Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken
Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

nachtegaaltje

nachtegaaltje

26-11-2009 om 17:05

Winkelpersoneel...


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
nachtegaaltje

nachtegaaltje

30-11-2009 om 14:08

Pelle

"Ook als je verder niets anders koopt, dus geen kaart?"

ja, dat kan.

Nachtegaaltje

Nachtegaaltje

30-11-2009 om 14:15

Ingridt

Yep, klopt als een bus.
Er zat vroeger een meisje bij mij in de klas uit de zgn. Oud Geld klasse.
Inderdaad. Geen nieuwe kleding, maar afgedragen kleding van de oudere zus had ze aan of gekocht uit een tweedehandszaak. Niks geen nieuwe, flitsende dingen.

Toen ik een keer bij haar thuis kwam, keek ik letterlijk mijn ogen uit. Een kast van een huis en een dure miniatuur collectie van zilverminiaturen van haar moeder...(hobby van mams). Alles was antiek en straalde een bepaalde klasse uit. Het was net alsof je bij iemand van adel op bezoek was....Haar moeder was er ook. Ze straalde iets heel gewoons uit. Niks protserig of iets van die aard. Dagelijkse dingen....daar moet je geen geld aan uitgeven; hooguit het nodige. Nee, deze mensen investeren het inderdaad in duur antiek, kunst, paarden etc...iets was zijn waarde blijft behouden.

Tihama

Tihama

30-11-2009 om 14:24

Nieuw geld in laren

Maar betekent dit dan weer dat al die dure zaken in Laren gedijen bij Nieuw Geld? Want Oud Geld betaalt dus zeker geen 1200 euro voor een roze, leren blazertje.

Tihama

Tihama

Tihama

30-11-2009 om 14:29

Agatha christie en standenmaatschappij

Ik heb laatst een hele serie Christies gekocht via marktplaats. Wat ik zo grappig vind aan die boeken is hoe het standsverschil in de jaren 20-30 zichtbaar wordt.
Laatst las ik over een vrouw die aandelen ging verkopen om haar klaploper van een zoon te helpen. Verschrikkelijk vond men dat. Aandelen had je alleen om van te rentenieren. Maar vooral niet om om te zetten in harde ponden.

Ook zie je daar in allerlei bespiegelingen van detectives de afweging of het gedrag hoort bij iemand van stand of een dienstbode. Misschien moet ik nog wat harder studeren op Christie om het verschil te snappen.

Tihama

Geld maakt niet gelukkig (filmpje)

Tihama:"Maar betekent dit dan weer dat al die dure zaken in Laren gedijen bij Nieuw Geld? "
Andre Hazes chique. Ik zit nog wel eens op een terrasje in Laren. Manlief doet er aan kunst met na afloop stevast een versnapering. Het 'uitzicht' vanaf het terras is 100% 'bij ons in de PC'.
Leuk filmpje trouwens http://925.nl/archief/2009/11/17/bugatti-veyron-1miljoen-te-water-video
Groet,
Miriam Lavell

Tirza G.

Tirza G.

30-11-2009 om 17:44

Zwarte vlekken

Ik krijg nog zwarte vlekken voor mijn ogen van de David de Kabouter-hype rond de geboorte van Oudste. Mèn, wat had ik een hekel aan die pestkabouter. Zelfs geen lúieremmer hoefde ik er mee.

Tirza

Tirza G.

Tirza G.

30-11-2009 om 17:45

Tihamaatje tihamaatje

Meer studeren meid. Oud geld koopt geen roze leren blazertjes van 1200 euro nee. Bepaald niet nee.
Andre Hazes-chique ook wel: Rotterdamse chique. U kent het type wel: iets te blond, iets te bruin, iets te witte tanden, iets te veel goud.

Tirza

Bastet

Bastet

30-11-2009 om 18:39

Jaaaaaa cobi

gruwelijk,die mint/lila ellende,en ook zo grenzeloos lelijk vormgegeven.Er was duidelijk nog geen dutch design destijds...
Bastet

Tirza G.

Tirza G.

30-11-2009 om 20:22

Lara10

Oudroze suede kan wel. Leer kan eigenlijk nooit. En zeker niet in roze. Mja, misschien voor de hondenwandeljas. Suede kan wel. Zeker tijdloos oudroze.

Tirza

Tirza G.

Tirza G.

