Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

myrna

myrna

16-12-2009 om 11:26

Afsluiting door essent


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Kaaskopje

Kaaskopje

17-12-2009 om 18:52

Myrna

Super! 'Probleem' bij dit soort situaties is dat je zelf eerst echt moet vóelen dat het zo niet langer kan en dan lukt het opeens om alle stappen te nemen die nodig zijn. Dapper van ze! Fijn dat jij al een deel van je geld terug hebt gekregen.

Kaaskopje

´Maar bewust iemand in de vrieskou terecht laten komen zou ik niet kunnen´

Ik denk dat ik het niet zo naar me toe zou trekken en als het om een naaste gaat zou ik eerder met een butagasstel aankomen dan met centen.

Zoals je het beschrijft, maak je andermans probleem het jouwe, zo blijft de ander in de slachtofferrol (en dat is nooit een fijne positie)

Al met al verschillen we niet zoveel van mening, ik geloof alleen niet zo in grote geldbedragen voorschieten.

Het is wat anders als het gaat om mensen die zonder eigen schuld (of bijna zonder schuld) in de sores raken en die van alles doen om zich te redden, dán wil ik best wat bijdragen, dus zo heel hardvochtig ben ik niet hoor

Kaaskopje

Kaaskopje

18-12-2009 om 01:07

Geld geven

Mien, vaak is praktische hulp geven inderdaad het beste. Het lijkt erop dat we inderdaad niet eens zo van mening verschillen. Maar er zijn grenzen. Als je financieel kúnt helpen dan laat je zo'n goede vriendin als die van Myrna niet in de kou zitten. Maar ik zou de hulp niet vrijblijvend maken. Dan moet er ook wat gebeuren.

Fatima

Fatima

18-12-2009 om 08:19

Hulp geven

Als je financieel kunt helpen zou je zo'n vriendin niet in de kou moeten laten zitten, zegt KaasKopje. Ik vraag me altijd af waar de anderen zijn. Familie? Als ze eerder aan hadden geklopt was het totaal bedrag een stuk kleiner geweest. Hoe gaat het nu verder? Volgende maand wordt er wel betaalt? Dat soort dingen zou ik eerst helemaal bespreken. Geld in een bodemloze put gooien zal ik nooit doen. Myrna kon niet weten dat ze een dag later alweer de helft terug zou hebben. Waar komt dat geld nu weer vandaan? Wat wordt er met de rest van het geld gedaan? Sigaretten of ander onzinnige bestedingen?

Nee zomaar geld geven zou ik nooit doen.

amk

amk

18-12-2009 om 10:10

Familie

er zijn 2 mogelijkheden: die hebben al eerder financieel bijgesprongen en doen dat nu niet meer omdat ze inmiddels het gevoel hebben met een bodemloze put te maken te hebben.

of de hobbel is te groot om het aan de familie te vragen.

Jade

Jade

18-12-2009 om 11:50

Myrna,

wat fijn dat hun ogen eindelijk zijn open gegaan en dat ze beseffen dat dit niet kan en nu zélf stappen hebben ondernomen

myrna

myrna

18-12-2009 om 14:58

Het geld..

ik had de vraag al verwacht..waar hebben ze dat geld weg?? Nou..ze hebben erg veel spullen op MP gezet waaronder hun auto..die hebben ze dus verkocht (zat er al aan te komen,ze waren al in onderhandeling) Ik kon het hele bedrag ook wel krijgen maar heb liever dat ze wat boodschappen zouden halen en om daar zeker van te zijn ben ik vanmorgen met vriendin boodschappen gaan doen. Maandag hebben ze een intake gesprek bij de schuldhulpinstantie en ze zien het nu wat positiever in. Ze moeten wel al hun abonnementen op gaan zeggen maar goed, het is voor hun eigen bestwil en dat zien ze zelf ook eindelijk in. Op een gegeven moment was het een geval van: kop in het zand en we merken het niet.
Uiteraard komt er een tijd dat je je kop er weer uithaalt en ja..dan zit je dus in zo een situatie.
De rest van het geld, geen idee of ik het nog terug zie (ze krijgen een bepaald bedrag per week) maar ben allang blij dat ze me het in ieder geval in 1x wilden geven, de intentie was er tenminste en dat alleen al voelt goed.

