Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

1 dag geen vlees, hoe, wat, waar?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Hoeft niet

"voor de meeste kaas (ook die van de kaasboer)wordt dierlijk stremsel gebruikt. "
Klopt. Maar je hoeft van een vleesloze dag geen vegetarische dag te maken om toch zoden aan de dijk te zetten.
Overigens is minder melk drinken ook al een stap in de goede richting.
Ik ben nooit zo'n vleeseter geworden. Niet meegekregen van thuis. Groot gezin, dan moet je delen. We zijn niet meegegroeid met de gewoonte om van elke maaltijd een vleesmaaltijd te maken. Tegen de tijd dat bruin dat wel kon trekken was bij ons het besef al gekomen dat je beter zuinig kon zijn met vlees.
Ik heb dat in mijn gezin vrolijk voortgezet. Liever een kein beetje goed van smaak, dan veel.
Ik vind zelf zuurkoolspek een geweldig product. Met vier van het blok gesneden plakjes (bij elkaar nog geen half ons), heb ik genoeg voor jus en een bite in de maaltijd.
Met zo'n blokje spek in de koelkast kan ik altijd wat maken.
Groet,
Miriam Lavell

amk

amk

05-12-2009 om 23:11

Dat was regel 2 mirjam

als je minder vlees wilt eten is dat geen probleem, als je echt vegetarisch wilt eten wel.

amk

amk

05-12-2009 om 23:14

En ook erg lekker

de vega sate ballen van AH, vriendin overtuigd carnivoor denkt nog steeds dat ik speciaal voor haar gezin echte gehaktballen haal. Tja er staan wel 2 pannen op tafel. Waarbij ik mijn vegetarisch etende zwager duidelijk vertel dat die ene pan vega ballen bevat.
Ik vertel nooit dat de andere pan ook vega ballen bevat.

En toch vinden ze ze heerlijk.....

reina

reina

05-12-2009 om 23:56

Vegaburgers

je moet ze niet zien als vervanger voor vlees, want ze smaken gewoon anders. Maar ik vind bijv. de griekse rondo's van tivall (AH) heel lekker.

Kaaskopje

Kaaskopje

06-12-2009 om 02:51

Vegetarische kaas amk

Misschien een hele blonde vraag hoor, maar waarom zou je vegetarische kaas willen eten?

Massi Nissa

Massi Nissa

06-12-2009 om 08:02

Primavera en de taart van kiki

Primavera, ik vond jouw bijdrage verhelderend: je kunt ook heel weinig vlees gebruiken elke dag, dan verminder je je vleesconsumptie ook structureel. Dat deed mijn moeder in arme tijden, een restje overgebleven vlees door de stamppot van de volgende dag snijden of door een snel soepje.
Manda, ik raad je aan om de brietaart van Kiki te maken. Je eet je vingers erbij op, echt waar. Heb 'm al drie keer gemaakt. Wat ik hier ook vaak maak: Spaanse tortilla (aardappel met ei) en tomatensalade (heel gewoon, grote stukken tomaat met vinaigrette). Of soep: courgettesoep, pompoensoep, warm Turks brood erbij en wat kruidenkaas. Mmmm.
Groetjes
Massi

wendelien

wendelien

06-12-2009 om 08:50

Kikkererwten

Eerst een algemene tip: kijk eens bij de kookboeken in de bieb en probeer wat recepten. Zo ben ik bijv. in de Indiase keuken beland met al zijn heerlijke curry's.

