Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Afwasborsteltje

Afwasborsteltje

24-11-2009 om 21:54

Zijn er meer mensen zonder vaatwasser?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Massi Nissa

Massi Nissa

25-11-2009 om 13:29

Beste uitvinding na de douche

Ik riep altijd dat het onzin is, zo'n vaatwasser. Ik waste tijdens het koken het meeste al af en dan hadden we daarna nog drie bordjes, wat bestek en een pan of twee. Zo gedaan.
In het nieuwe huis zat al een vaatwasser ingebouwd. Toen ik hem voor het eerst aanzette en naar mijn LEGE aanrechtblad keek, was ik al om. Heerlijk heerlijk heerlijk. Ik wil nooit meer zonder.
Wij hebben trouwens wel een klein afdruiprekje in een hoekje van het aanrecht voor de dingen die we heel veel gebruiken, zoals ons melkpannetje, de garde en de beker van onze dochter.
Uitruimen vind ik vervelend, maar ik kan het inmiddels razendsnel. Inruimen doet mijn man, die speelt graag Tetris (leuk gevonden, weet niet meer wie het zei).
Wij hebben trouwens geen flatscreen, geen droger, geen broodbakmachine, geen koffiezetapparaat en geen spelcomputer. Dingen als kaas raspen, sinasappels persen en kruiden of uitjes fijnsnijden doen wij hier allemaal nog met de hand. Schijnt trouwens weer heel gezond te zijn omdat je dan tijdens het koken in de flow kunt komen (ben een zelfhulpboek tegen herfstdepressie aan het lezen, haha).
Groetjes
Massi

kuzco

kuzco

25-11-2009 om 13:38

Wij.

Hebben ook geen vaatwasser. Ooit in een ver verleden wel gehad en die ging kapot. Nooit gemist dat ding. Met de hand afwassen is hier zo gebeurt en alles staat gelijk netjes waar het hoort. Ik was na iedere maaltijd netjes af, dus het staat hier ook nooit op het aanrecht gestapeld. Wij hebben net een andere keuken en daar zou met gemak een vaatwasser in passen, maar wij missen hem niet en hebben dus ook geen nieuwe laten plaatsen.

Tirza G.

Tirza G.

25-11-2009 om 13:42

Lorwyn

Ben ik heel benieuwd naar jouw energieverbruik natuurlijk, dat snap je

Tirza

Tirza G.

Tirza G.

25-11-2009 om 13:43

Niet

apparaten die ik níet heb, zijn apparaten die dingen doen die vanzelf ook gaan. Een droger, bijvoorbeeld. Mijn was wordt ook droog in de wind/op zolder (ik kan vier wassen ophangen en meer heb ik er toch nooit). En een fohn. Mijn haar droogt wel.
Maar mijn vaatwasser doet echt iets wat anders écht niet vanzelf gebeurd als je maar lang genoeg wacht.....

Tirza

Tijgeroog

Tijgeroog

25-11-2009 om 13:48

Wel!

Hier ook een vaatwasser, en ik ben er erg blij mee. Voor die tijd was het altijd een chaos in de keuken. (Nu is de chaos iets kleiner En ik heb ook een waterbed.
Overigens hebben m'n ouders (met z'n 2en) en m'n schoonmoeder (alleen) ook een vaatwasser, en ik gun het ze van harte. Ze hebben hard genoeg gewerkt.
En wat het milieu betreft: er zijn genoeg dingen waar ik wel milieuvriendelijk mee ben. In de winter welliswaar vaak in de droger (te weinig plek om alles op te hangen), maar in de zomer buiten. Ik fiets heel veel, we gebruiken windstroom en zo zijn er veel andere dingen waarmee ik milieubewust kan zijn.

Tink

Tink

25-11-2009 om 13:56

Ook geen vaatwasser

En wij willen er ook eigenlijk geen. Wat kost die afwas nou helemaal voor tijd, een kwartier is al veel (6 personen).
Een droger hebben we dan weer wel, heerlijk. Hier geen ruimte om 4 wassen op te hangen, en de heerlijk zachte handdoeken die eruit komen willen we ook niet meer missen.
En zonder föhn kan ik niet, als ik mijn haar niet netjes glad föhn zie ik eruit als een ontplofte egel
En het is niet dat ik graag het huishouden doe, intégendeel zelfs )

Penetratiegraad

Gevonden op Google: "Ruim 50 procent van alle huishoudens heeft nu een vaatwasmachine, vooral in gezinnen van meer dan vier personen. Hier ligt de penetratiegraad al boven de 70 procent." Bron: Distrifood, december 2008

Voor wasdrogers geldt dat in 60% van alle huishoudens een droger staat.

