Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

tonny

tonny

15-12-2009 om 19:03

'iedereen weet toch van het milieu?'


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Tirza G.

Tirza G.

19-12-2009 om 23:30

Belangen

Geld. Heel simpel. De huidige windmolenparken draaien niet op wind, maar op subsidie. Echt behóórlijk onrendabel, die parken. Alle energieopwek is onrendabel trouwens hoor, bij gas- en kolengestookte centrales is het rendement ook maar rond de 40%. Alleen kernenergie doet het niet onaardig, maar ja, dat willen "we" niet.

Tihama, ik hou ook van windmolens. En sowieso van grote bouwwerken en industriegebieden. Prachtig. Energiecentrales: ook mooi. Ik zie het liever dan kantoren of winkels

Tirza

Tihama

Tihama

19-12-2009 om 23:35

De paaseilanders

"Tihama, ik kan je volgens mij heel goed volgen, behalve je opmerking: "we moeten daarom niet inzetten op milieuneutraal (die term ken ik eigenlijk niet, maar dat terzijde) maar op milieuwinst. En zoals ik al zei dat bereik je niet door te besparen, maar door te produceren." Hoe zit dat? Wat hadden de Paaseilandbewoners dan moeten produceren, denk jij? "

Ik denk dat voor Paaseilanders andere energievormen vinden om hun levensstijl te kunnen voorzetten niet een serieuze optie was. Het is een eiland, een kleine groep bewoners en een andere technologische tijd. Ze hadden wel kunnen zoeken naar andere oplossingen om hun verbruik van bomen gelijke tred te laten houden met de groei van nieuwe bomen.

Wij kunnen wel energie produceren, dus wij kunnen wel onze levensstijl handhaven.

Zoals ze altijd laten zien bij een dubbeltje op zijn kant: geld besparen is goed, maar meer geld verdienen is beter.

Ik herken trouwens jouw gevoel wel. Ondanks het feit dat ik wéet dat de bijdrage marginaal is, doe ik veel dingen wel. Een soort practice as you preach. Toch ben ik niet masochitisch. Ik wilde in mijn nieuwe keuken per se 2 vaatwassers. Maar de aanschaf van de keuken is een half jaar uitgesteld omdat we éerst zonnepanelen op het dak wilden hebben. We vonden het moreel onverantwoord om een extra energieslurper te plaatsen als we niet compenseerden. Een soort boom planten dus

Tihama

Tihama

Tihama

19-12-2009 om 23:46

Risicocalculatie

"De huidige windmolenparken draaien niet op wind, maar op subsidie. Echt behóórlijk onrendabel, die parken. Alle energieopwek is onrendabel trouwens hoor, bij gas- en kolengestookte centrales is het rendement ook maar rond de 40%. "

Wij hebben 15 k geinvesteerd in panelen. We ontvangen 600 euro per jaar aan subsidie. En we besparen ook nog eens 600 euro. Dat betekent een rendement van 8% op onze investering. Zonder subsidie zou het rendement nog steeds 4% zijn.

"Alleen kernenergie doet het niet onaardig, maar ja, dat willen "we" niet."

Er zitten een aantal grote bezwaren aan kernenergie. De risico's van 1 centrale zijn heel erg klein. Gelukkig. Maar als je het land er mee vol zet, dan stijgt de totale kans wel.
Het tweede bezwaar is dat de kernenergie tijdens productie weliswaar een veel hoger rendement levert, maar dat de bouw en sloop en het afval een veel hogere milieubelasting opleveren.
Ten derde is uranium nodig. De winning van uranium gebeurt door mijnbouw op een volumeintensieve manier die een flinke milieubelasting levert.
Ten vierde is ook de totale beschikbare hoeveelheid uranium beperkt. De schatting is dat er ongeveer genoeg uranium voor 100 jaar is. Weliswaar ietsje meer dan olie en gas, maar nog steeds marginaal.

Dus 'nee, een kerncentrale wil ik niet'

Tihama

Emmawee

Emmawee

20-12-2009 om 00:01

Windmolens

Tihama, die afwijking delen we dan. Ik vind ze ook prachtig. Vooral op een rijtje en dat ze het allemaal doen. Toch schijnt er heel wat volk dwars te gaan liggen bij de bouw van windmolenparken. Ik ben erg benieuwd naar die nieuwe techniek, ik woon in een flat (op de hoek nog wel) en dat van de wind is waar.
De overheid moet reguleren en subsidiëren, maar die overheid heeft natuurlijk wel draagvlak nodig. Dus... massaal overstappen op een leverancier van (enkel!)groene energie zou een manier kunnen zijn om te laten zien dat dit draagvlak bestaat.
Maar dan voelen mensen dat dus in hun portemonee en zullen ze toch keuzes moeten maken (toch maar minder kerstlampjes?). Bovendien ken ik het commentaar: het is gewoon dezelfde grijze stroom die uit het stopcontact komt hoor! (ja hèhè)
Maar goed, jouw verhaal maakt wel duidelijk waar de accenten in de discussie moeten liggen, daar waar we het over energiegebruik hebben. (Komt daarna nog de overige vervuiling). En dat accent ligt dus duidelijk niet bij autoritjes van en naar school.
Wat volgens mij niet opgevangen wordt met al deze mooie alternatieven, is de luchtvaart. Of zit ik ernaast? Zonnecollectoren op de vleugels... hmmmm...
Groeten! Maw.

Emmawee

Emmawee

20-12-2009 om 00:11

Een half jaar uitgesteld???!

Dat is wél masochistisch Tihama! Een nieuwe keuken wil je NU.
Groeten, Maw.

Kaaskopje

Kaaskopje

20-12-2009 om 00:45

Tihama

Nee hoor, je hebt geen exclusieve afwijking. Qua design is het gewoon een paal met een paar schoepen eraan, maar toch is het een machtig gezicht.
Ik zag Wubbo Okkels gister in Nova vertellen dat we eigenlijk heel goedkoop zonnepanelen aan kunnen schaffen 'made in China'. Ons dak en de ligging van ons huis zou zich er geweldig voor lenen.

Emmawee

Emmawee

20-12-2009 om 22:55

Belangen 2 (tirza)

Is jouw "geld" een antwoord op mijn vraag aan jou??

Geld snap ik, maar ik denk dat het windmolenpark-geld (belang) veel minder zwaar weegt dan het olie en gas geld (belang). De "paniek" waar jij het over hebt is volgens mij een stuk minder eenvoudig te organiseren dan het geruststellende idee dat het allemaal wel mee zal vallen. Dat laatste voelt immers een stuk prettiger. En levert op korte termijn meer op.
Dus... zou je dan ook op de rest van mijn vraag willen reageren? -> Ik heb juist de indruk dat het milieu-scepsisme een veel groter belang dient als het gaat om het draaiende houden van de economie bijvoorbeeld. (= geld) Of mis ik iets?
Groeten, Maw.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.