Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

ol3

ol3

25-12-2009 om 17:57

Leuk kado gehad onder de boom?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Katrien

Tuurlijk mag iemand er mee doen wat hij/zij wil. maar ik geef aan dat ik het leuker zou vinden als iemand er iets mee zou doen wat bijzonder is. Het is een extraatje toch? Als je financieel compleet aan de grond zit snap ik dat je er boodschappen voor doet. Maar als dat niet het geval is zou ik het als gever leuker vinden als het iets blijvends is, en of dat nou iets tastbaars is of een herinnering maakt me niets uit.

Kaaskopje

Kaaskopje

30-12-2009 om 21:45

Swaen

Jij begrijpt het Daarom denken we er ook zo goed over na. Wij willen dat zij tevreden zijn met ónze keus.
Een paar jaar geleden hadden ze er denk ik alle begrip voor gehad als we het geld opgegeten zouden hebben, maar nu is het echt bedoeld om er iets moois van te kopen voor onszelf. Als ik nieuwe schoenen had gekocht en een mooie ketting en mijn man een duur spel hadden ze het ook prima gevonden. Nu gaat het naar 'het gezin'.

Tevreden

Vind ik inderdaad een goed streven. Dat de gever tevreden en blij is met de keus die is gemaakt. En ik zou er niet blij van worden als iemand dat uitgeeft aan een half bruin en een nieuwe pot pindakaas.

In het laatste envelopje wat ik kreeg zat 200 euro. Ik wilde al jaren een mooie tas. Toen ik de gever trots mn buit liet zien en nogmaals bedankte zei hij: "mooi zeg, en wat ga je met de rest van het geld doen?" Trok behoorlijk wit weg toen ik zei dat ik zelfs nog wat had bij moeten leggen. Whoehaha!

Ik heb trouwens niet de hele draad gelezen Kaaskopje. Wat gaan jullie er van doen?

Katrien

Katrien

30-12-2009 om 23:32

Maar waarom?

Waarom moet de gever blij en tevreden zijn met de keuze? Me dunkt dat de ontvanger met dat geld iets moet doen waar hij blij en tevreden mee is. En als dat een half bruin en een pot pindakaas is, dan is dat zo.

Eigenlijk, als ik héél eerlijk moet zijn, als ik zou weten dat iemand die mijn geld als kado geeft, er zo over denkt als jij, zou ik het geld niet moeten hebben. Ik zou me dan immers bijna verplicht voelen het aan iets uit te geven wat ik zelf op dat moment niet nodig heb/niet wil hebben/... ipv het te gebruiken voor bijvoorbeeld de boodschappen, wat ik liever zou doen. Is geen leuk kado om te krijgen, vind ik.

Katrien

Katrien

Katrien

30-12-2009 om 23:55

Hmm

Bij nader nalezen van mijn vorige bericht komt het wel een beetje ondankbaar over dat ik dat geld niet zou moeten hebben. Ik zou natuurlijk heel blij zijn met het kado, maar de wetenschap dat de gever bepaalde verwachtingen heeft omtrent de besteding van dat geld en niet tevreden zou zijn als mijn besteding niet aan die verwachtingen voldoet, zou toch echt een deel van de vreugde wegnemen.

Katrien

Geen dagelijkse boodschappen.

Omdat ik vind dat geldkado's niet zijn voor de dagelijkse boodschappen oid. Dat vind ik onaardig naar de gever toe. Tikkeltje ondankbaar zelfs. Dat zou toch wel betaald moeten worden, of je nou geld kado krijgt ja of nee. Zoals ik al zei: als je geen geld hebt kan ik me er iets bij voorstellen.

Ik geef ook alleen maar geld voor iemand zijn verjaardag als hij/zij er echt een plan mee heeft. Dat vind ik zelfs leuk. Maar zomaar geld geven? No way! Dat vind ik dus zonde van mijn geld. Mijn zwager heeft daar nogal een handje van. Geld vragen en er vervolgens niets van doen. Terwijl ie toch echt meer dan 2x modaal verdient in zn eentje. Dan heb ik er meer plezier aan om een echt kado te kopen. En dat probeer ik altijd erg zorgvuldig te doen. Geven is immers net zo leuk als krijgen dus ik wil er als gever ook graag zelf een beetje lol van.