30-11-2009 om 20:29

Mint en lila

Cobi, ik had een briljante posting getypt en nou istie in cyberspace verdwenen. Zucht. Ik geloof dat ik lila en mint verdrongen heb. Mijn oudste is van 1990. Ik weet alleen nog tamelijk goed dat ik agressief werd van D. de Kabouter. En dat mensen dan dachten dat ik dat niet meende, dat ik een grapje maakte en hem eigenlijk in het echt heel leuk vond, dus dat ze dan wel.....enzovoort. Schuimbekkend liep ik er van rond. En Als Ze Maar Niet Denken dat....enzovoort. Rare dingen, die hormonen.

Tirza

Tirza G.

Tirza G.

30-11-2009 om 20:30

O wat fijn

mijn briljante posting staat in een verkeerd draadje. Het valt ook niet mee.

Tirza

Tihama

Tihama

30-11-2009 om 20:47

Challenged

Maar dan echt. Ik geloof dat ik dringend op zoek moet naar een coupeuse om te bewijzen dat roze leer mij als zomertype zonder gebleekte haren of tanden heel erg klassiek doet uitstralen.
Kijk, ik doe daar dan natuurlijk geen vest onder of een ribmaillot.

Tihama

Asa Torell

Asa Torell

30-11-2009 om 23:02

Nee, zo simpel kan het nooit zijn

Er zijn toch echt meer mensen die veel geld aan kleding uitgeven en er deftig uitzien dan alleen maar dappermarktchic. Die ballen uit Naarden (toch?) die hier in het draadje ergens werden beschreven zijn toch echt heel andere mensen dan Rachel H. En bovendien zijn die naardenaren volgens mij wel mensen die al 4 generaties in Leiden studeren (best oud dus, dat geld voor zo'n opleiding), en zeker zonder eerst hun jeugd in afgesleten tweedehandsjes te hebben doorgebracht.

Tirza

Ik las je posting in dat andere draadje en het was een feest van herkenning . Hier komt ie nog even, zou toch zonde zijn als ie voor dit draadje verloren was.
***
Titel: Cobi
Rubriek: Huis, Tuin en Keuken
Datum: Ma, 30 November 2009 20:24
Afzender: Tirza G. [adres bekend bij de redactie]

Mijn oudste is van 1990. Er dringen zich vage beelden op, vooral van ronde vormen. Van die rondige emmers en badranden. Inderdaad, mint en lila. En geel geloof ik ook nog wel. Volgens mij waren wij de eerste generatie die de brui gaf aan roze en blauw. Neutraal moest het zijn!

Ik herinner me ook nog witte truitjes met strikjes van achteren en mouwtjes die aan elkaar geplakt zaten na de was. En dat je daar dan dat armpje door moest proppen. O, en mijn moeder viel bijna in katzwijm van de handigheid van rompertjes. En wat ik na de bevalling van de jongste node miste: Billies inlegluiers. Voor mezelf Die bestonden nog nét, bij de oudste.

Tirza

***
Mint, lila en lichtgeel ja. En ook wel lichtblauw en hier en daar wat wit. Vooral géén roze, en dat vind ik achteraf nog steeds jammer. In 1995 was dat dus nog steeds niet over!

En over oudroze blazertjes, ik heb er ook eentje, maar dan van katoen. Op wat voor geld wijst dat?
Ik doe trouwens ook heel lang met kleding en andere spullen, maar dat wijst dan weer vooral op géén geld

Asa Torell

Asa Torell

30-11-2009 om 23:07

Ikzelf daarentegen

herken mij volledig in de vrienden van Ingrid. Hahaha! Zelfs een koophuis vinden we al te veel nouveau chique hier . Hopelijk komt het bijbehorende geld vanzelf...

anna-anno

anna-anno

30-11-2009 om 23:59

Laren

Hoi,

Ik woon zelf in Laren en wil toch even reageren. Wat mij opvalt bij het winkelpersoneel is, is dat de meeste winkeldames geen Laarders zijn, tenminste ik ken ze niet uit het prive leven,zie ze alleen in de winkels en het grootste deel komt beslist niet uit Laren. De Laarders zelf zijn niet bekakt, het is meer het import-volk,zoals we dat hier noemen. Die mensen, die in Laren komen winkelen/werken, chique doen. In de weekenden stroomt het hier vol met winkelende mensen uit andere plaatsen. Ze zitten op de terrasjes en lopen te flaneren in hun sjiekste kleding. Echt.. de echte laarder zie je daar niet.
Wat oud geld betreft is het inderdaad treffend, je ziet hier types op een afgetrapte fiets met oude rubber laarzen aan...en die zijn stinkend rijk. Je ziet ook mensen met hummers, hele mooie kleding en make-up a la Leco Zadelhoff (ze lijken ook allemaal op elkaar) en die lopen rond om bekeken te worden.
Ach en in de meeste chique zaakjes kom ik niet eens meer, kan me het toch niet veroorloven, zelfs niet in de uitverkoop.

