Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Emma B

Emma B

10-01-2010 om 15:33

Ernstig consuminderen (biologisch natuurlijk :-)


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Yta Chalne

Yta Chalne

10-01-2010 om 21:23

Oh ja, die sappen..

Die bio sappen, dat kost echt bakken met geld. Hier zijn ze allemaal de deur uit. Nou ja, bijna allemaal. Alleen de demeter appel-mangosap kan ik echt niet missen.
Om theedrinken extra aantrekkelijk te maken (voor zover dat hier nodig is) zet ik elke dag (of tweemaal per dag) een 2-liter thermospompdinges thee, die urenlang heet blijft. Zo is thee ineens voor iedereen hier thuis de meest voor de hand liggende, minste moeite kostende optie.

amk

amk

10-01-2010 om 21:26

Hennah

goed eten kost meestal niet meer als 20 minuten om het op tafel te krijgen. Maar ik doe de voorbereidingen vaak al de avond van te voren.
Aardappels schillen, wortels schoonmaken, die tijdrovende klusjes.
En de avonden dat ik het echt snel op tafel wil hebben plan ik iets dat ik de dag van te voren kan maken.
Vrijdags eten wij dus bv chili-sin-carne, dat maak ik donderdags en hoef ik vrijdags alleen op te warmen en de kaas er door te doen.
Vooral het vooraf nadenken scheelt bakken met tijd.

amk

amk

10-01-2010 om 22:19

Cobi

dat is nu juist het leuke van consuminderen.
Je consumindert op het ene punt om het andere te kunnen doen. Vrij geciteerd naar Marieke Henselmans.

En voor een grote reis hoef je niet altijd een vliegtuig te gebruiken. Mijn collega is met een camper de middellandse zee rond gereden met vrouw en kinderen. Koste een maand of 4. Maar gevlogen is er niet.

Ellen Wouters

Ellen Wouters

10-01-2010 om 22:46

*proest*

"De lichaamsholten zo aangenaan mogelijk vullen staat hoog op lijstje van prioriteiten"

En dat allemaal met behulp van de biologische groentenboer? Ik krijg hele rare ideeën over je. Zal mijn dirty mind wel zijn.

Amk: dag van te voren schillen, van te voren klaarmaken

Amk, dank voor de tip, maar bij ons werkt dit niet zo goed.
Allereerst heb ik helemaal geen zin om 's avonds na het eten, na een lange werkdag, alle bedrituelen en het opruimen, ook nog weer eten klaar te maken. Bovendien doe ik 's avonds altijd de was en dan vind ik het wel genoeg geweest. En er is vaak ook nog ander werk te doen.
Verder gaat het bij ons vaak mis als we van te voren iets plannen of klaarmaken. Op het laatste moment kunnen onze plannen veranderen, dan gaan we bijv. ergens anders of iets anders eten, en dan zit je met dat gerecht dat op had gemoeten... Als er eens iets al klaar staat dan vind ik dat vaak harstikke handig hoor, maar het kan ook gebeuren dat het dan te lang blijft staan en dan weggegooid moet worden. Wel hebben we onze diepvries vol, dat is voor ons handiger.
Ook ben ik voorzichtig met van te voren schillen en snijden, daarmee verlies je toch erg veel vitaminen? Maar je hebt gelijk, schillen en snijden is vaak het meeste werk. (Daarom maak ik vaak volkorenpasta of graan i.p.v. aardappels.) Enne.... storende factor is ook dat zoontje juist erg veel aandacht wil (en mag!) na een dag creche. Vooral schillen en snijden is dan lastig. Maar tegenwoordig helpt hij (2j 4m) mee met koken, dat scheelt

Ellen Wouters

Ellen Wouters

10-01-2010 om 23:23

Lidwientje

Nee, dat heb ik gemist destijds, ik wou zeggen dat ik daar veel te braaf voor ben maar dat gelooft nou natuurlijk niemand meer.
Maar ik heb even gezocht, het ging om cassave en eerlijk is eerlijk: het was Silone die de aanzet gaf en toen was er meteen al geen redden meer aan. Dus als die nou hier wegblijft (tip voor Silone: ga je maar vermaken in het draadje over wat te doen met een overschot bananen), dan houden we het hier weer netjes.

