Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Guinevere

Guinevere

10-01-2010 om 21:11

Biologisch of niet?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
angel3

angel3

11-01-2010 om 13:41

De overheid kan hier

veel aan doen.....
Wat mij betreft komt er een tax op oneerlijk voedsel waardoor de prijs van biologisch en eerlijk ineens niet meer zo debiel hoog is.

Ellen Wouters

Ellen Wouters

11-01-2010 om 13:41

Kinderslavernijbrood

Sorry, ik zit even op m'n praatstoel (of preekstoel .

Stel dat er in Nederland bakkerijen bestaan waar brood wordt geproduceerd door kinderen van 8 jaar. Die mogen niet naar school en moeten de hele dag zwaar werk doen tussen de hete en gevaarlijke ovens.
Het brood kost 40 cent per stuk en het ligt gewoon in de supermarkt.

Consumenten met weinig geld kopen het dan ook, want kinderslavernijbrood is goedkoper dan brood uit de gewone fabriek of van de bakker. Zouden we dan niet vinden dat het kinderslavernijbrood verboden zou moeten worden? En dat mensen dan toch maar een normale prijs voor brood moeten betalen, want dat kost het nou eenmaal om brood te laten bakken door volwassen bakkers in arboveilige fabrieken? Ook al blijft er dan minder geld over voor andere dingen?

Het verschil tussen bioindustrievlees van de kiloknaller en kinderslavernijbrood is dat het om dieren gaat. Dierenleed vinden we toch niet erg genoeg.

Ellen Wouters

Ellen Wouters

11-01-2010 om 13:45

Kaaskopje

Het is dus niet "onbetaalbaar", en je kunt de kosten wel ophoesten. Je vindt alleen 50 gram vlees niet genoeg en je vindt dat je daar niet mee kunt aankomen.

En je vindt niet dat iemand mag verlangen dat je de ene luxe inlevert om de luxe van veel vlees te kunnen bekostigen.

Dat kan, dat mag, maar dat gaat dus om een luxebehoefte van jou. Niet over een basisbehoefte of over de prijs van vlees.

margje van dijk

margje van dijk

11-01-2010 om 13:47

Als je vindt dat je er recht op hebt

moet je ook bereid zijn te betalen voor de waarde die het heeft. Als het niet uit de lengte komt, dan moet het uit de breedte komen. Dus moet je op iets anders bezuinigen wat je niet zo belangrijk vindt als je vleesbehoefte. Dat vind ik in theorie wat je moet doen. (Dat je dat in de praktijk niet doet kan ik inkomen want je hebt weinig te besteden en het is voorhanden).

(En amen, Ellen, ik ben het helemaal eens met je kinderslavernijbroodvergelijking).

Margje
PS Mijn studenten vinden dat ze in deze periode recht hebben op een week skivakantie. Dus of ik maar even wil zorgen dat ze het onderwijs dat ze missen op een aangename wijze willen inhalen. Als ik zeg dat skivakantie een keuze is waar ik de consequenties niet van hoef te dragen kijken ze me ook zo aan met een blik van 'één weekje maar, daar heb ik toch zeker wel recht op?'.

Kaaskopje

Kaaskopje

11-01-2010 om 14:04

Onbetaalbaar

Voor de behoefte die wij hebben zijn de prijzen van bio te hoog. Dat is inderdaad een keuze. Een beetje terugschroeven is echt geen bezwaar, maar 50 gram vliegt over je bord. (vind ik)

Petra Kappers

Petra Kappers

11-01-2010 om 14:10

Vleesconsumptie halveren (kaaskopje)

Kaaskopje schrijft: " maar 50 gram vliegt over je bord. (vind ik)'

je kunt er natuurlijk ook voor kiezen een dag wel vlees te eten (100 grper persoon) en de volgende dag geen vlees.

