij bakken

Spaghettisaus zonder pakje

Een belangrijk ingrediënt dat ik nog niet heb zien langskomen zijn kruidnagels! Je vraagt om kleine receptjes. Bijvoorbeeld voor een simpele spaghettisaus voor 2 personen zonder pakje gebruik ik:

- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- half bakje champignons (in plakjes snijden)
- 1 rode of groene paprika (in stukjes snijden)
- 1 blik hele gepelde tomaten (laten uitlekken en in stukjes snijden)
- gehakt

Wat je ermee moet doen, weet je wel. Om het op smaak te brengen zonder pakje macaronisaus doe ik er door:

- 2 kruidnagels (al meteen toevoegen bij het braden van het gehakt)
- 1 kippenbouillonblokje
- event. 1 laurierblad
- gedroogde oregano (op het eind)

Serveren met geraspte grana pardano voor de finishing touch (= goedkoper dan parmezaan en net zo lekker vind ik)

Succes ermee. Oh ja, niet vergeten de kruidnagels er weer uit te vissen voor je begint te eten.

Chris

Poging

"Maar oke, stel dat ik spagetti maak, uitje fruiten, paprika gesneden erbij, en ik doe meestal een zak voorgesneden groenten, daar zitten bospaddestoelen in met prei en rode ui. Nu doe ik daar dan die macaronimix bij, maar kan het ook anders?"
Ja. Fruit in olijfolie. Doe daar er ook een teentje (of wat, afhankelijk van je smaak) knoflook bij. Je kunt de knoflook snijden, pletten of knijpen.
Nu geen pakje mix, maar een blikje tomaten (of verse als het seizoen daar is). Lekker zachtjes laten pruttelen tot het wat inkookt. Doe er peper (gemalen), zout (zeezout) en paprikapoeder bij (proef tussendoor).
Variaties om het iets romiger te maken: voeg een klontje boter toe en roer. Of: voeg een scheutje room toe en laat het nog even pruttelen. Of: voeg voordat er tomaten ingaan een beetje rode peper toe en na het inkoken van de tomaten een klodder creme freche (die laatste variant is ideaal voor bij de chili).
Samengevat: boter en room kunnen de saus romiger en dikker maken. Laat het zachtjes inkoken. Pakjes gebruiken ook nog een sausbinder. Meestal is dat maizena. Voeg er melk, water of boullion bij.
Groet,
Miriam Lavell

Yta Chalne

Yta Chalne

13-10-2009 om 10:05

Niet teveel soorten groenten

Spaghettisaus heeft geen tig verschillende groenten nodig. Een hele eenvoudige saus, met tomaat als basis en wat knoflook en kruiden, en dan een mooie groene salade ernaast vind ik lekkerder dan vijf soorten groenten (uit zo'n zak waar de helft bestaat uit goedkope vulgroenten voor de hoofdprijs) Nadeel van die zakken vind ik ook dat niet alle groenten uit zo'n zak even lang in de saus horen te pruttelen, eigenlijk. Je hebt dan te gare of niet gaar genoeg spul in je saus, dan is best bij roerbakken maar niet bij saus.

Wil je een saus met gehakt en een zoute smaak, meng dan je gehakt met een klein bakje gerookte spekjes. Is meteen zout genoeg.

Hilde

Hilde

13-10-2009 om 10:55

Saus binden en groenten

Als je je saus wil binden met maizena, denk er dan om dat niet meteen in je saus te kappen!
Eerst je maizena in een kommetje strooien, koud water erbij en met een vork laten oplossen tot je geen klonters meer hebt.
Dat mengsel kan je dan door je warme saus roeren!

En verder gewoon met "losse" groenten starten, dus geen klaargemaakte pakketten. Voor een spaghettisaus dus uiteraard tomaten (verse of gepelde in blik), maar verder ook worteltjes, of prei, champignons. Opdat de groenten allemaal gaar zouden worden, stoof je die best wel apart en daarna pas bij de tomatensaus. Wat ik ook vaak doe, is diepvriesgroenten erbij doen. Ik koop zakken van 1 kg met los ingevroren groenten (gesneden paprika, doperwtjes, soms zelfs tomatenblokjes). Gewoon in de saus kappen hoeveel je nodig hebt en de rest gaat weer de diepvriezer in. Handig als je uit werken gaat en geen tijd hebt om verse groenten in huis te halen! Als je alles een tijdje laat pruttelen (5 minuutjes), zijn de groentjes mooi op temperatuur.
Hilde

Guinevere

Guinevere

13-10-2009 om 12:57

Bouillon?

Ik ben een beetje verbaasd over het feit dat er zoveel mensen bouillonblokjes door hun eten roeren. Megazout en ook megaoverheersend. Ik gebruik vrijwel nooit bouillonblokjes, behalve voor....bouillon.
Maxime, is het een idee om een kookboek aan te schaffen? Iets over traditionele Italiaanse pastarecepten? Dan leer je de "basic" smaken tenminste weer te waarderen. Alles door elkaar smijten, smaakt ook zo door elkaar gesmeten!

