Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Lou

Lou

02-01-2010 om 13:09

Aquarium


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Lou

Lou

07-01-2010 om 21:18

Puck2

Dat is waar, ik heb die websites ook nog. Die heb ik ook nog eens doorgelezen en er staat heel veel bruikbaars op. Toch vind ik de informatie hierop niet helemaal eenduidig, zeker niet in combinatie met de tips van de dierenwinkel hier in de buurt. Hij zegt bijvoorbeeld dat je water helemaal niet hoeft te testen, terwijl op die sites wordt beweerd dat het essentieel is. Nou, dat is alleen als je heel professioneel te werk wil gaan, zegt de dierenwinkelmeneer, "dat doen gewone mensen met een gewoon aquarium helemaal niet". Ik weet dan niet of dat waar is, wat hij zegt. Snap je? Daarom zou een beetje houvast wel fijn zijn. Aan de andere kant, misschien is die houvast gewoon wel onzin, want zoals Marije al zei, iedereen heeft weer zo zijn eigen gebruiken en gewoontes ontwikkeld en de meningen lopen nu eenmaal uiteen. Met als voordeel dat het wellicht ook niet zo veel uitmaakt welke mening je volgt. Dus ik doe misschien wel veel moeilijker dan nodig is, en zo krijgt de dierenwinkelmeneer toch weer een beetje gelijk

Puck (vroeger Puck2)

Puck (vroeger Puck2)

07-01-2010 om 21:49

Lou

Ja, ik herken dat tegenstrijdige wel. Ook dierenwinkels onderling en vast ook wel kenners zijn het vaak oneens. Ik zocht waarschijnlijk over de "zwangerschapsvlek" en daar vond ik al dat het niet altijd optreedt, altijd een teken is en dat hij er ook is als je vis niet zwanger is. Tja, wat moet je dan.
Wat waterkwaliteit zal je precies hetzelfde vinden: alleen voor pro's tot voor iedere vissenkom verplicht. Ik test het water eigenlijk alleen als er problemen zijn, verder nooit bijv. En ook wij zijn als complete groentjes met een aquarium begonnen, we doen maar wat. Eigenlijk door dit draadje ben ik me er een beetje in gaan verdiepen, terwijl de bak er al bijna een jaar staat.

Marije

Marije

08-01-2010 om 08:06

Lou

Weg met die dierenwinkelmeneer . Nee, geintje, maar als er nog een andere visboer in de omgeving is zou ik daar eens gaan proberen. Net zoals Puck test ik de waterkwaliteit ook alleen als er problemen zijn, maar voor ik een bak vol visjes zou stoppen, zou ik graag getest hebben zodat je niet middenin een nitrietpiek voor een berg geld visjes heb drijven. Ik heb zelf geen teststrips, maar mijn vaste viswinkelmeneer test altijd zonder zeuren als ik daarom vraag (terwijl hij die strips zelf verkoopt, dus hij kan me ook zo'n setje aansmeren.
Een goede dierenzaak geeft ook garantie op de vissen. Het is dus in hun eigen belang dat ze je goed voorlichten, want als de vissen binnen een bepaalde tijd doodgaan, krijg ik een nieuwe. Als dat bij jou dierenwinkelmeneer ook zo is, zou ik er niet zo'n moeite mee hebben dat hij het water niet wil testen. Als hij die garantie niet geeft, zou ik op zoek gaan naar een ander!
Puck, levendbarenden hebben altijd een drachtigheidsvlek. Als ze drachtig zijn, wordt ie groter, maar ik heb jonkies rondzwemmen en aan de vlek kun je heel makkelijk zien wat de mannetjes, en wat de vrouwtjes zijn. Het is dus geen teken dat het visje zwanger is, maar wel dat het een vrouwtje is.

Lou

Lou

08-01-2010 om 10:05

Marije

Haha, een visboer. Hij ziet me aankomen: twee ons kibbelingen graag, een scholfiletje en heeft u ook kardinaaltetra's?

Mijn dierenwinkelmeneer zegt dus dat ik het water niet hoef te testen en ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat dat is omdat hij A die teststrips niet verkoopt, B mijn aquariumwater niet zelf kan testen en C geen garantie wil geven op gekochte vissen. Het is meer een kattenvoer-hondenriemwinkel, die ook een paar vissen heeft. Ik ga inderdaad eens op zoek naar een andere visboer. Maar niet nu, want vandaag ga ik eens iets anders doen dan aquariumonderzoek.

Bedankt weer Puck en Marije voor al jullie reacties en goede raad!

groet,

Lou

Opa en oma geworden...