Hoe representatief is OO eigenlijk wat dat betreft? Ik zie toch best veel mensen die met de hand afwassen, dat had ik eigenlijk niet zo verwacht. Maar goed, hier dan weer geen droger (daarmee behoor ik dus tot een minderheid). Ik sluit me aan bij Tirza wat dat betreft, dat drogen gaat vanzelf op zolder, die afwas wast zichzelf niet af.

Chris

Ilva

Ilva

25-11-2009 om 15:21

Verhuizen

Toen wij in dit huis kwamen wonen hebben we echt gekeken of er wel een vaatwasser in kon. We hadden allebei zo'n hekel aan afwassen. Dus dat moest er komen. Ik zie er nu al tegen op als we een nieuwe keuken krijgen en ik een paar dagen op de hand in de badkamer moet afwassen. Maar ja, we eten dan waarschijnlijk ook makkelijk, gemaakt op het kampeer-tweepittertje. Haha

Tirza G.

Tirza G.

25-11-2009 om 16:25

Nou (lorwyn)

Je schrijft dat je let op energieverbruik. En dat je dus heel veel apparaten niet hebt. Ik ben dan wel effe benieuwd naar jouw energieverbruik, want die cijfers zouden dan toch een stuk onder het gemiddelde moeten liggen?

Tirza

angel3

angel3

25-11-2009 om 16:29

De zooi

is het probleem zonder vaatwasser. Dat ergert me het meest. De losse troep op het aanrecht, het gemuts met teiltjes en een druiprek. Alsof dat geen ruimte inneemt!! ik heb een kastje over hoor als ik geen teil, afwasmiddel e.d hoef neer te zetten.
We wonen tijdelijk nu in een huurhuis zonder vaatwasser en het valt me mee dat geef ik toe, maar ik kijk wel uit naar een nw huis met vaatwasser
Helemaal met een open keuken staat het gewoon opgeruimder.
En inderdaad heb ik ook trauma's van samen afwassen dat doe ik ook liever alleen. De soc cohesie gesprekken hebben wij tijdens het eten of bij het naar bed gaan...
Tot slot in een half jaar tijd zijn mijn handen 15 jaar ouder geworden door dat afgewas.... en die theedoeken was dan! hoezo milieuvreindelijker?
ha ha

Starry Night

Starry Night

25-11-2009 om 17:03

Tirza

Ik kan je redenering toch niet geheel volgen, vrees ik.
"apparaten die ik níet heb, zijn apparaten die dingen doen die vanzelf ook gaan."
Ik snap natuurlijk wel wat je bedoelt, maar begrijp de waarde van dit criterium niet zo. Vaat wast inderdaad zichzelf niet af, maar een machine is er toch heus niet voor nodig. Het is prettig, maar niet nodig.
Precies hetzelfde als met de wasdroger. Natuurlijk zal die was vanzelf ook wel drogen, maar het gaat net iets makkelijker en sneller met de droger. En mijn haar doet er normaal zo'n anderhalf uur over om echt droog te worden. Da's niet praktisch als ik naar mijn werk moet. Fijn dus dat ik het in drie minuten droog kan blazen (en dan zit het nog ietsje steiler en leuker dan wanneer ik het gewoon laat drogen ook.
Kortom: alledrie apparaten die je op de keper beschouwd niet nodig hebt, maar handig zijn ze wel.

jippa

jippa

25-11-2009 om 17:35

Chris

"Hoe representatief is OO eigenlijk wat dat betreft?"

- een forum als OO is al niet representatief maar het meedoen in een draadje doe je alleen als je er wat over wilt melden en dat is al helemaal niet representatief. Kijk ook maar eens naar inkomensdraadjes en zo. Als je perse geen vaatwasser wilt ben je meer gemotiveerd dat op te gaan schrijven.

