Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken
Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

nachtegaaltje

nachtegaaltje

26-11-2009 om 17:05

Winkelpersoneel...


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Tihama

Tihama

28-11-2009 om 14:35

Oud geld

Aaaah, vertel het me nou. Hoe herken ik die manieren, kleding en accent van oud geld?

Ik had vroeger een vriendin die van zeer, zeer oud geld kwam. Sedert 1754 of zoiets. Geweldig mens. Haar familie was vreselijk. Keken op de hele wereld neer. Ik herinner me nog dat ze zo baalde dat haar pa een miljoen op haar naam vast wilde zetten. Ik verslikte me in mijn drinken, tot ze me uitlegde dat ze al aan voelde komen dat dit geld weer als machtsmiddel gebruikt ging worden. Inderdaad: toen ze thuis kwam met een 'armoedzaaier', weigerde pa voortaan de belasting over de rente voor haar te betalen. "Dan wen je er alvast aan hoe het is om arm te leven".

Vriendin heeft overigens doorgezet.

Op haar bruiloft (die op het landgoed gehouden werd) trof ik diverse ooms en tantes van oud geld. Ook de familie van zijn kant (keuterboerenfamilie

Mijn man en ik hebben ons verbijsterd over de verschillen. En over hoe het oude geld roddelde over zijn affreuse familie. Geen leuke mensen, vond ik.

Nu kom ik niet van een keuterboertjes familie en evenmin van oud geld.

Maar ik zie zelf het verschil tussen oud en nieuw geld niet. Toen ik nog in 't Gooi woonde vond ik een heleboel mensen daar nogal arrogant. Ik winkel nog wel eens in Laren, net als Reina, en er zijn winkels waar ik bijna uitgekeken word. Ik heb dus blijkbaar de uitstraling van géén geld. Ook goed

Maar kan iemand me het uitleggen?

Tihama

Ligt het aan mij

of ben ik de enige die dat soort winkels ordinair vindt ? Een hoogglans paarse bombberjack van armani in maatje 92, brrr.

Ik was laatst even op de 5e verdieping van Metz en Co in de Leidsestraat, ik vond het allemaal zo 'Russisch chique'.

(verder draad niet gelezen)

Vic

en wist je wat die mensen bij douglas net iets meer dan het minimum loon verdienen !

Kaaskopje

Kaaskopje

28-11-2009 om 19:47

Kiki

Ik maakte een grapje

Kaaskopje

Kaaskopje

28-11-2009 om 20:00

Tihama

Voor zover mijn kennis gaat gaat 'oud geld' vooral voor duurzaam en zuinig. Kleding hoeft niet naar de laatste mode te zijn, als het maar stijlvol is en meerdere seizoenen mee kan. Als je een dure suikerpot hebt ga je niet een nieuwe pot halen, dan doe je je best het kapotte onderdeel te vervangen. 'Oud geld' komt niet naar het postkantoor voor een velletje postzegels, maar voor 1 zegel. Waarom zou je meer geld uitgeven? Nieuw geld loopt er mee te pronken, oud geld niet.

Tihama

Tihama

29-11-2009 om 13:36

Manieren en accent

Kaaskopje: ik koop ook een vel postzegels omdat het me meer tijd/geld kost om voor elke losse postzegel de stad in te gaan. Volgens mij zei Ellen Wouters een tijd geleden: aanbiedingen zijn voor rijke mensen. Dat zou dan dit weer tegenspreken.

Ik ben zo benieuwd wat voor accent dan. Tirza: jij had het daarover. Kun je dat beschrijven? Ik ken namelijk wel het hete aardappeleffect, maar dat vind ik nu juist zo nouveau.

Tihama

Jaymza

Jaymza

29-11-2009 om 13:43

Jammer nou

Maar tegenwoordig kun je op het postkantoor geen losse zegels meer kopen. Alleen maar velletjes. En je verstuurd steeds minder brieven, dus die zegels raken achterin een la.
Kennelijk zijn we allemaal weleens een winkel uitgekeken. Toch gebeurde het toen ik jonger was vaker. Misschien denken ze dat ik omdat ik ouder ben ook kapitaalkrachtiger ben. Maar winkelpersoneel zou toch klantvriendelijkheid als nr 1 op hun competentie lijst moeten hebben staan.

