Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Emma B

Emma B

10-01-2010 om 15:33

Ernstig consuminderen (biologisch natuurlijk :-)

Ik heb deze week besloten dat ik eens ga proberen ernstig te consuminderen. Ik geef ongeveer 250 euro uit aan supermarkt en eten en ik wil dat terugbrengen naar 75-100 euro per week. Ik weet niet of het lukt, want ik ben een enorme levensgenieter en geldverspiller, maar niet geschoten is altijd mis.
Ik wil niet belanden in spaghetti met een blikje euroshopper tomatenpuree, dus creativiteit is geboden. Bovendien wil ik eigenlijk biologisch blijven eten. Deze week is het gelukt om voor 80 euro rond te komen. Eerlijk is eerlijk: 1 avond ergens anders gegeten. Maar wél zo veel mogelijk biologisch.
Wat ik heb gedaan:
-Odintas voor groenten en fruit en ik heb alleen 1 keer een kilo peren en een kilo kiwi's bijgekocht (wel bio)
-restjes gebruiken (van overgebleven rijst, nassi maken)
-We hebben biologisch dynamische koe in de diepvries. Kost 100 euro (10 kilo) voor ongeveer 3 maanden.
Wie heeft er nog goede tips. Goedkope, gezonde recepten? Ik heb nog zuurkool over uit de tas en rode kool van vorige week. Met zuurkool kan ik allen stamppot bedenken wat goedkoop is. En rodekool met appeltjes vinden ze hier niet lekker.
Ik hoop eigenlijk op mensen die ook mee willen doen. Ik ben bang dat ik anders zo snel de moed verlies en de verleidingen van al die andere lekkere dingen in de winkel niet kan weerstaan


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Wow emma.

da's wel heel drastisch. Zou je niet eerst eens een maandje je budget halveren of zo? En dan langzaam kijken of er nog iets af kan?

En laat ik de knuppel meteen maar in het hoenderhop gooien.....

250 euro bij de supermarkt???????

Ik dacht dat jij het type was van een odin tas (of 2) en een biologische slager. En de echte kaasboer en zo. Of vergis ik me nou? Want als je je groente, fruit, vlees en kaas elders koopt dan lijkt het me echt een megaprestatie om bij de AH elke week 250 euro uit te geven. (en dat zegt heel wat, want volgens mij word ik hier op OOl al gezien als een redelijke big spender als het om eten gaat)

Echt meedoen ga ik overigens niet, maar mocht je ook deels op de vegetarische tour gaan (altijd handig toch als het goedkoper meot!?), dan haak ik misschien wel een beetje aan. Een van mijn goede voornemens voor dit jaar is om toch echt elke week 1 keer vleesloos te eten. Niet perse voor het geld, maar wel voor de variatie en de gezond (vooral de kinderen zijn nogal carnivorig van aard).

Mocht je trouwens echt je uitgavenpatroon qua eten gaan bijhouden, dan moet je natuurlijk niet gaan smokkelen door elk kwartaal buiten-budgettair een koe in de vriezer te mikken en dan net te dopen of de slagersrekening zo meevalt. dat heet valsspelen!!

Ingrid (maar ik ga je wel steunen, en creatief meedenken. Een aantal jaren terug heb ik ook gedaan wat jij nu doet. Mijn shockerende voedselbudget zeker met een % of 30 gereduceerd. Zonder dat ik trouwens het idee had dat we minder lekker, gezond, of gevarieerd aten. Dus het kan best. Minder weggoien, en iets meer plannen doet al een hele hoop. In combi met wat meer seizoensgebonden eten, een aanbiedinkje hier en daar. En TIJD! Tijd om van simpele dingen iets lekkers te maken. Stoven en sudderen, hakken en snijden. Dat soort dingen.

Ik ben benieuwd!

Ingrid

mopperkont

mopperkont

10-01-2010 om 15:58

Ik lees mee!

