Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Polly Shearman

Polly Shearman

21-10-2009 om 13:31

Welk eten hoort bij elkaar


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Kaaskopje

Kaaskopje

26-10-2009 om 11:23

Varkenspootjes

Voor de varkenspootjes bedank ik toch echt. Ik zie die stukjes nóg in de soep van mijn moeder dobberen. Als het tegenzat zat er nog een haar op ook.
Vorig jaar in de winter was ik met mijn dochter in de C1000 en ze overzag zo de voorraad van de vleesafdeling. `hee ma, er ligt bijna een heel varken!` Inderdaad: poten, ribben, gewoon vlees, darmen (verse worst). Ze vond het nogal komisch

Tirza G.

Tirza G.

26-10-2009 om 11:23

Spek

Ik moet zo lachen om mensen die erwtensoep met pannenkoeken te zwaar vinden en dan vervolgens schrijven dat ze het eten met roggebrood en spek. Jaaaaaa, dat is lekker luchtig en licht eten

Tirza

Jamaar tirza

Eet je die pannenkoeken er dan naast, of als toetje?
Groet,
Miriam Lavell (kan een pannenkoek met mosterd eigenlijk?)

Tirza G.

Tirza G.

26-10-2009 om 11:25

Erwtensoep-bouillon

trek ik van braadworst. Al naar gelang de inhoud van de pan 4 of 8 stuks. En wat zout. Na een paar uur de spliterwten erbij en weer verder dobberen maar. Op het eind vis ik de worst er uit en snij hem in plakjes. Groenten erbij (o.a de traditionele knolselderij, heeeerlijk), braadworst terugkiepen en nog een rookworst er bij. Dan heeft het wat minder die sterke varkensondertoon

Tirza

Tirza G.

Tirza G.

26-10-2009 om 11:27

Als een soort

toetje. Eerst soep, dan pannenkoeken. Zoonlief wil het liever bíj elkaar, die gooit ook over allebei stroop. Pannenkoek met mosterd gaat prima. Wat geraspte kaas er bij en smullen maar. Al die moderne flauwekul met je wraps, wij hebben pannenkoeken. Is net zo iets.

Tirza

Kaaskopje

Kaaskopje

26-10-2009 om 11:35

Wraps

Wraps zijn toch wel iets anders dan pannenkoeken. Net als Turkse pizza. Die vind ik ook zo lekker!
Ik vind het idee om er een braadworst in te gooien wel een goeie tip.

Yta

Al lezend had ik dezelfde gedachte als jij: wie éét al die dingen (balkenbrij, klapstuk, bloedworst) echt? En toen dacht ik er achteraan: mijn opa en oma . Die aten bijvoorbeeld werkelijk élke dag balkenbrij bij de boterham. Ik kan de geur bijna nog ruiken als ik eraan denk. Bij mijn weten heb ik het zelf nooit op trouwens. Klapstuk ken ik ook niet. Bloedworst haalt manlief soms, die vindt dat wel lekker. Ik heb het zelf nog nooit gegeten en als ik het ruik verlang ik daar ook spontaan niet meer naar
Erwtensoep vind ik niet lekker, en aan pannekoeken toe moet ik helemaal niet denken, hoe krijg je dat nog weg na zo'n machtig bord snert? Petje af
Hier hebben we ook niet echt vaste combinaties van vlees/vis en groente. Mijn moeder had dat wel, en vaak ook nog gerelateerd aan een bepaalde dag van de week. Op vrijdag bijvoorbeeld worteltjes of sperzieboontjes, bijna altijd met vis of ei (katholiek nest he) en een wit sausje (wat ik niet lekker vond). Op zaterdag aten we macaroni met ham en kaas, of nasi. Zondag was dan de dag van de bloemkool of de witlof, met meestal ietsje 'sjieker' vlees erbij, zoals rollade.
Als we ooit pannekoeken aten was dat ook op zaterdag. Mijn moeder had daar trouwens een lekker recept bij: gehakt rul bakken, uitje erbij, stukjes appel, en een héleboel kerrie. Heerlijk op pannekoeken.

Zelf hebben we wel een paar min of meer vaste dingen, zo is zaterdag meestal frietjesdag, tegenwoordig met sla + tomaat + feta erbij. En op donderdag doe ik iets makkelijks omdat we dan weinig tijd hebben ivm. sportlessen.
Maar echt vaste combinaties heb ik niet, het hangt een beetje af van wat er in huis is. Wel vind ik bepaalde dingen beter bij elkaar passen dan andere, ik zal bv. niet snel kip maken met bruine bonen erbij. Dan is een speklapje meer op zijn plek vind ik.

