Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Petr@

Petr@

02-01-2010 om 12:54

Twijfel over gashaard of houtkachel

Wij zijn ons oriënteren voor een open haard en dachten daarbij aan een gashaard. Maar wat zijn die dingen duuuur! Dus ben ik nu toch aan het kijken voor een houtkachel.
Maar ik zie het sjouwen met die houtblokken eigenlijk niet zo zitten. Of valt dat toch wel mee? En waar haal je dat hout dan? Graag hoor ik wat tips/adviezen!

gr.
Petr@


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Chippie

Chippie

02-01-2010 om 13:17

Duur inderdaad....

Maar ik vind een gashaard zoveel fijner dan een houthaard. Bovendien als je nog geen rookkanaal hebt (of het voldoet niet meer) is dat ook vreselijk duur.

Een gashaard knip je op ieder moment aan en uit. Geen gesjouw, geen brandgevaar, geen stof, geen stank, gewoon handig. Met een houthaard moet je als je lekker voor de haard wilt eerst naar buiten om hout te halen...

Houtkachel =heerlijk

We hebben nu alweer 10 jaar een houtkachel. Eerst een dichte die we met open deurtjes konden stoken en dan had je zich op het vlammenspel. Nu sinds 1 1/2 jaar een kachel met glazen deurtjes. Allebei de kachels waren van het merk Scan; donkergrijs metaal (gietijzer) en ze zijn niet duur, tweedehands al helemaal niet.
Hout kun je op internet zoeken bij een houtleverancier in de buurt; hard hout stookt langer, maar is duurder. We hebben buiten een houthok met afdak en daar ligt ongeveer 2 kuub. Wij kunnen daar bijna aan hele winter mee stoken omdat de kachel alleen 's avonds voor de gezelligheid aangaat.
Elke avond pak ik een mand hout en dat is meestal voldoende. Ik maak ook gepofte kastanjes in de kachel dmv een oude pan. Ik zou nooit meer zonder willen.

Dorry

Femke:-)

Femke:-)

02-01-2010 om 13:44

Gashaard

Is zoooooo fijn. Heerlijk. Je hebt direct warmte...is zuiniger in verbruik als cv, het stinkt niet, je hebt geen vuiligheid binnen.

Bij mij is hij ingebouwen in een muur van de trapkast. Dus de buis loopt in de kast en geeft daar dus ook warmte af. Ik heb hier mijn was altijd te drogen. Ideaal!

Wij hebben het merk Wellstraler (gekocht in Belgie, daar waren ze toen goedkoper)

Groetjes Femke

Hout

hoi

wij hadden een houthaard in het vorige huis. Hout lieten we eens per jaar bezorgen door een fruit-teler. voor relatief weinig geld kochten we daar al klein-gemaakt hout, kwestie van opstapelen achter het huis. Als we de open haard aan deden dan was het een mand vol halen, daar konden we de hele avond mee doen.

Het voordeel van een gashaard is dat ie binnen 5 seconden aan is. Een houthaard kost je toch wel 10 minuten, is niet moeilijk maar wel wat meer werk. hetzelfde geldt voor het uitdoen, en bij een houthaard moet je ook nog 'ns het as opruimen.

Het voordeel van een houthaard is wel de geur, de sfeer, het knetteren van het hout. dat haal je niet met een gashaard.

groetjes
Gruffalo

Jessica O

Jessica O

02-01-2010 om 14:23

Gas/hout

Toen we 10 jaar geleden dit huis kochten hebben we een gashaard gekocht, er zat een oude openhaard in, maar die was ons veel te groot. Gaskacheltje erin en klaar. Tot we hem vorig jaar toch maar weer verkocht hebben en er een houtkachel in hebben gedaan. Die hebben we nu al meer aangehad dan die gaskachel in 10 jaar!!!
Ik vindt de warmte van hout zo veel fijner. Tuurlijk is het wat meer werk, maar ik vindt het heerlijk.
We hebben een houtopslag in de achtertuin en kunnen nog wel zo`n 5 jaar vooruit met wat hier ligt. De houtopslag van vrienden gebruiken we ook, daar ligt nog flink wat meer (doen we samen mee).