Bastet

Bastet

11-01-2010 om 07:16

Tips voor emma

Allereerst: senseo van Ah is vies.Neem dan Kanis en Gunnink!Ook betaalbaar en smaakt beter,de dark roast vooral.Dan: switchen van supermarkt kan veel geld schelen!De winkels van Dirk/Digros zijn goedkoper en daar zie je ook steeds meer biologische spullen.Dat geldt ook voor bijv. Jumbo.En denk twee keer na voor je iets in je wagentje mikt,je zult een deel terugleggen,echt waar!
groetjes,bastet

Tinus_p

Tinus_p

11-01-2010 om 09:29

Idd tops

Tops:
"Emma succes met het consuminderen, maar je hebt met dit draadje jouw belerende pleidooien mbt biologisch eten volstrekt om zeep geholpen."
Vooral, omdat consuminderen pas echt duurzaam is. Een kilo bio-vijgen is toch echt minder duurzaam dan een pond hollandse aardappels.

Iris

Iris

11-01-2010 om 10:01

Overdaad

Onze supermarkt is verbouwd, groter geworden, kan niks meer vinden. Wat me opvalt: 4 schappen met allerlei rare sappen, frisdranken. 2 schappen, een hele rij dus met chips, zoutjes, 2 schappen met snoep, koek etc. Een hele grote diepvries met alleen maar pizza's. Er is een enorme overdaad aan dit soort artikelen. O, ja en de hele koffieschap vol pads. Ik heb geen senseo en moet echt zoeken naar gewone koffie, die pads nemen alle ruimte in.
Dan loop ik daar en dan denk ik dit is gewoon niet meer normaal!
Ik wil ook geen zoetstoffen gebruiken en zo min mogelijk conserveeringsmiddelen en smaakstoffen. Nou, dat is moeilijk. ik lees dus die etiketten en daar word je niet blij van. In bijna ale die zogenaamde gezonde sappen zit alles behalve gezonde sap. Dan kies ik liever voor suiker (ja ik weet het das ook niet goed, maar als je er niet te veel van neemt...liever dan zoetstoffen) Ik maak ook zelf sap.
Ik wilde laatst feta kopen, maar ze hadden alleen de light variant. Heb je dat wel eens gegeten? Niet te eten dus. Vet is ook een smaakmaker. Ik vind dat men te veel doorslaat in die lightproducten (veel zoetstoffen en zout als vervanging) en als er verantwoorde keuze op staat, moet je eens kijken wat voor verantwoorde toegevoegde stoffen er dan in zitten!
Ik ga dus nu echt voor zuivere produkten, sappen met alleen sap (die haal ik in Duitsland, woon vlak bij de grens) Probeer ook groenten van het seizoen te eten. Het is niet moeilijk, kost wel tijd, want je moet erover nadenken, etiketten lezen. Maar ik heb wel het gevoel dat het voor ons gezonder is.

Tinus_p

Tinus_p

11-01-2010 om 10:34

Calvinisme

Emma:
"Mm, Tops en Tinus dat klinkt als zuur calvinisme "
Tsja, toch is juist dit een onweerlegbaar feit. De beste weg naar duurzaamheid is MINDER.

Vic

Vic

11-01-2010 om 10:43

250 euro red ik niet

Ik heb in het verleden altijd boodschappen gedaan zonder op prijzen te letten of mezelf anderszins beperkingen op te leggen, maar ik geloof niet dat ik structureel 250 euro per week zou kunnen uitgeven. Ja, misschien als ik flessen wijn van 15 euro zou kopen i.p.v. 4 euro, maar daar proef ik het verschil dan weer niet in. Of als ik elke dag maaltijden á la 6 gangen kerstdiner op tafel zou zetten, maar daar heb ik geen zin of trek in. Sinds 1 januari ben ik ook aan het bezuinigen. Streven is om max 100 euro per week uit te geven aan boodschappen. Tot vandaag zit ik op 138 euro, en daar zitten al twee weekends in, dus dat gaat goed (ik had wel heel veel over van de feestdagen, dus het is niet helemaal 'eerlijk').

amk

amk

11-01-2010 om 11:40

En ook hier geld

beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald en alle kleine beetjes helpen.
Want al die kleine beetjes maken wel een grote druppel.
in 1 druppel water verdrink je niet, maar heel veel druppels samen is wel een zee.

margje van dijk

margje van dijk

11-01-2010 om 11:42

Goede smaak is duur

Wij halen de 250 per week niet, maar we hebben wel een beetje een vergelijkbare insteek als Emma.