Katrien

Katrien

18-12-2009 om 23:28

Pelle

"waarom \'moeten\' ze hun abonnementen opzeggen? Dat is toch iets wat je als eerste hoort te doen, VOOR je je auto verkoopt?"

Waarom hoor je dat als eerste te doen, voor je je auto verkoopt?

Katrien

Kaaskopje

Kaaskopje

19-12-2009 om 03:46

Beste stuurlui

Ik wil niet naar klinken, maar bij dit soort draadjes krijg ik altijd het gevoel dat de beste stuurlui aan wal staan. Iedereen weet het het beste voor een ander.
Pelle, zelfs de schuldhulpverlening vindt niet dat je verplicht al je abonnementen moet opzeggen. Als kinderen een abonnement op een blad hebben kan het zijn dat je dat mag aanhouden.
Ik had het er vanmorgen met man over, je praat nog eens ergens over als je samen in de trein zit, en we kwamen toch tot de conclusie dat geld geven om de energierekening te betalen dan misschien een gift in een bodemloze put is, maar dat je de mensen die je helpt daarmee wel uit een situatie houdt die voor Nederlandse begrippen vrij barbaars is. Gister was in het nieuws dat in Groningen bij duizenden mensen de stroom was uitgevallen. Ik moest gelijk aan dit draadje denken. Dit is dan zo'n voorbeeld dat iedereen wel eens in de kou kan komen te zitten door een vorst of leidingbreuk, oid. Wat zullen ze het koud gehad hebben! Maar wel in de wetenschap dat ze naar een opvangcentrum konden als het te gortig werd en in de wetenschap dat men hard aan een oplossing werkte. Echt, dat is niet te vergelijken met afsluiting door geldgebrek.
Mijn oudste zus wist overigens niet dat wij in de kou zaten. Dat heb ik haar niet verteld, vrienden wisten het volgens mij ook niet, op het stel waar we een gasfles van kregen na. Op zo'n moment heb je het gevoel dat je niet dieper had kunnen zinken en dat hang je liever niet aan de grote klok.

Tirza G.

Tirza G.

19-12-2009 om 12:36

De grap is pelle

Dat die prioriteiten voor iedereen anders liggen. Kijk voor de grap maar eens in het zorgverzekeringsdraadje. Er zijn ook mensen die de zorgverzekering niet betalen vanwege geldgebrek.
Van abonnementen moet je er wel érg veel hebben wil dat voldoende zijn voor de energierekening. Het maandelijkse voorschot ligt in NL rond de 200 euro, een abonnement op een blad voor een jaar rond de 100. Dan zou je 24 abonnementen van 100 euro moeten opzeggen voordat je op die 200/maand zit.
Natuurlijk is het goed om kritisch naar je uitgavenpatroon te kijken, maar geld/financien is een raar iets. Het is omgeven met emotie. Je mag en moet dingen van jezelf, het roept zowel gevoel van waardering als van gene op. Naar buiten komen met geldproblemen is een enorme stap, zelfs als je dat niet op TV doet bij Natascha Froger (zodat heel NL het weet), maar puur in je eigen familie-vriendenkring.

Tirza

Kaaskopje

Kaaskopje

19-12-2009 om 12:46

Pelle

Omdat je nooit in de situatie hebt gezeten, neem ik aan, begrijp je denk ik niet hoe het echt toegaat. Een abonnement betaal je meestal 1 x per jaar, of 2 x. Op het moment dat je je rekeningen niet meer kunt betalen loopt zo'n abonnement dus gewoon. Dan is het afhankelijk van schuldhulp of ze zo'n abonnement nodig vinden of niet. Omdat er meestal wordt geredeneerd dat kinderen er zo min mogelijk de dupe van mogen hebben, kan het zijn dat hun tijdschriften aangehouden mogen worden. Zolang je maar niet meer aan iets nieuws begint. Zo mochten wij ook gewoon ons abonnement op internet, tv en digitaal aanhouden, net als onze 2 mobiele abonnementen. En een rekening van een paar honderd euro betalen of eten kopen voor 40 euro per week is iets heel anders. Die 40 euro is er vaak dan nog wel maar niet die paar honderd euro. Eten gaat voor, dus je spaart dat huishoudgeld niet op voor de energierekening.
Wij hebben nooit een auto gehad en de trein wordt volledig voor ons vergoed door het werk. Oók de kortingskaart die ik heb. Zo duur is zo'n kaar nou ook weer niet dat de 'baas' die kosten niet op zich wil nemen. Ze halen het er dik uit. Als je middenin de polder, of ander verlaten gebied woont is het misschien beter om een auto te hebben, maar een auto is echt niet heilig en je kunt vaak best zonder. Ik had de last van een auto niet willen hebben in die periode en nog steeds niet eigenlijk, ook al verzucht ik wel eens dat een auto me op bepaalde momenten heel erg fijn lijkt.