For the record:
- er zat een vaatwasser in ons huis. We hadden er eerder nooit een gewild. Nu kunnen we voor ons gevoel niet meer zonder.
- een droger hebben we niet en die komt er ook niet, en een fohn doe ik niets mee (ligt nog ergens).

jippa

maan.

maan.

25-11-2009 om 19:11

Hier ook geen

Ik heb geen vaatwasser en ik mis hem ook niet.
Trouwens ook geen wasdroger en ook die mis ik niet.

Wel mis ik tijdelijk even mijn afwashulp.. ziek.

Tirza G.

Tirza G.

25-11-2009 om 19:53

Starry night

Sneu geld, dat bedoel ik er mee. Een beetje je haar droog blazen met veel watts terwijl het vanzelf ook droogt. Idem voor je wasgoed, wasdrogers zijn écht heel erg duur - en het droogt óók gewoon vanzelf, zonder apparaat.
Afwas echter breidt zich uit en verdwijnt niet vanzelf. Een vaatwasser neemt naar mijn gevoel echt werk óver, die andere apparaten niet - want dat werk deed ik toch al niet.

Tirza

appeltjeQ

appeltjeQ

25-11-2009 om 23:25

Sneu geld

Hier vaatwasser, flatscreen en droger. De droger helpt mij om de was op 1 dag af te ronden in plaats van die klus uit te smeren over meerdere dagen (was ophangen en laten drogen): daar heb ik graag wat sneu geld voor over. Fohnen doe ik dan weer niet, ga gewoon met nat haar naar bed.

Starry Night

Starry Night

26-11-2009 om 00:01

Tirza

Ik begreep je theorie wel, maar wat mij betreft rammelt-ie, omdat ik niet zo goed zie waarom een proces versnellen sneu is en een proces vergemakkelijken niet.

Versnellen is makkelijker als je beperkt thuis bent

Het 'proces' versnellen is vooral met huishoudelijke klussen erg handig als je niet de hele dag thuis bent (of thuis komt tussendoor). 's zomers hang ik bij enigzins mooi weer altijd de was buiten op. Maar het duurt langer (2de was is al klaar gewassen en droogmolen hangt nog vol) en het moet ook nog 's gebeuren áls er iemand aanwezig is in huis of in ieder geval zo weer terug komt. Dat is hier maar zo'n 3 dagen per week het geval waarvan 2 dagen ook nog het weekend zijn. Die andere 4 dagen heb ik ook wel was die gewassen moet worden....spaar ik die op dan zijn die 3 dagen toch wel erg krap qua drogen, zeker als ik de zondag eraf trek (dan hebben wij vrij en doen leuke dingen en dat is geen was dus..) dan houd je dus maar 2 'wasdagen' over. 's Zomers is dat qua drogen nog wel buiten te doen. 2 wassen op 1 dag = ong. 4 wassen, ons gemiddelde van 1 week. Het droogt ook sneller in mooi weer of met wat wind. Maar 's winters of in herfstachtig weer of als het buiten welliswaar droog maar 'vochtig' is droogt 1 machine zelfs niet in 1 dag.
En wat doe je dan met de rest?
Binnen hangen is een optie. Maar daar hebben wij geen écht geschikte ruimte voor. Het kan in de garage/bijkeuken maar daar loopt iedereen door...het kan op het overloopje 2 de verdieping, maar dan moet oudste erdoor naar haar kamer en in de hal 1ste verd. en daar moeten we allemaal door. En het trappegat kan ook nog, maar dat is zo'n gedoe met ophangen (en levensgevaarlijk).
Dus als ik werk en het weer is maar zo,zo gaat het in de droger. Simpel, zeker en altijd droog als ik thuis kom.
Voor werkende mensen zijn afwasmachine en droger een uitkomst. Droger alleen als je de ruimte niet hebt om het binnen te drogen. Die föhn snap ik ook nog wel. Als je haar hebt dat je 's mogens eerst moet wassen en in model moet zien te krijgen en je moet vlot, vlot naar je werk kán ik wel snappen dat dat handig is. Maar mijn haar heeft van nature altijd hetzelfde model. Of ik nu opsta met verwarde bos of het 'in model' doe...beetje borstel, de borstel en klaar. Ik ga dus ook slapen met natte haren en de volgende ochtend zit het in model. Ooit hadden wij loge's, járen terug. Rond de kerst en we gingen uit eten...die vroegen onze fohn te leen. Die we dus niet hadden, ze vielen bijna om van verbazing...geen föhn??? Daar konden ze zich niks bij voorstellen, zij föhnden allemaal, inclusief hun (tiener) zonen. Maar wij hebben allemaal krullen dus ons haar zit vanzelf...wat moeten wij met een föhn? Ondertussen heeft oudste (15) er wel 1, maar die is om d'r haar te 'straitghen' (of hoe je het ook schrijft) om de krullen eruit te halen dus, maar dat heeft bij haar maar een zeer beperkt effect, het blijft enigzins krullen (alsof ze vlechtjes heeft gehad, zo'n wafeleffect) dus na even proberen ligt de föhn weer ongebruikt ergens op haar kamer.
groeten albana

