Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Verplicht pinnen in supermarkt


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Of een geblokkeerde pas!

Op de een of andere raadselachtige manier waren bij de overgang van de postbank/ing ál onze passen zomaar geblokeerd! Eerst was het weekend (=al 2 dagen) en toen was de bank i.v.m. de verbouwing/omtovering dicht (ook nog 3 of 4 dagen ben 't even kwijt), bellen kon wel...maar daar konden ze ons niet helpen want hiervoor moesten we toch écht aan de balie zijn. Ouders waren op vakantie (dus daar konden we ook niet even 'lenen', die zaten trouwens ook zonder contant geld en niet werkende pinpassen in het buitenland!!) en het enige contante geld dat we nog hadden was het verjaardagsgeld van dochter (nog zo'n 80 euro pffff!). 't was een héél gedoe...we waren er zo'n 2 weken mee zoet voordat we beiden weer werkende pinpassen hadden en toen konden we nóg niet pinnen omdat we nog geen nieuwe pincodes hadden. Tot onze schrik hoorden we ook nog aan de balie mét onze gloednieuwe passen dat je vanaf nu nog maar 1 contante geldtransactie mag doen aan de balie per maand (uitzonderingen zoals ouderen daargelaten, maar dat moet je weer speciaal aanvragen aan het hoofbureau) dus hebben we van de weeromstuit maar meteen het maximale aan contant geld opgenomen dat mocht. 300 euro p.p. We waren de koning te rijk na die 2 weken puzzelen en meten met die 80 euro. En tegen de tijd dat die 600 euro op was werkten onze pinpassen natuurlijk allang weer....
Maar al met al ben ik wel enigzins geschrokken van dit euvel. Ik ben nogal van de pinpasserige. Ik heb zelden meer dan 30 euro in de knip. Pin zowat alles. Maar sinds dit gedoe haal ik véél vaker contant geld, gewoon voor de 'zekerheid'. Ik zorg dat ik altijd nog wel een paar tientjes heb (of zoiets) dan kúnnen we ons (mocht dat nodig zijn) tóch nog redelijk lang 'redden'.
overigens ken ik zal 'winkels' waar je alleen nog kan pinnen, maar die zijn allemaal langs de snelweg/grote weg en zijn allemaal supermarkt+bezinestation in 1 en in het buitenland. De eerste keer dat me dit overkwam was ik ook een beetje beledigd, hoezo alleen pinnen? En wilde ook al tegensputteren (had pinpas wel bij me hoor) maar daar wees men mij al snel op bordjes waar het keurig al bij de ingang van het tankstation stond aangegeven....en ook op de ingang. Ik had er geenéén van gezien overigens....
groeten albana

zwollenaar

zwollenaar

28-10-2009 om 08:52

Zwollenaren

we kunnen altijd nog bij de friettent afspreken .
of zit ik nu weer op het verkeerde winkelcentrum

ChrisH

ChrisH

28-10-2009 om 09:16 Topicstarter

Storingen en contanten

Als je overal straks alleen nog maar kunt pinnen, dan worden die systemen natuurlijk nog zwaarder belast. Zeker als er een landelijke storing is, wat ik toch al een paar keer heb meegemaakt, dan doet die pinautomaat het verderop dus ook niet.

Bovendien, ik heb helemaal geen zin om 'verderop' te moeten gaan, aan boodschappen doen verspil ik al genoeg kostbare tijd.

En ook ik vind dat je met pin je geld veel gemakkelijker uitgeeft, dan wanneer je het geld fysiek in de portemonnee hebt zitten en ziet slinken. Op een chipknip zie je dat ook niet, die doet het opeens niet meer als je hem nodig hebt (bij een uitgaande slagboom voor een parkeerterrein bijvoorbeeld).

Chris

Zwollenaar

er zit inderdaad wel een snackbar om de hoek bij de C1000, maar of die nou zo gezellig is......dan moeten we dus toch maar bij de grote AH in het nieuwe winkelcentrum afspreken, die heeft wel een coffeecorner.

Ik was trouwens net bij dé C1000. Vond het wel een grappig idee dat het hele gebeuren waar dit draadje mee begon daar plaats had gevonden. Moest me inhouden om niet tegen de cassiere te zeggen. Goh, jullie worden uitgebreid besproken op het forum.

groetjes van Purk

Prulletje, beetje off topic

Hoi Prulletjes,

Helaas heb ik ook geen eigen bankrekening waar ik een en ander mee kan doen, heb ook geen chippas. Je moet namelijk opladen via de bankrekening, en dat kan ik dus niet...

