Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

De harde feiten, hoe vaak eet het Ouders Online gezin vlees?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Carmen

Carmen

15-12-2009 om 09:52

Olief!

Het beetje vlees dat ik eet is biologisch. Met één uitzondering: De Hemaworst inderdaad Ongeveer twee keer per jaar eet ik die denk ik. En dat ga ik niet laten, hoewel ik het fijn zou vinden als er een biologische variant zou zijn.

Carmen.

Margriet*

Margriet*

15-12-2009 om 23:02

Tjee

Dat er inderdaad zoveel elke dag vleeseters zijn. Patronen kun je ook doorbreken. Man komt uit een slagersfamilie en uit brabant= veel vlees gewend. Ik ben bewust opgegroeid met vlees, met mate dus. Als het een lekker recept is blieft man alles, moet alleen niet teveel gaan goochelen met tofu, vind ie niet lekker.
Grappig dat hier mannen twee stukjes vlees krijgen (dat dat ook nog voorkomt).
Hier wordt trouwens sneller voor vlees gekozen als we het druk hebben en minder tijd om te koken, = door de weeks, hoewel ik weet dat dat ook nergens op slaat want vegetarisch koken duurt niet veel langer. Het zal met inspiratie en meer moeite moeten doen om iets te verzinnen te maken hebben. Nu ik weer meer tijd heb ga ik weer bewuster koken.

Emmawee

Emmawee

16-12-2009 om 22:39

Vrijwel helemaal vegetarisch

Wij eten hier dagelijks vegetarisch, maar in de wintermaanden eten we 2 of 3 keer per maand uitgebakken spek of worst bij de stamppot. Spek is mijn grote liefde. De geur alleen al doet mij direct al mijn principes vergeten. Ik kan zonder en het moet ook niet teveel zijn, maar ook zeker niet te weinig.
In de zomer eten we thuis geen vlees. Mijn man eet alleen vlees als we uit eten gaan. Ik eet heel soms vlees als we uit eten gaan, maar meestal niet. Ook geen vis, want daar word ik ziek van.
Maar er zijn nog wat uitzonderingen. Hutspot op 3 oktober, dan ga ik niet lopen mekken over klapstuk. Bovendien vind ik dat dan ook echt lekker. En als we in een pannenkoekenrestaurant eten, dan neem ik wel eens een spekpannenkoek met stroop.
Stoffer is vanaf kleins af aan vegetarier. Hij mocht best vlees eten van ons (bij opa en oma, of bij de oppas), maar hij wilde het nooit. Hij heeft zich laatst aan een bitterbal gewaagd. Dat vond hij erg lekker.
Blik is een carnivoor. Die is gek op worst (en spek) en heeft wat dat betreft geluk dat hij geregeld bij de oppas en bij opa en oma eet. Bij de supermarkt staat hij gewoon bij de slagersafdeling naar de grote vleesschalen te wijzen. "Kijk, dat is erg lekker!" zegt hij dan. Raar kind.
Groeten, Maw.

Haha maw

Ten eerste: wat een leuke namen en ten tweede rijden wij altijd door de vleesafdelingen en gruwelen dan zo ontzettend van de koeientongen en varkenspoten. Brrrr. Dus ja, raar kind die blik

jippa

jippa

17-12-2009 om 20:34

Olief

Leuk om te lzen dat ik niet de enige ben die via man vleesloos is gaan eten en kind mee heeft gesleept. Ik zwichtte ooit ook nog wel een svoor een hemaworst en voor chorizo, maar nu echt niet meer. Smaak is geen vaststaand iets, er zit idd ontwikkeling in. zelfs bij mannen....

Jippa

Ze hebben hier (Texas) héérlijke soyrizo Lekker met roerei in een tortilla!