Tirza G.

Tirza G.

19-12-2009 om 15:25

Krant (pelle)

Zelfs een krantenabo is maar iets van 500 eu op een jaar. Dat zijn amper twee maanden energie.
Je hebt gelijk hoor Pelle, als je dingen aan ziet komen ga je handelen - dat doe ik ook (studerende dochter ). De pest met financiele problemen zit hem juist vaak in een stukje onwetendheid (geld lenen is duur), onverschilligheid (enveloppen amper openmaken) en kop-in-het-zand-stekerij (schulden smelten als je niets doet).
Als je 13.000 eu (ik noem maar wat) rood staat, maakt het ook niet zo bar veel meer uit allemaal. Kun je ook wel 14.000 eu roodstaan. Het wordt zo "overwhelming" dat je opgeeft.

Tirza

Chippie

Chippie

19-12-2009 om 16:04

Kaaskopje

Dit wordt weer een draadje waarin wij het met elkaar aan de stok krijgen. In jouw ogen ben ik vast zeker zo'n stuurman aan de wal. Dat vindt ik te gemakkelijk. Een energierekening niet kunnen betalen, ik begrijp werkelijk waar niet hoe je het zover kunt laten komen. Mijn man heeft twee medewerkers met grote schulden (dat wist hij niet voordat hij ze aannam). Twee keer heeft hij van enigszins dichtbij meegemaakt hoe dat dan is. Onbegrijpelijk. Ik blijf erbij. Een klein kind en een kindje op komst; hoe haal je het dan in je hoofd om de rekeningen voor gas/water/licht maar te laten liggen en wel andere zaken aan te schaffen? En gas/water/licht wordt niet van het ene op het andere moment afgesloten; daar gaan maanden over heen. Genoeg tijd om naar een oplossing te zoeken. Bv een afbetalingsregeling, gemeentelijke schuldhulpverlening, etc. Niemand wil dat je wordt afgesloten van gas/water/licht, zelfs het energiebedrijf niet.

Dan kun jij wel zeggen dat een abonnement voor een kind, twee mobiele telefoons, internetabbo belangrijker zijn (en als ik kijk naar de twee gevallen die ik ken via het werk van mijn man, dan was dat lijstje nog veel langer). Maar dat begrijp ik dan echt niet. Tijdschriften (ook die voor kinderen) zijn te leen in de bibliotheek, met 1 mobieltje red je het ook, etc. Het probleem zit hem dus vooral ook in "En een rekening van een paar honderd euro betalen of eten kopen voor 40 euro per week is iets heel anders. Die 40 euro is er vaak dan nog wel maar niet die paar honderd euro". Kijk naar een Dubbeltje op zijn Kant. Mensen met grote schulden die een maandsalaris uitgeven aan kinderkleding, speelgoed, prullaria.Die denken precie shetzelfde. Meer dan 15.000 euro schuld maar ach ik kan nog 40 euro pinnen dus hup, er worden dvd's, kinderkleertjes, etc.

Myrna, ik vind dat je wel een goede daad hebt gedaan! Ik zou niemand in de koud kunnen laten zitten. Ook zou iedereen bij mij aan kunnen kloppen voor wat sobere boodschappen (mijn kerstpakket geef ik altijd aan een gezin dat met heel weinig en 6 kinderen rondkomt). Maar daarna zou ik wel met ze aan de slag gaan... (dat heeft mijn man diverse keren als werkgever gedaan, die verhalen geven bij mij wel aan dat schulden echt voor 99% van de gevallen zijn te wijten aan het bestedingspatroon van de zogenaamde slachtoffers).