Ik denk dat Vic wel een punt heeft: "Ja, misschien als ik flessen wijn van 15 euro zou kopen i.p.v. 4 euro, maar daar proef ik het verschil dan weer niet in." Wat als je het gewoon wél proeft? Ik wil mezelf zeker niet als wijnkenner profileren, maar daar zit toch een behoorlijk verschil in, heb ik afgelopen kerstperiode gemerkt. We hadden allemaal iets te drinken meegenomen naar een etentje bij één van ons, en iemand zette trots een fles rode wijn neer en verkondigde dat dit toch een heel behoorlijke wijn was 'voor een betaalbare prijs'.

Zelf had ik ook een fles wijn bij me, eentje uit de voorraad die wij altijd drinken, en die wij precies zo betitelen. Een goede wijn voor een betaalbare prijs. Dus ik zette die van mij ernaast, met een gebaar van 'hier nog zo eentje'.

Ik schok mezelf een glas in van die ander, en jeetje, wat was dat vieze wijn. Terwijl bijna het hele gezelschap dat verder zonder blikken of blozen lekker zat op te drinken. Alleen iemand naast mij en iemand schuin tegenover mij bekenden dat ze het ook niet te drinken vonden. "Wat kost die wijn van jou dan", riep iemand naar ons beiden. Drie vijftig, zei hij. Tientje, zei ik. Meteen keek iedereen me aan: Tien euro?? Voor jullie 'standaard wijn'?? Dat is toch niet 'een goed maar betaalbaar wijntje', dat is gewoon 'een goede fles wijn'.

Ik was oprecht verbaasd. Ik vind 10 euro niet duur voor wijn. Ik kan echt ontzettend veel duurdere (en lekkerdere) wijn bedenken, die wij ook wel eens kopen.

En ik was nog verbaasder over hoe iemand die 3,50-wijn serieus durfde aan te bieden bij zo'n kerstdiner. Nou ja, dat klinkt wat pedant, maar er echt bij vertellen dat het lekkere wijn was. Dat was het echt niet.

Dus volgens mij verklaart dat een hoop van de verschillen in uitgaven. Als je toevallig wél verschil proeft, ben je bereid meer uit te geven voor een betere smaak. Maar als je het verschil toch niet proeft, wat zal je dan je geld uitgeven?

Mijn ouders zijn trouwens ook zo, die bulken van het geld maar proeven naar eigen zeggen het verschil niet en kopen dus rustig vieze wijn en vieze kaas.

En ik weet ook wel dat veel smaak een kwestie van gewoonte is en dat sommige dingen én goedkoop zijn én echt lekker kunnen smaken.

Maar voor een boel dingen geldt dat naar mijn bescheiden mening toch niet. Goed vlees, goede kaas, goede wijn is duur.

Margje

Heel klein duitje

Die bekers/flesjes met opploptuutje heb ik na een week gebruiken in de ban gedaan. Gewoon eentje met schroefdop, die je gewoon als een beker leegt. Goedkoper en veel praktischer, vooral met schoonmaken.

Vic

Vic

11-01-2010 om 11:56

Wit en rood

Volgens mij proef je bij rode wijn eerder het verschil tussen goedkope en dure dan bij witte. Ik heb wel eens lekkere rode wijn gedronken (de meeste vind ik vies) en dat was heel dure. De witte wijn van 2,39 van de Aldi is trouwens bocht, dus die ga ik niet nog een keer kopen

Maxime.M

Maxime.M

11-01-2010 om 12:00

Lege flesjes

in plaats van dure mepal bekers gebruiken we hier gewoon kleine lege plastic flesjes. Gaan makkelijker op en dicht dan zo'n beker, en toen mijn zoon nog klein was deed hij zelf vaak zijn halfvolle beker (tijdens schooltijd) weer dicht maar dan de dop er scheef op. Gevolg een natte tas. Bij van die kleine plastic flesjes heb je dat probleem niet en je kan er heel lang mee doen (iedere keer weer omspoelen en vullen) en veel goedkoper dan zo'n beker.

Maxime

Hier lopen twee dingen door elkaar

Consuminderen is heel simpel minder geld uitgeven en daarbij bepalen wat je echt belangrijk vindt en waaraan je het te besteden geld wilt uitgeven. Het is niet per se bij alles kiezen voor het goedkoopste. Als je een goede smaak hebt, en dus zoals Margje lekkere wijn, goede kaas en goed vlees wilt eten, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om niet in te leveren op kwaliteit, maar die producten minder vaak op het menu te zetten.