Primavera

Primavera

19-12-2009 om 13:20

Vertekend beeld

Ik vind het zeer vreemd dat er zoveel belang gehecht wordt of je nu een dag helemaal vleesloos bent of dat je een plak ham op je boterham hebt gegeten. Ik dacht dat het in het andere draadje meer ging over wie er iedere dag een lap vlees van 150-200 gram of meer per persoon at en wie niet.
Wij eten meestal twee keer per dag warm en er zijn maar weinig dagen vleesloos. Ik zie er werkelijk het nut niet van in. Om een voorbeeld te geven een dag eten we pizza (verschillende soorten, maar op één zitten plakjes worst, dus niet vleesloos) en een hartige groentetaart maak van overgebleven minestrone. Weer niet vleesloos, want daar zat de andere helft van het pakje worstjes door. Moet die 8,5 gram vlees per persoon dan werkelijk geteld worden als vleesdag?
Wat is de meerwaarde ervan als ik daarvoor in de plaats de ene keer iedereen een gehaktbal geeft en de dag erop een vleesvervanger, die zoals ik al eerder uitgelegd hebt slechter voor het milieu is dan kippenvlees?
Maakt het uit of iemand alleen vleeswaren op zijn brood doet als die die avond ook vlees eet = vleesdag of dat hij/zij besluit die vleeswaren juist te eten op de dag dat er 's avonds een vegetarische hap op het menu staat? Degene in het eerste geval mag zich op de borst kloppen dat zij een V l e e s l o z e D a g hebben ingesteld. , terwijl degene die besluit de vleesconsumptie wat meer over de week te spreiden als I e d e r e D a g V l e e s e t e r zich ergens in een hoekje moet gaan schamen.
Waarom blijft het streven van sommigen naar een helemaal vleesloze dag zo belangrijk? Om zich op de borst te mogen kloppen? Om mee te doen aan deze nieuwe gelanceerde mode van een dag vleesvrij ook al maakt het geen enkele barst uit voor het milieu of dierenellende en het waarschijnlijker is dat juist door het je er zo geweldig goed er over voelen het saldo juist negatiever uit zal vallen. Maar doet er natuurlijk niet toe, het gaat er per slot van rekening om dat we ons 'goed voelen', niet of we 'goed doen'. Of niet?
Groeten Primavera

Emmawee

Emmawee

19-12-2009 om 16:58

Primavera

Ik snap ook geen pukkel van de vleesloze dag. Het enige nut wat ik erin zie, is dat mensen misschien wat meer bewust worden van wat ze dan die andere dagen eten. Zich misschien af gaan vragen waarom ze op maandag geen dode kip eten en op vrijdag wel. En het andere voordeel dat ik zie, maar dat is eigenbelang, dat is dat vegetarisch eten zo wat minder onbekend wordt. Dat vind ik prettig.
Dst een principe-vegetarier als Paul McCartney, (die jachttaferelen uit het Amstelhotel liet verwijderen!) zich voor zo'n campagne inzet, snap ik al helemaal niet. Want eigenlijk zingt hij nu toch: "eet zes dagen per week vlees!"
Ik moest erg lachen om Marjoleine de Vos die in het NRC een kookrubriek heeft en in het kader van meat free monday een heerlijk aardappelgerecht beschreef... en eraan toevoegde dat dit met spekjes nog lekkerder was!! Hahaha die was voor mij!
Groeten, Maw.

Emmawee

Emmawee

19-12-2009 om 17:27

Ik geloof er geen barst van

Dit soort dingen hebben het besparende douchekop- / spaarlamp-effect. Mensen gaan langer douchen, of laten makkelijker het licht aanstaan, omdat het besparend is.
Ik verwacht dat de totale vleesconsumptie helemaal niet achteruit gaat als mensen één dag vleesloos gaan eten.
En ik verwacht dat die verminderde CO2-uitstoot niet op deze manier gehaald wordt als vlees vervangen wordt door kaas / nepvlees. Stond daarover nog iets in de krant?
Groeten, Maw.