Bastet

Bastet

11-01-2010 om 15:21

Gulden middenweg

Ik bewandel tegenwoordig de gulden middenweg.Wij zijn vaak met zijnz essen,en zeker als het koud is,zoals nu,zijn zeker de helft daarvan stevige eters.Hoewel ik biologisch vlees echt te duur vindt,koop ik geen goedkoop kiloknaller vlees meer.Zoals bijv. die C1000 aanbiedingen,vijf soorten vlees voor een tientje en dat soort ellende.Dan eet ik liever minder vaak vlees,en maak ook omelet,of we eten een maaltijdsoep met brood bijvoorbeeld.
Groetjes,bastet

Margriet*

Margriet*

11-01-2010 om 16:00

Biologisch vlees duur

dan kun je minder vlees eten, maar in het kader van de discussie over milieubelasting kun je ook andere keuzes maken. Een keer niet gaat vliegen naar Isla Margarita voor een weekje of niet zoveel meuk kopen bij de Action maar duurzaam inkopen. En al eerder genoemd, restjes niet weggooien maar opeten.
Het is maar welke keuzes wil maken naast dat dieren minder belangrijk zijn dan mensen in het vb van Ellen.

annemoontje

annemoontje

11-01-2010 om 16:47

Net het boek: "de dikke vegetarier" ontvangen

via de post...en ik ben er zo blij mee!!! de boodschap van deze beste man (Mark Bittman): eet minder dierlijke produkten, geraffineerde suiker en junkfood. En eet meer plantaardige produkten, zo dicht mogelijk bij hun natuurlijke staat...het is het meeste uitgebreide vegetarisch kookboek op dit moment. Hij rekent in deze goed doordachte ode aan de tuin en natuur af met massaproduktie... en wat ik een beetje mis in deze toppic, is dat volgens mij niet de boer zozeer verantwoordelijk voor het wel of niet bioboeren is, maar wij, de consument die de produkten aanschaft en hierdoor een economie draaiende houdt....vraag en aanbod...een boer doet dat gene wat hem verdiensten oplevert en volgens mij zou elke boer het liefst een biologisch bedrijf willen hebben en geen intensieve veeteelt of met gif ed de natuur bestrijden, maar ja, als het niets oplevert...
by the way; in je eigen tuintje kan je ook hele lekkere biologische eetwaar telen...kost wel tijd maar dan heb je ook wel wat ik ben nu bezig met het ontkiemen van allerlei zaden, heerlijk om bijv. stampot van te maken (bijv. mungboontjes = tauge, uit de natuurwinkel) en het is super gezond en biologisch! of alfafa en tuinkers heerlijk op brood...en niet duur!

margje van dijk

margje van dijk

11-01-2010 om 17:05

Annemoontje

"... en wat ik een beetje mis in deze toppic, is dat volgens mij niet de boer zozeer verantwoordelijk voor het wel of niet bioboeren is, maar wij, de consument die de produkten aanschaft en hierdoor een economie draaiende houdt...."

Doen Ellen en ik daar nou zo ons best voor?

Margje

annemoontje

annemoontje

11-01-2010 om 18:18

Oeps, onderwerp was dus al wel aangesneden..

en hoe! (nu heb ik dus de gehele toppic gelezen Ellen, Margje en Kaaskopje, jullie zijn geweldig in deze discussie,jullie verwoorden precies datgene waar het om gaat in deze discussie, ik blijf meelezen (en ik zal me laten horen zodra ik het idee heb om iets "nuttigs" bij te dragen....)

annemoontje

annemoontje

11-01-2010 om 19:53

Margje, je was me net iets sneller af..

zoals ik al zei in bovenstaande "oeps" mailtje ,
sorry daarvoor...Momenteel voel ik een enorme drang om de armen uit de mouwen te steken...het bewuster,milieu- en diervriendelijker, minder en biologisch consumeren heb ik inmiddels aardig onder de knie....hoe kunnen we nog meer een steentje bijdragen? actie...daar denk ik aan, ik las laatst een stukje over carrot mobbing, goed idee, maar of het werkt in de praktijk...Bij een Carrot mobbing project engageert een grote groep mensen zich om ergens te gaan kopen (op een afgesproken moment). Dan wordt er onderhandeld met een aantal winkels. Wat willen ze in ruil geven voor een grote groep (nieuwe) klanten? Ze moeten dus aangeven hoeveel van de winst van die verkoop ze willen besteden aan energie-efficiëntie in de winkel. Dit kan tot 20% gaan.
To the point; de discussie biologisch of niet; mijn mening is het volgende voor wat betreft het vlees: liever helemaal geen vlees meer en steeds minder dierprodukten consumeren (dus veganistisch gaan leven). Ik denk hiermee een bijdrage te kunnen leveren aan het milieu, en de dieren, die verdienen een beter bestaan, zeker als we nog steeds willen opeten...hebben ze recht op een redelijk normaal bestaan voordat ze naar het slachthuis gaan...met alle consequenties van dien.
Verder biologisch of niet; ik ben voor biologisch voedsel, als het milieu er beter van wordt..ja! En inderdaad; er moet een mentaliteitsomslag komen bij de consument en regering...