Jaymza

Tirza G.

Tirza G.

29-11-2009 om 14:43

Ik doe een poging tihama

Het accent is moeilijk te beschrijven, het zit hem in de manier van praten. Het accent is eigenlijk géén accent, althans, niet hoorbaar Gronings, Amsterdams, Limburgs of Haags. Het zit hem in de dictie, in de houding, de uitstraling. Je hoort dat het mensen zijn die gewend zijn dat er naar ze geluisterd wordt. Heb je ooit bij jezelf gedacht: wel verdorie. Als ík dat zeg (of met dat argument kom) gebeurt er niks, en als h/zij het zegt dan wél? Nou, dat effect.
Je zou er bijna videobeelden voor gaan analyseren. Het is een bepaalde houding, een manier van om je heen kijken, van vanzelfsprekendheid - ja, dat is het misschien. En dan écht. Het is écht vanzelfsprekend voor "die mensen". En niet "ik doe of het allemaal vanzelfsprekend is want dan zien ze dat ik geld heb". Het is een hele losse, makkelijke manier van doen - maar wel netjes. Niet los en makkelijk in de zin van: ik doe wat ik wil en als een ander er last van heeft, heeft-ie pech. Het is een soort vrije manier van bewegen. En logisch ook, want er is niets te vrezen

Tirza

Starry Night

Starry Night

29-11-2009 om 14:58

Nachtegaaltje

"Ik beoordeel niemand op zijn/haar uiterlijk namelijk want ik vind dat heel gevaarlijk en erg dom. Het wicht had niet door dat ze door haar houding en uitspraken een klant de deur had uitgejaagd die een dure aankoop wilde doen....."
Als je zegt 'Ik beoordeel niemand op zijn/haar uiterlijk', dan geloof ik je op je woord. Maar je beoordeelt iemand kennelijk wel op zijn of haar inkomsten. Want je ontleent steun aan het feit dat dat 'verkoopstertje' veel minder verdient dan jij.
Ik begrijp dus wel dat zo'n behandeling je nijdig maakt (zou het mij ook doen). Maar ik snap niet dat je vervolgens precies eenzelfde gedachtelijn gaat volgen als degene op wie je boos was.

Starry Night

Starry Night

29-11-2009 om 15:07

Tihama

"Toen ik nog in 't Gooi woonde vond ik een heleboel mensen daar nogal arrogant. Ik winkel nog wel eens in Laren, net als Reina, en er zijn winkels waar ik bijna uitgekeken word. Ik heb dus blijkbaar de uitstraling van géén geld. Ook goed
Maar kan iemand me het uitleggen?"
Volgens mij is dat niet uit te leggen. Ik heb een vriendin die eind jaren '80 verkering kreeg met een jongen uit Naarden, die veel vrienden had in die kringen. Zij en ik hebben een keer verbijsterd op een verjaardag gezeten, waarbij deze vrienden zo'n beetje alleen aan het woord waren, zich van alles aanmaten maar zelf letterlijk nog niks gepresteerd hadden in hun leven. Niet dat wij nou al zo ver waren (of nog niet, als het erover gaat, maar we hadden op ons 25e in ieder geval een opleiding afgerond. En niet dat wij mensen langs een lat legden 'wat heb jij allemaal gepresteerd', maar... nou ja, dat kwam voort uit die inderdaad arroganten houding.
Ik begreep dus totaal niet waar dat snobisme op gebaseerd was. Ik vond het haast een studie waard, hoe verheven mensen zich als vanzelfsprekend kunnen voelen, zonder dat dat door feiten wordt ondersteund.
Vriendin is alweer jaren getrouwd met haar man uit Naarden, die vroegere vrienden zijn allang uit beeld. Geen idee hoe het nu met hen is De humor die ze ook hadden... Zonder uitzondering louter gebaseerd op het onderuit halen van klootjesvolk. Zware planten van het balkon afgooien en hahaha daar liep iemand, dat soort werk.

