Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Lou

Lou

02-01-2010 om 13:09

Aquarium


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Marije

Marije

04-01-2010 om 16:20

Puck

Twee mannetjes op een vrouwtje is niet goed, het vrouwtje wordt continu opgejaagd en raakt gestresst, misschien is dat de reden dat het niet wil lukken. Als je nog wil investeren in drie vrouwtjesguppen (kan je de kop niet kosten) is de verhouding beter. Het beste is 1 mannnetje op 2 of 3 vrouwtjes. Dus als je twee mannetjes hebt zou je het best 4 tot 6 vrouwtjes hebben.

Puck2

Puck2

04-01-2010 om 16:54

Marije weet ik

De verhouding guppen was eerst ook wel eens tuk beter verdeeld, maarja, de tetra's vonden van niet. En als ze ook als bijna volwassen grootte guppen consumeren dan krijgen ze wel errug duur voer als ik nieuwe vrouwtjes erbij zet. Maar je hebt gelijk, voor de visjes is het wel beter om er nog een paar vrouwtjes bij te zetten. Aquarium is alleen al eigenlijk te vol..

Marije

Marije

04-01-2010 om 17:38

Echt puck?

Eten ze ook vissen van die grootte? Wow, ik heb roze tetra's (Hyphessobrycon rosaseus) zitten, die zijn iets kleiner en eten alles wat ze tegenkomen, maar de grotere vissen (en ook een jonge gup van een centimeter of twee) laten ze gelukkig met rust! Neh, dat is inderdaad duur vissenvoer!

Babyvisjes beschermen door

een stuk fijnmazig gaas dat niet roest in je aquarium te plaatsen; grote vissen kunnen hier niet doorheen zwemmen, kleintjes wel ergo de kleintjes zitten mooi afgezonderd van de rest wanneer ze willen.

Lou

Lou

04-01-2010 om 21:37

Guppenpuppies

Ik leer hier veel over guppenpuppies in elk geval Zelf laat ik het daar voorlopig maar niet op aankomen, want toen dochter hoorde dat de moedergup het kindjegup op kan eten trok ze wit weg en stelde direct zeer vastberaden dat ze Geen Guppies Wil. Goed, we hebben er dus een criterium bij: de vissen in ons aquarium mogen zich niet al te makkelijk voortplanten danwel niet hun kinderen opeten. Even doordenkend in deze lijn mogen ze ook niet te snel doodgaan.

Verder dank alvast voor het lijstje en de andere tips, Lodie, Marije, Puck2 en wie ook alweer nog meer - sorry, ik weet niet meer precies wie wat schreef maar ik lees en herlees alles en woensdagmiddag gaan dochter en ik naar een aquariumwinkel om de dienstdoende verkoper eens flink door te zagen.

groet,

Lou

Puck2

Puck2

05-01-2010 om 12:28

Ach lou

Als je dat criterium van geen puppies opeten handhaaft dan blijven er wel minder simpele beginnersvisjes over want ook play's en zwaarddragers eten hun jonkies op als ze de kans krijgen en dat zijn nu juist leuke kleurige visjes voor in een beginnersaquarium omdat ze weinig eisen stellen aan de waterkwaliteit. En dan vallen ook een aantal andere vissen af omdat ze ook elkaar wel opeten. Ik mis af en toe ook vissen, vind geen lijkjes in de bak dus mijn conclusie is dat ze (al dan niet levend) door anderen worden verorberd. Maar ik heb dat nog nooit "live" zien gebeuren dus ik zou daar wat betreft je dochter niet zo over inzitten. En je kunt natuurlijk ook de tip van fijnmazig gaas gebruiken om een hoekje voor grut te maken.

Peetje

Peetje

05-01-2010 om 13:29

Zeg lou...

hoihoi,

Ik heb niet alles gelezen, maar wij hebben sinds eind november een aquarium (oma's kado voor verjaardag zoon). En ik heb me er nog niet erg in verdiept (schaam schaam), maar alles gaat heel goed. Enfin, wat ik je wilde zeggen: volgens mij woon jij in U. En dan zou je een eens naar de Diebo kunnen gaan (Laagraven), onder de CarlDenig en t/o de Macdo.
Daar hebben wij alle info, vissen, voer en weet-ik-wat van en we zijn bijzonder goed geholpen.
Oh ja, of je cohter komt hier een keertje bij zoon kijken, die zit al weken elke dag na het ontbijt op een stoeltje te staren/dromen en wil iedereen laten zien hoe leuk een aquarium is!

groeten,
Peetje

Lou

Lou

05-01-2010 om 17:00

Puck

Oké, fijn dat je in ieder geval niet live getuige hoeft te zijn van zo'n maaltijd, dat zou hier het einde van een nog niet eens begonnen hobby betekenen vrees ik. Ik laat het criterium weer een beetje los

groet,

Lou

Lou

Lou

05-01-2010 om 17:04

Peetje

Ja, de Diebo was al voorbij gekomen in mijn zoektocht. De winkel krijgt zeer uiteenlopende recensies op een aquariumforum. Ik ga morgen eerst wat steentjes kopen bij de dierenwinkel om de hoek, en eens kijken wat hij nog meer heeft, en hoe veel verstand deze man van aquaria heeft.