Als je trouwens in de buurt van Duitsland woont, het scheelt flink om daar eens te gaan rondkijken, daar zijn de houtkachels een stuk voordeliger.

Jessica

daantje123

daantje123

02-01-2010 om 15:09

Rookkanaal

Het is hier al een keer genoemd, maar als je nog geen rookkanaal hebt, is dat ook best duur om te laten maken, maar voor een houtkachel is dat wel nodig. Bij ons kostte het 400 euro per verdieping.
In ons vorige huis zat een open haard die vrij moeilijk te stoken was. We hebben er toen een dichte haard in laten plaatsen met grote glasplaten. Ideaal! Stookte veel makkelijker en ook 'schoner', bijna geen as en geen roet en gaf veel warmte af.
In ons huidige huis zat geen haard en vorig jaar gingen we kijken naar een gashaard. In die winkel werden ook houtkachels verkocht en uiteindelijk adviseerde de verkoper ons om maar helemaal niets te kopen en door te sparen voor een houtkachel (met rookkanaal dus).
En dat hebben we gedaan........en helemaal geen spijt!!!! Hij stookt zo makkelijk dat hij ook voor even aan gaat en het is zo gezellig!! Die sfeer krijg je toch niet met een gashaard vind ik.
Ik heb alleen een vraag: hoe maken jullie de ruitjes schoon? Of moet ik hiervoor een nieuw draadje starten?

Veel succes met beslissen Petra!

Daan

Femke:-)

Femke:-)

02-01-2010 om 15:30

Sfeer?

Nou, onze gashaard geeft echt wel sfeer hoor.

Wij hebben geen nephout in de haard hoor. Het is een platte haard in de muur, met kooltjes erin. Die gaan wat gloeien en daar doorheen zie je de vlammen.

Echt gezellig als dat ding aanstaat (net als nu)

Petr@

Petr@

02-01-2010 om 16:24

Zucht

Jullie maken het niet makkelijker!
Ik begin wel meer naar houtkachel te neigen, want inderdaad die geur... en die knappende geluiden... Maar we twijfelen nog even verder. Het heeft geen haast, doel is voor de winter van 2010 (kunnen we ook nog even verder sparen). En het loont dus om eens over de grens te kijken.
Rookkanaal zit er al dus we hoeven alleen maar een haard te plaatsen ))
Bedankt voor alle reacties!

angel3

angel3

02-01-2010 om 16:27

Daantje schoonmaken

wij hadden ook een houtkachel en juist die houtgeur is 90% van de sfeer. Ik vind een gashaard toch echt minder....

De ruitjes kun je schoonmaken met een oude krant en wat as uit de aslade. Klinkt gek, werkt als een dolle!

Chippie

Chippie

02-01-2010 om 17:35

Geur...

Geur van hout is heerlijk maar de 'geur' van een open haard slaat mij vreselijk op de longen! Dus als je kinderen met astma hebt is een open haard echt funest. Ik denk trouwens dat een open haard behoorlijk ongezond is. Een deel van de rook komt toch in je huiskamer terecht.

Bij een open haard heb je ook meer verkleuring van muren en plafond enzo.

margje van dijk

margje van dijk

02-01-2010 om 18:17

Het is gewoon genetisch

Volgens mij heb je niks aan de reacties van de mensen hier. De een is vol lof over de gashaard, de ander over de houtkachel. Waar het op neer komt is: hoe zitten jullie in elkaar?

Ik ben zo'n typ dat helemaal gaat gloeien alleen al van het idee van dat getut met dat hout, en dan echt vuur maken (enige pyromanie is mij en zeker mijn man niet vreemd), mijn man heeft vanmiddag nog aanmaakblokjes staan hakken met zijn bijltje dat hij van mij op sinterklaas had gekregen, en als ik dat dan zie word ik helemaal verliefd. Vervolgens komt hij met een mand hout de kamer in, neemt een zweem kou mee, maar die maakt dat het alleen nog maar heerlijker wordt, die gedachte aan die houtgestookte kachel die bijna aan gaat.