Guinevere

Guinevere

11-01-2010 om 20:43

Ik lees net op teletekst:

Gerda Verburg leest kennelijk mee: "Verburg eist meer scharrelvlees
Update: maandag 11 jan 2010, 20:12

Over drie maanden komen supermarkten, cateraars en de vleessector met een plan om meer scharrelvlees in de schappen te krijgen. De partijen hebben dat afgesproken met minister Verburg.

Vorig jaar sprak Verburg met de branche af dat het aantal duurzame producten elk jaar met 15% moet groeien. Duurzaam kalfsvlees en scharrelkip zijn nu beter verkrijgbaar, maar het aanbod van duurzaam varkensvlees nog niet.

De minister wil verder het stunten met goedkoop vlees, zoals de 'kiloknallers', aan de orde stellen. Ze vindt het in strijd met het doel om mensen over te halen vaker scharrelvlees te kopen."

Meuk en minder vlees

Ik heb het laatst in een ander draadje ook al gepost, maar ik ben tot de conclusie gekomen dat je ook prima je vleesconsumptie kunt minderen door meuk te eten.
Dat is natuurlijk niet comme il faut. Je hoort te zeggen dat je nu bewuster geniet van drie keer in de week biologisch vlees ('van blije montessorikalfjes' om met Sylvia Witteman te spreken) en de overige 4 dagen geen vlees. Maar volgens mij ben je in wezen ook verantwoord bezig met zo'n akelig zigeunerschnitzeltje van Dirk vd B of zo'n ander 'varkensvleesproduct' dat slechts voor 60% uit vlees bestaat en voor de rest uit naargeestige vulstoffen. Het gehalte aan vlees in kroketten is nog lager - nog beter voor het milieu!

Ik kom op deze gedachte omdat mijn partner van zulke akeligheden als kipnuggets houdt. Als ik de ingrediëntenlijst van dat soort eten lees heb ik altijd het idee dat ik fors belazerd word, maar vanuit het oogpunt van vermindering van vleesconsumptie is er misschien wat voor te zeggen...

Groeten,

Temet

Ellen Wouters

Ellen Wouters

11-01-2010 om 21:58

Meuk

Temet, uit oogpunt van minder vlees eten heb je helemaal gelijk.
Ik vrees echter dat ik toch meer van de Wittemanstyle handgeknuffelde lammetjes ben. Ten eerste zijn die veel lekkerder (sorry, lammetjes), en ten tweede voel ik me ook niet zo prettig bij al die vage vulstoffen en toevoegingen.
Een paar jaar geleden werd eventjes de kreet "eet niks wat je grootmoeder niet als voedsel zou herkennen" populair. Dat sloeg niet op exotische heerlijkheden, maar op vage mengproducten zoals in de fabriek verdikte magere room, en poeder waar je alleen maar water bij hoeft te doen en dan wordt het cake, en zo. Ik ben beslist geen hardliner maar ik voel wel wat voor het standpunt. Meer lekkers, minder meuk.

Biene M.

Biene M.

11-01-2010 om 22:06

Consumeren is politiek

Heel merkwaardig, mensen die zo passief alles kopen wat goedkoop is, terwijl ze wel een mening hebben over dierenwelzijn, broeikaseffect, mensenrechten of weet ik veel wat. Als consument heb je namelijk ontzettend veel invloed. Money makes the world go 'round en dat geld komt van de consumenten.

In de jaren '70 begonnen mensen Zuid-Afrikaanse Outspan sinaasappelen te boycotten uit protest tegen de apartheid. Uiteindelijk waren het de economische boycots die de apartheid de das omdeden.

Het verbaast me echt dat er nog mensen zijn die het normaal vinden om dagelijks minstens 100 gram vlees te eten. Het is ontzettend slecht voor het milieu en nergens voor nodig. Niet voor je gezondheid en niet om lekker te eten. Vijf jaar geleden ging mijn man tegenstribbelend akkoord met één dag per week geen vlees en inmiddels eten we nog maar één dag per week wel vlees. Soms wat goedkope biologische riblappen waar we een stoofschotel van maken (budgettip voor Emma en soms met bezoek een biologisch kippetje van € 12,-.