Vooral omdat ik verantwoorder en biologischer wil gaan koken. En voordelig is natuurlijk ook een mooi streven!
Ik heb ook wel eens zo'n Odin pakket gehad, maar daar moest ik dus ook regelmatig wat van weggooien, en dat is dan ook weer zonde.
Ik ben nu bezig te plannen wat we komende week gaan eten (tadaa)maar pfff. het blijft lastig. Maar een keer per week boodschappen doen scheelt natuurlijk.
Een bezuiniging van mij: mijn kleuter geen voorverpakte koek mee, maar een koekje uit de trommel in een bakje en een flesje zelf aangelengde ranja ipv een pakje.

Trouwens....(zuurkool)

daar weet ik nog wel wat lekkers mee.

Stukken kipfilet , ui, appel en spek aanbakken in ossewit (grapje! Doe maar boter of olie). Zuurkool erbij (ik spoel het even af tegen al te zuur, en hak het nog even met een koksmes zodat het niet te slierterig is). Tomatenpuree. royaal kummel/karwijzaad, peperkorrels en jeneverbessen. Beetje water.

Minimaal een uur laten sudderen. 2 mag ook (wel even checken dat het niet helemaal droogkookt, en af en toe even roeren). Afmaken met peper/zout naar wens, en een schep craime fraiche (of room, koffiemelk, whatever)

Serveren met aaerdappelpuree.

Smaakt heel anders dan de standaard zuurkoolstamppot. Ik vind het heerlijk. De kinderen ook.

Rode kool salade

je kan goed van rode kool een salade maken. Als je dag van te voren doet dan wordt door de azijn de kool zachter en lekkerder om te eten. En misschien als experiment gevulde koolrolletjes maar dan met rode kool?
ik heb zelf veel aan het joodse kookboek van mijn oma, heel veel recepten met groenten en aangezien het een wat ouder boek is, ook nog eens met heel veel vergeten groenten die regelmatig in een Odintas opduiken. Het kookboek Raapsteeltje is ook een leuke inspiratiebron (laatst toevallig in de bieb tegengekomen).

wij zijn nu bijna een jaar bewust biologisch, en ik ben niet meer gaan betalen voor boodschappen (dat was ons eerste doel, kunnen we op een eko manier koken, wassen, schoonmaken en badderen zonder dat het extra geld kost). Moet wel eerlijk zeggen dat onze vleesconsumptie wel een stuk lager is komen te liggen. Waren al geen grote vleeseters maar nu zitten we gemiddeld op 1 keer per week. Dat scheelt wel geld (ik zou een koe ook niet kwijt kunnen in de diepvries .

Guinevere

Guinevere

10-01-2010 om 17:03

Biologisch natuurlijk??? o.t.

Sinds ik onlangs een artikel heb gelezen in NWT over de effecten van biologisch verbouwen op het gifgebruik van de boeren in de buurt, ben ik niet meer erg te porren voor het eten van biologische groenten. Het gifverbruik in de streek blijkt volgens het artikel per saldo *groter* te zijn geworden dan voorheen, omdat er vanaf de biologische akkers allerlei ongewenste zaken overwaaien naar de belendende akkers.
Natuurlijk wens ik je succes bij je bezuinigingsslag.

Guinevere

Guinevere

10-01-2010 om 18:45

Pardon emma b?

Emma, je reageert nogal vreemd en overtrokken op mijn posting. Ik vertel je alleen even wat ik in een wetenschappelijk tijdschrift heb gelezen. Heeft geen klap!!! te maken met het niet willen kopen van duurder al dan niet biologisch eten. Als jij niet open staat voor een discussie over het al dan niet nuttig zijn van biologische kweekmethoden moet je dat helemaal zelf weten, maar verwijt mij niet dat ik "argumenten naar voren breng om niet het duurdere biologische voer te kopen". Als het klopt wat er in dat artikel stond, dan ben JIJ juist fout bezig. Als jij niet open staat voor tegenargumenten, jouw probleem. Dan zit jij gewoon een goed gevoel te kopen terwijl de milieueffecten negatief zijn ipv jouw bedoeling (postitief). Ciao verder, als je gelijk met modder gaat gooien.

