Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

myrna

myrna

16-12-2009 om 11:26

Afsluiting door essent


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Kort door de bocht

Dat ben ik niet met men eens. "Men beweerde ook dat financiële problemen en enorme schulden vooral voorkomen na een financiële teruggang."
Waar komt anders dat "Tokkie"beeld vandaan? En de visie op mensen die gebruik maken van de voedselbank?
Daarnaast, mensen die inderdaad 1000 euro terugvallen kunnen toch teruggevallen zijn door bijvoorbeeld geestelijke problemen? Of waarschijnlijk hebben ze wel ooit een buffer gehad, maar die is alweer op.
Al met al: ik vind het heel erg kort door de bocht gesteld van diegenen die denken dat het voor ongeveer iedereen mogelijk moet zijn zo perfekt te leven zoals zij dat doen.

Gr. Poezie.

amk

amk

28-12-2009 om 11:41

Beeld buffer

Bij een buffer denken veel mensen gelijk aan enkele duizenden euro's te beginnen bij 10.000 of zo.

Maar een klein inkomen betekend ook een kleine buffer.
Wat B al zegt het gaat om de kleine constante beetjes voor uitgaven waarvan je weet dat ze op een gegeven moment komen. Een wasmachine gaat zo'n 5 tot 10 jaar mee. Dat weet je. Daar zul je echt voor moeten reserveren. Het zelfde voor tandartskosten die niet vergoed worden. Ook voor belastingen die niet elke maand betaald hoeven worden of bv de telefoonrekening die elke 2 maanden komt moet gereserveerd worden. En ja dat is een belasting op de rest van je budget. Maar die reserveringen zijn wel een onderdeel van je vaste lasten.

Wel kort door de bocht

Tandartskosten kunnen echt wel onverwacht zijn. Er moet een vulling vervangen worden, tandarts raakt zenuw, gevolg zenuwbehandeling, kosten echt meer dan die 5 euro per week die ik opzij heb gelegd. En nee, ik kan de tandarts niet aansprakelijk stellen. O jee, en nu begeeft mijn wasmachine het ook nog en waarom wordt de kachel nu toch niet warm? Ba, nu moet daar ook nog weer een monteur voor komen......voorrijkosten + reparatiekosten. Dus met die 5 euro kom ik toch echt niet uit.

lottie

lottie

28-12-2009 om 20:16

Heb even met dit draadje meegelezen...

Maar denk toch echt dat de beste stuurlui ook hier weer aan wal staan.

Ik hoop dat er vrienden zullen zijn die me helpen, op watvoor manier dan ook maar. Tips, eerlijkheid, voedsel...... Het is vast al moeilijk genoeg om ergens aan te kloppen.

De ene mens kan nou eenmaal beter met geld om gaan dan de andere. Zo hebben we allemaal onze sterke kant en ook een zwakke kant. Eén ding staat vast: Iemand met financiële nood heeft hulp nodig! Vrienden die naast hun blijven staan!

Grap

Maar dat is nou juist de "grap": dat mensen geld moeten lenen, maar dat niet kunnen aflossen. Waarop ze een andere lening moeten afsluiten om de eerste lening op tijd te kunnen betalen enz.
Er word hier wel zo leuk gesteld dat als je op bestaansminimum zit je echt wel 20 euro per maand kunt sparen. Maar hebben diegenen die denken dat dat iedere maand kan zelf wel eens op een bestaansminimum gezeten? 5 euro per week lijkt niet veel, maar is wel nét dat kadootje voor het verjaardagsfeestje van je kind. Of nét dat bloemetje op tafel omdat je je zo ongelooflijk rot voelde. Natuurlijk, een heel klein beetje valt er wel te sparen maar niet die 600 euro waar jullie het over hebben. Vind ik persoonlijk ook niet menselijk, om van een ander te verwachten op geen enkel moment je iets te permitteren wat gewoon "leuk" is.

Gr. Poezie.

amk

amk

28-12-2009 om 21:38

ja poezie, ik heb ook op het bestaansminimum gezeten.
Net iets onder bijstandsniveau. En dan weten dat je binnen vier jaar een paar duizend euro moet ophoesten om je diploma te kunnen verkrijgen. (Geen boekje drukken is niet promoveren is geen diploma)

En dan zijn het soms harde keuzes die je moet maken. Dan maar geen kerst met je familie vieren omdat het treinkaartje naar je ouders buiten het budget valt.
De kachel in de winter niet te veel aan, want bij betalen zat er echt niet in. Douchen: gratis in de sporthal onder werktijd, scheelde weer water.
Uit eten: gezellig samen naar de snack-bar wandelen en 1 portie patat halen.
Maar er was altijd een kleine buffer om dingen op te vangen. En ondertussen moesten we ook nog onze studieleningen afbetalen. Ja wel met draagkrachtmeting, maar op 0 is het niet gezet.

Lenen is nog altijd duurder en dwingender. Als er een paar honderd euro staat, kun je een keer besluiten niet 20 maar 10 euro te sparen. De bank eist die 20 euro.

