Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

1 dag geen vlees, hoe, wat, waar?

"Minder vlees eten is noodzakelijk om de opwarming van de aarde binnen de perken te houden, want maar liefst 18% van de wereldwijde CO2-uitstoot is afkomstig van de vleessector. Dat is aanzienlijk meer dan de transportsector (auto's, vrachtwagens, treinen, vliegtuigen en schepen) die verantwoordelijk is voor 13% van de uitstoot. Die ontstellende cijfers publiceerde de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) in “Livestock’s Long Shadow
”, een rapport dat in 2006 als een bom in het klimaatdebat viel."

etc etc In ieder geval vind ik het idee van Paul McCartney sympathiek en we hebben hier thuis de intentie om ook 1 dag geen vlees meer te gaan eten. Nu zijn we allebei ontzettende carnivoren en vragen we ons af hoe we dat voor elkaar gaan krijgen. Een vaste vleesloze dag lijkt mij wel handig, bijvoorbeeld de woensdag. Dat is mijn vaste kookdag dus ik hoor graag hoe je vlees vervangt. Wat is lekker ? Ik kom zelf niet verder dan elke woensdag omelet op brood te gaan eten, maar dan mis ik de plakjes spek weer, erg is het, maar ik weet het dus echt niet.


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Jakiro

Jakiro

05-12-2009 om 11:14

Tegenvoorstel

Esther de Lange heeft een tegenvoorstel voor de echte carnivoren: kliekjesdag.
Kan je toch vlees blijven eten, maar 1 dag in de week eet je datgene wat er de week daarvoor overgebleven is (ingevroren).
Bereik je hetzelfde effect.
Jakiro

Manda Rijn

Manda Rijn

05-12-2009 om 11:24 Topicstarter

Graag tips voor vleesloze dag

kliekjesdag werkt hier niet, met name vlees gooien we vrijwel nooit weg.

Dus graag tips voor vleesvervangers. We eten regelmatig gehakt met pasta, hoe kan ik bijvoorbeeld vleesloze pasta maken en dat het wel ook echt lekker is ?

Petr@

Petr@

05-12-2009 om 11:43

Waarom

vlees vervangen? Wij eten regelmatig pasta zonder vlees, dus alleen met saus. En dan een lekkere tomatensalade erbij en een foccacia.
Ik zal wel eens wat recepten opzoeken voor je.

Hoe maak je dat?

Voor gehakt rulgebakken in rooie saus een alternatief.
Kruimel (oud) brood. Meng olijfolie, peper, zout, paprikapoeder en knoflook. Meng dat door het gekruimelde brood. Behandel het mengsel nu als gehakt (rul bakken, uitje erbij, paprikaatje, tomaat, etc.).
Je merkt geen (nauwelijks) verschil.
Maar er zijn ook nog een heleboel lekkere vleesloze pastagerechten. Een saus van tomaat/basilicum - Ei/kaas/room - spinazie/kaas/room, eindeloos.
De vraag is eigenlijk of je hetzelfde wilt blijven eten, maar vlees wilt vervangen, of dat je iets anders aan je menu toe wilt voegen.
Ik zou zeggen: BB&R, dat is bruine bonen met rijst. Of dat pitabroodje van ... wie was dat ook alweer? Bonen zijn niet net als vlees, maar in welke variatie ook zijn ze wel zeer geschikt om zonder vlees te eten. Je mist het vlees niet.
Jakiro:"Esther de Lange heeft een tegenvoorstel voor de echte carnivoren: kliekjesdag. "
Ja, ik zag het. Wat een ontzettend suffe tegenstrubbeling voor het simpele idee van een vleesloze dag in de week. "Mijn moeder deed vroeger de restjes gehakt tussen het brood". Yeah, right. Kennelijk gooit mevrouw de lange de overschietende gehakballen tegenwoordig weg. Ze zou zich moetn schamen!
Groet,
Miriam Lavell

Petr@

Petr@

05-12-2009 om 11:46

Groentelasagne

Groentelasagne voor 4 personen
3 el olijfolie, 250 g winterpeen in kleine blokjes, 250 g champignons in plakjes, 1 pak diepvriesspinazie deelblokjes (450 g), 200 g licht belegen kaas, geraspt, 50 g boter, 50 g bloem, 500 ml volle melk, 1 pak lasagnavellen, ovenschaal ingevet