Als je zo in elkaar zit neem je dus een houtkachel.

Ik heb daarbij nog een kort-door-de-bocht-vooroordeel: een gashaard is gewoon NEP. Je wordt een illusie in gelokt die gewoon namaak is. Zoiets als namaakvlees kopen als je vegetarisch wilt eten. (Tenminste in onze straat heb je zo'n huis met zo'n kachel waarbij de nepvlammetjes op het scherm staan te dansen).

Ik word daar echt niet warm van. Hoewel ik moet toegeven dat ik laatst in een ruimte was waar door een beamer een filmpje van brandend haardvuur werd geprojecteerd, en dáár kreeg ik het zelfs een beetje warm van, dus dat is allemaal betrekkelijk.

Ik vind de houtkachel het einde. En dat hout, daar kom je wel uit. Ze bieden het aan in je buurt, je hebt vast enkele houtfreaks in je straat wonen die je er alles over kunnen vertellen, of je loopt er tegenaan.

Wij hebben dan ook nog een houtkachel met een oventje erboven (de Lars 900 van Dik Geurts) en sinds ik dat ontdekt heb kan de kachel helemáál niet meer stuk. (Eerst heb ik daar een jaar niks mee gedaan, pas sinds een paar weken probeer ik het uit, en wat een succes).

Nou ja, kortom, hier een warm pleidooi voor een houtkachel, maar misschien zit jij volstrekt anders in elkaar.
Het raampje maken wij schoon met een prop wc-papier met melk. (Ja, melk).

En qua geur: je moet inderdaad wel een houtkachel hebben die heel goed (= volledig) verbrandt. Dus geen open haard. En ook niet een te grote kachel (dan wordt het te warm en moet je hem ' temperen' wat niet-volledige verbranding oplevert). Maar daar kan de verkoper je ook veel van vertellen, en anders staat het ook wel op internet.

Margje
Margje

Jessica O

Jessica O

02-01-2010 om 18:46

Daan

Ruitjes eerst met krantenpapier. En als ze echt even heel goed schoon moeten, reiniger voor de keramische kookplaat (ik heb er een flesje vitroclen voor gekocht) werkt super.

Jessica

69er

69er

02-01-2010 om 18:52

Stank

Ik ben opgegroeid met een houtkachel mijn ouders gebruikten dit als hoofdverwarming Inderdaad heerlijke warmte, maar ook de nadelen. IN de tijd dat je niet stookt ben je met hout aan het slepen, let op dat je afzuiging in huis niet zorgt voor "valse trek". Vaker schilderen, sausen en stof in huis ( wel een dicht systeem). En wat me nu persoonlijk opvalt.....ik heb 2 buren die een houtkachel geplaatst hebben en wij ruiken het in huis. Vooral op de bovenverdieping kunnen we meteen ruiken dat er weer een kachel aan is. Of ze niet kunnen stoken of nat hout gebruiken? Bij mijn ouders rook ik het nooit, ze stookten niet bij mist...
69er

Petr@

Petr@

03-01-2010 om 14:57

Margje!

Wat kan jij het toch altijd leuk beschrijven! Ik kan mij helemaal vinden in het getut met hout verhaal. We zaten laatst in een huisje met open haard en als we binnen waren zat ik zowat ín de open haard.
Maar ik ben heel benieuwd wat jij allemaal in dat oventje weet te maken. Als ik google vind ik verder geen ervaringsverhalen dus ik hoop dat jij wat wilt delen.
Die Dik Geurts kachels zijn trouwens echt gaaf. Ik ben helemaal weg van de Babe Swing... Maar met een oventje lijkt mij ook wel wat, maar dan moet ik wel zeker weten dat ik er wat mee kán!
gr.
Petr@

margje van dijk

margje van dijk

03-01-2010 om 15:44

Petra, of: wat kan ik met mijn houtkachel-oven

Hoi Petra,

Grappig dat je zo enthousiast wordt van mijn verhaal
Overigens moet je wel bedenken dat het inderdaad ook mijn manier van vertellen kan zijn en dat jij misschien minder lyrisch wordt van daadwerkelijk in de kou met je mandje hout sjouwen, maar dat nemen we dan maar even op de koop toe.