Door biologisch vlees te gaan eten zijn we veel minder vlees gaan eten, want we kunnen geen € 250,- per week aan boodschappen uitgeven. En als biologisch vlees niet an sich milieuvriendelijk is, dan is het dat wel doordat we er zoveel minder van eten dan van bioindustrieel vlees.

mopperkont

mopperkont

11-01-2010 om 22:25

Altijd blijven nadenken

Ik denk dat we moeten blijven nadenken over ons eten en onze manier van leven. Onze planeet moet natuurlijk leefbaar blijven voor mens en dier.
Nu is het zo dat juist de mensen die de kiloknallers kopen waarschijnlijk niet de meeste vlieguren maken en uiteindelijk veel milieuvriendelijker zijn. Wat overigens voor mij geen reden is om niet milieuvriendelijk te kopen. (Ik vind het wel moeilijk om te beloven om geen verre vliegreis te gaan maken want ik zou zo graag eens zo'n tropisch eilandje in het echt zien.) Het is idd zo dat de bio kip meer vervuild dan de niet-biokip. Maar dat is dan weer zo sneu voor de kip...
We zijn gewoon met veel te veel mensen op deze aarde. Mijn overtuiging is dat als je de vrouwen in ontwikkelingslanden helpt dat tot minder bevolkingsgroei kan leiden als je het goed doet. En dat is dan weer goed voor het milieu.
Ik heb trouwens altijd met veel plezier naar de Keuringsdienst van Waarde gekeken. Die aflevering over Mager Rundergehakt uit Afrika was best interessant. Dat vlees is echt nagenoeg scharrelvlees, niets mis mee. Maar het moet dan wel weer een onmogelijk eind vliegen om in Nederland te komen. (of ging het nu per diepvriesboot?) Nouja, blijven nadenken dus en niet klakkeloos aannemen dat biologisch beter is.

Maylise

Maylise

12-01-2010 om 00:15

Biologisch vlees

Ik eet al jaren biologisch vlees. Toch is mijn vlees budget nu niet hoger dan toen we nog niet biologisch vlees aten. We eten gewoon minder vlees en minder vaak vlees. Dat is deels ook een kwestie van gewenning. Als je gewent bent aan lappen vlees elke dag dan lijkt 50 gram vlees heel weinig maar dat vanzelf. In feite is het eerder die grote lappen vlees die abnormaal zijn dan kleine hoeveelheden historisch gezien.

Daarnaast vind ik geld altijd een slap excuus. Je kan geld niet als excuus gebruiken om je ogen te sluiten voor leed in de wereld. Dat gaat wel verder dan alleen biologisch vlees natuurlijk. Het gaat om een bewuste keuze die mensen maken om zo weinig mogelijk geld uit te geven aan eten en hiervoor zoveel mogelijk te krijgen. Dat dit een volkomen kromme situatie is waarbij vlees onder de werkelijke prijs verkocht wordt en waardoor er geen cent meer extra uitgegeven kan worden aan dierenwelzijn vind men blijkbaar niet belangrijk genoeg.

Overigens vind ik de prijs van biologisch vlees tegenwoordig wel meevallen. Ik was laatst bij de AH en biologisch rundvlees was helemaal niet gek veel duurder dan gewoon rundvlees. Bij kip was er wel een veel groter verschil. Biologische kip is inderdaad een stuk duurder. Bij rundvlees scheelde het echt niet zo drastisch veel. Ik koop zelf mijn vlees tegenwoordig meestal bij een biologische slager en daar is het wel een stuk duurder maar dat is een afweging die ik graag maak wat betreft kwaliteit en prijs.

In elk geval vind ik dat het aan de consument is om ook zijn verantwoordelijkheid te nemen. Dat geldt natuurlijk ook voor fairtrade producten, kleding die met behulp van kinderarbeid is gemaakt, make up die op dieren is getest...

Wij kunnen in elk geval niet onwetenheid als excuus gebruiken en ik vind dus dat we ook onze verantwoordelijkheid moeten nemen en zo zorgvuldig mogelijk moeten consumeren.

Natuurlijk weten we niet altijd alles, zijn bepaalde dingen lastig te achterhalen en lukt het niet altijd om alles verantwoord te doen. Dat zou echter geen excuus mogen zijn om het niet te proberen.