Vervolgens een snel en eenvoudig recept uit de Spaanse bergen (met dank aan Onno Kleyn) dat hier altijd gretig aftrekt vindt:

ruim 250 gr champignons of andere paddestoelen, gehalveerd
flinke hand peterselie
3 of 4 teentjes knoflook
evt. een spaans pepertje, fijngehakt
olijfolie
1 of 2 blikken kikkererwten
2 of 3 eidooiers
ruim 50 gr. pijnboompitten
bouillonblokje (liefst van paddestoelen), opgelost in wat kikkererwtenvocht of water

Olie verhitten, peterselie en knoflook een poosje op matig vuur laten bakken tot de knoflook goudbruin kleurt. Pepertje er evt. bij.
Paddestoel erbij en meebakken tot ook die goudbruin beginnen te worden.
De helft van het vocht van de kikkererwten afgieten en de kikkererwten bij het paddestoelenmengsel doen en roeren. Goed warm laten worden.
Ondertussen in een mengbeker de eidooiers, pijnboompitten en opgeloste bouillon met de staafmixer pureren.
In de pan doen bij de rest en rustig roeren. Doorwarmen en meteen opdienen. Heerlijk met knapperend vers Turks brood en goede olijfolie.

Variatie: ik week soms nog wat gedroogde paddestoelen voor de extra smaak en bak die mee met de champignons. De bouillon los ik dan op in het weekvocht.

Correctie

Massi:"Dat deed mijn moeder in arme tijden, een restje overgebleven vlees door de stamppot van de volgende dag snijden of door een snel soepje."
Voor de goede orde: Dat is niet wat Primavera schreef. Ik benadruk dat graag even omdat 'restjes' de suggestie wekt dat je juist extra moet kopen en koken om voor de volgende dag ook wat over te houden.
Primavera heeft het over structureel, elke dag dus, minder vlees gebruiken. Vlees als smaakmaker zoals je ook zout en peper gebruikt. Dus niet een karbonade per persoon, maar één karbonade voor het hele gezin in de pot verwerken. Dan heb je wel jus, wel vleessmaak, je mist niks, maar je kauwt minder.
Andere voorbeelden:
*niet allemaal een eigen slavink, maar iedereen een halve. (snijd 'm door de lengte door en leg 'm bolle kant boven op het bord, het oog wil ook wat).
*niet allemaal een eigen snitsel, maar allemaal een halve.
*pond gehakt met zijn vieren in twee dagen: 4 kleinere gehaktballen (doe er wat brood door) en een rode saus. Ene dag gehaktbal, andere dag pasta. Of rode saus, de helft met meer tomaat bij de pasta, de andere helft door de bonen voor de chili of taco.
De mogelijkheden zijn eindeloos. Probleem is wel dat het wat kookhandigheid vraagt. Dat doe je gaandeweg wel op, maar zolang je dat niet hebt, kan op deze manier minderen het gevoel van schaarste extra benadrukken.
Een dag in de week geen vlees is een stuk eenvoudiger uit te voeren. Juist omdat er zoveel doodgewone gerechten zijn die standaard al zonder vlees zijn.
Spinazie met ei, lof met kaas, pasta met room, gegratineerde ovenschotel (kaas of roomkaas) etc.
Maar daarbij, voor alle gerechten waarin je gehakt, worstjes of reepjes vlees gebruikt geldt hetzelfde: dat kan minder. Minder vlees, meer groente. Het is dan nog steeds net zo lekker.
Groet,
Miriam Lavell

Yta Chalne

Yta Chalne

06-12-2009 om 09:06

Minderen

Wij eten regelmatig vlees maar niet veel. Officiële vleesvervangers eten we nooit, en ook paneren we niks (wij eten altijd avondeten zonder gluten). We eten gewoon wél vlees maar dan kleine hoeveelheden (hoewel we wel weer meer dan 15gr. pp eten, meer in de richting van 50gr pp), of geen vlees maar dan ook geen gepaneerde rommel erbij of meelschijven met kruiden van tivall. Paneermeel, oud brood, ik vind het geen vervanging van vlees, misschien hooguit voor de 'afkickfase'

Katrien

Katrien

06-12-2009 om 10:08

Hier

Wij eten toch zo'n twee keer per week vlees/visloos. Risotto met paddestoelen of met pompoen zijn hier favorieten. Of lekkere groententaarten, die doen het ook altijd heel erg goed.

Als we vlees eten, reken ik max. 75g per volwassene en 50g voor onze dochter. Is het vlees echt apart op het bord, dan zal het zo'n 75g zijn. Gaat het in een schotel (pastasaus, lasagne, wok, ...) dan gebruik ik echt wel minder vlees.