Kaaskopje

Kaaskopje

19-12-2009 om 17:57

Pelle

Ik zeg niet dat je niet mee mag praten. Meedenken is altijd goed.
Je moet niet vergeten dat geldzorgen er vaak in sluipen, dus op het moment dat het misgaat moet je vaak concluderen dat je het anders had moeten doen. De bekende 'as is verbrande turf'-situatie dus. En dan ga je afstrepen. Wat kan er weg, wat móet er weg. Abonnementen opzeggen hoort daar ook bij, maar dat lukt pas als het lopende abonnement afgelopen is. Helaas hebben we niet allemaal een 'dubbeltje op z'n kant' team naast ons staan die bedrijven tot meewerken dwingt. Wij hebben om Sinterklaas te kunnen vieren bijvoorbeeld ook stapel voetbalboeken via marktplaats verkocht. Je wordt creatief, moet ik zeggen. En natuurlijk denk je dan wel eens 'hádden we dat maar eerder gedaan!' Zo is het maar net.
In geval van de vriendin weet ik inderdaad niet of het OV een optie is. Wij hebben geen auto en ons werk moet dus via het OV bereikbaar zijn. Als je al werk hebt kies je uiteraard voor het belang van de baan en moet de auto zonodig aangehouden worden, maar als het éven kan zal de auto wel weg moeten.

Kaaskopje

Kaaskopje

19-12-2009 om 19:54

Chippie

Laten we vooral voor ogen houden dat ik het over een situatie van 9 jaar geleden heb Mij nu nog aanvallen hoe verkeerd wij het deden is wel heel erg een koe in zijn k... kijken.
Maar om je even bij te praten: wij hadden eerst al een inkomensdaling van 1/3 denk ik, waardoor we het ene gat met het andere gingen vullen en later een accute inkomensdaling naar bijstandniveau. Als jij nu zo'n klap op te vangen kreeg zou je misschien reserve hebben, maar dat hadden wij dus totaal niet. In zo'n geval is 1 rekening van de energiemaatschappij er al 1 teveel. Ik ga het allemaal niet goedpraten. We hadden het inderdaad beter moeten doen, daar heb je die koe weer. Maar onder normale omstandigheden, dus met het inkomen wat we samen ooit hadden, zou het niet zo gelopen zijn.
Als je je opmerkingen in het algemeen maakt dan heb je gelijk hoor. Je moet wel weten waar je prioriteiten liggen. De een is daar eerder 'volwassen' in dan de ander. Ik heb maar een paar afleveringen van dubbeltje op zijn kant gezien en de hoofdpersoon van 1 aflevering kende ik. Er vielen puzzelstukjes op hun plaats en ik zat met verbijstering te kijken. Wat een domme beslissingen kunnen mensen soms nemen.
Wij waren met de abo's voor de mobieltjes minder kwijt dan 1 abo voor vaste telefoon bij KPN. Internet is tegenwoordig een alom aanvaard abonnement voor mensen met het minimum. Je kunt niet meer zonder, zeker niet als je schoolkinderen hebt. Als ik hoor dat mensen met financiële problemen een computer hebben en internet komt het niet in me op om dat af te keuren.
Zogenaamde slachtoffers is een verkeerde woordkeus. Ook al is het je eigen schuld dan ben je slachtoffer van je eigen gedrag. Als je rookt ben je ook geen zogenaamde verslaafde toch?

Tirza G.

Tirza G.

19-12-2009 om 20:13

Zoiets schreef ik ook chippie

Mensen die afgesloten worden van water en vervolgens naar de supermarkt hobbelen om flessen water te kopen. Die zijn ca. 400 keer duurder. Ongelooflijk.

Tirza

mirreke

mirreke

19-12-2009 om 21:33

Kaaskopje en tante truus

Ik ben het eens met jullie. Ok, problemen ontstaan, om wat voor reden dan ook. Maar als ze er zijn vind ik het fantastisch dat er mensen zijn die helpen.
Als ze eenmaal uit de nood zijn kun je bv. samen met die mensen een plan opzetten. Maar waarom die vreselijke tendens van: eigen schuld, dikke bult.
Wie zonder zonden is... en zo, dat vind ik.
Ik vind het fantastisch dat er mensen zijn als Myrna, die helpen, het ontroert me gewoon. En kijk toch eens, het komt dan naar je toe, want terugbetalen wil men wel.
Altijd maar de gedachte dat mensen met schulden het helemaal zelf zo hebben laten komen. Ik vind het allemaal zo hard van jullie. Als je zelf in die shit terecht komt, dan hoop ik voor jullie dat je een Myrna in je vriendenkring hebt...

