Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

De harde feiten, hoe vaak eet het Ouders Online gezin vlees?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
margje van dijk

margje van dijk

10-12-2009 om 17:30

En hier

Ik moet zeggen dat wij steeds meer vlees gaan eten.

Ik ben opgegroeid met elke dag vlees. Minstens een gehaktbal, of anders een 'lapje', of (veel) spekjes door de stamppot of een rookworst. Elke dag.

Mijn man komt uit een groot gezin dat niet veel geld te besteden had, en hij was gewend aan 'een halve gehaktbal' (en dan ook nog een kleintje) per dag. Ik vond dat héél raar toen ik dat hoorde. Wat een armoe zeg. Vond ik.

Toen we net samenwoonden aten we vlees zoals ik het thuis gewend was. Dus elke dag. Maar dan vooral gehaktballen, want eigenlijk was dat het enige wat ik echt lekker vond. Van een karbonaadje of zo gruwelde ik eigenlijk. Mijn man was ook niet zo'n carnivoor, maar ging mee in mijn gewoonte.

Totdat man een tijdlang naar Oostenrijk moest voor zijn werk. Daar kreeg hij standaard elke dag driekwart van zijn bord gevuld met vlees. Toen hij na maanden weer terug in Nederland kwam was hij in één keer vegetarier geworden. Hij kon letterlijk geen vlees meer zien. Ik vond het prima, omdat ik meer uit gewoonte vlees at dan omdat ik het echt lekker vond. Bovendien woonden we in een plaats die voor de helft bevolkt werd door geitenwollensokkenvegetariers- annex milieuactivisten, vooral in die jaren.

We gingen experimenteren met vegetarische recepten en leefden ons uit, en vooral mijn man werd erg extreem. Hij wilde echt absoluut geen vlees meer eten. Ik nam uit eten nog wel eens vlees, of als we bij een ander te gast waren, maar hij niet. (Dat leverde soms trouwens wel eens genante situaties op).

Ook toen we kinderen kregen waren we nog vegatarier. Maar onze tweede zoon bleek nogal bewerkelijk 's nachts (lees: we sliepen nooit meer door). Wij liepen op ons tandvlees. En op een dag zeiden we tegen elkaar: "Weet je wat wij eens moesten doen. Aansterken met een biefstukje of zo". En dat hebben we gedaan. Wel bij de EKO-slager. Ik zie me daar nog staan, griezelend bij alles wat er uitgestald lag. En het moment dat ik dat vlees voor het eerst in onze nog-nooit-vlees-gezien-hebbende vegetarische pan liet glijden. Brrr. Maar wat was het lekker. We hadden de indruk dat we écht aansterkten. En de jongens vraten hun vingers erbij op, wat ook nogal bemoedigend was.

Dus sindsdien eten we weer vlees. De EKO-slager is geweldig leuk, aardig en betrokken, je gaat voor de lol naar zijn winkel. En die heeft ons ook stap voor stap geintroduceerd in 'vlees eten'. Hoe je iets klaarmaakt, wat lekker is. Er ging een wereld voor me open. Ik begrijp nu in retrorespect dat mijn moeder gewoon echt niet kon koken vroeger. (Helaas kookt ze nog steeds hetzelfde als vroeger, hoeveel kookboeken ik haar ook op haar verjaardag geef).

Maar goed. Toen we net 'begonnen' waren, aten we denk ik 1 keer per week vlees. Op een gegeven moment 2 keer. En toen ook eens vis (we aten ook geen vis toen we vegetarier waren). (Ik had ook nog nooit vis klaargemaakt).

Maar nu eten we denk ik wel drie keer in de week vlees. Al beperk ik de hoeveelheden: met z'n vijven eten we vaak maar 300 gram. Echt waar, wij eten dus halve stukjes, net als vroeger bij mijn man thuis. Dat vindt iedereen hier doodnormaal, ik zelf ook. Ik sta altijd weer te kijken als we bij mij thuis komen en mijn moeder dient het vlees op. Wat veel

We eten ook wel vleeswaren. Ik denk drie ons per week in totaal. Dus dat komt neer op een kleine kilo vlees per week voor ons vijven.

Verder eten we ongeveer eens per week vis. En een keer tofu (meestal in pindasaus). En dan nog een keer een gerecht wat granen met peulvruchten combineert. En een keer een ei.