Bak in een hapjespan ui en wortel op laag vuur 3-4 minuten in olijfollie. Voeg de champignons toe en bak ze op een hoger vuur bruin. Doe de spinazie erbij en laat hem op laag vuur ontdooien. Roer er 75 75 g kaas en zout en peper naar smaak door.
Verwarm de over op 200 C. Smelt de boter in een pan met een dikke bodem. Roer de bloem erdoor en verwarm al roerend 2-3 minuten. Voeg een flinke scheut melk toe en roer op laag vuur tot een dikke saus. Voeg pas een scheut melk toe als de vorige scheut volledig is opgenomen. Blijf roeren tot een gladde saus ontstaat. Smelt er al roerend 75 g kaas in en breng op smaak met zout en peper.
Doe in de schaal een deel van de groenten, kaassaus en lasagnavellen. Herhaal twee keer. Eindig met een royaal met saus bestreken groentelaag. Strooi de rest van de kaas erove. Bak de lasagne in het midden van de over in 35-40 minuten goudbruin en gaar.
Bevat per eenpersoonsportie 770 kilocalorieën - 33 g eiwit - 42 g vet - 63 g koolhydraten

ijsvogeltje

ijsvogeltje

05-12-2009 om 11:47

Geen vleesvervanger nodig

Manda, als je een dag per week vleesloos wilt eten, heb je geen vleesvervanger nodig. Een paar keer per week vlees (of een vervanger) is meer dan voldoende. Je kunt het dus gewoon weglaten.
Ik kook zeker de helft van de tijd zonder vlees. Pasta eten we eigenlijk altijd vegetarisch. Veel groente, tomatensaus, rode pesto, beetje kaas erover... daar mis je dus echt geen vlees in.
Als je erg aan vlees gehecht/gewend bent, kun je denk ik het beste kiezen voor gerechten waar het minder opvalt dat je geen vlees hebt. Aardappelen en groente zonder wat erbij, voelt immers erg kaal. Tenzij de vega-burgers bij jullie in de smaak vallen. Er zijn er ontzettend veel verschillende, dus het is echt uitproberen welke je lekker vindt. Wij vinden quorn en valess het lekkerst.

Quorn heb je ook in blokjes, kun je bijvoorbeeld door een saus doen, is een beetje kip-achtig. Wat hier in de smaak valt: gebakken aardappeltjes (of rosti), spinazie en een flinke pan champignonsaus (met heel veel verse champignons en van die quornblokjes).

Een ander lekker (en heel makkelijk) vega-recept: Indiaase worteltjessoep. Een zak roerbakgroente, evt. wat tofu (soja, vleesvervanger dus) en wat van die tandooripasta uit zo'n potje. Pot worteltjes erbij, 1/3 kokosblokje, bouillonblokje. Even de staafmixer erop en je bent klaar. Je hebt dan een dikke maaltijdsoep, lekker met wat creme fraiche en naanbrood.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

05-12-2009 om 11:50

En...

... het kan nog net: zorg dat Sint vanavond een vegetarisch kookboek voor je in de zak heeft!

Petr@

Petr@

05-12-2009 om 11:54

Vegetarische macaroni met kruidige tomatensaus

Nodig voor 4 personen
300 g farfalle, 3 el olijfolie, 2 uien grof gesnipperd, 1 bakje cherrytomaten gehalveerd, 400 g tomaten in blokjes, 1/2 bekertje crème fraîche, 1/2 doosje kruidenmix Italië (50 g Daregal diepvries), 150 g jong belegen kaas 50+ geraspt
(om het recept wat pittiger te maken doen wij er een of twee Peperoncino pepertjes bij en i.p.v. de diepvries kruiden snijd ik zelf m'n oregano, thijm, basilicum, peterselie en knoflook)
Kook de farfalle volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking, bewaar 100 ml van het kookwater.
Verhit de olie en fruit de uisnippers goudbruin. Voeg de cherrytomaten en de tomaten toe en roerbak 3 minuten. Voeg het kookwater van de pasta, de crème fraîche en de kruidenmix toe en breng het al roerend op laag voer aan de kook.
Giet de farfalle af en schep deze met de helft van de geraspte kaas door de tomatensaus. Geef de rest van de kaas apart erbij.
Bevat per eenpersoonsportie 575 kilocalorieën - 21 g eiwit - 27 g vet - 62 g koolhydraten

Manda Rijn

Manda Rijn

05-12-2009 om 11:56 Topicstarter

Oh super

mooi die reacties. Om het als vast patroon in te planten is het vooral belangrijk dat we het vlees dus niet missen, dat je het niet doet omdat het goed voor het milieu is maar ook omdat het lekker is anders mislukt het.