Starry Night

Starry Night

29-11-2009 om 15:11

Aanmaten

Aanmatigden. Want nee, ik ben niet dom

Inderdaad de vanzelfsprekendheid

Het is inderdaad die houding van vanzelfsprekendheid die sommige mensen uitstralen. Denk dat dat een heel goede bewoording is Thirza.
Mijn oma had dat ook. Geen rooie cent te makken, maar ze hoefde maar een winkel in te stappen en de rode loper werd uitgerold.

Ik vrees dat die vanzelfsprekendheid ook de andere kant op werkt, ik bedoel maar, je kunt als je er geen vaste klant bent op 2 manieren bij Maison de Bonnetterie binnenstappen, en als je de vanzelfsprekendheid dat ze wel zullen aanvoelen dat je een sloeber bent uitstraalt dan zul je misschien ook wel eerder zo behandeld worden. Bij de Bijenkorf wordt trouwens iedereen als sloeber behandeld, men, wat een bitches daar zeg!

Nog een poging

Ik heb een ex gehad uit oud geld-kringen. En inderdaad, die vanzelfsprekendheid is er met de paplepel ingegoten. En verder, over geld praat je niet en geld toon je niet. Dus kun je gerust 10 jaar in die oude vierkante Volvo (zeker geen SUV) blijven rijden. En als je kleren van goede kwaliteit zijn, kunnen ze heel lang mee. Een oud kloffie bestaat dan dus uit dure afgetrapte laarzen en een dure oude spijkerbroek. Vakanties zijn vanzelfsprekend, maar je gaat natuurlijk niet naar plekken waar de nouveau riche komt. Een oud vervallen boerderijtje kopen als weekend- en vakantiehuis in Frankrijk en dat dan volzetten met leuke brocante. Vooral niks protserigs, maar je moet het geld er maar net wel voor hebben.

Ik vond ze trouwens erg aardig.

Chris

Ik ben een noorderling,

maar oma woont midden in het Gooi. We gaan er wel eens op uit als we bij haar zijn, en ik herinner me vooral uitjes naar speeltuin/pretpark Oud Valkeveen als een echte cultuurshock. Ik kan daar echt uren met verbazing zitten kijken naar die echte gooische gezinnetjes. Daar straalt idd een soort vanzelfsprekende superioriteit vanaf die ik uiterst intrigerend vind. Het is niet eens alleen de manier van praten, het is een soort aangeboren natuurlijke arrogantie die uit elke porie lijkt te stralen. Niet alleen bij de ouders, maar ook bij de kinderen, hoe klein ook. Heel bijzonder.

Overigens kun je jezelf daar trouwens best wel een beetje in oefenen volgens mij, zonder meteen door te slaan. Lichaamstaal doet een boel. Als jij een winkel binnenstapt met een onzeker gevoel 'of je daar wel hoort' dan straal je dat ook meteen uit. Niet dat dat een verkoopster het recht geeft om je als een stuk oud vuil te behandelen, maar het is niet gek dat iemand jouw onzekerheid afleest uit je houding, mimiek of stem.

Ondanks dat ik niet uit aristocratisch milieu kom ben ik redelijk zelfverzekerd, en voel me niet snel ergens 'niet op mijn plek'. Ik heb dan ook niet vaak het gevoel dat ik ergens raar word bekeken of zo. Mischien is dat heus wel eens zo trouwens, maar omdat ik er niet op let (of het me niet interesseert) valt het me ook niet op. En denk ik hooguit dat een verkoopster met het verkeerde been uit bed is gestapt of zo. En niet dat haar ietwat hufterige gedrag met mij te maken heeft. Overigens vind ik de verkopers in goedkope winkels vaak minder prettig in de omgang dan in exclusievere zaken. En voel ik me juist in een Wibra of Zeeman vaak slecht op mijn gemak. Bij de Bart Smit word ik ook altijd vreselijk opgefokt van het slecht geinformeerde personeel ('als het er niet bij ligt hebben we het niet', tja.) Ik denk eerlijk gezegd ook niet na of ik er op-en-top uitzie voor ik een dure kledingzaak of juwelier binnenstap. Of dat ik daar wel hoor of zo...nee, dat ligt er maar net aan waar ik naar op zoek ben, en dat merken we (de verkoopster en ik) vanzelf wel, of ik daar kan slagen of niet.