Dat is nu grofweg het patroon, het is niet elke week hetzelfde. Ik wil ook wel eens een hartige taart maken met lekkere franse kaas. Of we eten een maaltijdsoep met brood.

Ik maak vaak een vleesgerecht, bv. boeuf bourguignon (ja, zo noem ik dat, andere mensen noemen dat 'suddervlees') en daar eten we dan drie keer van. (Van een kilo vlees). Dat vries ik dan in.

Maar ja, nu ligt mijn vriezer dus vol lamsvlees. Dus als ik daarmee begin gaat ons vleesquotum tijdelijk wel wat omhoog, denk ik. En vleesvervangers vind ik echt óntzétténd vies.

Margje

reina

reina

10-12-2009 om 18:11

Ik denk

Ik gok dat we gemiddeld 4 x per week vlees bij het avondeten hebben. Maar het verschilt per periode, soms bijna dagelijks, dan weer een poosje bijna niet. Vleeswaren eten we tegenwoordig nog maar heel weinig.

Kaaskopje

Kaaskopje

10-12-2009 om 18:16

Gemiddeld

Het zal de ene keer meer of minder zijn dan de andere keer, maar 500 gr. per dag gemiddeld is hier wel normaal. We eten veel ´hussel´eten, zoals macaroni, nasi, eenpansgerechten, enz. en daar gaat toch al snel 500-600 g. per keer in. We eten veel kip, daarnaast gehakt en wel eens losse 'vleesjes' zoals een saucijs, hamburger, schnitzel e.d. Rundvlees eten we niet zo vaak, omdat het best prijzig is.
De oudste dochter eet geen vlees als het niet persé hoeft. Niet principieel, maar gewoon niet lekker. Man, ik en jongste dochter houden erg van vlees bij de maaltijd.

Carmen

Carmen

10-12-2009 om 18:40

Wat eten jullie veel vlees!

Hier een kind dat full-time vegetarisch eet. En wij eten hooguit twee keer per week vlees en een keer per twee weken vis. Ik eet ook geen vleeswaren op brood.

Carmen

Terpi

Terpi

10-12-2009 om 18:45

2 om 2

Oudste zoon en ik eten volledig vegetarisch, jongste zoon en dochter eten wel vlees maar zeer sporadisch, ik denk eenmaal per anderhalve week. Ik koop en bereid het wel voor hen, evenals vlees op de boterham. Ze mogen zelf weten of ze ook vegetarier willen worden.
Groet Terpi

Maylise

Maylise

10-12-2009 om 19:26

3x per week gemiddeld

wij eten 3x per week gemiddeld vlees. Dat is geen vast gegeven. Het is ook wel eens 4 of 5 keer en ook wel eens 2 keer of helemaal niet. Maar gemiddeld zo'n 3x. Daarnaast minstens 1 dag vis (soms vaker) en verder vegetarisch. Vegetarisch kan zijn met falafel of een andere vleesvervanger maar meestal zonder vleesvervangers. Vooral gerechten uit de Indiase, MO en Italiaanse keuken lenen zich erg goed voor de vegetarische variant.

Als we vlees eten is dat meestal of kip of rundvlees. Soms een keer iets als fazant of eend. Varkensvlees eten we thuis eigenlijk nooit. Eigenlijk altijd biologisch in elk geval hoewel we daarin niet dogmatisch zijn. Als we een keer vlees krijgen van iemand en het is niet biologisch dan eten we het ook wel.

Hoeveel precies per keer weet ik niet. Meestal gebruik ik vlees inderdaad als smaakmaker dus in de saus of door het gerecht heen. Losse stukken vlees is al vlug duurder. Dat doe ik wel af en toe met bijvoorbeeld runderworstjes of hamburgers maar niet vaker dan 1x per week.

Op brood eet ik wel eens vlees. Ik koop regelmatig in de stad een broodje als ik in de stad werk en dan is dat wel eens een kipbroodje. Ik eet namelijk geen kaas op brood dus dan is het alternatief toch meestal iets van kip of andere vleeswaren. Soms vis. Als ik thuis werk maak ik meestal iets vegetarisch voor mezelf.