En ja, dat vergt soms een mentaliteitsomslag. De verleiding van al die lekkere, dure dingen in de winkel weerstaan is moeilijk. Maar aan de andere kant went het wel snel hoor om niet elke dag lekkere en dure dingen te eten. Als je het dan een keer wel koopt, is het zoals rode beuk al zegt, ook extra lekker.

Emma wil volgens mij minder geld uitgeven en dat bovendien bewust uitgeven aan biologische producten. Lijkt mij een volstrekte legitieme keuze. Ik heb zo geen recepten voor je paraat (want daar vroeg je eigenlijk om), maar in het archief zijn recent een paar receptdraadjes geweest, wellicht kun je daar eens bij kijken.

Succes!

Chris

Kaaskopje

Kaaskopje

11-01-2010 om 12:25

Ingrid

Ik ben een hele matige drinker, dus herkenning van beter en slecht zal ik niet feilloos hebben. Tien euro voor rode wijn vind ik op zich niet veel. Het is gewoon meer dan de goedkoopste wijn. Wijn lekker of vies vinden is uiteraard een kwestie van smaak. Ik vind niet alle soorten rode wijn lekker. En als een duur soort niet mijn smaak is vind ik het dus gewoon vies.
Vier à vijf flessen wijn per week vind ik overigens heel veel. Ik weet niet met hoeveel mensen dat soldaat gemaakt wordt? Ik weet niet beter of jij, Emma, bent als enige volwassene constant aanwezig. Drinken je kinderen ook mee dan? (Ja ik weet het... ik ben nieuwsgierig)

Kaaskopje

Kaaskopje

11-01-2010 om 12:38

Het grappige

of zure, ik weet niet goed waar ik het bij in moet delen, is dat de vraag een luxe vraag is. Je moet blijkbaar niet minderen, maar je wílt minderen. Als je moest zou je lang zo kritisch niet zijn op wat je dan nog zou kúnnen kopen. Dan ben je blij dat je nog voldoende geld hebt om je gezin fatsoenlijk te voeden. Dus misschien zou je iets meer van dat standpunt uit moeten gaan. Wat zou ik absoluut nog op tafel willen zetten als ik het geld er eigenlijk niet meer voor heb? Om de wijn er nog maar eens bij te halen: 1 glas per avond is meer dan genoeg als het je om het gezonde effect ervan gaat. Is het gewoon lekker dan kun je er ook alleen in het weekend van genieten. Ik begrijp dat bio-eten er meer in hakt en dat daardoor de kosten dus hoger uitvallen dan bij mensen die dat niet doen, maar 250 euro vind ik echt een bak geld hoor. Wij letten ook niet echt heel serieus de kosten als we boodschappen doen, maar meer dan 125/150 per week wordt het echt niet. Als ik op een zaterdag 100 euro moet afrekenen schrik ik daar toch een beetje van, want ik weet dat we nog een keer boodschappen moeten doen. Op die manier ben ik er dus wel mee bezig. Als we zouden moeten zou dat zo weer naar beneden geschroefd kunnen worden. Dan eten we minder 'luxe' toetjes, minder versnaperingen, minder soorten fris, geen broodjes 'gezond' met een driedubbel beleg (tomaat,sla, vleeswaar en plakje kaas), maar een enkel beleg.
Je kunt het Emma!)

Tirza G.

Tirza G.

11-01-2010 om 12:49

Die wijn ja

Daar zit ik me ook over te verbazen. "Maar" 3-4 flessen in de week, en die drinken wij niet allemaal zelf, maar ook vrienden!
Ik (= ons gezin) gebruik(t) 3-4 flessen per jáár, hooguit. Dat betekent dat je 50 keer zoveel wijn omzet als mijn gezin (4 personen). Dat betekent dat je 50 keer meer vrienden hebt en 50 keer meer feestjes. Ofzoiets. Drie-vier flessen zijn toch wel 15 glazen? Goeie genachte, 750 glazen wijn op een jaar - ik moet er niet aan denken.
En dan serveer ik nog wel dure wijn. Dat kan namelijk wel uit bij die lage consumptie

Tirza

Tirza G.

Tirza G.

11-01-2010 om 12:50

Dynastie - smaak

Dat is niet míjn mening. Maar de mening van testpanels. Als mensen níet weten wat ze eten (blind proeven dus) worden biologische producten niet herkend en vaak ook niet als "lekkerder" aangemerkt.