Wij zijn met elkaar verantwoordelijkheid voor een deel van het leed in deze wereld en we kunnen onze handen niet wassen in onschuld.

Maylise

Kaaskopje

Kaaskopje

12-01-2010 om 01:02

50 gr.

Ik raak toch wel licht gepikeerd over dat verwijtende toontje over meer dan 50 gram vlees per dag. Goed, je kunt van mening zijn dat het niet elke dag hoeft, prima. Maar 50 gram is een half tartaartje. Dat stélt toch niets voor?
Dit soort discussies puilen vind ik sowieso uit van de persoonlijke oordelen en vooroordelen. Ik mag dan niet uitblinken op gebied van biologische waar (vanmiddag eko aardappels van Lidl gekocht!!), maar onze energiekosten zijn alleszins acceptabel, ik heb geen auto, ik vlieg zelden, de kinderen hebben (nog) geen scooter/auto.
Vlees staat gewoon zo'n 6 dagen per week bij ons op het menu. Ik wil dat ook graag blijven doen zonder beschuldigend toegesproken te worden. We eten naar verhouding meer kip dan ander vlees. Ik was dus echt gelijk genezen toen ik de prijs van de biowinkel las. Als het verschil tussen de biokip en de supermarktip minder groot wordt ben ik eerder geneigd om de stap te nemen dan nu. Ik zou het ook al makkelijker vinden als ik er niet voor naar een speciaalzaak hoef. Ik ben al blij als ik met half doorgezakte fietsassen (dit is geen schrijffout, ik bedoel echt assen) thuis kom van de supermarkt. Ik heb dan geen zin meer om speciaal voor het vlees de stad in te moeten. Dus hoe meer er verzameld wordt bij de buurtsuper, hoe eerder ik over te halen ben om het eens over de biologische boeg te gooien.

Biene M.

Biene M.

12-01-2010 om 06:57

Tja kaaskopje

Je schrijft "Ik kán uiteraard met minder toe, maar ik moet echt een beetje lachen om een stukje vlees van 50 gram hoor. Mijn vader had vroeger ook opeens zo'n verstandige periode. De saucijs moest bij wijze van spreken opeens doormidden, de koek gehalveerd, want daar werd je minder dik van. Ja vast, maar bij ons werden die stukjes vlees omschreven als 'muizenhapjes'. Nee, daar zou in ons eigen gezin ook met verbazing op gereageerd worden en of ik maar snel weer normaal wil doen. "

Ergo: het zijn de weinig-vlees-eters die niet normaal doen en stukjes vlees eten waar je om moet lachen. Als je dat zegt in een discussie als deze moet je niet gaan miepen dat je beschuldigend toegesproken wordt. Elke dag 100 g vlees eten is niet om te lachen, dat is om te huilen. Er zijn alternatieven zat, zoals hier door menigeen naar voren gebracht wordt. Doe wat je wilt, maar verwacht niet dat mensen dat acceptabel vinden die net uiteen hebben gezet waarom ze dat niet vinden kunnen.

Overigens haal ik sinds de biologische slager in de buurt met pensioen is mijn biologische vlees gewoon bij Albert Heijn. Ja, 250 gram kipfilet kost een euro of 7 à 8. Daar eten we met zijn vieren van en dat doen we dus één keer per week.

Petra Kappers

Petra Kappers

12-01-2010 om 09:26

Vliegreizen versus vlees (kaaskopje)

Natuurlijk moet je naar je hele consumptiepatroon kijken wanneer je je CO2 uitstoot wilt reduceren. Maar stellen dat je door niet te vliegen al zoveel goeds doet dat je rustig vlees kunt eten ... mwao. Omdat vlees (dieren) zo dicht bij de natuur staan en an sich geen milieubelasting vormen dringt het waarschijnlijk niet door in welke mate de MASSAveehouderij bjjdraagt aan het CO2probleem. Tel daarbij nog eens bij op de antibiotica die via de bio-industre in het drinkwater terechtkomen en de effectiviteit van deze medicijnen ernstig reduceren.