Heerlijk, al die beperkende maatregelen

Jons

Ja tuurlijk wel....

Maar om eerlijk te zijn vondt ik dat ook een beetje 'beschamend'.....De mensen waar ik zó (zonder enige schaamte) heen zou gaan om geld te lenen (ouders+broertje) waren net op vakantie en mijn andere broer is 35 km rijden...(als de nood hoog is had ik dat wel gedaan). Buren en vrienden (die het zeker gedaan hadden als ik het gevraagd had) vondt ik dus enigzins beschamend. Kwam nog bij dat we de hele tijd het idee hadden zó gered te worden door de ING (over 2 dagen, na het weekend etc.) en dan denk je: " nou, die 2 daagjes redden we dan ook nog wel..." dat het 2 weken zou gaan duren hadden we geen idee van natuurlijk. We konden wel internetbankieren. Dus overmaken was geen probleem. En zolang je het dan nog 'redt' laat je het maar zo en onderneem je geen échte stappen. Onze voorraadkast was overigens compleet léég en de diepvries ook na die 2 weken.
En toch ben ik nu meer van het altijd wat reserve houden geworden. Het geeft ook een beetje omheimlich gevoel....wel geld hebben, maar er niet bij kunnen komen. het knabbelt behoorlijk aan je gevoel voor rechtvaardigheid...Het voelt erg oneerlijk. Ik ben écht flink tekeer gegaan tegen die mevrouw aan de telefoon omdat het allemaal zo lang moest duren en we maar geen contant geld kregen (arme mevrouw)...Ik bedoel, het is toch ook belachelijk? Het is toch míjn geld??? Niet dan?
groeten albana

Puck2

Puck2

28-10-2009 om 10:10

Alle zwollenaren

Jullie gaan toch niet bij een ongezellige friettent of coffeecorner afspreken met zo'n leuk thee/koffie-winkeltje in de stad! Schaam jullie. 't Konkeltje is veel leuker en gezelliger voor jullie.

Puck2

je hebt helemaal gelijk! Of anders bij het Vliegerhuys, nemen we er zo'n heerlijke punt zelfgemaakte appeltaart bij. Als ik er al aan denk loopt het kwijl langs mijn kin. Hele maaltijd, maar o zo lekker!

groetjes van Purk

p.s. naast het U-draadje kunnen we bijna wel een Z-draadje gaan starten

Guinevere

Guinevere

28-10-2009 om 10:23

Pasje en kind

Hmmm, het lijkt me toch niet zo fijn om mijn zoon van 7 met mijn bank/chippas op stap te laten gaan, zelfs zonder mijn pincode. Maar wie weet kan de winkel kinderen e.d. dan weer boodschappen op de pof gaan meegeven.
Hoe moet het dan trouwens met tieners die geen bankrekening hebben en hun zuurverdiende geld willen omzetten in frisdrank en chips?
Wat ik trouwens ook heb begrepen is dat die chipbedoening zo weinig succesvol is dat het tzt afgeschaft gaat worden. Betalen met je mobiele telefoon, dat gaat het worden. Weer helaas, mijn kinderen hebben ook nog geen mobieltje. Grrr!

Brianna F

Brianna F

28-10-2009 om 11:28

Pelle

Ik ben het helemaal eens met Chris. Als je gewoon contant geld in je portemonnee hebt weet je meteen wat je nog te besteden hebt. Met pinnen ben je dat overzicht toch kwijt en geef je misschien meer uit dan gepland en bij chippen moet je verdraaid goed in de gaten houden hoeveel er nog op staat. Dus uit je hoofd onthouden wat eraf gaat en eindsaldo onthouden (ben ik zo vergeten, mezelf kennende) of met briefjes gaan werken. Ik vind het echt heel erg onhandig hoor ook al doe ik aan internet bankieren dan nog zie ik pagina's pinbetalingen voor me.
Ik haal nu een x aantal euro's voor 1 week en ik zie in 1 oogopslag in mijn portemonnee wat ik nog kan uitgeven of dat ik het kalmer aan moet doen om het eind van de week te halen.

Brianna F

Brianna F

28-10-2009 om 12:32

Pelle

Ik ben zo'n muts die naar groentewinkel, bakker, slager e.d. apart gaat. Ik shop niet voor fun, houdt helemaal niet van winkelen.