Bij de kinderen wisselt het. Mijn zoontje wil op dit moment alleen pindakaas op brood dus dat is makkelijk. Mijn dochter en oudere zoon nemen ook brood van huis mee en daar zit ook wel een paar keer per week iets van vlees op. Vaak weer restjes van de avond daarvoor.

Wij zijn gaan minderen met vlees eten jaren geleden om verschillende redenen. De eerste was dat een zoon vegetarisch besloot te worden. Hierdoor gingen we vaker vegetarisch koken voor het hele gezin. De tweede reden was dat ik besloot dat we biologisch vlees gingen eten vanaf nu. Biologisch vlees is gewoon een heel stuk duurder dus ik moest de hoeveelheid vlees beperken. Het vlees budget bleef hetzelfde dus we kochten gewoon minder vlees. Uit milieu overwegingen vind ik het ook alleen maar goed om vegetarisch te eten en zijn we door de jaren heel nog minder vlees gaan eten. We hebben ook veel meer vegetarische recepten in ons repertoire wat het makkelijker maakt.

Maylise

reina

reina

10-12-2009 om 20:15

Hoeveel

We eten gemiddeld ongeveer een ons vlees per keer pp.

Vic

Vic

10-12-2009 om 20:19

Ik haal het gemiddelde omhoog

Hoevaak eet je gemiddeld een (warme) maaltijd waar vlees in is verwerkt?
5 tot 6 keer per week. Wanneer we vlees aan een stuk hebben is dat ca. 100 gram per persoon. Door de pastasaus gaat 300 gram gehakt voor 4 personen. Vandaag hebben we pasta met spinazie en 250 gram spekblokjes gegeten met z'n tweeën.

Idem voor vis?
1 of 2 keer per week, minimaal 100 gram per persoon.

Hoe vaak per week eet je gemiddeld volledig vlees & visloos?
Toevallig heb ik laatst eens een recept met tofu geprobeerd. Ik vond het best lekker maar mijn man vond het helemaal niets. Vleesvervangers als quorn en groentenburgers vind ik niet lekker en van Valess producten krijg ik last van mijn maag. Het enige vegetarische wat ik eet is incidenteel een maaltijdsalade van AH.

In totaal kom ik (voor 4 pers.) per week uit op ca. 2 kg vlees en 500 gram vis.

Minet

Minet

10-12-2009 om 20:31

En nog een stijging van het gemiddelde

Wij eten elke dag vlees of vis, gemiddeld 1 of 2 keer per week vis, de rest vlees (Rund/kip/varken/lam)
Per dag gaat bij de warme maaltijd ca. een pond vlees in de pan, we zijn met 4 volwassenen.
Daarnaast eten we graag vleeswaren op brood, per dag gaat daar zo'n 150 gram aan op schat ik.
VLeesloos eten we werkelijk geen enkele dag. Als we vis bij de warme maaltijd eten gaat er dus wel vleeswaar op brood.

Chippie

Chippie

10-12-2009 om 21:24

Hier ook...

Hier ook iedere dag vlees of vis. En we eten circa een pond per dag met 4 personen. Vaak wel biovlees. Ik zou wel vaker vegetarisch willen weten maar manlief lust echt geen kaas of ei en tofu is niet aan mij besteedt. Dan blijft er weinig over...
Bovendien ben ik bang, waarschijnlijk volledig onterecht, dat met name mijn oudste (erg klein van stuk én een kinderarts die erg hecht aan voldoende eiwitten) voedingsstoffen tekort komt.

Afhankelijk van waar we zijn

Als ik alleen met de kinderen ben dan hebben we aan zo'n 150 gram vlees in totaal vaak al genoeg.
Eten we met z'n vieren dan meestal iets van 200-250 gram.

Om de andere week maak ik draadjesvlees (overal ter wereld), en daar eten we 2 a 3 maaltijden van en dan nog een restverwerkingsjachtschotel o.i.d.

In Nederland eten we elke week wel vis.

Ongeveer 3 dagen van de week zijn vleesloos of vrijwel vleesloos.

Ik doe niet aan biologisch vlees. Geslacht worden is so wie so zielig voor een beest, of ie nou daarvoor gelukkig was of niet. Voor een biologisch beest is de schok van het geslacht worden misschien nog wel groter. En het is in Indonesie niet te koop en waar ik in Nederland woon ook erg lastig.

amk

amk

10-12-2009 om 22:01

Ingridt

hoe gaat het nu met de statistiek?
Heb je al een aardig beeld van de gemiddelden?
Ik ben wel nieuwsgierig.