En wat lief dat je ons uitnodigt! Je hebt gelijk over de woonplaats, maar wij kennen elkaar toch niet of wel...? Wil je me even mailen? [email protected]

groet,

Lou

Puck2

Puck2

05-01-2010 om 17:30

Wel een cru verhaal voor zo tussendoor

Mijn buurvrouw had in haar aquarium op een gegeven moment 1 guppiepuppie ontdekt. Beestje in het kweekbakje gedaan, weken in gezeten tot groot genoegen van haar 11-jarige kind. Op gegeven moment springt het beestje met het schoonmaken een beetje wild weg en kwam op de rand terecht. Wel weer in het water gedaan, maar het beestje heeft het niet overleefd. Buuvrouw liet ex-puppieguppie nog even in de bak om aan kind te laten zien dat hij echt dood was. Oke, samen eruit vissen, laat kind guppie per ongeluk los in de bak. Hap zei toen de tetra. Dat was wel even cru voor buurkind.

Marije

Marije

05-01-2010 om 18:00

Hmmm...

Volgens mij heb ik tamelijk ongevoelige kinderen, die vinden het eten en gegeten worden erg interessant, ook een half aangevreten visje werd uitgebreid bekeken. Jammer dat het beestje dood was, maar wat een geluk dat ze um nu eens van binnen konden bekijken!
Toen het eerste visje dood ging zei jongste "amen" (katholieke school voor de wc doorgetrokken werd, gelukkig hoeven we geen officiele vissenbegrafenissen te houden .

Femke_

Femke_

05-01-2010 om 21:53

Nog een aquarium-prietpraat

Wij hebben een klein bakje waarin eerst 2 goudvissen zaten, na enkele wisselingen (goudvissen deden het niet lang volgens zoon) ging uiteindelijk de laatste dood. Wij het nieuws heel voorzichtig gebracht, bij de eerdere vissen was hij toch wel een beetje verdrietig. Dus: "weet je....je vis is toch doodgegaan (hij zwom al een paar dagen niet helemaal lekker), jammer hè?" Oh zegt hij, dat komt goed uit want ik wil nu toch guppen.
Dus: nu hebben we guppen (inmiddels alweer wat minder want: opgegeten) en plaatjes (?) ook met jonkies en weer gegeten.
Groet,
Femke

Lou

Lou

05-01-2010 om 22:16

Ja jeetje

Ik wás zo enthousiast begonnen, komen jullie gezellig allerlei intervisselijke wreedheden opdissen...

Lou

Puck2

Puck2

06-01-2010 om 09:06

En ik had me nooit in dit draadje moeten mengen

Ik vol trots op ons mooie bakje dat het goed doet zonder al te veel problemen: gaat er sinds we er nieuwe vis in hebben zitten ineens van alles mis. 1 nieuwe corydora gaf al vrij snel de geest, nu zijn er nog 2 cori's spoorloos verdwenen en is een netbotia al zijn strepen vervaagd en ook het hoekje om gegaan. Ik vermoed dat er een schimmel in de bak zit, zou toch niet met de nieuwe vis meegekomen zijn? chipperdechips! Baalbaal. Vanmiddag met de 2 lijkjes en wat water maar even naar de winkel terug. Ik zie af en toe wat kleine "sneeuwvlokjes" drijven door de bak en ook op de bodem van het kweekbakje met gup lijkt zich pluizig spul te ontwikkelen.

Puck2

Puck2

06-01-2010 om 09:32

Lou, valt wel mee in de praktijk

Kinderen wennen er heel snel aan dat vissen ook wel eens dood gaan. Toen onze allereerste vis bijna het loodje legde wilde ik hem ook invriezen om hem verder lijden te bespraren (de kop afhakken is eigenlijk nog diervriendelijker maar zeker met kinderen in de buurt kan je dat niet doen). Tranen met tuiten werd er gehuild en het mocht niet, was zielig, etc. Drama alom. Onze overbuurman kweekt koi en heeft dus die verdovingsvloeistof. Daar heb ik dus maar een beetje van geleend en zo het beestje in bijzijn van de kinderen laten inslapen. Uiteraard moest hij wel begraven worden in de tuin. Het is nog net geen rouwdienst geworden.... Maar toen gisteren de netbotia raar begon te doen zei kind als eerste: mam, doe hem maar in de vriezer want hij is zielig.