Het oventje. Ja, apart is dat he, dat je nergens op internet daar ervaringsverhalen over vindt. Ik heb er ook wel eens op gezocht. Er is hier op het forum nog iemand met dezelfde kachel als ik, weet ik (we postten erover toen wij hem net hadden) maar die had het oventje ook nog niet uitgeprobeerd. Ik weet niet of ze nog meeleest hier, maar anders: heb jij het ook al eens geprobeerd? Ik zou er wel benieuwd naar zijn.

Nu dan mijn ervaringen. Om te beginnen: het is totaal overbodig (zo'n oventje) als je alleen maar 's avonds een beetje voor de gezelligheid stookt. Want dan heb je er niks aan: je hebt al gegeten en voordat-ie op temperatuur is ben je er al weer klaar mee.

Dus mijn bakdagen (als ik ze heb, niet zo vaak hoor) zijn dagen dat ik de hele dag thuis ben, bijvoorbeeld nu in het weekend of op een dag dat ik niet werk (woensdags) en mijn man toevallig ook thuis is. Dat laatste is geen voorwaarde, jij kunt zelf ook stoken + bakken, maar ik vind het wel lekker als man lekker in het kacheltje zit te peuren en ik me uitsluitend bezig houd met het koken.

Het oventje is niet erg groot. Het oogt van voren wel ruim, maar omdat er een kachelpijp boven de kachel zit gaat dat stuk weer van de oven af. (Dus: als je een optie hebt om de kachelpijp ACHTER de oven ipv BOVEN de oven te laten gaan, dan scheelt je dat veel ovenruimte denk ik). Ons kacheltje is (ik heb het net opgemeten) 36 cm breed, 22 cm diep en 18 cm hoog. Wat er in kan moet dus niet te breed en niet te hoog zijn. Mijn romertopf kan er net in, maar alleen de helft (2 helften op elkaar is te hoog). Ik heb zo'n langwerpige glazen ovenschaal met deksel, die kan er wel in. Ik heb een klein braadpannetje wat ering past, en een set kleinere ovenschaaltjes. Maar je kunt er dus niet je grote gietijzeren pan of ronde hartige-taart-vorm in kwijt.

Wat maak ik zoal klaar? Voornamelijk dingen die lang moeten garen. Dus: stoofvlees, mijn Nigella-rodekool, stoofpeertjes. Verder ook zeer geschikt voor lasagna en dergelijke (als je dat dus maar in een langwerpige schaal hebt gedaan). Ook geschikt: om een paar boterhammen met kaas in te leggen zodat ze als tosti's verwarmd worden (wel opletten dat ze niet verbranden). Afgelopen herfst heb ik er ook met succes kastanjes in gepoft. Waarschijnlijk kan er nog veel meer in, maar dat heb ik nog niet geprobeerd.

Wat me nog niet goed gelukt is: zelf brood bakken in dat ding. Ik doe dat graag, met de broodbakmachine het deeg maken en dan zelf afbakken in de oven. Maar hier lukt het me niet in. Ik doe het uit arren moede in die glazen schaal van mij (misschien moet ik eens een echt broodbakblik kopen) en daar wil het dan niet uit, dus dan wordt het zo'n uitlepelbrood. Ook vind ik het lastig om het precies gaar te krijgen, dat komt best precies met brood. Om die reden zou ik er dus ook niet gauw een cake of iets dergelijks in proberen. Je kunt je het beste toeleggen op warme maaltijden, dat komt meestal niet zo nauw.

Hoe werkt het: je moet eigenlijk de kachel wel een paar uur (anderhalf uur op z'n minst) aan hebben staan om wat met het oventje te kunnen. Anders is het nog te koud. (Man en ik hebben daar termen voor: als ik hem vraag om het vuur "in de gloria" te zetten dan laat hij het hoog oplaaien). Na anderhalf uur gloria is het oventje lekker warm. Ik heb er een thermometer in die tegen de wand zit, en volgens mij niet helemaal onpartijdig meet, maar die schiet dan naar de 200 graden en ook wel tot over de 300 graden.