Ik had net bedacht dat een kaassouffle misschien ook wel kan. En zo'n vegaburger lijkt mij helemaal niets maar dat wil ik wel proberen een keertje.

We eten echt heel graag vlees merk ik nu. Chipolataworstjes, pastasaus met gehakt, rundvleessoep, kippenpootjes (bio) eet ik graag.

mopperkont

mopperkont

05-12-2009 om 12:00

Leuke site

donderdagveggiedag, gemaakt voor jou probleem

ik heb de volgende recepten al geprobeerd:

http://www.donderdagveggiedag.be/recepten/hoofdgerechten/chili_sin_carne

erg lekker, wel pittig, want ik had hele scherpe chilipoeder gebruikt...

http://www.donderdagveggiedag.be/recepten/hoofdgerechten/koolrabi-rode_kool_ovenschotel

was wel veel werk om te maken, erg lekker!

http://www.donderdagveggiedag.be/recepten/hoofdgerechten/indiase_kerrierijstschotel

http://www.donderdagveggiedag.be/recepten/hoofdgerechten/indiase_kerrierijstschotel

vond ik misschien wat te zoet met die rozijnen en abrikozen

en er staan nog een heleboel meer leuke recepten op!

Omslag

Manda:"Ik had net bedacht dat een kaassouffle misschien ook wel kan."
Ja. Of gebakken brie (doe de brie in ei, dan in bloem, weer in ei, dan in paneermeel. Vervolgens goudbruin bakken in olie (als een visstick).
Ik denk dat het belangrijk is om je oevre uit te breiden met nieuwe gerechten die je ook zonder vlees lekker vindt. Omgekeerd: je kunt overal wel vlees bij doen, zeker als dat worstjes, gehakt of spekjes zijn. Maar dat soort gerechten zijn oorspronkelijk juist vaak zonder vlees.
Neem pizza. Het oergerecht is met tomaat, mozzarella en basilicum. Heel lekker en er komt geen vlees aan te pas.
Groet,
Miriam Lavell

An

An

05-12-2009 om 12:10

Vis?

Wij eten zeker 2 keer per week vis. Rode pastasaus met blikjes tonijn ipv gehakt. Lekker hoor.
Ovenschotels met pangasiusfilet, mmmm.
Of echt zonder:
kaasplak, preipasta(preikoken, pureren, creme fraiche en italiaanse kruiden, kaas); rijst met sperziebonen, ketjap en studentenhaver.
Vooral als er kaas en/of noten inzitten mis ik vlees of vis helemaal niet.

Groet, An

reina

reina

05-12-2009 om 12:16

Geen probleem

Als het om een dag per week gaat hoef je echt geen vleesvervanger te zoeken, maar koken zonder vlees is echt niet moeilijk, er zijn zoveel alternatieven. Er is hier al het eea genoemd, ga eens googlen op vegetarische recepten. Wij eten elke week wel 1 of meer dagen geen vlees, ik denk daar niet eens bij na.

Paul mccartney

Ik eet om deze reden al jaren geen vlees meer, er wordt hier heerlijk vegetarisch voor me gekookt. Maar als ik die zijige Paul McCartney hoor zingen "Meatless Monday, it's a fun day" heb ik bijna de neiging mijn principes overboord te gooien en demonstratief vlees in te slaan. Wat krijg ik toch onaangename jeuk van die man! (maar hij heeft wel gelijk....)