Tihama

Tihama

26-11-2009 om 10:47

Energie

Over energie: we hebben sinds een half jaar ons dak vol liggen met zonnepanelen. Daarom moest de aanschaf van de nieuwe keuken uitgesteld, want die zonnepanelen vonden we belangrijker. We hebben namelijk 2 vaatwassers in de nieuwe keuken. Ik zou in ernstige psychische problemen beland zijn als ik geen compensatie qua milieu toe zou passen.

Inmiddels hebben de panelen dit jaar (in april geplaatst) al 2500 kWh opgeleverd. Ons verbruik ligt hoger, dus we zijn nu bezig om te kijken naar windenergie erbij, zodat we meer energie op kunnen wekken dan dat we verbruiken. Ik wacht op dit moment op een reply van een engels bedrijf die een geweldige uitvinding heeft gedaan, waarbij je met een investering van slechts 2.500 euro een compleet jaarverbruik van een huishouden kunt opwekken.

Om milieuvriendelijk te zijn hoef je niet minder te verbruiken. We hoeven ook niet energieneutraal te zijn. Zoals ik laatst hoorde van een deskundige: een bedrijf wil ook niet winstneutraal zijn, die wil winst overhouden. Nou, wij willen energie overhouden. Meer energie opwekken dan we verbruiken. We verbruiken overigens nu ongeveer 4500 kWh met een gezin van 4.
De droger staat hier nooit aan.

Oja, het ging over vaatwassers, he?

Ik wil niet zonder, maar dat was geloof ik al duidelijk

Tihama

Puck2

Puck2

26-11-2009 om 11:08

Tihama, 2?

Heb jij echt 2 vaatwassers Tihama? En ik neem aan dat je niet dezelfde vaatwassers hebt als waar N@nny er 3 van heeft, maar echte, die op stroom werken. Waarom heb jij er dan 2 nodig? Wij zijn ook met z'n 4-en en soms is het wel eens proppen, maar eigenlijk krijgen we alles van 1 hele dag wel in 1 vaatwasser. Ben benieuwd waarom jij er 2 gebruikt.

Puck: het soepverhaal van tihama

Daar moet je even op zoeken. Het is zo'n ingewikkeld verhaal dat ik niet verwacht dat Tihama alle mitsen en maren nog een keer kan reproduceren... ze heeft hier vorig jaar uitgebreid haar keuze voor 2 vaatwassers uit de doeken gedaam en het had te maken met soep en een schoon aanrecht - oh ja, en met heuphoogte.

Mmmm... misschien juist leuk om af te wachten hoe Tihama het nu uitlegt... misschien zit er wel ruimte tussen de twee verklaringen?? (hier spreekt de jurist

Tihama

Tihama

26-11-2009 om 11:46

Grinnik

Ik heb het er laatst op de chat nog eens over gehad. Daar hebben 5 dames me uitgelegd hoe zij supereconomisch de vaatwasser wel in 1 keer volkrijgen. Mijn probleem is overigens niet dat ik 2 vaatwassers per dag nodig heb: ik sta alleen altijd een aantal pannen nog op de hand af te wassen. En ik háat afwassen. Ik heb dus ongeveer 1,2 vaatwasser per dag nodig.