Chippie

Chippie

19-12-2009 om 22:05

Kaaskopje

"Wij waren met de abo\'s voor de mobieltjes minder kwijt dan 1 abo voor vaste telefoon bij KPN. Internet is tegenwoordig een alom aanvaard abonnement voor mensen met het minimum."

Eén mobieltje is altijd goedkoper dan twee mobieltjes toch? Ik red mij prima zonder mobieltje. Ik vind ook dat mensen met een laag inkomen een internetabbo nodig hebben. Maar als ik moest kiezen? Dan fietste ik naar de bieb en stond ik onder een warme douche ipv andersom.

"Maar onder normale omstandigheden, dus met het inkomen wat we samen ooit hadden, zou het niet zo gelopen zijn"

Maar ook denken dat je inkomen altijd de volgende maand ook nog 100% is, is niet heel erg realistisch. Wij hebben altijd (ook toen we nog heel weinig verdienden) er rekning mee gehouden dat je inkomen 30 procent kan dalen. Het voordeel is dat je dan 'automatisch' een reserve opbouwt.

"...en ik zat met verbijstering te kijken. Wat een domme beslissingen kunnen mensen soms nemen." Nu ben ik oprecht geinteresseerd: Waren jullie beslissingen destijds minder dom? Ook toen jullie er nog niet zo diep in zaten?

Tirza G.

Tirza G.

19-12-2009 om 23:34

Mirreke

Ik denk dat je een naieve optimist bent Mensen die zo diep in de schulden zitten dat ze worden afgesloten door de energieleverancier, die red je niet met een paar 100 euro en samen rond de tafel zitten voor een goed plan. Daar moeten professionals mee aan de slag.
Ik leen vrij makkelijk geld uit, ik heb wel wat familie/vrienden met een zéér minimum inkomen. Maar ik donder het niet in bodemloze putten. Ik bereken geen rente en een terugbetaaltermijn die jaren mag duren, maar ik vind dat je door je geld terug te willen hebben ook laat zien dat je mensen serieus neemt. Ach, hier arm stumpertje, ik zal je wel eens even redden: nee.

Tirza

Kaaskopje

Kaaskopje

20-12-2009 om 00:58

Chippie

Jouw reactie is niet goed voor mijn bloeddruk merk ik. Het is echt niet zo dat je willens en wetens doorgaat met een internet abonnement terwijl de energienota oploopt. Meestal stort de boel gewoon in en komt alles tegelijk. Je moet je verplichtingen nakomen bij bedrijven. De regels zijn inmiddels gewijzigd maar er zijn tijden geweest dat je je abonnement niet zomaar per maand op kon zeggen. Het kan honderden euro's kosten als je je contract voortijdig beëindigd.
Chippie, ik ben jou verder geen verantwoording en uitleg schuldig. Je kunt zoveel vinden. Ik vind ook niet dat ándere mensen verantwoording verschuldigd zijn aan hun omgeving, behalve bij die instanties waar ze direct mee te maken hebben. Juist dit vreselijk neerbuigende toontje van mensen die het allemaal beter denken te weten doet mensen besluiten hun problemen alleen op te lossen en zo van kwaad tot erger in de zorgen te komen. Ik probeer er verstandig over mee te praten en zo te zien spreek ik heel wat realistischer over deze problemen dan jij.

Kaaskopje

Kaaskopje

20-12-2009 om 01:00

Reactie wat afgezwakt

Ook oeps...
Ik zag je correctie later. Als ik dat eerder had gezien had ik de opmerking 'je kunt zoveel vinden' niet gemaakt, sorry.

Kaaskopje

Kaaskopje

20-12-2009 om 01:18

Tirza

De achterliggende gedachte bij het betalen van de rekening zou dan ook niet moeten zijn dat je iemand daarmee redt. Je lost er even een probleem mee op. En daarna is het uiteraard wel de bedoeling dat de persoon in kwestie aan de slag gaat.