Kaaskopje

Kaaskopje

05-12-2009 om 12:39

Italiaans

Briemacaroni:
blokjes bladspinazie
2 punten brie
2 zakjes roomsaus (of als je dat zelf kunt maken uiteraard doen)
macaroni

Je maakt de roomsaus, ontdoet de brie van de witte korst en snippert de brie in de roomsaus. Ondertussen kook je uiteraard de macaroni. In een apart pannetje warm je de spinazie op. Als alles klaar is is het net wat je prettig vindt. Je kunt het al door elkaar gehusseld op tafel zetten of iedereen zelf de saus en de spinazie op de macaroni laten doen.
Wij eten dit met een kind wat niet van champignons houdt maar ik stel me zo voor dat champignons erbij ook lekker is.

Verder vind ik vegetarische pizza eigenlijk véél lekkerder dan pizza met vlees. Bij Lidl hebben ze héérlijke spinaziepizza's.

Rafelkap

Rafelkap

05-12-2009 om 13:27

Verse pasta

En als je toch pasta eet: verse pasta (van ah) is verreweghet lekkerste! Met verse pesto (zo zelfgemaakt, met wat pijnboompitten, basilicum, olie en parm. kaas) is echt heerlijk. Geraspte parmezaanse kaas is ook het lekkerste vers (wij eten zo min mogelijk zakjes) maar wel even een werkje. Wij eten ook minstens 1 keer in de week een (hardgekookt)ei (of 2) als vleesvervanger, in de aspergetijd bijvoorbeeld. Hartige taarten zijn ook lekker, ook met eieren. En kijk ook in het archief, ben ook ooit een draadje begonnen met leuke recepten. En is deze site al genoemd?:http://www.vegatopia.com/vega/
Ik zou zelf het liefste veel vaker dan nu ca. 2 keer per week vegetarisch eten, maar mijn man is echt een carnivoor.
Eet smakelijk!

Tihama

Tihama

05-12-2009 om 13:39

Vis

Vis als alternatief is ook iets om kritisch naar te kijken. Tonijn heeft inmiddels de status 'ernstig bedreigd'. Vermoedelijk is die straks door overbevissing uit de voedselketen verdwenen, hetgeen nog onvoorspelbare gevolgen heeft. Een ander probleem met tonijn is dat dolfijnen vaak bijvangst zijn. Je ziet op blikjes tonijn nu wel logo's van 'dolfin safe', maar de meeste logo's vallen in de categorie van de slager die zijn eigen vlees keurt.

MSC is wel een betrouwbaar keurmerk. Nadeel is dat het effect van transpor er weer niet in zit.

Ik koop mijn vlees bij de stadsboerderij hier. Daar ga ik echter met de auto heen, omdat ik te lui ben om die 10 km enkele reis te fietsen....Weer transport, weer CO2.

Mijn nieuwe keuken is bijna af. Ik ga me maar eens verdiepen in vega-web. Als rasechte carnivoor beschouw ik dit als mijn echte opoffering, want ik mis vlees echt enorm.

Ik moet wel zeggen dat ik het heel moeilijk vind om op zoveel aspecten tegelijk te letten. En Bol heeft nog steeds mijn boek Ecologic niet geleverd.

Tihama

amk

amk

05-12-2009 om 13:56

Ipv gehakt

neem ik altijd corn-gehakt, dat is gemaakt van een schimmeltje. (we eten ook champignons, ook een schimmel)

Verder gebakken camembert. Dochterlief is vooral gecharmeerd van maissnitzels van AH.

mijn favoriet: kaassnitzels
per 2 pers 1 zakje geraspte vegetarische kaas. scheut gembersiroop, tacokruiden naar smaak, heel fijn gesnippert sjalotje. Dat mengen met een beetje (klein beetje) water voor het plakkende effect. Hier kneed je ballen van. Die sla je plat en panneer je 2x. Eerst door het ei, dan door panneermeel.
Vervolgens bakken tot de kaas begint te smelten.

amk

amk

05-12-2009 om 14:00

Let op met kaas trouwens

want de kaas in de supermarkt is NIET vegetarisch.
Als je streven is minder vlees te eten is dit natuurlijk geen probleem. Maar als je echt vegetarisch wilt eten wel.