Katrien

Katrien

10-01-2010 om 19:34

Hier

Hier hebben we onze wekelijkse uitgaven ook drastisch verminderd. Toch eten we nog veel biologische voeding.

Groenten en fruit zoveel mogelijk biologisch. Om kosten te besparen, betekent dat weinig varieteit in deze tijd van het jaar, vooral wortelen, knollen, kolen, dat soort groenten. De variatie zit dan voornamelijk in de bereiding.

Ook voor de rest hebben we weinig variatie. Dus niet meer verschillende soorten olie en azijn, ook niet meer zoveel verschillende soorten kruiden. Een paar basisprodukten: olijfolie, arachideolie, balsamico-azijn (en dan jammer genoeg niet de hele goede, maar toch goed genoeg), kruidenazijn. En minder gebruiken ervan.

Weinig vlees en dan eerder goedkopere soorten (welliswaar bio), bijvoorbeeld kippedijen ipv kipfilets, scheelt hier al dadelijk heel wat in de prijs. Zo heb ik nu voor 5 euro voldoende kip voor ons gezin en de opvangkinderen, terwijl ik aan kipfilets zeker zo'n 15 euro zou uitgeven.

Beleg is ook beperkt in variatie; ham, kaas en confituur. De kaas is bio, de ham niet altijd (afhankelijk van het aanbod), de confituur is zelfgemaakt (fruit uit eigen tuin, dan wel van vrienden/familie).

Fruit: appelen en peren zijn het nu vooral. Ik maak dan de fruithap met veel appelen en peren en dan een beetje ander fruit erbij.

Koek en snoep; ook dit aanbod is in huis drastisch verminderd. Ik koop zelfs geen snoep meer. Dochterlief is gaan zingen voor Oudjaar en heeft daarbij genoeg snoep bijeengehaald om een paar maanden mee te doen. Ik koop 2 soorten koek, een droge koek en één met een beetje chocolade. Meer is er niet.

Wijn en andere alcoholische dranken kopen we niet meer. Af en toe krijgen we wel een paar flessen en aangezien ik zelden drink, komen we daar ruim mee toe. Een vriendin van mij maakt zelf likeuren en zij geeft er mij regelmatig een flesje van. Ideaal voor als er bezoek is en het is dan nog iets speciaals ook.

Drank is ook weer beperkt; ik koop per week 6 flessen (van een liter) aan bruiswater, 1 fles sinaasappelsap en 1 fles multivruchtensap. Als het op is, is het op en drinken we de rest van de week gewoon kraantjeswater.

Dat zijn zo'n dingen waar ik aan denk, misschien valt me achteraf nog iets te binnen.

Katrien

Guinevere

Guinevere

10-01-2010 om 19:35

Prima hoor

Prima hoor Emma, steek je kop dan maar in het zand. Je denkt wel érg zwart/wit. Er is niets anders mogelijk dan biologisch, want dat is de ware weg. En weet je? Van mij mag je. Ik eet wel lekker gifproducten, zoals jij denkt dat ik bij voorkeur doe. Denk jij maar lekker niet-kritisch. Maar ik kan je vertellen dat biologisch dus wel goed bekt in consumententermen, maar dus helemaal niet zo verantwoord hoeft te zijn. Hoe dat met vlees zit weet ik overigens niet, dus daar rep ik niet over.

Carmen

Carmen

10-01-2010 om 19:35

Oh jee, emma

Die extra romige chocolade yoghurt is ZOOOO lekker!

Carmen.
(Die geen idee heeft hoeveel geld ze per week uitgeeft in de Natuurwinkel, en het ook niet wil weten eigenlijk).