Katrien

Katrien

31-12-2009 om 10:38

Maar swaen

"Omdat ik vind dat geldkado\'s niet zijn voor de dagelijkse boodschappen oid. Dat vind ik onaardig naar de gever toe. Tikkeltje ondankbaar zelfs. Dat zou toch wel betaald moeten worden, of je nou geld kado krijgt ja of nee. "

Maar dat is toch niet meer dan jouw mening? Ik denk daar anders over. Dus, als jij mij geld geeft, zou ik het niet mogen besteden zoals ik dat het liefste doe, maar moet ik het besteden aan iets wat jij een zinnige/nuttige/leuke/... besteding vindt? Ik vind dat nogal krom geredeneerd.

Ik heb vandaag dus met het geld van schoonmoeder de dagelijkse boodschappen gedaan. Is dat dan ondankbaar naar mijn schoonmoeder toe? Ik vind van niet.

Katrien

Kaaskopje

Kaaskopje

31-12-2009 om 11:39

Ik ben het wel eens met jullie allebei

Als je het weggegeven hebt is het niet meer van jou, dus dan mag de ontvanger ermee doen wat hij wil. En toch zou ik er een ontevreden gevoel van krijgen als de ontvanger ermee naar de supermarkt gaat. Helemaal zijn goed recht, maar als de persoon in kwestie gewoon goed in het geld zit zou ik het dus niet leuk vinden. Aan de andere kant... hoe vaak krijg je achteraf nog te horen wat er met je geld gedaan is? Bij het bedrag van mijn schoonouders mag je iets opvallends als aanschaf verwachten, maar als het om 25 euro gaat zou ik het echt niet door hebben als er hutspot van wordt gehaald. Zolang ze het niet vertellen doet het dus ook niet zeer
Overigens als ik geld gekregen zou hebben voor kerst in de zin van 'dan zijn die dagen niet zo duur voor je' zou ik er uiteraard blij boodschappen mee doen als ik dat zou willen. Dan is het ook met die intentie gegeven.

Duh!

ja natuurlijk is het niet meer dan mij mening. Net als die van jou jouw mining is.

Ik wil vooral dat iemand blij zou worden met wat ie koopt van mijn geld. En dan betrek ik het om mezelf als ik niet blij word van een pot Pindakaas. Die koop ik toch wel. En daarom is het wat mij betreft niet bijzonder dat er voor te kopen. Waarom kies je er eigenlijk voor het aan boodschappen uit te geven ipv iets voor jezelf bijvoorbeeld?