Anna

Het kan ook tegen je werken

Mijn favoriete aangetrouwde oud-geld oom bezocht ooit een bruna-achtige winkel in het gooi op zoek naar een speurboekje. De dames wisten het waarachtig niet.... iets met speurtochten voor de kleinkinderen? Nee, een speurboekje! Ik koop hier al jaren m'n speurboekje! (nah was al 10jaar terug, oom had een vlaag van milieuverbeterheid) Toen bleek dat oom het boekje nodig had om treintijden in op te zoeken (en er nog een zacht verdeurie aan had toegevoegd) was het de dames duidelijk. Hij werd wel goed geholpen uiteindelijk, dat wel....

Kaaskopje

Kaaskopje

01-12-2009 om 01:00

Komisch mimoza

reina

reina

01-12-2009 om 07:05

Anno-anno

Ik kwam met Laren aan (sorry ) en had het in eerste instantie over 1 specifieke winkel, maar echt, je herkent 'Laarders' wel, hoor (maar ik heb een geoefend oog door jarenlange ervaring , alleen zie je dat denk niet als je er woont. Ga eens winkelen in het nieuwe land, dan zie je gelijk wat ik bedoel . Het is ook helemaal niet verkeerd, ik ken heel aardige echte Gooiers, ook met nieuw geld .

reina

reina

01-12-2009 om 07:09

Mickey, o, nee, tirza (ot)

Billies inlegluiers werden hier in '83 al gebruikt, voor een dochter die aan een pamper alleen niet genoeg had En inderdaad, geen roze of blauw, hier wit met motief.

Tihama hahaha

Hahaha, speurboekje hahahaha ROFLOLPIMP

Dorry

Ik bedoelde mimoza

$-)

Tihama

Tihama

01-12-2009 om 11:04

Had ik maar plaatjes

Als ik aan ’t Gooi denk, dan denk ik aan de mannen in ribbroek met een polo van Gant/State-of-art/River Woods etc. Het liefst nog zo’n sjaaltje rond de nek. Of een spijkerbroek, maar wel met een ribjasje erover heen. Van die hockeyers. Met zo’n kapsel nét wat aan de lange kant waarbij je denkt: zelfs naakt zou ik je nog classificeren als een kakker. Is duidelijk wat voor type ik bedoel? Ik kan er niet zo snel een plaatje van googlen.

Is dat nu de uitstraling van nieuw geld? Ik vind dat namelijk absoluut geen Rachel H, maar blijkbaar is het ook geen oud geld, want ze geven wel geld uit als water.

Tihama

Yta Chalne

Yta Chalne

01-12-2009 om 11:59

Nieuw

Tihama, dat is nieuw geld. Of gemengd geld (oud geld vrouw met nieuw geld man of andersom), zodat een van beiden het niet helemaal snapt en mee wil doen. Met de 'verkeerde' groep, maar dat weten ze dus niet.
Oud geld is meestal ook wat hoger opgeleid dan de groep die jij bedoelt. En ook anders opgeleid; niet louter bedrijfskunde en rechten bijvoorbeeld. Oud geld valt nooit omhoog, die kunnen alleen maar naar beneden.

Tihama

Tihama

01-12-2009 om 12:13

Hoger opgeleid

"Oud geld is meestal ook wat hoger opgeleid dan de groep die jij bedoelt. En ook anders opgeleid; niet louter bedrijfskunde en rechten bijvoorbeeld. "

Nu ben je me kwijt. Hoeveel hoger opgeleid dan universiteit bedoel je nu? Of bedoel je dat ze altijd gepromoveerd zijn?
Degenen die ik bedoel zijn inderdaad de bedrijfskunde (Nijenrode) en rechten. Ik kan me bij Oud geld wat meer geschiedenisstudies voorstellen.

Dan nog een vraagje: ik vind Rachel (zonnebankbruin, bergen make-up, veel goud) iets totaal anders dan de McGregor-look van de hockeydames. (http://www.newportblue.nl/upload/fotos_foto_afbeelding_266.jpg) . Blijkbaar is dat allebei nieuw geld. Nieuw geld valt dus ook weer uiteen?