Julie

Julie

10-01-2010 om 19:40

Guinevere, je draait het ontzettend om!

Het gifverbruik in de streek blijkt volgens het artikel per saldo *groter* te zijn geworden dan voorheen, omdat er vanaf de biologische akkers allerlei ongewenste zaken overwaaien naar de belendende akkers.""

"Als het klopt wat er in dat artikel stond, dan ben JIJ juist fout bezig. "

JIJ houdt met het eten van niet-biologisch voedsel dat gifspuiten in stand! Jij en niet Emma!

Tinus_p

Tinus_p

10-01-2010 om 19:41

Waar blijft het?

Emma:
"Ik heb deze week besloten dat ik eens ga proberen ernstig te consuminderen. Ik geef ongeveer 250 euro uit aan supermarkt en eten en ik wil dat terugbrengen naar 75-100 euro per week."
De eerste vraag is dan altijd: Waar geef je het meeste geld aan uit? Het heeft het meeste zin om te bezuinigen op de onderdelen waar je het meeste aan uitgeeft.

Katrien

Katrien

10-01-2010 om 19:42

Guinevere

Heb je een idee of dat artikel nog terug te vinden is? Ik ben daar wel benieuwd naar. Ik heb er naar gezocht, maar niets gevonden.

Katrien

tonny

tonny

10-01-2010 om 19:45

Het goede gevoel - beetje o.t.

Tja, je doet allerlei dingen voor het goede gevoel. Dat is prima.

Of alle feiten onder dat goede gevoel kloppen, is een ander verhaal, de consument weet daar lang niet altijd het fijne van.

Ik herinner me dat van ooit dat de schilder, in de tijd dat wateroplosbare verf nog redelijk nieuw was, me zei dat het wellicht milieuvriendelijker in gebruik is (geen stank), maar dat het productieproces minder milieuvriendelijk is - ik weet niet meer precies waarom hoor, maar ik vond het wel jammer om te horen.

Ook hoorde ik laatst iemand die beslist afzag van biologisch vlees omdat daar juist van alles op leeft wat er niet hoort. In niet-biologisch vlees zitten weer andere nare stoffen, tja, wat weegt zwaarder.
Voor mij dierenwelzijn, maar hoe gezond het vlees van het beest precies is?

Kapotte spaarlampen moeten bij het chemisch afval.
En hoe zat het ook alweer met batterijen, zijn oplaadbare nou giftiger dan eenmalige of andersom?

Emma, je komt er vast wel, als je je kasboek bijhoudt en niet alles koopt wat je lekker vindt. Je maakt sowieso de keuze vanuit je hart, en als je je portemonnee daarbij laat aansluiten komt het in orde!

Tinus_p

Tinus_p

10-01-2010 om 19:48

Guinevere

Guinevere citeert:
"Het gifverbruik in de streek blijkt volgens het artikel per saldo *groter* te zijn geworden dan voorheen, omdat er vanaf de biologische akkers allerlei ongewenste zaken overwaaien naar de belendende akkers.""
Maw; die bio-akkers zouden dienen als broedplaats en infectiehaard waarmee andere akkers steeds herbesmet worden, vergelijk een eeuwig hoestende persoon in gezelschap die steeds iedereen aansteekt.

Guinevere

Guinevere

10-01-2010 om 19:55

Hier

Het artikel is niet online te raadplegen. Wel staat er hier een verwijzing naar: http://www.nederlandbloeit.nl/nl/25222754-%5Blinkpage_thema's%5D.html?opage_id=25222725&location=-1989966982890704,10101699,true
En hier is de link naar NWT (alleen een aankondiging): http://www.nwtonline.nl/00/nt/nl/47/artikel/25056/De_verborgen_kosten_van_biologisch_boeren.html
Nogmaals, ik WEET niet of het allemaal klopt, maar om klakkeloos aan te nemen dat biologisch beter is vind ik niet kloppen. Ik vind het in elk geval een interessant onderzoek en ik vind dat er vaker naar zulke zaken gekeken moet worden. En als je biologisch gewoon lekkerder vindt of in het algemeen achter de doelstellingen staat, helemaal prima maar ga mij niet neersabelen omdat ik een tegengeluid laat horen.