Katrien

amk

amk

06-12-2009 om 10:30

Kaaskopje

als je vegetarisch eet en redelijk strikt daar in bent wil je helemaal geen producten eten waarvoor dieren gedood moeten worden. Melk, honing, eieren kunnen nog wel, maar bv gelatine (gemaakt uit botten), dierlijkstremsel (komt uit kalvermagen (moet het beest toch echt dood voor zijn) en zo nog wat dingen eet je dan bewust niet.
Dat is een heel gedoe met lezen van etiketten want fabrikanten veranderen nog wel eens iets in de formulering zonder dat ze daar hele marketing campagnes tegen aangooien. Tenzij iets gecertificeerd vegetarisch is (net zo als Kosher of Halal) is het inprincipe verdacht. Er zou vlees of vleesproducten in verwerkt kunnen zijn.

Daarom eten strikte vegetariers dus alleen kaas gemaakt met vegetarisch stremsel. Veganisten eten geen kaas dus daar is het geen probleem. Snap dan ook nooit waarom ik keer op keer de vraag moet beantwoorden of ons product geschikt is voor veganisten. Nou ons product wel, maar ze gebruiken het toch niet want ze eten geen kaas. En dan heb ik het over de vegetarische stremsels.

Kaaskopje

Kaaskopje

06-12-2009 om 10:51

Amk

Bedankt voor je uitleg.

Gangbaar

Yta:"Paneermeel, oud brood, ik vind het geen vervanging van vlees, misschien hooguit voor de \'afkickfase\' "
Toch is dat een gangbaar ingredient in de afbakhamburger, de slavink en de slagersgehaktbal. Je betaalt in al die gevallen een vleesprijs voor oud brood. Kun je beter zelf doen. Dat is goedkoper.
Op een voorwaarde natuurlijk en dat is dat je dit soort producten lekker vindt.
Trouwens: ook bij traditionele vleesfeesten als bbq, gaat er bij ons niet meer dan een gram of 70 p.p. op de kolen. Meestal hebben we daarvan over, zelfs als er kip, worst en hamburgerfans op bezoek zijn.
Wij doen ook groente op de bbq (mais, aubergine, paprika) en brood in gekruide olie. Dat gaat erin als braadworst. Niemand die iets tekort komt.
Groet,
Miriam Lavell

amk

amk

06-12-2009 om 11:19

Kaaskopje (e.a)

kijk eens op deze site:
http://www.food-info.net/nl/qa/qa-fi45.htm

voor een lijst waar je als strikte vegetarier op moet letten. Dat is echt heel veel werk. Vergelijkbaar met het hebben van een allergie, maar dan uit vrije wil.

Maar als je gewoon minder vlees wilt eten is dat natuurlijk helemaal geen issue. Het laten staan van een dagportie per week zet veel meer zoden aan de dijk dan dat je in de details van de producten gaat zoeken.
Het 80/20 principe is hier natuurlijk ook van toepassing.

Maylise

Maylise

06-12-2009 om 15:58

Minder vlees

Omdat ik een aantal jaren geleden besloot om over te gaan op biologisch vlees moesten we vanwege de hogere prijs minder vaak en minder veel vlees gaan eten. De laatste jaren ben ik me er bewust van geworden dat dit milieu technisch ook veel voordelen heeft dus ik probeer onze vlees consumptie nu nog meer bescheiden te houden.

De tips die Primavera geeft zijn heel goed. Zo doen wij het ook meestal. Soms maak ik hamburgers voor het hele gezin en dan wordt er echt veel gegeten daarvan. Als ik echter gehakt door de saus doe dan kan ik met bijna driekwart minder vlees toe terwijl de vleessmaak even overheersend aanwezig is. Met weinig vlees kan je een gerecht makkelijk naar vlees laten smaken.

Je hebt in de Indiase keuken ook heel veel vegetarische gerechten. Heerlijke curries met rijst. Daar hoef je geen vlees door te doen en als je het wel doet volstaat een beetje kip (zeker als je geen opgeblazen waterkip uit de supermarkt neemt).