Dat is het moment waarop je kunt gaan bakken. Dus jij staat bijvoorbeeld die suddervleesschotel of de lasagna voor te bereiden terwijl je man met de gloria bezig is. Als de oven lekker op temperatuur is zet je hem erin, en laat je de kachel gelijkmatig verder gloeien. Oftwel: je zorgt dat hij niet uit gaat, je gooit er af en toe nog een blokje bij, maar je jaagt hem niet meer helemaal omhoog, want anders schommelt de temperatuur telkens heen en weer.

Ik heb voor groot gebraad (zoals lamsbout, heeeeeerlijk) een vleesthermometer gekocht. Dat is heel handig: die steek je in de bout (geeft de temperatuur van het vlees aan, niet van de oven) en bij 80 graden is het lamsvlees gaar (bij 75 rosé). Helemaal ideaal. En erg lekker. Kan natuurlijk ook bij kip of ander vlees.

Overigens is het handige wel dat de bovenkant van de oven ook heet wordt. Dus die stoofperen hebben gewoon bovenop staan pruttelen terwijl de lamsbout erin zat. Ook heb ik die keer de lamsbout eruit gehaald toen hij gaar was, er ook nog bij gezet OP de kachel, en aardappeltjes in de oven gebakken. Op de kachel is veel meer ruimte: daar kun je ook nog een andere pan kwijt (groente of zo) die al klaar is maar nog op temperatuur moet blijven.

Goed. Dit is dus echt alleen geschikt voor winterse dagen waarop je de hele dag tijd hebt, het niet heel belangrijk is wanneer je precies eet (het kan om 6 uur zijn, het kan ook half 8 worden, als het vlees niet eerder gaar is). Je gaat zoiets niet doen als het buiten warm weer is, dan is het veel te heet.

Maar zo experimenteer ik daar lekker een beetje mee. Ik vind het heerlijk. Al is het uiteindelijk maar een gering aantal dagen per jaar dat je dat doet.

Succes met kiezen,
Margje

Siena

Siena

03-01-2010 om 15:52

En waar blijven

de milieufreaks in dit draadje? Hout stoken geeft nogal wat luchtvervuiling.
Margje een gashaard heeft helemaal niets te maken met nepvlammetjes die op een scherm staan te dansen of een beamer waarop een filmpje van brandend haardvuur wordt geprojecteerd. Het zijn echte vlammen. En bij een dichte kachel zul je bij een goede gashaard echt twee keer door de ruitjes moeten kijken of daar nou stammen in liggen te branden of niet.

margje van dijk

margje van dijk

03-01-2010 om 16:09

Ja, daar heb je een punt siena

Het milieu baart ons ook wel zorgen. Daarom vinden we het ook heel belangrijk dat de kachel volledig verbrandt. Dat is bij die van ons gelukkig zo. Ook letten we erop dat we alleen goed gedroogd hout stoken (goed hout moet 2, liefst 3 jaar te drogen hebben gelegen), want nat(ter) hout zorgt ook voor onvolledige verbranding. En ook moet je er natuurlijk nooit iets anders dan hout in gooien.

Qua milieu gaat het dan vooral om het fijnstof, want CO2 is natuurlijk betrekkelijk. In dat hout zit CO2, en dat komt er vroeg of laat uit, of wij het nou opstoken of niet. Als het hout vanzelf vergaat komt het er net zo goed uit.

Maar fijnstof in de lucht is het belangrijkste milieuprobleem. En daar zitten we inderdaad mee.

Overigens vind ik op gas stoken in milieu-opzicht wel schoner, maar weer geen langetermijn oplossing. Want gas is eindig en raakt op, en je kunt het moeilijk bijmaken. Dat is bij hout anders: je kunt het bijplanten.

Maar goed. Ik realiseer me dat dit inderdaad een punt is.