Julie

Julie

10-01-2010 om 20:13

Maar guinevere

je kunt toch zelf wel bedenken, dat als er totaal geen vraag meer was naar niet-biologisch voedsel, het gifprobleem opgelost zou zijn? Dan kun je de verantwoordelijkheid toch niet bij de biologische eters neerleggen?

Katrien

Katrien

10-01-2010 om 20:15

Guinevere

Het is zeker een interessant onderzoek, maar waar jij lijkt te concluderen dat biologisch minder goed is omdat de reguliere boeren dan meer gif moeten spuiten, zou ik het eerder anders bekijken. De reguliere boeren kunnen misschien hun eigen teeltwijze en keuze van rassen eens onder de loep nemen. Ipv meer gif te spuiten, zijn er misschien andere manieren om die ene schimmel waar het om gaat te bestrijden.

Bioboeren lijken die boodschap wel begrepen te hebben door aardappelrassen te kweken die minder gevoelig zijn voor die ene soort schimmel.

Katrien

Tirza G.

Tirza G.

10-01-2010 om 20:26

Precies

Het is al vaker in consumenten-test-panels aangetoond: biologisch is niet *per definitie* lekkerder. In voedingstechnisch onderzoek is ook al vaker aangetoond dat biologisch eten niet meer voedingswaarde heeft. Blijft over het milieu-aspect.
En ja, dan heb je te maken met de hele wereld. Want stél dat alle boeren morgen biologisch gaan boeren (waarmee dan dus dat verhaal van Guinevere wordt weerlegd), dan moet heel Europa mee. Anders zitten de boeren aan de grenzen mooi met de gebakken peren, die krijgen dan de "vervuiling" uit Belgie en Duitsland.
Biologisch eten is niet zo bar veel duurder dan gewoon eten en het is ook niet moeilijk verkrijgbaar. Biologisch eten hoef je niet te doen voor de smaak, niet voor de voedingswaarde en ook het effect op het milieu is wellicht twijfelachtig. Of pas merkbaar op lange termijn. Dus wellicht is het níet eten van biologisch eten wel niet eens het aanbidden van de kankerverwekkende, goedkope kleurstoffenindustrie. Nuance is denk ik op zijn plaats.

Tirza

Katrien

Katrien

10-01-2010 om 20:33

De vraag is dan...

Moeten we dan maar biolandbouw overboord gooien want de reguliere landbouw heeft er last van (in de vorm van schimmels enz) en "moet" dus meer gif spuiten? Of is het aan de reguliere landbouw om actie te ondernemen en hun eigen kweek-en teeltwijzen eens onder de loep te nemen waardoor ze niet zoveel meer gif moeten spuiten, maar het probleem op een andere manier moeten aanpakken?

En hoe zit het met de lange termijn als we biolandbouw overboord gooien?

Ik vind het wel interessant om hierover na te denken.

Katrien

Yta Chalne

Yta Chalne

10-01-2010 om 20:34

Als lara

Ik denk dat Lara de spijker op de kop slaat; er is een verschil tussen lekker en bio eten en volledig spilzuchtig overconsumeren. Als je daar wat meer balans in zoekt kun je je budget waarschijnlijk al snel halveren zonder minder lekker te gaan eten.

Guinevere

Guinevere

10-01-2010 om 20:58

Nieuwe draad

Ik vind het wel boeiend allemaal, bio of niet. En om Emma B niet verder te belasten open ik dan maar even een nieuwe draad.

dynastie

dynastie

10-01-2010 om 21:02

Het gaat me eigenlijk niets aan...

maar ik denk wel bij mezelf: waarom doe je jezelf dit aan, Emma? Het geld gaat dus hoe dan ook op, hetzij een reis, hetzij voedsel, weg is het toch. Ik zou dan liever elke dag genieten dan eens een paar weken .