Katrien

Katrien

10-12-2009 om 23:24

En hier

Deze week stond/staat op het menu (representatief voor de meeste weken):

ma: risotto met paddestoelen (volledig vlees/visvrij)

di: wortelpuree met zalm (ong 100g zalm per persoon)

wo: hamburger met friet - ik had 250g gehakt en daarmee heb ik 4 hamburgers gemaakt. Drie werden gegeten (ieder één) en de vierde is jammerlijk de vuilbak in gegaan.

do: preiquiche (ook weer volledig vlees/visvrij)

vr: spaghetti bolognaise - ik heb ongeveer 250 g gehakt en daarmee maak ik een grote pot saus (wordt deels ingevroren voor een volgende keer). Het aantal porties dat ik daaruit haal, is moeilijk te zeggen. Morgen eten daar de 3 opvangkindjes 's middags van. 's Avonds eten echtgenoot, dochter en ik ervan en dan vries ik nog twee dozen in met telkens genoeg voor ons drietjes. Dus eigenlijk komen daar 6 volwassen porties, 3 kinderporties en 3 peuterporties uit.

za: we moeten bij mijn schoonouders gaan eten. Daar zal zeker vlees geserveerd worden. Als we thuis eten op zaterdag is het meestal iets makkelijks. Zoals pannenkoeken. Of tosti's of zo.

zo: nog geen idee. Maar dochter heeft al om zelfgemaakte pizza gevraagd. En dat is voor haar dan enkel met tomatensaus en kaas, voor mij met veel groenten (geen vlees) en voor echtgenoot met tomatensaus en salami en kaas.

Vleeswaar voor op brood eten we één keer per week. Op zondagmorgen. Filet americain. De rest van de week is het kaas of confituur of zo. Maar we eten eigenlijk niet zo vaak brood. Dus ik schat dat we zo'n 100g kaas per week verbruiken met ons drietjes. Niet veel dus.

We eten zelden vleesvervangers, toch niet de gepaneerde versies. Af en toe eens quorn in de pastasaus of tofu in de oosterse soep.

Katrien

Elke dag vlees

Hier wordt ook elke dag vlees gegeten. Dat varieerd van soms wel een pond vlees (kipfilet of gehakt) per dag tot soms slechts 2 schnitzels (wij zijn met zijn viertjes).
Vis: 1 keer per twee weken en dan eigenlijk alleen ook nog maar voor de kinderen.
Vleeswaren: zo'n 100 gram per week.

Yta Chalne

Yta Chalne

11-12-2009 om 08:22

Dirksmama

Jouw redenen om niet aan biovlees 'te doen' zijn wel erg mager. Ten eerste, denk je echt dat het voor een dier prettiger is om vanuit een slecht leven geslacht te worden? Dat meen je toch niet? En verder gaat het natuurlijk om meer dan dat, geen gebruik van groeiversnellers, geen gesleep met vlees de halve wereld over, geen voedsel met rotzooi voor deze dieren (wat uiteindelijk bij jou terecht komt): kortom milieu- en gezondheidswinst.

Roos Vicee

Roos Vicee

11-12-2009 om 08:41

Ook (bijna) elke dag vlees

(reacties van gisteren (nog) niet gelezen).
Wij eten ook vrijwel elke dag vlees of minstens 1x per week vis.
Varkensvlees beperk ik zoveel mogelijk.
Bij gehaktballen ga ik uit van een krap onsje per persoon. Maar bij ovenschotels en pasta e.d. meestal minder. Bij stampotten eten we 2 rookworsten met 6 personen (meestal blijft er dan wel nog een stuk over).
Kippepoten meestal een poot per persoon en bij kipfilet doe ik meestal 2 x een dubbele voor ons zessen. En zo'n 4 ons voor door de bami, nasi oid. Maar... we hebben er dan nog wel 3 porties kipsaté van Mora bij
Gisteren een heel erg krap pondje runderlapjes voor 5 personen (ik kreeg moppers dat het zo weinig was).
Vleeswaren worden hier op het ogenblik bijna niet gegeten. Hooguit anderhalf ons per week.

Hanne.

Hanne.