Ik denk daarom dat je de effecten van vleesconsumptie op het milieu niet moet onderschatten.
En -Kaaskopje- ook het boodschappen doen op de fiets compenseert geen vleesconsumptie. ik woon in Amsterdam en IEDEREEN die ik ken doet zijn boodschappen per (bak)fiets. Ja, ook de flessen en aardappelen gaan met de fiets mee naar huis. Zelf fiets ik naar de bio-slager (niet te vaak en mijn vriendin met vier kinderen voorziet haar gezin ook per fiets van voedsel.

Citaat van Marian Thieme (okay , maar wel i.s.m. onderzoekers van de VU)

' Eén melkkoe blijkt net zoveel broeikasgas uit te stoten als 4,5 auto's. Ook de invloed van de veehouderij op waterschaarste en ongelijke verdeling van het voedsel komt aan de orde. Aan het slot van de film worden werkbare oplossingen aangereikt om de klimaatverandering tegen te gaan, op het niveau van individuele consumenten.

Die oplossingen zijn doorgerekend door onderzoekers van de VU en maken duidelijk hoe eenvoudig de uitstoot van broeikasgassen kan worden teruggedrongen in grote hoeveelheden. Een voorbeeld: wanneer alle Nederlanders zouden besluiten 3 dagen per week geen vlees te eten, zou dat de hoeveelheid broeikasgassen in ons land reduceren op een soortgelijke wijze als wanneer 3 miljoen auto's van de Nederlandse wegen gehaald zouden worden. Zelfs wanneer Nederlanders slechts 1 dag minder vlees zouden eten, zou dat een groot verschil maken voor het Nederlandse klimaatbeleid. Alle klimaatdoelstellingen van de Nederlandse regering voor particuliere huishoudens zouden er in één klap mee gerealiseerd worden.'

Petra

"Zelfs wanneer Nederlanders slechts 1 dag minder vlees zouden eten, zou dat een groot verschil maken voor het Nederlandse klimaatbeleid. Alle klimaatdoelstellingen van de Nederlandse regering voor particuliere huishoudens zouden er in één klap mee gerealiseerd worden"

maar dan dus alleen maar als die Nederlanders niet in plaats daarvan een gebakken kaasplak, Valess oid gaan eten. Dat wordt er gek genoeg zelden of nooit bij gezegd

Groeten,

Temet

Hm.

iemand schrijft hierboven dat als elke nederlander 1 dag vleesloos eet per week dat we dan alle klimaatdoelstellingen halen. Mooi.

Maar ik heb net even gegoogeld: de GEMIDDELDE nederlandse vleesconsumptie in 2009 was 43,3 kilo per hoofd van de bevolking. Da's ruim 120 gram perpersoon per dag. En daar zitten alle vegetariers, babies en bejaarden ook bij ingerekend. dus de 'echte' NL vleeseter hakt nog wel iets meer vlees per dag weg.

Dus hoe zit dat nou? 1 vleesloze dag, en dan de rest vd week 'gewoon' het landelijk gemiddelde? das' toch weer heel wat anders dan de uitspraken die ik hier ook hoor dat meer dan 50 gram per dag eigenlijk asociaal is. Of hebben we het dan niet meer over C02 uitstoot, maar over dierenwelzijn, gezondheid, antibiotica en geld?

Ik vind het overigens toch wel weer opvallend (zie ook een eerder draadje over vleesconsumptie) dat volgens mij minstens 90 % van de OOL bezoekers die gemiddelde 43 kg per persoon per jaar niet haalt. Als we echt iets willen doen om dat gemiddelde naar beneden te halen hoeven we volgens mij niet elkaar te overtuigen, maar moeten we een hele andere doelgroep zoeken om op in te praten. Wat 'wij' nog kunnen minderen zet relatief wel erg weinig zoden aan de dijk ben ik bang.

Ingrid

Petra Kappers

Petra Kappers

12-01-2010 om 10:50

Ingrid

Ingrid verbaast zich over de 120 gram/dag door de gemiddelde Nederlander.
' Da\'s ruim 120 gram perpersoon per dag. En daar zitten alle vegetariers, babies en bejaarden ook bij ingerekend. dus de \'echte\' NL vleeseter hakt nog wel iets meer vlees per dag weg.'

Vergeet niet om bij je eigen vleesconsumptie broodbeleg en tussendoorsnacks op te tellen. Het is niet alleen dat stukje vlees bij de warme maaltijd. En er wordt natuurlijk ook nog vlees weggegooid (= ook consumptie).