Falafel is ook lekker. Je kan het zelf maken of kant en klaar kopen bij de supermarkt of delicatesse zaak. Het is een goede vleesvervanger.

Pasta kan ook goed vegetarisch. Pasta met courgette en olijfolie of pasta met pesto en wat basilicum. Bij pasta hoef je er nooit veel op te doen om het toch lekker te laten zijn. Lasagna is lekker met spinazie en ricotta kaas.

Omelet of iets anders met eieren eten we ook wel ipv vlees. Of een ovenschotel met aardappels, aubergine en kaas.

Er zijn echt ontzettend veel alternatieven te verzinnen. Wij eten zelf ongeveer de helft van de tijd tegenwoordig vegetarisch en de ander helft een bescheiden hoeveelheid vlees.

Maylise

Mathilde

Mathilde

06-12-2009 om 17:28

Minderen

Wij hebben hier in etappes geminderd. Al ruim een jaar eten we geen vleeswaren voor op brood meer. En de porties voor het avondeten delen we door 2. Inderdaad, gehakt in pastasaus gaat heel lang mee. Een halve kilo in een hoeveelheid saus die genoeg is voor minstens vijf maaltijden. Verder eten we graag vleesvervangers (de genoemde balletjes, maar ook de schijven). Ze smaken niet echt naar vlees, maar zijn vaak wel lekker. De Aziatische keuken, vooral de Indiase, is erg geschikt om lekker vegetarisch te koken. En op mijn aandringen eten we ook wel eens een visje. Of een gewone maaltijd maar dan zonder vlees.
Het meest milieuvriendelijk is trouwens helemaal niet meer eten en gewoon dood gaan . Mensen zijn volkomen overbodig op deze planeet.
Mathilde

judiths mama

judiths mama

06-12-2009 om 17:35

Manda, bedankt voor je draadje

Ik loop hier sinds een paar weken ook mee te worstelen. Ik heb al een aantal recepten van dit draadje gecopy-paste. Ik heb liever geen nep hamburgers op mijn bord, maar liever een gerecht waar je het vlees niet in mist.

Inderdaad probeer ik te letten op de hoeveelheid gehakt en kip die door een saus gaat. Met z'n vieren 250 tot 300 gram.

Ik had laatst trouwens een gerecht van Lassie: lassie risotto funghi. Gekruide risotto met feta, olijven e.d. Erg lekker, moest nog wel kip bij, maar ik ga het volgende keer zonder proberen, de kip voegde niet zoveel toe.

Ik worstel ook nog met het invoeren van een vis-maaltijd. Als ik dat toch ga doen, dan wel verantwoorde vis. Gelukkig zag ik dat de vissticks van iglo een msc keurmerk hebben, dus dat is al wat. Maar ja, elke week vissticks is ook zo saai. Zijn er ook nog lekkere visrecepten in da house of moet ik daarvoor een nieuw draadje opstarten?

Saskia

maan.

maan.

06-12-2009 om 19:19

Vega-vlees

Hier twee soorten vegavlees die erg populair zijn,
ten eerste de reeds genoemde sategehaktballetjes van AH die zijn echt superlekker..
ten tweede valess milner. (een goed alternatief voor de cordonbleu van de slager die een poosje geleden heel veel minder kaas en heel veel meer zout is gaan gebruiken.. -ze hebben hier dus liever de valessvariant dan dat misbaksel van de slager.)

angel3

angel3

06-12-2009 om 19:28

Judith bij ah

in principe is de vis bij AH verantwoord. AL moet je altijd oppassen met tonijn. Dat kun je eigenlijk beter niet nemen. Anders even kijken of de viswijzer van wnf....

Manda Rijn

Manda Rijn

07-12-2009 om 08:56 Topicstarter

Fijn!

heb inspiratie opgedaan, bedankt voor de reacties. Koken is niet echt mijn hobby maar ik ga wel even wat uitproberen en bij AH kijken wat voor simpele vega dingen je kant en klaar kan kopen.