Primavera

Primavera

31-12-2009 om 12:06

Geld geven en krijgen

Swaen:"Omdat ik vind dat geldkado\'s niet zijn voor de dagelijkse boodschappen oid. Dat vind ik onaardig naar de gever toe. Tikkeltje ondankbaar zelfs. Dat zou toch wel betaald moeten worden, of je nou geld kado krijgt ja of nee. Zoals ik al zei: als je geen geld hebt kan ik me er iets bij voorstellen.
Ik geef ook alleen maar geld voor iemand zijn verjaardag als hij/zij er echt een plan mee heeft. Dat vind ik zelfs leuk. Maar zomaar geld geven? No way! Dat vind ik dus zonde van mijn geld."
Maar Swaen, als iemand boodschappen gaat doen voor het gekregen geld wil dat toch alleen maar zeggen dat het geld uit een ander potje bespaard wordt. Of misschien is het wel fijn om eens wat luxere boodschappen te kunnen doen. Het geld verdwijnt toch niet? Daardoor kan diegene misschien beter sparen voor iets wat hij/zij graag op langere termijn echt graag wil hebben, speciale vakantie, nieuwe salontafel plus stoelen, studie weer oppakken of gewoon een buffer voor tegenslagen die er echt ooit wel eens gaan komen, enz.
Waarom moet iemand er meteen een plan voor hebben en mag het niet opzij gelegd worden voor latere plannen of wensen? Iemand kan besluiten er gelijk een afwasmachine voor te kopen en dan heb je een afwasmachine gegeven. Iemand kan ook besluiten het weg te zetten of er boodschappen voor te doen zodat ander geld weggezet wordt en dat achter de hand te houden als plotseling blijkt dat de ijskast bezwijkt of de wasmachine een dure reparatie nodig heeft. En dan heb je dus uiteindelijk een ijskast gegeven en een stukje rust wat financiën betreft.
Geld geven wil zeggen dat je een stukje luxe of rust geeft al naar gelang het door de ontvanger uitgegeven wordt. En ik vind dat de echte gift is dat diegene dat helemaal zelf mag weten. Als je dat niet wil, geef dan een cadeaubon of zoiets. Alleen hebben die gek genoeg de neiging om zich op te stapelen om op het laatste moment nog uitgegeven e worden aan iets wat 'wel aardig' is.
Het grote voordeel van geld is dat de ontvanger dat overal voor kan gebruiken en dat er ook geen termijn aan vast zit waarvoor het uitgegeven moet worden. Als iemand 'niets' van het geld doet dan wordt dat kennelijk ergens opgespaard of geïnvesteerd en heb je uiteindelijk een stukje 'prettig gevoel' of 'zekerheid' gegeven. Ik vind dat een heel mooi cadeau en geef daarom graag geld zonder ooit te informeren waaraan het uitgegeven is. Als gever heb ik genoeg lol aan het gebaar van het geven en niet aan het bepalen waaraan het uiteindelijk wordt uitgegeven.
Zonde van het geld vind ik juist die cadeaus die niet in de smaak vallen en vervolgens jarenlang in een hoekje op zolder liggen te verstoffen totdat er genoeg tijd is verstreken dat je je met goed fatsoen ervan kunt ontdoen.

Wij vieren geen Sinterklaas, maar alleen Kerst. Het grootste cadeau onder de boom was een envelop met geld van mijn schoonouders en hun oude bestek cassette, die zij ooit gekregen hebben maar nooit gebruikt hebben. Over nutteloze cadeaus gesproken. Daar hebben ze dus nooit iets aan gehad en wordt nu pas, meer dan 30 jaar later, nog eens op prijs gesteld door de kinderen van de ontvanger.
Van het geld hebben we een kleinigheidje laten kiezen door de kinderen en de rest opzij gelegd. We hebben namelijk door een eigen zaak zeer onregelmatige inkomsten en 10 dagen van te voren al weten dat de huur voor januari al goed zit is onbetaalbaar. We hebben hierdoor heel relaxte feestdagen, terwijl een met zorg uitgezocht geheel nieuwe bestek cassette en geen geld van schoonouders echt niet hetzelfde feestgevoel gegeven zou hebben. En als we dan wel genoeg verdienen dan kan het zijn dat het geld de huur van februari wordt, of de eindafrekening van gas of een nieuwe wasmachine als de oude het begeeft of misschien een vakantie deze zomer of ...
Groeten Primavera

Katrien

Katrien

31-12-2009 om 12:18

Bovendien

Kopen om te kopen, dat doe ik niet graag.

Ik had dat geld van schoonmoeder ook opzij kunnen leggen om daar binnenkort of over een maand of langer iets voor mezelf voor de kopen. Want echt waar, ik zou op dit moment niet weten wat te kopen. Of nee, ik kan altijd wel iets verzinnen om te kopen, maar dan zou het echt een kwestie zijn van kopen om te kopen. En dat wil ik niet.

Dus heb ik vandaag de boodschappen gedaan en inderdaad, die fles champagne genomen ipv schuimwijn, dus dat is al een extraatje. Het geld is nog niet op, maar verdwijnt nu dus in de huishoudpot. En als dochterlief bijvoorbeeld nieuwe schoenen nodig heeft, zal dat wel van pas komen. Ook al is dat over drie maanden.