Kaaskopje

Kaaskopje

20-12-2009 om 01:23

Nog even

Ik dacht nog even over je opmerking na over de flessen water uit de winkel. Ik begrijp je ongeloof hierin, maar wat zou jij die mensen aanraden dan? Water is een groter probleem dan elektriciteit, water móet je hebben. Hoe kom je aan water als je afgesloten bent?

Chippie

Chippie

20-12-2009 om 10:42

Kaaskopje

Die opmerking over de waterflessen was niet die van mij. Ik kan me er niets bij voorstellen dat gas/water/licht wordt afgesloten.

Met die abonnementen snap ik niet helemaal. Welke abbonnementen bedoel je dan? Internetabbo kan ik me voorstellen dat je die het eerste jaar niet op kunt zeggen, maar verder? Abonnement voor mobiele telefonie? Tja, daar heb ik, met mijn portemonnee al helemaal niets mee. Ik doe he nog steeds met een prepaid telefoontje, het beltegoed van 10 euro per jaar, krijg ik niet op. De Donald Duck betaal je in één keer. Als nu de boel instort, dan zeg je dingen op. Daar profiteer je niet direct van, het kost je ook geen geld meer.

Jij geeft vaak aan dat mensen die nooit in de sores hebben gezeten, geen idee hebben etc. Ken je het boek 'Alle dagen schuld'? Aanrader, het liet mij zien dat er altijd eigen keuzes zijn.

Ellen Wouters

Ellen Wouters

20-12-2009 om 11:28

Hard worden

Wat ik bij mezelf en mijn omgeving zie, is dat juist de mensen die wél armoe hebben gekend en er op eigen kracht uit zijn gekomen, vrij hard zijn.

Ik heb zelf een paar jaar van bijna niets moeten leven, en heb daarbij zó sober en zuinig geleefd, dat ik niet snel medelijden heb als anderen bepaalde dingen niet kunnen. OK, mijn water en energie zijn nooit afgesloten, maar ik heb wel jaren extreem op dingen als eten en kleren bezuinigd.

En dat zie ik bij andere mensen die ik ken ook wel. Zelf armoe hebben geleden en er met eigen zuinigheid en woekeren met dubbeltjes uit zijn gekomen, maakt je niet per se begripvoller voor mensen die stomme financiele keuzes hebben gemaakt. Het kan ook maken dat je denkt:"Als ik in vodden kan rondlopen om te bezuinigen op kleren, kun jij dat ook".

Stuurmens op schip

Wat Ellen schrijft, herken ik wel. Mensen die zelf een flinke tijd met fors minder geld toe hebben gemoeten, zijn meestal wat harder in hun opstelling. En hier spreek ik niet vanaf de wal, maar vanaf een scheepje. Ook wij hebben meegemaakt dat we een plotselinge inkomensdaling van meer dan 50% moesten opvangen - en daarbij kregen we een flink bedrag aan voorgeschoten hotelkosten niet terug vanwege het faillissement van één van onze werkgevers. Ik ben ervan overtuigd dat we het in die tijd gered hebben doordat ik van thuis uit zuinigheid geleerd had. Mijn moeder heeft me vroeger geregeld uitgelegd waarom en hoe ze bepaalde beslissingen nam, waarom we sommige dingen op een bepaalde manier deden. Het is niet gezegd dat ik alles op dezelfde manier doe, maar ik heb wel geleerd op welke manier je moet denken als je plotseling met veel minder geld toe moet.
Mensen die veel financiële tegenslag hebben of naar mijn mening lijden onder belachelijke wetgeving of regelveranderingen, die helpen wij. Maar er zijn ook mensen van wie ik echt denk dat het bodemlozeputwerk is. Of ik daar nou 1000 of 10.000 euro in gooi, het verdampt. Dan gooi ik er hooguit een chocoladeletter met Sinterklaas in.