Vis eten we ook te weinig vind ik, gemiddeld eens per maand denk ik. Oh en varkensvlees eten we sávonds ook niet bedacht ik, varkensvlees wel als broodbeleg (ham, smeerworst) dus het is altijd rundvlees.

Van de sint

Van de Sint kreeg ik het kookboek Hoge Hakken, lekker vega van Tal Maes en Petra de Hamer. Een kookboek zonder vlees of vis voor de niet-vegetarier. Een leuk boek met eenvoudige gerechten, zelfs voor een vleesloze BBQ.
Hier een hubbie die een carnivoor pur sang is. Maar ook hij is voor de invoering van de vleesloze dag. Succesnummers zijn, spaanse tortilla (omelet met aardappel en ui), Tival groenteburger, paddestoelenpasta met creme fraiche en salie, gegrilde courgette en aubergine en gebakken bloemkool.
Een dagje zonder vlees vind ik altijd makkelijker in een niet-hollandse-pot-gerecht. Inderdaad, hutspot zonder vlees lijkt me ook niet veel aan. Vanavond maak ik hartige taart met spinazie, pijnboompitten en kaas. Salade erbij, klaar.

Doei!

Dorry

amk

amk

07-12-2009 om 13:06

Tihama

probeer het dan eens met corngehakt (dat ziet namelijk al bruin en gehaktachtig) Zelf houdt ik ook niet van tofu/tahu (of welke andere spelwijze) en ik gebruik het dan ook niet.
En dan niet vooraf zeggen maar gewoon serveren. tofu valt gewoon veel meer op.

sjalot

sjalot

07-12-2009 om 14:07

Tofu bakken

Jammer dat tofu hier weinig populair is. Ik ga toch even mijn tofu-recept toevoegen, hoewel, een recept kun je het nauwelijks noemen, zo makkelijk is het:
- Nodig: 1 blok tofu (bijv. tofu naturel van AH), en een beetje ketjap
- Snij de tofu in blokjes van 1 bij 1 cm
- Bak de blokjes in een keukenpan ZONDER olie of boter, tot al het vocht verdampt is
- Bak de blokjes nog wat langer terwijl ze lichtbruin kleuren maar niet aanbranden
- Voeg een scheut ketjap toe en bak nog even totdat alle ketjap verdwenen is. Klaar! De tofu door een saus of los op tafel als (bij)gerecht.
Het is misschien een beetje oefenen maar als de tofublokjes licht krokant gebakken zijn, is het wel lekker vind ik. En ik word hierin gesteund door mijn kinderen
Vroeger marineerde ik de blokjes trouwens eerst, maar dit werkt net zo goed.

Tihama

Tihama

07-12-2009 om 14:16

Uitgeprobeerd

Nou ja, zeg, had ik mijn rea in het verkeerde draadje gezet. Bij deze de reactie waarop AMK reageerde

De Indiase kerrieschotel die iemand hier mailde.

Ik pakte blij de tofu uit het rek. Nog geen euro voor een pond. Ik dacht nog blij: jee als dat vleesloze bevalt, dan besparen we wel giga.

De reactie van mijn man:

"Jakkes, wat zijn dat voor smerige piepschuimachtige dingen in dit eten?"

Dus ik vertelde dat het tofu was. Waarop:'Waarom geen gehakt?'

Nou, dit is vegetarisch.

Hij heeft zijn best gedaan, echt zijn best gedaan, maar ik heb hem nog nooit met zo'n enorme tegenzin zien eten. Intussen vergezelt van alle mogelijke negatieve toelichtingen.

"Het lijkt wel plastic"

"Wie eet dit nu voor zijn lol?"

"Ik probeer de prei en de rozijnen er wel tussenuit te eten, gatver, wat is dat spul smerig"

Ik heb het vermoeden dat ik geen herkansing met tofu hoef te proberen. Ik vond het trouwens wel meevallen, maar ik vond de tofu nu niet bepaald een meerwaarde leveren.