Ingrid

reina

reina

29-11-2009 om 17:39

Ingrid

Op zich heb je natuurlijk helemaal gelijk, maar ik krijg er wel de kriebels van als ik merk dat ik neerbuigend behandeld wordt en ik geloof niet dat ik onzeker overkom...(aangezien ik 22 jaar in het Gooi werkte, we er een paar jaar woonden en mijn man er vandaan komt weet ik waar ik over praat ), natuurlijk gaat dat lang niet voor elke winkel op. Maar ik vergeet nooit dat mijn schoonzusje, zelf uit een 'gegoed' milieu en ook tijdens haar studie wel wat gewend in Bussum ging werken en mij zei 'zelfs bij AH heb ik het gevoel dat ik blij mag zijn dat de cassiere mij wil helpen" ). Maar ik blijf er wel winkelen, hoor, soms, alleen de éne winkel ziet mij niet meer, zij blij, ik blij

nachtegaaltje....

nachtegaaltje....

29-11-2009 om 19:06

Nee starry

"Maar je beoordeelt iemand kennelijk wel op zijn of haar inkomsten. Want je ontleent steun aan het feit dat dat 'verkoopstertje' veel minder verdient dan jij".

Nee, je draaft iets te ver door nu. Ik beoordeel niemand op zijn/haar inkomsten. Ik beoordeel of liever gezegd, veroordeel haar denigrerende gedrag.
Je moet je niet aangevallen voelen nu hoor, want dat zou ik erg jammer vinden.

Ik vind juist dat je voor iedereen respect moet hebben ongeacht hoe iemand eruit ziet of hoeveel hij/zij verdient. Waar haalt zij het onzalige recht vandaan om mij op zo'n arrogante wijze te behandelen, puur omdat ik een oude spijkerbroek aanhad en een oude jas?
Het gaat mij om haar algehele arrogante gedrag naar mij toe (mij helemaal van top tot teen opnemen, met de ogen draaien zelfs), de neerbuigende opmerkingen van haar....dan denk ik op zo'n moment inderdaad: "En wie denk jij nu helemaal wel wie je bent om je zo te gedragen naar een klant!?" Ik denk overigens dat ik niet de enige ben die dan zoiets denkt hoor.

Yta Chalne

Yta Chalne

29-11-2009 om 19:38

Anders praten?

Het verschil zit 'm vooral in de articulatie en de woordkeus. Dat kun je of je kunt het niet. Het is erg plezierig om het wel te kunnen, het levert veel op. Je wordt serieuzer genomen, je kunt je meer permitteren, mensen doen meer hun best voor je.
Aardig zijn en interesse tonen (naar winkelpersoneel) heeft trouwens ook meestal veel effect. 't Zijn net mensen, die winkelmedewerkers.

Tihama

Tihama

29-11-2009 om 21:33

Aaaaah

Hoi Tirza,

"Niet los en makkelijk in de zin van: ik doe wat ik wil en als een ander er last van heeft, heeft-ie pech. Het is een soort vrije manier van bewegen. En logisch ook, want er is niets te vrezen "

Ineens snap ik waarom ik nu juist in die 2 winkels dat gevoel had.
Het waren namelijk de winkels waar ik over twijfelde omdat die zeer waarschijnlijk echt totaal buiten mijn budget gingen. Bij de ene hing een roze leren blazertje in de etalage waar ik onweerstaanbaar naar toe getrokken werd. Ik zag geen prijskaartje en dat deed me twijfelen. Maar ja, het was zo'n geweldig blazertje. Ik stapte dus schuchter over de drempel....Schuchter. Ik herinner het me nog heel goed. Ik en schuchter, dat is zo'n vreemde combinatie.