11-12-2009 om 10:21

En hier

1. Toch al snel 1x per week, zeer vaak kipfilet (2 voor 4 personen) of gehakt (12 ballen uit een kilo)

2. Streven is 1x per week vis, in de praktijk eerder 1x per 2 weken.

3. idem, streven is 1x per week, maar wordt al snel 1x per 2 weken. Man is een absoluten carnivoor. (Deze week per toeval overigens 2x vegetarisch!)

totale vleesconsumptie: 6*75 gram vlees pp (450 gram pp) + 1 pakje ham voor op brood (= 37 gram pp) + 1 bolletjes smeerworst (=25 gram pp) = 512 gram pp per week.

margje van dijk

margje van dijk

11-12-2009 om 10:23

Hanne?

Eet je nou 1 keer per week 12 gehaktballen?

Of is dat een typfout en eet je vaker vlees per week.

Margje

IngridT

IngridT

11-12-2009 om 13:32 Topicstarter

Nou dames.....de statistieken, so far.

46 mensen hebben gemeld hoe hun verdeling vlees/vis/vegetarisch over de week is. Nie iedereen heeft gemeld hoeveel vlees er nou echt doorgaat per week, dus ik heb me maar even beperkt tot het uitrekenen van de germiddelde vlees/vis/vegetarische dagen.

Nou, komt ie:

Het tot nu toe gemiddelde oOL gezin eet:

4 1/2 * per week vlees.
1 1/2 keer per week vegetarisch.
1 keer per week vis.

\Er waren slechts 3 families die volledig vleesloos door het leven gaan. Maar die hebben wel een grote invloed op het zo ideaal ogende gemiddelde. Want er zijn maar liefst 21 gezinnen (dus bijna 50 % van alle deelnemers) waar iedere dag vlees of vis op het menu staat.

Mijn inschatting is trouwens dat dit percentage nog aardig geflatteerd is, overall in NL zal het %-age 'altijd vleeseters' vast nog wel wat hoger liggen.

Enfin, ik startte dit draadjer uit nieuwsgierigheid, en omdat ik niet snapte dat sommige mensen zo verbaasd waren 'dat er in deze tijd nog mensen bestonden die elke dag vlees eten'. Nou daar zijn er dus een heleboel van. Het is zelfs wsch de meerderheid vsan de NL bevolking die zo eet.(al hakken ze misschien niet allemaal 1 1/2 ons per dag weg)

Interesting.

Ingrid (die overigens toch zal gaan proberen ons echt vegetarische quotum naar minimaal 1 dag per week te brengen. Vind ik toch wel een strak plan.)

Vleesloos

Misschien 1x in de 2 weken vis, maar verder vleesloos.
Maar ik woon niet in NL, dus ik weet niet of het telt of niet

Deze week

is er 400 gram vlees gebruikt. Dat is redelijk representatief.

Inge M

Inge M

11-12-2009 om 19:18

Elke dag vlees of vis

Hier 4x per week vlees, 1x per week vis.
Daarnaast voor sommige gezinsleden ook nog vleeswaren.

Asa Torell

Asa Torell

11-12-2009 om 20:46

Gemiddeld

zijn we zo'n beetje hier: 4 x per week vlees klopt denk ik aardig. Wat bijna altijd gehakt of spekblokjes door de pastasaus is, en misschien 1 x per week een echte karbonade of braadworst. In totaal koop ik voor 2 volwassenen en 2 kinderen (5 en 2, maar volwaardige eters zodra het om vlees gaat!) zo'n 750 gram (biologisch) vlees per week, gok ik.
Dan blijven er dus 3 vegetarische maaltijden over en misschien 1 x per maand een vismaaltijd, dat eten we niet vaak - sinds mijn eerste zwangerschap lust ik het niet meer zo graag.
In de vegetarische maaltijden zit hier vooral veel kaas, soms noten of tofu, maar die laatste twee lusten man en kinderen minder graag, helaas. En bonen, linzen etc jammer genoeg nog minder...

Inge M

Inge M

11-12-2009 om 21:16

Foutje (knurf)

Ik denk te veel in werkweken.
Ik bedoel dat we 6x per week vlees een en 1x per week vis. Dagen zonder vis of vlees hebben we niet.

Hanne.

Hanne.