Dat een gashaard 'echte' vlammen brandt
Ik moet dus denken aan de gaskachel die bij mijn schoonvader staat: zo'n antracietgrijs ding waar in het midden van die kleine vlammetjes branden en waar een knop op zit waarmee je hem hoger of lager draait.

Wat hebben die mensen bij mij in de straat dan? Want daar zie ik een soort tv-scherm met dansende vlammen erop. (Alleen als ik van ver door de ramen spiek, hoor). Ik dacht dat dat een gashaard was.

Margje

Siena

Siena

03-01-2010 om 17:34

Margje

Nee, zo'n TV scherm heeft niets met een gashaard te maken, daar heb je geen gas voor nodig alleen een stekker en een stopcontact.
Een ouderwetse gaskachel geeft ook heel andere vlammertjes, veel regelmatiger en verdeelder, net zoiets als de gasoven bij mijn moeder vroeger.
Hier wat plaatjes van gashaarden. Er zij echtere en minder echte, naar smaak.
http://www.harlekijn.com/upload/e0000902.jpg
http://www.dickdegeling.nl/gas/307p.jpg
http://www.comfihome.nl/uploaded_images/sfeer3.jpg
http://www.josharm.nl/images/productinfo/Haarden-gasgestookt-staand.jpg

margje van dijk

margje van dijk

03-01-2010 om 17:48

Goh

Het is inderdaad heel wat anders dan ik dacht.
Maar hoe werkt het dan? Het is wel echt vuur, en dat brandt op iets (kooltjes o.i.d.) maar de echte brandstof is gas, dus er is een gastoevoer? Je hoeft je dus nooit om dat vuur te bekommeren, het brandt altijd gewoon door? (Dat vind ik toch ook wel de sjeu van een houtkachel).

Op die eerste twee plaatjes van jou lijkt het net alsof het vuur niet achter glas zit, maar gewoon in de open ruimte zit te branden (op een plateautje). Klopt dat? Lijkt me erg apart.

MarIk heb op dit moment ook mijn hele 'eten' weer in de kachel staan (rode kool, stoofpeertjes, en de aardappelen zet ik er zo bovenop - geen vlees vandaag). Dus hoewel ik het milieu wel wat aandoe, bespaar ik ook weer een hoop energie (mijn fornuis hoeft bijna niet aan). Levert dat nog punten op of zit ik mezelf alleen maar rijk te rekenen

Margje

Dat doe ik ook

Wij hebben ook een soort van verwarmd iets boven de kachel. Vandaag heeft daar stoofpot staan sudderen. Met de kerst heb ik de hazenrugfilet er ook in gehad: even aanbraden, in alufolie en een schaal en dan een minuut of 10 alow in op de kachel. Ze waren precies goed. Em ja, ik ben bij ons de stoker!

Siena

Siena

03-01-2010 om 20:12

Hoe het werkt

Nou, op gas.
Er is een gastoevoer en dat gas kun je aansteken, net als je gasfornuis maar omdat de branders heel anders zijn krijg je heel andere vlammen. Dus ja het brandt zolang de gaskraan open staat. Gaat die dicht dan is het vuur uit.
Een gashaard kan m.i. best een alternatief zijn voor een houtgestookte haard zeker als er nog geen rookkanaal is. Als dat eerst nog aangelegd moet worden vanaf de begane grond via een paar verdiepingen door het dak dan is dat een fikse verbouwing. Voor een gashaard heb je alleen een afvoer naar buiten nodig die niet recht omhoog hoeft te gaan of hoeft te 'trekken'. Zoiets als je afzuigkap. Misschien zijn er ook wel gashaarden met een oventje erboven, het vuur zal even heet zijn.
Je zegt het lijkt net alsof het vuur niet achter glas zit, maar gewoon in de open ruimte zit te branden (op een plateautje). Klopt dat? Lijkt me erg apart.
Ja dat klopt. Er zijn net als bij houtstook open en dichte modellen. Bij de open modellen zul je iets eerder zien dat het geen echt hout is wat erin ligt hoewel er heel kunstig nephout is. Wat ik al zei bij een dichte kachel zul je bij een goede gashaard echt twee keer door de ruitjes moeten kijken of daar nou echte stammen in liggen te branden of niet.