En ik zie het voor me, sta met volle kar bij pinapparaat met vraagteken en zie dat ik te weinig saldo heb. Oeps niet goed onthouden wat er nog op stond. Dat zou me met contant geld niet overkomen.

dc

dc

28-10-2009 om 13:48

Buitenlanders

voor ze het contant betalen afschaffen, mogen ze eerst wat gaan werken aan het accepteren van credit cards, zoals ik veel andere landen gebruikelijk is.

Bij de supermarkten die ik bezocht heb van de zomer, kon ik niet met mijn franse credit card betalen. Lekker handig...

Hilde

Hilde

28-10-2009 om 14:13

Buitenlanders

Niet alleen de credit cards geven een probleem. Zoals ik in het begin van dit draadje al schreef, kan ik al buitenlander bij AH niet pinnen, dus gewoon met de Maestro functie op mijn bankkaart. Ik kan dit wel ik het kleinste dorpje in Frankrijk.....
Ik schreef hiervoor trouwens een mail aan AH en kreeg dit als antwoord: "Hartelijk dank voor uw e-mail. Buitenlandse pin passen kunnen gebruikt worden in Nederland wanneer deze kaarten zijn voorzien van het Maestro en/of Cirrus logo. Dit systeem regelt de grensoverschrijdende betalingen. Bij Ah is dit niet mogelijk. Er is namelijk een ander type betaalterminal
(pinpad) nodig om deze informatie door interpay te laten verwerken. Het is niet bekend of en wanneer de terminals bij AH geschikt worden gemaakt. Derhalve is het beleid van Albert Heijn om geen buitenlandse betaalpassen
te accepteren. Alleen aan de grens met België zijn 2 winkels waar een uitzondering voor is gemaakt, namelijk een filiaal in Maastricht aan de Brusselsepoort 45 en een filiaal in Vlissingen aan de Gildeweg 6.
Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd."

Eigenaardige klantenservice als je 't mij vraagt....

mirreke

mirreke

28-10-2009 om 15:04

Buitenlanders

Sowieso vind ik in Nederland het betalen met een buitenlandse pas erg moeizaam gaan. Echt heel veel winkels accepteren geen buitenlandse pas met het Maestro logo, ook winkels van grote ketens in grote steden. Ik vind dat zo vreemd.
In België en in Duitsland kan ik in de gekste kleinste winkeltjes pinnen met een buitenlandse pas. Hebben ze in Nederland dan allemaal dat betaalsysteem wat ze bij de AH hebben? Ik heb speciaal een Nederlandse rekening aangehouden met een Nederlandse pas voor winkelen in Nederland, waar ik vaak kom. Alleen bij de Lidl heb ik nog nooit problemen gehad.

Hilde

Hilde

28-10-2009 om 15:14

Mirreke

Goeie vraag!
Lang leve Europa....

Tirza G.

Tirza G.

28-10-2009 om 15:27

Pinnen versus contant

Ik denk dat wij de laatste generatie zijn die nog zo enorm hangt aan contant betalen om het overzicht te houden. Als ik naar mijn dochter (19) kijk (sinds kort de deur uit): die doet níets contant. Ik denk dat we onze kinderen beter kunnen leren hoe ze "electronisch" overzicht houden, omdat dat hun leven/toekomst/maatschappij gaat worden.

Tirza

Brianna F

Brianna F

28-10-2009 om 18:27

Geld tellen

Ja, ik weet voor hoeveel ik in de kar gooi zodat ik niet voor verrassingen kom te staan.

amk

amk

28-10-2009 om 20:38

Pelle

ja, ik weet meestal tot op ongeveer een euro hoeveel ik in mijn kar gooi. Met een budget van 60 euro per week waar alles van die week mee moet, dus ook de onverwachte dingen, is het best puzzelen soms.

Ik pin dus bijna niets, want alleen aan het begin van de week 60 euro voor de rest van de week. Als ik moet tanken, neem ik speciaal mijn pinpas mee. Hetzelfde als ik weet dat ik bv kleding ga kopen, dan weet ik ook precies hoeveel ik maximaal kan uitgeven voor het budget op is.

Het verschil

tussen contant geld en die chipknip is dat je contant geld continu kan natellen, elk moment dat je dat wil. Met die chipknip moet je het in je hoofd bijhouden en je kan kijken op zo'n apparaatchipknipding. Maar die heb je thuis niet! En als het gaat om centen...je nog maar 4 euro hebt voor 5 dagen (ik noem maar wat) is het een heel verschil als je dat tot op de cent aan de hand van de prijzen kan uitrekenen in de supermarkt of dat je dat moet gokken aan de hand van 'hoeveel staat er nog op'? Want dat kan namelijk net 1 cent teveel zijn en dan zegt het chipknipgeval dat je saldo tekort hebt. En kan je dat ene brood dat je nog wilde kopen dus nét niet kopen.