Daad bij het woord: pleidooi voor de pitabroodjes met kidneybone

43 Kg per jaar gaan wij hier inderdaad niet halen, maar hier staat wel elke dag vlees op het menu. Ik ga altijd uit van 100 gram per persoon. Maar naar aanleiding van eerdere draadjes over vleesconsumptie wil ik toch proberen één dag in de week vleesloos te eten.

En dus hebben we gisteren de pitabroodjes met kidneybonenvulling gegeten (recept op OOL gekopieerd). Ik moet zeggen dat ik het erg lekker vond. Met wat sla erbij, restje geraspte kaas en een sausje van de helft biogardeyoghurt en de helft slasaus met wat knoflook is alles hier smakelijk opgegeten door man en mij (de kinderen moeten we nog even zover krijgen).

Overigens moet ik wel zeggen dat ik het met Tops eens ben dat de keuze voor biologisch over het algemeen gemakkelijker gemaakt is als je geld hebt dan wanneer je minder te besteden hebt. Zeg maar (zeer gechargeerd) het verschil tussen biologisch en de rest van de week droog brood, of biologisch en de rest van de week één fles wijn minder van de vier. Want consuminderen houdt ook in prioriteiten stellen en afwegen wat je echt belangrijk vindt om je geld aan te besteden. Dus hoe minder geld je hebt, hoe zwaarder je overtuiging voor biologisch voedsel moet zijn.

Emma, voor je moestuintje zou je ook eens kunnen kijken bij de vierkante metertuin van de Wiltfang.

Chris

Petra

Eerlijk gezegd verbaas ik me niet zo over die 120 gr per dag. Al sik had moeten gokken had ik er niet ver naast gezeten. Maar als ik hier op OOL soms de reacties en meningen lees ('elke dag vlees eten? Zijn er werkelijk nog mensen die dat doen?' '2 ons gehakt door de spaghettisaus is echt royaal voor zijn 5-en') leek het me toch wel even verhelderend om hier neer te zetten hoeveel vlees een nederlander gemiddeld eet.

En las je dat gemiddelde wilt verlagen, dan is de beste manier om degenen aan te spreken die daar (ver) boven zitten. Daar kun je winst pakken.

Oh en petra...

die 43,3 kg per persoon was de CONSUMPTOE. de vleesproductie lag op het dubbele aantal kgs per persoon. In de 80 dus. 50 % gaat al verloren in het slchthuis, of thuis, aan botten, vel en ander oneetbaar gedoe.

En we hadden het toch vnl over CO2 uitstoot en milieu en zo ? Daarvoor maakt het toch niet uit of een gekochte kilo vlees wordt opgegeten of wegens aangebrand in de vuilnisbak beland? Het is toch al geproduceerd.

Guinevere

Guinevere

12-01-2010 om 11:39

Ecologische voetafdruk

Er was toch ergens een site waarmee je je eigen ecologische voetafdruk kon berekenen? Ik ga zometeen als mijn peuter slaapt wel eens even zoeken.
En Petra Kappers, je hebt het over een film in verband met Marianne Thieme? Welke film is dat dan?
Ik probeer zelf ook de vleesconsumptie terug te brengen. En zodra mijn man dan weer aan de beurt is om te koken en boodschappen te doen komt ie weer met de kiloknaller thuis en serveert stamppot met spek erdoor en een of andere taaie lap varkensvlees er nog extra naast. Blech. Daar valt nog winst te behalen.

amk

amk

12-01-2010 om 11:53

Voetafdruk

is bereikbaar via de site van de kleine aarde.

of www.voetenbank.nl

Echt shokking je eigen voetafdruk, zelfs als je denkt dat je goed bezig bent.
wellicht ook een leuke site in dat opzicht die van de lowimpactman uit Belgie. Hij heeft het bijna gered.
http://www.lowimpactman.be/

Guinevere

Guinevere

12-01-2010 om 13:05

Ingevuld

Hm, er komt uit de quickscan dat ik boven het landelijk gemiddelde scoor. Eigenlijk kan ik me dat niet voorstellen. Ben nogal zuinig ingesteld, koop niet heel veel nieuwe spullen, ga met de trein naar het werk, heb altijd maar een halfvolle vuilniscontainer en stook weinig. Desalniettemin geeft het te denken.
Ik zal de uitgebreide versie eens downloaden.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.