Totaal tegen mijn gebruikelijke houding in. Ik had dit keer namelijk wel wat te vrezen: Het blazertje bleek 1200 euro. Mijn inschatting klopte wel. Toen ik vervolgens ook nog zei dat dit boven mijn budget ging, kreeg ik een lichte snuif te horen. Ik had natuurlijk moeten zeggen dat de snit niet naar mijn zin was of zo

Ik besef overigens dat ik eigenlijk nooit het door jou beschreven effect meemaak. Het is eerder andersom......

Tihama

Tihama

Tihama

29-11-2009 om 21:54

Yta

"Aardig zijn en interesse tonen (naar winkelpersoneel) heeft trouwens ook meestal veel effect. 't Zijn net mensen, die winkelmedewerkers. "

LOL. Dat is dus het gekke. Hier in A. heb ik altijd leuke, gezellige gesprekken met mensen in winkels. Nu zijn de mensen in A. natuurlijk ook erg leuk.
Trouwens: in de meeste winkels in Laren ook. Ik heb even opgezocht welke winkels het waren. Voortaan gewoon winkels zonder prijskaartjes in de etalage vermijden. Die kan ik toch niet betalen

Tihama

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

29-11-2009 om 22:37

Tihama

Regel één: nooit vragen naar de prijs, gewoon kopen en het bonnetje van je cc ondertekenen . Spullen zonder prijskaartjes zijn of op de vrijmarkt of in een Zeer Onbetaalbare Winkel.

Rosa

Tirza G.

Tirza G.

29-11-2009 om 22:45

Tihama

Precies, dat is het. Schuchter binnenkomen en vragen naar de prijs: dan weet die winkel genoeg Nog geen reden om je raar te behandelen, maar ze weten al dat je het niet gaat kopen.

Tirza

Tihama

Tihama

29-11-2009 om 22:53

Lol

Rosa:
Als ik het bonnetje van mijn creditcard daarvoor ondertekend zou hebben, dan zou ik daarna meteen de echtscheidingspapieren hebben kunnen ondertekenen)

Tirza:
Ja, ik begrijp het nu helemaal. Mensen met geld vrágen niet naar de prijs. 1200 euro. Weet je wat ik daarna dacht: ik kan beter een coupeuse nemen. Is stukken goedkoper. Trouwens: volgens mij zou OUD geld direct die coupeuse genomen hebben. Er zaten niet eens diamanten op.

Tihama

Kaaskopje

Kaaskopje

30-11-2009 om 00:45

Postzegels

Inderdaad kun je tegenwoordig geen losse zegels meer kopen, of het moet bij een supermarkt zijn. Dat laatste weet ik niet eigenlijk. Kun je bij de supermarkt nog losse zegels kopen?? Het is een praktijkvoorbeeld uit het werk wat mijn man voorheen deed. Hij merkte dat in gemeentes met rijke inwoners en dan ook 'oud geld' het uitgavepatroon meer gericht was op 'hoe kan ik zo min mogelijk uitgeven?' dan in buurten waar minder 'oud geld' langskwam. Een envelop bijvoorbeeld. Als je maar 1 envelop nodig hebt koop je niet een nieuwe pak bij de HEMA, maar vraag je bij de balie van het postkantoor of ze een envelop voor je hebben. Waar gebeurd

Kaaskopje

Kaaskopje

30-11-2009 om 00:52

Laren

Door mijn werk heb ik ook wel eens mensen uit Laren aan de telefoon en ik weet niet waar het 'm in zit, maar het is een apart 'slag'. Men blaast graag hoog van de toren. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat heel Laren zo in elkaar steekt, maar het is wel opvallend.

nachtegaaltje

nachtegaaltje

30-11-2009 om 10:38

Postzegels en meer....