Ik ben het overigens, zeker qua groente en fruit niet eens met tirza's opmerking: "Biologisch eten hoef je niet te doen voor de smaak...." Ik vind de Vitatas een enorme meerwaarde hebben qua smaak.

Geinspireerd door dit draadje ga ik daar trouwens weer mee beginnen, want door alle drukte zijn we er niet meer aan toegekomen sinds de vakantie van de groenteboer.

Dynastie: omdat

..soberheid je vaak weer dichter bij het echte genieten brengt.

Denk ik.

Zo werkt het tenminste voor mij.

amk

amk

10-01-2010 om 21:08

Emma: beker voor school

Mijn dochter en haar halve klas zijn zeer te spreken over de mepal bidons.
Zijn helemaal uit elkaar te halen en daardoor goed schoon te houden. En ze zijn makkelijk te bedienen. Knopje indrukken en klaar.
Mijn dochter heeft deze:
http://www.mepal.nl/docs/BPWebSite.asp?ID=%7BBE7227BE%2D3657%2D4461%2DA5EE%2D1719B2E06A0F%7D
Maar ze zijn er in veel meer uitvoeringen.
Je kunt de naam goed onderop schrijven en dat rare clipje is er zo af.
Ik denk er over een 2e te kopen omdat ik dan ook geen pakjes meer mee hoef te nemen naar het zwembad.

Ellen Wouters

Ellen Wouters

10-01-2010 om 21:10

Theezakjes?

Als je je weekbudget met 100 euro of meer wilt verminderen, zetten theezakjes wel heel weinig zoden aan de dijk. Ik ben het eens met Tinus: kijk waar je geld blijft en bespaar daarop.
In een eerdere posting had je het al over garnalen, kaasjes, wijn, etc. Daar zit de winst.
Wat bij ons erg helpt om het consumeren (zowel qua calorieen als qua geld) te beperken, is een weekmenu maken en daar de boodschappen voor doen. Ook de wijn en snacks plan je in: iets voor in het weekend en iets voor dinsdag als Miep en Klaas komen, en verder niet. Saai, maar het scheelt wel.
Dat winkelt heel anders dan "Oh, gevulde vijgen, daar heb ik ook nog wel zin in, en die chocoyoghurt is ook lekker, en ik wil ook wel een voorraadje van die geitenkaas".

Rode en/of groene kool: anders, lekker, snel, makkelijk, goedkoo

Ik houd zelf ook niet van rode kool met appeltjes. Hier een heel ander recept voor rode en/of groene kool, hartstikke makkelijk en ik vond het een lekkere verrassing! Om toch maar even "decadent" te doen: past ook lekker bij bijv. wilde gans e.d....

Snelle kruidige kool
voor 2 personen

Snijd 450 g groene en/of rode kool fijn. Smelt 30 g boter (ik neem ook wel olie) in een pan met deksel, doe de kool erin en schep deze om met de boter. Stoom de kool ca. 5 min. afgedekt op laag vuur tot hij zacht is. Schep de kool af en toe om, zodat hij gelijkmatig gaar wordt. Roer er 4 el fijngeschneden basilicum door, breng op smaak met versgemalen zwarte peper en serveer onmiddellijk.

En uhhhhh... als je echt zuinig wilt doen dan heb je die basilicum natuurlijk zelf gezaaid en gekweekt

Dit recept heb ik uit een dik vegetarisch kookboek dat ik ooit in de ramsj heb gekocht, er zijn altijd bijzondere gerechten met saaie goedkope seizoensgroenten te maken (knolselderij, aardappel, kool, etc.)