Katrien

Primavera

Volgens mij zeg ik nergens dat ik wil bepalen waar het geld aan uitgegeven wordt. Ik geef aan dat ik het als gever OP PRIJS zou stellen als er iets bijzonders van wordt gedaan. Dat is voor mij een groot deel van de lol, niet alleen het geven.

Ik geef het liefste kadogeld en geen huishoudgeld. Als iemand geld nodig heeft voor boodschappen of een nieuwe koelkast mag ie bij me aankloppen. Geen enkel bezwaar. Maar dat geef ik niet kado omdat ik vind dat dat bij je eigen levensonderhoud hoort. Dat regel je maar lekker zelf. Dus voor "dat stukje financiele rust" wil ik in principe niet zorgen.

Het hoeft van mij echt niet direct over de balk gesmeten te worden, zeker als er niets op je wensenlijstje staat. Ik leg het zelf ook wel eens een paar maanden apart. Bewust niet in mn knip omdat ik er dan waarschijnlijk toch dat half bruin van koop. Op mijn wensenlijstje staat trouwens altijd wel wat, misschien dat dat ook nog wel uitmaakt. DVDbox van Mad men. Armband van zilver. Tuintafel voor bij het strandhuis. Kaartjes voor een kinderconcert in het Concertgebouw in Amsterdam. Kom maar door met die envelopjes....

Champagne ipv gewone bubbels vind ik trouwens een prachtig doel voor gekregen geld. Zou je anders niet snel gekocht hebben katrien en dus is het echt iets extra's.

dynastie

dynastie

03-01-2010 om 16:46

Hoever wil je gaan in beslissen...

wat een ander met het geld zal doen? Een van onze ouders ging er vrij ver in. Er was 1000 euro beschikbaar, dat zou aan het huis besteed moeten worden, de aankoop moest vooraf worden overlegd, dan moest je het zelf kopen, het bonnetje inleveren en dan kreeg je het geld. Alhoewel we al niet enthousiast waren over deze hele manier van doen, dachten we toch: we hebben een nieuwe geiser nodig, dat kan dus best een leuk doel zijn. Maar nee, dat was niet de bedoeling. Zij hadden bedacht dat het leuker was als we er iets anders mee zouden doen (waar dan alles bij elkaar ruim 2000 euro van onszelf bij zou moeten). Dus we hebben vriendelijk bedankt en het 'cadeau' geweigerd. Nou ja, als het dan per se moest, mocht de geiser dan toch ook wel. Misschien fout van ons, maar uit principe hoefden wij het toen niet meer te hebben, het voelde voor ons héél fout, deze hele manier van doen. We hebben de geiser zelf gekocht en hoeven tegen niemand dankjewel te zeggen.

Wat de gulden middenweg is? Geen idee. Dat maakt geld misschien wel zo'n lastig cadeau.

Asa Torell

Asa Torell

04-01-2010 om 15:15

Dynastie

wat vreselijk irritant! Nee, zo zou het voor mij ook niet hoeven.
Voor mijn gevoel zit het ongeveer zo: als gever laat je het kado na het geven volledig los. Of het nou geld is waarvan boodschappen gedaan worden, of een babyjurkje wat de ontvanger niet mooi vindt en aan de kringloop geeft. Bij de beslissing om geld te geven maakt het me soms nog wel uit of er een speciaal doel voor is of niet, maar als dat al zo is ga ik dat zeker niet achteraf controleren. (net zo min als of het jurkje wel gedragen wordt).
Als ontvanger van geld voel ik daarentegen wel een 'verplichting' om het aan iets speciaals (een activiteit of een ding) te besteden, en dan wel iets wat voor mij speciaal is. Ik vind dat zelf ook leuk, want dan kan ik bij het gebruik of de herinnering altijd terugdenken aan de gever.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.