Marije

Marije

06-01-2010 om 10:13

Pluizig spul in kweekbakje

Is dat pluizige spul niet gewoon voer? Dat schimmelt vrij snel, even de gup in een apart bakje (met aquariumwater) kweekbakje schoonmaken en gup weer terug. Je moet even de waterkwaliteit na (laten) kijken. Een paar dagen lang 10% verversen kan ook nooit kwaad.
Lou, laat je niet ontmoedigen hoor . Ga gewoon een beetje luchtig met alle gruwelijkheden om en je kind doet dat vanzelf ook! Gisteren hadden we puppies in een andere bak (vis zat apart) en er lagen er al een paar dood op de bodem. Dochter vist ze eruit, gooit ze in het aquarium met als commentaar: vissenvoer! Er gaan altijd wel wat visjes dood en daar wennen de kinderen vanzelf aan. Aan de andere kant gaan de plantjes groeien, zie je hoe verschillende visjes verschillend gedrag vertonen (de guppen gaan als een gek langs het glas zwemmen als ze ons zien want ze denken dat ze altijd eten krijgen, de roze tetra's voeren schijngevechten, de neontetra's zwemmen met z'n allen als 1 vis bij elkaar, de knipstaartjes knippen met hun staart en de algeneter trekt zich van alle commotie helemaal niks aan en blijft onverstoorbaar algen eten . Het is echt leuk, en super ontspannend!

Puck2

Puck2

06-01-2010 om 10:25

Marije

De pluisjes onderin het kweekbakje zullen inderdaad voerresten kunnen zijn, maar de losse vlokjes in de grote bak niet. Ik ga vanmiddag terug naar de winkel en neem behalve de dode cori en botia ook wat water mee. Die heb ik thuis vanmorgen eigenlijk nog niet eens getest.
En je geeft wel een hele leuke beschrijving van een aquarium, zo wordt iedereen enthousiast en eerlijk gezegd, door dit draadje ben ik me er ook veel meer mee bezig gaan houden en aangezien mijn vakgebied ooit ethologie was kan ik ook zomaar een tijd voor het bakje zitten kijken naar wat ze allemaal uitspoken. En hat was vanmorgen ook voor het eerst dat ik baalde dat er vis dood was en dat het niet goed gaat in het bakje. grappig, wat zo'n draadje al niet teweeg kan brengen.

Lou

Lou

06-01-2010 om 15:48

Help, wat nu?

Ik heb het aquarium schoongemaakt, grint gekocht en uitgespoeld, en plantjes gekocht. Maar nu zegt de dierenwinkelmeneer dat het heel gevaarlijk is als het aquarium uitsteekt boven de plank waar hij op staat, omdat het glas dan kan breken. Hij steekt één centimeter uit. Is dat inderdaad gevaarlijk? En zo ja, wat kan ik er aan doen voordat de plantjes dood zijn (= binnen 24 uur) Ik heb geen andere plaats om het aquarium neer te zetten. De kast waar hij op staat kan ook niet verschoven worden of zo. Een losse plank op maat laten maken en die erop leggen? Of vasttimmeren (argh, dat kan eigenlijk ook niet, op mijn mooie kast). Of valt het allemaal wel mee en kan mijn mooie aquarium gewoon op zijn mooie plekje staan? Graag advies!

groet,

Lou

Vera*

Vera*

06-01-2010 om 15:55

Lou

Je kunt onder het aquarium een plank/plaat leggen van de zelfde maat. Dat verdeelt de druk.

Marije

Marije

06-01-2010 om 16:50

Lou

Als je die plantjes gewoon onder water zet zijn ze toch niet zomaar dood? En ik zou er inderdaad zoals Vera zegt wel een plank onder leggen.

Lou

Lou

06-01-2010 om 17:33

Marije en vera

Dank voor de snelle reacties. De plantjes zitten in zakjes, met lucht maar zonder water. Zo zouden ze het 24 uur overleven. Ik heb ze expres nog niet in het aquarium gedaan, omdat er dan ook water in moet en dan wordt het zo zwaar als ik het later nog op moet tillen, vandaar. Kan ik de plantjes misschien beter in een kommetje warm water zetten met wat grind op de bodem?

En die plank, die zal ik morgenochtend dan even gaan halen want die heb ik niet bij de hand. Kan die gewoon los op de kast liggen?

groet,

Lou

Puck2

Puck2

06-01-2010 om 17:53

Lou

Waterplantjes zijn niet zo kwetsbaar als vissen hoor, gewoon in een bakje water leggen en dan gaan ze het heus redden. En als bak maar 1 cm uitsteekt dan is het vast geen probleem dat hij los op de kast ligt, eraf vallen zal een vol aquarium niet. Wel een beetje stevige plank nemen natuurlijk anders heeft het nog niet zoveel nut.