Wij hebben ook een aquarium, een Jewel Record 60.
We zijn begonnen met goudvissen en 2 algeneters (bostelkopmeervallen) Onze goudvissen hebben we gekocht als goudvisJES, maar binnen een jaar waren het meer koi-karpers! Belachelijk groot, ze sloopten de planten, maakte een enorme rotzooi en konden amper nog baantjes trekken. Dus goudmosters weggegeven, en de algenters gehouden. Ook die waren inmiddels flink gegroeid, pa algeneter (Met indrukwekkende bostels, het lijkt wel een prehistorische vis) meet al snel een centimeter of 13, mam (zonder bostels) is wat kleiner. We hadden besloten om over te gaan naar een meer tropisch aquarium (de algeneters kunnen in water vanaf 20 tot 26 graden), en ook meteen "even" de boel opnieuw in te richten. Dus algeneters vangen. Mam had ik zo te pakken, maar pa lag in zijn bootje (past net...) en klemde zich stevig vast. Een beetje hopeloos keek ik eens rond in mijn bak, en zag wat bewegen...Huh?? Babyalgeneters! 2 Stuks!!! Leuk, dacht ik nog, en viste de kleintjes eruit. Pap zette ik maar met boot en al in het reservebakje, en ik begon vol goede moed mijn bak leeg te maken. Eerst de pomp eruit...Ik pak dat ding, en kiep 'm om in het aquarium. Plons...plons...plons...Weer baby-algeneters, nu 6!!! Ow help, wat moet ik daar nu mee? Ook maar gevangen, en bij pap, mam en broertje/zusje in bakje. Pa was inmiddels even uit z'n boot, dus ik pak dat ding om 'm even af te spoelen. Ik kijk erin, en wat zie ik: Een heel pakket eitjes, ik denk wel een stuk of 30!!!
Die heb ik toch maar (heel wreed) door de gootsteen gespoeld. En nu zit ik dus in het totaal met 10 bostelkopmeervallen. Die dus uit kunnen groeien tot een cm of 15... Ik heb al visioenen dat dadelijk mijn hele aquariumvloer vol ligt met die beesten. Ze zijn nu nog maar een paar centimeter, en erg schattig. Maar ze moeten toch maar op marktplaats!
Overigens zijn ze ijzersterk, want nadat ik de bak opnieuw had ingericht en 3 weken had laten staan hebben we 8 neontetra's, 6 guppen en 2 black molly's gekocht. Blijkbaar was er eentje ziek, want binnen 5 dagen hadden we nog maar 1 gup, de black molly's en 4 neon tetra's. En dus alle algeneters...
Behandelt met medicijn, helft van water ververst, en nu kijken we het nog een weekje aan en gaan dan maar wat nieuwe visjes en wat garnalen halen. Maar dus niet meer bij Intratuin...
Volgens onze dochter zijn we opa en oma geworden van die baby-algeneters... Dus ik zet binnenkort mijn kleinkinderen op marktplaats!

Puck

Puck

08-01-2010 om 10:45

Wenli

weet je ook wat voor ziekte je hebt gehad in je bak? Wij kochten vorige week (ook bij Intratuin, maar wel iemand die er veel verstand van lijkt te hebben) vissen en die sloegen ook maar voor de helft aan. 3 van de 4 corydoras hebben het begeven en ook één van onze eigen netbotia's die we al langer hadden. Ik dacht ook aan een ziekte (schimmel) en heb dus 2 dode vissen even in een plasatic zakje gedaan om in de winkel te laten beoordelen. Toen ik voor ik wegging op het lumineuze idee kwam om het water eens te testen. Ik heb dus wel eigen teststrips: 6 in 1 van Tetra. Bleek de NO3 veel te hoog te zijn! Met de dode vis en een bekertje water naar de winkel terug en uitgelegd wat er gebeurd was. Het eerste wat hij vroeg was of ik water bij me had om nog een keer te testen. En hij kwam nog hoger uit met zijn nitraat (boven de 100 mg/l) Op mijn vraag waarom dan de nieuwe vis vooral het loodje legt was zijn antwoord: je eigen vissen zijn eraan gewend geraakt en kunnen daar dus tegen, maar nieuwe vis dus niet en de ene vis past zich makkelijker aan dan de andere vandaar dat het plaatje, de algeneter en de zwaarddrager er wel blijven legen en de cori's niet. Het klonk me wel logisch. En verder zei hij dat ik iets meeKREEG om de waterkwaliteit te herstellen als we eerst 1/3 water ververst hadden. Ik ben alleen vergeten te vragen hoe het kan dat ineens de nitraat zo hoog is geworden, we hebben minder dan 2 weken geleden nog water ververst, voer krijgen ze uiterst beperkt en er zit nauwelijks alg in het bakje. Marije weet jij het.
Maar ik had dus niet het lef om nieuwe vis te vragen. Overigens, eerst maar weer de bak in orde krijgen voor er überhaupt nieuwe vis in moet.