Ik maak trouwens wel eens gerechten klaar met oesterzwammen en die vind ik wel de wat krachtiger vleessmaak nabootsen.

Tihama

margje van dijk

margje van dijk

07-12-2009 om 14:49

Kerriesaus met eieren

Surinaams:
- kerriesaus met hele gekookte eieren in (1 ei p.p.). Wel goede Hindoestaanse kerrie nemen (kerrie massala). Verder door de saus een uitje, wat bloem, kokosmelk.
- ook door de saus doen: geschilde aardappelen in blokjes. Dat maakt het lekker vol.
- erbij geven: kouseband, of sperziebonen met tomaten erdoor en lekker met kruiden erover.
- erbij: roti (zelfgemaakt of van de toko).

Bij dit gerecht mis ik écht het vlees niet.
Maar vleesvol kan het ook: dan nog kip door de kerriesaus doen.

Margje

margje van dijk

margje van dijk

07-12-2009 om 14:52

Ps tihama

Ik vind tofu ook ontzettend vies. Het is alleen maar lekker als je het heel erg lang marineert in een niet-laffe marinade. Dus met veel ketjap en/of sambal of zo.

De -vrijwel- enige manier waarop wij tofu eten is met pindasaus. Tofu met een uitje bakken, veel pindakaas erbij, wat melk, sambal erdoor. Dan hoeft het ook niet eerst te marineren want dat trekt er meteen in.

Overigens koop ik nooit gewone tofu maar altijd gerookte tofu. Dat scheelt allicht iets.

Dat eten wij dan trouwens toch wel eens per week, in combinatie met ontzettend hollandse pot (mijn man doet dat altijd). Bijvoorbeeld met rode biet en aardappelpuree.

Margje

Margje

Tofu is lekker (althans, geen afknapper) in tahoe telor, een soort omelet met prei, tahoe en pindasaus. Heb geen recept paraat. Ik moet overigens nu wel leren het zelf te maken, nu wij na de verhuizing onze favoriete afhaaltent kwijt zijn...

Groeten,

Temet

Jakiro

Jakiro

07-12-2009 om 17:10

Miriam

"Kennelijk gooit mevrouw de lange de overschietende gehakballen tegenwoordig weg"
Ik zou het niet weten en om eerlijk te zijn, het interesseert me ook geen klap. Maar als ik hoor dat 20% van wat er in het winkelwagentje ligt, de kliko in verdwijnt (gemiddeld gezien), dan is het niet echt een slecht idee.
Ik hou het erin in ieder geval (alhoewel in huize Jakiro er nooit vlees overblijft, dat vinden ze veel te lekker)
Jakiro

Temet

Ik doe het zo:
2 pakken tahoe
4 eieren
4 uien
2 tenen knoflook fijngewreven
1 tomaat
4 eetl. ketjap manis
1 eetl. goela djawa

Tahoe in blokjes en met eieren los roeren. Uien snipperen (flinke eetl hiervan achteruit leggen), door tahoemengsel scheppen. Mooie omelet hiervan bakken.
Rest van uien intussen met knoflook in olie aanbakken, tomaat ontvelt en in stukjes erbij, zachtjes bakken.Als tomaat zacht is ketjap erbij en suiker. Even kijken of er nog wat water, zout, peper bij moet. Omelet dubbel op bord en overgieten met saus.

En verder (tahoe)

Snijdik meestal de tahoe in plakken van ongeveer 1 cm dik. Die frituur ik krikant, dan verder in blokjes snijden en warm laten worden in de saus die je zelf graag wilt.

Heel simpel is wel water met 2 a 3 uien een veel zout in je keukenmachine fijn pureren. Plakken tahoe er een uurtje in laten trekken. Goed afdeppen met keukenpapier en krokant in olie bakken.

En tahoe gaat ij mij gewoon in blokjes bij de sajoer lodeh (wat toch al een favoriet groentegerecht is hier, ok al omdat het zo simpel vegetarisch te maken valt met tahoe en tempe.

Gebruik ipv tahoe eens tempe, véél lekkerder en meer beet.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.