Oh ja, reinigen

Ik reinig het ruitje met Kachelruitjesreiniger van HG (hagesan). Is niet goedkoop maar je doet er lang mee en het werkt echt, nee geen aandelen. Het is te koop bij oa bouwmarkten.

Gas kan net echt

Mijn man wilde altijd een houthaard in ons nieuwe huis (pyromaantje . Het huis dat we kochten had een haard: een houthaard die was omgebouwd naar gashaard: open en met nephoutblokken. Na een verbouwing zou die er dus uitgaan.

De verbouwing kewam pas een jaar later en in dat jaar is die gashaard wel heel vaak aangeweest. Uiteindelijk bij de verbouwing een nieuwe haard en schouw gekocht en besloten dat de haard wel houtgestookt moet kunnen worden dus daar is bij de aanleg op gelet.

Maar we hebben er meteen wel een gasblok in laten zetten en met nepblokken en denneappels. Die niet van echt zijn te onderscheiden. Veel bezoekers hebben het niet eens door tot ze na enige tijd opvalt dat de vlammen steeds uit dezelfde hoek komen. Maar even blokken anders ranschikken en het ziet er weer anders uit. Alleen het knetteren en de geur heb je bij gas niet ;-(

Het is schoon, snel en milieuvriendelijker. Als het gas op is kunnen we altijd het gasblok eruit halen en de haard verder als houthaard gebruiken En fikkie stoken doet mijn man eens in de zoveel tijd met de kinderen in de tuin bij de vuurkorf

groeten,
Ekeim

Petr@

Petr@

05-01-2010 om 21:45

Romantiek is hier ver te zoeken

Petr@man was niet onder de indruk van het "zweem kou mee naar binnen nemen met je mandje hout onder de arm" verhaal want dan zou ik toch gaan zeuren dat ik het koud had (hij kent z'n pappenheimers).
En die oven zag hij helemaal de lol niet van in ("je hebt toch een oven?" En zeker niet na het stoofpeertjesverhaal.
Petr@man vond de kachel ook te klein, dus ik ben op internet op zoek gegaan naar soortgelijke kachels, maar dan een slag groter en we hebben deze gevonden: Janus (http://www.janus.nl//?nl/modellen/janus_6/).
Wat betalen jullie trouwens voor hout? Want als ik op internet rondkijk zijn dat toch flinke prijzen!

gr.
Petr@

Ellen Wouters

Ellen Wouters

06-01-2010 om 12:01

Let op formaat

Die Janus lijkt erg op de kachel die wij hebben. Let op het formaat, ik weet niet of het al genoemd is maar het moet passen bij het formaat van je woonkamer. Het is geen kwestie van smaak maar van rendement. Een kachel die te groot is voor je woonkamer wordt te heet, dan moet je de verbranding temperen en dat heeft onvolledige verbranding (extra roet in de schoorsteen) tot gevolg. Is-ie te klein, dan wordt het niet warm genoeg.

De prijzen van hout hangen af van het soort hout en of het droog is (droog van binnen, niet van buiten). Droog hout kun je meteen stoken maar is duurder, nat hout moet eerst een jaar buiten liggen. Wij betalen rond de 50 euro per kuub. Hout in zakken bij de bouwmarkt is peperduur.

Stank

Sorry hoor, maar ik heb zo´n hekel aan die houtkachels en open haarden in de buurt. Mijn neus gaat ervan kriebelen, ik krijg het benauwd ervan, de ramen moeten, soms overdag al, dicht en als het al te erg wordt ruikt het in huis, dankzij die moderne ventilatieroosters, alsof er brand is.

Dus ik zou het fijn vinden als jij, en de rest van Nederland, zou kiezen voor een gashaard.