Tihama

Yta Chalne

Yta Chalne

01-12-2009 om 12:29

Tihama

Oh ja, vaak gepromoveerd en geen HBO studies. Bedrijfskunde voor omhooggevallenen begint laag en eindigt hoog (vooral qua inkomen), daar doet OG niet aan. Die gaan niet voor geld (verdienen). In elk geval niet opzichtig (da's niet chique)
Nieuw geld is wat jij omschrijft, De Hazes-stroming is de laagopgeleide NG stroming die je vooral rondom Rotterdam ziet. Die hoeven geen ABN te spreken.
Nou, weer even genoeg vooroordelen gespuid voor vandaag

Roze leren jasje...

...oh help dat is toch wel heel erg nouveau riche hoor!
Beetje Theo Sijthoff-stijl zou ik zo zeggen. Zit in Rotterdam en omstreken veel (al heb je daar ook havenbaronnen, en die zijn niet van de Anita Meijer/Lee Towers stijl). Enige keer dat ik in Laren was vond ik dat ook een hoog nouveau riche gehalte.

Oud geld valt namelijk niet echt op. Dat is een van de eigenschappen van oud geld volgens mij.

Blauwtje

Blauwtje

01-12-2009 om 13:47

Bij mij is het er nog ingeramd..

.."raumbauter, raumbauter, ik zie hier geen raumbauter"...

Als ik niet precies genoeg articuleerde. Mijn vader is OG uit R'dam - om het nog wat ingewikkelder te maken. Hij articuleert zo precies dat het geaffecteerd wordt.

Het luistert in die kringen allemaal verschrikkelijk nauw. De herkomst van al die maniertjes is de opkomst van de nieuwe middenklasse vanaf 1880 zegmaar. De oude bougeoisie moest zich toen gaan afzonderen. Dat deden ze met uiterlijk, woordgebruik, maniertjes. Het was ook maar gewoon middenklasse to start with maar dat wilden ze natuurlijk niet weten.

Dus kwam er een 'blauw boekje' met de patriciaatsfamilies. Daar zoek je in op met wie je kunt trouwen. Tot na WOII werd er vrijwel altijd 'binnen het boekje' je getrouwd.

Maar ook tussen die families is weer onderscheid. De een heeft meer geld (fabrieksfamilies), de ander meer academische credibility (de onze maar ik noem geen naam natuurlijk), de derde veel bestuurlijke ervaring (bijvoorbeeld de familie Patijn). Dat trouwt wel met elkaar allemaal, of met de lagere adel, maar neemt elkaar bij voortduring de maat. Kort gezegd kijkt het allemaal op elkaar neer. Via de lagere adel hebben ze ook weer contacten met de hogere adel... inmiddels behoorlijk achterhaald allemaal.

Maar die maniertjes om het onderscheid te bepalen bestaan nog steeds.

Inmiddels is het corps absoluut niet meer voorbehouden aan het blauwe boekje en is de boel veel flexibeler geworden. Je komt sociaal-economisch makkelijker omhoog.. en makkelijker omlaag. Het nieuwe geld krijgt een spoedcursus bij het corps en trekt de volgende generaties mee. Netwerken is verschrikkelijk belangrijk. Met het lidmaatschap van het goede dispuut kan NG meeliften en OG zelfs inhalen.

Nou het is zo'n lang verhaal dat ik mijn nick maar even verander. Ik zou het vervelend vinden om voortaan als blauwtje hier verder te moeten...

Ja, dat netwerken

Ik kom uit een familie van generaties-geen-geld en alle OG/NG maniertjes zijn mij van nature vreemd. Toch word ik de moeite waard geacht om mee te praten op familiebijeenkomsten van mijn echtgenoot, omdat ik een beroep heb dat mensen graag verzamelen binnen hun netwerk. Als ik er dan een gemodificeerde Tinus tegenaangooi (Heu, wat zegt je behandelend specialist ervan?), bekoelt de belangstelling wel weer iets. Ik heb wel het idee dat de echte hardcore OG figuren in zijn familie wat meer netwerkoverstijgende belangstelling hebben, maar dat kan ook zijn omdat ze de 70 al ver overschreden zijn en hun netwerk al compleet is.

Tirza G.

Tirza G.

01-12-2009 om 15:45

Jaaaaaa blauwtje

Heel treffend. En net precies wat je zegt; de geschreven wetten (het blauwe boekje) zijn overgenomen door overgenomen door de óngeschreven wetten. Die leer je niet uit een boekje, die krijg je van huis uit mee. En als je die dus niet hebt meegekregen, weet men meteen hoe je te klassificeren. Van die ongeschreven codes, die je meteen ergens kunnen plaatsen. In je voor- danwel je nadeel

Tirza

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.