Peetje

Peetje

07-01-2010 om 09:54

Lou (ot)

Hoi Lou,

Je hebt mail..

groeten,
Peetje

Lou

Lou

07-01-2010 om 14:16

Hij staat

Nou, het heeft me nog een groot deel van de ochtend gekost maar nu staat het aquarium goed op zijn plek. Plank gezaagd, toch maar aan de kast geschroefd (we hebben immers ook katten, geen idee hoe gek ze worden van een aquarium, dan maar liever niet ook nog op een losse plank...) en toen lekker gaan vullen. De plantjes leven inderdaad nog, Puck. Alleen ik heb het water geloof ik te enthousiast erin gegoten want er drijft nu allemaal bodemzand aan de oppervlakte. En op de een of andere manier durf ik de bak niet af te vullen, hij is nu pas voor tweederde vol. Ik weet niet, ik heb een vreemde gevoelmatige drempel om hem ineens helemaal vol te gooien met zestig liter. Slaat vast nergens op
Verder heb ik voedingstabletten voor de planten erin gedaan en bacteriespul voor het water. Ik geloof dat ik nu alleen een paar weken moet wachten, en dan eindelijk visjes kopen!

groet,

Lou

Marije

Marije

07-01-2010 om 15:30

Lou

Gewoon vullen dat ding, dan kan ook het filter aan en kan de bacteriegroei beginnen! Het zand (de voedingsbodem?) zakt vanzelf en het water wordt mooi helder. Als je later de rest van het water erbij doet, verstoor je de boel weer. Maar heb je nu voedingsbodem en tabletten?

Lou

Lou

07-01-2010 om 15:36

Marije

Ja, ik heb een klein beetje voedingsbodem en daarop grind, en tabletten voor de planten. Is dat te veel van het goede? En trouwens, het filter en de pomp draaien al. Ik heb er zojuist weer wat water bijgedaan, zit nu op driekwart denk ik, nah, bijna vol is hij wel. Ik zal hem nu maar helemaal vullen dan. Hij is niet lek, dat heb ik nu in elk geval gezien....

Marije

Marije

07-01-2010 om 16:23

Lou

Het is een beetje veel van het goede ja, zeker omdat je nog geen vissen hebt. Het kan niet zoveel kwaad, alleen moet je in de gaten houden dat je niet teveel alg krijgt. Je moet de lamp trouwens ook niet te lang aanzetten, als je het aantal uren licht langzaam opbouwt, krijg je ook minder last van algen.
Goh, meevaller dat ie niet lek is, hoef je tenminste niet ieder uur bij te vullen *grinnik*.

Lou

Lou

07-01-2010 om 16:40

Marije

Ik was met alle potjes en flesjes die ik erbij had gekregen naar de dierenwinkelmeneer gestapt, en die had me dit geadviseerd. Maar over het algemeen heb ik niet zo heel veel vertrouwen in deze dierenwinkelmeneer, dus ik ben heel blij met dit soort tips. Dat van die lamp wist ik ook niet. Ik denk dat ik morgen maar eens een goed boek ga aanschaffen (ik heb nu alleen een paar boeken uit de bibliotheek, waar vooral heel veel vissen instaan en verder niet zo veel), dan kan ik mijn overige beginnersfouten wellicht wat beperken. Als jij of iemand anders verder nog tips en ideeën hebt/heeft, houd ik me zeker ook van harte aanbevolen!

Het aquarium zit nu ongeveer vol, de lamp gaat straks uit. En ik houd het waterpeil in de gaten...

Puck2

Puck2

07-01-2010 om 17:25

Internet

Lou,
In 1 van mijn eerste postings heb ik volgens mij links gegeven naar websites waar je ook veel beginnersinformatie kunt vinden.

Marije

Marije

07-01-2010 om 17:27

Dierenwinkelmeneren

Dierenwinkelmeneren willen verkopen . En ach, beginnersfouten, het is ook nog eens zo dat iedereen zo z'n eigen ideeen heeft. Ik gooi bijvoorbeeld altijd van dat waterspul in het water, er zijn een heleboel mensen die dat helemaal niet nodig vinden. Maar er is een aantal handigheidjes die je ongemak doen voorkomen. Een bak vol alg is niet mooi, een beetje alg hoort erbij. Als je de lamp een uurtje of 6-7 aanzet in het begin, kun je dat opbouwen tot 10-12 uur per dag.
Als je het Nederlandstalig Aquaforum doorleest, hoef je geen aquariumboek te kopen, daar staat ontzettend veel informatie (een soort OO voor aquapuristen en veel foto's van prachtige bakken!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.