Arike

Ellen Wouters

Ellen Wouters

06-01-2010 om 16:02

Goed stoken

Ik denk dat er qua stank en overlast een hoop te winnen valt door goede techniek en goed stoken.
Dat is inderdaad door te stoken met droog hout, door een goede afvoer, door te stoken met volledige verbranding en door geen andere dingen te stoken dan hout. Een aantal jaren geleden werden veel kachels verkocht als "allesbrander". Dat wekte ten onrechte de suggestie dat je alles maar kunt verbranden in je kachel.
Open haarden en kachels met niet-passende capaciteit zorgen voor onvolledige verbranding en dat veroorzaakt veel roet en rook.

Petr@

Petr@

06-01-2010 om 16:25

Ellen

Wij gaan ook voor het kleinste formaat: de Janus 6, op de website staat:
"De JAnus mini is het kleinste model uit de JAnus-familie. Deze kachel verwarmt ruimtes tot circa 120 m3. De mini is vooral geschikt voor ruimtes waar comfort en gezelligheid belangrijker zijn dan een hoge warmteopbrengst."
Wij gaan binnenkort naar een dealer en dan kijken we of de kachel in het echt ook zo leuk is. En dan wil ik toch ook nog eens kijken naar de kachel die Margje heeft, want dat oventje blijft leuk.

Ik schrok wel van de prijzen van hout op internet! 1,8 m3 voor € 180,00! Maar dat kan dus goedkoper.

Ellen Wouters

Ellen Wouters

06-01-2010 om 16:53

Petr@

Onze kachel is vergelijkbaar met de Janus 6. Maar vergis je niet: 120 m3 is nog redelijk groot. Als je voor het gemak even 3 meter hoogte rekent, is dat dus voor een kamer van 40 m2.
Het komt niet op een metertje meer of minder, maar in een echt kleinere woonkamer heb je dan nog steeds overcapaciteit als je flink stookt.
Onze woonkamer haalt die 40 m2 wel, en die kan goed warm gestookt worden zelfs in deze koude tijden, met de cv uit. Het duurt alleen wel even, voordat de kachel echt zoveel hitte afgeeft dat de hele kamer warm is, is hij gauw een uur aan.
Stook je maar kort 's avonds, een uurtje of twee, dan heb je niet snel last van overcapaciteit en dan is het niet gauw te warm. Ben je van plan langer te stoken (aan het eind van de middag aan tot je naar bed gaat) en je hebt een kleine huiskamer dan zou ik overwegen een nog kleinere te kopen.
De reden dat ik er zo op doorga is dat mijn ouders vroeger een veel te grote kachel hebben gekocht, daar hebben ze jarenlang spijt van gehad en het ding heeft nooit lekker flink kunnen fikken. De grap van flink stoken is dat je ook weinig rommel ervan hebt: het ruitje brandt schoon en je hebt bijna geen as. Wij hoeven als we goed stoken nooit de asla te legen.

Laat je vooral ook uitgebreid voorlichten bij de dealer. Een goeie dealer kan je hier van alles over vertellen.
Het hangt trouwens ook nog af van het hout dat je stookt. Sommige houtsoorten knetteren zo de schoorsteen in, terwijl bv beuken mooi gelijkmatig en warm brandt. Het is dan ook een van de duurdere houtsoorten.

Gas versus hout en het milieu

Van de site van Milieucentraal:

"Vergelijking: hout en gas
Het is lastig een directe milieuvergelijking te maken tussen het stoken van gas en hout. Gasgebruik levert wel een bijdrage aan het broeikaseffect, maar geeft weinig uitstoot van andere schadelijke stoffen. Vanwege de milieuvervuiling en gezondheidrisico's zijn houtkachels niet geschikt voor huizen in dichtbebouwde gebieden. De kans op overlast voor omwonenden is dan erg groot; de luchtvervuiling zou ook toenemen als veel mensen in zo'n gebied een houtkachel gebruiken. Zie voor een uitgebreide lijst schadelijke verbrandingsgassen en wat te doen bij overlast: [link] Hout stoken."

Net als Arike vind ik overigens de stankoverlast van anderen die op hout stoken erg hinderlijk. Succes met kiezen.

Chris

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.