Hier kun je bij de Bruna gewoon 1 postzegel kopen bij de kassa.
Grappig vond ik overigens de opmerking van een mevrouw op leeftijd van zeer goede komaf nadat ze het verhaal had aangehoord over het dure babyzaakje en het dure jurkje.

"Joh", zei ze, "je moet daar ook helemaal niet kopen. dat doe ik nooit. Ik ga gewoon naar de markt op dinsdag. Wat ze daar allemaal voor leuke dingen verkopen voor weinig geld en dan bedoel ik echt leuke dingen hoor die nog lang meegaan ook.....". Dit 'oude geld' koopt dus gewoon op de markt en weigert zelfs een stap te zetten in dure babyzaakjes....."Totale onzin" noemt deze mevrouw het. Ha,ha,ha. Ik geloof haar graag.

Oud geld & kleding

nachtegaaltje, dat herken ik helemaal, dat ga-maar-naar-de-markt-idee. Wij hebben een stel nogal oud-gelderige vrienden. Ze hebben jarenlang het haar van hun kinderen zelf geknipt (met op zijn zachtst gezegd wisselend resultaat) en de kinderkleding werd en wordt eeuwig doorgeschoven. tot de gaten er in vielen. Over design, merk of mode werd al helemaal niet nagedacht. Heb ze nog nooit in een tommy hilfiger truitje gezien.

Tihama

Tihama

30-11-2009 om 11:13

Afgeleide status

Ik had het gisteren nog even met mijn man over dit draadje.
Ik vind het zo moeilijk te snappen waarom sommige verkoopsters dit gedrag vertonen.
Mijn man noemde het 'afgeleide status'. Zoals sommige echtgenotes van mannen met een hoge functie zichzelf een bepaalde houding aanmeten. Mijn man heeft iets bereikt DUS ik mag nu neerkijken op mensen die dat NIET bereikt hebben. Hij vermoedde dat deze dames zichzelf belangrijk voelen omdat ze door hun werk 'omgaan' met mensen met geld.

Een medechatter zei trouwens ook iets leuks: in plaats dat die verkoopsters nu blij waren dat er überhaupt iemand over de drempel stapte, hadden ze tenminste eindelijk iets te doen

Tihama

Oud geld - vrijmarkt

Die uitspraken doen me meteen weer mijn praktijkvoorbeeld te voorschijn schieten: we wonen in Amstelveen en de eerste koninginnedag die we met kleine kinderen meemaakten, wilde ik wel wat leuke koopjes voor de kinderen op de kop tikken.

In mijn naiviteit zette ik koers naar de "oud-geld"-buurten, want daar zouden vast mooie spullen te krijgen zijn. Nou... afgeragde oude zooi, compleet door tig kinderen gebruikte roestige fietsjes. Toen besefte ik opeens: oud geld, grote huizen (opbergzolders), zuinig.

En ja, inderdaad, in de nieuwbouwwijken waar we zelf woonden kwamen we om in het aanbod van mensen zoals wij: geen plek om spullen te bewaren voor komende generaties, blij ervan af te zijn voor een leuk centje!

Vond het erg typerend. Maar sluit dus prima aan bij jullie ondervindingen, interessant wel.

Doe ik ook kaaskopje

Waarom zou ik 20 enveloppen kopen als ik er maar 1 nodig heb?

Ik heb vooral oud-geen-geld vrees ik

Tirza G.

Tirza G.

30-11-2009 om 14:00

Oud geld

Lieve schatten, geld hébben is het punt niet. Geld hóuden, daar gaat het om. Oud geld heeft geen geld (geen briefjes in de knip); oud geld heeft bezittingen - die je niet zomaar om kunt zetten in cash. Erfstukken.
En geld hou je voornamelijk door het níet uit te geven. Geld uitgeven, vooral aan uiterlijkheden, is ordinair.

Tirza

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.