Marije

Marije

08-01-2010 om 11:15

Puck

Je hebt een wat overbevolkt aquarium zei je toch (geen zin om terug te zoeken, maar volgens mij was jij dat , heb je er voldoende planten in staan? Planten zijn nitraatvreters, als je er wat snelgroeiers in hebt staan hou je de waterkwaliteit misschien wat beter in balans.
Mijn mening (maar da's ook maar een mening is dat je in die kleinere bakjes beter wat vaker 10% kunt verversen dan af en toe grote hoeveelheden. Nu met dat verhoogde nitraat moet je wel meer verversen!

Marije

Marije

08-01-2010 om 11:25

Wenli

Leuk zeg, zoveel van die prehistorische monsters . En aangezien de vader en de moeder al aan de grote kant zijn voor je aquarium is het goed dat je die eitjes weggemikt hebt (oef, ook al zo'n wreed persoon...). Je moet er niet aan denken, 40 van die beesten in je aquarium, en jij maar kroppen sla erin gooien omdat er niet genoeg alg is voor allemaal *grinnik*.

Puck

Puck

08-01-2010 om 11:35

Marije, klopt

Aquarium is idd beetje aan de volle kant, maar als de vissen zo het loodje leggen is dat probleem ook weer opgelost. We hebben volgens mij redelijk wat planten staan. Geen idee wat voor soorten, maar ze groeien wel redelijk de spuigaten uit moet ik zeggen. Het zijn 4 polletjes, 1 soort helmgras, die zal niet zoveel doen met nitraat en 1 met grote rode bladeren, 1 met kleine groene blaadjes onderin en bovenin rode blaadjes en 1 met amandelvormige groene blaadjes. Ik zal eens kijken wat voor soorten het zijn. Jij noemde in een eerdere posting ook wat soorten. En normaal gesproken verversen we ook niet zoveel water hoor, dat was nu 1/3 op aanraden van de visboer. Nitraat zit nu al weer een stuk lager, rond de 50.
En Wenli ik heb even gekeken naar een plaatje van jouw kleinkinderen en ze zijn erg leuk, maar wel een beetje groot voor een 60 liter bakje. Overigens verklaart het eipakket in het bootje wel waarom het mannetje er niet weg wilde: broedzorg.

Puck

Toen de sterfgevallen in ons bakkie de spuigaten uit begonnen te lopen, ben ik met een bakje water naar een (goede) aquariumzaak gegaan. Deze ligt wel wat verder weg, maar dan in het vervolg maar wat verder rijden...
Daar is het water getest, en dat was prima. Dus ik heb een flesje omnipur meegekregen, dat helpt blijkbaar tegen veel voorkomende ziekten. Het water wordt prachtig chemisch groen, het leek wel radio aktief!
De eerste 2 dagen na de behandeling stierven nog 2 guppen, maar die waren al niet zo zeker van hun zaak voordat ik er mee begon. Daarna is alles vrolijk blijven rondzwemmen.
Maar wat het nu was? De vissies hingen suf op de bodem, wilden niet eten en leken al hun kleur (guppen) te verliezen. De vinnen waren ingetrokken, en het leek alsof de staartjes kleiner werden. Dus misschien vinrot?
In elk geval hoop ik er nu vanaf te zijn, zodat we over een week wat nieuwe visjes kunnen halen.
Zo is het wel een erg leeg bakje...Behalve dan op de bodem en tegen het glas gekleefd, daar viert onze algeneter-familie feest.
Ik heb overigens wel veel planten; 3 gemengde bosjes achterin, en voor een rode en 2 groene (lage)
Is er hier toevallig niemand uit Limburg die interesse heeft om te adopteren???

Lou

Lou

23-01-2010 om 23:21

Visjes!

Voor alle adviseurs van een paar weken geleden: ik heb visjes! Het aquarium heeft twee weken "ingedraaid", ik heb het water zelf getest met een stripje, dat de dierenwinkelmeneer na enig aandringen toch gewoon bleek te verkopen en alle waarden waren in orde, dus hop twee prachtige mannenguppen gekocht. Dochter noemde ze Piep en Fiep. Na twee dagen lag Fiep al verdacht vaak te niksen vlak boven de bodem. Dierenwinkelmeneer vermoedde een storing aan zijn zwemblaas en gaf me ongezien een nieuw gupje mee. En ach, we kochten er ook nog maar eentje bij. Fiep leeft nog dus nu hebben we vier gupjes. De andere twee heten Fiep 2 en Tiep. Als Fiep dood is, verandert Fiep 2 automatisch in Fiep.

Het zieke visje valt dochter wel erg zwaar. Ze heeft vanavond vreselijk gehuild om haar Fiepje. En daar werd ik dan weer zo verdrietig van... is dit wel een goed idee, als ze zo snel doodgaan en dochter daar zo slecht tegen kan? Verkoopt deze dierenwinkel doorgaans wel gezonde vissen? Ik weet het allemaal niet. Maar feit is dat we nu niet meer terug kunnen. Als Fiep, Piep en Tiep het een dikke week overleven in hun nieuwe bakje, krijgen ze volgend weekend gezelschap van een klein schooltje kardinaaltetra's.