Primavera

Primavera

19-12-2009 om 19:53

Krant kletst onzin

En dat is nou het grote probleem met kranten. De journalisten doen vaak geen goed speurwerk naar hun bronnen maar schrijven maar wat van hier of daar klakkeloos over.
In werkelijkheid is het zo dat als alle Nederlanders 1 dag per week geen vlees gaan eten, maar dat gaan vervangen door kaas of bepaalde vleesvervangers dan zal de energiebelasting verdubbelen vergeleken bij het eetpatroon voor deze zoveelste mode-hit. Werkelijk de eet-een-dag-geen-vlees is net zo'n misslag als het Joris-Driepinter drink-meer-melk hype van de vorige generatie.
Geen vlees is voor het milieu vaak slechter dan wel vlees, maar met minder ecologisch impact zoals kip of varkensvlees.
Beemer zegt het al: 'het maakt het overzichtelijk'. Jammer genoeg gaat die overzichtelijkheid dus wel ten koste van het doel dat je zegt te willen bereiken.
Het allerstomste is dat als je het onderzoek wat de gevolgen van minder vlees eten van de Nederlandse bevolking voor Nederland helemaal leest erin besproken wordt dat er dan de export wel omhoog moet, want anders zal het een te grote stempel drukken op de Nederlandse economie. Dus in het buitenland zullen ze meer vlees moeten eten, zodat we in Nederland een dag zonder kunnen en dat zou dan goed voor de CO2 uitstoot zijn. Waar hebben we het dan nog over?

Werkelijk het enige effect van een dag-minder-vlees is dat we waarschijnlijk meer zuivel opgebruiken en de opkomende vleesvervanger-industrie stimuleren. Maar het milieu wordt er geen haar beter van, eerder slechter.

Groeten Primavera

Tops

"Een dag zonder vlees betekend niet automatisch een vleesvervanger en meer zuivel"

In theorie natuurlijk niet. Maar als allerlei mensen die nu wel vlees eten dat laten staan alleen maar vanwege de kreet 'vlees is slecht voor het milieu' (dus zonder nadere info) dan kan je er denk ik vergif op innemen dat dat vlees wordt vervangen door kaas of een andere vleesvervanger. En met vleesvervanger bedoel ik niet een extra portie peulvruchten.

Wat dat betreft geloof ik ook dat er meer milieuheil te verwachten is van 'eet minder vlees' dan van 'eet geen vlees'.

Overigens schoot mij laatst te binnen hoe de vleesconsumptie ook kan worden teruggedrongen. Eet meer troep. Eet 'gehaktschnitzel' of kipnuggets, die voor een groot deel uit paneerlaag bestaan (waarvoor je de prijs van vlees betaalt) en deels uit vulsel. Of nog beter: eet kroketten. Daar zit al helemaal weinig vlees in. Dat zet tenminste zoden aan de dijk !

Groeten,

Temet

groene specht

groene specht

20-12-2009 om 22:55

Joris driepinter

(wie kent hem nog!) - die was in het leven geroepen door de overheid om de zuivelboeren in de jaren '50 en later te helpen. Drie glazen melk per dag, was de campagne. Ik ken het verhaal van mijn schoonvader, veehouder in ruste. En hoorde het ook nog eens in een TV-programma, Andere Tijden geloof ik.
Verder is het milieuvriendelijk vervangen van vlees vooral berekenen hoeveel grondstoffen er nodig waren voor het product. Zuivel (kaas, Valess) kost meer soja (veevoer) dan tahoe (een sojaproduct). Soja produceren kan ten koste gaan van oerwoud dat wordt gekapt. Quorn is een makkelijk te produceren schimmel. Walnoten komen misschien wel uit je tuin, geen vervoerskosten. Dat soort ingewikkelde gedachten.
Toevallig hadden we onlangs met de schoonouders een goed gesprek over vroeger. Zij eten niet elke dag vlees, ondanks dat ze het altijd hebben kunnen betalen. Het zijn gereformeerde, doorsnee mensen van ver voor de oorlog (1928 en 1931). Groot geworden met zondags vlees en woensdags gehakt, nu eten ze nog steeds twee dagen per week geen vlees maar een ei, of gewoon aardappels met uien. Soberheid, eenvoud.

Wilma

Wilma

21-12-2009 om 15:16

Wij zijn vast wel een gemiddeld Ouders Online-gezin

en wij eten elke dag vlees. Vaak een stukje per persoon, dus een biefstukje, een slavink, whatever. Alleen als we pasta of iets dergelijks eten, eten we minder per persoon, dan iets van twee ons voor ons allemaal, gaat dan toch door de saus. We zijn allemaal echte vleeseters.

Groetjes,
Wilma

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.