Tirza

Vic

Vic

11-01-2010 om 12:52

Tirza

Zijn jullie port- of bierdrinkers? Of helemaal alcoholvrij? Hier gaat er soms een fles per dag doorheen (met z'n tweeën), gelukkig niet elke dag

amk

amk

11-01-2010 om 12:53

Maxime: mepal

de bidon van mepal sluit heel makkelijk en de dop kan helemaal uit elkaar, dus is beter schoon te maken dan een fles met zo'n sportdop.
Er is onderzoek gedaan naar het steeds hervullen van die waterflesjes. Ieks hoe vaker hervuld (ook met afwassen er tussen door) hoe meer levende have ze bleken te bevatten.

Kaaskopje

Kaaskopje

11-01-2010 om 12:56

Amk

Daarom kopen wij eens in de zoveel tijd gewoon weer nieuwe flesjes. In de zomer is daar meer behoefte aan dan in de winter. Een flesje water kost je de kop niet. Daar doe je een paar weken mee en dan gaat hij in de vuilnisbak. Niet milieuvriendelijk, dat is zo.

Ook even over wijn

(kaaskopje haalt margje en mij al door elkaar geloof ik)

Ik vind wijn van 3,50 ook ggeen kerstdiner begeleiding. En ik proef ook heel erg het verschil. Man doet hier de wijninkoop, en dat betekent (reraliseer ik me in retrospect) dat de budgetten die ik altijd noem voor onze voedselconsumtie exclusief wijn zijn. Tja. Allebei 1 of 2 glaasjes per dag, dat betekent dat er hier wekelijks ook wel een fles of 3 doorheen gaan als er niks bijzonders gebeurt. Da's vast wel 25 euro.

Nou ja, jammer dan. Het is lekker. En ik vind het niet decadent. En ik schakel probleemloos over op water als ik elders iets voorgezet krijg dat ik echt vies vindt.

Zo zie je maar weer dat ieder zijn eigen versie van decadent heeft. Elke dag met de familie 2 pakken biodynamisch lychee-huppeldepup sap wegklokken van 3 euro nog wat per liter, dat vind ik nou weer overdreven. Maar daar kan iemand anders evengoed weer anders over denken. Tirza of zo. Die niks van onze minimaal 150 flessen wijn per jaar snapt....

Ingrid (leuke discusiie dit, al moet Emma straks een nieuw draadje opstarten voor de goedkope recepten)

Kaaskopje

Kaaskopje

11-01-2010 om 13:38

Door elkaar gooien

Oh deed ik dat? Sorry

Yta Chalne

Yta Chalne

11-01-2010 om 13:54

Te makkelijk, ingridt

Ik denk dat we allemaal wel eens zijn dat zowel elke dag duren wijn als elke dag duur sap decadent zijn. Ik geloof niet in 'iedereen heeft zijn eigen versie van decadent'. Maar iedereen maakt wel zijn eigen keuzes in waar je decadent in wilt zijn. Dat zie je in dit draadje. En consuminderen gaat over zo min mogelijk decadent zijn als keuze op zich, anders is het, eh, deelconsuminderen?

Tijgeroog

Tijgeroog

11-01-2010 om 14:02

Telefoon

Ik ken je abonnement natuurlijk niet, maar internetten via een mobiele telefoon lijkt mij ook iets waar je op kunt bezuinigen.

Ja yta,

eigen versie, eigen keuzes...what's the difference? Volgens mij zijn we het aardig eens. Ik vind dit soort draadjes altijd zo leuk en interessant omdat het je leert dat je eigen keuzes of gewoontes gewoon niet meer dan dat zijn. Ik vind het een eye opener om me te realiseren dat een demeter-koe in de vriezer of pakken mega duur bio sap voor iemand anders net zo'n vanzelfsprekende keuze zijn als die wijn dat voor ons is. Geen haar op mijn hoofd die erover piekert om (ik noem maar wat) 4 euro neer te tellen voor een pak sap. Maar dus wel het dubbele voor een fles wijn. Ik ga er eens even over nadenken, wat nou het verschil is.

Ingrid (leuk woord, deelconsuminderen)

Cobi, supermarktaanbod

Beste tip ooit, is op kruip- en teenloophoogte de supermarkt door te gaan. Je wilt niet weten hoe lang het duurde voordat ik ergens simpele havermout (voor appelkoek) heb gevonden. Alles straitforward schijnt ver weggstopt te zijn. Voor Emma: let ook eens op je uitgavepatroon mbt wc-papier en toiletartikelen. Dat kan vaak veel goedkoper als je bereid bent van je eigen merken af te stappen.
Verder zal ik mijn creativiteit mbt bananen braaf voor me houden

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.