Prioriteiten

Volgens mij moet je een beetje kiezen tussen alle kwalen en kwaden. Het is niet anders. Er is wat voor geen of minder vlees te zeggen. Vlees is bijzonder inefficient voedsel (kost veel meer dan het oplevert) waarvan je maar een klein beetje wel aardig kunt gebruiken.
Het kan dus beslist minder en met dat minderen snijdt het mes aan heel veel kanten (milieu, overgewicht, budget, om er maar een paar te noemen).
Je hoeft geen vegetarier of vaganist te worden om resultaat te boeken. Minder vlees is genoeg om een heleboel vliegen in een klap te slaan.
Een dag zonder is makkelijk op te volgen. Minder vlees per dag, iedere dag, is misschien lastiger.
Je hoeft niet vegetarisch te gaan eten. Er zijn heel veel gerechten zonder vlees. Dat die gerechten toch ook wel eens gebruik maken van bijproducten van vlees (stremsel, boullion) doet er niet toe. Het weglaten van de lappen, stukken, worsten of zwoerden, maakt werkelijk verschil.
Groet,
Miriam Lavell

Het verschil

http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2007/9/13/130907_vlees.html
"In de ontwikkelde landen ligt de gemiddelde vleesconsumptie op 224 gram per persoon per dag,"
Als je tot die gemiddelde westerse consument hoort, dan is 1 dag in de week geen vlees gelijk aan ruim 10 kilo per jaar (die paar grammen mag je houden voor de jus
Overigens schijnt kaas net zo milieubelastend te zijn als vlees (en duur, en je wordt er dik van). http://www.milieucentraal.nl/pagina.aspx?onderwerp=Kies%20vleesvervangers%20bewust
Maar van kaas eet je weer een stuk minder per keer.
Overigens leef ik in de veronderstelling dat ik die ruim 2 ons vlees per dag niet haal. Het zal krap een ons zijn als ik naar mijn inkopen kijk.
Groet,
Miriam Lavell

Carmen

Carmen

05-12-2009 om 15:14

Mijn eten van gisteren, eergisteren en vandaag

Vandaag: Couscous salade: Couscous, kruiden, broccoli, feta, gedroogde tomaten, olijfolie. Stokbrood of Turks brood.
Gisteren: Pitabroodjes met vegetarische hamburgers, saus, uien en sla.
Eergisteren: Citroenpasta: Pasta en broccoli koken en afgieten. Ondertussen room, citroensap, zwarte peper, gemarineerde artisjokhartjes opwarmen. Pasta erdoor. Stukjes mozzarella erdoor.

Eet smakelijk!
Carmen.

Primavera

Primavera

05-12-2009 om 16:15

Ipv vleesloos, vlees als smaakmaker gebruiken

Kijk het gaat erom dat je in totaal minder vlees eet ipv dan je een dag helemaal geen vlees eet. Als je vlees als smaakmaker gebruikt in de keuken bereik je hetzelfde en mis je het tenminste helemaal niet.
Om een voorbeeld te geven als iedereen in ons gezin een hamlap bij het avondeten zou krijgen dan zal dat al snel zo'n 600g zijn. Als we echter die avond risotto met ananas, ham en pijnboompitten eten, dan wordt er voor diezelfde maaltijd één pakje ham opengemaakt en komen we aan 15g per persoon uit. Gezien de winst denk ik dat je je echt niet druk hoeft te maken om die 15 gram vlees(waren) die nog overblijft.
Dus ipv te koken met een stuk vlees per persoon, snij je een één of ander vleesprodukt in stukje en verwerk je die in de maaltijd. Als je dat voor 2 of meer dagen doet (hier zeker 5 in de week) dan spaar je een hoop meer vlees uit dan één dag allerlei alternatieven te moeten bedenken om helemaal vleesloos te eten, zonder dat je dat vlees wezenlijk mist.
Groeten Primavera

Mayte*

Mayte*

05-12-2009 om 19:47

Mijn favo vega recepten

Waarbij zelfs mijn man (een super carnivoor) het niet door heeft dat hij vegetarisch eet.

-hartige taarten
-scherp gekruide chili sin carne (met vega gehakt van quorn)
-bahmi met tofu, pindasaus en boontjes
-ovenschotels met een laagje rode saus met vega gehakt, groenten, puree en geraspte kaas
-pizza's

We eten hier zeker vier dagen van de week vegetarisch en de andere dagen alleen nog biologisch vlees. Het roer is hier om na het zien van een Amerikaanse documentaire over de voedselproductie in dat land. Die beelden waren zo schokkend. En het zal er hier in Europa zeker niet veel beter aan toe gaan. Aan het in stand houden van de bio-industrie wil ik niet meer meewerken.