Ik heb me er nu maar bij neergelegd. Ik mis een talent. Ik maak blijkbaar meer rommel dan anderen (hmmm, dat is nu niet echt nieuw) én ik ben niet in staat een vaatwasser zo slim te beladen dat alles schoon wordt én dat alles er in 1 keer inpast. Ik heb uit die chat wel een truc geleerd: er schijnen speciale deksels te zijn die je gebruikt bij het afgieten. Dat scheelt dan een vergiet. Je moet dan alleen bij het koken wel weer een andere deksel gebruiken. Dus je ruilt het vergiet om voor het deksel. Het vergiet kun je ook onder de kraan afspoelen, maar dat vind ik onzinnig, want dan zit mijn hele spoelbak onder de bietjes of rodekoolspetters, en dan moet ik weer extra water verbruiken om dat schoon te maken. Dus het vergiet gaat ook de vaatwasser in. Wel ergens bovenop, dat dan weer wel. Een vergiet waarin ik pasta heb afgegoten was ik wel meteen af, maar die spetteren niet in kleur rond en dat kan met koud water.

Dat van die soep: als ik soep kook, dan kook ik meestal 2,5 liter in 1 keer. Dat gaat in een grote pan. Die verdeel ik dan weer over 2 kleinere pannen, omdat het niet in 1 keer opgaat. Het gevolg is dan dus dat ik vervolgens op de dag dat ik soep gemaakt heb, 2 pannen extra in de vaat heb. De derde pan staat dan in de koelkast. Ik ben trouwens ook dol op sausjes bij het eten, dus dat is ook een pan extra. En ik gratineer veel dingen. Dan kook ik het eerst in een pan en daarna gaat het over in een ovenschaal waar het laagje erop komt. Weer een pan extra.
Zoals ik al zei: ik maak rommel

De borden hier vallen trouwens altijd reuze mee: 6 per dag of zo. En ook qua glazen en mokken is het beschaafd. Het is echt die avondmaaltijd die mij nekt.

We wachten nu nog op de frontjes van de keuken, die van de spuiterij moeten komen. Over een half jaar zal ik wel vertellen hoe het leven bevalt met 2 vaatwassers.

Tihama

ijsvogeltje

ijsvogeltje

26-11-2009 om 12:05

Het enige echte voordeel

...van de vaatwasser is wat mij betreft dat er nooit vuile vaat op het aanrecht staat. In ons vorige huis met dichte keuken vond ik dat trouwens ook geen punt, maar met onze open keuken dus wel.
Als wij naar bed gaan, gaat de vaatwasser aan (op nachtstroom). Als ik 's ochtends beneden kom, heeft oudste zoon hem al leeggehaald (= zijn vaste klusje).

Brianna F

Brianna F

26-11-2009 om 13:39

Nou ijsvogeltje

Ik heb niet alle berichtjes gelezen, maar dat van die vuile vaat die niet op de aanracht zou staan is flauwekul. Kijk ik op dit moment naar de aanrecht, dan staat die vol, terwijl de vaatwasser draait.
Nee, ik kan er nooit alles in kwijt, moet 'm al aanzetten voordat alles erin zit.

de vaatwasser is ook mijn man's idee, absoluut niet de mijne. Ik grijp de hele dag mis. En om nu van alles 2 of 3 dubbel aan te schaffen?

Tijgeroog

Tijgeroog

26-11-2009 om 14:57

Tihama

Een groot stuk van je verhaal kan ik volgen (wij hebben ook over 2 vaatwassers nagedacht, maar dan om om en om te draaien: dan hoef je de schone vaat niet terug te zetten in de kast, maar kun je gewoon in de vaatwasser laten. De vuile vaat zet je in de ander
Maar die soeppannen... Wat ik zou doen, geloof ik, is de soep opscheppen uit die hele grote soeppan. En die vervolgens in de koelkast zetten. Dan heb je die 2 kleine pannen niet nodig. En als je dat echt niet wil kun je de helft van de soep in de kleinere pan doen, van daar uit serveren en vervolgens de andere helft van de soep in diezelfde pan doen en in de koelkast zetten. Of de helft in de kleine en meteen in de koelkast en vanuit de grote pan opscheppen.
Er moet toch minimaal een pan bespaard kunnen worden.

Trouwens, als je wat meer kunt vertellen over dat britse gebeuren ben ik wel geinteresseerd, zeker als je antwoord hebt gekregen.