En nog even over schaamte. Daar heb je wel gelijk in pelle. Ik denk dat als we vantevoren hadden geweten dat het 2 weken zou gaan duren ook wel geleend hadden van buren/vrienden. Maar juist omdat je denkt dat het voor zo kort is (is toch zo op te lossen zo'n probleempje? ) wacht je en wacht je en wacht je.
groeten albana
groeten albana

amk

amk

29-10-2009 om 08:51

Idd albana

tellen gaat makkelijker als je het fysiek in de hand hebt.

En als ik gerold wordt ben ik maximaal 20 euro kwijt, want ik pin natuurlijk vlak voor ik mijn boodschappenrondje begin. Mijn pinpassen zijn de rest van de tijd thuis en daarmee kan ik snel weer geld opnemen, ik hoef niet te wachten op nieuwe pasjes of deblocades. Dat is dan weer een voordeel.

Aan de andere kant hoe vaak wordt je nu echt gerold? Het is mij nog nooit overkomen.

amk

amk

29-10-2009 om 09:32

Pelle

ik pin 1x per week, mijn week bedrag, dat is vlak naast de 1e supermarkt die ik inga. Daarna leg ik de pinpas weer weg voor de rest van de week. Ik heb maar 1 boodschappen rondje per week.

ChrisH

ChrisH

29-10-2009 om 09:37 Topicstarter

Zolang ik kan pinnen

Pelle, ik weet echt niet te allen tijde hoeveel geld er nog op mijn rekening staat. Zolang er geen bericht 'Onvoldoende saldo' op de display verschijnt, kan ik dus alles betalen wat ik wil hebben. Hoeveel ik die maand al heb uitgegeven weet ik echt niet hoor. Met andere woorden, ik kan blijven pinnen tot ik 1000 euro rood sta en dat dan toch niet in de gaten hebben (gebeurt gelukkig zelden). Ik heb gewoon geen goed gevoel voor getallen en cijfers, heb het financiële overzicht niet in mijn hoofd zoals jij dat blijkbaar wel hebt.

Als ik daarentegen aan het begin van de maand, ik noem maar wat 500 euro opneem, zie ik gewoon hoe lang mijn geld meegaat en dat ik dus sommige dingen even moet laten liggen die ik met pin wel zou hebben gekocht. Het is geen onwil ofzo.

Chris

amk

amk

29-10-2009 om 09:49

En pelle

ik schreef niet dat ik voor ELK boodschappenrondje pin.

Puck2

Puck2

29-10-2009 om 10:50

Pinnen juist makkelijk voor het overzicht

Ik raak kassabonnetjes altijd kwijt en met pinnen heb je binnen een minuut op je telebankieren staan wat je in welke winkel had uitgegeven. Laatst was Puckman al van mijn aankopen op de hoogte voor ik thuis was.

jacci

jacci

29-10-2009 om 11:02

Even terug naar start

Dat winkels cash gaan weren is omdat dat nou eenmaal veel overvalgevoeliger is. Kort gezegd; als je niks in je la hebt, kunnen ze het ook niet jatten. Ik heb gehoord dat er in amsterdam inderdaad in bepaalde buurt, weet niet welke, winkels zijn waar je echt alleen kunt pinnen of chippen. De meeste winkels voeren nu pin-only kassa's in en waarom niet. Het is een kwestie van wennen en goed lezen. Want zelfs bij contantkassa's wordt nog heel veel gepind, tja en dan krijg je onnodig rijen. Jacci

ChrisH

ChrisH

29-10-2009 om 11:11 Topicstarter

Waarom

zou je kassabonnetjes nodig hebben om te weten wat er nog in je portemonnee zit? Het feit dat mijn man meteen alles kan zien wat ik gekocht via internetbankieren vind ik in de discussie contant-pin trouwens ook niet echt pleiten voor pinnen

Chris

amk

amk

29-10-2009 om 11:12

Puck

dat is niet bij alle banken het geval.
Bij mij weet ik pas zeker dat alle pinbetalingen van een weekend verwerkt zijn op dinsdag.
Er wordt maar 5x per dag een up-date gedraaid op werkdagen.