Dit stelletje ziet er ook al heel gezellig uit, moet ik zeggen. Het is bijzonder rustgevend om naar te kijken. Dat vinden de katten ook. Ze kunnen er met geen mogelijkheid bij, en hebben zich daar direct bij neergelegd. Zitten gewoon rustig en tevreden, als twee mijmerende oude dames, op tafel naar de visjes te kijken. Soms doe ik een paar minuten met ze mee en observeer hoe de drie fitte visjes ongeveer elke tien seconden op ziekenbezoek gaan bij hun maatje op de bodem. Lief!

Puck

Puck

25-01-2010 om 10:47

Leuk lou

Leuk dat je het nog even vertelt hoe het met je bak gaat. En ach wat betreft het verdriet van je dochter: bij iedere vis die doodgaat wordt dat minder is mijn ervaring. En verder gewoon uitleggen dat vissen nu eenmaal niet zo lang leven en makkelijker doodgaan. Nu na een klein jaar zijn wij in de fase beland dat de kinderen zelf al aangeven als ze vinden dat een vis diervriendelijk naar de andere wereld geholpen moet worden en wordt er geen traan meer om gelaten.

Nog even een vraagje

mijn dochter heeft sinds kerst een (mini)bakje met momenteel 4 guppen, 2 jonkies en 2 groten. (er zijn er helaas al een paar overleden omdat de bak te koud stond).
Gaat nu allemaal prima, blijft zelfs best mooi schoon, al een week of 3 zonder dat we iets ververst hebben.
Maar mijn vraag is als wij straks een week gaan skieën, kunnen ze dan zolang zonder eten, of kan ik de bak beter even bij schoonzus installeren zodat ze dagelijks een beetje voer krijgen. Ik heb nl. ergens gelezen dat ze wel een paar weken zonder voer kunnen?

Voerautomaat

In principe kunnen vissen best 1-2 weken zonder voer, maar of de beestjes dat echt prettig vinden?
Er zijn ook voerautomaten te koop, die kun je inprogrammeren en die geven dan iedere dag een bepaalde hoeveelheid voer af.
We hebben zelf (nog) niet zo'n ding, maar ben er wel over aan het denken er een aan te schaffen, want we gaan in het voorjaar regelmatig een paar dagen weg, en in de zomer ook 2 weken.
Dus wie o wie heeft ervaring met een voerautomaat???

Puck

Puck

25-01-2010 om 16:29

Voorraad voeder blok

Ik heb geen ervaring met een voerautomaat. Maar bij de dierenwinkel zijn voorraadvoederblokken te koop. Ziet eruit als een witte poreuze "kalksteen" en die gooi je in je aquarium. Werkt perfect. Als wij in de zomer 4 weken op vakantie zijn dan gooit de buurvrouw zo'n blok erin als het oude op is, Afhankelijk van het aantal vissen en de grootte van het blok kunnen ze er makkelijk een week of 3 mee vooruit, dus een weekje op wintersport moet geen enkel probleem zijn.

Nasha 1st

Nasha 1st

25-01-2010 om 22:45

Voerautomaat

is heel handig! hebben wij hier ook voor aquarium zoon!

Tihama

Tihama

26-01-2010 om 09:01

Voerautomaat

Wij hebben er slechte ervaringen mee. Eerst bleek dat de voersoort die wij geven (vlokjes) er maar beperkt in kan. Toen bleek tijdens de vakantie dat de batterijen op waren. Het duurde even voor onze postverzorger dat zag. En het jaar erop besloten we dat we er een trafo aan zouden koppelen, zodat dat probleem niet meer op kon treden. En toen stopte de automaat er om een niet-bekende reden mee...

Afgelopen jaar heeft de buurman braaf dagelijks gevoerd.

Mijn man twijfelde over zo'n voorraadblok, maar ik heb nu voorgesteld dat we het binnenkort eens gaan proberen als we gewoon thuis zijn. Hopelijk werkt dit wel.

Ik vind de katten overigens beduidend minder werk vragen dan een aquarium. Je moet steeds letten op de balans, reinigen, alg weghalen etc. Gelukkig is dit de hobby van mijn man

Tihama

Puck thanks

Zo'n blok lijkt me wel wat, ga ik inderdaad eerst eens proberen nu we nog thuis zijn, Wenli ook bedankt voor je reactie. Zo'n voerautomaat stel ik me voor dat die wat groot is voor zo'n ons kleine bakkie, echt maar 10 bij 20 bij 15 ong., dus heel klein.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.