(Janneke)

(Janneke)

26-11-2009 om 15:18

Veel verschillende reacties dus

Ik zou hem eigenlijk ook niet willen missen, alhoewel ik het nu niet vervelend vind hoor.

Van het weekend gaat manlief weer een poging wagen er aan te denken om hem te maken....meestal is het antwoord...ja morgen! Nou, die dag moet nog komen hoor.

Heel verschillende reacties, van niet willen missen, geen plek hebben, geen vaatwasser willen, tot het hebben van 2 vaatwassers! Leuk om te lezen.....ik had eigenlijk gedacht dat tegenwoordig bijna iedereen een vaatwasser had...maar dat is dus blijkbaar niet zo.

Ridgblade?

Tihama:"Ik wacht op dit moment op een reply van een engels bedrijf die een geweldige uitvinding heeft gedaan, waarbij je met een investering van slechts 2.500 euro een compleet jaarverbruik van een huishouden kunt opwekken."
Ridgeblade, of weer iets anders?
Ah, doe verslag aub. Ik heb wel drie daknokken die op exploitatie wachten!
Terug naar vaatwassers: Ik heb een hekel aan vaatwassers. Ik wil er twee (zie de theorie van Tirza, dan hoef je niet uit te ruimen), of ik wil er geen.
Sinds man en ik uit huis zijn, hebben we geen vaatwasser meer (de kinderen hebben er twee).
Groet,
Miriam Lavell

Het leven met twee

Ik heb het jaren gedaan met twee en mijn principe is eenvoudig. Ik had twee kleintjes en wel vanwege het feit dat ik nooit pannen in de vaatwasser doe.
Alleen borden, bestek en van die dingen. Voor 4-5 personen precies een vaatwasser per dag. Die zet je aan. Dan is dat schoon. Je ruimt 'm niet uit, maar gebruikt de schone vaat de volgende dag. Alles wat je vies maakt kan meteen in die andere vaatwasser en hoeft niet op het aanrecht te staan. Dan is ie vol, die andere weer leeg. De volle zet je weer aan.
Mijn bestaan in de keuken met pannen is tamelijk eenvoudig. Tijdens het koken wordt elke gebruikte pan meteen afgewassen. Heb je toch een keer veel pannen dan kan je (goed timen) die ene lege vaatwasser toch nog gebruiken. Wel uitruimen dan (en daar heb ik nou een hekel aan).
Groet,
Miriam Lavell (heeft nu een afdruiprekje met twee bordjes, twee kopjes, twee glaasjes en twee setjes bestek. Na het eten afwassen, in het rekje, niet opruimen, morgen weer gebruiken)

Tihama

Tihama

26-11-2009 om 16:48

Ridgeblade

Inderdaad, Miriam.

Ze zijn bedolven onder de emails en vragen om geduld. Ik heb een vraag gesteld omdat ik vanuit mijn werk er ook gebruik van wil maken. Op dit moment is namelijk de vraag of dit geen geluidsproblemen op zal leveren. De turbine zal namelijk met een hoog toerental werken en dat betekent vaak meer geluid. Maar we wachten even geduldig.

De energyball is overigens ook geen slecht alternatief, maar dan moet je wel in een windrijk gebied zitten. Ik meen dat hij bij meer dan 1500 winduren per jaar een beter rendemente levert dan zonnepanelen. Twente zit op 1100 uren, Den Helder op 3500 (of zo).

Tihama

Nokhoogte (ot)

Ik ben vooral benieuwd wat mijn gemeente zal zeggen over die ridgeblade. Als dat ding als nokverhoger wordt gezien, dan mag het niet vrees ik.
"De turbine zal namelijk met een hoog toerental werken en dat betekent vaak meer geluid."
Daar had ik nog niet eens aan gedacht. Hm, dan zet ik 'm op de nok van de garage. Ik hoop op een demonstratie, ergens. Engeland vind ik ook best
Ik wacht met je mee.
Groet,
Miriam Lavell

Tijgeroog

Tijgeroog

26-11-2009 om 17:55

Plat (ot)

Helaas, we hebben een plat dak. Dan gaan we toch verder denken over zonnepanelen, die kunnen we op ons dak altijd in de goede richting plaatsen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.