Nee maar ik kan me het wél voorstellen

Ik ben zelf erg van 'de pin', over het algemeen pin ik vrijwel altijd...ook kleine bedragen. Behalve in de winkels waar je boven de 10euro nog steeds 75 cent extra moet betalen (ze bestáán, ik weet er hier ter plaatse al 2!!). Chippen doe ik nooit. Behalve een enkele keer in een parkeergarage...en dan zorg ik gewoon dat die chip weer zo leeg is. Ik zorg wel voor een redelijk bedrag aan contant geld in mijn portemonee. Zo'n 80 tot 50 euro. Maar omdat ik vrijwel alles pin, kan dat er zomaar een week of 2 in zitten. Het enige dat ik dan contant betaal zijn de kleine betalingen aan b.v. de gym (uitje, 2 euro bijdrage, extra trainen in grote sporthal 1,50 vervoerskosten) of school ofzo (juf jarig 1 euro)en het zakgeld aan jongste (2 euro) en misschien een keertje patat/drankje op terras (te lui om naar binnen te gaan).
Maar ik kan me levendig voorstellen dat áls je op de centen moet letten, je ze dan liever letterlijk in je knip hebt zitten. Ik zie b.v. ook wel in dat als je geld bijna op is en je hebt nog 8 euro en je wilt de gym van je kind nog betalen je wel een probleempje hebt...want 8 euro kun je niet pinnen en ook niet cash laten betalen...(volgens mij) dus hoe kom je dan aan die ene euro? (overpinnen misschien??? lege flessen inleveren??) En ik snap ook wel dat winkels e.d. minder contante betalingen willen i.v.m. de veiligheid, maar denk ook dat adminstratie een rol speelt.
In dat chippen geloof ik ook al helemaal niet, ik kan als ik die chipknip heb opgeladen er behoorlijk lastig van af komen hier in de omgeving...Met bus/trein ga ik nooit, parkeren is hier gratis. En zeker de helft van de winkels bieden het niet (alleen supermarkten weer wel) en dan heb ik weer niet genoeg omdat ik er niet zoveel op heb...pfff onhandig gedoe.Maar misschien ligt dat er wel aan dat ze hier erg Duitsland geöriënteerd zijn...en daarom al veel (buitenlandse) kaarten moeten kunnen verwerken(Doe maar een gok naar de reden hoor).
Volgens mij gaat dat chippen op den duur eruit. Ik zie ook werkelijk nooit never nooit dat mensen chippen, altijd alleen maar pinnen...sommige winkeliers hebben het hier wel, maar dan hebben ze er 2 apperaten staan. 1 voor alle (ook buitenlandse dus master, visa, golden, credit etc. etc.) pinbetalingen en 1 voor chippen+ned. pin kaarten. Met je nederlandse pas mag je dan kiezen, wil je chippen dan kan dat alleen op 1 van die 2 dingen.
En ik denk ook dat zolang al die banken, nationaal en internationaal nog niet 1 systeem hebben uitgeviegelierd voor álles het behelpen blijft.
groeten albana

Kaaskopje

Kaaskopje

29-10-2009 om 13:39

Jons o.t.

Ik sta er echt van te kijken hoe beperkt jij bent door jullie situatie. Wij hadden véél meer vrijheid. Een van onze rekeningen was geblokkeerd omdat die bij de schuld betrokken was, maar mijn rekening mocht gewoon gebruikt worden, sterker nog... ik heb er nog een bij aangevraagd. Ik mocht gewoon internetbankieren en pinnen. Vervelend voor je dat jullie die vrijheid niet hebben.

Kaaskopje

Kaaskopje

29-10-2009 om 13:50

Deels eens met pelle

Ook in onze ´armoe-tijd' deden wij alles met pinbetalingen. Ik vind contant geld veel gevaarlijker. Ik merk het nu ook. Als ik 10 euro in mijn portemonnee heb en trek heb in iets lekkers zal ik veel eerder de fout ingaan en iets extra's bestellen in de kantine, zonder contant geld kan ik het ook niet uitgeven. Het voordeel van pinnen is onder andere dat je echt álles kunt bijhouden op internet en je betaalt ook gewoon wat je moet betalen. Dus geen gedoe dat je 2 euro moet betalen als het 1,98 is. Ik heb het idee dat die centen toch eerder in het voordeel van de winkel vallen dan bij mij.
Maar bij dit soort onderwerpen gaat het niet zozeer om wat de persoonlijke mening van mij is, maar om wat een ander ervan vindt. Voor mij is pinnen dé uitkomst, ik zal het dus niet als onzin afdoen als een ander dat niet zo ervaart.
Ik heb ook al een aantal keer een storing van de pin meegemaakt. Vaak kun je dan wel bij een betaalautomaat buiten terecht. Het is even irritant, maar meestal geen ramp.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.