Kaaskopje

Kaaskopje

29-12-2009 om 01:21

Bestaansminimum

Het is maar net wat dat minimum is of je er iets van opzij kunt leggen. Als je 45 euro per week krijgt voor eten, is 5 euro sparen lijkt mij een opgave die niemand van je verwacht.
Poezie: Of nét dat bloemetje op tafel omdat je je zo ongelooflijk rot voelde===
Dat bloemetje, dat taartje, dat .... vul maar in..., moet je gewoon uit je hoofd zetten. Ik vind het onverantwoord om 5 euro aan bloemen te verspillen als je in zo'n belabberde situatie zit. Dan koop ik liever een paar sokken voor een kind als dat eraf kan.

Duidelijk

Laat ik hier duidelijk stellen dat ik zelf nooit in de leen-situatie heb gezeten. Sterker nog: ik heb zelfs voor elkaar gekregen (in de bestaansminimum-modes) dat ik ieder jaar nog zoveel heb kunnen sparen dat ik-met kids- nog op vakantie kon.
Maaaaar ik kan me zoooo goed voorstellen hoe iemand anders wel in een zodanige positie kan komen.
Kaaskopje, je zegt: Dat bloemetje, dat taartje, dat .... vul maar in..., moet je gewoon uit je hoofd zetten. Ik vind het onverantwoord om 5 euro aan bloemen te verspillen als je in zo'n belabberde situatie zit. Dan koop ik liever een paar sokken voor een kind als dat eraf kan."
Dat is makkelijk gezegd als je KORTdurend op bestaansminimum zit, maar als je al langere tijd op bestaansminimum zit is dit onmenselijk om te stellen.
En Pelle, érgens schreef iemand iets over een buffer. Maar ik heb er geen zin in om diegene te citeren: als je zelf zoekt in deze draad vind je dat heus wel.

Gr. Poezie.

Kaaskopje

Kaaskopje

29-12-2009 om 12:23

Poezie

Als je nooit of lang niet boven zo'n bedrag als 45 of 'zelfs' 60 euro uitkomt zit je al in een 'onmenselijke' situatie. Geloof me maar dat je je dan de luxe van taart en bloemen niet kunt veroorloven, dan moet je besparen op iets anders en dat is niet altijd verantwoord. Wij hebben zelfs kerst moeten vieren met zo'n budget (45) en dan krijg je echt een uitgeknepen kerst. Je doet je best om het toch zo gezellig mogelijk te maken maar dat is nog niet zo eenvoudig.

Tirza G.

Tirza G.

29-12-2009 om 14:49

Gisteren

was maximum bereikt op TV, een heel aardig programma van de AVRO. Alles waar wij het hier over hebben, komt er in terug. De uitzendingen zijn terug te zien op:
www.maximumbereikt.avro.nl

Tirza

Kaaskopje

Kaaskopje

29-12-2009 om 14:55

Zielig verhaal

Hulp vragen hoeft niet altijd neer te komen op een zielig verhaal om geld toch? Praktische hulp is ook heel prettig. Als je vrienden hebt of familie vind ik het niet abnormaal om elkaar af en toe praktisch te hulp te schieten als dat binnen je mogelijkheden ligt. Zo heb ik net een 'mannetje' ontdekt die gratis naar computerproblemen wil komen kijken. Gewoon omdat dat zijn hobby is en een gebaar naar mensen met een kleine beurs wil maken. Met een kopje koffie of een donatie in zijn potje is hij blij. Ik vind dat geweldige initiatieven. Ik heb hem al gemaild. Niet omdat ik nu nog een kleine beurs heb, maar een officiële computerexpert vind ik duur. Ik zal dus een donatie doen, een ander mag het doen met koffie.

Kaaskopje

*Ik vind het onverantwoord om 5 euro aan bloemen te verspillen als je in zo'n belabberde situatie zit. Dan koop ik liever een paar sokken voor een kind als dat eraf kan.*

Dat kan ik nou weer niet rijmen met jouw en met jouw situatie nu waarover je vaak schrijft dat het bikkelen is en dat je daarnaast niet weet hoe je je kerstenveloppe van je schoonouders op moet maken aan een nieuwe tv of een vaatwasser....terwijl je blijkbaar ook wel nuttigere zaken hebt om je geld aan kwijt te kunnen.
Leven en laten leven, wat mij betreft vloek je in eigen kerk.

Groet, YvetteW

Kaaskopje

Kaaskopje

29-12-2009 om 23:11

Pelle

Dank je voor je toelichting. Misschien is het voor mensen die mij nog niet zo lang kennen erg verwarrend

Kaaskopje

Kaaskopje

29-12-2009 om 23:21

Yvette

Ik blijk vroeger en nu niet duidelijk te scheiden. Ik heb vróeger in de wsnp gezeten en nú zijn wij tweeverdieners met sámen een redelijk inkomen. Mijn inkomen los zou niet echt riant zijn en dat van mijn man ook niet maar samen is het goed zo. Ik kan dus een bos bloemen kopen voor mijzelf, ware het niet dat ik en bloemen geen gelukkige combinatie zijn. Vróeger zou ik nooit bloemen gekocht hebben van het kleine budget wat wij hadden. Dat kun je niet maken gewoon. Niet omdat dat niet naar de buitenwereld raar over zou komen, maar omdat voor het geld van bloemen iets anders gekocht kan worden zoals sokken (bij wijze van spreken).
Maar laten we het cadeau van mijn schoonouders aub verder laten voor wat het is. Ten eerste hoorde dat in het andere draadje thuis en er is nu wel genoeg over gezegd.
Hoe is het met de vriendin van Myrna, om weer on topic te gaan?

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.