12-12-2009 om 10:25

Margje

Nee, we eten geen 12 ballen per keer, maar het staat er inderdaad nog al rot. Ik probeerde aan te geven hoe groot de ballen zijn (geen ballen van 150 gram dus, maar relatief kleine)

(soms maak ik overigens wel 40 ballen uit een kilo. Dan eten we er wel 12...)

Tirza G.

Tirza G.

12-12-2009 om 11:45

Wisselend

Vis eten we vrijwel nooit, soms mosselen. We zijn geen grote vleeseters, alhoewel zoon al van jongs af aan verzot is op vlees.
De grootste hoeveelheid vlees die ik in één keer gebruik is ca. 750 gram, bij bijvoorbeeld shoarma of wraps. En verder kom ik met 250-400 gram een heel eind voor het gezin (bestaande uit 3,5 persoon; dochter eet 3x/week mee). Ik heb zeker 1-2 en vaak wel 3 vleesloze dagen per week, alhoewel ik nu wel even zit te prakkizeren hoe dat met vleeswaren op brood is. Ik geloof dat die wel gewoon dagelijks gebruikt worden, ik gebruik 1 ons vleeswaren in de week.

Tirza

Vegetarisch

Wij zelf eten bijna nooit vlees: 1x per 14 dagen kip is alles. Wel 1 á 2x per week vis. Onze beide kinderen eten wel vlees, een hamburgertje, tartaartje, kipschnitzel dat soort werk...
Milette

Manon Bleijenberg.

Manon Bleijenberg.

14-12-2009 om 02:04

Echte carnivoren

Wij gebruiken met 5 personen 3/4 kg gemengd gehakt voor de macaroni. Bij de aardappelen krijgt iedereen een stuk vlees, bijvoorbeeld een hamlap of een karbonade. Man krijgt er meestal 2. Als we een kipgerecht eten dan neem ik een grote voordeelverpakking van, ik meen, 1 kg. Verder zit er op bijna elke boterham ham of worst. Man eet graag tussendoor nog stukjes droge worst, daar gaat er ook wel elke week een grote van op. De kinderen krijgen vaak van die kleine worstjes mee naar school. Al met al gaat hier heel wat vlees door en ik denk ook niet dat ik dat echt veranderd krijg. Ik ben eigenlijk niet zo'n vleeseter, ik geef mijn vlees ook vaak aan man door omdat het me niet smaakt. Ik zit er wel aan te denken om een vegetarische dag per week in te voeren, lijkt me eigenlijk wel een goed idee. Is toch weer wat extra variatie. Het zijn best moeilijke eters hier.

jippa

jippa

14-12-2009 om 16:43

Nooit

Wij (man, kind en jippazelve) eten nooit vlees. Man was al vegetarier en ik ben het gaandeweg ook geworden. Dochter heeft nog nooit vlees op en taalt er niet naar. het is maar wat je aanleert volgens mij. Ik heb altijd wel van vlees gehouden maar laatst kreeg ik per ongeluk ergens soep met kip erin en ik kreeg het echt niet door mijn keel moet ik zeggen. En als ik dan al die ellende van de bioindustrie zie ben ik blij dat ik ooit - in navolging - deze stap heb gezet. Overigens ben ik zelf ook niet opgevoed met elke dag vlees.

Grappig jippa!

Ik ben ook dankzij mijn man vegetarisch gaan eten, notabene tijdens mijn zwangerschap. Ik heb daarna nog 3x een "uitbarsting" gehad. 1x KFC met mijn schoonmoeder tijdens m'n zwangerschap, 2 jaar later heb ik mijn moeder gevraagd om verschillende soorten vlees uit mijn jeugd te maken (ze deed het nog ook, de lieverd!) toen kreeg ik echt buikpijn! En nog 1x omdat ik voor m'n schoonmoeder balletjes gehakt maakte en ik toch "echt" moest voorproeven . De kinderen talen er niet naar. M'n dochter heeft alles een keer geprobeerd, maar wil het gewoon echt niet/niet lekker. En mijn zoon 1x kip en 1x pepperoni op een pizza op school. Natuurlijk krijgen ze genoeg eiwitten, maar ik denk altijd: een olifant eet ook geen vlees en kijk hoe sterk zij zijn Al moet ik toegen dat ik nostalgisch word als ik in NL een HEMA worst ruik of langs de poelier z'n grillautomaat...

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.