Succes met deze nobele actie, het zou ook wat voor ons zijn, vooral het (semi-)kantenklare eten, de sappen en de lekkernijen zijn vaak duur, en je raakt er aan gewend. Een stap terug is een prima idee. Maar wij kunnen meestal niet veel tijd aan eten klaarmaken besteden.

Is de pompoen nog steeds goedkoop? (hangt van het seizoen af) Daar kun je ook allerlei verschillende gerechten mee maken, lekker.

Restjes met ei en kaas opwaarderen tot lekkere ovenschotel, dat doe ik ook vaak, inderdaad.

Yta Chalne

Yta Chalne

10-01-2010 om 21:12

Nee emma

Die theewissel lijkt me nou weer niet handig. Ten eerste zullen de builtjes nauwelijks goedkoper zijn dan fatsoenlijke losse thee (die beter te doseren is), ten tweede lever je dan erg in op smaak bij iets wat een relatief minieme besparing oplevert, dus dat schiet totaal niet op. Zelfs al betaal je zeven euro voor een ons thee (en dan heb je echt wat heel erg goeds, voor de helft trouwens ook al!), dan is dat per kop een cent of acht. Daarvoor drink je nog geen kwart glas wijn!

Koffiebonen: daar zou ik bezuinigen op de hoeveelheid koffie die je per dag drinkt, wie drinkt er nou senseo?!

Senseo?!

Senseo?!
Dat is duur en niet lekker!!
Dan heb ik liever espresso van zelfgemalen bonen... (ook niet het goedkoopst maar wel het lekkerst)

Yta Chalne

Yta Chalne

10-01-2010 om 21:18

En s*****

En vergeet niet dan theebuiltjes en s****pads érg milieuonvriendelijk zijn, al dat extra verpakkingsmateriaal... Kind! Badwater!

amk

amk

10-01-2010 om 21:21

Recepten en andere consumindertips

Wat heel erg helpt is vooruit te plannen.
Aardappels zijn een goed en goedkoop vulmiddel.
Dus ik eet 2x van dezelfde pompoen. Doe wat extra aardappels in de stamppot en een kleinere paprika.
En van de andere helft maak ik dan wat anders. Bv in de pompoenlasagna.
Plan de kliekjes ook in.
Koop ipv waspeen het hele jaar door winterpeen. Snijd ze in plakjes en het smaakt gewoon als wortel, maar is een stuk goedkoper.
Van de brocolie eet ik de ene keer de bloem, de steel verwerk ik in soep. Of als ik een klein stronkje heb, schil ik die en snijd 'm in plakjes, die zet ik dan eerst op en later de kroontjes er bij.
Pasta koken, brocolie en pasta in een oven schaal bedekken met dunne plakjes brie en dan even in de oven.
Pasta is het vul middel dus veel pasta en niet te veel brie. Je kunt ook nog walnoten toevoegen maar niet alle kinderen houden daarvan. (die van mij wel weet ik sinds vanmiddag)

Half zachte appels verwerk je tot appelmoes. Of in een warm toetje door er een laagje van kruimeldeeg op te maken.
Overrijpe bananen gaan prima samen met yoghurt.
Fruit als toetje ipv een gekocht pak vla is vaak goedkoper als je niet meer fruit gaat eten.

Appelsap met een flinke scheut water is nog steeds mierzoet.

Schenk shampoo etc over in kleinere flesjes. Het blijkt dat je dan minder gebruikt per keer. Het is psychologisch maar het consumindert wel. Knip de tubes tandpasta open als je er niets meer uitkrijgt, dan blijkt er voor minstens een week nog in te zitten.
Sla de toiletrol plat voor je 'm ophangt. Het bemoeilijket het afrollen en je gebruikt daardoor minder papier.
Gebruik maar de helft van de aangegeven hoeveelheid waspoeder en azijn als wasverzachter.
Besparen doe je meestal door minder te gebruiken en minder weg te gooien.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.