Goed van je Manda dat je ook 1 vleesloze dag wilt instellen. Je zult merken dat je het vlees niet eens mist, zolang je maar lekkere alternatieven maakt die dag.

Starry Night

Starry Night

05-12-2009 om 20:16

Vis?

"Wat een ontzettend suffe tegenstrubbeling voor het simpele idee van een vleesloze dag in de week. "Mijn moeder deed vroeger de restjes gehakt tussen het brood". Yeah, right. Kennelijk gooit mevrouw de lange de overschietende gehakballen tegenwoordig weg. Ze zou zich moeten schamen!" (Miriam)
Helemaal eens.
Verder luister ik erg graag naar 's mans muziek (vooral van voor 1970), maar heb dit gemist. Mag vis op die dag wel, of ook liever niet?
Ik vind het een sympathiek plan, juist ook door de uitvoerbaarheid ervan. Ook voor verstokte vleesfans (zoals wijzelve hier). Ik ben alleen niet zo van de ingewikkelde recepten... Het zal hier dus wel uitdraaien op iets met flink veel kaas erdoor of zo. Veagburgers heb ik nog nooit geprobeerd. Zo bang dat dat je alleen maar doet verlangen naar 'the real thing'.
En amk, waarom is kaas uit de supermarkt niet geschikt voor vegetariërs!? Daar had ik geen idee van. Vind het wel minder smakelijk dan van de kaasboer.

Geen vleesvervangers zoeken

Ik zou het niet in de vleesvervangers gaan zoeken. Die smaken anders, en juist met vleesvervangers mis je 'the real thing' veel harder.

Zoek gewoon naar recepten waar geen vlees in gaat.
Maak een lekkere capucijnerschotel of bonenschotel (doe ik nooit vlees in, hooguit blokje spek voor de spekgeur), een pastagerecht met lekker veel saus (hoeft ook geen vlees in), een lekkere pan soep met knapperig brood, een pan kaasfondue (moet het eerste recept nog tegenkomen voor kaasfondue met vlees erin).

En ga lekker Indisch eten. Op Java bijvoorbeeld halen de meeste mensen hun eiwitten niet zozeer uit vlees, maar voor ongeveer 75% uit tahoe en tempeh. Met een beetje fantasie hou je nog maar 1 vleesdag per week over.

amk

amk

05-12-2009 om 20:26

Starry

voor de meeste kaas (ook die van de kaasboer)wordt dierlijk stremsel gebruikt. Gewonnen uit de maag van kalveren. Ik denk dan, eet de rest van het beest dan ook gewoon op.
Er zijn ook gecertificeerd vegetarische stremsels te koop.

Maar ook bij de productie van melk heb je restafval in de vorm van vlees. De helft van de kalveren is niet geschikt voor de melkproductie (stieren) maar ook niet geschikt voor de vleesproductie. Een deel wordt dus gebruikt voor dat stremsel en diervoeding.

Als ik dus vlees eet, eet ik alleen rundvlees omdat dat een bijproduct is van de zuivel die ik gebruik.

De ellende is dat ik vrijwel vegetarisch eet, maar dat ik dus wel mijn geld verdien met oa dat dierlijk stremsel. (en ook met die andere stremsels)

Marleen

Marleen

05-12-2009 om 21:33

Kaasdingetjes

Hoi, wat erg makkelijk is zijn 'kaasdingetjes', zo noemen wij ze. Plakje bladerdeeg, twee per persoon, laten ontdooien, stuk kaas erin, dubbelvouwen, plakje kaas erop, in de oven en klaar is je kaasding. ook lekker met geitenkaas en tomaat bijv. Of kaasplakken, dikke plakken kaas insmeren met gekluts ei, door de paneermeel halen, en bakken, lekker! Van de vegadingen vind ik zelf de dingen van AH wel lekker, volgens mij heet het een toscaanse schijf of zo. Ik vind het goed van je dat je minder vlees gaat eten! Marleen

Aanbieding

Als de Quornproducten in de aanbieding zijn gooi ik altijd even mijn vriezerlade vol.Oa met gehakt voor door de pastasaus of voor de lasagna, stukjes quorn om curry van te maken of door de groentensoep.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.