De mijne

Ik doe die boullion toch echt met varkenspoot (of schijf). Na een paar uur haal ik de poot eruit en een halve liter van de bouillon. De erwten er bij en een of twee rookworsten. De poot haal ik uitelkaar. Er gaat een beetje vlees terug bij de erwtensoep. De rest gaat bij die halve liter bouillon in de koelkast. Daar maken we krotetten van (bouillon van been gelleert zo lekker).
Het bot gaat naar de poezen. Het vet meestal ook, hoewel ik dat soms ook nog wel eens in kleine stukjes snijd en uitbak. Dat is lekker bij de zuurkool, maar kan ook wonderen doen in de nassi.
Overigens: Ik maak maar twee of drie keer per jaar erwtensoep. Daar heb ik wel een 8 literpan voor. Na de maaltijd gaat de rest in porties is de vriezer.
Groet,
Miriam Lavell

Vic

Vic

26-10-2009 om 11:49

Stamppot

Ik heb vorige week zuurkoolstamppot gemaakt, daar wordt het echt weer tijd voor. Ik kook de aardappels en zuurkool altijd met een stukje zuurkoolspek, dat ik later in kleine stukjes door de stamp roer. Natuurlijk ook rookworst erbij. Verder maak ik regelmatig boerenkoolstamppot met rookworst, en andijviestamppot met spekjes en een gehaktbal. Speklapjes vind ik trouwens ook erg lekker erbij, knapperig gebakken op de bakplaat. Laatst heb ik me gewaagd aan koolraapstamppot, dat vond ik niet geweldig. Erbij hadden we kippenlevertjes. Ik heb het helemaal niet op orgaanvlees, maar zo eens in de tig jaar wil ik het wel weer eens proberen. Brrrrr ik vond het nog steeds niet lekker. Het is wel opgegaan maar dat komt doordat mijn man van vreemde gerechten houdt (orgaanvlees, blauwe kaas, bleekselderij, etc.), die heeft dus een pond kippelevers opgegeten.
Wij eten nergens pannekoeken bij. De kinderen eten wel eens pannekoeken maar dan maak ik voor mezelf iets lekkers.

Mathilde

Mathilde

26-10-2009 om 13:21

Wintertijd

In de wintertijd eet ik heel graag bloedworst, heb wel tijden gehad dat het wekelijks een keer op tafel kwam. Jammer dat ik nooit echt lekkere balkenbrij kan vinden in de winkels hier. Man en ik zijn ook een tijd verslaafd geweest aan zure zult ofwel hoofdkaas op z'n Limburgs (gemaakt van varkenskop). Dus wij eten die 'ouderwetse' dingen wel . Daarnaast eten we ook een hoop nieuwerwetse dingen en graag Aziatisch. Het een hoeft het ander niet uit te sluiten .
Het enige waarvoor ik eens heb bedankt, waren de kippenklauwtjes in de verder overheerlijke kippensoep van Indonesische familie. Gelukkig namen ze het me niet kwalijk.

Pluk53

Pluk53

26-10-2009 om 13:29

(ot) kippensoep

kippenpoten geven het meeste aroma. Net zoals je vis-soep moet trekken van de graten en koppen.

Kaaskopje

Kaaskopje

26-10-2009 om 15:01

Mickey

dan 'moet' je toch eens BB met R proberen, oftewel bruine bonen met rijst. Ik heb hier een recept zoals ik het ook wel maak:

Ingrediënten
Een blik of pot bruine bonen
Ui
Tomaat (Kaaskopje: een blikje tomatenpuree is ook prima)
Prei
bladselderij
Paprikapoeder
Zwarte peper
Sambal of een verse madame jeanette (als je durft)
Suiker
Aromat
1 bouillonblokje
Ketjap manis
2 stukken kipfilet
Surinaamse Rijst
Snij de kip in vieren en kruid het uitgebreid met de aromat. Verhit wat olie in een pan (niet te hoog vuur) en bak de kip tot er een lekker bruin korstje op zit en de kip van binnen gaar is.
Haal het uit de pan en laat het afkoelen.

Snij intussen de ui, de prei en de bladselderij lekker klein.

Wanneer de kip is afgekoeld, trek je het aan reepjes. De reepjes kruid je met nog wat aromat, een scheutje ketjap, sambal en wat paprikapoeder. Verhit nu weer wat olie in een grotere pan en fruit de ui, prei en bladselderij hierin. Voeg de kipreepjes eraan toe en bak het nog kort. Hierna doe je de bonen erbij en het blokje bouillon. Roer er goed doorheen en doe er een ruime hoeveelheid water bij.

Draai het vuur helemaal open en wacht tot het water kookt. Doe er nu een schepje suiker bij en draai het vuur weer laag. Doe een deksel op de pan, maar sluit de pan niet helemaal af. Je kan de bruine bonen nu op laag vuur laten inkoken. Hoe langer het staat, hoe lekkerder het smaakt. Hou het wel goed in de gaten en voeg water toe wanneer dat nodig is.

Uiteindelijk moet de jus een beetje dikkig zijn.