Kaaskopje

Kaaskopje

20-12-2009 om 12:59

Pelle

Misschien vat ik het niet goed op (dat meen ik echt), maar ík lees het als 'sufferds... dan zijn ze afgesloten van het water en dan gaan ze naar de winkel om veel duurdere flessen water te kopen!' Als ik het zo moet lezen vraag ik me echt af welke oplossing er voor dit soort crisissituaties is. Bedenk daarbij ook dat je geen hulp van buren wilt, want je wilt dat tenslotte niet aan de grote klok hangen, voor zover ze het zelf al niet door hebben en je niet spontaan aangeboden hebben om water te halen.

Tirza G.

Tirza G.

20-12-2009 om 13:19

Kaaskopje

Wat ik schreef was, dat de mogelijkheid er ís om gewoon water uit de leiding te kunnen blijven tappen. Via een standpijp. Maar dat wil "men" vaak niet. Ik schrijf dit niet als: sukkels, ik schrijf dit als: er zit veel (onnodige?) gene én er zit een soort structureel onbegrip over hoe geld werkt.
Koffie zetten met de Senseo is tíg keer duurder dan gewoon koffie zetten. Als je dat nou wéét, waarom koop je dan toch een senseo als je geen cent te makken hebt? Voor de buren?

Tirza

Kaaskopje

Kaaskopje

20-12-2009 om 13:20

Chippie

De mobiele telefoons waren de enige telefoons die wij hadden. Er was dus geen vaste telefoonlijn. Dit was voor ons goedkoper. Bij de Kredietbank is dit allemaal besproken en we kregen er goedkeuring voor. Reken maar niet dat ze daar willen dat je je geld over de balk smijt. Bij de WSNP hetzelfde. Het mocht, ook daar... reken maar dat ze alles wat afgeknepen kan worden afgeknepen wordt, maar dat men wel redelijk blijft. De Donald Duck werd ook acceptabel gevonden, omdat we die al hadden. Daar hadden we alleen zélf last van. Abonnementsgeld wordt namelijk maandelijks gereserveerd van het geld wat je mag besteden. Net als contributie voor een vereniging. Als het even kan haal je een kind niet van een vereniging. Dus dat ging van ons huishoudgeld af. Ik gunde de kinderen liever zo hun pleziertje dan dat we meer uit konden geven aan koek, ik noem maar wat.
Ik ben erg openhartig wat dit aangaat, maar ik ga verder niet mijn hele doopzeel lichten over waarom we bepaalde dingen wel of niet deden Ik vind dat wij het erg goed hebben gedaan en ons leven weer erg goed op de rails hebben gekregen. Nu nog aangesproken worden op beslissingen e.d. van vroeger en me daarover moeten verdedigen voelt erg verkeerd. Door onze ervaring denk ik dat ik ook geleerd heb er genuanceerder over te denken dan wat ik in jullie mening tegen kom. En daarbij zie ik absoluut dat er mensen zijn die hele foute dingen doen met hun geld en ook niet willen aannemen dat het anders moet. Dat is heel lastig. Dom van henzelf en moeilijk om aan te zien voor de omgeving.

Tirza G.

Tirza G.

20-12-2009 om 13:26

Bemoeien

Ik snap wel dat het heel lullig voelt als iedereen een mening heeft over je bestedingspatroon en ik denk Kaaskopje, dat je terecht trots bent dat je er uit gekomen bent en dat je gewoon moet ophouden met je te verantwoorden. Klaar. Het is geweest, je weet wat het is, hebt er veel van geleerd, conclusies aan verbonden en nu is het voorbij.
Maar bemoeienis met dit soort dingen kun je denk ik niet aan de bemoeiers verwijten. Het is namelijk het geld van de gemeenschap wat wordt ingezet om je schulden te saneren. De schuldhulpverlening zet bijv. in op het laten kwijtschelden van rekeningen van bedrijven. Tja, wie betaalt dat dan? Wij allemaal dus. Hop, overal een paar centen op en er is weer een schuld vereffend. Idem met alle andere dingen, íemand zal het moeten betalen. En dat doen we dus met z'n allen en dus mogen we er met z'n allen wat over vinden. En dat is buitengewoon lullig als jij die ene bent die er voor uitkomt op deze manier te hebben moeten leven, het is dan net of jij de spreekbuis bent voor iedereen. En de Kop van Jut. Dat komt omdat het met jouw verhaal/ervaring een gezicht krijgt.

Tirza

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.