Niet het hele blokje

"Ik ben een beetje verbaasd over het feit dat er zoveel mensen bouillonblokjes door hun eten roeren. Megazout en ook megaoverheersend. "
Je hoeft niet het hele blokje tegelijk te gebruiken hoor
"Ik gebruik vrijwel nooit bouillonblokjes, behalve voor....bouillon. "
Bij mij is dat precies andersom.
Groet,
Miriam Lavell

Guinevere

Guinevere

13-10-2009 om 14:13

Zout (o.t.)

Ik ben van huis uit gewend om vrijwel zoutloos/ongezouten te eten. Dus vandaar dat ik ook gruwel van pakjes kruidenmix en (te) veel bouillon. Meestal bevatten de overige ingrediënten al genoeg zout om over de max. dagdosering aan zout heen te gaan. En je went snél aan die zoute smaak, afleren van zout eten is een stuk moeilijker dan aanleren van zout eten.
Ik weet dat je bouillonblokjes kunt halveren. Ik gebruik voor mijn bouillon altijd de helft van wat ze aangeven op het doosje.

En nu zonder bloem...

"Blauwe kaassaus: zelfde alleen minder bloem"
Het kan zelfs helemaal zonder bloem. Als je blauwe (of zachte) kaas in boter smelt en goed klopt, dan mengt en bindt het zo ook.
Ik gebruik eigenlijk nooit maizena. Liever een roux met bloem en boter. Dat vind ik lekkerder. Maar dat gebruik ik dan weer nooit voor pasta.
Groet,
Miriam Lavell

Guinevere

Guinevere

13-10-2009 om 14:32

Blauwe kaassaus

Die blauwe kaassaus kan nóg, nóg simpeler. Als de pasta gaar is, roer je er een klein bekertje creme fraiche doorheen. En daardoor heen de verbrokkelde blauwe kaas. Laten smelten, al roerend, klaar.

bibi63

bibi63

13-10-2009 om 16:36

Spaghetti/bruchetta en chili con carne (maxime)

Nou Maxime, die bruchetta kan je heerlijk bij je spaghetti doen (wat bruchetta met een klein scheutje water even laten wellen). Je maakt de spaghetti met de ingredienten die je al genoemd hebt, voeg hier de gewelde bruchetta aan toe, een blikje uitgeleke blokjes bliktomaal en een blikje tomatenpu.
Chili con carne kun je heel makkelijk maken. Fruit een uitje in een beetje olie, rul hier gehakt door. Daarna een paprika en prei in stukjes gesneden even mee smoren. Doe er een uitgelek blik bruine bonen bij en een blik blokjes tomaat of een pakje tomatensuggo. Afmaken met wat chilipoeder en klaar is klara.
Groetjes Bibi

Maxime.M

Maxime.M

13-10-2009 om 16:44

Ik krijg er helemaal trek van!

bedankt zeg! Ik ga zometeen alle receptjes uitprinten en ze de komende weken uitproberen. Vandaag ga ik iets met boontjes en tauge maken en heb alvast soyasaus van kikkoman gekocht. Verder heb ik wel sambal in huis (maar dan gebruik ik echt een half theelepeltje, anders lusten de kinderen en ik het niet meer) ik ben rechtstreeks naar de supermarkt gegaan, dus heb vandaag niets met de receptjes kunnen doen.

Ik ga nog vertellen hoe het gelukt is.

maxime

Tijgeroog

Tijgeroog

13-10-2009 om 17:02

Verse groenten?

Ik lees hier een aantal variaties op bv pastasauzen die ik zelf maak. Dus bijvoorbeeld met ui, knoflook, een blik tomatenprut en wat smaak-dingetjes. Maar ik wil, om het gezond te houden, er toch ook graag wat "echte" (verse) groente bij hebben. Hoe doen dat? Beschouw je het blik tomatenprut als groente, doe je er een salade bij of gaat er nog andere groente doorheen?

Tijgeroog

Nee, ik doe er hooguit een couregtte in blokjes doorheen, maar anders serveer ik met spinazie los geroerbakt of gekookt, of gekookte broccoli (evt met pijnboompitten en geschaafde parmezaanse kaas) of een salade. Ik doe verder nauwelijks groente IN de saus.

Yta Chalne

Yta Chalne

13-10-2009 om 17:17

Tijgeroog

Ik denk dat er weinig zo gezond is als pasta met saus van tomaten uit blik met knoflook, eigenlijk, maar als je meer groente wilt is een salade erbij lekker, of gegrilde aubergine in plakken, of olijven, of nog beter: alledrie. Een Italiaanse vriendin serveert dat overigens vooraf, en niet tegelijkertijd.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.