Noot van Kaaskopje: met de kruiden moet je een beetje zelf experimenteren. Ik heb er nog nooit sambal (en bladselderij ook niet) doorgedaan, maar een scheutje chilisaus is wel lekker. En ik heb ook geleerd om er ketjap door te doen. Ik doe het met drumsticks, maar je kan het ook met kipfilet doen, net wat je makkelijk vindt.

Kaaskopje

Kaaskopje

26-10-2009 om 15:03

Aromat

Ik gebruik overigens ook geen aromat, maar alleen een bouillonblokje en kruiden 'uit de losse pols'

Kaaskopje

Kaaskopje

26-10-2009 om 15:07

Vic

De kinderen eten wel eens pannekoeken maar dan maak ik voor mezelf iets lekkers.

Oh, dat vertel ik verder: Vic geeft haar kinderen geen lekker eten!

Tirza G.

Tirza G.

26-10-2009 om 16:41

Wraps/pannenkoeken

Ach, ik vind het gewoon zo frappant dat iedere keuken wel een eenvoudige variant heeft op een daags meelgerecht. Platte broden, wraps, pannenkoeken: allemaal producten die met vrij weinig ingredienten te maken zijn.
Ik gooi nog wel eens pizzakruiden door mijn pannenkoekenbeslag, dat wordt heel aardig met tomaat en mozzarella enzo

Tirza

Tirza G.

Tirza G.

26-10-2009 om 16:42

Ah miriam ik lees het al

Ik heb geen kat. En kan dus het varkenspootje niet kwijt. Vandaar.

Tirza

Kaaskopje

Dat klinkt lekker hoor . Ik bedoel ook niet dat elk recept met kip en bruine bonen niet zal smaken, maar als we gewoon aardappels-groente-vlees eten, vind ik het niet zo'n combinatie. Maar dat er best recepten te vinden zullen zijn waar wél kip en bruine bonen in zitten, dat vind ik dan weer logisch

Ik kreeg zelfs ooit een keer een recept toegestuurd van kip met cola! Nooit uitgeprobeerd trouwens. Voor wie geïnteresseerd is wil ik het best even overtikken

Tirza G.

Tirza G.

27-10-2009 om 22:46

Graag

Mijn zoon is een fervent cola-liefhebber.

Tirza

Coca cola kip

1 kg drumsticks
200 gr bruine suiker
handje grof zeezout
4 el scherpe mosterd
8 el ketchup
ca. 2 blikjes Cola Cola (géén Light!)

Verwarm de oven voor op 175 graden. Kook de drumsticks in ruim water (ca. 30 minuten). Giet af, dep droog en leg in een braadslede. Bestrooi met bruine suiker en zeezout. Roer mosterd en ketchup los met een scheut cola. Giet gelijkmatig over de drumsticks. Giet cola erbij totdat de drumsticks bijna onderstaan en zet ca. 45 minuten in de oven, tot de saus is ingedikt. Serveer met gebakken zoete aardappel en groene sla.

Colakip

Wij hebben het wel geprobeerd. Het smaakt euh... bijzonder. Wel lekker

Mathilde

Mathilde

30-10-2009 om 13:54

Pluk53 (heel erg ot vrees ik)

Ja, dat geloof ik meteen, dat die klauwtjes een lekker aroma geven. Maar als ik een uitgekookte vissenkop in mijn vissoep zie drijven, leg ik 'm ook aan de kant . In dit geval was het de bedoeling dat ik ze op zou eten, die klauwtjes bedoel ik. Gelukkig is dat een plaatselijke delicatesse en vonden de andere disgenoten het helemaal niet erg om mijn klauwtjes over te nemen . En ze zullen vast wel lekker zijn, maar mij stond het tegen. Sorry .
Wat me doet denken aan een verhaal over buitenlands eten dat ooit in de Volkskrant heeft gestaan (ze hadden een hele serie, allemaal ingestuurde verhalen). Het ging over iemand die op fietsvakantie in Afrika in een klein dorp vorstelijk werd onthaald met geitensoep, in dit geval van een bok. Het hele dorp zat vol verwachting rondom de pot soep. De kok roerde eens goed en haalde toen de plaatselijke delicatesse: bokkenballen eruit en deponeerde ze op het bord van de buitenlandse eregast. Die wurgde met veel moeite 1 bal door zijn keel terwijl iedereen op de soep aanviel. Net toen hij aan bal nr 2 wilde beginnen, reed er een auto langs en iedereen keek ernaar. Eregast ziet zijn kans schoon en deponeert bal fluks terug in de soeppot. Komt de tweede ronde, iedereen krijgt weer soep en heeeeeeee, wat bijzonder, een bok met drie ballen! Nou, die eregast heeft geluk zeg! Maar liefst 3 ballen in zijn soep!

BB met R of te wel Bruine Bonen met Rijst,rauw uitje over de bonen en als bijgerecht sla of komkommer.
Héérlijk
Nelly

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.